Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Επετειακό


30 Γενάρη 1933. Κάτω από ένα συννεφιασμένο Βερολίνο, ο πρώην δεκανέας του γερμανικού στρατού που έμελλε να αιματοκυλίσει τον κόσμο, ορκιζόταν Καγκελάριος. Η ορκωμοσία του Χίτλερ, προβλήθηκε απ’ τη ναζιστική προπαγάνδα σαν «Εθνική Επανάσταση». Στην πράξη όμως, δεν ήταν παρά η χαριστική βολή στη Δημοκρατία της Βαϊμάρης. Το πρώτο δημοκρατικό σύνταγμα της χώρας δηλαδή, που είχε ψηφιστεί το 1919. Απ’ την επόμενη κιόλας μέρα, τα περιβόητα τάγματα εφόδου SA (ιδιωτική αστυνομία του Χίτλερ) άρχισαν το κυνήγι των κομμουνιστών και των αντιφρονούντων. Σε διάστημα μιας βδομάδας είχαν δημιουργηθεί περί τα 100 «άγρια», όπως ονομάζονταν, ήτοι άτυπα στρατόπεδα συγκέντρωσης σε υπόγεια, παροπλισμένα εργοστάσια και στρατώνες, στα οποία βασανίζονταν με φρικτό τρόπο οι κρατούμενοι. Η πρωσική αστυνομία, η οποία βρισκόταν ήδη υπό τις διαταγές του υπουργού Εσωτερικών Γκέρινγκ, έδειχνε να διασκεδάζει με το μακελειό. «Αδύνατο να γίνει καγκελάριος ένας τύπος που έχει το χτένισμα ενός νταβατζή, τη ματιά ενός παλαβού και τη φωνή ενός λυκόσκυλου» έλεγε περιφρονητικά ο τότε φοιτητής της Νομικής και αργότερα σπουδαίος ιστορικός Σεμπάστιαν Χάφνερ. Ωστόσο, ο κόσμος άρχισε να τον προσκυνά, «είτε από φόβο, είτε από υπολογισμό, είτε από βλακεία» σημειώνει ο Χάφνερ. Οι αιτήσεις για εγγραφή στο εθνικοσοσιαλιστικό κόμμα ΝSDAP πολλαπλασιάστηκαν σε ελάχιστο χρόνο. Το αποκορύφωμα ήρθε τον Μάρτιο του 1933, όταν ο αριθμός τους προσέγγισε το ένα εκατομμύριο. Οι περισσότεροι από τους αιτούντες ψήφιζαν ως τότε αριστερά ή συντηρητικά κόμματα. Γι' αυτό και οι εναπομείναντες δημοκράτες, τους χαρακτήριζαν σκωπτικά «πεσόντες» της δημοκρατίας.




Ακριβώς δώδεκα χρόνια μετά και συγκεκριμένα στις 27 Ιανουαρίου 1945: Ο Κόκκινος Στρατός απελευθερώνει τους περίπου 7.500 αιχμαλώτους κρατούμενους στο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς στην Πολωνία, που απόμειναν εγκαταλελειμμένοι εκεί. Λίγες μέρες πριν οι Γερμανοί, αιφνιδιασμένοι απ’ την ταχύτατη προέλαση των Σοβιετικών, προσπάθησαν να εξαφανίσουν τα ίχνη των μαζικών δολοφονιών που είχαν διαπράξει, κατεδαφίζοντας το στρατόπεδο. Το προσωπικό του στρατοπέδου έβαλε φωτιά στο μεγάλο κρεματόριο που χρησιμοποιούσαν για την καύση των πτωμάτων, αλλά λόγω της εσπευσμένης εκκένωσης του στρατοπέδου, οι θάλαμοι αερίων παρέμειναν όρθιοι. Υπό την πίεση του χρόνου, οι Ναζί ανάγκασαν την πλειοψηφία των κρατουμένων, να περπατήσουν δυτικά (έμεινε στην ιστορία ως: «πορείες θανάτου»).


