Πέμπτη 12 Μαΐου 2016

Τα θέματα των εξετάσεων

Τη Δευτέρα δίνουν το πρώτο τους μάθημα στις πανγονεϊκές εξετάσεις. Έκθεση. Της έβαλα στο χέρι ένα χαρτάκι να το αποστηθίσει και να το θυμάται την κρίσιμη ώρα.
«Σ’ αγαπάω ρε μάνα!»
Θα πέσει σίγουρα αυτό το θέμα. Να το διαβάσεις καλά. Θυμάσαι όταν ήσουν μικρή και με πήγαινες βόλτα τις Κυριακές που δεν δούλευες; Που σε ρώταγα γιατί δεν φοράς κι εσύ τακούνια όπως οι άλλες μαμάδες; «Μα, για να είμαστε στο ίδιο ύψος αγάπη μου!», έλεγες και γελούσες. Μέχρι που παρατήρησα τα πόδια σου. Πόσο πρησμένα ήταν απ’ την κούραση! Σε κρατούσα σφιχτά απ’ το χέρι για να νιώθω ασφαλής. Όταν άρχισε να χαλαρώνει το χέρι μου στο δικό σου, νόμιζες πως σ’ αγαπώ λιγότερο και πως δεν σ’ έχω πια ανάγκη. Ήταν που δοκίμαζα τα πρώτα μου βήματα, δίχως τις βοηθητικές ρόδες σου.  Ήρθε η ώρα να σου σφίξω εγώ το χέρι και να σε περάσω με ασφάλεια απέναντι, στη μεγάλη λεωφόρο. Στην ενήλικη ζωή μου.

 Στον πατέρα μου έδωσα μια σύντομη περίληψη των διδαγμένων κεφαλαίων που μου έμαθε με αγάπη και προσήλωση.
«Μπορεί να καυγαδίζουμε διαρκώς και να διαφωνούμε σε πολλά. Πάντα όμως καμάρωνα για σένα. Γιατί μου έμαθες  να έχω τη δική μου γνώμη και να τολμώ να την εκφράζω. Και για κείνα τα βράδια που γύριζες κουρασμένος απ’ το μηχανουργείο, με τη βρώμικη φόρμα και τα λιγδιασμένα χέρια και καθόσουν πλάι μου να πούμε μαζί την ιστορία και τη γεωγραφία. Κι ας έκλειναν τα μάτια σου απ’ την κούραση κι ας μην είχες βάλει μπουκιά όλη τη μέρα στο στόμα σου. Όταν μεγάλωσες λίγο, κατάλαβα γιατί με άφηνες πάντα να σε νικάω στο ποδόσφαιρο. Γιατί άφηνες πάντα ανοχύρωτο το τέρμα σου. Γιατί δεν φόρεσες ποτέ κολλαριστό κουστούμι κι αστραφτερά παπούτσια. Δεν με νοιάζει αν δεν σπούδασες, να το θυμάσαι αυτό. Μου φτάνει που υπήρξες το πρότυπό μου κι ο αγαπημένος μου ήρωας. Που μου άφησες χώρο να ψηλώσω και να σε ξεπεράσω στο μπόι. Στην ξύλινη κάσα που σημείωνες με το μολυβάκι σου το ύψος μου, είναι χαραγμένες οι θυσίες και οι αντοχές σου. Απ’ αυτήν την τελευταία χαρακιά σου, θα συνεχίσω να μετράω τη ζωή μου… 
Σ’ ευχαριστώ ρε πατέρα!»


Γραμμένο με πολλή αγάπη και θαυμασμό για τους γονείς που δίνουν καθημερινά εξετάσεις κι αριστεύουν. Μπορεί να μην έχουν πτυχία και περγαμηνές, αλλά μονάχα με το ένστικτο και τις ισχνές δυνατότητές τους, ανταποκρίνονται με συνέπεια κι επιτυχία στο γονεϊκό ρόλο τους.
Αφορμή για το κείμενο, ήταν η λευκή κόλα που μας προέτρεψε να βγάλουμε η Αριστέα και να γράψουμε για την «Κοινωνία -  ώρα αγάπης» Την ευχαριστώ θερμά για το προειδοποιημένο διαγώνισμα που μας έβαλε.

