Τρίτη 25 Αυγούστου 2020

“Σουβενίρ” απ’ τις διακοπές

        Ο Μανώλης ο τραυματιοφορέας, οι νοσηλεύτριες βάρδιας, ο Χρήστος που, μαζί με τα φάρμακα, μοίραζε κι ένα αυτοσχέδιο αστείο, ανάλογα πόσο το σήκωνε η κατάσταση του αρρώστου, ο ηρωικός γιατρός που εξυπηρετούσε, ταυτόχρονα, προγραμματισμένα ραντεβού, έκτακτες εισαγωγές και τις αγωνιώδεις ερωτήσεις των συγγενών στους διαδρόμους. 

«Εδώ πέρα έρχονται περιστατικά απ’ ούλη την Κρήτη και τα γύρω νησιά που δεν έχουνε υποδομές. Πολλαπλασιάζονται οι αρρώστοι και λιγοστεύουμε εμείς. Καμιά κενή θέση δεν αναπληρώθηκε, καμιά πρόσληψη, καμιά μέριμνα για το προσωπικό, μόνο παχιά λόγια και χειροκροτήματα. Ας είναι δα… εμείς τ’ αγαπούμε αυτό που κάμουμε και δεν περιμένουμε από δαύτους, πράμα!» ήταν ο μονόλογος του Μανώλη κατά τη διαδρομή μας μέσα στο ασανσέρ, με το φορείο ανάμεσά μας. Αυτό που θυμάμαι έντονα ήταν το ιδρωτάρι που έσταζε απ’ τη μάσκα του και μούσκευε τη λευκή του ρόμπα. Και το χαμόγελό του που δεν σταμάτησε στιγμή να στολίζει το ωραίο του βλέμμα. Με γλυκόλογα και έμφυτη ευγένεια ξεπροβόδισε την άρρωστή μας για την κρίσιμη εξέταση που είχε να κάνει. Κι αυτή του ανταπόδωσε τις ευχές και τα γλυκόλογα, καθώς την έσερνε στο διαγνωστικό θάλαμο. Ίσως ο Μανώλης να συνέβαλε στο ελάχιστο, για να βγει μια στάλα καλύτερη η εξέταση…

Ο χώρος αναμονής ενός δημόσιου νοσοκομείου, είναι το πιο αξιόπιστο δελτίο ειδήσεων σήμερα. Εδώ δεν υπάρχουν μασκοφόροι γραφιάδες και χάρτινοι πολιτικάντηδες της μιας χρήσης. Εδώ είναι το μέτωπο της μάχης. Κι αν αντέχει το στομάχι και τα μάτια, το παρακολουθείς ευλαβικά ως το τέλος. Τα φορεία πηγαινοέρχονται ασταμάτητα, απ’ το δρόμο ακούγονται οι σειρήνες των ασθενοφόρων, στον επάνω όροφο είναι τα κρούσματα της πανδημίας,  οι λιγοστοί συγγενείς που τους επιτρέπεται η παραμονή ανταλλάσσουν ματιές αγωνίας μεταξύ τους, νέα παιδιά με ορούς και φιάλες αίμα μπηγμένες στις φλέβες τους σέρνουν τα βήματά τους στο διάδρομο, να ξεκλέψουν λίγες αχτίδες ήλιου απ’ τα παράθυρα. «Σηκώθηκες παλικαράκι μου; Μπράβο σου, σιδερένιος, και γρήγορα σπίτι σου!» ακούστηκε μια ενθουσιώδης κραυγή κι ο νεαρός με το ωχρό πρόσωπο αναθάρρησε και καλημέρισε μ’ ένα νεύμα τον γείτονά του, απ’ το διπλανό θάλαμο.

Στο αντικρινό κρεββάτι του απλόχωρου δωματίου, είναι ξαπλωμένη η Ευτυχία. Μια πανέμορφη γυναίκα, λυγερόκορμη, με ξέμπλεκα τα μακριά της μαλλιά, γλυκομίλητη και με λεβέντικο βλέμμα. Αν δεν ήταν καρφωμένο το μελανιασμένο μπράτσο της σ’ ένα μηχάνημα με αλουμινόχαρτα και ορούς, θα ήταν τώρα κοντά στα τρία της παιδιά, στο σύντροφό της, στη ρουτίνα της καθημερινότητάς της, αυτή που όλοι εμείς περιφρονούμε ασυστόλως. «Το απόγευμα θα ᾽ρθούν και τα μικιά να τα δω που τα πεθύμησα». Κι άντε να βρεις λόγια τώρα, απ’ αυτά τα τετριμμένα και ανούσια, να στήσεις κουβέντα μαζί της. Που κάθε της λέξη είναι και μια ευθύβολη σφαίρα στο φόβο, κάθε της φράση κι ένα καλαμπούρι στο θηρίο που την πολεμάει. «Παρήγγειλα του Σήφη ένα κεφαλομάντηλο για όταν πέσουν τα μαλλιά μου κι αυτός ο αθεόφοβος τι μου έφερε; Ένα παρεό απ’ αυτά που φορούμε στη θάλασσα… Ίντα να πεις; Άντρες!...»

