Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2014

Καλή Πρωτοχρονιά κυρ-Βασίλη

Παραμονή πρωτοχρονιάς. Από μακριά ακούγεται ο βόμβος από παιδικές φωνές «Αρχιμηνιά κι Αρχιχρονιά»... Κάθε χρόνο γίνεται και πιο απόμακρος, σαν θλιβερό ντεκρεσέντο στη γιορτινή κλίμακα.

Οι φωνές πλησιάζουν στο μικρό τσιμεντένιο χωριό.
Μια παρέα πιτσιρικιών χτυπάει τα κουδούνια της πολυκατοικίας.

Κάποιος τους ανοίγει και σε δευτερόλεπτα οι διάδρομοι και το κλιμακοστάσιο αντηχούν τριγωνάκια και παιδικό σούσουρο. Σαν να λευτερώνονται άξαφνα λευκά περιστέρια απ’ το καπέλο ενός μάγου και φτερουγίζουν δυνατά προς όλες τις κατευθύνσεις. Οργανώνονται και χαρτογραφούν την περιοχή. Ξεκινούν απ’ το ισόγειο. Κινούνται πόρτα-πόρτα, παρατάσσονται ανά ύψος λίγο πίσω απ’ το χαλάκι της εξώπορτας και ρίχνουν μια τελευταία ματιά μεταξύ τους, σαν την ορχήστρα που ετοιμάζεται να ξεκινήσει το σόλο της.



Οι δυο ψηλοί της παρέας έχουν σχηματίσει ένα γάντζο με τον αριστερό τους δείκτη κι έχουν κρεμασμένα τα τρίγωνα, ο μεσαίος με τις φακίδες και τα μυωπικά γυαλιά κρατάει το ταμείο -ένα μεταλλικό κουτί από μπισκότα βανίλια- κι ένα κορίτσι με γυαλιστερά μαύρα μαλιά και ζωηρά μάτια έχει κολλήσει μια μελόντικα στα χείλια της και περιμένει τον μαέστρο να δώσει το σύνθημα. Στον πυρήνα της παρέας, ένα μικρόσωμο κοριτσάκι που για να το προσέξεις πρέπει να σκύψεις το κεφάλι. Είναι εμφανές ότι είναι η μικρή αδερφή του κοριτσιού με τη μελόντικα, γιατί μοιάζουν θεαματικά αλλά και γιατί την έχει κολλήσει προστατευτικά πάνω της και την κοιτάει διαρκώς, εμψυχώνοντας την να μη ντρέπεται. Η μικρή έχει αναλάβει το άνοιγμα της παράστασης. “Να τα πούμε;” λέει με την αγαπησιάρικη φωνή της, κουνώντας δώθε-πέρα το κορμάκι της και διασταυρώνοντας από αμηχανία τα κουτουπιέ των λουστρινιών της. Όσο περιμένουν το άνοιγμα της πόρτας, οι μπαρέτες χοροπηδάνε απ’ το χτύπημα των νεύρων στα ποδαράκια της.

Αμηχανία και προσμονή. Ένα δειλό επαναληπτικό χτύπημα στο εσωτερικό κουδούνι… ψίθυροι «Δεν είναι κανείς μέσα, πάμε να φύγουμε»... άλλη μια απέλπιδα προσπάθεια «Κάτσε να χτυπήσω και την πόρτα, μπορεί να μη λειτουργεί το κουδούνι»... Αν είναι κάποιος πίσω απ’ την κλειστή πόρτα, μπορεί με ευκρίνεια ν’ ακούσει τον ήχο της ανάσας τους. Το καπάκι κλείνει πίσω απ’ το ματάκι με τον ευρυγώνιο φακό και βήματα σέρνονται εντός και εκτός της πόρτας.

“Τα κάλαντα μας λείπανε τώρα... Δεν μας φτάνει το χάλι μας”...
“Πάμε στον τέταρτο, εκεί μένει ένας παππούς και μας ανοίγει κάθε χρόνο... μας δίνει    γλυκά και γερό χαρτζιλίκι”...



Η μικρή με το πολυεστερικό ροζ μπουφάν, πατάει πρώτη στο τέταρτο πάτωμα. Ξοπίσω καταφτάνουν σα λαχανιασμένοι ορειβάτες οι υπόλοιποι. Με το κεφάλι και το ηθικό τους πεσμένο απ’ τις κλειστές πόρτες, κατευθύνονται κατευθείαν στη γνώριμη πόρτα του παππού. Η μικρή τεντώνει το χεράκι της, που ως τώρα κρυβόταν κάτω απ’ το μακρύ μανίκι του μπουφάν της. Είναι εμφανές ότι το ρούχο ανήκει στην αδερφή της και, αν και πλέει μέσα του, “είναι ένα πρώτης τάξεως ζεστό μπουφάν”, όπως είπε η μαμά της. Η μικρή είναι μαθημένη να ντύνεται τα αποφόρια της αδερφής της και δεν δυσανασχετεί. Κάποιες φορές μόνο ζηλεύει και το εκφράζει με άξαφνους θυμούς και γκρίνιες, αλλά μπροστά στη θέα της μάνας της, υποχωρεί στη στιγμή.

