Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2019

Σαν στο σπίτι μας…



Απ’ τον κυκλαδίτικο νησί και τους αέρηδες που λυσσομανούσαν ασταμάτητα, επιστροφή στα πάτρια. Απ’ τους ατέλειωτους χωματόδρομους και τα στενά περάσματα, (εξ)αναγκαστική προσγείωση στις λεωφόρους της πόλης. Απ’ τα κάτασπρα εκκλησάκια και τις αμμουδερές παραλίες με τ’ ασβεστωμένα αλμυρίκια και τα λευκά κρινάκια, πίσω στα φανάρια  και την κίνηση των δρόμων. Απόμεινε ένα άλμπουμ με φωτογραφίες, τηλέφωνα φίλων που προστέθηκαν στις επαφές, κάτι βαζάκια με γλυκά και θερμιώτικο μέλι που μοσχομυρίζει θυμάρι και καθαρό αεράκι, πέτρες και θαλασσόξυλα απ’ τις δαντελένιες παραλίες, ό,τι μπόρεσε να χωρέσει τέλος πάντων στις αποσκευές μας, για να κρατήσουμε ζωντανή τη μνήμη και τη γεύση. Τα πολύτιμα “σουβενίρ” για να κρατηθούμε ψύχραιμοι και ζεστοί στις ψύχρες που έρχονται.

Αν και είναι μικρό το νησί, όλα προσφέρονται σε χορταστικές ποσότητες. Οι δυνατοί αέρηδες, οι αναβαθμίδες με ξερολιθιές, τα πάλευκα ξωκλήσια, τα στεγάδια και οι ανεμόμυλοι, οι γλάστρες με τους βασιλικούς και τις μπουκαμβίλιες, οι φιλόξενες παραλίες, τ’ ασπρισμένα σοκάκια, τα ζωγραφισμένα πλατύσκαλα κι οι ξύλινες ταμπελίτσες με ποιήματα και μαντινάδες. Οι οδοδείκτες του νησιού, είναι καλλιγραφημένες ξύλινες επιγραφές και αμέτρητα εκκλησάκια που φυτρώνουν ακόμα και σε απόκρημνα βράχια, γυαλιστερά σαν λεπίδες, στις ακροθαλασσιές.


Η Παναγιά η Κανάλα και το μικρό εκκλησάκι της Αγίας Καλλιόπης λίγο πιο κάτω, είναι τα ορόσημα του νησιού. 

Γραφικά καλντερίμια με στρατιές από ανθισμένες γλάστρες στους κήπους και παραδοσιακά μαγαζάκια, σφηνωμένα αρμονικά, σαν πολύχρωμες πινελιές, στον ασπρογάλαζο καμβά της ενδοχώρας.


Συναντήσεις απρόσμενες. Κουβέντες με ανθρώπους που έχουν κατακτήσει ήδη το ζητούμενο҆ να μιλάνε ήρεμα κι απλά. Στην ανασφάλεια και τη μοναξιά ενός μικρού νησιού, δίχως ανέσεις και λούσα, που αντέχουν να ξεχειμωνιάζουν δίχως αυτά που για τους ανθρώπους της πόλης, θεωρούνται αυτονόητα. Ένα νοσοκομείο. Έναν έμπειρο γιατρό για τα σοβαρά περιστατικά. Αν προλάβει το ελικόπτερο, κι αν ο καιρός το επιτρέψει, κι αν αντέξει ο ασθενής, κι αν…

