Τετάρτη 31 Ιουλίου 2019

Όχι από τζόκερ. Από τζάκι.



Έβαλε ψύχρα ξαφνικά. Μην ακούς για καύσωνες και βουτιές στις παραλίες. Απ’ τα ορθάνοιχτα παραθυρόφυλλα του αιθέρα ορμούν, ήδη, ψυχρά ρεύματα. Όσοι είναι ευαίσθητοι στο κρύο, το νιώθουν να ξυρίζει τη ραχοκοκαλιά τους, προμηνύοντας επιτελικές κακοκαιρίες και αλγεινές υγρασίες∙ εξαιρουμένων βέβαια, των κατόχων ρετιρέ, στον έβδομο ουρανό. Θα ξεχειμωνιάσουμε με κάτι φαντάσματα απ’ το ένοχο παρελθόν μας και θα χάσουμε τον αμέριμνο ύπνο μας απ’ τις μορφές των αγγέλων που γυροφέρνουν πάνω απ’ τα κεφάλια μας. Αδικαίωτες ψυχές, βεβηλωμένες μνήμες και αποτρόπαια εγκλήματα, εν καιρώ «δημοκρατίας» και κανονικότητας.

Ιάκωβε, Σταματίνα, Μιχάλη, Νίκο, Ζακ, Αλέξανδρε, Παύλο… όλοι εσείς, εκεί πάνω. Το ξέρουμε πως κοιμάστε ανήσυχα. Ανέκαθεν οι ήρωες υποφέραν από αϋπνίες. Και οι λαοί από ακατάσχετη υπνηλία. Οι σύγχρονοι «ψυχικά νοσούντες», κατά την φεγγαροφωτισμένη και υπερχαρισματική κυρία Δόμνα, θα περιμένουν υπομονετικά το μελλοντικό τους λιντσάρισμα, απ’ την επόμενη γενιά τεχνοκρατών και λασπολόγων. Όπως το έχει εξηγήσει, χρόνια τώρα, κι ο πατερούλης της ψυχανάλυσης Sigmund Freud:  “Οι υστερικοί υποφέρουν, κυρίως, από τις αναμνήσεις”.

Το κουστουμάκι της εθνικής μας κατάντιας, είναι προσφορά της εγχώριας Ιβάνκας, της γνωστής οικογενείας των Τραμπς. Απ’ τη ντιβανοκασέλα της ιστορίας μας, σιγκούνια, φέσια, σκουτιά και ταγάρια, σε τιμές λογικότατες∙ ήτοι, ένας μέσος μισθός, για μια πουκαμίσα της κολεξιόν: “Μαρέβα με τη φούρια σου, βάρα τα κουμπούρια σου”. Προσφάτως λανσαρισμένη κι απ’ το enfant gâté της γυναικείας δημοσιογραφίας, βλέπε: κυρία Σπυράκη, κυρία Στάη και άλλες celebrities απ’ το Επικρατείας. Εκείνες οι ριγωτές μπατανίες της γιαγιάς και οι ντορβάδες από τραγόμαλλο, τώρα δικαιώνονται! Αχ βρε γιαγιά και να ξερες, σε τι τζάκια κυκλοφορούν τα υφαντά και τα βουργιάλια σου!
Day Dreams
c. 1930–32, by William M. Rittase
Source: Philadelphia Museum of Art




20 σχόλια:

  1. "Ένα βήμα μπρος, δύο βήματα πίσω... Αυτό συμβαίνει και στη ζωή των ατόμων, και στην ιστορία των εθνών, και στην ανάπτυξη των κομμάτων. Θα ήταν η πιο εγκληματική λιποψυχία να αμφιβάλει κανείς έστω κι ένα λεπτό για τον αναπότρεπτο και πλήρη θρίαμβο των αρχών της επαναστατικής σοσιαλδημοκρατίας, της προλεταριακής Οργάνωσης και της κομματικής πειθαρχίας. Εχουμε ήδη καταχτήσει πάρα πολλά, πρέπει να συνεχίσουμε τον αγώνα χωρίς να αποθαρρυνόμαστε μπροστά στις αποτυχίες...."
    Β.Ι.Λένιν

