Πέμπτη 14 Μαΐου 2020

Je m'en fous



 Ο κύριος Δεμεμέλης είναι ένας καθ’ όλα ευυπόληπτος πολίτης, γνήσιος νοικοκυραίος και υπέρμαχος της τακτικής “κοίτα τη δουλίτσα σου, τρώγε το φαΐ σου και βγάνε το σκασμό”. Λίγο πριν ξεκινήσει η καραντίνα και όντας σίγουρος για τα μέτρα που θα ακολουθούσαν, έκανε επιδρομή στο σούπερ μάρκετ και επέστρεψε το βράδυ στο σπίτι, νικητής και τροπαιούχος. Επί μισή ώρα ξεφόρτωνε την καμπίνα του τζιπ, είχε επιστρατεύσει μάλιστα κι ένα κλαρκ για να κουβαλήσει τις προμήθειες ως το ασανσέρ. Ξεχειλισμένες σακούλες, ντάνες χαρτιά υγείας, μπουκάλες με αντισηπτικά, χλωρίνες, μωρομάντηλα (Κύριος οίδε γιατί τα πήρε αυτά, τα συγκεκριμένα), μακαρόνια, κονσέρβες, όσπρια, λάδια, κρασιά και πολλά ακόμα εδώδιμα αποικιακά. Δυο μέρες μετά, και αφού η αγορά είχε ήδη στεγνώσει από αντισηπτικά και μάσκες, ο κύριος Δεμεμέλης ξαναφόρτωσε μια σακούλα με τις -επιτρεπόμενες αυτή τη φορά- ποσότητες, για να τα στριμώξει στα ράφια της αποθήκης του.

Απ’ την αέναη κυκλοφορία νερού που κελάρυζε στους σωλήνες του, φαίνεται πως έπλενε τα χέρια του πο-λύ  σχο-λα-στι-κά. Κατά πολύ αυξημένη ήταν (και συνεχίζει να είναι) και η χρήση στο καζανάκι. Λογικό, με τόσα τρόφιμα. Τις απογευματινές ώρες δε, που η τηλεόραση έδειχνε τον εθνικό μας λοιμωξιολόγο, ο κύριος Δεμεμέλης πρέπει να είχε απανωτούς οργασμούς, κρίνοντας απ’ τα άγρια μουγκρητά και τις βαριές ανάσες που διέρρεαν απ’ το μισάνοιχτο παραθύρι του. Μετά το πέρας της ενημέρωσης, αντηχούσαν απανωτά καζανάκια, βρύσες, ντουζιέρες, και απορροφητήρας.

Ο κύριος Δεμεμέλης ήταν απ’ τους πρώτους που βγήκε ευθυτενής στο μπαλκόνι για να χειροκροτήσει τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό που έδιναν άνιση μάχη με τον κορωνοϊό. Αμέσως μετά το χειροκρότημα, επέστρεψε στο διαμέρισμά του για να επιδοθεί στη γνωστή τριλογία δραστηριοτήτων: μαγείρεμα, τηλεόραση, καζανάκι. Ως εχέφρων νοικοκυραίος, απέφυγε -πολύ σχολαστικά- να προσφέρει το κατιτίς του στην ομάδα αλληλεγγύης που συγκέντρωνε τρόφιμα για οικογένειες χωρίς εισόδημα, ώστε να περάσουν αξιοπρεπώς τις ημέρες του Πάσχα. «Πόσο θα φάνε πια; Τρακόσα κιλά αηδία θα γίνουν!» μονολογούσε, καθώς παρατηρούσε τις σακούλες με τα συγκεντρωμένα είδη στην είσοδο της πολυκατοικίας. 


Ο κύριος Δεμεμέλης είναι υπέρμαχος της καθαριότητας και της “προσωπικής ευθύνης” και κυκλοφορεί, απαρεγκλίτως, με αντισηπτικά μαντιλάκια, χειρουργική μάσκα και πλαστικά γάντια. Τα οποία, όταν φτάνει έξω απ’ το σπίτι του, ή κατά την έξοδό του απ’ το σούπερ μάρκετ, τα πετάει καταμεσής του δρόμου. Ας κάνουν οι υπάλληλοι του δήμου τη βρώμικη δουλειά, αυτός είναι εντάξει με τη συνείδησή του. Κι ας είναι δυο μέτρα παρακάτω ο πράσινος κάδος. Κι ας βάζει σε κίνδυνο την υγεία των περαστικών. Κι ας επιβαρύνει το ήδη μολυσμένο περιβάλλον με τα σκουπίδια του. “Το σπίτι μας και τίποτ’ άλλο”. Το αγαπημένο του μότο. Αυτό ξέρουμε, αυτό εμπιστευόμαστε. Κι άμα πεθάνει αυτός, φούρνος να μην καπνίσει, κατά τη ρήση του Τζων Στάινμπεκ.

