Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2022

"O Παχύς και ο Αδύνατος" [Α. Π. Τσέχωφ]

 


Στο σιδηροδρομικό σταθμό του τσάρου Νικολάου συναντήθηκαν δυο φίλοι. Ένας παχύς κι ένας αδύνατος. O Παχύς μόλις είχε γευματίσει στο σταθμό, και τα χείλια του, γεμάτα λίπος, γυάλιζαν σαν γινωμένα βύσσινα. Μύριζε κρασίλα κι άρωμα. O Αδύνατος μόλις κατέβηκε από το βαγόνι, φορτωμένος με βαλίτσες, μπόγους και κιβώτια. Αναδινόταν από πάνω του μια μυρουδιά από χοιρομέρι και κατακάθια καφέ. Πίσω από τη ράχη του ξεμύτιζαν μια αδύνατη γυναίκα με μακρουλό πιγούνι, η γυναίκα του, κι ένα ψηλό γυμνασιόπαιδο με μισοκλεισμένα τα μάτια, ο γιος του.

«Πορφύρη!», αναφώνησε ο Παχύς βλέποντας τον Αδύνατο. «Εσύ; Αγαπητέ μου, αγαπητέ μου! Χρόνια και ζαμάνια!»

«Έλα Χριστέ και Παναγιά!», είπε έκπληκτος ο Αδύνατος. «Μίσια! Παιδικέ μου φίλε! Από πού έρχεσαι;»

Oι δυο φίλοι αλληλοασπάστηκαν τρεις φορές έχοντας καρφωμένα ο ένας στον άλλον τα δακρυσμένα μάτια τους. Έμειναν κι οι δυο ευχάριστα κατάπληκτοι.

«Καλέ μου φίλε!», άρχισε να λέει ο Αδύνατος μετά τον ασπασμό. «Πού να το περιμένω! Να, αυτή είναι μια έκπληξη! Κοίταξέ με λοιπόν καλά! Τι όμορφος που ήμουνα! Τι γοητευτικός και δανδής! Αχ, κι εσύ, Θεέ μου! Πώς είσαι λοιπόν; πλούσιος; παντρεμένος; Εγώ, όπως βλέπεις, παντρεύτηκα… Να, αυτή εδώ είναι η γυναίκα μου, η Λουίζα, το γένος Βάντσενμπαχ… Λουθηρανή… Κι αυτός είναι ο γιος μου, ο Ναθαναήλ, μαθητής στην τρίτη τάξη. Αποδώ, Ναθάνια, είναι ο παιδικός μου φίλος! Φοιτούσαμε μαζί στο Γυμνάσιο!»

O Ναθαναήλ σκέφτηκε λιγάκι κι έβγαλε το καπέλο.

«Στο Γυμνάσιο φοιτούσαμε μαζί!», συνέχισε ο Αδύνατος. «Θυμάσαι το παρατσούκλι που μας είχαν βγάλει; Εσένα σε φώναζαν Ηρόστρατο, επειδή έκαψες με το τσιγάρο ένα δημόσιο βιβλίο· κι εμένα Εφιάλτη, γιατί μου άρεσε να είμαι μαρτυριάρης. Χο, χο… Τι παιδιά που ήμασταν! Μη φοβάσαι, Ναθάνια! Πήγαινε κοντά του… Κι αποδώ η γυναίκα μου, το γένος Βάντσενμπαχ… Λουθηρανή».

O Ναθαναήλ σκέφτηκε λίγο και κρύφτηκε πίσω από τον πατέρα του.

«Λοιπόν, πώς περνάς φίλε;», ρώτησε ο Παχύς κοιτάζοντας με ενθουσιασμό τον φίλο του. «Υπηρετείς ακόμα; Πού;»

«Υπηρετώ, αγαπητέ μου! Έχω τον όγδοο βαθμό, κοντεύει δυο χρόνια τώρα. Πήρα και το παράσημο Στανισλάβα*. O μισθός είναι μικρός… Ε, δόξα να 'χει ο Θεός! Η γυναίκα μου παραδίνει μαθήματα μουσικής, κι εγώ, συμπληρωματικά, φτιάχνω ξύλινες ταμπακιέρες. Πολύ καλές ταμπακιέρες! Τις πουλάω ένα ρούβλι τη μία. Αν κάποιος πάρει πάνω από δέκα, τότε, καταλαβαίνεις, του κάνω και σκόντο. Κάπως τα καταφέρνουμε. Υπηρετούσα, ξέρεις, σ' ένα τμήμα, αλλά τώρα πήρα μετάθεση για εδώ, ως τμηματάρχης, στον ίδιο Oργανισμό… Λοιπόν, εσύ πώς τα πας; Σίγουρα θα είσαι πια σύμβουλος; Ε;»

«Όχι, αγαπητέ μου, ανέβα πιο ψηλά», είπε ο Παχύς. «Έχω ήδη φτάσει μυστικός σύμβουλος… Έχω δυο παράσημα».