60 σχόλια:

  1. Μαράκι μου, άλλη μια φορά με συγκίνησες!!! Κείμενο γεμάτο ευαισθησία και αλήθειες, που πρέπει να αποτελούν αφετηρία για όλους!
    Ειλικρινά σ' ευχαριστώ γι' αυτό που διάβασα!
    Φιλιά γλυκά
    Μαρίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ σ' ευχαριστώ Μαρίνα μου! Είναι σπουδαίο να μοιραζόμαστε τις αγωνίες μας και να παίρνουμε κουράγιο απ' τα λόγια των φίλων.
      Να'σαι καλά!

      Διαγραφή
  2. Μαρία μου με την τόσο διεισδυτική και μοναδική γραφή σου, επικέντρωσες στο απόλυτα επίκαιρο θέμα των ημερών , τη στάση των γονιών, τις θυσίες, την αγάπη, την ενθάρρυνση, δίπλα στα παιδιά τους και σε τούτη τη δοκιμασία των εξετάσεων.Φόρος τιμής που απονεμήθηκε με σεβασμό και απαράμιλλη τρυφερότητα ...!!! Να είσαι καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κλαυδία μου ξέρω πως καταλαβαινόμαστε απόλυτα, αφού είναι κοινές οι αγωνίες και τα καρδιοχτύπια για τα βλαστάρια μας.
      Ειλικρινά σ' ευχαριστώ για τα λόγια σου!

      Διαγραφή
  3. Ο "γονεϊκός ρόλος"! Ο ρόλος!!!

    Όσο για το κείμενο, τι να πω... εσύ γράφεις και το πληκτρολόγιο στενάζει!
    Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι η Μαρία αναστενάζει Στράτο μου.
      Την καλησπέρα μου κι ένα μεγάλο "Ευχαριστώ" για την παρουσία σου!

      Διαγραφή
  4. ♥ Θα έρθω το μεσημέρι πάλι♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, με τους χρόνους μου έχω ένα θεματάκι, με αυτά που γράφεις ποτέ!

      Κοίτα να δεις , μπήκε ένα σαριδάκι στα μάτια μου και θόλωσαν, δεν βλέπω να γράψω... γιατί είναι ωραίο να μιλάει κανείς για αυτή την αληθινή αγάπη ρε γαμώτο!!! Για τους Γονείς που αξίζουν!

      Στο μεταξύ το άλλο το νουμεράκι από κάτω μου, μην το παίρνεις ποτέ τοις μετρητοίς... Πασχίζει να δείξει ότι δεν αγαπάει... ξέρεις τι ψυχούλα είναι; Είμαι τυχερή που την έχω συναντήσει στη ζωή μου, όπως και εσένα κανελλάκι μου, εδώ στη μπλοκογειτονιά και που μπορώ έστω να ακούω πού και πού τη βελούδινη σαν χάδι φωνούλα σου ♥

      Καλή δύναμη στον Στελάκο , να πάνε όλα καλά!

      Διαγραφή
    2. Αμ δεν την έχω καταλάβει νομίζεις; Η καρδούλα της το ξέρει...
      Σ' ευχαριστώ πολύ Αριστάκι μου! Ξέρω πως κι εσύ ζεις τους ρυθμούς των εξετάσεων κι εύχομαι καλή δύναμη σε όλους μας!
      Καλό σαββατοκύριακο να έχεις και κοίτα να ξεκουραστείς λιγάκι ε;

      Διαγραφή
  5. ευτυχώς πέτυχα να σχολιάσω και κάτω απο την Αριστέα :

    Εγώ από την πολλή μου Αγάπη μπορεί και να τον πνίξω αν δεν γραψει τα θέματα των εξετάσεων!
    Τόση Αγάπη που ξεχειλίζει κάπως πρέπει να την διοχευτευσω στον λατρευτό υιό μου Μαρία μου!χαχαχα

    Καλή επιτυχία και στον γιο σου Μαρία!Αυτές οι εξετασεις δεν ειναι τίποτα μπροστά στις εξετασεις ζωής που ακολουθούν και θέλω να ελπίζω πως με την αγάπη που τους δωσαμε ως τωρα θα αντεπεξέλθουν!
    Η δική μου αγάπη φτάνει ,ας παει το βλογημένο να βρει Αγάπη και πουθενά αλλού!
    Πολλά φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ πόσο με εκφράζουν αυτά που λες Νάσια μου!
      Στο ίδιο μήκος κύματος οι σκέψεις μου.
      Να ευχηθώ ολόψυχα καλή επιτυχία στο καμάρι σου!
      Όλα καλά θα πάνε, θα δεις ;-)