Το σκίτσο είναι του Κ. Γρηγοριάδη και δημοσιεύτηκε στην Εφ.Συν. (06/04/2020)



31 σχόλια:

  1. Ειναι παρα πολλοι εκει εξω σαν τον κυριο Δεμεμελη.Παραδειγμα προς αποφυγην.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kαι όχι μόνο αποφυγή. Προσωπικά, τους κράζω επιτόπου. Δυστυχώς είναι πολλοί, όπως λες, αν κρίνουμε απ' τα διάσπαρτα πλαστικά γάντια που φύονται πλέον σ' όλους τους δρόμους.
      Την καλησπέρα μου Λίτσα.

      Διαγραφή
  2. ♫ Έλληνας! Νεοέλληνας!♫
    🎶🎶🎶🎶🎶🎶🎶🎶🎶

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αδρή η περιγραφή αυτού τού υπηκόου, Μαρία.
    Είναι πολλοί οι Δεμεμέληδες.
    Και απόφοιτοι Δημοτικού και απόφοιτοι Πανεπιστημίου.
    Η συμπεριφορά των Δεμεμέληδων και πολλών άλλων κατηγοριών αποτελεί την καλύτερη απόδειξη ότι η Παιδεία μας είναι κυρίως ημίτονα και εξισώσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πόσο εύστοχος είσαι. "Ημίτονα και εξισώσεις" και άχρηστη παπαγαλία. Κι αν το επεκτείνουμε λίγο, είναι αυτοί που στη θέση ενός δάσους, ορέγονται τσιμέντο και μπίζνες. Κι αν τώρα είναι ένας ιός που μας απειλεί, η φύση δεν μας έχει στείλει ακόμα τα χαμπέρια της. Έρχονται τα καλύτερα...
      Ευχαριστώ Άρη!

      Διαγραφή
  4. Je m'en fous πάρα πολλοί!! Γι αυτό πιστεύω ότι ο εγκλεισμός θα μας βγάλει, μας έχει ήδη βγάλει το χειρότερο εαυτό μας που είχαμε σκοπίμως καλυμμένο με υποκριτικές του πολιτισμού συμπεριφορές.
    Και έχουμε δρόμο...
    Καλημέρα Μαρία μου
    Καλό Σ/Κο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι οι ίδιοι που πετούν τα σκουπίδια εκτός κάδου, που δεν μαζεύουν τις ακαθαρσίες των σκυλιών τους, που πετούν γόπες απ' τα αυτοκίνητα, που θα χωθούν σφήνα στο φανάρι για να περάσουν πρώτοι, που κουνάνε το δάχτυλο σ' όποιον δεν ταιριάζει με την "αισθητική" τους. Και είναι πολλοί. Κάποιοι εξ' αυτών, φοβάμαι πως μας κυβερνούν κιόλας. Το ψάρι που βρωμάει απ' το κεφάλι, ξέρεις...
      Καλησπέρα Αννούλα μου. Αυτός ο τόπος θα ξεβρωμίσει άραγε κάποτε;

      Διαγραφή
  5. Ο τόσο προνοητικός κ.Δεμεμέλης Μαρία είναι ο τύπος του κλασσικού Έλληνα που το ξέρουμε όλη μας τη ζωή και δεν καταφέραμε να τον κάνουμε να αλλάξει συμπεριφορά προς τους συνανθρώπους του αλλά μόλις δει "τα σκούρα" θα κατηγορεί όλους τους άλλους που δεν τον νοιάζονται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι ακριβώς! Και σιγά μην αλλάξουν το χούι τους. Το κλίμα αλλάζει, ο πλανήτης καταστρέφεται, αλλά αυτοί στην κοσμάρα τους. Ως πότε όμως;

