Σάββατο 12 Ιουλίου 2025

e-Καλοκαίρι

 


}Καλώς ήρθατε στην πλατφόρμα e-Καλοκαίρι του υπουργείου τουρισμού & real estate

Για λόγους ασφαλείας, σας πληροφορούμε ότι οι ζωές σας καταγράφονται

Για καλοκαίρι σε all inclusive resort ή boutique hotel, πατήστε το #1

Για καλοκαίρι σε ινσταγκραμικό συγκρότημα με ιδιωτική παραλία, πατήστε το #2

Για καλοκαίρι σε Airbnb βίλα, πατήστε το #3

Για κράτηση θέσης σε οργανωμένη παραλία, πατήστε το #4

Αλλιώς, περιμένετε να συνδεθείτε με κάποιον εκπρόσωπό μας~

Γεια σας. Ένα καλοκαίρι απ’ τα παλιά θα ήθελα

Μια ελεύθερη παραλία να στρώσω ψαθούλα και ν’ αράξω στον ήλιο

Να μην ακούω παρά μονάχα τα τζιτζίκια και τον παφλασμό της θάλασσας

Ένα καλοκαίρι μπατίρικο με ξυπολισιές και φτηνό φαγητό

Με ανθρώπους ασπρόμαυρους σαν από παλιά ταινία

Συλλογικό καλοκαίρι με φέτες καρπούζι και ρεφενέ τσιμπούσια εκεί που σκάει το κύμα

Με μια κασέτα να παίζει «Άσε τον παλιόκοσμο να σκούζει / σε πλαζ, εστιατόρια, πανσιόν /εμείς με σλίπιγκ μπαγκ και με καρπούζι / θα κάνουμε το γύρο τον νησιών»

Ένα απλό γαμημένο καλοκαίρι θέλω

Έχω όλα τα δικαιολογητικά

Δουλεύω νυχθημερόν, κάνω οικονομίες, δεν διασκεδάζω, δεν τρώω πολύ, δεν ανασαίνω σχεδόν, δεν…

}Λυπούμαστε, ο χρόνος σας ολοκληρώθηκε. Το προϊόν που αναζητάτε δεν είναι διαθέσιμο. Ευχαριστούμε που επιλέξατε την εφαρμογή μας για να εξυπηρετηθείτε~

Η κασέτα παίζει ακόμα απ’ το ανοιχτό παράθυρο της μνήμης

Κι εγώ υποκύπτω στην παλιά μου -εντελώς ηλίθια- συνήθεια

Να κανιβαλίζω στίχους τραγουδιών

}Άσε το φτωχόκοσμο να σκούζει
στα μίζερα κλουβιά από μπετόν
εμείς με
golden visa και τζακούζι
θα τρώμε απ’ τον ιδρώτα των χαζών
~

Το περιπόθητο όνειρο για μιαν “Ιθάκη”

Καταποντίζεται

Σκάσε και κολύμπα τώρα

Επίδοξε Οδυσσέα του γλυκού νερού…

 


Η συμμετοχή μου στο κάλεσμα της Αριστέας μας για ποιήματα με “άρωμα καλοκαιριού”. Το δικό μου e-Καλοκαίρι δεν το λες ειδυλλιακό, ωστόσο τα “νερά” του αντανακλούν τη ζοφερή πραγματικότητα.

Mέχρι οι ξένοι επενδυτές ν’ αγοράσουν τη μάνα μας και τον πατέρα μας, εύχομαι να περνάμε ανέφελα καλοκαίρια… ή “τουριστικές σεζόν” όπως αποκαλούνται πλέον.


* Οι 2 πρώτες φωτογραφίες της ανάρτησης προέρχονται απ' το διαδίκτυο και ανήκουν στους δημιουργούς τους

24 σχόλια:

  1. "...Ένα απλό γαμημένο καλοκαίρι θέλω..."