Κυρία Γιαννούλα, κυρία Ντίνα, Θάνο και Ρένα, και όλοι όσοι μοιραστήκαμε μοναδικές στιγμές. Σαν τα ιαματικά νερά που αναβλύζουν ασταμάτητα στην πιο ωραία περιοχή του νησιού, στα Λουτρά. Σας ευχαριστώ για όλα όσα μας φιλέψατε. Εύχομαι γρήγορα να γίνει εκείνο το αρχαιολογικό μουσείο (τόσα πολύτιμα ευρήματα, βρίσκονται επί σειρά ετών, εκτεθειμένα). Να γίνει κι ένα ιατρείο της προκοπής, να έχουν πρόσβαση οι άνθρωποι στις μονάδες υγείας, αντί να καρδιοχτυπούν αν θα τους προλάβει το ελικόπτερο. Να αξιοποιηθεί κι αυτό το ιστορικό σπήλαιο στην Δρυοπίδα, που είναι ανοιχτό στους επισκέπτες με δωρεάν είσοδο, χάρη στις προσωπικές φροντίδες των  εθελοντών. Να προκύψουν οι λόγοι και οι ευκαιρίες, για να μένουν τα νέα παιδιά στο νησί. «Για να μην ξενιτευόμαστε», όπως με παράπονο μάς εμπιστεύτηκε η ευγενική κοπέλα, στο λαογραφικό μουσείο της Χώρας∙ παρεμπιπτόντως, κι αυτό λειτουργεί με εθελοντική δουλειά. 

Λίγο πριν το φευγιό μας απ’ το νησί, μια αναπάντεχη έκπληξη. Ένα οργανωμένο παραδοσιακό τυροκομείο (το μοναδικό αν δεν κάνω λάθος) με δυο νέα μορφωμένα κορίτσια στο τιμόνι, που συνεχίζουν την οικογενειακή επιχείρηση στο νησί. Αν δεν είχαμε να κάνουμε ταξίδι, θα συζητούσαμε ακόμα… Για τις δυσκολίες, τις σπουδές τους, το πείσμα τους, το στήσιμο μιας άρτιας τυροκομικής μονάδας με υψηλές προδιαγραφές, τις προκλήσεις και τα… μυστικά της κοπανιστής και της καλής φέτας.

Στον αντίποδα της αυθαιρεσίας, της κακοτεχνίας και των καταπατήσεων (που κι εδώ ζουν και βασιλεύουν), είναι οι άνθρωποι που αγαπούν τον τόπο τους και οργανώνουν τις ζωές τους με εντιμότητα και μεράκι.

Στα σίγουρα, η Κύθνος -ή Θερμιά- όπως τη λένε οι ντόπιοι, δεν προσφέρεται για εξτραβαγκάντζες, χλιδάτες παραλίες με μπιτσόμπαρα και πανάκριβες ξαπλώστρες, θορυβώδη νυχτερινή ζωή και εισαγόμενες γκουρμεδιές. Κι αυτό την κάνει ακόμα πιο γοητευτική, για όσους αγαπούν την απλότητα, την παραδοσιακή χωριάτικη με ντόπια κάπαρη και φρεσκοκομμένα λαχανικά απ’ το μποστάνι και φιλόξενους ανθρώπους που σε καλωσορίζουν στην αυλή τους δίχως δισταγμό, με δροσερό νεράκι κι ένα τρατάρισμα με ό,τι τους βρίσκεται διαθέσιμο.


Υ.Γ. Κρατάω την εικόνα της μοναχικής, ηλικιωμένης κυρίας που, κάθε σούρουπο, άνοιγε τα λουλακί πορτόφυλλά της κι έβγαζε τραπεζάκι και καρέκλες στο πεζοδρόμιο. Δεν περίμενε επισκέπτες, ήταν όμως διαθέσιμη να υποδεχτεί όποιον περαστικό θα σταματούσε στο σπίτι της, για κουβεντούλα. Κι ήταν αμοιβαία η συγκίνηση που νιώσαμε, το βράδυ που καθίσαμε κοντά της και μιλήσαμε, σαν να είμασταν γνωστοί από χρόνια. Τόσο απλά και τόσο θαυμαστά…
Το επιδόρπιο ήταν τοπικό γιαούρτι με γλυκό κουταλιού και κουβεντούλα με τον καπετάν-Γιώργη

31 σχόλια:

  1. Θαυμάσια η Κύθνος. Και του χρόνου να πας ξανά σε ένα νησί χωρίς μπιτσόμπαρα και νυχτερινή ζωή! Να περάσεις ξανά τόσο όμορφα.
    Καλή προσαρμογή Μαρία μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ Αννούλα μου!
      Με το καλό να υποδεχτείς το φθινόπωρο!

