Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2016

Γονείς στη ναφθαλίνη

-         Το σχολείο πατιέται.
-         Έχει δίκιο ο άνθρωπος, το σχολείο πατιέται και κινδυνεύουν τα παιδιά μας.
-         Μιλιούνια τα μικρόβια που κουβαλάνε σου λέει! Να τους κάνουν ειδικά σχολεία, να γίνουν πρώτα άνθρωποι κι ύστερα βλέπουμε…
-         Σκάσε Ρωξάνη! Τώρα ομιλώ εγώ κι εσύ οφείλεις να το βουλώσεις Ρωξάνη!
-         Για καλό και για κακό, κλείνουμε τα παράθυρα, κλειδώνουμε και την εξώπορτα…
-         Χραααπ… βάζουμε και το συρτάκι. Πώς; Κάτι κρατάει κι αυτό.
-         Και… δεν ξέρω μήπως… βάλουμε και το τραπεζάκι πίσω απ’ την πόρτα ε;
-         Πως, πως! Γιατί όχι και τις ντουλαπίτσες; Να μην περάσει ούτε κουνούπι!
-         Αστειεύεστε κύριε;  Όποιος φυλάει τα σχολεία του, έχει τα μισά. Στα αμπαρώνω, στα κλειδώνω, στα συρταρώνω, σου βάζω και τη ντουλαπίτσα, κι άντε να δούμε πώς θα μπεις εσύ μετά!
-         Άντε να μπεις εσύ μετά, παλιοπρόσφυγα που θες και σχολείο! Για κορόϊδα μας περνάς ε;
-         Κύριοι! Ας ηρεμήσουμε λίγο παρακαλώ. Επιτέλους…  σύλλογος γονέων είμαστε, ας μη συμπεριφερόμαστε ως λαχαναγορίτες!
-         Τρέχει κάτι με τους λαχαναγορίτες ρε δερβισόπαιδο;
-         Όχι κύριε, προς Θεού! Σχήμα λόγου ήταν. Γιατί να μην κάνουμε έναν ήρεμο διάλογο και να ψηφίσουμε με ψυχραιμία κι όχι μ’ αυτούς τους αλαλαγμούς και τις απειλές;
-         Ήρεμοι είμαστε ρε χαϊβάνι! Άμα τους αφήκουμε, θα μας ξεκάνουν όλους. Χρααατς…. στο γόνατο θα μας σφάξουν αυτούνοι.
-         Διαφωνώ! Με το να σπέρνουμε το φόβο και τη μισαλλοδοξία στα παιδιά μας, τα δηλητηριάζουμε και τα μυούμε στο ρατσισμό.
-         Ρε ουστ από δω αίσχος της ράτσας μας!
-         Μα κι εσείς από προσφυγική οικογένεια δεν προέρχεστε κύριε; O παππούς σας δεν ήταν ξεριζωμένος Ρωσοπόντιος απ’ τον Καύκασο;
-         Ρε άντε να σε δει κάνας γιατρός που θα μου πεις εμένα… ξέρεις ποιος είμ’ εγώ ρε;
-         Ξέρω.
-         Σκύψε λίγο να σου πω… κρύβε ονόματα. Μη λες ονόματα. Λέγε με «πάτερ». Θα καταλάβω. Και  Ελένη να με πεις, πάλι θα καταλάβω.
-         Μα δεν είναι άδικο; Κι εσείς πρόσφυγες στην Αμερική βρεθήκατε και τα παιδιά σας σπούδασαν εκεί. Θα θέλατε να τα είχαν αποκλείσει απ’ τα σχολεία και να τους φερόντουσαν όπως κάνουμε εμείς τώρα εδώ;
-         Τα δικά μου ήταν καθαρά και είχαν και βιβλιάριο υγείας. Αμή! (τον τάπωσα ε;)
-         Καλά τα λέει ο άνθρωπος. Λοιπόν να τελειώνουμε. Αύριο στέλνουμε φιρμάνι στο υπουργείο κι αν δεν συμμορφωθούν προς τα υποδείξεις μας, βάζουμε λουκέτο και δεν ξεκινάνε μαθήματα στον αιώνα τον άπαντα!
-         Ρε μπουρλότο θα του βάλουμε άμα χρειαστεί!
-         Ρωξάνη το σκασμό! Τώρα μιλάω εγώ. Γκέγκε;

(Η Ρωξάνη σηκώθηκε σιχτιρίζοντας απ’ την καρέκλα και κινήθηκε προς την έξοδο. Απ’ τα νεύρα της, πήρε σβάρνα ένα θρανίο κι αυτό έπεσε με δύναμη πάνω στην κλειστή πόρτα της αίθουσας. Δημιουργήθηκε πανικός γιατί μερικοί απ’ τους συνέδρους, νόμιζαν πως κάποιοι προσπαθούσαν να παραβιάσουν την πόρτα και να επιτεθούν στους γονείς. Κάποιοι κρύφτηκαν κάτω απ’ τα σχολικά θρανία, άλλοι άρπαξαν καρέκλες και τις έβαλαν ασπίδες μπροστά τους, ένας τσουρόμαγκας πήδηξε απ’ το παράθυρο στο προαύλιο και κάποιες κυρίες τσίριζαν υστερικά και εκτός εαυτού. Ειδοποιήθηκε η αστυνομία και σε λίγη ώρα λύθηκε το μυστήριο με τον άγνωστο «εισβολέα» που ετοίμαζε τρομοκρατική επίθεση στο σχολείο).

