Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2021

Ας μιλήσουμε για μοναξιά

Όλες οι δυστυχίες του ανθρώπου απορρέουν απ’ την ανικανότητά του να καθίσει σ’ ένα δωμάτιο μόνος και σιωπηλός.~ ΠΑΣΚΑΛ

Στους καιρούς μας, η μοναξιά θεωρείται απειλή, ήττα. Στο όνομα τούτου του τρόμου, αποφασίζονται και οι βαρύτεροι συμβιβασμοί. Συμβιβασμοί στη συντροφιά, στη δουλειά, στους φίλους, στις ιδεολογίες, στο γάμο.

Υπάρχουν άνθρωποι που προτιμούν να κοιμούνται με τον εχθρό τους, να μοιράζονται την κάθε μέρα τους με κάποιον που περιφρονούν, που τους μειώνει, τους αποδιοργανώνει το χαρακτήρα, παρά να ζήσουν, έστω και για ένα διάστημα, μόνοι.

Λέγεται ότι «φόβος μοναξιάς είναι φόβος εαυτού» ίσως και γι’ αυτό είναι τόσο ισχυρός, ολοκληρωτικός φόβος. Όταν ο ίδιος ο εαυτός μας, μας είναι άγνωστος, απωθημένος, παραποιημένος και ξένος, τον αποφεύγουμε.

Υπάρχουν άνθρωποι που μπορείς να ζεις μέσα τους χωρίς να ζεις μαζί τους. Όπως και άνθρωποι που ενώ ζεις μαζί τους είναι αδύνατον να ζεις μέσα τους, έγραφε ο Γκαίτε.

Με άλλα λόγια, μέσα σε πολυμελή οικογένεια, μέσα σε φασαριόζικη παρέα που γλεντοκοπά, μέσα σε μια ομάδα που εκδράμει, η εσωτερική μοναξιά, η αληθινή γνήσια μοναξιά ενός μέλους μπορεί να φτάνει στην απελπισία. Δεν είναι όλοι γεννημένοι για να παντρευτούν, δεν είναι όλοι γεννημένοι για να γεννούν παιδιά.

Κοινωνικός δεν είναι ο κοσμικός. Κοινωνικός είναι ο άνθρωπος που μπορεί να συμπαθήσει τον άλλο. Να τον ακούσει με βαθιά προσοχή, να του ανοίξει την καρδιά του. Την κοινωνικότητα την ορίζει η ικανότητα της συμπάθειας και της αλληλοκατανόησης, ενώ την κοσμικότητα η σωματική συνύπαρξη για κάποιου είδους υλική συνεργασία: για να φωτογραφηθούμε, για παράδειγμα, σε κάποιο κοσμικό περιοδικό ή για να ανταλλάσσουμε επισκέψεις με σκοπό να παραμείνουμε σε ένα επίπεδο μελών καλής οικονομικής τάξεως κ.λπ.

«Αν και έχω χρόνια να σε δω, δεν έλειψες ποτέ από τη ζωή μου», έγραψε κάποιος σε παλιό του δάσκαλο.

Αυτές όμως είναι εμπειρίες που μόνο οι θαρραλέοι της μοναξιάς μπορούν να χαρούν. Γιατί η μοναξιά σου ασκεί το κουράγιο, σου εκλεπτύνει τη διαίσθηση, σου στερεώνει την αυτάρκεια και τη σεμνότητα που καταλήγει να επιλέγει κάθε σοβαρός άνθρωπος. Γιατί η μοναξιά είναι το σχολειό της αυτογνωσίας. Και όπως λέει ο Λάο-Τσε: «Αν όλο τον κόσμο γνωρίσεις, γνώρισες πολλά. Αν γνωρίσεις τον εαυτό σου, τα έμαθες όλα».

Προσέξτε ότι οι μοναχικοί άνθρωποι έχουν βλέμμα βαθύ, ικανό να περιπλανηθεί συγκεκριμένο μέσα στον βαθύ τους εαυτό και μέσα στον βαθύ άλλον που κοιτάζουν. Δείχνουν να γνωρίζουν κάτι παραπάνω απ’ όλους όσοι ολημερίς τρέχουν κι ανακατώνονται σε ατελείωτες απασχολήσεις, φλυαρίες και παρέες.