      Διαγραφή
  6. Καλημέρα Μαράκι μου !
    Μπραβο σου ψυχή μου ! Σε ευχαριστώ για την αυθεντικότητα του λόγου σου και τη γλυκα της αγάπης σου ! Να είσαι πάντα καλά μάτια μου, να κοινωνούν όσοι είναι κοντά σου το μέλι της ψυχής σου !
    Σε φιλώ πολύ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Mέλι τα λόγια σου Σταυρούλα μου!
      Σ' ευχαριστώ απ' την καρδιά μου!

      Διαγραφή
  7. Αχ βρε Μααρακι! Βρε Μαριω! Μελι σταζεις και συγκινηθηκα! Αν μου γραψει ο γιος μου τετοιο γραμμα ποτε θα ειμαι η ευτυχεστερη γυναικα του κοσμου! Καλη επιτυχια στο γιο σου και σε ολα τα παιδια μας!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Xριστινάκι μου, μπορεί να μην το γράψει, αλλά θα το κουβαλάει μέσα του.
      Κι όλα αυτά που έγραψα, μπορούν να χωρέσουν σ' ένα στιγμιαίο βλέμμα ή σε μια χειρονομία.
      Με καταλαβαίνεις ε;

      Διαγραφή
  8. Όταν οι γονείς λαμβάνουν τέτοια γράμματα, σημαίνει ότι ξέρουν που είναι τα όρια... Όχι λόγω εξυπνάδας και ευφυίας δικής τους (τρομάρα τους), αλλά συνήθως επειδή είχαν περάσει οι ίδιοι δύσκολα ως παιδιά, κρινόμενοι από γονείς, καθηγητές, θεούς και δαίμονες.. Κι αυτό το πράγμα αρνούνται να το δουν να το περνά και το παιδί τους.. Καλή επιτυχία στο παιδί Μαρία και ξέρεις εσύ ε;..πορτοκαλάδες, πολλές πορτοκαλάδες! Η Αγάπη και η Πορτοκαλάδα όλα τα γιατρεύουν... ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τενοντίτιδα απ' τα πολλά στυψίματα Πέτρα μου.
      Χαλάλι όμως.
      Σ' ευχαριστώ πολύ-πολύ για τις ευχές σου!

      Διαγραφή
  9. Εντός διδακτέας ύλης η έκθεσή σου, Μαρία, αλλά εκτός του πεπατημένου τρόπου γραφής.
    Οι δικοί μου καθηγητές δεν θα σου έβαζαν μεγάλο βαθμό. Τόσο μπορούσαν να καταλάβουν τη δεκαετία τού ’60.
    Απαιτούσαν στο γραπτό λόγο το στυφό βερμπαλιστικό σεβασμό και όχι τις όμορφες πηγαίες εκφράσεις. Ήταν η εποχή τής σοβαροφάνειας και της υποκρισίας. Η πρωτοτυπία δεν γινόταν εύκολα δεκτή.
    Ο δικός μου βαθμός είκοσι, μετ’ ευφήμου μνείας!
    Είκοσι και στην Αριστέα που συνεχίζει να προκαλεί παραγωγικά τις γραφίδες…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το πιο ακριβό "εικοσάρι" που πήρα ποτέ!
      Σ' ευχαριστώ πολύ Άρη! Με μεγάλο ενδιαφέρον διάβασα το σχόλιο σου για την οπτική που υπήρχε στην προηγούμενη γενιά καθηγητών. Έχεις δίκιο.
      Δεν είμαι σίγουρη βέβαια αν και η σημερινή έκθεση, έτσι όπως διδάσκεται στα παιδιά, είναι ελεύθερη σκέψη και έκφραση. Και όχι ένα συγκεκριμένο play-list θεμάτων, ένα στενό πλαίσιο στην ουσία, που όποιος το παραβιάσει θεωρείται "εκτός θέματος".
      Καλό σου βράδυ Άρη!