-         Άντε πηγαίνετε σπίτια σας και ηρεμήστε. Κοτζάμ μεγάλοι άνθρωποι είστε και φοβάστε και τη σκιά σας.
-         Μα ακούσαμε ποδοβολητά κυρ-αστυνόμε μου! Μιλιούνια ήταν απ’ έξω οι αλλόθρησκοι και στο τσακ μας προλάβατε ζωντανούς!
-         Τώρα εδώ που τα λέμε… ποδοβολητά δεν ακούστηκαν. Ένας χτύπος στην πόρτα ακούστηκε και γίναμε όλοι βενζινάκατοι απ’ την τρομάρα μας.  Έτσι δεν είναι κύριε Περδικούλη μου;


«Το μίσος όταν είναι σκέτο μίσος δεν είναι ανίατο. Ο θυμωμένος κάποτε κουράζεται ή χορταίνει. Το μίσος εξατμίζεται, φεύγει. Μίσος μπολιασμένο με φόβο, αυτό ναι, είναι δυσκολογιάτρευτο…»
Απ’ τον πρόλογο του  βιβλίου «Οι ήρωες κοιμούνται ανήσυχοι» του Μενέλαου Λουντέμη.
Κρίμα που αυτά τα... "καθαρά" παιδιά  -ενδεχομένως- δεν θα εντρυφήσουν ποτέ στα βιβλία του…

[Ο διάλογος είναι βασισμένος στην ταινία του Σακελλάριου

«Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες», γυρισμένη το 1960]

50 σχόλια:

  1. Τι ωραία που τα είπες ρε συ...
    Άδικος ο κόσμος μας.. τίποτα άλλο...
    Κι όμως, όλα θα μπορούσαν να είναι αλλιώς!
    Τις καλημέρες μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άλλος τα είπε πριν χρόνια, αλλά ταιριάζουν ακόμα στην "εξελιγμένη" κοινωνία μας. Ο φόβος Ελένη μου είναι διαχρονικός και η βλακεία ανίκητη.
      Την καλησπέρα μου!

      Διαγραφή
  2. Μόνο στη ναφθαλίνη;
    Καλύτερο σχολιασμό της γελοίας είδησης της εβδομάδας δεν θα μπορούσες να κάνει Μαριώ μου!
    Γονείς που δείχνουν το καλό παράδειγμα στα παιδιά τους.... (φουρκισμένη είμαι!!!!)
    Φιλί ζεστό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξέρεις καλύτερα απ' όλους μας, πώς είναι αυτές οι συγκεντρώσεις των γονέων και των συλλόγων και όλων των κη(δαι)μόνων. Η χάβρα των Ιουδαίων.
      Φιλί ελπίδας Αριστέα μου, αφού κι αυτή τη φορά η κοινωνία έδειξε πως διαθέτει ακόμα αντανακλαστικά και μάχεται τέτοιες υστερίες.

      Διαγραφή
  3. Θα συμφωνήσω με την Αριστέα Μαράκι μου, μόνο στη ναφθαλίνη! Έχουν γίνει απολιθωμένοι πια, ξεπερνώντας κάθε όριο λογικής!!!
    Καταπληκτικό κείμενο, μπράβο σου!!!
    Φιλιά γλυκά
    Μαρίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το κείμενο είναι δανεισμένο απ' την ταινία του Σακελλάριου Μαρίνα μου και νομίζω πως αντιπροσωπεύει απόλυτα την αμάθεια, την προκατάληψη και το φόβο.
      Φιλιά κι από μένα Μαρινάκι!

      Διαγραφή
  4. Αίσχος σε μια κοινωνία που παρότι
    είναι σύμφυτη με την έννοια
    και την ουσία της προσφυγιάς
    όταν προσβάλλεται (!!!!!!!)
    να επωάζει το μίσος και την έχθρα...

    Σε φιλώ πολύ Μαρία μου ♥♥♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι αυτή είναι η απόλυτη πτώχευσή μας Ελένη μου.
      Αν φτάσαμε σ' αυτή την εσχατιά, κρίμα για τους προγόνους και τις θυσίες τους...
      Σε φιλώ και σ' ευχαριστώ πολύ Ελενάκι μου♥

      Διαγραφή
  5. Έχουν δίκιο οι γονείς στο Ωραιόκαστρο. Πως είναι δυνατόν να δεχθούν στο σχολείο των παιδιών τους, στο σχολείο ΤΟΥΣ, παιδάκια ανεμβολίαστα (λέξη που βρήκαν ε!).
    Πρέπει οι πρόσφυγες, οι λαθρομετανάστες, οι λαθροπίθηκοι (κατ' άλλους), αυτοί οι πούστηδες που ήρθαν να αλλοιώσουν τον ελληνικό πολιτιζμό, να σηκωθούν να φύγουν. Δεν είναι δυνατόν στην πολιτιζμένη κωλλάδα να δεχόμαστε μπατίρηδες!!!

    Και κάπου εδώ το παραμυθάκι τελειώνει.

