Σάββατο 10 Ιουνίου 2023

«Ουαί υμίν»

 


Θα μπορούσε να ήταν ένα κοινωνικό πείραμα. Aνήμερα του Αγίου Πνεύματος, στον προαύλιο χώρο μεγάλης και πολυτελούς ενορίας. Στο εσωτερικό γίνεται το αδιαχώρητο. Κοσμοσυρροή και γύρω απ’ το εξωτερικό μανουάλι του ναού, μια  μεγάλη μεταλλική κατασκευή με άμμο και στρογγυλές υποδοχές για τις λαμπάδες. Κυρίες με σφιχτοπιασμένους κότσους δεν προλαβαίνουν να τσιτσιρίζουν αρμαθιές κεριά στο σκουρόχρωμο ζουμί για ν’ ανοίξουν χώρο. Στο εξωτερικό πωλητήριο κεριών -το επίσημο, της εκκλησίας δηλαδή- σχηματίζεται ουρά από πιστούς που περιμένουν υπομονετικά τη σειρά τους. Ανάμεσα στο πλήθος περιφέρονται νεαρές μανάδες και κοριτσάκια Ρομά που πουλάνε κεριά. «Πάρτε ένα κεράκι κι από ‘μένα, καλέ κυρία». Οι κυρίες ρίχνουν υποτιμητικές ματιές στ’ απλωμένα χέρια και παραμερίζουν ενοχλημένες. Κάποιες είναι και συνοφρυωμένες, λες και ήρθαν σ’ επαφή με κάτι μιαρό και παράταιρο απ’ την αισθητική τους.

Με την αρχική πρόθεση να γλυτώσω την αναμονή, αλλά και με την πεποίθηση πως η Αγία Τριάδα θα συνηγορούσε αναφανδόν να της ανάψω ένα κεράκι «μη επώνυμο», αλλά προερχόμενο απ’ την πραμάτεια ενός φτωχού κοριτσιού, την πλησίασα και της έδωσα λίγα κέρματα. Το κορίτσι πισωπάτησε τρομαγμένο. Τόσα παρακάλια που δεν συγκινούσαν κανέναν, παραξενεύτηκε μόλις με είδε ξαφνικά μπροστά της. Πήρε τα κέρματα και μου είπε συγκινημένο: «Πάρτε κι άλλα». «Μου φτάνουν αυτά», της αποκρίθηκα. Γυρνώντας για να πάω στην ουρά προς το μανουάλι, ακούω μια νεαρή κυρία να ρωτάει: «Πού πουλάνε κεριά;». Σύσσωμο το σώμα των πιστών, της υπέδειξε την παραπλήσια ουρά του επίσημου πωλητηρίου της εκκλησίας.  

«Γιατί δεν παίρνετε απ’ το κοριτσάκι που είναι πλάι σας; Κερί είναι κι αυτό. Και πιο ιερό μάλιστα». Το στιγμιαίο αντανακλαστικό της ήταν να στραφεί προς το κορίτσι. Εντελώς στιγμιαίο όμως. Επανήλθε γρήγορα στις εκκλησιαστικές της ρυθμίσεις. Ξεχώρισε στο πλήθος  το περιφερόμενο κορίτσι μ’ ένα μάτσο κεριά στα χέρια της, το σκανάρισε από πάνω ως κάτω και γύρισε προς το μέρος μου: «Μα αυτά δεν είναι της εκκλησίας». Διέκρινα στο πλήθος κάποια καλοχτενισμένα κεφάλια να ανεβοκατεβαίνουν, επαινώντας  την ηρωική στάση της. Εννοείται ότι η εν λόγω κυρία προσευχήθηκε στην ιερή εικόνα, με το επίσημο, αυθεντικό κερί της εκκλησίας,  πεπεισμένη πως έπραξε το χριστιανικό της καθήκον στο έπακρον.

Θα μπορούσε να ήταν ένα κοινωνικό πείραμα. Δεν ήταν όμως. Ήταν μια εντελώς αυθόρμητη και αυθεντική στιγμή που ανέδειξε τα κοινωνικά αντανακλαστικά μιας ομάδας ανθρώπων. Η τυφλή υποταγή στη συνήθεια και στο εκκλησιαστικό πρωτόκολλο είναι ανυπέρβλητα. Ακόμα κι αν στην άλλη μεριά της ζυγαριάς, είναι ένας ανήμπορος, ένας σακάτης ή ένα μικρό παιδί.