Βασίλης Αγγέλου” ... ντρρρριιιιν
Ησυχία.
Οι πρώτοι ψίθυροι και μια νότα ανησυχίας, διάχυτη:
“Τι γίνεται τώρα;”…. “Ξέρω γω; Δεν ακούω τίποτα”…. “Σσσσς κάντε ησυχία ρε παιδιά, ν’ ακούσουμε αν είναι μέσα”...

Άχνα. Μόνο μια υποψία μουσικής, ένα ρυθμικό βαλσάκι που μάλλον αναδύεται από κάποια χοάνη ή χαρτονένιο χωνί, απόμακρο όμως, μπλεγμένο με βραχνά ψιθυρίσματα και ξέπνοους αναστεναγμούς, που αιωρούνται σα χνούδια που τα παρασέρνει ο αέρας… “Aς ερχόσουν για λίγο, μοναχά για ένα βράδυ, να γεμίσεις με φως, το φριχτό μου σκοτάδι...”
Δίχως να προηγηθούν βήματα, η πόρτα ανοίγει αργόσυρτα.

Ο μεγάλος της παρέας δεν περιμένει να δει ποιος ανοίγει κι αναφωνεί ενθουσιασμένος:
“Καλημέρα κυρ-Βασίλη και χρόνια πολλά... Να τα πούμε;”


Στο απέναντι τσιμεντένιο χωριό, ένα νεαρό ζευγάρι που χουχουλιάζει αγκαλιασμένο στον καναπέ του καθιστικού του, παρατηρεί μιαν ασυνήθιστη κινητικότητα στο διαμέρισμα του ηλικιωμένου. Τα φώτα στο θεοσκότεινο μέχρι πρότινος σαλόνι ανάβουν μεμιάς, ακούγονται φωνές χαρούμενες, γέλια και χριστουγεννιάτικες μελωδίες. Ο κυρ-Βασίλης τραβάει τις κουρτίνες των παραθύρων και σουλατσάρει διαρκώς στο σαλόνι, με χειρονομίες και γκριμάτσες ανθρώπου που τον βρήκε μια αναπάντεχη καλοτυχία.

*********

Tις επόμενες μέρες, oι μαγαζάτορες της περιοχής θα διαπιστώσουν πως ο κυρ-Βασίλης εμφανίστηκε και πάλι στη γειτονιά, ευδιάθετος κι ευθυτενής, τυλιγμένος στο φθαρμένο κασμιρένιο παλτό του, ευχήθηκε σ’ όλους τους περαστικούς και ψώνισε τα φάρμακά του, λίγα τρόφιμα απ’ το μπακαλικάκι στη γωνία, μια γενναιόδωρη μερίδα κρέας απ’ το χασάπικο και λίγα γλυκίσματα απ’ το γλυκοπωλείο που άνοιξε πρόσφατα ένα νεαρό ζευγάρι, στην πλατεία του τσιμεντένιου χωριού.

“Kαλημέρα παιδιά μου, καλορίζικο το μαγαζάκι σας και πάντα γλυκαμένοι να είστε στη ζωή σας!”

“Κυρ-Βασίλη τι γίνατε; Σας χάσαμε τον τελευταίο καιρό. Ευτυχώς που είδαμε φως στο διαμέρισμά σας την παραμονή, γιατί είχαμε αρχίσει ν’ ανησυχούμε πολύ. Είχατε επισκέψεις ε; Τα εγγόνια σας;”

“Μπααα... δεν αξιώθηκα για εγγόνια κορίτσι μου... Ήρθαν απρόσμενα τ’ αγγελάκια μου, απάνω που είχα απελπιστεί και έκαμα άσχημες σκέψεις... Τους καλούς καιρούς τους άνοιγα πάντα την πόρτα μου και τα υποδεχόμουν με την καρδιά μου ανοιχτή. Ήταν για μένα η οικογένεια που δεν είχα, μια ψευδαίσθηση πως ήταν και δικοί μου απόγονοι. Γυρίσανε οι καιροί όμως, μου κόψανε και τη σύνταξη και τα φάρμακα και όλα... Στριμώχτηκα πολύ παιδιά μου. Κλείστηκα στον ευατό μου και ντρεπόμουν πολύ... Κι ήρθαν εφέτος πάλι τα πουλάκια μου κι αντί να τους δώσω εγώ το χαρτζιλικάκι τους, μου προσφέρανε αυτά τις οικονομίες τους. “Για να περάσω ανθρώπινες γιορτές και να μη λείψει τίποτα απ’ το τραπέζι”, μου είπαν τ’ αγγελάκια μου... "

Το νεαρό ζευγάρι αλληλοκοιτάζεται συνωμοτικά, προφανώς δεν πιστεύουν λέξη απ’ τη διήγηση του ηλικιωμένου, αλλά παραξενεύονται όταν διαπιστώνουν πως το τσαλακωμένο χαρτονόμισμα που τους έδωσε ο κυρ-Βασίλης, αναδύει μιαν απαλή μυρωδιά από μπισκότα βανίλια.