    Κάπου εδώ αυτοί οι ελληνόφωνες πίθηκοι που παριστάνουν τους πολιτισμένους να αναλογιστούν αν κινδυνεύει το παιδί τους να μολυνθεί από κάποιο παιδί μετανάστη, ή το παιδί του μετανάστη κινδυνεύει περισσότερο να μολυνθεί από τα δικά τους που τα μπολιάζουν νυχθημερόν με τη βρώμα που κουβαλάει η δική τους ψυχή.
    Εμβόλιο κατά της ηπατίτιδας μπορείς να κάνεις, εμβόλια κατά της ξενοφοβίας, της μισσαλοδοξίας και του φασισμού, ξέρει κανείς που γίνονται;;;
    Παιδεία λέγεται. Αν δεν την πήρες ποτέ, είναι φύσει αδύνατον να την μεταφέρεις στην επόμενη γενιά. Οπότε κάθισε και σκέψου μέσα στους 4 τοίχους του σπιτιού σου πόσο δηλητήριο έχεις εγκλωβίσει και ταΐζεις τα παιδιά σου, που στο κάτω κάτω δεν σου φταίνε σε τίποτα να διαιωνίζουν την δική σου ηλιθιότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατί δεν είχαν άλλο καημό όλοι αυτοί οι δυστυχισμένοι άνθρωποι, οι μορφωμένοι, οι οικογενειάρχες, οικογένειες ολάκερες, να έρθουν στην Ελλάδα για να μας αλλοτριώσουν. Κρίμα που δεν βλέπουμε πέρα απ' τη μύτη μας, κρίμα που δεν περνάει καν απ' το μυαλό μας πως θα μπορούσαμε κι εμείς να βρεθούμε σε μια βάρκα (στην καλύτερη περίπτωση) και να αναζητούμε μια φιλόξενη γωνιά να επιβιώσουμε. Πρόσφατη είναι η ιστορία μας κι όποιος την αγνοεί, είναι επικίνδυνος και ανεύθυνος.
      Πέτρο, συνυπογράφω το οργισμένο σου σχόλιο, κυρίως γιατί κάποιοι άνθρωποι φέρουν την ιδιότητα "Γονείς", χωρίς να έχουν επίγνωση του ρόλου και της ευθύνης τους.

      Διαγραφή
  6. Μίσος και φόβος.
    Κι αν έχει κι ο διπλανός, γίνεται «φίλος».
    Κι αν έρθουν κι άλλοι «φίλοι» συγκροτείται η ομάδα.
    Και μέσα στον όχλο, ο ατομικός φόβος γίνεται συλλογικό θράσος, έτοιμο να δείρει, να σπάσει, να κάψει.
    Και σηκώνει κεφάλι ο φασισμός.
    Αυτόν το φασισμό τον αποδομείς πολύ εύστοχα με τους ευρηματικούς διαλόγους σου, Μαρία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φασισμός υπάρχει σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας, κυρίως μέσα στην οικογένεια Άρη. Όλοι έχουμε μερίδιο στην ευθύνη, αν δεν απομονώσουμε αυτά τα φαινόμενα. Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για τα παιδιά μας. Αυτά που κάποιοι τα κάνουν "ασπίδες και όπλα" για να εκτονώσουν τα απωθημένα και τις αδυναμίες τους. Φαντάζομαι πως αυτά τα παιδιά (τα "καθαρά" τα Ελληνόπουλα), δεν τα ρώτησε κανείς γονιός αν συμφωνούν μ' αυτές τις "αποφάσεις" κι αν ο κόσμος που ονειρεύονται είναι με συρματοπλέγματα, μίσος και αίμα.
      Σ' ευχαριστώ πολύ για την παρουσία και τη γνώμη σου Άρη! Ο χώρος που υπηρέτησες, σου δίνει το δικαίωμα και την υποχρέωση να τοποθετηθείς γι αυτά που συμβαίνουν.

      Διαγραφή
  7. Μαρία είχα καιρο να περάσω... Και μολονότι η αφορμή ήταν θλιβερή,δε με απογοητεύσεις καθόλου!
    Πόσο μα πόσο δίκιο είχε ο Λουντέμης!Φαρμάκι ο φόβος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μαρία είχα καιρο να περάσω... Και μολονότι η αφορμή ήταν θλιβερή,δε με απογοητεύσεις καθόλου!
    Πόσο μα πόσο δίκιο είχε ο Λουντέμης!Φαρμάκι ο φόβος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το βιβλίο αναφέρεται στη Μακρόνησο και στις μεθόδους εξόντωσης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας απ' τους επαγγελματίες "χασάπηδες" της μαύρης επταετίας.
      Σ' ευχαριστώ πολύ Δεσποινάκι μου. Χάρηκα που σε ξαναείδα!