O Αδύνατος ξαφνικά χλώμιασε, έμεινε σύξυλος κι αμέσως ύστερα το πρόσωπό του παραμορφώθηκε σ' ένα πλατύ χαμόγελο. Έδειχνε σαν να έβγαζε σπίθες από τα μάτια και το πρόσωπό του. Το σώμα του μαζεύτηκε, καμπούριασε, στένεψε… Oι βαλίτσες του, οι μπόγοι και τα κιβώτια κουβαριάστηκαν, ζάρωσαν… Το μακρύ πιγούνι της γυναίκας του έγινε ακόμα πιο μακρουλό. O Ναθαναήλ στάθηκε τεντωμένος σε στάση προσοχής και κούμπωσε όλα τα κουμπιά της στολής του…

«Εγώ, εξοχότατε… Χαίρω πολύ! Φίλος, ας πούμε, παιδικός και να που, ξαφνικά, μεταμορφώνεστε σ' έναν τέτοιον άρχοντα! Χι, χι».

«Φτάνει λοιπόν, πάψε!», είπε μορφάζοντας ο Παχύς. «Γιατί αυτό το ύφος; Εγώ κι εσύ είμαστε φίλοι από παιδιά κι αυτή εδώ η δουλοπρέπεια δεν έχει κανένα νόημα!».

«Προς Θεού… Τι, εσείς…», κρυφογέλασε ο Αδύνατος, ζαρώνοντας πιο πολύ ακόμα. «Η ευμένεια της εξοχότητάς σας… είναι σαν ζωογόνα δροσιά… Να, εξοχότατε, αποδώ ο γιος μου ο Ναθαναήλ… η γυναίκα μου η Λουίζα, Λουθηρανή, ας πούμε…»

O Παχύς ήθελε να αντιδράσει κάπως, αλλά στο πρόσωπο του Αδύνατου ήταν ζωγραφισμένος τόσος σεβασμός, τόση γλυκάδα και τόση ευλαβική ξινάδα, που στον Μυστικό Σύμβουλο έφερναν αναγούλα. Έδωσε το χέρι του στον Αδύνατο να τον αποχαιρετήσει κι έστρεψε τα νώτα του.

O Αδύνατος, πιάνοντας το χέρι, έσφιξε τα τρία δάχτυλα, υποκλίθηκε από το κεφάλι ως τα πόδια και γέλασε χαιρέκακα, σαν Κινέζος: «Χι, χι, χι». Η γυναίκα του χαμογέλασε. O Ναθαναήλ έσυρε το πόδι του σε στάση προσοχής και το πηλήκιο από το κεφάλι του έπεσε κάτω. Ήταν και οι τρεις ευχάριστα κατάπληκτοι.

                   *παράσημο Στανισλάβα: ένα από τα κατώτερα παράσημα της τσαρικής Ρωσίας

 

Ά. Τσέχωφ [μτφρ. Β. Ντινόπουλος, Η αγάπη και 32 άλλα διηγήματα, Βιβλιοπωλείον της Εστίας)

»»————««

 

Πρωτοδημοσιευμένο το 1883, το σύντομο διήγημα του Tσέχωφ παρουσιάζει με ανθρωπιά, χιούμορ και λεπτή παρατήρηση τις ανθρώπινες σχέσεις (και την αλλοτρίωσή τους) στο περιβάλλον των γραφειοκρατών της τσαρικής Pωσίας. Όντας θερμός οπαδός των νέων ιδεών, σε μια εποχή που η απάνθρωπη μεταχείριση του ρωσικού λαού τον είχε οδηγήσει στη θρησκοληψία, το διχασμό και την αλλοτρίωση, ο Τσέχωφ  καταγράφει με ρεαλισμό αλλά και υπαινικτικό λόγο την καθημερινότητα, προσπαθώντας να συνεισφέρει στην ψυχική και πνευματική ανάταση της κοινωνίας. Ένα απ’ αυτά τα έργα του, είναι ο «Παχύς & ο Αδύνατος». Πίσω απ’ τη φαινομενικά λιτή του διήγηση, κρύβονται ένα σωρό συμβολισμοί. 

Όπως είχε γράψει και ο Κονσταντίν Στανισλάφσκι: «Μόνο όταν διαβάσεις και ξαναδιαβάσεις τα έργα του Τσέχωφ, μπορείς να ανακαλύψεις τα βάθη που ήταν κρυμμένα κάτω απ’ τη φαινομενικά ασήμαντη επιφάνεια».