Σούρουπο στο λαβύρινθο του νοσοκομείου κι ο Μινώταυρος έχει σωριαστεί στα πατώματα απ’ τα τσαμπουκαλίδικα χτυπήματα της Ευτυχίας. Απ’ το σαλόνι του ορόφου, πίσω απ’ τις βαριές πόρτες, που ανοίγουν μόνο με την άδεια των γιατρών, ακούγονται παιδικές φωνούλες. Η Ευτυχία αγέρωχη και καμαρωτή, σπρώχνει το τροχήλατο μηχάνημα με το ελεύθερο χέρι της, διασχίζει το διάδρομο και πέφτει στις αγκαλιές των δικών της. Με μια υπερκόσμια ψυχραιμία, σαν να υποδεχόταν τα παιδιά απ’ το σχολείο, και το μόνο που είχε να φροντίσει, ήταν να τους βάλει να φάνε.

Η τηλεόραση στον τοίχο ξερνάει τις ειδήσεις της ημέρας. Φωτιές, θάνατοι, πλημμύρες, νέα κρούσματα, ρεκόρ ανεργίας και τα χαλαρά μπάνια του γραμμωμένου πρωθυπουργού, λίγα μόλις χιλιόμετρα μακριά από δω. Την έκλεισα γρήγορα. Να μη μολύνει το χώρο με τις βρωμερές της σαβούρες. Βγήκα ως το μπαλκόνι για καθαρό αέρα. Ας είναι να γυρίσει γρήγορα στο σπίτι της! Το φθινόπωρο, μου είπε, έχει να δέσει τα ματσάκια της τ’ αμάραντα· δυόσμους, φασκόμηλα κι αρισμαρί. Έχει να πάει να προσκυνήσει στον Άγιο Φανούριο στις Βρύσσες, να γράψει τη μικρή στο ωδείο που της αρέσει η μουσική, να τους μαγειρέψει το αγαπημένο τους φαγητό, πατάτες τηγανητές με ξερό ανθοτύρι και ρίγανη. Να πάρει και μια περούκα, κοντά στο φυσικό της χρώμα θα διαλέξει, μήπως και ξεγελάσει τα παιδιά μέχρι να ξαναβγούν τα μαλλιά της κι ένα καφέ μολύβι για το περίγραμμα των φρυδιών, απ’ αυτά που είναι ανεξίτηλα και δεν ξεθωριάζουν.

Δεν ξέρω αν η (βολική) θεωρία της “προσωπικής ευθύνης” είναι αυτή που θα μας σώσει σ’ αυτό το χάος. Αυτό που ξέρω στα σίγουρα, είναι ότι υπάρχουν ανάμεσά μας άνθρωποι που ορίζουν μονάχοι το χρέος τους, δίχως να δίνουν σημασία στις παιδαριώδεις παραινέσεις των ακαμάτηδων πολιτικών. Κι αν υπάρχει ακόμα κάτι όρθιο σ’ αυτή την κοινωνία, είναι γιατί έχουμε ανθρώπους που πιστεύουν, οραματίζονται και παλεύουν για το ανέφικτο. Το concept (για να καταλαβαινόμαστε με τους αμερικανοσπουδαγμένους πολιτικούς μας), είναι ένα:

«Ένας αργάτης πελαγίσιος είναι ο νους, κι είναι η δουλειά του να μολώνει το χάος» (*)

(* Νίκος Καζαντζάκης – Ασκητική) 

 Πηγή φωτογραφιών

           

 

20 σχόλια:

  1. Μαρία μου ο επίλογός σου τα λέει όλα! Ευτυχώς που υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που πιστεύουν, οραματίζονται και παλεύουν για το ανέφικτο.
    Να είσαι καλά.
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ Ελένη μου!
      Καλή συνέχεια στο καλοκαιράκι σας, φιλιά πολλά!...