      Διαγραφή
  9. Μέχρι τώρα ήξερα ότι τα παιδιά φοιτούν στο σχολείο. Τώρα έμαθα ότι "τοποθετούνται"...
    Την επόμενη μέρα κι αφού είχαν γίνει ρόμπα στο πανελλήνιο, άκουγα σε τοπικό ραδιόφωνο κάποιους από αυτούς τους γονείς που εξέθεταν τις ανησυχίες τους, άλλες εύλογες άλλες γελοίες. Μετά όμως από την ανακοίνωση-μνημείο ξενοφοβίας που βγάλανε, νομίζω ότι όλα αυτά είναι προφάσεις εν αμαρτίαις. Στην πραγματικότητα, δεν θέλουν τα παιδιά των προσφύγων, ανεξαρτήτως συνθηκών και οργάνωσης, γιατί θεωρούν ότι θα υποβαθμιστεί το επίπεδό τους. Επίσης, πρέπει να σου πω ότι πέρα από τον ντόπιο πληθυσμό, τα τελευταία 10-15 χρόνια αρκετοί νεόπλουτοι και βολεμένοι μεσοαστοί έχουν εγκατασταθεί στην περιοχή και η μεζονέτα πάει σύννεφο. Από την άλλη, δε συμμετείχαν ασφαλώς όλοι οι γονείς στη συνέλευση, μου κάνει δε εντύπωση ότι πανομοιότυπη ανακοίνωση έβγαλε και ο σύλλογος του 1ου δημοτικού. Θεωρώ λοιπόν πως ίσως ήταν πιο κεντρικά οργανωμένη η ιστορία. Πρέπει όμως και η πολιτεία και συγκεκριμένα το υπουργείο Παιδείας να πάει και να ενημερώσει υπεύθυνα τους εμπλεκόμενους για όλα τα ζητήματα που τους προβληματίζουν. Τον φόβο και την άγνοια εκμεταλλεύονται οι φασίστες.
    Παρεμπιπτόντως, ακούστηκε ότι και στο σχολείο που φοιτά ο γιος μου θα έρθουν παιδιά προσφύγων, πράγμα πολύ πιθανό γιατί είμαστε κοντά σε camp. Για ένα περίεργο λόγο, δεν ανησυχώ και δεν έχω κανένα πρόβλημα. Και δεν έχω κανένα πρόβλημα να το δηλώσω και δημόσια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα χρόνια τώρα τα παιδιά μας συνυπάρχουν με διαφορετικές φυλές, αυτές που κατά καιρούς έρχονται στην Ελλάδα. Δεν καταλαβαίνω γιατί τώρα προέκυψε το θέμα. Προφανώς και υπάρχει οργανωμένο σχέδιο που ευτυχώς δεν βρήκε τον επιδιωκόμενο στόχο του.
      Αυτό το σύνδρομο της "μεζονέτας" Σοφία μου... άτιμο πράγμα!
      Το γνωρίζω πολύ καλά και καταλαβαίνω απόλυτα το σχόλιο σου.
      Σ' ευχαριστώ ειλικρινά για την τοποθέτησή σου!

      Διαγραφή
  10. Αφού ξεσηκώθηκε το σύμπαν... ανακάλυψαν πως είχαν παραπληροφορηθεί, λες και ο ανθρωπισμός θέλει πληροφόρηση και τώρα μαζεύουν τα ασυμμάζευτα. Υπάρχει αυτός ο φόβος που καλλιεργείται επιτυχώς απ΄ αυτούς που έχουν πάψει ν' αγαπούν τον άνθρωπο και υπηρετούν σκοτεινά συμφέροντα, ευτυχώς που το καλό είναι πιο ισχυρό και η αγάπη ανίκητη!
    ΑΦιλάκια πολλά Μαρία μου και ας έχουμε ένα συνετό Σ/Κ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευτυχώς Στεφανία μου, υπάρχει κι ο υγιής ιστός της κοινωνίας μας, που ίσως να έγινε και καλύτερος μέσα απ' αυτή την κρίση.
      Συνετό. Κρατάω αυτό ως ευχή γιατί μας χρειάζεται η σύνεση και η ψυχραιμία.
      Καλό Σαββατοκύριακο και σε σένα!

      Διαγραφή
  11. Καλησπέρα Μαρία.
    Τα πράγματα δεν είναι καλά. Η Ελληνική κοινωνία, βουτηγμένη στο σοκ της απογοήτευσης και της παραίτησης που της καλλιέργησαν τα τελευταία χρόνια οι θλιβεροί πραματευτάδες της "αριστερής ελπίδας", κατρακυλάει στο βούρκο του φασισμού.
    Όταν υπάρχουν άνθρωποι που ξεχνούν την ιστορία της προσφυγιάς στην Ελλάδα από το 1922 και μετά, όταν ξεχνούν ή δεν άνοιξαν τα στραβά τους, να διαβάσουν τι δήλωναν τότε για τους "Τουρκόσπορους" Μικρασιάτες που ήρθαν στην Ελλάδα να την αλλοιώσουν, τι να πεις.
    Είμαι σοβαρά προβληματισμένος για τις εξελίξεις.
    Καλό βράδυ να έχεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιάννη θα συμφωνήσω μαζί σου, μόνο που εδώ δεν χωράνε πολιτικοί συσχετισμοί και αναλύσεις. Παίρνουμε ενεργά μέρος και αντιστεκόμαστε σ' αυτό που γίνεται. Με όποιο τρόπο μπορεί ο καθένας. Τις εξελίξεις άλλωστε εμείς τις διαμορφώνουμε.
      Καλή νέα εβδομάδα να έχεις!