Παραμονή πρωτοχρονιάς. Φεύγοντας απ’ το τσιμεντένιο χωριό, τα πρόσωπά τους είναι ξαναμένα και κατακόκινα. Με τα ψιλά που έχουν απομείνει στο τσίγκινο κουτί, αποφασίζουν ομόφωνα και ενθουσιωδώς να πάνε στο κοντινό λούνα παρκ, να πάρουν ποπ-κορν και να παίξουν σ’ όσες πίστες αντέχουν τα οικονομικά τους. Με προτεραιότητα στο πολύχρωμο καρουσέλ, που είναι κι ο καημός της μικρής. Το σούρουπο τους βρίσκει ξεθεωμένους στο ξύλινο έλκηθρο, που στριφογυρίζει ασταμάτητα την πόλη και μοιράζει δώρα στους μοναχικούς Αγιο-Βασίληδες.

Τα δελτία ειδήσεων το βράδυ, έχουν πρώτη είδηση τις εκλογές στο Καλικαντζαροχωριό.
Κίσσες, ερπετά και αλεπούδες, ακονίζουν τα νύχια τους και κάνουν πρόβες ορθοκραξίας.
Κρίμα που κανείς παραμυθάς δεν θα διαδώσει τα καλά νέα στο τσιμεντένιο κεφαλοχώρι.
Κι έτσι οι πόρτες θα μένουν κλειστές, κάποια κάλαντα δεν θ’ ακουστούν ποτέ και κάποιοι αφελείς χωρικοί θα συνεχίσουν να πιστεύουν πως οι καλικάντζαροι είναι αήττητοι.


Καλή Χρονιά! Κι αν δεν μας βγει, ας την κάνουμε μόνοι μας!

Το κείμενο φιλοξενείται στο Εβδομαδιαίο Περιοδικό Πολιτισμού 

72 σχόλια:

  1. EΣΥ λοιπον εισαι..
    Ο Νεος Ανθρωπος,ο ΜΙΚΡΟ,ο ΜΕΓΑΣ..Ο απαλλαγμενος απο την ιδιοκτησια και την λατρεια των βρωμικων ΕΒΡΩΝ..
    Ο Ανθρωπος με το Α Κεφαλαιο..Που ΔΙΝΕΙ..
    Γιατι ΜΟΝΟ ετσι,νικιωνται..
    Οι φρικτοι Καλλικαντζαροι...!!
    Χρονια σου πολλα,με υγεια,για πολλα-πολλα χρονια..!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν περίμενε η ιδιοκτησία από μένα να την κάνω εικόνισμα, σώθηκε...
      Δε βαριέσαι... καλή καρδιά Μαχαίρη μου!
      Οι ευχές μου είναι δεδομένες και διαρκείας για όλη τη χρονιά. Να είστε όλοι καλά!

      Διαγραφή
  2. Χρόνια Πολλά Κανελλάκι μου , καλή Πρωτοχρονιά να έχεις και
    μακάρι τα όνειρα κι οι ελπίδες σου πραγματικότητα να γίνουν ...
    Σου γράφω ενώ έξω έχει δεκαπέντε πόντους χιόνι και αντί για
    κάλαντα ακούγεται το σφύριγμα του αέρα μέσα από τα κλαριά
    των δέντρων... κάνει παγωνιά, αλλά μόνο έξω γιατί η ψυχή
    ζεσταίνεται όταν μπορεί να σιτίζεται με κείμενα που δείχνουν
    τον δρόμο της ανθρωπιάς, της προσφοράς, μα πιο πολύ της ελπίδας.
    Να είσαι καλά , πάντα καλά :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελπίζω αυτός ο αέρας που λυσσομανάει από χτες, να έχει και συμβολικό χαρακτήρα. Να πάρει και να σηκώσει όλη τη βρωμιά που σκέπαζε τις ζωές μας.
      Λεβινάκι μου χιονισμένο, σου στέλνω τις ευχές και την αγάπη μου!

      Διαγραφή
  3. Κανελλάκι μου κρεββατωμένη και με πυρετό, ανάσανα, δροσίστηκα, συγκινήθηκα διαβάζοντας πρωϊ πρωϊ το κείμενό σου, θα σηκωθώ να περιμένω το κουδούνι να χτυπήσει, έχω έτοιμα και τα ψιλά.....ελπίζω η παγωνιά να μην εμποδίσει τα παιδάκια να έρθουν.....ελπίζω να παγώσει τους καλλικάντζαρους και να τους καταψύξει για πάντα..... Καλή χρονιά εύχομαι, με υγεία, ελπίδα και κάθε καλό... Σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Περαστικούλια σου Κλαυδία μου, κοίτα να γίνεις γρήγορα καλά και να κανονίσουμε καμιά βολτούλα στα πέριξ...
      Καλή χρονιά να έχετε, καλότυχη κι ευτυχισμένη!

      Διαγραφή
  4. Μισό γιατί κλαίω και δεν βλέπω να γράψω...
    Και νομίζω ότι κι εσύ έγραφες κι έκλαιγες! Σου ξέφυγαν δυο λαθάκια που ποτέ δεν σου ξεφεύγουν! Ναι είμαι σίγουρη ότι έκλαιγες!
    Α ρε Μαρία τι μου έκανες! Πάλι!
    Και τώρα με το που θα τελειώσω το σχόλιο, θα πάω κάτω στη μαμά πάλι κλαμένη θα με δει και θα της πω : το κανελλάκι μου ευθύνεται! Να δεις που θα θυμώσει μαζί σου ☺
    Αχ αγαπάκι μου μεγάλο!
    Καλή χρονιά να έχουμε μόνο με δάκρυα χαράς και συγκίνησης!
    ΣΛ!♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να μη δω λάθος. Αμέσως να το κάνω!
      Δεν τα βρήκα ρε Αριστέα, όσο κι αν έψαξα.
      Η μανούλα θα με έχει προκηρύξει στα μέρη σας. Άμα τη δω κάποτε, θα της εξηγήσω κι ελπίζω να με καταλάβει.
      Μελένια χρονιά να έχεις, γεμάτη χρώματα, στένσιλ, πινέλα και καμβάδες!
      Κι αγάπη. Κυρίως αυτή ♥♥♥♥

      Διαγραφή
  5. Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ και σου εύχομαι Καλή Χρονιά, με υγεία & αγάπη!

