Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2021

«Το χωριό καιγότανε κι η νύφη εμβολιαζότανε»

 

Οι ανοιξιάτικοι βολβοί ανθίσανε πρώιμα στις γλάστρες και συστήνονται με τα αλεξανδρινά και τα κυκλάμινα. Η φύση, όση μάς απόμεινε δηλαδή άχτιστη και αμπάζωτη, έχει φορέσει το καταπράσινο φουστανάκι της και λιάζεται νωχελικά στον ήλιο τον ψεύτη. Γιατί οσονούπω, όπως απειλούν τα δελτία, έρχεται νέο κύμα του ιού, συνοδεία δριμύτατου ψύχους. Και να τα χιόνια, να οι πολικές θερμοκρασίες, να τα τουρτουρίσματα στα παγωμένα διαμερίσματα, ξαναβγάλε τα αμπέχονα και τις αρβύλες, τύλιξε και μια κουβερτούλα να την έχει το παιδί στο σχολείο, γιατί θα κάνουν μάθημα, λέει, με τα παράθυρα ανοιχτά.




Κι άντε να βρεις γωνιά στο σπίτι να ζεστάνεις λίγο την ανταριασμένη σου ύπαρξη. Να τρέμεις σύγκορμος και να μην ξέρεις αν είναι απ’ το φόβο, την παγωνιά, ή την αγωνία, εάν και πότε θα μπει στο λογαριασμό σου το περιβόητο βοήθημα με το αμύθητο ποσόν των πεντακοσίων και κάτι ψιλών. Ένας φίλος ανάβει το φούρνο στην κουζίνα και μαζεύονται όλοι τριγύρω με τα χέρια απλωμένα για να ζεσταθούν. Ό,τι μας φωτίσει το λαμπατέρ ας κάνουμε, για να μην ξυλιάσουμε!



Καλή νέα εβδομάδα να έχουμε και προσοχή στα παραπλανητικά μηνύματα των μέσων που αυτοπροσδιορίζονται ως “ενημερωτικά” και που μας θέλουν μονίμως ενοχικούς και αλληλοφαγωμένους.

Οι νέοι φταίνε για τη διασπορά του ιού.

Οι γιατροί φταίνε για τους θανάτους στα νοσοκομεία.

Οι συνταξιούχοι φταίνε που ζουν πολλά χρόνια.

Κι όταν ακούς την παροιμία «Όποιος βιάζεται -για το εμβόλιο- σκοντάφτει» απ’ αυτόν που το έκανε πρώτος και καλύτερος, ταίριαξέ το με μια άλλη σοφή παροιμία:

«Γλήγορος εις το χουλιάρι (*) κaι αργός εις τη δουλειά»




(*) Χουλιάρι: το κουτάλι της σούπας

***Οι φωτογραφίες της ανάρτησης προέρχονται απ’ το διαδίκτυο και ανήκουν στους δημιουργούς τους ***

31 σχόλια:

  1. Πόσο άτρωτη να είναι η πανοπλία που ντυθήκαμε τόσα χρόνια για να μην μας πιάνει η βλακεία και η διαπλοκή; Έχει αρχίσει να κάνει τρυπούλες οξύδωσης και η οργισμένη εσωτερική αντίδραση θέλει να ξεχυθεί και να κατακάψει τους γελωτοποιούς που μας κοροϊδεύουν ασύστολα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Aυτή η -εσκεμμένη ή μη- συνενοχή μας στην καταστροφή της κοινωνίας, ήρθε η ώρα να πάρει τέλος. Κι αν δεν το τολμήσουμε εμείς, θα μας προλάβουν τα γεγονότα.
      Τους χαιρετισμούς μου Ξανθή μου, σ' ευχαριστώ πολύ που πέρασες!

      Διαγραφή
  2. Μαρία μου πάντα με τον έντονο στοχασμό σου στην επικαιρότητα. Δεν ξέρω τι είναι εκείνο που με τρομάζει περισσότερο. Μα η αλήθεια είναι πως το μυαλό μου γυρνάει στα σχολεία συνεχώς και τα παιδιά μας. Που είναι αναγκασμένα να κουβαλήσουν όλο αυτό το βάρος. Που σε καλές εποχές οι τάξεις των μικρών αυτών θαυμάτων είναι λειψές με τις ιώσεις και τώρα καλούνται να έρθουν αντιμέτωποι και με την νέα απειλή.
    Που τρέμω στην ιδέα πως εκείνα θα κάνουν ωχ κι εμείς όλοι θα παίρνουμε τα βουνά.