      Διαγραφή
  2. Ωραίες εικόνες, ωραίες σκέψεις.
    Θα έχεις αρκετά …αμπερώρια για το χειμώνα, Μαρία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όντως, οι μπαταρίες γέμισαν στο φουλ, Άρη μου!
      Και του χρόνου να είμαστε όλοι καλά!

      Διαγραφή
  3. Ένα πέλαγος συναισθήματα Μαρία μου!
    Αυτές οι υπέροχες κυκλαδίτικες γωνιές με τις άσπρες και μπλε αυλές, με γλυκό του κουταλιού, με άρωμα αιγαιοπελαγίτικο και χαμογελαστούς αυθεντικούς ανθρώπους, ανοίγουν ένα παράθυρο στους στοχασμούς σου για το τι πραγματικά είναι η ζωή.
    Υπέροχες εικόνες, υπέροχες σκέψεις και παρουσίαση και ευχή για τους " Θερμιώτες " οι ελπίδες για το αύριο να γίνουν πραγματικότητα. Τουλάχιστον για τα αυτονόητα.
    Με όλη μου την αγάπη Καλό Φθινόπωρο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ότι διατηρούν ακόμα το χαμόγελό τους και τις πόρτες τους ξεκλείδωτες, ήταν μια απρόσμενη έκπληξη για μας. Είναι που έχουμε συνηθίσει σε συνθήκες επιθετικότητας και εσωστρέφειας.
      Σ' ευχαριστώ πολύ Αννίκα μου, εύχομαι να έχεις ένα όμορφο φθινόπωρο!

      Διαγραφή
  4. Μαρία μου καλώς όρισες! Καλό Φθινόπωρο κορίτσι μου ή να πω καλό ύστερο καλοκαίρι;
    Δεν έχω πάει στην Κύθνο αλλά να που σε άλλες πληροφορίες έρχεται το δικό σου υπέροχο οδοιπορικό να γεμίσει με ομορφιά την άποψη και εικόνα που είχα.
    Χάρηκα ιδιαίτερα που έκανες ένα εξαίρετο διάλλειμμα, που έζησες όλες αυτές τις ομορφιές. Που ένωσες τα συναισθήματά σου με αυτές τις καθάριες ψυχές και τους αγνούς ανθρώπους.
    Βέβαια, σε κάθε τόπο, υπάρχουν και οι φθαρμένοι. Οι άνθρωποι που καλο είδαν τον πλούτο και χάλασαν εντελώς. Και προσπαθούν σε ένα καλοκαίρι να πλουτίσουν ασύστολα.
    Όσον αφορά για τις συνθήκες ζωής. Δεν είναι αυτή η Ελλάδα και οι άρχοντές της άξιοι και ικανοί Μαρία μου να έχουν νησιώτικο γεωγραφικό σύμπλεγμα, να το προσέχουν, να το αγαπούν, να το σέβονται. Μόνο επιλεκτικά σε κάποια "γνωστά" νησιά πέφτει το βάρος για συγκεκριμένους λόγους. Γα άλλα ο ....Θεός να βάλλει το χέρι του.
    Με κάθε μου ευχή, κρατώ τις εικόνες σου, και στέλνω φιλιά για καλή και ομαλή επανένταξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξέρω πως η ζωή το χειμώνα σ' αυτά τα μέρη, κάθε άλλο παρά ρόδινη είναι. Εμείς, βλέπουμε μόνο την ηλιόλουστη εκδοχή του καλοκαιριού. Για τους επόμενους μήνες, "ο Θεός ας βάλει το χέρι του", όπως πολύ σωστά το λες κι εσύ.
      Γιάννη μου, σ' ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου και εύχομαι με τη σειρά μου καλό φθινόπωρο και καλή συνέχεια στις δουλειές σας!