      Διαγραφή
  6. Καλημέρα Μαρία μου
    Είσαι ένα υ π έ ρ ο χ ο πλάσμα
    Με συγκίνησες βαθιά
    Καλή χρονιά καλή μου κι εύχομαι
    το 2015 να σου δώσει ό,τι πραγματικά αξίζει!!

    Σε γλυκοφιλώ ♥♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελενάκι μου, ευχαριστώ για όλες τις καρδούλες που μου χαρίζεις απλόχερα, τις κουβέντες σου, τις ευχές και την αγάπη σου!
      Να είναι αυτή η χρονιά γεμάτη αφορμές για να σκεφτόμαστε και να γράφουμε πιο αισιόδοξες σκέψεις!
      Γλυκά φιλιά κι από μένα, να είσαι καλά, με υγεία και δημιουργικότητα!

      Διαγραφή
  7. Μαρία μας συγκίνησες πάλι!
    Όσο θα υπάρχουν αγγελάκια, οι καλικάντζαροι θα νικιούνται!...
    Ας μην το λένε τα δελτία, φτάνει που το ξέρουμε εμείς!

    Χρόνια πολλά και μια υπέροχη χρονιά σου εύχομαι με υγεία, δημιουργία και χαρά!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαράκι μου όταν ακούω δελτίο ειδήσεων, νιώθω σαν τον αξέχαστο Φωτόπουλο στην ταινία "Ο Θόδωρος και το δίκαννο"...
      Αλλά επειδή αυτοί οι καλικάντζαροι ξορκίζονται με άλλα μέσα, οπλίζω και περιμένω τη μέρα της κρίσης. Κοντοζυγώνει...
      Ευχές απ' την καρδιά μου για τη νέα χρονιά! Να είσαι καλά και να έχεις ό,τι επιθυμείς στη ζωή σου!

      Διαγραφή
  8. Υπέροχη Μαρία μας....
    Καλή Χρονιά και όλα τα καλά στο σπιτικό σου!!
    Υγεία, χαρές, στιγμές....!

    Φεύγω πολύ συγκινημένη και σου στέλνω μια αγκαλιά...♥
    **Aννιώ**

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αννιώ μου... να είναι η χρονιά σου ευλογημένη και καλοδιάβατη!
      Σ' ευχαριστώ απ' την καρδιά μου για την παρουσία σου και την αγάπη σου!
      Ό,τι καλύτερο στην οικογένεια σου!

      Διαγραφή
  9. Το εξαιρετικό κείμενο σου Μαρία μου, για μια ακόμα φορά, άγγιξε και συγκίνησε...
    Ναι, αυτή είναι ακριβώς η σημερινή απάνθρωπη πραγματικότητα, όχι μόνο των παιδιών αλλά όλων μας, "αλλά" ευτυχώς που υπάρχει και ένα άλλο "αλλά" που μας κρατά ανθρώπινους που παρόλο που οι τσέπες πολλών είναι άδειες, οι καρδιές είναι πλούσιες, ζεστές και γεμάτες όμορφα συναισθήματα και αυτά Μαρία μου, όταν ριζώνουν στις καρδιές μας, μας γεμίζουν δύναμη, αντοχή και Αγάπη!
    Ολόψυχα εύχομαι σε σένα και όσους έχεις στη καρδιά σου, ο νέος χρόνος να φέρει, υγεία, φως, χαρά, σύνεση και πολύ Αγάπη!
    ΑΦιλάκια πάντα καρδιάς! <3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στεφανία μου αν μπορούσα να κάνω έναν απολογισμό της χρονιάς που έφυγε, στα κέρδη μου θα υπήρχε η γνωριμία μας και η ζεστή παρέα σου. Να είσαι καλά, στο εύχομαι ολόψυχα και να έχετε μιαν υπέροχη και δημιουργική χρονιά!
      Σ' ευχαριστώ πολύ για όλα!

      Διαγραφή
  10. Χρόνια πολλά!! Πολύ τρυφερό το κείμενό σου Μαρία μου!! Τα παιδιά μας δίνουν το καλύτερο παράδειγμα για να πάει μπροστά αυτός ο κόσμος!!!
    Τα τελευταία χρόνια ειδικά πως και πως τα περιμένω κι εγώ τα κάλαντα, τις ευχές και τα χαμόγελα!!
    Καλή χρονιά να σου ευχηθώ!!! Να ναι γεμάτη χαρές και χαμόγελα!! Υγεία για σένα και τους αγαπημένους σου Μαρία μου κι ένα 2015 όλο δημιουργία και χωρίς καλικάτζαρους!!!
    Φιλάκια πολλά πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι επειδή είχα την τύχη να σε γνωρίσω, επιβεβαιώνω αυτό που λες. Με παιδιά σαν εσένα, ο τόπος μπορεί, και θα πάει μπροστά.
      Μαριλένα μου, δεν έχεις ανάγκη τις ευχές μου. Έχεις την ικανότητα και τη δύναμη να κουμαντάρεις τη ζωή σου και να την πηγαίνεις εκεί που θέλεις. Να είσαι πάντα καλά!
      Ευτυχής και τυχερή που σε γνώρισα!