      Διαγραφή
  2. Ο χώρος ενός δημόσιου νοσοκομείου. Πόσο δύσκολο να διαχειριστείς καταστάσεις και συναισθήματα. Πόνος, φόβος, απογοήτευση. Όλα πλέκονται μεταξύ τους με την ίδια πλέξη ελπίζοντας να βγάλουμε την κάθε μέρα. Μια καλή, μια ανάποδη. Το μόνο που μας μένει είναι να προσευχόμαστε. Να προσευχόμαστε και να ελπίζουμε.
    Πόσο ευλογημένοι αυτοί που αφήνονται, που αγκαλιάζουν τον πόνο κι αποφασίζουν να ζήσουν το παρόν γνωρίζοντας το αύριο. Πόσο δυνατές ψυχές σαν του Μανώλη, σαν όλους τους Μανώληδες, τις νοσηλεύτριες, τον Χρήστο που έχουν το χάρισμα να βρίσκουν ένα μοναδικό τρόπο επικοινωνίας να γλυκάνουν τις ώρες της αγωνίας.
    Θυελλώδεις καιροί και καταστάσεις που έχουν ξεφύγει από τα συνήθη καλοκαίρια μας.
    Θα περάσει η καταιγίδα Μαρία μου. Με τι ψυχικό κόστος όμως. Άραγε θα υπάρχουν ακόμη Μανώληδες που θα παλεύουν για το ανέφικτο;
    Μαρία με συγκίνησες απόψε.
    Να είστε όλοι καλά!
    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω πως θα συνεχίσουν να υπάρχουν, Αννίκα μου.
      Είναι η συνέχεια της προηγούμενης γενιάς των ηρώων που θυσιάστηκαν για κάποιο άλλο όραμα.
      Σ' ευχαριστώ πολύ για τα λόγια και τη συγκίνησή σου, εύχομαι καλή συνέχεια στους καλοκαιρινούς σου προορισμούς!

      Διαγραφή
  3. Και ύστερα σου λένε πως δεν υπάρχουν ήρωες στην εποχή μας Κανελλακι μου
    Μωρέ υπάρχουν και μάλιστα είναι πολλοί είναι γύρω μας αρκεί να τους ανακαλύψουμε...
    Εινσι ο κάθε Μανώλης και η κάθε Ευτυχία που μας δίνουν μαθήματα ανθρωπιάς και θαρρους κορίτσι μου είναι εκείνοι που δεν τα παρατανε στα δύσκολα και παλεύουν με την δύναμη της ψυχής τους...
    Μόνο σε ένα τέτοιο χώρο Μαρακι μου μπορείς να καταλάβει κανείς τι συμβαίνει και πως αντιμετώπιζει ο καθένας μας το πρόβλημα του...
    Ένα μεγάλο μπράβο στην Ευτυχία και η ευχή μου γρήγορα να είναι καλά...
    Οι γιατροί όλοι και όλο το νοσυλευτικο προσωπικό εκεί
    δίνουν το εκατό τις εκατό
    Των δυνάμεων τους...
    Να τα βλέπουν αυτά οι οι ηθυθωντες να
    Εύχομαι τα καλύτερα στη άρρωστη
    σας Κανελλακι μου καλό σου ξημέρωμα... Την αγάπη μου φιλώ σε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το εκπληκτικό είναι ότι ο ένας κρατιέται απ' τον άλλο, σαν ακροβάτες σε τσίρκο. Ο ένας δίνει κουράγιο σ' αυτόν που το χρειάζεται περισσότερο, κι αυτός με τη σειρά του σε κάποιον άλλο...
      Ρούλα μου, σ' ευχαριστώ πολύ για όλη σου τη στήριξη και ευελπιστώ σε καλύτερες μέρες ♥

      Διαγραφή
  4. Σαν να βγήκα και η ίδια Μαρία μου απ΄την εντατική του χάους και της παραπληροφόρησης... Αυτό που προσωπικά μου κοστίζει περισσότερο είναι η φίμωση, η φίμωση συναισθημάτων, να μας περνούν για ηλίθιους και η αίσθηση πως με την αστυνόμευση, τις αντιασφυξιογόνες μάσκες-μοντελάκια και τα πρόστιμα, ο ελεύθερος (μέσα του) άνθρωπος, θα σκύψει το κεφάλι!
    Καλή δύναμη στους αρρώστους μας και νάναι καλά στα νοσοκομεία μας, οι ενταγμένοι καρδιάς στο έργο τους!
    ΑΦιλάκια δυναμικά, υπομονής και Αγάπης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όπως τα λες ακριβώς και δεν αλλάζω ούτε σημείο στίξης.
      Με αστυνόμευση και τιμωρητική πολιτική, δεν αντιμετωπίζεται τέτοια πανδημία.
      Καλή δύναμη σ' όλο τον κόσμο που δοκιμάζεται και -πίστεψέ με- οι ζωές τους κρέμονται κυριολεκτικά απ' τις αντοχές και το φιλότιμο του προσωπικού.
      Φιλί γλυκό ♥