      Διαγραφή
  10. Όχι δεν είπες τίποτα με τόσες λέξεις. Όχι ξέρω πως θέλεις να πεις κι άλλα. Όμως εγώ είδα πολλά, εγώ ένιωσα πολλά. Είναι γιατί δεν έπαιξα μπάλα με τον πατέρα μου και δεν πήγα την βόλτα, που έκανες εσύ με τη μητέρα μου. Όμως η αγάπη του γονιού, έχει χιλιάδες παραδείγματα για να την εκθέσεις. Δεν ξέρω πως, διαβάζοντας τα δικά σου, χωρίς να μοιάζουν με τα δικά μου, τα έκανα δικά μου. Είναι γιατί ο λόγος σου είναι χαραγματιά στην καρδιά και στη σκέψη. Χαραγματιά μιάς ικανοποίησης, που λειτουργεί πάντα και προσφέρει το υπέροχο χρώμα της και το άρωμά της, σε κάθε σκέψη.
    Χάραζε Μαρία, θέλουμε να γεμίζουμε τέτοια ταουάζ, θέλουμε να νιώθουμε ότι όλοι μοιάζουμε κι ας είμαστε όλοι μας, "μοναδικοί"
    Νάσαι πάντα καλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δημήτρη... νιώθω αμηχανία απ' το σχόλιο σου, που μόνο σχόλιο δεν είναι δηλαδή.
      Σ' ευχαριστώ ειλικρινά για τα πολύτιμα λόγια σου που με τιμούν και με συγκινούν πολύ!
      Πολλά θαυμαστικά κι από μένα, μαζί με της Χριστίνας!

      Διαγραφή
  11. Η κοινωνία διδάσκεται και φτιάχνεται από ανθρώπους,
    Η αγάπη είναι έμφυτη ανιδιοτελής, είναι μέρος της ανθρώπινης ύπαρξής μας, είναι αυτό που μας γεμίζει τη ζωή αισθηματισμό και αυτοθυσία σε μια ιδανική ανθρώπινη κοινωνία, σε αυτή που ανήκουμε.

    Το σχολείο σε προετοιμάζει για να γνωρίσεις τον εαυτόν σου, την ταυτότητά σου, που ανήκεις και να σε μορφώσει ώστε να ανταπεξέλθεις και να κερδίσεις τα προς ζην.

    (Στον καιρό μου, το σχολείο ήταν σαν τον (παπαγάλο)

    Την καλημέρα μου από την απέναντι όχθη

    Γαβριήλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι έτσι συνεχίζει και στις μέρες μας Γαβρίλη.
      Η μόνη πρόοδος είναι ότι από παπαγάλος έγινε μάινα.
      Μακάρι να τα κάνει όλα αυτά το σχολείο, αλλά πολύ φοβάμαι ότι είμαστε αιώνες πίσω.
      Σ' ευχαριστώ πολύ Γαβρίλη μου, καλό σαββατοκύριακο να έχεις!

      Διαγραφή
  12. Χρόνια πολλά, Μαρία μου!
    Πάλι συγκινήθηκα... πάντα το καταφέρνεις.
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πες μου πως αυτό το μαγικο ραβδακι που έχεις και οτι γραφεις παιρνει στα ματια μας τέτοιες διαστασεις που οχι μονο ταυτιζομαστε καθε φορα που διαβαζουμε την σκέψη σου Κανελλακι μου αλλα γεμίζουμε και γλύκα..με οτι μας αφήνει στο τελος... να είσαι ψυχή μου καλά παντα καλή επιτυχία.. στο παιδι.. φιλώ σε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να'σαι καλά Ρουλάκι μου!
      Κρατάω σφιχτά τις ευχές σου γιατί λένε πως όταν είναι από καλόκαρδους ανθρώπους, πάντα πιάνουν ;-)

      Διαγραφή
    2. Ξαναπέρασα για να καθησω να απολαυσω την θέα στα παρακείμενά σου !! ολα καλα θα πάνε... φιλιαά...

      Διαγραφή
  14. Καλησπέρα Μαρία.
    Η Δύσκολη ώρα των εξετάσεων έτσι ; έστω και αν έχω, ως γονέας, ξεφύγει από όλο αυτό, μου είναι αδύνατο τόσο να ξεχάσω όσο και να μην αφουγκραστώ γύρω μου την αγωνία και παιδιών και γονέων.
    Σε ένα άρμα τραγικής κόπωσης μιας ξοφλημένης διαδικασίας επιλογής που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα έρχεται η ώρα η ...δύσκολη.
    Η Γραφή σου, πάντα σημαδιακή, έρχεται να ταράξει συναισθήματα ήδη βεβαρυμένα αυτήν την εποχή.
    Την καλησπέρα μου Μαρία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι ήρθε κι η δική του ώρα και όλων των παιδιών δηλαδή που έχουν αγωνιστική τη Δευτέρα.
      Σ' ευχαριστώ πολύ Γιάννη μου!