Οι άνθρωποι που δεν αντέχουν τη μοναξιά, είναι εκείνοι που κάνουν τις χειρότερες σχέσεις. Με τους φίλους, με τα παιδιά τους, και κυρίως με τον ερωτικό τους σύντροφο. Αντιθέτως, εκείνοι που τα έχουν βρει με την ψυχή τους, καταφέρνουν τους πιο πλούσιους δεσμούς. Αγαπούν και είναι σε θέση να νοιάζονται.

Κάποιος ρώτησε ένα σοφό γέρο: «Μα γιατί δεν μπορώ τελικά να κρατήσω ένα φίλο κοντά μου, αφού το θέλω τόσο πολύ;» Και ο σοφός του απάντησε: «Ακριβώς επειδή το θες πάρα πολύ». Η λαχτάρα για σχέση φαρμακώνεται από τη λαχτάρα για ταύτιση, για εξάρτηση, για προβολές, για ρούφηγμα, για χρήση εντέλει.

Με τέτοιες ανάγκες για στόχους, δε συνδέεσαι. Συνεργάζεσαι μόνο για να ανταλλάσσεις αρρώστιες, παθογόνους ερεθισμούς και προφάσεις. Για να αποφεύγεις την πραγματικότητά σου που τρέμεις. Τέτοιες διαθέσεις σύντομα γίνονται αντιληπτές και κάνουν τον άλλον να ασφυκτιά και να απομακρύνεται.

_______________________

Απόσπασμα από το βιβλίο «Ο παλιάτσος και η Άνιμα» της Μάρως Βαμβουνάκη

Πηγή κειμένου: https://antikleidi.com

Photo By: Toni Schneiders 



23 σχόλια:

  1. Πρώτα πρώτα το κείμενο είναι της Βαμβουνάκη, η οποία ξέρει να γράφει για το γυναικείο φύλο. Τουλάχιστον αυτήν την αίσθηση έχω! Ύστερα το θέμα μοναξιάς, πιστεύω ότι για να σου αρέσει πρέπει να τα έχεις καλά με τον εαυτό σου πρώτα πρώτα. Να μπορείς να συνομιλείς μαζί του. Τότε δίνεις χώρο και στον άλλο να σε πλησιάσει και τότε, κι εσύ, ξέρεις τι θέλεις!
    Την καλημέρα μου, Μαρία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστή η αίσθησή σου, Βασίλη.
      Κι όπως πολύ σωστά το λες, το προαπαιτούμενο για να κουλαντρίσεις τη μοναξιά σου, είναι να τα 'χει βρει με τον εαυτό σου.
      Σ' ευχαριστώ πολύ, καλό βραδάκι να έχεις!

      Διαγραφή
  2. Είναι ένα θέμα που ταλαιπωρεί πολύ κόσμο και οι ψυχολόγοι είναι ειδικοί για να μιλήσουν γι αυτό. Η Μάρω Βαμβουνάκη είναι και ειδική στο θέμα και όσα λέει είναι σεβαστά
    Προσωπικά πιστεύω ότι η καλύτερη παρέα μας, πρέπει να είναι πρώτα ο εαυτός μας και έτσι θα είμαστε κοντά με τους άλλους.
    Σ'ευχαριστούμε Μαρία μου για τη γνωριμία με το βιβλίο της εξαίρετης Βαμβουνάκη
    Καλή σου μέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε ναι, είναι το πιο επίκαιρο θέμα που μας ταλανίζει. Όπως την εννοεί βέβαια ο καθένας τη μοναξιά του. Ίσως είναι η ευκαιρία μας, μέσα σ' αυτά τα σκοτάδια που ζούμε, να βρούμε τον εαυτό μας, να συστηθούμε και να συνθηκολογήσουμε. Δεν βγαίνει αλλιώς...
      Την καλησπέρα μου Αννούλα μου!

      Διαγραφή
  3. Εξαιρετική ανάλυση της μοναξιάς!
    Μπορεί το κείμενο να είναι μεν της Βαμβουνάκη, αλλά εσύ Μαρία μου, για να το αναρτήσεις σημαίνει πως κατέχεις καλά το θέμα και καλά κάνεις.
    Η εποχή με τον αποκλεισμό της, δοκιμάζει όσους υποφέρουν από μοναξιά γιατί άλλο μοναξιά και άλλο μοναχικότητα!
    Ο μοναχικός παραμένει μοναχικός ακόμα και όταν περιτριγυρίζεται από κόσμο και είναι μια ευλογημένη εσωτερική ψυχική αυτάρκεια.
    Αυτή εποχή επίσης δοκιμάζει αυτούς που αισθάνονται μόνοι γι αυτό και βλέπουμε τόσες αυτοκτονίες... από την άλλη είναι μια ευκαιρία για επανωπροσδιορισμό της ψυχικής μας υγείας!
    ΑΦιλάκια δυναμικά, υπομονετικά αλλά και χαμογελαστά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ και συνυπογράφω το έξοχο σχόλιό σου Στεφανία μου!
      Να είσαι καλά ♥