    Θα το κάνω πανό, θα το κάνω μπάνερ, θα το κάνω μήνυμα εικόνας. Αυτή τη φράση σου Μαρία, θέλω να την κάνω "ευαγγέλιο", κραυγή, να τη βάλω παντού. Να τη γράψω, να τη ζωγραφίσω σε τοίχους, σε αφίσες, σε μπαλκόνια και πεζούλες.
    Δεν θα μπορούσες να γράψεις κάτι καλύτερο για να εκφράσεις μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων, που σίγουρα και δυστυχώς, στις μαύρες φασίζουσες μέρες μας, αυτές που οι μικροαστοί κυνηγάνε ξυπόλητους γιατί στα μάταια όνειρά τους, τους φαντάζονται το ...ιππικό του Λόρενς της Αραβίας, δεν είναι πλειοψηφία.
    Πώς κατάφερες με ένα σου ιδιαίτερο εδώ ποίημα, πες το πεζο-ποίημα, να το κάνεις κοινωνική κραυγή, ειλικρινά είναι αποτέλεσμα στο τι νιώθεις στην καρδιά σου.
    Μαρία, δεν έχω λόγια. Το λάτρεψα και το διαδίδω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ, αυτοί οι παραπλανημένοι μικροαστοί, οι τάχαμου πατριώτες που υπερασπίζονται μια πατρίδα που ολοένα και συρρικνώνεται...
      Γιάννη μου, σ' ευχαριστώ πολύ για τα σχόλιά σου!
      Και πιο πολύ γιατί αφουγκράζεσαι τους κραδασμούς εκεί έξω...
      Να είσαι καλά!

      Διαγραφή
  2. Με κάλυψες απόλυτα! εύχομαι καλό καλοκαίρι από εκείνο το παλιό το ωραίο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να 'σαι καλά, Κώστα! Εύχομαι το ίδιο, σ' όλους μας. Ουτοπικό μεν, αλλά ποτέ δεν ξέρεις.

      Διαγραφή
  3. Μέσα από το υπέροχο και πανέξυπνο καταγγελτικό σου κείμενο, Μαρία μου, διακρίνω ένα θηρίο στο κλουβί, όπως ακριβώς αισθάνομαι κι εγώ και πιστεύω πολλοί άνθρωποι στον τόπο μας. Δυστυχώς, ο βρυχηθμός παραμένει μόνος δίχως πράξεις λύτρωσης από όλο αυτό το βρώμικο πανηγύρι. Κοινώς, σε μεγάλο βαθμό του πληθυσμού μας φαίνεται ότι τα θέλει ο κώλος μας! Σκατά τα αφήσαμε να γίνουν; Στα σκατά θα κολυμπήσουμε! Στο τέλος και κυριολεκτικά...
    Όταν συνάδελφός μου μας έλεγε ότι έχει κλείσει ξαπλώστρες σε παραλία μαζί με όσα άλλα έκλεισε για τις διακοπές της, δεν έχω να πω τίποτε άλλο. Της τα ΄χωσα εκείνη την ώρα και άρχισε να δικαιολογείται πως δε ρισκάρει να μη βρίσκει τίποτα με δύο παιδιά τελευταία στιγμή. Έχουμε βάλει τα χεράκια μας κι έχουμε βγάλει τα ματάκια μας. Και πάντα... αραχτάαα!
    Πάντως, οι έχοντες εξουσία έχουν βάλει την κασέτα να παίζει το γαμάτο άσμα: "Ξεβρακωθείτε και κώλους στήστε/ το στόμα κλείστε/ δηλώνετε, πληρώνετε και διακοπές τις ακυρώνετε/Άιντε μου, χαϊβάνια, πάτε να κοιμηθείτε".
    Σταματώ εδώ, διότι θα γράψω πολλά, πάρα πολλά πικρά και μάλλον βρώμικα (σίγουρα όχι σαν τα δικά τους βρώμικα...). Αν δεν ξεκουνήσουμε συντονισμένα και με απόλυτη συνείδηση πού έχουμε φτάσει και τι ακριβώς θέλουμε για τη χώρα μας, θα ξυπνήσουμε μια μέρα σε μια άλλη χώρα, η οποία μετάλλαξη ήδη έχει ξεκινήσει και βαδίζει με γοργούς ρυθμούς...!
    Να είσαι καλά, κορίτσι μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι στίχοι πάντως είναι ωραιότατοι. Δικοί σου; Ραπάρουμε κιόλας, βρε θηρίο;;; 😎
      Επειδή νιώθω πως στο ίδιο κλουβί τριγυρνάμε, τα σχόλια περιττεύουν.
      Υπομονή και καλό υπόλοιπο καλοκαιριού, Γλαύκη μου!