      Διαγραφή
  12. Τι να πει κανεις Κανελλακι μου σε ανθρώπους που η παιδεία τους φτανει μεχρι την αυλή τους.. τι κρίμα ομως αντι να πηγαινουμε μπροστά παμε πισω... και σιγουρα δεν περασε απο το μυαλό τους πως μπορεί να βρεθουν τα δικα μας παιδιά στην θέση των παιδιών του πολέμου.!! έτσι πρέεπι να λέγονται.. όσα ξεριζώνονται απο τις πατρίδες τους !!ελπίζω να είναι μετρημενες στα δάχτυλα του ενος χεριου οι ρατσιστικές περιπτωσεις αυτες...!!Θα μάθουν άραγε κάποτε να αγαπούν τον άνθρωπο;
    Καλό Σαββαροκυριακο να έχεις ματια μου..!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευτυχώς Ρουλάκι μου η κοινωνία μας αν και δοκιμάζεται σκληρά, φαίνεται ότι αντιστέκεται. Και ενεργά μάλιστα. Και το ωραίο είναι ότι βοηθούν όσοι έχουν ανάγκη, απ' το υστέρημά τους. Μπορεί να είναι βουβή και καθόλου προβεβλημένη αυτή η κίνηση, αλλά τη θεωρώ σαν την πιο ουσιαστική μορφή αντίστασης.
      Τα φιλιά μου τα γλυκά και την αγάπη μου ♥

      Διαγραφή
  13. Η χώρα που γνώρισε την προσφυγιά , οι άνθρωποι μιλούν έτσι;; Τι μα;ς συμβαίνει αλήθεια ;; Εζησα σε μια χώρα τριτοκοσμική με κάθε είδους εθνικότητα με ανθρώπους αναλφάβητους , αγράμματους , ανενβολίαστους , ποτέ ανεπιθύμητη ανάμεσα σε Σύριους , Ιταλούς , Ελληνες , Βενεζολάνους μια μεγάλη παρέα παιδιών !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μακάρι να μπορούσες να μοιραστείς μ' όλους αυτούς τους ψευτοπατριώτες, τις εμπειρίες σου και τις γνώσεις σου για την Ελλάδα.
      "Μια μεγάλη παρέα παιδιών"...αυτό είναι το ζητούμενο κι αυτό θα καθορίσει πόσο άνθρωποι είμαστε εν τέλει.
      Πολλά φιλιά Μαρία μου και σ' ευχαριστώ για το σχόλιο σου!

      Διαγραφή
  14. Μέσα σε αυτή τη φρικτή κατάσταση που έχει ακριβώς τη σωστή θερμοκρασία για να επωαστούν τα χρυσά αυγά του μέλλοντος και να κάνουν παρέα στα αυγά τα κλούβια που "ανοίγουν κεφάλια" με συναίνεση δημάρχων που δεν το πρότειναν όμως αυτοί, θαύμασα τη γενική κατακραυγή που τους αναγκάζει να προσπαθούν να μπαλώσουν τα αμπάλωτα...ντροπή τους και μπράβο σε σένα που τους σκιαγραφείς όπως ακριβώς είναι...σκάσε Ρωξάνη, γιατί στο φασιστικό περιβάλλον που διάλεξε να ζει αι γυναίκαι είναι κατώτερα όντα...σκάσε Ρωξάνη, ή άλλαξε το περιβάλλον σου!!
    Φιλιά πολλά Μαρία μου και χίλια μπράβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ που στάθηκες στην Ρωξάνη.
      Να'σαι καλά ρε Μαράκι!...

      Διαγραφή
  15. Κάπως πρέπει να μας βάλουν να φαγωθούμε μεταξύ μας.
    Πάντα εύστοχη Μαρία μου.
    Να είσαι καλά και να περνάτε ακόμη καλύτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε ναι, παλιά μας τέχνη αυτή η φαγωμάρα. Μόνο που εδώ αφορά τα παιδιά μας και την ευθύνη που έχουμε απέναντί τους. Αν αυτός είναι ο πολιτισμός μας και οι αξίες που τους μεταλαμπαδεύουμε, τότε είμαστε ανάξιοι των προγόνων μας.
      Πολλά φιλιά Ρένα μου!

      Διαγραφή
  16. Υπέροχος ο διάλογος Μαρία μου. Εχω ξαναπεί πως δεν διανύουμε μόνο Οικονομική κρίση αλλά κυρίως κοινωνική και ανθρωπιάς! Είναι κριμα σε μια χώρα που έχει περάσει τόσα και τόσα να παρατηρούνται τόσο έντονα, "λεκέδες" φασισμού και ρατσισμού. Είναι πραγματικά κρίμα!
    Και χαίρομαι που βλέπω ότι τελικά υπάρχει και μεγάλη αντίσταση σε όλο αυτό το κύμα μίσους που υπάρχει και που εμποτίζει, δυστυχώς, και τις νέες γενιές!
    Καλό υπόλοιπο κυριακής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να'σαι καλά Μαράκι μου και σ' ευχαριστώ για την παρουσία σου!