    Πραγματικά δεν ξέρω από που να ξεκινήσω και που να το τελειώσω. Δεν ξέρω πόσος πόνος θα φωλιάσει ακόμα μέσα μας και με πόσα πλευρά θα βγούμε από όλο αυτό. Λυπάμαι, φοβάμαι, θυμώνω και κυρίως έχω κουραστεί.

    Χαίρομαι που σε διαβάζω ξανά, πάντα αποτελείς τροφή για σκέψη όλων μας.
    Σε φιλώ γλυκά <3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μία απ' τα ίδια κι εγώ, Νικολέτα μου...
      Παίζουν ρώσικη ρουλέτα στα κεφάλια των παιδιών μας, κι εμείς;... Τι;
      Kαλά κουράγια!

      Διαγραφή
  3. Σημαντικές παράμετροι όλες αυτές που αναφέρεις, μα εγώ θα σταθώ περισσότερο σε εκείνη με τα μέσα ενημέρωσης, που παίζουν με το θυμικό μας!
    Την θερμή Καλημέρα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προσωπικά, θεωρώ ύψιστη παράμετρο τα παιδιά που γίνονται πειραματόζωα στα πολιτικά τους παιχνίδια, και τα τραύματα που θα μείνουν σ' αυτή τη γενιά. Τα μέσα εξημέρωσης παίζουν επί πληρωμή με το θυμικό μας, αλλά κι εμείς δεν είμαστε άμοιροι ευθυνών αφού "αγοράζουμε" τα τοξικά προϊόντα τους.
      Την καλησπέρα μου Βασίλη και σ' ευχαριστώ για το σχόλιο!

      Διαγραφή
  4. Ναι, καλημέρα σας. Τηλεργάζομαι σήμερα, αλλά σκέφτομαι να
    σηκωθώ και να πάω σε κανένα σχολειό για ασφάλεια, γιατί
    στο σπίτι, με τους δικούς μου κινδυνεύω πιότερο. Τι, όχι;

    Να δω από Πέμπτη, που πλακώνει ο χιονιάς, τι θα κάνουν τα
    έρμα τα παιδάκια. Οκ, και εμείς κάπως έτσι βγάλαμε τους
    χειμώνες μας στα μικράτα μας, χωρίς θέρμανση, αλλά ήταν
    άλλα τα χρόνια τότε και εμείς αλλιώς μαθημένοι.

    Πόσα "θα τ' αντέξουμε και αυτό" θα πούμε άραγε ακόμα!

    Πολλά φιλιά Κανελλένια μου 💕

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και ποιος να μας έλεγε πως θα ξαναζήσουμε εικόνες κατοχικών σχολείων, με τα παιδικά βλέμματα γεμάτα θλίψη και απόγνωση...
      Αντέχουμε άραγε ακόμα; Αμφιβάλλω. Είναι θέμα χρόνου να γίνει μια κοινωνική έκρηξη. Δεν τραβάει άλλο μωρέ...
      Φιλιά Αριστάκι μου 💝

      Διαγραφή
  5. Εγώ αρχικά, δε θα ήθελα να χρεώσω τίποτα ακόμα στο 2021. Αναμένω κι εύχομαι να 'ναι το αντίθετο του '20 που άρχισε τέλεια κι από Φλεβάρη χάλασε κι έτσι το 2021 να ξεκίνησε δύσκολα, αλλά σύντομα να φτιάξει.
    Κατά τα άλλα, θα ήθελα μια δημόσια συζήτηση με τον πρωθυπουργό (αναλαμβάνοντας σαφώς την ευθύνη των λόγων μου και κάθε ενδεχόμενο απέναντι στη σωματική μου ακεραιότητα 😂), γιατί του χρωστάω κάτι σκέψεις από τότε που δεν ανανέωσαν το πρόγραμμα με το οποίο εργάστηκα επί ένα έτος στον ΕΦΚΑ, μαζί με άλλους πόσο νέους πτυχιούχους και κάναμε δουλειά, όχι αστεία.
    Οι σκέψεις μου, είναι στους απλούς πολίτες, γιατί όλα εντέλει εμείς τα τραβάμε. Και τα δύσκολα της ζωής και τα δύσκολα του καιρού και τις συνέπειες λάθος αποφάσεων.
    Οι ευχές μου, στα άμοιρα παιδιά, που θα ταλαιπωρηθούν και στις οικογένειες τους (ειδικά αυτές με ευπαθείς ομάδες) που θα καρδιοχτυπούν μην κολλήσουν.
    Κι η αγάπη μου στους λίγους συνειδητοποιημένους πολίτες (ευτυχώς στη διαδικτυακή μας γειτονιά αρκετοί) που μπορούν να αξιολογούν τις καταστάσεις όπως τους πρέπει.
    Πάντα χαίρομαι να διαβάζω την επικαιρότητα μέσα από τα μάτια σου, γιατί ξέρω πως θα δω την ουσία.
    Φιλί γλυκό Μαρία μου! 💖