      Διαγραφή
  5. Έλεγα να μην περάσω (λόγω της γνωστής βαριεμάρας για οτιδήποτε), αλλά πάλι με έτρωγε η περιέργεια για το "Σουβενίρ" από τις διακοπές.
    Είδα και τη λέξη "διακοπές", είπα πήγαινε αρτίστα για διακοπές θα γράφει, θα έχει και φωτογραφίες με θάλασσες και καραφάκια τσικουδιάς και αχινοσαλάτες, ωραία θα είναι να ξεφύγεις λιγάκι από την οσμή και την εικόνα θανάτου που κυκλοφορεί στο σπίτι τελευταίως.
    Και ήλθα η μικρή αθώα εδώ, αλλά αντί να ξαλεγράρω και να ταξιδέψω αλλού, ταράχτηκα η καραβοτσακισμένη!Γιατί ναι, όλα αυτά είναι προβλήματα και θέματα σοβαρά, αλλά έχεις κι εσύ βρε παιδί μου έναν τρόπο να τα γράφεις, τόσο παραστατικά, τόσο καθηλωτικά, που επηρεάζομαι η δόλια.

    Όφου κι όφου...

    Να ειδοποιείτε μαντάμ, άλλη φορά να ειδοποιείτε! Να βάζετε ένα μικρό σημαδάκι, ένα ακατάλληλο για αρτίστες, ένα κάτι που να λέει "αρτίστα κρατήσου μακριά σήμερα, δεν θα αντέξεις". Διότι οι αντοχές μας τείνουν να μας εγκαταλείψουν.
    Αυτά.
    Καλημέρα και φεύγω τρέχοντας!

    Όφου κι όφου...

    Φιλί.

    ΥΓ. Περαστικά στην ασθενή σας. Ελπίζω ήδη να είναι καλύτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Ακατάλληλο για Αρτίστες". Θα βγάλω σήμανση, δίκιο έχεις. Κι ο τίτλος ήταν παραπλανητικός. Αν και για μένα, αυτά τα συναπαντήματα, ήταν όντως πολύτιμα "σουβενίρ".
      Συγγνώμη για την ταραχή Αρτίστα μου και επιφυλάσσομαι για κάτι πιο αλέγκρο την επόμενη φορά.
      Καλές αντοχές και βαστάμε γερά (δεν έχουμε κι άλλη επιλογή δηλαδή)...

      Διαγραφή
  6. Μαρία μου, ένα θα πω.
    Ευτυχώς, που υπάρχουν άνθρωποι και σώζουν με κάποιο τρόπο τον κόσμο από την αλητεία!
    Είμαι διαρκώς θυμωμένη και συνεχίσω έτσι, δε θα τη βγάλω καθαρή.
    Τέτοια σαχλαμάρα και τόσος εαυτουλισμός που "σπάνε" κόκαλα, "σπάνε" ταμεία, "σπάνε" κάθε λογική και ηθική. Για "αιδώ" θα τους μιλάς και "αιδοίο" θα σκέφτονται, κάνοντας μάλιστα τον σταυρό τους μερικές φορές και φτύνοντας τον κόρφο τους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μαρία μου, ένα θα πω.
    Ευτυχώς, που υπάρχουν άνθρωποι και σώζουν με κάποιο τρόπο τον κόσμο από την αλητεία!
    Είμαι διαρκώς θυμωμένη και συνεχίσω έτσι, δε θα τη βγάλω καθαρή.
    Τέτοια σαχλαμάρα και τόσος εαυτουλισμός που "σπάνε" κόκαλα, "σπάνε" ταμεία, "σπάνε" κάθε λογική και ηθική. Για "αιδώ" θα τους μιλάς και "αιδοίο" θα σκέφτονται, κάνοντας μάλιστα τον σταυρό τους μερικές φορές και φτύνοντας τον κόρφο τους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η πιο αποτελεσματική μέθοδος είναι "στρίβειν δια του γραψίματος".
      Γλαύκη μου, ας καταπιαστούμε με τα ουσιώδη και ας αφήσουμε πίσω μας τους ομφολοσκόπους. Το ξέρω πως είναι δύσκολο, αλλά δεν βγαίνει αλλιώς μάτια μου...