    Με την μικρή αλλά σημαντική αυτή υπενθύμιση καλησπερίζω την Μαρία μου εδώ και της εύχομαι καλή βδομάδα. Προφανώς, εδώ και καιρό η Ελληνική κοινωνία, και όχι μόνο, πηγαίνει πίσω. Συντηρητικοποιείται ταχέως. Βλέπεις ο μηχανισμός της προπαγάνδας, αφ ότου ανετράπη η ΕΣΣΔ, μπορεί να λυσσομανά μονάχος και να κάνει παιχνίδι στο χυλό των μαζών.
    Εδώ στην πατρίδα μας το έκανε μετά το 1989. Με τρεις εκλογές ο "ακατονόμαστος" συν τον ...Κατσίκι (που το θυμήθηκα αυτό το τρελό αγόρι), έφτασε στο τρομερό 48%.
    Στην συνέχεια πήρε την ...κατιούσα και το 1993 ξεκίνησε πάλι ο κύκλος.

    Ελέγχουν τα πάντα. Έτσι λένε. Τρέμουν όμως Μαρία μου! κοίτα με τι λύσσα, εξακολουθούν να υπονομεύουν, να βρίζουν, να λασπολογούν ακόμα και αυτόν τον "υπαρκτό". Λες και δεν ξεμπέρδεψαν μαζί του. (Φυσικά και είναι άριστα ικανοί να καταλάβουν ότι δεν το έχουν!)
    Θα τα περάσουμε τα καινούργια. Δυστυχώς. Με κόστος και πόνο. Όπως στις αρχαίες τραγωδίες θα επέλθει η κάθαρση. Αρκεί "να μην το ξαναπάμε απ την αρχή", που έλεγε και ο μέγας Σταυρίδης στα "Κίτρινα γάντια".
    Θα έχουμε αγώνες. Μην ανησυχείς. Σύντομα!
    Βάστα καλοκαιρινό στασίδι κορίτσι μου με την αύρα σου και προχωράμε.
    Φιλιά στέλνω καλοκαιρινά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρεζερβέ σου κρατάω άλλο ένα στασίδι και πάμε για να ζήσουμε ξανά το Μεγάλο Φαγοπότι!
      Θα γίνει των "ολυμπιακών αγώνων" το κιγκλίδωμα!
      Γιάννη μου, σ' ευχαριστώ πολύ για το (ψυχο)αναλυτικότατο σχόλιό σου.
      Καλοκαιρινά φιλιά και βαστάμε και μια ζακετούλα για τις πρώτες "ψύχρες".

      Διαγραφή
  2. «Θα ξεχειμωνιάσουμε με κάτι φαντάσματα απ’ το ένοχο παρελθόν μας».
    Όσο θα παραμένει η υπνηλία των πολλών, τόσο θα υποφέρουν από αϋπνία οι αδικαίωτες ψυχές.
    Και θα συνεχίσει ένοχο και το μέλλον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και ζουν αυτοί καλά κι εμείς... καλύτερα να μην το συζητήσουμε.
      Τους χαιρετισμούς μου Άρη.