      Διαγραφή
  15. Καλή επιτυχία πρώτα από όλα στο παιδί σου! Καλό κουράγιο σε σένα οπωσδήποτε.
    Χαίρομαι που έγραψες γι αυτούς τους γονείς που αξίζουν. Που ξέρουν τι θα πει αληθινή αγάπη Χαίρομαι που έγραψες για παιδιά που αναγνωρίζουν τις θυσίες των γονιών τους. Με συγκίνησες τόσο...
    Αυτοί οι γονείς που δίνουν κάθε μέρα εξετάσεις και αριστεύουν δεν χρειάζονται πτυχία. Πότε αλήθεια, τα πτυχία δίδαξαν αληθινή αγάπη; Μόνο να ευχηθώ αυτοί οι γονείς να είναι πολλοί, μα πάρα πολλοί.Γιατί τότε οι νέοι μας θα ενηλικιωθούν σωστά πατώντας γερά στα πόδια τους
    Φιλιά πολλά Μαρία μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτυχε να γνωρίσω τέτοιους γονείς Άννα μου. Κάποιοι μάλιστα δεν μιλάνε σωστά ελληνικά, δουλεύουν όλη τη μέρα για να μη λείψει τίποτα απ' το σπίτι και στέκονται λαμπάδες αναμμένες στα παιδιά τους. Για να σπουδάσουν και να φτιάξουν μια καλύτερη ζωή. Τους βγάζω το καπέλο!
      Σ' ευχαριστώ πολύ Αννούλα μου ♥

      Διαγραφή
  16. Καλημέρα αγαπημένη μου Μαρία!!
    Ομολογώ πως συγκινήθηκα πρώτον γιατί η συμμτοχή σου στο δρώμενο της αγάπης ήταν πολύ ξεχωριστή, όπως κι εσύ η ίδια άλλωστε, και δεύτερον γιατί μας έδειξες την σκοπιά των γονιών στις εξετάσεις ενώ όλοι τις έχουμε ταυτίσει με τα παιδιά και μόνο.
    Μπράβο στους γονείς και στα παιδιά, μαζί μπορούν να επιτύχουν το καλύτερο αποτέλεσμα.
    Καλή τους επιτυχία.

    Φιλιά πολλά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κική μου σε βεβαιώνω πως εξετάσεις δίνουμε πρωταρχικά εμείς ως γονείς κι ας μην το καταλαβαίνουμε. Σ' ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου!

      Διαγραφή
  17. Μαρία καλημέρα
    προσθέτω και τις δικές μου ολόθερμες ευχές για καλή επιτυχία στο παιδί σου στις εξετάσεις , όπως και για κάθε παιδί γονέων στη μπλογκογειτονιά...
    Η χαρά του κάθε γονέα είναι να βλέπει το παιδί του να προχωρά μόνο του στο δικό του δρόμο που αυτό χαράζει και μακροχρόνια αγωνίζεται. Να είναι δίπλα του και να το στηρίζει...
    # ...και όταν το παιδί σου , σου ζητήσει να αναβάλλει να περπατήσει στο «κόκκινο χαλί» του διδακτορικού αντί για σήμερα 13 Μαίου για το Δεκέμβρη προκειμένου να είσαι εκεί και να χαρείς να του πεις «δεν πειράζει εγώ χαίρομαι και από μακριά...».
    Αγάπη είναι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι αυτό είναι αγάπη σ' όλο το μεγαλείο της!
      Υπέρβαση θα το έλεγα.
      Μπράβο στο παιδί αυτό και στους γονείς του!!!