20 σχόλια:

  1. Καλημέρα. Πολύ ωραίο αλήθεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ παραστατικό Μαρία το απόσπασμα του έργου. Δεν το έχω διαβάσει για να έχω συνολική εικόνα αλλά η δική σου παράθεση εδώ δίνει ανάγλυφα τις ιδέες του Τσέχωφ για την κοινωνία εκείνης της εποχής.
    Δεν απέχει και από τη σημερινή πραγματικότητα η ματιά του. Πόσο ραγιαδισμό συναντούμε στη συμπεριφορά των ανθρώπων Μαρία μου! Ολόγυρά μας οικοδομείται μια τέτοια στάση ζωής. Αέναα στο διάβα του χρόνου θα έλεγε κανείς.

    Όμορφη Κυριακή να έχεις στη μέρα σου αγαπημένη μου φίλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι ένα ολοκληρωμένο (μικρό) διήγημα του Τσέχωφ αυτό Γιάννη μου.
      Τόσο ανάγλυφα περιγράφει τη δουλοπρέπεια που επικρατεί στις μέρες μας.
      Είναι πολύ ενδιαφέρων ο συσχετισμός με την εποχή που γράφηκε αυτό το έργο. Οι σύγχρονοι τσάροι και το άκρως γραφειοκρατικό κράτος είναι ξανά στο προσκήνιο.
      Καλή εβδομάδα να έχεις!

      Διαγραφή
  3. Πράγματι, ένα πολύ χαρακτηριστικό απόσπασμα, που μας μεταφέρει με πολύ μεγάλη πιστότητα πιστεύω, τα πλαίσια της διαπλοκής, από τα μικρά εδώ, στα χρόνια της Τσαρικής Αυτοκρατορίας. Δεν είναι περίεργο που κάποια στιγμή ο Λαός, ξεσηκώθηκε και συνέτριψε όλο αυτό το άθλιο οικοδόμημα στο οποίο μια αμφιλεγόμενη αριστοκρατία ζούσε υπέροχους καιρούς εις βάρος του.
    Ωραία επιλογή κειμένου, Μαρία!
    Την καλησπέρα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με όλους τους συμβολισμούς και τις ομοιότητες που περιέχει, Βασίλη.
      Απομένει να δούμε αν θα γίνει ξανά μια "επανάσταση" ή ένας συμβιβασμός με τη σύγχρονη αριστοκρατία.
      Ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο, καλή συνέχεια στην εβδομάδα σου, Βασίλη!

      Διαγραφή
  4. Χαρακτηριστικό απόσπασμα που δείχνει σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης πώς ο άθρωπος αντιδρά ως γλοιώδης κόλακας σε ανώτερους. Ωραία επιλογή Μαρία. Διαβάζοντας τέτοια διγήματα γνωρίζεις τους ανθρώπους πλέον καλά και πως οι αντιδράσεις τους είναι συνυφασμένες με τους ισχυρούς που έχουν απέναντί τους.
    Καλή συνέχεια Μαράκι μου
    Καλή σου εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς έτσι Άννα μου.
      Οι εποχές περνούν αλλά οι συμπεριφορές δεν αλλάζουν. Μόνο οι ισχυροί που γίνονται ισχυρότεροι.
      Καλή εβδομάδα να έχεις, φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  5. Ιστορίες που ακούμε καθημερινά, που έχουμε ζήσει, μας έχουν εξοργίσει ή μας έχουν πληγώσει. Ναι έχει δίκιο ο Στανισλάφσκι « μόνο αν ξαναδιαβάσεις τα έργα του Τσέχωφ μπορείς να ανακαλύψεις τα βάθη που ήταν κρυμμένα κάτω απ’ την φαινομενικά ασήμαντη επιφάνεια»
    Μια κωμωδία, μια «μαύρη κωμωδία» που δεν παρεκκλίνει καθόλου απ’ τις Ελληνικές συνήθειες. Δραματικές και ταυτόχρονα φαιδρές, ματαιόδοξες και συνάμα γλοιώδεις, κόλακες και οσφυοκάμπτες, πνευματικά υποταγμένοι και ηθικά δουλοπρεπείς. Πόσο μοιάζουν με τους ήρωες του Τσέχωφ. Και μη μου πείτε πως έχουν άγνοια των ηθικών αξιών. Το χειρότερο όμως απ’ όλα είναι πως τους χρειάζεται το σύστημα. Αυτό κι αν είναι κωμικοτραγικό της ανθρώπινης ύπαρξης.
    Το πιο χαρακτηριστικό απόσπασμα που ταιριάζει γάντι με τον υπήκοο του δουλικού συναφιού.
    Καλή εβδομάδα Μαρία μου! Καλή Αποκριά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι οι νοικοκυραίοι και οι κυρ-Παντελήδες της κοινωνίας μας, Αννίκα μου. Συνήθως φτωχοί και μεροκαματιάρηδες, που γίνονται πρόθυμα οι νεροκουβαλητές των ισχυρών. Πληγή μεγάλη για την κοινωνία, όλοι αυτοί.
      Καλή εβδομάδα να έχεις κι αυτές οι αποκριές ας γίνουν η αφορμή για να ξεμασκαρευτούμε λιγάκι.