      Διαγραφή
  11. Τι ομορφη ελπιδοφορα ιστορια
    Μα και βεβαια υπαρχουν αγγελοι αναμεσα στους ανθρωπους
    Καλη Χρονια Μαρια....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή χρονιά και σε σένα Velvet!
      Ελπιδοφόρο είναι ότι υπάρχουν άνθρωποι που παρατηρούν πίσω και πέρα απ' το συμβατό οπτικό πεδίο.
      Νομίζω πως είσαι ένας απ' αυτούς.
      Να'σαι καλά και σ' ευχαριστώ πολύ για την παρουσία σου!

      Διαγραφή
  12. Μισόν αιώνα πίσω με πήγες, Μαρία. Σ’ εκείνα τα χρόνια τής φτωχής αυτάρκειας, που μας έλειπαν τόσα πολλά αλλά δε νιώθαμε να μας λείπει τίποτα. Κι ήταν η αλληλεγγύη τρόπος ζωής.
    Κι ύστερα μ’ έφερες στα σημερινά χρόνια. Στα χρόνια τής εξάρτησής μας από τις προθέσεις τών καλικάντζαρων.
    Κι η αλληλεγγύη τώρα είναι σποραδική…
    Ένα πανέμορφο, «ζωντανό» διήγημα – Παπαδιαμάντης-Σαμαράκης σε ένα!
    Να ’σαι καλά, Μαρία, να μας δονείς με τα γραπτά σου, κι ας πιέζονται τα μάτια…
    ΥΓ. Κρατάω στο ευρετήριό μου την «ορθοκραξία»! Κάποια στιγμή θα μου χρειαστεί. Ζητώ από τώρα την άδεια να την …κλέψω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαζί με τη λέξη, κράτα και τις ειλικρινείς ευχές μου Άρη μου.
      Τιμή μου να καταχωρηθεί η λέξη αυτή στο ευρετήριο σου.
      Σ' ευχαριστώ απ' την καρδιά μου για τη συντροφιά που μου κάνεις σε κάθε μου προσπάθεια. Η γνώμη σου όπως σου έχω πει, είναι πάντα ένα χρήσιμο βαρόμετρο για μένα.
      Καλοστέριωτη η νέα χρονιά στο σπιτικό σας!

      Διαγραφή
  13. Αχ, αυτή η αφήγηση σου...!
    Χάθηκα μέσα στις γραμμές σου, μακάρι να βρίσκουν για πολλά χρόνια εκεί τον παππού-Βασίλη για να τους ανοίγει την πόρτα!
    Μαρία μου σου εύχομαι Καλή Χρονιά με Αγάπη, Αλήθεια, Ζωή, Μοίρασμα, Ψυχή και καθαρά παιδικά βλέμματα!
    Σε γλυκοφιλώ, να περάσεις υπέροχα απόψε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατερινάκι μου... όσα ευχαριστώ κι αν σου πω, πάντα με έλλειμμα θα είμαι.
      Κράτα τις καλύτερες ευχές μου να σε συνοδεύουν τη νέα χρονιά.
      Να γίνουν τα όνειρά σου πραγματικότητα κι οι προσδοκίες σου να εκπληρωθούν όλες!

      Διαγραφή
  14. Ρε Μαρία, το έκανες πάλι το θαύμα σου! Βέβαια, πάλι καλά που δεν "τους την έπεσε" κανείς περίεργος, στα πιτσιρίκια κι έτσι έκαναν κι αυτά το δικό τους θαύμα! Υπέροχη και συγκινητική όπως πάντα! Καλή πρωτοχρονιά με υγεία για όλους, γίνεται; Σε φιλώ :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καπελοφορεμένο μου Πετράδι, σου εύχομαι πολλά-πολλά ταξίδια στη χρονιά που ήρθε, να βρεθείς στους πιο αγαπημένους σου προορισμούς και να έχεις πάντα τέρμα τα γκάζια σου!
      Υγεία για όλους, η πιο ωραία ευχή! Απ' το στόμα σου και στ' αυτί Του!...

      Διαγραφή
  15. Τι συγκινητικό,υπέροχο μαγικό για να είναι αληθινό!

    Καλή Χρονιά υγεία,αγάπη αγάπη αγάπη
    να χαρίζεις πάντα όπως ξέρεις και προσφέρεις Μαρία μου!
    Προσωπική ευτυχία εύχομαι όπως εσύ την ονειρεύεσαι
    και την ποθείς!!

    Με πολλά φιλιά
    και ζεστή αγκαλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι αν είναι;
      Ας πιστέψουμε (και) στα θαύματα.
      Τόσα παραμύθια χάψαμε τα τελευταία χρόνια...
      Ζουζού μου, να είσαι καλά και να θαλασσο-αρμενίζεις πάντα στη ζωή σου!
      Τις ευχές και τα φιλιά μου!!!