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτή τη συζήτηση δεν θα την κάνεις ποτέ και ούτε πρόκειται να απαντηθούν τα ερωτήματά σου.
      Ενώνω τις ευχές και την έγνοια μου μ' όλους όσους αναφέρεις, Μαρίνα μου.
      Και σ' ευχαριστώ πολύ για το σχόλιό σου!

      Διαγραφή
  6. Μαρία μου το θέμα του covit το ζω εδώ και καιρό με την κόρη μου. Ενώ πέρασαν την πρώτη φουρτούνα με τον παιδικό του μικρού εγγονού μου και κλείστηκαν στο σπίτι όλοι εκτός της εγγονής μου που αρρώστησε με τον αρραβωνιαστικό της και τους παρεχώρησα το στούντιο κάτω από το σπίτι μας για να περάσουν την καραντίνα. Ένα μήνα μετά ο γαμπρός μου κόλλησε από συνάδελφο του και τον πέρασε σε όλη την υπόλοιπη οικογένεια. Η κόρη μου βαρύτερα με πνευμονία, ακόμα δεν έχουν συνέλθει. Έχω να τους δω μήνες φίλη μου και να μιλήσω με την κόρη μου πολύ καιρό λόγω αναπνευστικού προβλήματος. Ο covit δεν είναι κάτι αστείο τον νοιώθεις μόνον όταν μπει στην οικογένεια σου.Δεν το έχω γράψει γιατί δεν ήθελαν εκείνοι. Δεν νοιώθω πανικό, απλά με τον άνδρα μου προστατευόμαστε όσο μπορούμε γιατί σε νοσοκομείο είσαι μόνη..εντελώς μόνη. Αισθάνομαι την ανάγκη όταν βλέπω ανθρωπους χωρίς προφυλλάξεις να τους μιλήσω.Θεωρώ ότι περνάμε κάτι δύσκολο και άγνωστο. Κάνω την προσευχή μου κάθε μέρα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σ' ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη και το θάρρος σου να το μοιραστείς, Γεωργία μου!
    Δεν αμφιβάλλω στο ελάχιστο για τη σοβαρότητα της κατάστασης και γι' αυτό ακριβώς ανησυχώ, γιατί οι μέθοδοι που αντιμετωπίζεται μια τόσο κρίσιμη πανδημία, αποδείχτηκαν ατελέσφορες και εντελώς ερασιτεχνικές.
    Εύχομαι να βγείτε όλοι σας άτρωτοι και δυνατοί απ' αυτή τη "φουρτούνα"!
    Την αγάπη και τη σκέψη μου ♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δύσκολες οι καταστάσεις που βιώνουμε Μαράκι μου και αυτό με τα παιδάκια που πήραν και την κουβερτούλα τους μαζί στα σχολεία με ξεπέρασε.
    Κοίτα από την άλλη, ιώσεις και λοιμώξεις έχουν μπει στο περιθώριο λόγω μάσκας και παραμονής στο σπίτι. Ε τι θα γίνει με τις κακόμοιρες φαρμακοβιομηχανίες που δεν βρήκαν ένα εμβόλιο; Δεν θα πουλήσουν φάρμακα φέτος με τη σέσουλα; Τα παιδάκια είναι ένας καλό πελάτης, θα κρυώσουν μέσα στις τάξεις και η κυβέρνηση δεν θα πληρώνει πλέον το επίδομα στις μητέρες που κάθονται από τις δουλειές τους στα σπίτια τους. Δυο σε ένα!!Γι αυτό και άνοιξαν δημοτικά. Τα μεγάλα παιδιά δεν θέλουν φροντίδα μαμάς, σωστά;
    Η αλήθεια είναι ότι δεν ξέρω τι θα έπρεπε να έχει γίνει σ'αυτήν την πανδημία. Δεν έχω και πείρα από άλλες. Κανείς δεν έχει εδώ που τα λέμε. Όμως είναι ένας σοβαρότατος εχθρός που μας πάει πίσω πολλά χρόνια. Θα δούμε...
    Να σαι καλά για τη νερά που κινείς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό με τα παιδιά πάντως δεν το είχα σκεφτεί... Αν όντως αυτή είναι η "στρατηγική" αντιμετώπισης της πανδημίας, είμαστε για τα πανηγύρια!
      Ο εχθρός μας είναι ο ιός τελικά, ή η διαχείρισή του;
      Θα δείξει...
      Την καλησπέρα μου Αννούλα μου!