Καθόλου δεν θα με χάλαγε αν σηκωνόταν ξαφνικά ένας ανεμοστρόβιλος και μας έπαιρνε όλους παραμάζωμα. Ράσα, καντήλες, μεγαλόσταυρους, μάρμαρα, μανουάλια, εικόνες, κεριά αυθεντικά και κομποσκοίνια διαβασμένα στο κελί μιας ιεράς μονής (είχε κι απ’ αυτά). Να έδινε ένα σήμα  πως μας βαρέθηκε και μας σιχάθηκε η ψυχή Του…

Από μακριά, το κορίτσι με χαιρέτησε μ’ ένα συγκαταβατικό χαμόγελο και χάθηκε ανάμεσα στο ιερό ποίμνιο.

Βαλτό ήταν;

------------------------------------------------------------------------------

(η φωτογραφία είναι τυχαία απ’ το διαδίκτυο και ανήκει στο δημιουργό της)

18 σχόλια:

  1. Δυστυχώς, οι εκκλησίες λειτουργούν σε μεγάλο βαθμό ως επιχειρήσεις. Θέλουν έσοδα. Για να καλύπτουν τα έξοδα και να περισσεύει και για έργα. Και το κερί είναι μια πολύ προσοδοφόρα πώληση. Ας μείνω όμως στην ουσία. Πόσα πράγματα έχουμε μάθει στραβά σχετικά με τη θρησκεία μας, και τα κάνουμε στραβά, διότι έτσι μας έπεισαν ότι είναι το σωστό. Απομακρυνόμενοι συνεχώς από την πρώτη εντολή, αυτή της αγάπης και μόνο. Μακάρι να είχε καθένας από όλους εκείνους την αληθινή δύναμη που προσφέρει η πίστη και της γνώση, αυτή που επέδειξες στη συγκεκριμένη περίπτωση εσύ.
    Την Καλημέρα μου, Μαρία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι εκκλησίες ανέκαθεν λειτουργούσαν σαν κερδοφόρες επιχειρήσεις. Γνωστό τοις πάσι αυτό, Βασίλη. Το προσωπικό χρέος του καθενός δεν έχει να κάνει με το κερί που θ' ανάψουμε και το βρίσκω πολύ υποκριτικό να σταυροκοπιόμαστε στα εικονίσματα και να μην τηρούμε τον λόγο Του στην καθημερινότητά μου.
      Αθεράπευτος ο δογματισμός, βρε Βασίλη...
      Την καλησπέρα μου και σ' ευχαριστώ για το σχόλιο!

      Διαγραφή
  2. Έτυχε να έχω μαμά Καθολική και τα της Ορθόδοξης εκκλησίας τα τερτίπια να μου διαφεύγουν παρόλο που στις μεγάλες γιορτές βρισκόμουν στο προαύλιο όπου όλα "επιτρεπόντουσαν"!
    Δεν είμαι άθεη, αντιθέτως αλλά σίγουρα είμαι άθρησκη!
    Το θέμα εδώ και πάλι είναι ο άθλιος ρατσισμός που ίσως να μας σοκάρει πιο πολύ γιατί πρόκειται για κεριά που "δεν είναι της εκκλησίας"...Θεέ μου!
    Αλίμονο μας Μαρία μου, στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, του διαδικτύου, της υψηλής κβαντικής τεχνολογίας και της δυστυχώς όλο και εξαφανιζόμενης συνειδητότητας, έχουμε να δούμε τέρατα!
    Αγάπη, ενσυναίσθηση, κουράγιο φίλοι μου και πίστη στον εαυτό μας και θα επιβιώσουμε!