Όταν λοιπόν οι Σοβιετικοί στρατιώτες μπήκαν στο στρατόπεδο, βρήκαν μόνο μερικές χιλιάδες αποστεωμένους ζωντανούς κρατούμενους. Τα αποδεικτικά στοιχεία των μαζικών δολοφονιών στο Άουσβιτς ήταν άφθονα. Καθώς υποχωρούσαν, οι Γερμανοί είχαν καταστρέψει τις περισσότερες αποθήκες του στρατοπέδου, στις υπόλοιπες όμως οι Σοβιετικοί βρήκαν προσωπικά αντικείμενα των θυμάτων. Εκατοντάδες χιλιάδες αντρικά κοστούμια, γυαλιά όρασης, παιδικά ρούχα, περισσότερα από 800.000 φορέματα και πάνω από 6,5 τόνους ανθρώπινων μαλλιών.


 


31 Γενάρη 1996. Η ελληνική σημαία υποστέλλεται στα Ίμια. Σε αποστολή με το ελικόπτερο του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, που απογειώθηκε από τη φρεγάτα Ναυαρίνο, έχασαν τη ζωή τους τρεις Έλληνες αξιωματικοί: Έκτωρ Γιαλοψός, Χριστόφορος Καραθανάσης και Παναγιώτης Βλαχάκος. Επί πρωθυπουργίας Σημίτη και με υπουργό εξωτερικών τον Θ. Πάγκαλο. Οι ολέθριοι χειρισμοί της «νύχτας των Ιμίων», προβάλλονται με το αιτιολογικό του μη-πολέμου, η συμφωνία όμως της Μαδρίτης που παραχωρεί για πρώτη φορά δικαιώματα «συνιδιοκτησίας» της Άγκυρας στην περιοχή, είναι αδύνατον να ξεχαστεί και αποδεικνύει την ανικανότητα της τότε κυβέρνησης.





31 Γενάρη 1991: Πεθαίνει ο Κώστας Μουντάκης, ο βάρδος της λεβεντιάς της Κρητικής ψυχής. Την πρώτη του λύρα την απέκτησε το 1943, με αντάλλαγμα ένα αρνί και πέντε οκάδες τυρί. Για λόγους επιβίωσης, δούλεψε μαζί μ’ έναν πλανόδιο μικροπωλητή. Απ’ την εμπειρία του αυτή, ο Μουντάκης έγραψε αργότερα ένα από τα σημαντικότερα τραγούδια του, τον «Πραματευτή». Εκείνη την εποχή το Ρέθυμνο ήταν το επίκεντρο της κρητικής μουσικής, όπου μεσουρανούσαν ο Ανδρέας Ροδινός, ο Μπαξεβάνης, ο Στέλιος Φουσταλιέρης, ο Αντώνης Καρεκλάς, ο Βασίλης Καλαϊτζάκης και πολλοί άλλοι λυράρηδες εκείνης της εποχής.


Παράλληλα προσπαθεί να προωθήσει την κρητική μουσική μέσω της ραδιοφωνίας, που είχε τη μεγάλη δύναμη στην προβολή της παραδοσιακής μουσικής και κάτω απ την άγρυπνη επίβλεψη του Σίμωνα Καρά. Περνάει την αυστηρή κριτική επιτροπή του Ε.Ι.Ρ. και μαζί με τον Βυζιργιάννη στο λαούτο, αρχίζουν εκπομπές στο πρόγραμμα του Σίμωνα Καρά, προβάλλοντάς την κρητική μουσική στο πανελλήνιο. Παθιασμένος για τη μάθηση και τη διδασκαλία της κρητικής λύρας στα κρητικόπουλα, αγωνίζεται για την ίδρυση σχολών στις μεγαλύτερες πόλεις της Κρήτης. Παράλληλα, συμπαραστέκεται στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών και γίνεται πολύτιμος συνεργάτης στα ερευνητικά προγράμματα εθνομουσικολογίας του Ινστιτούτου. Η πρώτη σχολή λύρας ιδρύεται στο Ηράκλειο στο «Ωδείο Απόλλων» (1979), μετά στο Ρέθυμνο (1980), τα Χανιά (1981), στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου (1983) και τέλος ιδρύει το «Ελληνικό Ωδείο» στην Αθήνα (1985). 