      Διαγραφή
  16. Μαρία μου ξέρεις καλά ότι τα παιδιά είναι το μέλλον και η ελπίδα μας !!!Βέβαια όσα δεν ψιλοχάλασαν από τη μεγαλομανία των γονιών και δεν ζητούν όσα τους έμαθαν ... Συναισθήματα ανάμεικτα γιατί μετά την αφήγηση μπήκα στον κόκκινο κύκλο και προσγειώθηκα ..
    Καλή Χρονιά με ότι χρειάζεσαι για να είσαι καλά !!! Σε φιλώ με αγάπη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νικόλ μου ζητώ συγνώμη για την ανώμαλη προσγείωση. Είναι για να μη ξεχνιόμαστε...
      Εύχομαι ολόψυχα καλή φώτιση στα ψιλοχαλασμένα μυαλά και γρήγορη επάνοδο στις ανθρώπινες αξίες.
      Χρόνια σου Πολλά Νικόλ μου, γεμάτη αγάπη και υγεία η νέα σου χρονιά!

      Διαγραφή
  17. Εσύ και ο μαγικός σου τρόπος γραφής!
    Δε ξέρω για τους άλλους, εγώ όμως περιμένω ακόμη να διαβάσω ενα σου βιβλίο!
    Καλή Χρονιά να έχεις, με Υγεία και Αγάπη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Κάθε πράμα στον καιρό του" έλεγε η γιαγιά μου...
      Δεσποινάκι μου σ' ευχαριστώ ολόψυχα για τα λόγια και τις ευχές σου!
      Αν αξιωθώ να το κάνω κι αυτό, να ξέρεις πως θα έχεις βάλει κι εσύ το χεράκι (λογάκι) σου ;-)
      Πολύ καλή χρονιά να έχεις και να σου φέρει ότι ακριβώς προσδοκείς!

      Διαγραφή
    2. θα συνφωνήσω και με την φιλη την Δέσποινα από πανω Κανελλακι μου αλλα και με την Λεβίνα απο κατω... για της γραφής σου τα ομορφα..!!!

      Διαγραφή
    3. Σόρρυ Λάχεσις επρεπε να γραψω αν και νομίζω οτι και η Λεβίνα το ιδιο θα έλεγε .. οπως και πολύ φίλοι εδω μεσα..!!!!

      Διαγραφή
  18. Πως το κάνεις αυτό κάθε φορά δεν μπορώ να το καταλάβω.
    Κάποτε ξεχώριζα ένα καλό βιβλίο από πλήθος συναισθημάτων που μου προκαλούσε για να μην σου αναφέρω το ποτάμι δακρύων.
    Ξέρεις κάθε φορά που αξιώνομαι να μπω να σας διαβάσω σε αφήνω τελευταία, γιατί δεν γίνεται να διαβάσω τα επόμενα με τόσα δάκρυα πια!
    Είναι συγκλονιστικός ο τρόπος γραφής σου. Με κάνει να αναρωτιέμαι που είναι αυτοί οι κυνηγοί ταλέντων πια, γιατί δεν έχει εκδοθεί κανένα δικό σου βιβλίο; Κάνεις καλό στις ψυχές μας με τον τρόπο που γράφεις. Δεν είναι φαντασία αυτό Μαρία μου, είναι αστείρευτη πηγή ανθρωπιάς.
    Να σε έχει ο Θεός καλά, να έχεις πάντα τις ευλογίες Του για να μεγαλουργείς και να σε μάθει ο πολύς ο κόσμος για να πάρει και αυτός κάτι από τον πλούτο σου.
    ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!!!!!!!
    φιλάκια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εντάξει... έγινα κατακόκκινη με το σχόλιο σου.
      Νίκη μου δεν περιμένω κανέναν κυνηγό, μόνο το πλήρωμα του χρόνου για να κάνω μόνη μου αυτό το βήμα.
      Προς το παρόν, απολαμβάνω τη συντροφιά μας και νιώθω τυχερή που ανταμώσαμε μέσα σ' αυτή τη χαώδη "γειτονιά".
      Μαζί με τις ευχαριστίες μου, σου στέλνω τις ολόψυχες ευχές μου για τη νέα χρονιά!
      Να είσαι καλά!

      Διαγραφή
  19. Ακουμε τα "κουδουνακια".
    Δεν ανοιγουμε την "πορτα".
    Αρα?
    Πως να παει καλα "η χρονια"?
    Οι μικροι αι-βασιληδες σου,σαγαπακι,
    παντα βανιλια θα μοσχοβολουν
    κι ολα ειναι υποσχεση
    πως...
    τα μικρα χερακια
    παντα θα ενωνουν τον κυκλο της ζωης
    χαιδευοντας τα ζαρωμενα άλλα.

    Παω να βγαλω το κλειδι απο την πορτα.
    Τι αρωμα εχει η ελπιδα ειπαμε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτές οι κλειδωμένες ζωούλες... πόσο αξιοθρήνητες είναι!
      Στο βάθος, είναι κλειδωμένες απ' έξω. Σαν τα χασάπικα ένα πράμα.
      Συντηρούνται, μα δεν ζουν.