      Διαγραφή
  5. Λατρεύω τα μικρά νησάκια του Αιγαίου. Είναι όμορφα, όμως εκεί νιώθεις και τον αγώνα των ανθρώπων στις δύσκολες μέρες του χειμώνα χωρίς γιατρούς και αποκλεισμένους από τα μποφόρ.
    Καλό Φθινόπωρο Μαρία μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αυτή η Ελλάδα της απλότητας, της γνησιότητας, της προσαρμογής στον κάθε τόπο, είναι η αυθεντική εικόνα ενός λαού που επιβιώνει κάτω από αντίξοες συνθήκες και διατηρεί, γιά πόσο ακόμη ; τις παραδόσεις και τις αξίες του...Μας χάρισες ένα έξοχο οδοιπορικό και σ΄ευχαριστούμε Μαρία μου, εύχομαι και στο μέλλον ανάλογες εμπειρίες....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλό φθινόπωρο Μαρία μου, μας ταξίδεψες σ΄ενα νησάκι που δεν έχει αλλοτριωθεί από τον "εκσυγχρονισμό της βάρβαρης τουριστικοποίησης" και διατηρεί ανόθευτα τα χαρακτηριστικά της απλότητας, της φιλοξενίας,της αυθεντικότητας....παρ΄όλα αυτά οι ελλείψεις βασικών υποδομών γιά τους κατοίκους, είναι μείζον ζήτημα γιά το οποίο η πολιτεία είναι αδικαιολόγητη και θα πρέπει να μεριμνήσει άμεσα...Υγεία, Παιδεία, Διαφύλαξη και ανάδειξη αρχαιοτήτων, Συγκοινωνία , στήριξη των τοπικών κοινωνιών...Σ΄ευχαριστώ γιά το θαυμάσιο οδοιπορικό, πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν ξέρω αν και πότε θα υπάρξει αυτή η κρατική μέριμνα, είναι όμως κρίμα να αφήνουμε αφύλαχτα τα νησιά μας, που αποτελούν και την κύρια πλουτοπαραγωγική μας πηγή.
      Κλαυδία μου, σ' ευχαριστώ για τα λόγια σου και εύχομαι ολόψυχα να έχεις ένα υπέροχο φθινόπωρο!

      Διαγραφή
  8. Όλες αυτές τις μέρες Μαρία μου που δεν σε συναντούσα στα σπιτικά των φίλων μας, αισθανόμουν πως είσαι κάπου όμορφα... ναι, γιατί δεν θα μπορούσες να είσαι σε μέρος με πολυκοσμία, ξαπλώστρες και την γενική κακοφωνία!
    Δεν έχω επισκεφτεί την Κύθνο αλλά από την άλλη είναι σαν τα υπέροχα Κυκλαδίτικα νησιά μας πριν πολλά πολλά χρόνια και χαίρομαι που παρ' όλες τις δυσκολίες, κρατά γερά!
    Ευχαριστώ που με το κείμενο και τις φωτογραφίες σου, με πήρες μαζί σου, το είχα ανάγκη αυτό το ταξιδάκι μακριά απ΄το βουνό μου!
    Καλό Φθινόπωρο να έχουμε με πολλά πολλά ΑΦιλάκια καρδιάς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το νησί έχει πάνω από εξήντα υπέροχες παραλίες που οι περισσότερες ήταν ερημικές. Εύχομαι να μην υποκύψουν ποτέ στη λογική της ξαπλώστρας και να διατηρήσουν την αυθεντικότητα και την απλότητά τους. Σ' ευχαριστώ για την παρεούλα, Στεφανία μου!
      Όμορφο φθινόπωρο να έχεις!