      Διαγραφή
  6. Φαντάζομαι οποιαδήποτε ομοιότητα με πρόσωπα και καταστάσεις (πχ. δημοσιογράφους και πολιτικούς) είναι εντελώς συμπτωματική και ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα. Έλα όμως, που αυτή την "ευλαβική ξινάδα" την έκανα εικόνα, γιατί είμαι σίγουρη ότι την έχω δει με τους προαναφερθέντες, εύκολα κατανοήσιμο σε ποιων τα πρόσωπα.
    Εξαιρετικό απόσπασμα Μαρία μου! Τροφή για σκέψη και υπενθύμιση. Γιατί στην κοινωνία θα διδάσκεται πάντα ο σεβασμός στο αξίωμα και όχι στον άνθρωπο. Γι' αυτό πάντα θα υπάρχουν οι ισχυροί και οι ανίσχυροι.
    Καλή μας βδομάδα και ευχές για καλύτερες μέρες :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Α ρε Μαρίνα, βουλωμένο γράμμα διαβάζεις! 😉
      Όλους αυτούς είχα κατά νου, όταν διάβαζα το διήγημα του Τσέχωφ.
      Μια γλυκιά καλησπέρα και την αγάπη μου♥

      Διαγραφή
  7. Άκρως επίκαιρο Μαρία μου.
    Μας θυμίζουν πολλά πρόσωπα και συμπεριφορές.
    Η ιστορία κάνει κύκλους τελικά και δεν μαθαίνουμε τίποτα.
    Πάντα πιάνεις το νόημα και μας δίνεις υπέροχες ιστορίες .
    Σε φιλώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μια ζωή μεταξεταστέοι μένουμε.
      Σ' ευχαριστώ πολύ Ρενάκι μου, καλή & παραγωγική εβδομάδα να έχεις ♥

      Διαγραφή
  8. Δεν νομίζω πως έχουν αλλάξει και πολλά πράγματα από τότε Κανελλάκι μου πάντοτε θα υπάρχουν οι γλοιώδεις παρατρεχάμενοι και η δουλική συμπεριφορά των ανθρώπων απέναντι στην εκάστοτε εξουσία...
    Για να ρίξουμε μια ματιά γύρω μας; πόσες τέτοιες συμπεριφορές θα δούμε και μάλιστα στην σύγχρονη εποχή μας.., πότε θα μάθουμε επιτέλους;
    Ενα απόσπασμα στοχευμένο που μας θύμισε το σήμερα...
    Την αγάπη μου πάντα φιλώ σε Σ.Λ. ❤

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στοχευμένο είναι το φιλί και η νοερή αγκαλιά μου Ρουλάκι μου ♥

      (Δεν καθαρίζει μάτια μου τόσο εύκολα η "γλίτσα" της κοινωνίας μας)

      Διαγραφή
  9. Άργησα να σε διαβάσω Μαρία μου, αλλά τελικά αποζημιώθηκα από το εξαιρετικό κείμενο που δεν γνώριζα και ειδικά από τα σχόλια των φιλών μας!
    Τι έχει αλλάξει μετά από τόσα χρόνια στην ανθρώπινη συμπεριφορά;
    Το σχόλιο της Μαρίνας πιο πάνω με εκφράζει πολύ, όπως και όλα τα άλλα, γιατί δείχνουν πως τουλάχιστο σε αυτή την μικρή μας μπλογκογειτονιά δεν λείπει η επίγνωση της πραγματικότητας και αυτό είναι αισιόδοξο για την μετέπειτα δράση όλων μας!

    ΑΦιλάκια γλυκά και ένα ακόμα ευχαριστώ για το εξαιρετικό κείμενο του Τσέχοφ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βάζεις κι εσύ το χεράκι σου σ' αυτό. Στο να έχουμε λίγη επίγνωση εννοώ. Και να βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο...
      Τα φιλιά μου Στεφανία μου ♥

      Διαγραφή
  10. Τι μας βάζεις... Τι θαυμάσιο... Πόσο υπέροχο...
    ΤΗΝ ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΜΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ω αφέντη!

    Ο θεός να μου κόβει μέρες και να σας τις δίνει σε χρόνια.

    Για την υπογραφή:

    Ο δούλος σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ευχαριστώ πολύ για τα σχόλιά σας.