Πηγές για τη σύνταξη του κειμένου:
http://el.wikipedia.org/
http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=495167
http://www.ushmm.org/el


Φωτογραφίες απ’ τους ιστότοπους:
http://www.onalert.gr/stories/i-nyxta-ton-megalon-maxairion-otan-o-xitler-ektelouse-ton-synergati-tou
rip-people.blogspot.com
http://yened.wordpress.com

http://blogs.sch.gr/itsikalak/


42 σχόλια:


  1. Μικρές συμπυκνωμένες ιστορίες. Τι να τα κάνεις τα σχόλια. Να θυμόμαστε πρέπει.
    Καλημέρα Μαρία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μόνο αυτό Στρατή μου!
      Την καλησπέρα μου καλό μήνα να έχεις!

      Διαγραφή

  2. Σχετικα με τον Χιτλερ....Επειδη,φαινεται..Οτι το "πειραμα"θεωρηθηκε.."πετυχημενο"Πρεπει να ειπουμε,οτι η "δημοκρατια της Βαιμαρης" ΗΤΑΝ ΣΕ ΜΝΗΜΟΝΙΟ..Που υποχρεωνε τους Γερμανους,να αποδιδουν ολα τα λεφτα που συγκεντρωναν σε πληρωμη εξωτερικου χρεους..Και πολεμικων αποζημιωσεων,του προηγουμενου Πολεμου...[Συνθηκη Βερσαλλιων]
    Ο Χιτλερ..Προχωρησε σε σταση εξωτερικων πληρωμων..Αρνουμενος να πληρωσει το χρεος..Και ακυρωνονυας στην πραξη την συνθηκη...
    Και ποια ηταν η αντιδραση των υπολοιπων Ευρωπαιων;;;;
    Ποια ηταν η αντιδραση των Αμερικανων;;
    Μεσουντος του Πολεμου στην Ευρωπη..Οι Αμερικανοι ΕΞΗΓΑΓΑΝ χαλυβα στην Γερμανια..Και πληρωνονταν με λεφτα,που..Ηταν δικα τους...!!!
    Το Χιτλερικο Θαυμα της οικονομιας...Δημιουργηθηκε..Με αμερικανικα κεφαλαια...!!
    [Αυτα που δανεισαν στους Βρεταννους και τους Γαλλους,για να βγαλουν περα τον Πρωτο Πολεμο..Και ΔΕΝ τα εισεπραξαν...!!]
    Με αυτα δημιουργηθηκε ο Παντοδυναμος και παρανομος Γερμανικος στρατος..Που ελοιωσε την Ευρωπαικη ηπειρο..Και απεφερε 50 000 000 νεκρους...!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ Μαχαίρη για το εξαιρετικό δέσιμο που έκανες με το προηγούμενο κεφάλαιο της ιστορίας! Και με το επόμενο φυσικά. Έτσι έχουμε όλη την εικόνα του παζλ. Και την ευθύνη που μας αναλογεί για τη συνέχιση της ιστορίας. Για να μη χαρακτηριστούμε κι εμείς στο μέλλον, ως "πεσόντες" της δημοκρατίας...
      Να'σαι καλά, οι γνώσεις και οι εμπειρίες σου είναι πάντα πολύτιμες και άκρως διαφωτιστικές.
      Χαίρομαι να διαβάζω τα σχόλια σου!

      Διαγραφή
  3. Μαρία μου όπως είπε ο Στρατής τα σχόλια είναι περιττά να μην ξεχνάμε πρέπει και να μαθαίνουμε στους νεότερους για να μην ξεχνάνε και αυτοί!
    Πόνεσε λίγο η ανασκόπηση σου!
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι η ιστορία που πονάει Ελενάκι μου. Κι αν δεν σκύψουμε πάνω της, θα πορευτούμε με την άγνοια. Και θα επαναλάβουμε τα λάθη της.
      Φιλιά πολλά, καλό μήνα να έχεις!

      Διαγραφή
  4. Μνήμες. Πολύ δυνατός ο συνδυασμός σου, Μαρία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να'σαι καλά Ευάγγελε. Σ' ευχαριστώ πολύ για την επίσκεψη και εύχομαι να έχεις καλό μήνα!