      Διαγραφή
    2. Πιο όμορφη περιγραφή του νησιού δεν θα μπορούσες να κάνεις Κανελλακι μου..
      Οι μυρωδιές τα χρώματα των λουλουδιών το λευκό με τις μπλε πινελιές του μαζί με τον δικό σου όπως πάντα τρόπο γραφής αγάπη μου έφτασαν μέχρι εδώ μέσα από την εξέλιξη της τεχνολογίας και μας γέμισαν νοσταλγία για τόπους που ακόμα αντιστεκονται στις προκλήσεις της προόδου εντός εισαγωγικά..
      Χαίρομαι φιλενάδα που γέμισες ομορφιες... Αλλά που δεν έμεινε μόνο εκεί.. Αφού τα προβλήματα των νησιών μαζί και της Κύθνου είναι πολλά.. Και εσύ με τον δικό σου τρόπο μας έκανες κοινωνους..
      Και του χρόνου να είστε καλά να πάτε όπου αγαπάτε..
      Αυτές χρειάζεται η ψυχή για να περνει δύναμη και να ντύνεται με κουράγιο για την καθημερινότητα που αναπόφευκτα θα συναντήσουμε..
      Νομίζω ότι πήρες πολύ υλικό από αυτό το μικρό νησάκι Μαρακι μου.. Ε;
      Από το σμαρτακι μου με αγάπη... Φιλακι...

      Διαγραφή
    3. Όντως, μαζεύτηκε υλικό άφθονο και εκλεκτό, Ρούλα μου.
      Έξτρα μπόνους κι ένα βιολογικό καθαρισμό (με τέτοιον αέρα, "ξεσκονιστήκαμε" εντελώς 😊 )
      Πάμε για τα φθινοπωρινά μας καθήκοντα τώρα...
      Φιλιά γλυκά!

      Διαγραφή
  9. Τί ωραίο ταξίδι έκανες Μαρία μου και πήρες κι εμάς μαζί σου.
    Έχουμε Χρόνια να πάμε σε νησί και το έχουμε επιθυμήσει.
    Είναι ήρωες οι κάτοικοι αυτών των νησιών και θα έπρεπε να έχουνε την καλύτερη μέριμνα από το κράτος.
    Και του χρόνου με υγεία.
    Να είσαι καλά και φιλάκια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με πρόσφατο το παράδειγμα της Σαμοθράκης, πήραμε μια γεύση της "μέριμνας" που απολαμβάνουν οι νησιώτες μας.
      Παρατημένοι στην τύχη τους που δεν είναι πάντα με το μέρος τους.
      Φιλιά πολλά Ρένα μου!

      Διαγραφή
  10. Καλο φθινόπωρο Μαρια μου! Μας ταξιδεψες με τη γραφη σου στο Αιγαιο!
    Ποσο ωραίο το καλαμαρακι!
    ΥΓ:Λατρευω τις γατες και την φωτογραφια σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το καλαμάρι ήταν όντως θεϊκό (και κυρίως φρέσκο).
      Καλό φθινόπωρο να έχουμε Αριάδνη μου και σ' ευχαριστώ πολύ!

      Διαγραφή
  11. Αγαπώ την Κύθνο, Μαρία μου. Είναι ένα πανέμορφο νησί με υπέροχους ανθρώπους και μια ξεχωριστή Παναγιά Κανάλα. Πηγαίνω συχνά, σε κάθε ευκαιρία. Χαίρομαι που πέρασες κι εσύ τόσο όμορφα. Ήταν βέβαιο αφού διάλεξες το συγκεκριμένο νησί. Γενικά αγαπώ τα μικρά ελληνικά νησιά και η μεγάλη μου αδυναμία είναι η άγονη γραμμή που προσπαθώ να επισκέπτομαι κάθε καλοκαίρι έστω για μία εβδομάδα. Πολλά φιλιά, φίλη μου. Ευχαριστούμε για το οδοιπορικό και καλό φθινόπωρο να έχουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και πολύ καλά κάνεις Μαρία μου, για την επιλογή σου σε άγονα νησιά. Το πρόβλημα βέβαια είναι τα ακριβά ακτοπλοϊκά και τα πολύωρα ταξίδια, αλλά νομίζω πως οι προορισμοί σε δικαιώνουν.
      Τα φιλιά και τις ευχές μου για ένα όμορφο και δημιουργικό φθινόπωρο!