      Διαγραφή
  9. Εγώ πάντως έχω ανοιχτά τα παράθυρα απ’ το πρωί, έτσι για συμπαράσταση στα καημένα τα παιδάκια. Τίποτ’ άλλο δεν θα πω! Δεν έχει πια νόημα! (θα άλλαζε κάτι αν αναλύσουμε το θέμα;) Μόνο να κάνω μια ευχή. Να προστατεύει ο Θεός όλα τα παιδιά και να δίνει κουράγιο στην οικογένειά τους.
    Μαρία μου σε φιλώ!

    υ/σ Τα γαλλικά τέλος, από χθες άρχισα τα....τούρκικα. Μπορεί να πιάσουν στην Πολυχρονεμένη! ποιος ξέρει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Την ίδια (προσ)ευχή κάνουμε, Αννίκα μου.
      😀 Πώς είναι στα τούρκικα το "Δεν την παλεύουμε άλλο, μάστορα!" ;;;

      Διαγραφή
  10. To plan A, καλά κρατεί:
    - "Διαίρει και βασίλευε" (Του Φίλιππου Β'). Καλά κάνουν οι φορώντες τις μάσκες, οι προ- εμβολίου- οι προ- κλειστών των σχολείων, οι προ- κλειστών μαγαζιών, όπως ακριβώς και οι μη μασκοφόροι, οι μη περιμένοντας να "σωθούν" από το εμβόλιο και όλοι οι "μη"! ΌΧΙ καλέ δεν θα σκοτωθούμε μεταξύ μας, για να γεμίσουν μερικοί τις τσέπες τους λεφτά και πράσινα άλογα!
    - Το plan Β, θα είναι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός, ο πλήρης εγκλεισμός λόγω τέταρτου, πέμπτου, έκτου κλπ κύματος τρόμου και αν δεν σου αρέσει κάτσε σπίτι και κάνε κλικ-κλακ...
    Το να μείνουμε ενωμένοι είναι το μοναδικό μας όπλο!
    ΑΦιλάκια υπομονετικά γιατί δεν μπορεί θα έρθει η στιγμή που όλοι "αυτοί" θα λογοδοτήσουν στην Ιστορία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Aπ' το (σοφό σου) στόμα και στου Θεού τ' αυτί! Να λογοδοτήσουν και στην ιστορία και στη δικαιοσύνη!
      Μέχρι τότε, υπομονή και "κλικ" ο ένας με τον άλλο 😉😘

      Διαγραφή
  11. Δεν ξέρω ειλικρινά, βρε Μαρία μου, τι να πω με αυτήν την συγκεκριμένη πολιτεία και τη διαχείρισή της. Ειλικρινά με ξεπερνάει κάθε μέρα που περνά. Αλλά εκείνο που με ξεπερνά είναι ότι θα υπάρξουν άνθρωποι, μάλιστα φτωχοί και εξαθλιωμένοι, που θα τους στηρίξουν ξανά, μην έχοντας βρει φως στο τούνελ της ψευτιάς, της παραπλάνησης και της τραγικής αυταπάτης.
    Δεν λέω αλήθεια.
    Γιατί αυτά που έρχονται δεν τα έχουμε δει μήτε στα πρώτα χρόνια των μνημονίων. Και όποιος νομίζει ότι το φρένο στην πανδημία φέρνει και ανάπτυξη, του έχω έναν κουβά με κρύο νερό να το ρίξει στο κεφάλι του να συνέλθει.
    Καλησπέρα Μαρία μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ετοίμασε πολλούς κουβάδες, γιατί όπως το λες, είναι πολλοί εκεί έξω που αρέσκονται στην εξαθλίωση και την παραπλάνηση.
      Έρχονται τα καλύτερα. Το πιστεύω κι εγώ.
      Υπομονή Γιάννη μου. Θα γυρίσει και πάλι ο τροχός...