      Διαγραφή
  5. Αυτά που έγραψες εσύ και όσα συμπλήρωσε ο 'μαχαίρης' φτάνουν...
    Έτσι ξεκίνησε και έτσι συνεχίστηκε αυτό το αιματοκύλισμα και αργότερα πάλι με χρηματοδότηση
    ξαναγεννήθηκε η επόμενη Γερμανία που σήμερα επαναλαμβάνει τον κύκλο του αίματος .
    Μνήμες...
    Χωρίς αυτές είμαστε μηδενικά, άγραφα χαρτιά...
    Μαθαίνουμε όμως από αυτές;
    Εδώ νομίζω πως θα πω Όχι.

    Καλημέρα Μαρία μου
    συγκλονιστικές οι εικόνες και τα γεγονότα.
    Έμαθα κι ένα ακόμα όνομα...Κώστας Μουντάκης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λεβίνα μου, δεν έχουμε μάθει να μαθαίνουμε. Οι πληροφορίες μας περιορίζονται σε ότι φιλτράρεται και σερβίρεται. Αυτή η τηλεόραση έχει κάνει μεγάλο κακό τελικά. Εξασκηθήκαμε να μας φέρνουν την τροφή μας στο πιάτο...
      Ο Μουντάκης είναι απ' τους αγαπημένους λυράρηδες και τραγουδοποιούς του τόπου μου.
      Σ' ευχαριστώ πολύ που κράτησες το όνομά του.
      Καλό μήνα να έχεις Λεβινάκι!

      Διαγραφή
  6. Απαντήσεις
    1. Καλώς ήρθες Νικόλα στα μέρη μου. Πολύ σ' ευχαριστώ για την επίσκεψη και το σχόλιο.
      Καλό μήνα να έχεις!

      Διαγραφή
  7. Πάσχουμε σαν λαός από αμνησία τελικά.. Ηθελημένη ή επιβεβλημένη.. Δεν ξέρω τελικά αν όντως μας ψεκάζουν αλλά καλό είναι όσο μπορούμε να θυμόμαστε και να μαθαίνουμε γεγονότα και να μην περιμενουμε από τηλεκατευθυνόμενους δημοσιογράφους και παράγκες-κανάλια να μας πουν τι είπε ο κάθε πουλημένος προδότης!!!
    Πολύ χρήσιμες πληροφορίες μοιράστηκες Μαρία μου και μπράβο και για την έρευνά σου.
    Αχ αυτός ο ''Πραματευτής''...
    Να σαικαλά Μαρία μου, καλό μήνα και καλό σ/κ να χεις
    Σε φιλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το τηλεοπτικό ψέκασμα πάντως, καλά κρατεί Μαριλένα μου!
      Παράγκες-κανάλια, πολύ ωραία το χαρακτήρισες.
      Χαίρομαι που ξέρεις τον Πραματευτή. Πατριωτάκι γαρ...
      Να'σαι καλά Μαριλένα μου & καλό μήνα να έχεις!
      Και καλή επιτυχία στο εξαιρετικό σου παιχνίδι ;-)

      Διαγραφή
  8. Μετά την εμπειρία τής χιτλερικής θηριωδίας, εξακολουθούν να υπάρχουν ναζιστές. Και στη μεν Γερμανία υπάρχουν άθλιοι εθνικιστές που ονειρεύονται παλιές δόξες. Να υπάρχουν ναζιστές στις χώρες που μετρούν εκατόμβες θυμάτων από τους ναζί, είναι αδιανόητο. Κι όμως…

    Ίμια: Δεκαετίες, ξοδεύουμε αμύθητα ποσά για άμυνα. Κι όμως βρισκόμαστε σε διαρκή υποχώρηση απέναντι στον άθλιο γείτονα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Να υπάρχουν ναζιστές στις χώρες που μετρούν εκατόμβες θυμάτων από τους ναζί, είναι αδιανόητο"...
      Aυτό ακριβώς είναι που με πληγώνει Άρη μου! Κι αυτό θα είναι η προσωπική μας εκατόμβη, αν δεν το αντιληφθούμε εγκαίρως. Η ίδια μοίρα μας περιμένει...
      Σ' ευχαριστώ πολύ για την πολύτιμη παρουσία σου!
      Να'σαι καλά!