    Πολλά ΑΦιλιά κατανόησης και αγάπης στέλνω με μια αισιόδοξη καλημέρα! <3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γιατί ήρθε το σχόλιο δυο φορές, με τη μια το εμπέδωσα...google είναι αυτό!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φαίνεται πως του άρεσε του Γκούκλη το σχόλιό σου και το έστειλε δις 😀
      To the point, όπως θα έλεγε κι ένας τεχνοκράτης.
      Ευχαριστώ πολύ Στεφανία μου για το μεστό και ουσιώδες σχόλιό σου!
      Να είσαι καλά, φιλιά πολλά💗

      Διαγραφή
  4. Χμμμ, αναζητώ ένα μου σχόλιο. Το βλέπεις πουθενά, Μαρία μου; Γιατί κάτι ...σχέδια μου έκανε ο google.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιάννη μου, μετά από ενδελεχείς έρευνες στον μπλόγκερ & στα αποθηκευμένα σχόλια, δεν βρήκα κάτι. Δεν πειράζει, μη χασομεράς με τέτοια επουσιώδη θέματα. Έχεις ήδη σχολιάσει στο φέις άλλωστε. Να είσαι καλά και συγγνώμη για την ταλαιπωρία σου (και εκ μέρους του google 😉)

      Διαγραφή
  5. Ναι το έχω ζήσει και εγώ αυτο.Ίσως επειδή υπάρχει αυτή η καχυποψία για τους Ρομά λέω εγώ,ίσως γιατί ξέρουμε ότι η εκκλησία χρειάζεται έσοδα και για τα έργα που κάνει για τους άπορους. Ίσως ο ρατσισμός καλά κραττεί. Πάντως το έχω ζήσει κι εγώ. Η αλήθεια είναι ότι το άναμμα κεριού και το σταυροκόπημα δεν μας κάνει χριστιανούς. Το δόγμα του Χριστιανισμού είναι μακριά από εμάς. Και δεν είναι μόνο το δικό σου παράδειγμα...
    Καλησπέρα Μαρία μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν αξιοποιούσε την περιουσία της η εκκλησία, δεν θα υπήρχαν άποροι και άστεγοι σ' αυτή τη χώρα. Τέλος πάντων, ο καθένας λειτουργεί με τα δικά του αντανακλαστικά. Άλλοι αφήνουν τον οβολό τους έως και ακίνητες περιουσίες στον κλήρο, κι άλλοι προσφέρουν απ' το υστέρημά τους για να κάνουν τη μέρα ενός συνανθρώπου λιγότερο απάνθρωπη.
      Τα φιλιά μου Αννούλα.

      Διαγραφή
  6. Εγώ Μαρία μου στην εκκλησία πηγαίνω πάντα με πίστη, για να προσευχηθώ στον Θεό. Όχι, γιατί συμφωνώ με τα όσα συμβαίνουν στην εκκλησία. Συμφωνούν με την άποψη μου, όσοι πηγαίνουν εκκλησία; Φυσικά και όχι! Και γι' αυτό το θεωρούν εκπληκτικό μέρος, για ρατσιστικές, κακοπροαίρετες και συχνά μνησίκακες σκέψεις, για επικρίσεις και "κοινωνικούς σχολιασμούς" (βλ. πέφτει το κουτσουμπολιό του αιώνα!)
    Υπάρχει μια υποκρισία στις μέρες μας, που σαφέστατα έχει περάσει και στην πίστη μας! Αλλά θα μου πεις, εδώ έχει περάσει στην ψυχή μας!
    Ο Θεός να μας λυπηθεί και να μας ελεήσει, να μάθουμε τι σημαίνει αγάπη (του εαυτού μας και του πλησίον μας!). Όταν το μάθουμε αυτό, όλα θα πάνε πολύ καλύτερα!
    Καλό ξημέρωμα :)
    ΥΓ: Συγνώμη για το μεγάλο σχόλιο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για τον ίδιο λόγο πηγαίνω κι εγώ, Μαρίνα μου. Συνήθως σε μικρά και λιγότερο δημοφιλή εκκλησάκια (ένα τέτοιο είναι η Αγία Μαρίνα στη γειτονιά μας 🙂
      Συμφωνώ με όλα όσα γράφεις και σ' ευχαριστώ για το "μεγάλο σχόλιο" που πάντα είναι ευπρόσδεκτο να ξέρεις.
      Καλή εβδομάδα να έχεις 💗