      Διαγραφή
  17. Πολύ εύστοχο τρόπο αξιοποίησες για να προβάλλεις το θέμα της καφροσύνης μας!
    Δεν θα πω τίποτε ιδιαίτερο, γιατί έχω δει πολλούς τσουρόμαγκες σ' αυτούς τους συλλόγους γονέων και λυπάμαι που το λέω. Όλα να καούν αρκεί να μην αφορά τα δικά τους παιδιά!
    Να πάρουν τόνους αντισηπτικά, για να μην μολυνθούν τα υπερπροστατευμένα καμάρια τους, για να μην πω τίποτε άλλο που δεν μου επιτρέπεται...
    Όχι άλλους κακομαθημένους βουτυρομπεμπέδες ενήλικες γύρω μας, που είναι φουλ ενημερωμένοι για κάθε "κατινιά", αλλά έχουν μαύρα μεσάνυχτα για τα ουσιώδη της ζωής και δεν κάνουν βήμα για να μάθουν!
    Συγνώμη για το έντονο και δηκτικό ύφος, όμως δεν μπορείς να φανταστείς τι ακούν τα αυτιά μου μέσα στα σχολεία...!!!!
    Καλή εβδομάδα, Μαράκι μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γλαύκη μου έχω κι εγώ μια (πικρή) εμπειρία από συλλόγους γονέων και συνεδριάσεις (ο Θεός να τις κάνει). Κι ύστερα αναρωτιόμαστε γιατί τα παιδιά είναι επιθετικά!... Μα το χειρότερο μπούλινγκ (καινούργιος όρος, που τον υιοθετήσαμε προσφάτως χωρίς να πολυκαταλαβαίνουμε τη σημασία του), το εξασκούμε εμείς οι ίδιοι. Δεν το γενικεύω, υπάρχουν και οι φωτεινές εξαιρέσεις, αλλά αυτοί οι γονείς συνήθως αποσύρονται απογοητευμένοι.
      Σ' ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο σου Γλαύκη!

      Διαγραφή
  18. Α τα ωραία χαμπέρια μας ε; Γίναμε παγκοσμίως ρεζίλι, αλλά οφείλουμε να πούμε πως τα αντανακλαστικά του κόσμου ήταν ταχύτατα και μαζόχτηκαν τα κοράκια. Αχ και βγήκε η άλλη η νεοδημοκράτησα η πρώην του mega και νυν της ευρωβουλής και πήρε το μέρος τους.
    Καλημερίζω και καλό χειμώνα Μαριώ!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν ξέρω για ποια λες Χριστίνα μου (την Σπυράκη να υποθέσω;)
      Θα συμφωνήσω μαζί σου πως υπήρξαν άμεσα αντανακλαστικά και από γειτονικούς δήμους που αποκατέστησαν τα πράγματα.
      Καλό χειμώνα Χριστινάκι μου! Και λίγη άνοιξη στις ζωές μας...

      Διαγραφή
  19. Αν οι σύλλογοι Γονέων και κηδεμώνων των ξένων κρατών συμπεριοφέρονταν σαν του Ωραικάστρου,
    Εμείς οι Έλληνες μετανάστες, τα παιδιά μας δεν θα μπορούσαμε να ζήσουμε στα ξένα, απλούστατα άνοιξαν την αγκαλιά τους μας υποδέχθηκαν και προσπάθησαν να μας αφομοιώσουν στο σύστημα. έτσι δεν αισθανόμεθα κομπλεξικοί
    Γαβριήλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ για τις αλήθειες και τους εύλογους συσχετισμούς που έκανες Γαβρίλη!

      Διαγραφή
  20. Τι ήθελα να έρθω εδώ πέρα μέσα; Συγχύστηκα πάλι η μεσήλιξ που το θυμήθηκα το θέμα.
    Κανονικά έπρεπε να τα πάρουν τα σχολειά τους εκεί στο Ωραιόκαστρο και να τα βάλουν εκεί που ξέρουν. Άντε να μην πω καμιά βαριά κουβέντα και δεν είναι ευγενικό, διότι είμαι κι επισκέπτρια!
    Καλημέρα σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θέλω να πιστεύω πως είναι ένα μικρό μόνο ποσοστό ανεγκέφαλων ανθρώπων, απ' αυτούς που υπάρχουν και σ' άλλες περιοχές. Ο μεγαλύτερος αριθμός προσφύγων άλλωστε φιλοξενείται στη Μακεδονία, οπότε ας μην αδικούμε τις δομές και τους εθελοντές που προσφέρουν βοήθεια εκεί πάνω.
      Την καλησπέρα μου Αρτίστα!