      Διαγραφή
  9. Καλησπέρα Μαρία μου
    Η Ιστορία πρέπει να παραδειγματίζει
    και να σωφρονίζει....
    αλλιώς μοιραία θα επαναλαμβάνεται
    με τρόπο τραγικό!!!!

    φιλί

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα είπες όλα Ελένη μου!
      Ολιγόλεκτη και ατόφια η αλήθεια σου!
      Φιλί κι από μένα!

      Διαγραφή
  10. Πολύ ωραίο αφιέρωμα! Μπράβο Μαρία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μακάρι να μην υπήρχαν οι πρώτες αναφορές Σοφία μου. Να μην υπήρχε ποτέ αυτό το άθλιο κεφάλαιο στην παγκόσμια ιστορία. Και να είχαμε ικανούς πολιτικούς που δεν θα στέλνανε στο θάνατο τα παλληκάρια αυτά.
      Να'σαι καλά και καλό μήνα να έχεις!

      Διαγραφή
  11. "Αδύνατο να γίνει καγκελάριος ένας τύπος που έχει το χτένισμα ενός νταβατζή, τη ματιά ενός παλαβού και τη φωνή ενός λυκόσκυλου"....κι όμως, η Ιστορία επαναλαμβάνει τα ίδια μοτίβα ανίκανων ανθρωποειδών, που κατακτούν εξουσίες και αξιώματα... Τελικά τα κόμπλεξ κυβερνούν τον κόσμο! Είναι τα ίδια αυτά άτομα που προκάλεσαν τα "Ίμια" και μέχρι σήμερα κινούν τα νήματα, όχι απλά φανερά. Ολοφάνερα... Καλό βράδυ Μαρία μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτή η περιγραφή μου θύμισε έντονα κάτι εγχώρια "λυκόσκυλα" που μας κυβερνούν σήμερα. Κάπου πήγε το μυαλό μου... Σε κάτι σύγχρονες τσιρίδες, ξέρεις εσύ...
      Καλό βράδυ Πέτρα μου. Αυτό το κοπάδι δεν θ' αλλάξει ποτέ...

      Διαγραφή
  12. Η Πέτρα μου έκλεψε το σχόλιο! Τα ίδια πάνω κάτω θα σχολίαζα!
    Τελικά η Ιστορία διδάσκει;
    Για τα παλιά έχω διαβάσει, έχω υπόψη και ταινίες ( όπως η Λίστα του Σίντλερ και η Ζωή είναι ωραία) αλλά για τα Ίμια έχω να θυμάμαι σαν και χτες κάποια πράγματα ... Βλέπεις στην πρώτη γραμμή εκείνο το βράδυ της 31 της Γενάρη ασυρματιστής ήταν ο πρώην άντρας μου!
    ...........................................
    Η ετικέτα σου τα λέει όλα: ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ !
    Εγώ όχι!
    Άντε να ευχαριστήσουμε και τους αμερικάνους τώρα :((((

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα έζησες λοιπόν πιο κοντά τα γεγονότα Αριστέα μου. Κρίμα για τον άδικο χαμό τους και δυο φορές κρίμα για την παραχάραξη της ιστορίας και την "αμνησία" που έχουν πάθει όλοι τους. Οι ηθικοί αυτουργοί του εγκλήματος, συνεχίζουν να περιφέρουν το θράσος και την πατριδοκαπηλία τους. Κι έχουν και χειροκροτητές ακόμα...
      Καλό μήνα Αριστέα μου!