      Διαγραφή
  8. Ένα βράδυ σε ένα δημόσιο νοσοκομείο πιστεύω είναι αρκετό για να καταλάβει κανείς δύο πράγματα:
    Πρώτον, την κορυφαία αξία της υγείας στη ζωή κάθε ανθρώπου. Το σεβασμό τον οποίο οφείλουμε σ' αυτήν και,
    Δεύτερον, το "πεδίο μάχης" του δημόσιου συστήματος υγείας σε όλες τις παραμέτρους του. Στην εδώ και χρόνια βαθμιαία υπονόμευσή του, μνημόνια γαρ. Στις συνθήκες κάτω από τις οποίες δουλεύουν οι λειτουργοί δημόσιας υγείας κάθε επιπέδου.
    Σε κάθε τέτοιο χώρο, όπως αναδεικνύεις και παρουσιάζεις Μαρία μου με την γνωστή σου λυρική γλώσσα, γεννιούνται συναισθήματα και στιγμές που συγκλονίζουν και παρουσιάζουν το μεγαλείο του ανθρώπου στις θετικές του πτυχές.
    Ναι, υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι. Αγωνιστές, αλτρουιστές, που προσφέρουν τα πάντα για να ανακουφίσουν τον πόνο και να δυναμώσουν την ελπίδα.
    Εύχομαι οι λόγοι που σας οδήγησαν στο πεδίο αυτό της μάχης να ολοκληρώθηκαν με κάθε καλό αποτέλεσμα καλή μου φίλη.
    Για μια ακόμα φορά μας συγκίνησες αλλά και μας προβλημάτισες πολύ.
    Τα φιλιά μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ για τις ευχές σου, Γιάννη μου, και χαίρομαι να μοιράζομαι μαζί σας προβληματισμούς και συγκινήσεις. Ήταν ένας μικρός φόρος τιμής στους ανώνυμους ήρωες των νοσοκομείων που είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης.
      Καλή συνέχεια και να προσέχεις!

      Διαγραφή
  9. Αχ, βρε Μαρία μου, με αυτή τη θεματολογία σου, και με τον τρόπο που την αντιμετωπίζεις!
    Αχ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μια μέρα σε ένα νοσοκομείο πρέπει να περάσουν όλοι οι προύχοντες, χωρίς να γνωρίζει κανείς ποιοί είναι.
    Ίσως καταλάβουν στο ελάχιστο τί τραβάει ο κοσμάκης.
    Περαστικά στην Ευτυχία και σε κάθε ασθενή, ειδικά αυτή την εποχή.
    Το φιλότιμό μας είναι αυτό που μας εξασφαλίζει τις περισσότερες φορές κι όχι οι, πώς τους είπες, Αμερικανοσπουδαγμένοι πολιτικοί μας, με ή άνευ κοιλιακών, με ξεράσω 😲😲😲😲
    Να είσαι καλά και φιλάκια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλού-κακού δεν ξεκινάς να πλέκεις δίχτυ για ρακέτες;
    Μετά τα τσιρλίντερς, μπορεί να καθιερωθεί και η αντισφαίριση στα σχολεία.
    Ε, ρε, Μονακό γίναμε!!!
    Φιλί πριγκιπικό Ρενάκι μου ♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Γεια σας, η πίστωση μεταξύ ατόμων είναι μια οικονομική συναλλαγή που συνίσταται στο δανεισμό χρημάτων απευθείας από άτομα χωρίς την παρέμβαση τράπεζας. Τις περισσότερες φορές, γίνεται σε οικογενειακό ή φιλικό περιβάλλον. Αλλά πρόσφατα μπορείτε να δανειστείτε από έναν ξένο. Είμαι πρόθυμος να προσφέρω δάνεια σε οποιονδήποτε έχει τη δυνατότητα να το αποπληρώσει χωρίς ανησυχίες. Θα ανυπομονώ να ασχοληθώ μαζί σας εάν χρειάζεστε σοβαρά πίστωση και εάν είναι καλή θέληση.

    E-mail: ( simondurochefort@gmail.com )
    Viber ή Whatsapp: +33752366330

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ευχαριστώ πολύ για τα σχόλιά σας.