      Διαγραφή
  21. Eγω θα κανω το συνηγορο του διαβολου και θα πω οτι σαν μανα το θεμα του εμβολιασμου με ανησυχει και πολυ μαλιστα! Αν λυθει αυτο, δεν βρισκω κανενα λογο να μην ερθουν τα παιδακια. Αν δηλαδη, οπως ισχυει και για τα παιδια που ηδη φοιτουν σε ελληνικα σχολεια, για την εγγραφη ειναι απαραιτητο να προσκομιστει βιβλιαριο με ολους τους εμβολιασμους, τοτε δεν νομιζω οτι τιθεται καποιο θεμα. Τα αλλα περι σφαγης και αλλοιωσης πολιτισμου και οτι θα γινουμε μειονοτητα κλπ ειναι απλα γελοια και αναξια λογου! Δεν υφισταται πιστευω ανθρωπος νοημων που τα πιστευει αυτα! Αλλα ειναι τα θεματα και εχουν πολυ βαθιες ριζες. Μικρονοια και μικροψυχια. Κι αυτη η χαζη πεποιθηση για οσα θεωρουμε δεδομενα! Αμ ελα που κι οι αλλοι μεχρι να τα χασουν δεδομενα τα ειχαν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χριστινάκι μου θα συμφωνούσα μαζί σου, μόνο αν οι γονείς των "δικών μας παιδιών" ακολουθούσαν σχολαστικά τους απαραίτητους εμβολιασμούς και είχαν βιβλιάριο υγείας ενημερωμένο. Τα μισά παιδιά τουλάχιστον παιδιά στις τάξεις του δημοτικού που φοιτούσαν τα παιδιά μου, ήταν ανεμβολίαστα. Γι αυτό και γινόντουσαν τότε ομαδικοί εμβολιασμοί στα σχολεία για να κάνουν τουλάχιστον τα βασικά εμβόλια. Να φανταστείς πως υπήρχαν παιδιά που δεν τους είχαν κάνει το εμβόλιο της πολυομελίτιδας. Με πρόσχημα ότι είναι εναντίον των εμβολιασμών. Και τότε δεν είχαμε τους ανεπιθύμητους "ξένους" για να ξεσπάσουμε την αμάθεια και την ασχετοσύνη μας. Τσακωνόμαστε οι μεν με τους δε. Οι γονείς δηλαδή των εμβολιασμένων, με τους αντίστοιχους απ' το άλλο μέτωπο.
      Και διαρκώς βρίσκαμε αφορμές για να κρατάμε τη φωτιά του μίσους να σιγοκαίει. Αργότερα στο γυμνάσιο, χωριζόμασταν στους γονείς υπέρ της κατάληψης και στους αντίστοιχους που κουβαλούσαν αστυνομίες και εισαγγελείς για να σπάσουν τα λουκέτα.
      Και πάει λέγοντας...
      Ας είμαστε λιγουλάκι ειλικρινείς. Αυτά τα παιδιά, τα προσφυγόπουλα, έχουν γίνει το νέο πεδίο βολής για να εκτονώσουμε τα φαρμάκια και τις αδυναμίες που κουβαλάμε όλοι μας.

      Διαγραφή
  22. Δυο λογακια μονο...Το θεμα το εχω θιξει παρα πολλες φορες στην σελιδα μου και σε σχολια,μια και ειμαι απο εκεινους τους τυχερους που ζουν σε υποβαθμισμενη περιοχη με διαφορων εθνικοτητων και θρησκειων,μαθητες στα σχολεια..
    Η υποβαθμιση της οποιαδηποτε περιοχης,που κατικειται απο διαφορων λαων και αποχρωσεων,μαθητες..Προερχεται λοιπον απο το...
    Αν και ποτε εχουν κανει εμβολια τα παιδια;; ΗΗΗΗΗΗ....
    Προερχεται απο την γνωστικη επαρκεια των παιδιων..Απο την δυνατοτητα των Γονεω,να κθοδηγησουν σωτα τα παιδια,μεσα σε ενα πολυεθνικο περιβαλον;;;
    Μηπως τελικα....
    Ο Φοβος που βιωνουν οι εν λογω γονεις..Δεν ειναι παρα....
    Ο φοβος που γεννα η ιδια η δικη τους ανεπαρκεια...
    Η αδυναμια να κατανοησουν την ιδια την δικη τους θεση..Μεσα σε καποιο περιβαλλον που αλλαζει;;;;

    Ασφαλως και κατανοω τον πανικο των γονεων αυτων..!!!
    Δεν τους εφθανε που δεν γνωριζαν ουτε να συνταξουν μια προταση σωστη στα ελληνικα και να βοηθησουν το παιδι τους στα μαθηματικα...Την γεωγραφια..Την ιστορια το δικαιο..

    Αλλα τωρα θα εχουν να αντιμετωπισουν και τους δικους τους Δαιμονες...
    Τους ρασοφορους,που τους επειθαν για επιλεγμενη ρατσα..Για επιλεγμενη Φυλη..Για επιλεγμενη νοημοσυνη..
    Και τωρα,εχουν γινει ιδιοι και χειροτεροτεροι απο αυτους που εμαθαν να μισουν και να συχαινονται...
    Ακουγοντας επι δεκαετιες τα λογια των ρασοφορων και των χωροφυλακων...
    Εγιναν θεματοφυλακες διωξεων της ιδιας της δικης τους Φυλης..Αρνητες ακομη και των λογων Του Ναζωραιου..!!!
    ΔΕΝ με στενοχωρουν ομως αυτοι οι αποτυχημενοι γονεις..Ουτε οι αποτυχημενοι Δημαρχοι..
    Ουτε οι λιγοι ανεγκεφαλοι Τζιχαντιστες Πολιτες..Που οπωσδηποτε απομονωνωνται απο τους υπολοιπους...
    Διοτι απλα ξερω..
    Οτι τα παιδια..
    Αυτες οι νεες γεννιες που ερχονται...
    Θα βρουνε μονοι τους τους δρομους επικοινωνιας...
    Οπως κανουνε τα παιδια στα Λιοσα,στο Ζεφυρι..Στην Ελευσινα...
    Τη Φυλη,το Μενιδι..Τον Ασπροπυργο...
    Που αποφοιτησαν με συμμαθητες Ρωσοποντιους..Αλβανους,Πακιστανους Αφγανους Ινδους..
    Και Ινδονησιους..Απο τη δεκαετια ακομα του ΕΝΕΝΗΝΤΑ.....