      Υ.Γ. Άρωμα (αγριο)μελιού. Βγάλε το κλειδί απ' την πόρτα και βάλε κι άλλο πιάτο στο τραπέζι σαγαπάκι ;-)

      Διαγραφή
  20. Χρόνια Πολλά και καλή χρονιά Μαρία μου.
    Ο τρόπος που γράφεις είναι μοναδικός!
    Όσο αγγελάκια, οι καλικάντζαροι είναι ακινδυνοι!
    Να είσαι καλά.
    Φιλάκια πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρενάκι μου Καλή Χρονιά να έχεις!
      Σ' ευχαριστώ πολύ και σου στέλνω τα φιλιά μου!!!

      Διαγραφή
    2. Όσο υπάρχουν αγγελάκια ήθελα να πω.

      Διαγραφή
  21. Τα αγγελάκια που κρατούν τα τρίγωνα, ο παππούλης που κρατάει σφιχταγκαλιασμένη τη χαρά του και το Μαράκι που κρατάει το ίδιο πάντα μαγικό ραβδί που με μια του κίνηση μας γεμίζει αστερόσκονη.

    ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ

    Πάντα δημιουργική, πάντα δοτική, πάντα αισιόδοξη.
    Με σένα οι καλικάντζαροι πριονίζουν τα δικά τους κλαδιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εδώ φτιάχνουν καινούργιο κόμμα, τι πριόνια μου λες ρε Πετράν;
      Ένα κλαδί τους κόβεις και ξεφυτρώνουν δέκα, σαν τη Λερναία Ύδρα ένα πράμα...
      Καλή χρονιά να έχουμε κι ο Θεός να μας φυλάει από κινήματα, τριαντάφυλλα, ελιές, ποτάμια και "αλλαγές"...

      Διαγραφή
  22. Απλά Μαγικό !!!!

    Σε ευχαριστούμε για μια φορά ακόμα για αυτά που μας χαρίζεις απλόχερα...

    Πολλές οι ευχές για τον καινουργιο χρόνο, πέρα από υγεια να είσαι παντα αυθόρμητα και αστειρευτα δημιουργικη !!!! Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είμαστε όλοι καλά Θάνο μου, με υγεία κυρίως και τα υπόλοιπα έπονται.
      Σ' ευχαριστώ και δημόσια για τη στήριξή σου και την παραχώρηση υλικού απ' την πολύτιμη συλλογή σου.
      Φιλιά και ευχές άπειρες για μια καλύτερη χρονιά!

      Διαγραφή
  23. Μαρία μου, σου εύχομαι ολόψυχα καλή χρονιά με προσωπική ευτυχία και μακάρι η δημιουργική γραφή σου να πάρει τη θέση που της αξίζει στα ελληνικά γράμματα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ινώ μου να'σαι καλά και να έχεις μια υπέροχη νέα χρονιά!
      Σ' ευχαριστώ πολύ για τα κολακευτικά σου λόγια που με τιμούν πολύ.
      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  24. Τι όμορφο!!! Πραγματικά με άγγιξε και η ιστορία αλλά και η ταξιδιαρικη παραμυθένια γραφή σου Μαρία μου. Ηταν σαν να εκτυλισσόταν μπροστα στα ματια μου το σκηνικό!!! Καλη χρονιά και παλι :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαράκι μου χαίρομαι αν το "είδαμε" παρέα αυτό το σκηνικό και ταξιδέψαμε έστω και για λίγο, στην αληθινή μαγεία των γιορτών.
      Τις καλύτερες ευχές μου για τη νέα χρονιά!

      Διαγραφή
  25. καλημερα, αυτην που μας δειχνει η παιδική ψυχη ή η παιδική αγαπη! ας ακολουθησουμε κι εμεις τα χναρια τους...
    χρόνια πολλά!!!
    καλή χρονιά!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ απ' την καρδιά μου!
      Καλή χρονιά ολόψυχα σου εύχομαι!!!

      Διαγραφή
  26. Καλή και ευτυχισμένη χρονιά γεμάτη από ευτυχισμένες μόνο στιγμές!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τζίνα μου να είσαι καλά και η χρονιά αυτή να σου φέρει ό,τι ακριβώς περιμένεις απ' αυτήν.
      Τα φιλιά μου!

      Διαγραφή
  27. Μαρία χρόνια σου πολλά ,

    Να έχεις μια χρονιά δημιουργική, με μεγαλύτερη ελπίδα, πίστη και δύναμη.
    Νομίζω ότι αυτό που έγραψες ήθελα και μόνο να διαβάσω αυτές τις ημέρες. Όμορφο , τρυφερό , ευγενικό με νόημα και μηνύματα αγάπης.
    Η γραφή σου είναι συναρπαστική , ξεχωριστή!

    Πάντα να εξωτερικεύεις τον πλούτο γνώσης και αισθημάτων που έχεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ Τάσο!
      Σου εύχομαι ολόψυχα να έχεις μια καλή και γόνιμη νέα χρονιά!
      Τους χαιρετισμούς μου!