      Διαγραφή
  12. τι όμορφες φωτογραφίες , τι όμορφη περιγραφή
    πολλά ωραία όλα
    ευχαριστούμε που τα μοιράστηκες μαζί μας -δε πήγα Κύθνο
    Παναγιά Κανάλα πρώτη φορά ακούω -από πού πήρε αυτό το όνομα;
    και εκκλησία Αγίας Καλλιόπης πρώτη φορά ακούω - εμείς εδώ δεν έχουμε αυτό το όνομα
    μου άρεσε πολλά το γαλάζιο και άσπρο τα χρώματα της Ελλάδας μας , της ελληνικής σημαίας

    με το ΥΓ εσυγκινήθηκα πολλά με την καλή αυτή γιαγιούλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δελφινάκι μου, για την Παναγιά Κανάλα, αντιγράφω απ' τον σύνδεσμο του νησιού: https://www.kanalakythnos.gr/ekklisia_kanalas.html

      "Η Εκκλησία της Παναγίας Κανάλας είναι χτισμένη σε μια από τις ωραιότερες, πευκόφυτες ακρογιαλιές του νησιού, εδώ φυλάσσεται η Θαυματουργός Εικόνα της Παναγίας Κανάλας.
      Ο θρύλος για την εύρεση της Εικόνας αναφέρει, ότι μια έναστρη νύχτα κάποιοι ψαράδες ψάρευαν με βάρκα στον όρμο της Κανάλας. Θαύμαζαν την ψαριά τους, σταυροκοπιόντουσαν και αναρωτιόνταν αν ήταν θαύμα, καθώς έβγαζαν συνέχεια όλο και περισσότερα ψάρια. Εκεί που τραβούσαν τα παραγάδια και σιγά-σιγά η βάρκα έφτανε προς τα βράχια, ένας από τους ψαράδες αντίκρισε φως κοντά στην ακτή. Φοβήθηκαν και βιάστηκαν να βγάλουν τα παραγάδια και να φύγουν, όμως εκείνα κάπου σκάλωσαν και ήταν αδύνατο να μετακινηθούν. Ζήτησαν λοιπόν τη βοήθεια της Παναγιάς. Το φως που έβλεπαν έγινε τότε ανέσπερο και έλαμψε δυνατά. Τα παραγάδια λευτερώθηκαν, αλλά εκείνοι δεν έφευγαν, σαν κάτι να τους ωθούσε προς το φως. Πλησίασαν και το είδαν να βγαίνει μέσα από το βυθό σαν πύρινη φλόγα και πλάι του ένα πλατύ ξύλο. Ανέσυραν το ξύλο και η Παναγιά, γλυκιά, παρουσιάστηκε ζωγραφισμένη εκεί πάνω του".

      Σ' ευχαριστώ πολύ για την επίσκεψη και τα σχόλιά σου.
      Εύχομαι καλό φθινόπωρο να έχεις!

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση /εξήγηση / θαύμα
      Μου αρέσει πολλά να ακούω για θαύματα κλπ

      Εχτές εξέχασα να σου πω ότι η πρώτη εικόνα με το ζωγραφισμένο τραπέζι μου άρεσε πολλά

      Διαγραφή
  13. τι όμορφο μέρος!
    λίγο ακόμη ιδανικό καλοκαίρι!
    και του χρόνου γλυκιά μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλό φθινόπωρο.
    Μας ταξίδεψες στην ομορφιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ευχαριστώ πολύ για τα σχόλιά σας.