      Διαγραφή
  6. Ο κλασικός μικροαστός-μικρονοικοκύρης-νεόπλουτος "κυρ-Παντελής" της συγχρόνου εποχής.
    Βέβαια! Κλασικό φρούτο εν δυνάμει φασίστα! που η περιφερόμενη σαπίλα του μολεύει τη φύση και τους ανθρώπους ολόγυρά του.
    Δεν πλένεται, δεν καθαρίζεται ο "κυρ-Παντελής"! Περί του είδους του θα επανέλθω σύντομα με το ανέβασμα στο "Σινεφίλ" ταινίας που στην κυριολεξία τον ξεβρακώνει εντελώς!
    Μαρία μου καλησπέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανυπομονώ γι' αυτό το ξεβράκωμα!
    Και με την άδειά σου, θα αφαιρούσα το "εν δυνάμει".
    Είναι καθαρόαιμος, ορίτζιναλ φασίστας.
    Σ' ευχαριστώ Γιάννη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ρε τον Δεμελή...
    ξέχασες να αναφέρεις ότι δεν χρειάζεται και κοντρόλ tv.
    Την έχει μόνιμα συντονισμένη στο γνωστό "ειδησεογραφικό κανάλι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Με τον ιό κάποτε θα ξεμπερδέψουμε, με κάτι Δεμεμέληδες δεν θα ξεμπερδέψουμε ποτέ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Aνίκητη η βλακεία. Το είπε κι ένας μεγάλος.
      Υπομονή (γαϊδουρινή) Αρτίστα μου.
      Πρέπει να ζούμε με δαύτους...

      Διαγραφή
  10. Πολλοί Δεμεμέληδες ανάμεσά μας Μαρία μου! Με θρησκευτική πίστη, με εθνική συνείδηση, με ξερολακισμό, χωρίς διλήμματα, ενδιαφέροντα, στοιχειώδη επικοινωνία και σίγουρα χωρίς χαμόγελο. Καλύπτεται πίσω απ’ την ψευδαίσθηση της ασφάλειας, του κομφορμισμού και εύκολα νομιμοποιεί κάθε του πράξη σύμφωνα με το δικό του κριτήριο περί καλού και ωφέλιμου.
    Μπορεί να μην είναι πολιτικοποιημένος, απλά εύκολα χειραγωγούμενος από οτιδήποτε, κυρίως ΜΜΕ, που τον καθιστούν έρμαιο των σκοπιμοτήτων τους. Αν …λέω αν είναι έτσι, τον λυπάμαι λίγο. Φοβάμαι πως οι Δεμεμέληδες άγονται και φέρονται εντελώς συνειδητά. Και μακάρι να κάνω λάθος.
    Μαρία μου καλό ξημέρωμα!

    υ/σ Σήμερα παρέλαβα (επιτέλους) "τα παπούτσια των άλλων"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να σ' ευχαριστήσω θερμά για το υστερόγραφο και να ευχηθώ καλές "πλεύσεις" ♥
      Όσο για τα υπόλοιπα, χρησιμοποίησες την ακριβή λέξη. Κομοφορμιστές. Τέτοιοι είναι.
      Και το κάνουν συνειδητά, μη σου πω και σαδιστικά. Στο βάθος είναι άτομα με ελλείμματα και με χαμηλό δείκτη νοημοσύνης. Το καταφύγιο της ανοησίας είναι συνήθως η μισανθρωπιά.
      Καλό μας κουράγιο στην υποχρεωτική "συγκατοίκηση" μαζί τους.
      Φιλί γλυκό Αννίκα μου και πάλι σ' ευχαριστώ ολόψυχα (και περιμένω και σχόλια για το βιβλίο).

      Διαγραφή
  11. Ωωω!γεμάτος ο τόπος από τέτοιους τύπους.
    Πάντα και παντού τους ξεχωρίζεις και πάντα δείχνουν τους άλλους με το δάχτυλο.
    Φαντάζομαι ότι δεν έχουμε μόνο εμείς αυτό το πλεονέκτημα ή μήπως όχι;
    Να είσαι καλά και φιλάκια πολλά διαδικτυακά και ακίνδυνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι, είναι παγκόσμιο το φαινόμενο, Ρένα μου.
      Η καταστροφή του περιβάλλοντος σε κάτι τέτοιους γραψαρχ@@@δες οφείλεται.
      Φιλιά πολλά και καλές δημιουργίες ♥

      Διαγραφή
    2. Μόλις γυρίσαμε με τον Γιάννη, από μια βόλτα .
      Τα πάρκα γεμάτα κόσμο δίπλα δίπλα και από γύρω τους βουνά τα σκουπίδια που πετάνε οι ίδιοι.
      Και οι καφετέριες κλειστές.
      Τουλάχιστον εκεί δεν θα πετούσαν κάτω τα ποτήρια κσι τα κουτάκια.

      Διαγραφή
  12. Τι μου θυμίζει; Τι μου θυμίζει;;;; Αχ τα νεύρα μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όλο και κάποιον θα σου θυμίζει, είναι και πολλοί πανάθεμά τους, σαν τις κατσαρίδες ένα πράμα.
      Την καλησπέρα μου Αριάδνη και καλή υπομονή να έχουμε!