    Τωρα εχουν κανει πλεον οικογενειες..Και οι Αλβανοι αριστουχο θυμουνται ΤΟΤΕ...Που τους απαγορευοταν να γινουν σημαιοφοροι....
    Εκτος αν επαιζες καλο ποδοσφαιρο η μπασκετ...Αν ησουν Ολυμπιονικης στο..Ακοντιο...
    Η..
    Σηκωνες βαρη....

    Τοτε....
    Και Γεωργιανος να ησουνα...Γινοσουνα σημαιοφορος....!!!!

    Αληθεια,καλοι μου "γονεις"...
    Οι Κινεζοι που αγορασαν τα λιμανια..Οι Ιταλοι που πηραν τα τραινα...
    Οι Γερμανοι που πηραν τα αεροδρομια,τη ΔΕΗ...
    Οι Ολλανδοι που μονοπωλουνε τα ραφια των δικων σας σουπερμαρκετ..

    Με τα δικα σας λεφτα....

    Εχουν κανει εμβολια;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ απ' την καρδιά μου γι αυτό που είσαι και γι αυτό το αριστούργημα που μου χάρισες με τη μορφή σχολίου! Μακάρι να το κοινωνήσουν όλοι οι κοινοί μας φίλοι και να γευτούν την ουσία του λόγου σου!
      Να'σαι καλά Άνθρωπέ μου!!!

      Διαγραφή
  23. Θέλει πολλή δουλειά για να ξεριζώσουμε το φόβο και το μίσος. Μέσα στις οικογένειες τον τρέφουμε με τις μικρές μας "αθώες" συνήθειες και θύματά του είναι τα παιδιά μας, οι σύντροφοί μας, οι γονείς μας... όποιος είναι πιο αδύναμος κάθε φορά... Γιατί τον πλούσιο συγγενή, ακόμα και τον πιο βρώμικο, τον έχουμε από κοντά!!!
    Τη δυστυχία του ο άνθρωπος, όταν νομίζει ότι δεν μπορεί να την πολεμήσει, την κάνει μίσος για τον άλλον. Αλλά, μπρος στα παιδάκια (μας), με τι καρδιά;;;;
    Εκπληκτικό κείμενο - χρονογράφημα, Μαρία μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εκπληκτικό το σχόλιο σου Αλεξάνδρα!
      Θέλει μεγάλη ωριμότητα σκέψης και μεγάλη ψυχή να φτάσεις σ' αυτά τα νοήματα.
      Την αγάπη μου!

      Διαγραφή
  24. Εγώ πάλι μπερδεύτηκα ... σάμπως και τους είπε κανείς ότι οι άνθρωποι κατεβηκαν από τα βουνά σαν τ'αγρίμια ;
    Ποιος τους είπε πως είναι αμορφωτοι και απαίδευτοι;
    Λόγω πολέμου δεν εφυγαν οι ανθρωποι για να σώσουν τις οικογένειές τους ;
    Ήμαρτον Κυριε !
    Τι λύσσα πια κι αυτή με τους δύσμοιρους τους προσφυγες. Δηλαδή είναι καλύτερα σε άλλα σημεία που τα προσφυγόπουλα γίνονται ερωτικό εξάρτημα στα χέρια κάθε άρρωστου παιδεραστη !
    Μαράκι μου, για καλο φθινόπωρο ήρθα ...μα τρελάθηκα με τούτη την ανάρτηση ... Θα ρίξει ο Δίας κάνα κεραυνο !!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Δηλαδή είναι καλύτερα σε άλλα σημεία που τα προσφυγόπουλα γίνονται ερωτικό εξάρτημα στα χέρια κάθε άρρωστου παιδεραστη" (!!!)
      Ν' αγιάσει το στόμα σου ρε Σταυρούλα μου!

      Διαγραφή
  25. Το τραγικότερο όλων είναι ότι αυτοί οι τυχάρπαστοι, είναι γονείς (τρομάρα τους) κάποιων παιδιών, με αποτέλεσμα να περνά και στην επόμενη γενιά το μίσος, ο φόβος, η επικίνδυνη άγνοια... Τώρα εγώ θα πω καλό φθινόπωρο, με την ευχή να είναι κιόλας! Καλημερούδια και καλό σ/κ Μαρία :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς την Πέτρα μας! Καλό φθινόπωρο να έχουμε, κι ο Θεός να μας φυλάει από τέτοιους "γονείς".

      Διαγραφή
  26. Αναρωτιέμαι γιατί τόσος κόπος??Για τα σχολεία? Μα απο όσα ξέρουμε τα μαθήματα γίνονταν συνήθως στα Φροντιστήρια όσο πήγαινε η κόρη μου σχολείο, και συνεχίζεται ετσι και χειρότερα
    Τα τελευταία χρόνια βλέπω ότι εχουν ανοίξει εργαστήρια μελέτης για παιδιά του Δημοτικού.
    Για ποιά σχολεία κόπτονται οι γονείς.Αντί να φωνάξουμε για την αχρηστη και ψευτικη παιδεία που έχουμε μας φταίνε οι πρόσφυγες.
    Ας μου πει κάποιος για ποιά παιδεία για ποιά σχολεία?συζητάμε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ευχαριστώ πολύ για τα σχόλιά σας.