      Διαγραφή
  28. Γλυκό πατριωτάκι μου, χαίρομαι που σε ξαναβρίσκω κι απολαμβάνω την καταπληκτική σου
    γραφή, το ταλέντο να μετατρέπεις τα λόγια σε εικόνες και τα συναισθήματα να ξεχυλίζουν
    γλυκόπικρα! Δυστυχώς έχει ενταθεί το "εγώ" αντί το "ΕΜΕΙΣ", Μαρία μου, ακόμα και σήμερα
    που καταρέει η Ελλάδα! Με αυτό το "..κάνουν πρόβες ορθοκραξίας..." φωτογραφίζεις όλη
    την αλήθεια! Σε απόλαυσα, σε θαύμασα και φεύγω προβληματισμένη μεν, πλούσια δε!
    Χρόνια Πολλά Μαράκι μου, Να έχεις μια όμορφη και υγιή χρονιά, με ούριο άνεμο ανανέωσης,
    ευδόκιμες και γόνιμες απολαβές, σε ότι προσδοκάτε με την οικογένεια σου!
    Θέλω να πιστεύω πως θα τα λέμε πιο συχνά, απο δω και πέρα, αν κι ακόμα
    δεν έχω ισορροπήσει, όσο θα ήθελα, αλλά το παλεύω!
    Φιλιά πολλά με μια ζεστή αγκαλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πού χάθηκες ρε Κατερινάκι;
      Ελπίζω όλα να έχουν γαληνέψει και να είσαι καλύτερα.
      Μεγάλη & πολύ ευχάριστη έκπληξη η παρουσία σου. Μου έλειψες.
      Να είσαι καλά Κατερίνα μου & η νέα χρονιά να σου φέρει ότι επιθυμείς!
      Φιλιά ολόγλυκα!

      Διαγραφή
  29. Εκπληκτικό πραγματικά...
    Σαν ταινια
    Θα περνάμε και για αλλα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να περνάτε ρε κορίτσια...
      Σας ευχαριστώ θερμά για την παρέα σας στην προβολή της "ταινίας" και θα χαρώ πολύ να τα λέμε στο εξής.
      Καλή χρονιά σας εύχομαι ολόψυχα και καλή δύναμη σ' ότι κάνετε στη ζωή σας!

      Διαγραφή
  30. Μαγικά συγκλονιστικό όπως και όλα οσα ερχομαι εδώ και διαβαζω εφραίνοντας την ψυχή μου εστω κι αν είναι στενόχωρα... στο τελος μου αρεσει που αφήνεις μια αχτιδα φωτός να τρυπώσει απο μια τόση δα χαραμαδα..και αυτή λεγεται ανθρωπιά...αγαπη... ενα ονομα είπα; βαλε δύο να είσαι μεσα Κανελλακι μου...μήπως πρεπει να γίνουμε πιο ανθρώπινοι; ας το ευχηθούμε για την καινουργια χρονια που έχει κανει κιόλας τα πρωτα της βηματα.. Μαρακι μου.να είσαι καλα ...!!!ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΧΑΡΟΥΜΕΝΗ ΧΡΟΝΙΑ να έχεις ..!! φιλακιαααα!!...
    υ.γ... τα παρακειμενα σου αυτή την φορά...παράλληλα συνοφρυωμένα βλέμματα........υποκλείνομαι στις στιγμές..!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρούλα μου εσύ ειδικά να γίνεις πιο ανθρώπινη, δεν γίνεται. Μικρή θα έπεσες στο βαρέλι με το μαγικό φίλτρο της ανθρωπιάς. Δεν εξηγείται αλλιώς ;-)
      Παρακείμενα φιλιά και ευχές και σ' αγαπάω πολύ γι αυτό που είσαι βρε Ρουλάκι μου♥

      Διαγραφή
  31. Μαρία μου καλή χρονιά με υγεία και αγάπη εύχομαι!!! με κάλυψαν όλα τα υπόλοιπα σχόλια για το εξαιρετικό κείμενό σου!!! :) φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Πέρασα να σου πω καλή χρονιά, Μαράκι, να έχεις πάντα έμπνευση και να είσαι γερή, δραστήρια με τις κεραίες σου ανεβασμένες (παρακινείς κι εμάς)! Ταπεινή σου θαυμάστρια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να'σαι καλά ρε Σοφάκι μου!
      Καλή χρονιά σου εύχομαι ολόψυχα!

      Διαγραφή
  33. Μαρία εύχομαι Καλή Χρονιά σε σένα και στην οικογένεια σου.
    Όπως πάντα χτυπάς με κείμενα που συγκινούν αλλά και αφυπνίζουν.
    Τις φιλούρες μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χριστινάκι μου σ' ευχαριστώ πολύ και ανταποδίδω τις ευχές σου!
      Καλή Χρονιά είναι αυτή που εμπεριέχει αυτά που γράφεις. Συγκίνηση και αφύπνιση.
      Για να δούμε...

      Διαγραφή
  34. Τι λες βρε παιδί μου! Έτσι έγιναν τα πράγματα? Φοβερό !
    και μετά? για πες....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Καλά Μαρία μου δεν έχω λόγια πάλι!
    Με συγκίνησες όσο δεν παίρνει.
    Να είσαι πάντα καλά και εύχομαι να σου φέρει ο καινούριος χρόνος ότι επιθυμείς, μέσα από την καρδιά μου γιατί το αξίζεις!
    Πολλά πολλά φιλιά σου στέλνω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ευχαριστώ πολύ για τα σχόλιά σας.