      Διαγραφή
  13. Μόνο την ιστορία των Ιμίων θυμόμουν, τα υπόλοιπα τα διάβασα απόψε.
    Για τα Ίμια έχουν ειπωθεί πολλά. Τα πιο σοβαρά ειπώθηκαν στο παρασκήνιο. Άνθρωποι που ξέρουν μιλούν για περίεργες συμπτώσεις. Πριν από χρόνια έτυχε να μιλήσω με έναν χειριστή ελικοπτέρου που γνώριζε τα 3 παλικάρια (ήσαν από την ίδια μοίρα). Αυτά που μου περιέγραψε τα έμαθε από συναδέλφους του που επέβαιναν το βράδυ εκείνο στη ναυαρχίδα υπό τον Λυμπέρη.
    Τα πράγματα δεν έγιναν όπως τα έχουμε ακούσει Μαρία. Φυσικά δεν γίνεται να τα πούμε από εδώ, ίσως άλλη φορά σε κάποιο μέιλ.
    Να είσαι καλά που μας τα θυμίζεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με πολύ ενδιαφέρον θα ήθελα να τα διαβάσω Πέτρο. Έχω διαβάσει διάφορα και θυμάμαι ότι η σιωπή και τα υπονοούμενα του Λυμπέρη, αφήσανε πολλά ερωτηματικά για την υπόθεση. Είμαι βέβαιη ότι δεν είναι έτσι όπως... αλλά το τραγικό στην ιστορία είναι ότι χάθηκαν τρεις νέοι αξιωματικοί. Και δεν τους χαλαλίζουν ούτε μια αράδα στις εφημερίδες και στα φερέφωνά του πλέον...
      Κι εσύ να'σαι καλά που μας δίνεις τροφή για παραπέρα σκέψη και ανάλυση.

      Διαγραφή
  14. Μαρία, πολλά συγχαρητήρια για το εξαιρετικό αφιέρωμα!
    Έχεις δίκιο, δεν πρέπει να ξεχνάμε...
    Φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν πρέπει Έλλη μου... Και όσοι θέλουμε, δεν ξεχνάμε. Η λήθη είναι επιλογή. Δεν είναι από τύχη.
      Φιλιά και ευχές για καλό μήνα!

      Διαγραφή
  15. καλημερα! καλο μηνα!
    ενα ποστ ολο μνημες και θυμησες.
    να εισαι καλα Μαρακι μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Κική μου!
      Σ' ευχαριστώ πολύ που εκφράστηκες ;-)))
      Να έχεις έναν θαυμάσιο μήνα εύχομαι και με πολλά χαμόγελα!

      Διαγραφή
  16. Τι να πρωτοσχολιάσω Κανελλάκι ..μου που τα λόγια είναι περιτά... τα επετειακά σου πόσες μνήμες ανασκάλεψαν...και πόσα μάθαμε όσοι δεν ξέραμε λεπτομέρειες μόνο σαν γεγονότα τα γνωριζα... έχω όχι μόνο την εντύπωση ... αλλά και την βεβαιότητα.. οτι παντα .. πίσω απο δραματικα γεγονότα...κρύβονται πάντα σαρκοβόρα θηρία...
    Ομως με την τρίτη επέτειο με έκανες και αναπόλησα... πολλα χρόνια πίσω στην Γερμάνια....( ναι εκεί πήγαμε να τους βοηθήσουμε να αναστηλώσουνε το κράτος τους.... τι χρόνια .. Θεε μου..!! ) ομως μας κρατούσαν συντροφιά τα τραγούδια του Μουντακη και του Ξυλούρη...και ήταν η πρώτη μου φορά σε όλαααα.!!!!!..... αχ!!! θύμησες πολλές!!!!!
    Καλό σου μήνα μάτια μου..!!!!! φιλώ σε..!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θύμησες με γλυκόπικρη γεύση...
      Ρουλάκι μου σ' ευχαριστώ που ταξίδεψες ως εδώ.
      Να'σαι καλά και καλό μήνα να έχεις!

      Διαγραφή
  17. Μνήμες που δεν πρέπει να ξεχνιούνται...
    Εξαιρετικό αφιέρωμα!
    Πώς στα κομμάτια πάντως η Γερμανία μετά από όσα έχει κάνει και συνεχίζει να κάνει μένει στον αφρό και προοδεύει είναι απορίας άξιο...μια χώρα που μόνο κακό κάνει σε όλους και με κάθε τρόπο...
    Γα τα Ίμια τι να πω?...άλλη μια ντροπή της δικής μας νεότερης ιστορίας...