      Διαγραφή
  4. Εδώ είμαστε!
    Μοναξιά! Ταμπού βίωμα για τον άνθρωπο και εμβληματική η δύναμη και η επιρροή της. Οι παρατηρήσεις και οι σκέψεις που κάνει το εξαίρετο κείμενο της Βαμβουνάκη είναι σημαντικές και με καλύπτουν σε πάρα πολλά πράγματα.
    Δεν κρύβομαι Μαρία. Η μοναξιά για μένα είναι ένα μεγάλο αγκάθι που, κατά καιρούς, με έχει άγει και με έχει φέρει. Σε πολλά και δύσβατα μονοπάτια. Είναι ένα θέμα που, ομολογώ, δεν έχω λύσει ακόμα. Σε μια κρίσιμη για μένα εποχή, στα πρώιμα νεανικά μου χρόνια, με ταλάνιζε απόλυτα. Μάλιστα αυτή η υπόθεση με οδήγησε και στη δημιουργία ενός έργου γραπτού Μαρία, στο οποίο η μοναξιά με τις επιρροές της σάρωνε τα πάντα. Θα επανέλθω σε αυτό καλή μου φίλη.
    Καλησπέρα στέλνω με όλη μου την αγάπη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Την δούλεψες όμως από τότε. Δεν την άφησες να σε κάνει αγρίμι, αυτό εννοώ.
      Κι όποιος ισχυρίζεται ότι δεν ένιωσε αφόρητη μοναξιά (ή και αποξένωση) στα νεανικά του χρόνια, θα λέει ψέμματα. Κι ότι δημιούργησες ένα γραπτό έργο πάνω σ' αυτό τον καμβά, είναι ό,τι πιο ζόρικο αλλά και λυτρωτικό, Γιάννη μου.
      Σ' ευχαριστώ απ' την καρδιά μου!

      Διαγραφή
  5. Υπέροχο το κείμενο της! Όταν είσαι σαν κι εμένα μοναχοπαίδι με γονείς φοιτητές ακόμη στα πρώρα του βήματα νομίζω πως η μοναξιά δεν είναι κάτι που το φοβάσαι γιατί ουσιαστικά την κάνεις μέρος σου μα με την ένοια της μοναχικότητας. Έχω ένα σωρό φίλες, έχω ένα σύντροφο..λαχείο μα έρχονται στιγμές που θέλω την..μοναξιά του εαυτού μου. Όταν ζωγράφιζα επί χρόνια την ώρα εκείνη ήμουν μόνη με τον εαυτό μου, το ήθελα, ένοιωθα ωραία. Ξέρεις την ώρα της μοναχικότητας σου δεν είσαι μόνη, έχεις τον εαυτό σου, αναλύεις όλα τα προβλήματα σου ένα ένα. Αν με γνωρίσεις από κοντά θα πεις πως βλέπεις ένα ..φλύαρο, έντονα φιλικό άνθρωπο, κοινωνικό στο έπαρκο..όμως λατρεύω τις στιγμές που μπορώ να είμαι μόνη μου και τις αποζητώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σαν εξαιρετική ζωγράφος που είσαι, "Ζωγράφισες" με απόλυτη ευκρίνεια και καταπληκτικά χρώματα το πορτρέτο της γόνιμης μοναξιάς.
      Σ' ευχαριστώ πολύ Γεωργία μου 😘