      Διαγραφή
  13. Ο τίτλος, ΜΑ ΤΙ ΤΙΤΛΟΣ και όταν είναι δε στην μητρική μου γλώσσα, αυτομάτως μου ανάβει λαμπάκια, αλλά η ίδια όμως Je m'en fous = που σημαίνει, σκοτίστηκα ή χεσ... αυτή την φορά για τις κρατικές απαγορεύσεις φυσικά πάντα με σεβασμό σε όσους ακολουθούν τις "οδηγίες"...
    Έλεος πχ πώς να φτιάξεις μάσκα από φανέλα = TV
    Θυμάμαι παλιά, πεταμένα προφυλακτικά έβρισκε κανείς και όχι κορονοσκουπίδια!!!

    ΑΦιλάκια και αγκαλίτσες και χειραψίες καρδιάς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εσένα σκεφτόμουν όταν διάλεγα τον τίτλο 😄
      Στεφανία μου έχεις δίκιο για τα πεταμένα προφυλακτικά, ιδίως σε παραλίες και απόμερα μέρη ήταν παντού διάσπαρτα. Όσο γι' αυτή τη φανέλα-σεντόνι με τα λάστιχα, φοβάμαι ότι όποιος το τολμήσει θα πάει από ασφυξία. "Από πού ν' ανασάνεις Βίκυ μου;" Απ' τ' αυτιά;
      Πολλά φιλάκια κι από δω, καλό σαββατοκύριακο να έχεις!

      Διαγραφή
  14. Είδες που μια χαρά τα καταφέρνεις με τα ονόματα και εσύ, Μαρία μου; Πάντως, το σόι των Δεμεμέληδων είναι πολύ μεγάλο και έχει παρακλάδια παντού. Γι'αυτό και όλοι έχουμε συναντήσει περισσότερους από έναν στη ζωή μας.
    Φιλάκια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Δεν ετοιμάζεις κανέναν σούπερ-ήρωά σου να τον κατατροπώσει;
    Tόσους έχεις διαθέσιμους, βρε Πίππη μου 😃
    Μέχρι τότε, φιλιά πολλά απ' την πίσω "βεράντα" που φλέγεται σήμερα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Κανελλακι μου..όχι δεν βαριέμαι να γράψω σχόλιο..αλλά τι άλλο ουσιαστικότερο θα μπορούσα να πώ εγώ;
    θα βάλω εδώ αυτούσια την απάντηση σου στην Αννα αυτά ακριβώς με εκφράζουν και εσύ τα γράφεις..!!!

    Είναι οι ίδιοι που πετούν τα σκουπίδια εκτός κάδου, που δεν μαζεύουν τις ακαθαρσίες των σκυλιών τους, που πετούν γόπες απ' τα αυτοκίνητα, που θα χωθούν σφήνα στο φανάρι για να περάσουν πρώτοι, που κουνάνε το δάχτυλο σ' όποιον δεν ταιριάζει με την "αισθητική" τους. Και είναι πολλοί. Κάποιοι εξ' αυτών, φοβάμαι πως μας κυβερνούν κιόλας. Το ψάρι που βρωμάει απ' το κεφάλι, ξέρεις...
    Καλησπέρα Αννούλα μου. Αυτός ο τόπος θα ξεβρωμίσει άραγε κάποτε;

    Δεν ξέρω αν θα ξεβρομίσει ο τόπος αγάπη μου αλλά αν γίνει αυτό θα περάσουν πολλές γενιές..
    Ο πολιτισμός ξεκινά από το να μαζεύεις τις ακαθαρσίες του σκύλου σου ..εκτός των άλλων..πόσοι ακριβώς το έκαναν τώρα στην καραντίνα που τους έβγαζαν βόλτα; τους μετρήσανε;..αυτά!!!
    Πολλοί πάρα πολλοί Δενμεμέληδες Κανελλακι μου.!!! την αγάπη μου και την αγκαλιά μου..❤

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μου άρεσε το ασπρόμαυρο νησιώτικο παρακείμενο σου..!!! 🌼

      Διαγραφή
    2. Για τα "σκατουλάκια" των σκύλων, ας μη το συζητήσουμε καλύτερα Ρούλα μου. Σε λίγο θ' αρχίσουν να φυτρώνουν. Μαζί με τα υπόλοιπα σκουπίδια, δημιουργούν τις τέλειες συνθήκες για μια "ωραία καλοκαιρινή ατμόσφαιρα".
      Το παρακείμενο είναι χορηγεία του Θάνου και μακάρι να το δούμε κι από κοντά φέτος.
      Φιλί γλυκό Ρουλάκι μου ♥

      Διαγραφή

Ευχαριστώ πολύ για τα σχόλιά σας.