      Διαγραφή
  3. Μέρος ενός σαθρού συστήματος κι εμείς. Σε τι να ελπίζουμε. Φλυαρία και πνευματική διαφθορά σε μια άνευ όρων παπαρολογία προκαλώντας ντελίριο ενθουσιασμού και αλαζονείας.
    Θέλουμε-λένε-ασφαλείς, ελεύθερους, αξιοπρεπείς πολίτες.
    Τώρα αν την αξιοπρέπεια τη μετράς με τις στυλιστικές επιλογές των πρώτων...δεύτερων...τρίτων κυριών της αυτοκρατορίας...ε ναι αυτό αλλάζει.
    Γιατί ανάμεσα στο πλήθος που έσπευσε...κλπ-κλπ ήταν και σημαντικά πρόσωπα απ’ το χώρο των τεχνών και της πολιτικής (της πνευματικής πολιτικής)
    Όπως καλά κατάλαβες το πλήθος είμαστε εσύ και εγώ και όλοι οι άλλοι σημαντικά πρόσωπα.
    Μη (.....)
    Αα να και κάτι σημαντικό. Το μεγάλο αφεντικό αποφάσισε φέτος να είναι έτος εθνικής γιορτής για τον Ελληνισμό εντός και εκτός Ελλάδος. Γι αυτό ανέθεσε στην κα Αγγελοπούλου τη θέση της επιτροπής..κλπ-κλπ
    Άντε βρε με το καλό και μας είχαν λείψει αυτά
    Ρε που πάμε; Που πάμε; Όπως θα έλεγε κι αείμνηστος Αυλωνίτης!
    Μαρία φιλιά και καλό μήνα και ...υπομονή, θα περάσει κι αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κρατάω την τελευταία σου κουβέντα και σ' ευχαριστώ πολύ, Αννίκα μου!
    Ας απολαύσουμε το νέο κύκλο επεισοδίων για την επέτειο της "ελληνικής επανάστασης" (ανέκδοτο με δύο λέξεις).
    Γιατί, ως γνωστόν, ο Έλληνας φημίζεται για την ιστορική του μνήμη και νιώθει επιτακτική την ανάγκη να βιώσει μια τέτοια φιέστα.
    Τα ρέστα μου στην κυρία με τα πολλά επίθετα, που ομολογουμένως, είναι πιο γατόνι, απ' όλα τα καλοσπουδαγμένα γατάκια της κυβέρνησης.
    Καλά μας "τραβήγματα" Αννίκα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οχι που δεν θα βρισκανε την αφορμη να φάνε..χμ..να γιορτάσουνε ηθελα να πω Κανελλακι μου.. 200 χρονια είναι αυτα.. ετσι θα περασουνε; χωρις χορους και τραγουδια; πρωτη μουρη θα ειναι τα σιγκουνια και οι βουργιες την καλυτερη εβαλε..για την φιεστα.. εχει πειρα η κυρια.. αμ και η άλλη; η ηθοποιος; που την βαζεις στον ΕΟΤ; εχει πειρα; η φτανει μονο η ομορφια κουκλα μου;
    Ερε γλεντια..που ελεγε και ο δικος μας καραγκιοζης!!!
    Οταν λεω οτι με κατι μας ψεκαζουνε με κοροιδευουνε Κανελλακι μου..!!!!
    Και ας ερθουμε τωρα στα παρακειμενα σου.. στις κλειστες κουίντες που ποιος ξερει πόσοι θιασοι περασαν απο εκει και πόσοι ρολοι να παιχτηκαν ..παροπλησμενες πια... κουραστηκαν και οι καρεκλες και τους γυρισαν την πλατη..!!😉
    Την αγαπη μου παντα φιλεναδα..!!καλο σου Αυγουστο!!! φιλω σε 🧡

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ρούλα μου, στο καφενείο αυτό γυρίστηκαν σκηνές απ' τον ΘΙΑΣΟ του Αγγελόπουλου. Είναι στην Άμφισσα και η φωτογράφισή του έγινε απ' τον Θάνο Τσάκαλο. Οπότε, σωστό το σχόλιό σου περί θιάσων 😉
    Σ' ότι αφορά τον κυβερνητικό "θίασο" και τη μεγάλη φιέστα που ετοιμάζουν, φοβάμαι ότι αυτή τη φορά δεν θα τους βγει το έργο. Ο κόσμος κουράστηκε και είναι λίγο περισσότερο υποψιασμένος.
    Ίδωμεν...
    Τα φιλιά μου 💋

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. "To φίδι" δείχνει κάθε τόσο τη διχαλωτή του γλώσσα. Υφ-έρπει μέσα στην κοινωνία και στην καθημερινή διαδικασία φασιστικοποίησης του δημόσιου βίου. Όσο αναπτύσσονται αντιστάσεις τόσο αχνοφέγγει και η ελπίδα.
    Ειδάλλως...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα συγχαρητήριά μου κι από εδώ για τον αγώνα σας στα Άγραφα! Έχει διαδοθεί και το βλέπω συχνά στα ειδησεογραφικά σάιτς.
      Καλή δύναμη σ' όλους μας, για να μην ζήσουμε αυτό το "ειδάλλως"...