      Διαγραφή
  12. Να είναι μόνο οι κουβερτούλες που θα κρατάνε ζεστά τα παιδάκια (ούτε στην κατοχή δεν γινόταν αυτά νομίζω) Κανελλάκι μου ας πάει στο καλό.. για τα ταβάνια όμως που πέφτουν στα κεφαλάκια τους ποιος φταίει; πάντως όχι ο ιός!!
    αυτό το...Να ανοίξουμε τα σχολεία για να σώσουμε τα παιδιά με ξεπερνάει αγάπη μου!!
    Αρε παντέρμε Έλληνα τι σε ψεκάζουν....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πες το ψέμματα! Τηλεψεκασμένοι και κουβερτωμένοι θα πέσουμε ηρωικά Ρούλα μου, υπέρ των Αρίστων.
    Εν τω μεταξύ αυτό που γράφεις με τα ταβάνια που ξεφτάνε και πέφτουν, συνέβη και στο δικό μας γυμνάσιο. Ευτυχώς είναι κλειστό κι έτσι δεν είχαμε ατυχήματα. Η αίθουσα έγινε βομβαρδισμένο τοπίο.
    Εσύ ξεκίνησε καλού κακού, να πλέκεις κουβερτούλες. Βλέπω να χρειάζονται όπως το πάνε...
    Φιλιά γλυκά Ρουλάκι μου, αντέχουμε μωρέ (ακόμα) ♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. όλοι φταίνε για όλα! ;)

    καλή χρονιά αγάπη μου, με υγεία και κάθε καλό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λίγοι ("άριστοι") φταίνε για όλα, θα έλεγα Κική μου.
      Καλή μας χρονιά κι ας πάρουμε επιτέλους τις ζωές μας στα χέρια μας!

      Διαγραφή
  15. Ναι, άνοιξαν τα σχολεία για να σώσουν το τομάρι τους και τίποτε άλλο. αδιαφορούν παντελώς για κάθε κοινωνική ομάδα. Και φυσικά προσεύχονται να κάτσουμε σπίτι μας μέχρι να τελειώσουν τη θητεία τους κι αφού δεν έχουν αφήσει τίποτε μα τίποτε όρθιο!
    Εμείς φταίμε για όλα κι ακόμα δεν το έχουμε καταλάβει; Τους εμποδίζουμε κάθε βήμα μόνο επειδή υπάρχουμε.
    Α, και σα δε ντρεπόμαστε που παίρνουμε κουβερτόνια κι όχι μεταξωτά παπλώματα! Μπασκλασαρία!
    Βρε ουστ!
    Να δούμε πότε θα το λάβουν και με κεφαλαία γράμματα...!
    Φιλιά, κορίτσι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν ξέρω πόσο πιο διαλυμένους θα μας βρει αυτή η ώρα του ΟΥΣΤ, Γλαύκη μου.
      Καλά κουράγια να έχεις και ...ρίξε μια κουβερτούλα πάνω σου, έπιασε ψοφόκρυο.

      Διαγραφή
  16. Καλημερα Μαρία μου! Καλη Κυριακή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Θα γλυτώσουμε άραγε ή δεν θα ησυχάσουν αν δεν μας ξεπαστρέψουν όλους;
    Με το που άνοιξαν τα σχολεία, δεν έρχονται τα κοριτσάκια μας.
    Πώς θα το αντέξω;
    Κουράγιο Μαράκι μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παντού αδιέξοδα και το δάχτυλο στραμμένο πάνω μας.
      Επιβάλλεται να το αντέξουμε, Ρένα μου.
      Επιστρατεύοντας τη μνήμη μας και καταγράφοντας όλα όσα βιώνουμε, για την ώρα της κρίσης.
      Γιατί θα έρθει κι αυτή...
      Τα φιλιά μου Ρενάκι μου♥

      Διαγραφή

Ευχαριστώ πολύ για τα σχόλιά σας.