      Διαγραφή
    2. Δικοί μου οι στίχοι, Μαρία μου, και βγήκαν αυθόρμητα την ώρα που έγραφα το σχόλιο.
      Ώστε λες ότι ραπάρω... Δεν το σκέφτηκα έτσι, αλλά καλύτερα να ραπάρω για να μην φλιπάρω! :)) Μου τέλειωσαν τα επιχειρήματα κι έχω αρχίσει να μιλάω βρώμικα πλέον χωρίς να κρατάω τους διαδικτυακούς τύπους κρύβοντας με σύμβολα μέρος των λέξεων. Έχουμε πνιγεί στο ψέμα και την υποκρισία, αλλά αυτό μάς μάρανε.
      Φιλιά.

      Διαγραφή
    3. Ρισπέκ!
      (που λένε και οι ραπάδες τη σήμερον ημέρα 😎 )

      Διαγραφή
  4. Με πρόλαβαν οι προλαλήσαντες Γιάννης και Γλαύκη: Ένα κείμενο καταγγελία, με μια φράση κλειδί "Ένα απλό γαμημένο καλοκαίρι θέλω..." που τα βροντοφώναξε όλα, για όλους μας!
    Θα πρόσθετα μαζί κι εκείνο "Έχω όλα τα δικαιολογητικά" κι είναι όλα εκείνα που κάνει ο απλός, καθημερινός αγωνιστής για να διεκδικήσει μετά μερικές μέρες ανεμελιάς! Ένα καλοκαίρι ασπρόμαυρο, γιατί τελικά τότε, σε κείνη την ασπρόμαυρη εποχή ήταν όλα πιο όμορφα και τρυφερά σε σχέση με τη δική ιλουστρασιόν ινσταγκραμική εκδοχή!
    Μαρία μου έγραψες, ζωγράφισες, διαδήλωσες, με το μοναδικό, μαγικό σου τρόπο!
    Σε ευχαριστώ από καρδιάς! ♥
    Ασπρόμαυρα φιλιά από παλιές δεκαετίες ξεπηδημένα, που μυρίζουν βασιλικό! ♥


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ότι οδεύουμε να "Μυκονοποιηθούμε" με ξεπερνάει.
      Αριστέα μου, σ' ευχαριστώ για την αφορμή και την ιδέα σου!
      Εύχομαι ολόψυχα καλή συνέχεια στο καλοκαίρι σου 🧡

      Διαγραφή
  5. Μαρία μου, παρά την ανταπόκριση του κόσμου στα Τέμπη, ο σύγχρονος Έλληνας δείχνει πως έχει συμβιβαστεί με ημίμετρα.
    Όσο δε διεκδικούμε τα καλοκαίρια που μας αξίζουν... τίποτα δε θα αλλάξει. Τουλάχιστον προς το καλύτερο.
    Η συμμετοχή σου υπέροχη, δυνατή, καταγγελτική , ίσως όχι με την αύρα που αξίζει γενικά στο καλοκαίρι ως έννοια, αλλά απόλυτα ταιριαστό στα καλοκαίρια που περνάμε.
    Μπράβο σου! Πάντα έχεις κάτι ουσιαστικό και σπουδαίο να πεις!
    Καλό Σαββατόβραδο, πολλά φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ας μη συζητήσουμε για τον "σύγχρονο Έλληνα", Μαρίνα μου...
      Σ' ευχαριστώ για τα σχόλιά σου και εύχομαι να περνάς όμορφα και χαλαρά στο υπόλοιπο του καλοκαιριού σου!