      Διαγραφή
  6. Σημαντικό κείμενο.
    Η διαχείριση της μοναξιάς απαιτεί διαρκή εξάσκηση.
    Μια συνηθισμένη συνέπεια από την λειψή εξάσκηση είναι και οι συγκρούσεις ανάμεσα σε συντρόφους και φίλους . Αν δεν ξέρει ο ένας να σέβεται την ανάγκη τής μοναξιάς τού άλλου, η σύγκρουση είναι αναμενόμενη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Όσο περνάει ο καιρός και ξεμακραίνουμε απ’ τη ζωή μας, τόσο οι κόχες τις ψυχής μας γεμίζουν με τη μοναξιά μας. Αυτή η απέραντη μοναξιά, πίσω απ’ την έτσι κι αλλιώς εύθραυστη βιτρίνα του κόσμου μας κουρελιάζει την πληγωμένη μας αυτοπεποίθηση, μας εξωθεί σε μια φθορά, ένα αποστασιοποιημένο, ανάλγητο συναίσθημα για τον άλλο, το διπλανό, τον απέναντι. Αδιάφοροι με θύμα την ανθρώπινη ευαισθησία.
    Κι αυτή η αντίληψη πια...επί παντός επιστητού που μας κάνει λίγο απ’ όλα...ξερόλες σαν να λέμε, πως θα ήτανε άραγε αν γνωρίζαμε λίγο καλύτερα τον εαυτό μας. Πως θα ήτανε αν μέσα μας είχαν καταλαγιάσει κι ο θυμός, κι ο πόνος, ο εγωισμός κι ένα σμάρι από αισθήματα,που πως αλλιώς να εξηγήσεις παρά σαν αδράνεια συναισθηματική απ’ την πολύμηνη μοναξιά μας.
    Οι λίγες στιγμές ανθρωπιάς ξοδεύτηκαν σε ελπίδες ανεκπλήρωτες. Ή μήπως κάνω λάθος;
    "Η μοναξιά είναι από χώμα " όπως λέει η Βαμβουνάκη.
    Και γω θα πω, πως εξαρτάται απ' το πόσο γόνιμο είναι για να μπορείς να την καλλιεργήσεις.
    Μαρία μου μετά λόγου γνώσεως "καλή φώτιση"
    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν θα άλλαζα ούτε ένα σημείο στίξης στο εξαίρετο σχόλιό σου, με το οποίο ταυτίζομαι.
      Κρατάω μέσα μου την ευχή σου, που είναι και δική μου.
      Καλή μας φώτιση, Αννίκα μου!

      Διαγραφή
  8. Αν και πολύ κοινωνικό άτομο, απολαμβάνω τις στιγμές που δημιουργώ και τα βρίσκω με τον εαυτό μου.
    Από παιδί έτσι έμαθα.
    Με απασχόλησε το κείμενο της Βαμβουνάκη κι όλα τα σχόλια των φίλων μας.
    Δεν με φοβίζει η μοναξιά, η απομόνωση όμως, είναι άγρια.
    Ευτυχώς το παρεάκι μου, οι εγγονές μου, είναι βάλσαμο, ιδίως τώρα.
    Να είσαι καλά Μαρία μου για το ωραίο κείμενο που ανάρτησες και μας έβαλες σε σκέψεις.
    Φιλάκια πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρένα μου, οι δημιουργικοί άνθρωποι οργανώνουν ένα εσωτερικό καταφύγιο και επιλέγουν οι ίδιοι τις ώρες της απομόνωσης που θα τους φέρει πιο κοντά στον εαυτό τους. Είμαι σίγουρη πως έχεις βρει τις ισορροπίες σου και ξέρεις καλά να διαχειρίζεσαι και να κάνεις δημιουργικό το χρόνο σου.
      Χρόνια Πολλά για την ημέρα και καλή μας φώτιση Ρενάκι μου!

      Διαγραφή
  9. Θαυμάσιο απόσπασμα από τη συγγραφέα που εξερευνούσε σε βάθος την ψυχή του ανθρώπου.
    Μόνο που ο καθένας μας οφείλει να το κάνει μόνος του, να σταθεί από τον στροβιλισμό των ατέλειωτων επαφών και μετακινήσεων, που σκοπός τους είναι το φευγιό από την αντιμετώπιση του εαυτού.
    Αυτή η μοναξιά δεν με τρόμαξε ποτέ, διότι από παιδί έχω εξασκηθεί σ' αυτό και μου άρεσε πάντα, παρόλο που είμαι ιδιαίτερα κοινωνική και ανοιχτή στους ανθρώπους. Για δες πώς ταιριάζει, Μαρία μου, το θέμα σου με το δικό μου αυτή τη φορά... Αν δε γνωρίσεις και δεν αποδεχτείς τον εαυτό σου, πώς θα τον εμπιστεύεσαι; Κι αν δε συμβαίνει αυτό πώς θα σε εμπιστευτεί ο οποιοσδήποτε άλλος; Στην πραγματικότητα αν αποφεύγεις τη μοναξιά της ίσως επίπονης ανακάλυψης, καταλήγεις στην εσωτερική μοναξιά-ερημιά, η οποία εναγωνίως προσπαθεί να καλυφθεί με πολλές επιφανειακές επαφές, δράσεις μα και σκέψεις.
    Μου άρεσε πάρα πολύ η επιλογή του θέματος αλλά το τραγούδι που το συνόδευσε...!
    Φιλιά πολλά, κορίτσι μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα "μεγάλα πνεύματα" ταυτίζονται, Γλαύκη μου 😊
      Θα σου έρθω σε λίγο, ετοίμασε τα δέοντα... ξέρεις. Καφεδάκι, μπισκοτάκι και καλή μουσικούλα 😘