      Διαγραφή
  8. Χαρά στο κουράγιο σου, Μαρία μου που άπλωσες με τέτοια ζέστη (ή ζέστα) τα ζεστά μας νέα σε σεντόνι ξεκάθαρο και όπως πάντα καυστικότατο!
    Τώρα γιατί μου μύρισε όλο αυτό λίγο απ΄την κακογουστιά της χούντας και λίγο απ΄την γκλαμουριά των Ολυμπιακών αγώνων... δεν ξέρω, λες να φταίει η παντός καιρού και κυβερνήσεων, Αγγελοπούλου;
    Αντιγράφω από tvxs:

    https://tvxs.gr/news/i-apopsi-mas/paliggenesia-me-ethnikoys-mythoys-kai-glamour

    "Οι προθέσεις έγιναν πασιφανείς μετά τον ορισμό από τον ίδιο των Πρωθυπουργό της Γιάννας Αγγελοπούλου ως επικεφαλής της Επιτροπής, του προσώπου που έχει συνδεθεί στην κοινή γνώμη με την προηγούμενη καταστροφική απόπειρα επιβολής ενός υπερήφανου εθνικού αφηγήματος "ισχυρής ελλάδας" με αρκετό φορτίο lifestyle και μιντιακής υπερβολής. Το αφήγημα των Ολυμπιακών Αγώνων θάφτηκε κάτω από τη διαφθορά του πολιτικού προσωπικού, τα κέρδη των σύγχρονων "κοτσαμπάσηδων" και την οικονομική καταστροφή της χώρας. Όσα δηλαδή ταλανίζουν την Ελλάδα αυτά τα 200 χρόνια ανεξαρτησίας" και συνεχίζει...
    Μας βλέπω πάλι να τρέχουμε πάλι για ξύλα (νοβοπάν) τον χειμώνα γιατί θα βγει πάλι ακριβός ο λογαριασμός!
    ΑΦιλάκια Αυγουστιάτικα, καλή μας δύναμη και καλά μυαλά στους κυβερνώντες όλου του πλανήτη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Θα φάμε τα νοβοπάν απ' τα σκηνικά της "εκδήλωσης", δίκιο έχεις βρε Στεφανία μου.
    Ούτε πριονίδι δεν θα μείνει απ' τα οικονομικά αποθέματα που, για πρώτη φορά, βρέθηκαν στα ταμεία μιας νέας κυβέρνησης.
    Την καλησπέρα μου Στεφανία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Στο ίδιο έργο θεατές με νέο θίασο, σε νέα σκηνοθεσία ......αυτή η ψύχρα που περιγράφεις ,μου έγινε ιδιαίτερα αισθητή εν μέσω καύσωνος και ανησύχησα μήπως τα αίτια είναι παθολογικά.....Καλό υπόλοιπο καλοκαιριού να έχουμε και αντοχές...Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αντέχουμε Κλαυδία μου. Μαθημένα τα βουνά απ' τα τζάκια 😉
      Καλό καλοκαιράκι σου εύχομαι, όμορφο, ξεκούραστο και δίχως έγνοιες.
      Σε φιλώ γλυκά!

      Διαγραφή
  11. Καλό μήνα και καλό καλοκαίρι κ.Μαρία με υγεία και ωραίες / ξέγνοιαστες στιγμές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά Δελφινάκι μου! Επίσης, καλό μήνα και καλή Παναγιά!

      Διαγραφή
  12. Ναμαι κι εγώ.
    Τέτοιες ώρες κυκλοφορώ 😂😂
    Δεν μπορείς να πεις. έχει το χάρισμα της οικογένειας.
    Πήγε Κάρπαθο κι έκανε σεισμό 😂😂😂😂
    Όλα τα άλλα έπονται.
    Με τις υγείες μας.
    Να είσαι καλά και φιλάκια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελπίζω να μην ανέβει στα μέρη σας. Αν γίνει κάτι τέτοιο όμως, τα μαζεύετε και πάτε σπίτι μέχρι να φύγει. Κάνετε κι ένα ευχέλαιο, καλού-κακού. Κρέμασε και τίποτα σκόρδα στην είσοδο.
      Φιλιά πολλά Ρένα μου!

      Διαγραφή
  13. Καλημέρα Μαρία μου αγαπημένη.
    Πέρασα να ευχηθώ έναν όμορφο μήνα και καλό Δεκαπεντάγουστο.
    Διάβασα την ανάρτησή σου και πάγωσε η ψυχή μου από ένα αλλιώτικο ρεύμα.
    Τουλάχιστον τη διαθέτω ακόμη, σκέφτηκα;
    Οι άλλοι;

    Την αγαπη μου εχεις.
    * Υπεροχο το ανανεωμενο σου σπιτικο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κική μου αγαπημένη, σ' ευχαριστώ πολύ!
      Αντεύχομαι, να περάσεις έναν όμορφο και χαλαρό μήνα ♥

      Διαγραφή

Ευχαριστώ πολύ για τα σχόλιά σας.