      Διαγραφή
  6. Ένα τέτοιο καλοκαίρι που ζητάς αποζητάμε. Και δεν χρειάζεται να το κλείσουμε σε καμιά πλατφόρμα απλά να το διεδικήσουμε.
    Για λόγους ασφαλείας η διεκδίκηση ενέχει κινδύνους αλλά αξίζουμε ό,τι διεκδικούμε.
    Ωραίος λόγος Μαρία μου
    Ωραίο ποίημα με σημασία και επίκαιρο όσο ποτέ
    Μην νομίζεις όμως, οι πιο πολλοί ένα απλό καλοκαίρι επιζητούν, ίσως γιατί η τσέπη τους δεν το σηκώνει το all inclusive, απλά δεν επιβάλλαμε τους δικούς μας όρους.
    Καλό καλοκαίρι Μαρια μου
    Και συνέχισε να κανιβαλίζεις τους στίχους των τραγουδιών...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπάρχει και η μερίδα που ανθίσταται και διεκδικεί, Αννούλα μου. Κι αν περισωθεί κάτι στο τέλος, σ' αυτούς θα οφείλεται.
      Για την ώρα, κανιβαλίζουμε ό,τι μπορούμε και προσπαθούμε να μην ξεχάσουμε την ιστορία... και την ορθογραφία μας (π.χ. ότι οι λέξεις τονίζονται και πως ο προσκυνητής έχει ένα ρημάδι "Υ" στη μέση 😉😎 )
      Φιλιά και ευχές για καλύτερες μέρες!

      Διαγραφή
  7. Έτσι συμβαίνει όταν το δεδομένο γίνεται πολυτέλεια. Βέβαια όλα στο όνομα της εξέλιξης. Η ψάθα έγινε ξαπλώστρα, το ενοικιαζόμενο έγινε all inclusive, το ταπεράκι από το σπίτι και ο σπαστός φραπές, πανάκριβη παροχή από breach bar. Και τώρα πως να γυρίσεις στην ψάθα;... για κάποιους είναι πολύ δύσκολο, σχεδόν αδιανόητο.
    Φέρουμε και την ευθύνη μας.
    Προβληματίζει το κείμενό σου Μαρία μου, όπως πάντα.
    Σου εύχομαι ένα καλό, αληθινό καλοκαίρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εννοείται πως η ευθύνη είναι όλη δική μας.
      Εγώ πάντως δεν προβληματίζομαι, πλέον, για τίποτα. "Απολαμβάνω" αυτή τη θεαματική κατρακύλα μας στα πιο βορβορώδη νερά της ιστορίας μας.
      Όσο κι αν ακούγεται αντιφατικό, εύχομαι ολόψυχα καλό υπόλοιπο καλοκαιριού, Μαρία μου! Ακόμα κι αν δεν είναι, έχουμε τον τρόπο και τη φαντασία να το κάνουμε "ανθρώπινο" 🌞