      Διαγραφή
  18. Κάθε φορά πώς καταφέρνεις και με συγκινείς...
    Υπάρχουν κι αυτοί οι γονείς, που παίρνουν άριστα σε αυτές τις εξετάσεις, αλλά τους προσπερνάμε συχνά, στεκόμαστε σε αυτούς που αποτυγχάνουν παταγωδώς....
    Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επειδή υπάρχει και η άλλη πλευρά όμως, καλό είναι να την αναδεικνύουμε Αλεξάνδρα μου.
      Υπάρχουν παιδιά στην επαρχία που δεν έχουν πρόσβαση σε φροντιστήρια, παιδιά αγροτών και εργατών, παιδιά μεταναστών που οι γονείς τους δεν ξέρουν καλά-καλά τη γλώσσα. Κι όμως μεγαλουργούν. Σ' αυτούς τους γονείς και στα παιδιά τους, υποκλίνομαι!
      Καλό σου βράδυ Αλεξάνδρα μου και σ' ευχαριστώ πολύ!

      Διαγραφή
  19. Μαράκι μου, το λάτρεψα!!!
    Ναι, κορίτσι μου, υπάρχουν και αυτοί οι γονείς και τα παιδιά τους που γίνονται ενήλικες έτοιμοι να σταθούν με ειλικρίνεια, ευαισθησία και δυναμισμό στην κοινωνία, όπως εσύ!!!
    Καλή δύναμη και καλή επιτυχία...!!!
    Σε φιλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να'σαι καλά Γλαύκη μου!
      Καλή δύναμη στο τελείωμα της σχολικής χρονιάς!

      Διαγραφή
  20. Μέρες εξετάσεων λοιπόν και μακάρι νά διάβαζαν το κείμενο σου γονείς που παθαίνουν κρίση στη σκέψη ότι το παιδί τους δεν θα γράψει καλά !!!
    Εσένα αυτό δεν σε αφορά γιατί η μάνα νοιάζεται για να γεμίσει αισθήματα και ιδέες την καρδιά των παιδιών της !!! Φιλιά πολλά και την αγάπη μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι άλλες κρίσεις Μαρία μου. Μας φτάνει η κρίση που μας φόρεσαν ζόρι-στανιό οι πολιτικοί ταγοί μας.
      Σ' ευχαριστώ πολύ για την αγάπη σου, πολύτιμο φυλαχτό για τις μέρες που έρχονται :-)

      Διαγραφή
  21. Πρώτα πρώτα, καλή επιτυχία στο Κανελάκη σου!
    Κάτσε να σκουπίσω τα δάκρυα για να συνεχίσω.
    Τί έγραψες πάλι βρε κορίτσι μου;
    Αμ, τα σχόλια;
    Γιαυτό χαίρομαι που είμαι σ αυτή τη μπλογκοπαρέα!
    Εύχομαι καλή επιτυχία σε όλα τα παιδιά και στους γονείς να τα καμαρωσουν εδώ, στην Ελλάδα, άξιους επιστήμονες.
    Να μην πιουν το πικρό ποτήρι του αποχωρισμού, λόγω ανεργίας.
    Πολλά φιλιά σε σένα και στους από πάνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Πρώτα πρώτα, καλή επιτυχία στο Κανελάκη σου!
    Κάτσε να σκουπίσω τα δάκρυα για να συνεχίσω.
    Τί έγραψες πάλι βρε κορίτσι μου;
    Αμ, τα σχόλια;
    Γιαυτό χαίρομαι που είμαι σ αυτή τη μπλογκοπαρέα!
    Εύχομαι καλή επιτυχία σε όλα τα παιδιά και στους γονείς να τα καμαρωσουν εδώ, στην Ελλάδα, άξιους επιστήμονες.
    Να μην πιουν το πικρό ποτήρι του αποχωρισμού, λόγω ανεργίας.
    Πολλά φιλιά σε σένα και στους από πάνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Aυτό είναι το επόμενο πικρό ποτήρι που μας περιμένει Ρένα μου. Ελπίζω να μη χρειαστεί να το πιούμε.
      Σ' ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου!
      Με το καλό να τελειώσουν και οι δικές σας "εξετάσεις" και να'ρθει στον κόσμο η εγγονούλα σου!

      Διαγραφή
  23. Αχ! Μαρία μου, που τα κείμενα σου, πάντα μας συγκινούν και μας αναγκάζουν ν' ανασύρουμε αναμνήσεις που δεν είναι και πάντα τόσο ευχάριστες και αυτό γιατί ο καθένας κουβαλάει τόσα διαφορετικά... αλλά όταν υπάρχει η Αγάπη που περικλείει την φροντίδα και την κατανόηση, όλα μπαίνουν στη θέση τους, απλά και όμορφα!
    Εύχομαι ολόψυχα καλή δύναμη και ψυχραιμία στο παιδάκι σου και σε όλους τους γονείς (πολύ)κατανόηση!