      Διαγραφή
  7. Μαρία εγώ κανονικά δεν πρέπει να τοποθετηθώ καθόσον «..θα είμαι ενάντια στα συμφέροντα μου , γιατί έχω πατέρα ψάλτη..!» όπως μου το είχε προσδιορίσει σε ατάκα ένας εξαιρετικά ευφυής τύπος πάνω στη κουβέντα..
    Άσχετα βέβαια αν ο ψάλτης στις μικρές περιοχές ψάλλει από χούι..
    Ναι Μαρία, υπάρχουν και αυτά τα περιστατικά με τα κεριά όπως παραστατικά τα αναφέρεις. Τα κεριά, το λιβάνι, το καρβουνοθυμίαμα (του Γέροντος Τάδε..) πρέπει να είναι της Εκκλησίας.. Να είναι διαβασμένα..!
    Γι αυτό και πρέπει να προσέχουμε..! Γιατί στο τέλος της ημέρας πρέπει να νιώθουμε ότι είμαστε ευλογημένοι..!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν συμπεριλαμβάνω τους ψάλτες στο δυναμικό της "επιχείρησης". Συνήθως είναι άνθρωποι καλλιεργημένοι που έχουν μελετήσει τη βυζαντινή μουσική και πηγαίνουν από χούι, όπως λες κι εσύ. Τώρα πώς γίνεται με τόσο "διάβασμα" που έχει πέσει από τα λογής προϊόντα, να είμαστε παντελώς "αδιάβαστοι" στις διδαχές του Χριστού, είναι ανεξήγητο.
      Την καλησπέρα μου, Τάσο.

      Διαγραφή
  8. ¨Ουαί υμίν τυφλοί και μωροί, υποκριταί….¨ Σε μια αρένα συγκρούσεων, ζούμε Μαρία μου, με απαράδεκτη κοινωνική συμπεριφορά. Κάθε συναίσθημα αγάπης, σεβασμού, αλληλεγγύης έχει χαθεί. Στο προαύλιο των εκκλησιών διαθέσεις πολυποίκιλες, ένα παζλ συναισθημάτων που περιστρέφονται γύρω από μας με μια έκδηλη απέχθεια για το διαφορετικό, το παράταιρο, αυτό που χαλάει την αισθητική μας. Πουθενά η συμπόνοια. Υποκριτές Μαρία μου, ¨κύμβαλα αλαλάζοντα και χαλκοί ηχούντες¨
    Να έχεις ένα όμορφο βράδυ και μια ομορφότερη εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν θα μπορούσε να γίνει πιο ακριβής περιγραφή του ιερού προαυλίου.
      Αννίκα μου, σ' ευχαριστώ πολύ!
      Όμορφη να είναι και η δική σου εβδομάδα.

      Διαγραφή
  9. Πάει καιρός που η εκκλησία με έχει απογοητεύσει, το ίδιο και οι πιστοί της.
    Μπαίνεις σε διλήμματα και καμία θρησκεία δε θα έπρεπε να σε βάζει σε μία τέτοια διαδικασία. Δε θα έπρεπε. Τόσο απλά.
    Εξάλλου τι σημασία έχει από που θα πάρεις το κερί; Στην ουσία της ερώτησης, νομίζω η απάντηση είναι αυτονόητη.
    Να έχεις μία όμορφη μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Γιώτα μου, στη δική μου λογική, η θρησκεία μου, ουδεμία σχέση έχει με την εκκλησία και τους "νόμιμους εκπροσώπους" της, όπως τουλάχιστον ευαγγελίζονται ότι είναι. Γι' αυτό επιλέγω να "εκκλησιάζομαι" και να κάνω τα πρόσφορά μου, εκεί που υπάρχει ανάγκη. Νομίζω πως καταλαβαινόμαστε, για το πόσο ουσιαστικά θρησκευτικό είναι αυτό το τελετουργικό.
    Να είσαι πάντα καλά, σ' ευχαριστώ πολύ για το σχόλιό σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Η ουσία της πίστης είναι η αγάπη, που πηγάζει από την καρδιά και όχι η επιφανειακή Κανελλάκι μου και εκείνη η αληθινή, ξέρει να κοιτά στο πλάι...
    Η ιστορία μου θύμησε την μαντάμ Σουσού από τον Μπίθουλα! Σ.Λ΄.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ευχαριστώ πολύ για τα σχόλιά σας.