      Διαγραφή
  8. Καταγγελτική και συνάμα συναισθηματική η γραφή σου Μαρία μου .
    Υποβάθμιση όλο και περισσότερο αυτής της χώρας, συνειδητά πλέον. (εσύ τη λες κατρακύλα και καθόλου άδικο δεν έχεις) Άλλοθι η κρίση, η κάθε κρίση, και μόνο για την δική μας καθημερινή κρίση δεν νοιάζονται. Πανηγυρίζουν οι ¨άρχοντες¨ για τη ¨ συγκράτηση ¨ των τιμών των εισιτηρίων γενικά. (καλά για τα πλοία ούτε συζήτηση) Φαίνεται δεν πέρασε απ’ τις πλαζ της παραλιακής, όπου η είσοδος και η τιμή της ξαπλώστρας για μια οικογένεια είναι όση η δική μου σύνταξη. Έτσι, η πολιτική ασφυξία και ο φόβος για το που πάμε, με κάνουν να θεωρώ τις διακοπές πολυτέλεια. Κι επειδή δρόμος διαφυγής δεν υπάρχει, βλέπω να ξεκαλοκαιριάζουμε στη μπανιέρα μας. Μένει να αναπολούμε παλιές καλές εποχές!
    Μαρία μου σου εύχομαι απ' την καρδιά μου ένα καλοκαίρι όπως το ονειρεύεσαι!


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σήμερα έμαθα ότι ένα ζευγάρι φίλων μαζεύουν τσιμπράγκαλα, παιδί, και ό,τι τους απόμεινε από αξιοπρέπεια, και την κάνουν προς τον ευρωπαϊκό βορά. Αν είχα την ηλικία τους, θα το έκανα κι εγώ.
      Αννίκα μου, μικραίνουμε μέρα με τη μερά. Στον πληθυσμό, στα εδάφη και στα αποθέματά μας (οικονομικά & ψυχολογικά).
      Λοιπόν, τραβάω για "μπανιέρα beach", όπως το λες κι εσύ. Όσο την έχω ακόμα κι αυτή στη θέση της 😎
      Φιλί γλυκό.

      Διαγραφή
  9. Μαρία μου, διάβασα το κείμενό σου και ένιωσα ένα κόμπο στον λαιμό. Δεν είναι απλώς ένα ποίημα, είναι κραυγή. Μια ψηφιακή παραλία όπου στοιβάζεται όλο μας το ανεκπλήρωτο. Πόση αλήθεια μέσα σε κάθε στίχο – και πόση απώλεια. Ευχαριστώ που μου θύμισες ότι κάποτε το καλοκαίρι δεν ήταν εμπειρία προς πώληση, αλλά ανάσα ζωής. Να ’σαι καλά που το μοιράστηκες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ Κική μου για το πολύ εύστοχο σχόλιό σου!
      Εύχομαι τα καλύτερα 🧡

      Διαγραφή
  10. Τέλειο, Μαρία μου, τα είπες όλα!
    Τουέλβ πόιντς από εμένα!
    Φιλάκια πολλά και δροσερά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Κανελλάκι μου ποιος δεν θα συμφωνούσε με την κραυγή σου αυτή; Μια από το ίδιο καλοκαίρι παρακαλώ μπορώ να έχω; 😮
    Ναι αγάπη μου πάντα η γραφή σου είναι εκείνη που ταράζει τα λιμνάζοντα νερά. Έίσαι εκείνη που μπορείς να καυτηριάζεις θέματα που αφορούν την κοινωνία μας και βρίσκουν το στόχο τους ακριβώς. Σου σφίγγω το χέρι ολόψυχα!
    Τουέλβ πόιντς όπως λέει και η Πίππη από πάνω.
    Εκείνα ήταν καλοκαίρια που περιγράφεις. Εντάξει και εμείς τυχεροί που τα ζήσαμε και να έχουμε την πολυτέλεια να τα βγάζουμε από το μπαουλάκι της μνήμης για να τα ξαναζούμε με την φαντασία μας.
    Παρ όλα αυτά ας ευχηθούμε καλό καλοκαιρακι Κανελλάκι μου και ότι καλύτερο στον κάθε άνθρωπο! Σ.Λ.🧡

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με 2 δωδεκάρια, την πήραμε τη Γιουροβίζιον 🤣🤣
      Ρουλάκι μου, προσυπογράφω την τελευταία σου ευχή.
      Σ.Λ. και πολλά φιλιά 🧡

      Διαγραφή

Ευχαριστώ πολύ για τα σχόλιά σας.