    ΑΦιλάκια πάντα τρυφερά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι Στεφανία μου, η Αγάπη είναι το απαραίτητο συστατικό για όλες τις μαγεριές της ζωής μας.
      Είμαστε ψύχραιμοι και αισιόδοξοι. Η αμηχανία και μια μικρή αγωνία, εκφράστηκε νωρίτερα όταν μου ζήτησε ένα σταυρουδάκι να το φοράει αυτές τις μέρες. Μόνον αυτό. Του το έδωσα, κοιταχτήκαμε και τα είπαμε όλα. Η Αγάπη δεν θέλει φλυαρίες.
      Όλα καλά θα πάνε.
      Σ' ευχαριστώ πολύ Στεφανία μου!

      Διαγραφή
  24. Καθημερινά εκτίθενται στον αυστηρότερο κριτή: το ίδιο τους το παιδί.
    Καθημερινά δίνουν εξετάσεις και ίσως δεν θα μάθουν ποτέ αν πέρασαν το μάθημα.
    Για το πτυχίο... ούτε λόγος.
    Δε βαριέσαι. Κάνουν το καθήκον τους. Μελετούν ασταμάτητα. Μελετούν νυχθημερόν και αν καμιά φορά "κοπούν" στρώνονται στη δουλειά για να το ξαναδώσουν.

    Μαράκι εύχομαι ολόψυχα κάθε επιτυχία στο βλαστάρι σου σε αυτή την καθοριστική για τη ζωή του δοκιμασία. Εύχομαι να βγει νικητής στις εξετάσεις, όπως είμαι σίγουρος βγαίνεις καθημερινά και εσύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ας βγει νικητής απ' τη δοκιμασία Πέτρο μου. Αυτό μόνο επιδιώκω. Να μείνει ψύχραιμος και να βιώσει τη διαδικασία αυτή, σαν μια απαραίτητη εμπειρία στη ζωή του. Όλα τ' άλλα θα έρθουν.
      Σ' ευχαριστώ πολύ!

      Διαγραφή
  25. Αχ αυτά τα ανοχύρωτα τέρματα, αχ αυτό το θέμα που πάντα πέφτει...είναι sosara που λέγαμε κάποτε κι εσύ είσαι απίστευτη!!
    Μαράκι μου εύχομαι καλή επιτυχία στον γιο σου!!
    Φιλιά πολλά και καλό ξημέρωμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Πόσο ωραία και τρυφερά το έθιξες Μαρία μου το ζήτημα!! Καλή επιτυχία σε όλα τα παιδιά και στους γονείς ψυχραιμία και σύνεση!!! Η ζωή έχει πολλλά μονοπάτια, ευτυχώς!!!
    Φιλάκια πολλά και καλή βδομάδα να χεις!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστά Μαριλένα μου. Ένα μονοπάτι απ' τα τόσα είναι κι αυτό. Αλλού είναι οι αγωνίες και τα ζόρικα.
      Σ' ευχαριστώ για τις ευχές σου και ενώνω κι εγώ τις δικές μου για όλα τα παιδιά!

      Διαγραφή
  27. Καλημερα Μαρια μου και ο μπαμπας μου κάπως ετσι ειναι, μονο που δεν καυγαδίζουμε συχνα. Δυο δουλειές έκανε για να μας μεγαλώσουν και δεν αφηνει ακομη τη μανα μου να πάει να δουλέψει!
    Αγαπώ και αυτους τους γονείς που μας περιγραφεις και τους δικους μου και όλους όσους αγωνίζονται και ονειρευονται!
    Φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τον μπαμπά και τα μάτια σου Αριάδνη μου!
      Σε φιλώ γλυκά και σ' ευχαριστώ πολύ!

      Διαγραφή
  28. Τι κείμενο ήταν αυτό Μαρία μου,μ'εκανες να βουρκώσω απ'τη συγκίνηση.!
    Τόσο αληθινό γεμάτο ευασθησίες.
    Εύχομαι τα καλύτερα για το δικό σου σε όλες τις δοκιμασίες της ζωής του.

    Φιλάκια πολλά γλυκιά μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ευχαριστώ πολύ για τα σχόλιά σας.