    Φιλιά πολλά και καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαράκι μου ο Μαχαίρης έχει ήδη απαντήσει στο ερώτημά σου.
      Δυστυχώς τα γερμανικά χρέη είναι στο απυρόβλητο. Και τα οικονομικά, αλλά κυρίως τα ηθικά...
      Φιλιά πολλά κι από μένα!

      Διαγραφή
  18. Πολύ αιματηρός ο Γενάρης για όλη την ανθρωπότητα!
    Μνήμες που δεν πρέπει να ξεχαστούν αλλά να μας οδηγούν τα βήματα μας
    για την πορεία μας στο μέλλον!

    Φιλάκια πολλά για καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φοβάμαι ότι η πορεία μας είναι προς το παρελθόν.
      Θα δείξει...
      Ζουζού μου πολλά φιλιά απ' την παγωμένη Αθήνα και καλό μήνα να έχεις!

      Διαγραφή
  19. Έμαθα πολλά Μαρία μου και θυμήθηκα άλλα τόσα από αυτή σου την ανάρτηση και από τα σπουδαία σχόλια που ακολούθησαν.
    Χαίρομαι που υπάρχουν άνθρωποι που δεν ξεχνούν και μας τα θυμίζουν. Δυστυχώς οι νέοι πολύ εύκολα ξεχνάμε ή δεν δίνουμε τη πρέπουσα σημασία. Το σημαντικό είναι να προβληματιζόμαστε και να ενημερωνόμαστε συνεχώς από την ιστορία και τις έγκυρες πηγές.
    Σε ευχαριστώ που μπήκες στη καθημερινότητα μου και με βοηθάς να πηγαίνω λίγο παραπέρα τις σκέψεις και τις μνήμες μου.
    Να είσαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ σ' ευχαριστώ Κατερίνα μου για την παρέα και τα σχόλια σου.
      Μαζί μαθαίνουμε και θυμόμαστε.
      Να'σαι καλά και καλό βράδυ να έχεις!

      Διαγραφή
  20. Α, ρε Κρήτη, λεβεντογέννα.. ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ! Φθάνοντας στο τέλος της ανάρτησης, είχα δακρύσει κι ανατριχιάσει...
    Από τη μία διότι ο Γιαλοψός αναπαύεται στο νεκροταφείο της περιοχής μου, στην Αθήνα, κι όσο βρισκόμουν εκεί περνούσα συχνά από τον τάφο του.. από την άλλη για τον αείμνηστο Μουντάκη..και το πιο όμορφο νησί. Με ταξιδεύεις πάντα..

    Κρητικά φιλιά από τη Μελβούρνη :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Nα'σαι καλά ρε Αγριμάκι! Δεν μας ξεχνάς εκεί που είσαι.
      Χαίρομαι που ξέρεις τον Μουντάκη.
      Φιλιά πολλά σου στέλνω!

      Διαγραφή
  21. Όσο παραμένουμε αμνήμονες, Μαρία μου, πάντα θα βρίσκονται επιτήδεια κι επικίνδυνα "ανθρωποειδή" να ορίζουν έναν νέο πόλεμο με χιλιάδες θύματα. Πονηρές συμμαχίες και με βιασμένη αξιοπρέπεια "έληξε" το γεγονός με τα παλληκάρια μας νεκρά στα Ίμια. Μνήμες που στάζουν πόνο, αίμα κι ένα τεράστιο ΓΙΑΤΙ? Σπουδαίες οι αναφορές σου Μαρία μου, τιμάς παρελθόν και αθάνατους ήρωες ! Όσο για τον Μουντάκη τα είπες όλα, μοναδικός με σπουδαίο έργο. Η λύρα του δε νεκρούς ανασταίνει!
    Οι φωτο σου καταπληκτικές και η μουσική σου επιλογή με ταξίδεψε! Να είσαι καλά και να έχεις ένα γλυκό βραδάκι! Φιλιά πολλά, ξεχωριστή μου πατριώτισσα !:-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με τιμούν τα λόγια σου γλυκό μου συντεκνάκι!
      Να'σαι καλά, σε φιλώ γλυκά!

      Διαγραφή

Ευχαριστώ πολύ για τα σχόλιά σας.