      Διαγραφή
  10. Μαρία μου, πόσο επίκαιρο είναι αυτό που δημοσίευσες από τη Βαμβουνάκη! .
    Τη μοναξιά δεν τη δημιούργησε η πανδημία, όπως νομίζουν οι περισσότεροι.
    Ήταν ένας εχθρός βουβός κι η πανδημία της έδωσε χώρο, να βρεθεί στο προσκήνιο.
    Κι είμαστε σαν κοινωνία τόσο αδαείς απέναντι της που συχνά μπερδεύουμε ακόμα και τη μοναξιά με τη μοναχικότητα!
    Το τραγικό δε, είναι ότι συχνά φταίμε, γιατί ακολουθούμε συνθήκες της κοινωνίας που τη γεννούν ή τη προωθούν!
    Η μοναξιά με έχει προβληματίσει πολύ από τα εφηβικά μου χρόνια, αλλά δε με έχει φοβίσει κι ευτυχώς, γιατί δεν αντέχω τους συμβιβασμούς.
    Φεύγω υπό τους ήχους του τραγουδιού που μας χαρίζεις μέσα από την ανάρτηση σου κι εύχομαι η καρδιά μας κι η γειτονιά μας να ξορκίζει πάντα τη μοναξιά και να το καταφέρει κάποια στιγμή κι η κοινωνία!
    Πολλά πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. To ίδιο ακριβώς εύχομαι κι εγώ, Μαρίνα μου.
      Σ' ευχαριστώ πολύ για το ουσιαστικό σου σχόλιο!

      Διαγραφή
  11. Δεν είμαι η καταλληλότερη να μιλήσω εγώ για μοναξιά Κανελλακι μου... ίσως γιατί δεν την έχω νιώσει με την πραγματική έννοια της!!
    Κ κ. Βαμβουνάκη νομίζω όμως ότι τα λέει πολύ καλά. Ετσι είναι ακριβώς εκεί έξω τα πραγματα που μακάρι να μην ήταν.
    Αν τα βρεις με την ψυχή σου και αποδεχτείς αυτό που είσαι χωρίς φιοριτούρες (εε δεν κάνεις και τίποτε δύσκολο που να πάρει...) έχεις διανύσει την μισή απόσταση από την μοναξιά που θα σε επισκεπτόταν...την άλλη μισή θα την έσβηνες, όταν θα συντρόφευες την μοναξιά του συνανθρώπου σου!! Έτσι τόσο απλά!
    Δυο μοναξιές = καμιά μοναξιά!
    Μακάρι Μαράκι μου καινούργιος χρόνος να μας κάνει καλύτερους και πιο ανθρώπινους γενικώς!! 😊
    Καλή χρονιά Κανελλακι μου με υγεία αγάπη και με στόχους που μπορούν να πραγματοποιηθούν εεε και ας μην τα περιμένουμε όλα από τον καινούργιο χρόνο ας κουνήσουμε και εμείς λίγο δαχτυλάκι μας ε αγάπη μου; 😉Να είσαι καλά...στέλνω φιλί ❤
    Υ.Γ Το καφεδάκι στο πλακόστρωτο του απάγκιο σου μέχρι εδώ μοσχομύρισε το απόλαυσα ακούγοντας την μοναξιά!!! 🤗


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι ωραία που τα λες Ρουλάκι μου! Κι αυτή η μαθηματική σου πράξη, πόσο σωστή βγαίνει, αν βέβαια αξιωθείς και βρεις το άλλο σου μισό. Πόσοι μοναχικοί άνθρωποι δεν το τόλμησαν καν, κι όμως θα μπορούσαν να το ανακαλύψουν...
      Ονειρεύομαι αληθινά καφεδάκια διαζώσης, μέχρι τότε όμως, ας ανταλλάξουμε διαδικτυακές αγκαλιές και φιλιά. Ευχές ολόψυχες Ρουλάκι μου, να είστε όλοι καλά ♥

      Διαγραφή

Ευχαριστώ πολύ για τα σχόλιά σας.