Τετάρτη 8 Ιουνίου 2022

Ενικός



Απόψε βγήκα έξω να τσιμπήσω κάτι πρόχειρο. Αδύνατον να τρώω μόνος μου σπίτι. Τα βράδια νομίζω πως ακούω τα βήματά σου να σέρνονται στο διάδρομο και να πλησιάζουν στο κρεβάτι μας. Ανάβω τη λάμπα πάνω απ’ το προσκεφάλι σου για να σ’ ενοχλήσω. Περιμένω πεισματικά να μου γκρινιάξεις. Στήνω αυτί να σ’ ακούσω. «Σβήσε χριστιανέ μου τον πολυέλαιο να κοιμηθούμε!» Άχνα δεν ακούγεται. Βάζω τη μουσική που μισούσες. Αμανέδες πειραιώτικοι και ταξίμια πονετικά. Τσαλακώνω τα κολλαρισμένα μας ασπρόρουχα, σκουντάω το μαξιλάρι σου, ψέματα σού έλεγα πως θέλω την άπλα μου στο κρεβάτι, πως με κούρασαν τα διπλά σεντόνια και οι πληθυντικοί που ακατάσχετα ξεστόμιζες «μας αρέσει να σκαρώνουμε όνειρα κάθε βράδυ στο κρεβάτι μας»… Μοναξιά είναι όταν δεν υπάρχει πια κανείς να ενοχλήσεις.

Κι όσο περνάει η ώρα, το δωμάτιό μας γίνεται ένα συρμάτινο κλουβί. Το γυαλισμένο πάτωμα, η δρύινη βιβλιοθήκη, οι πορσελάνινες μινιατούρες στα ράφια και οι δαντελένιες κουρτίνες, μικραίνουν ξαφνικά και με τυλίγουν μέσα τους. Στον χαρίζω τον ενικό σου, εγώ θα στήνω τα βράδια κουβέντες μαζί σου. Τα σεντόνια μας θα λευκαίνουν τις σκιές, στα μαξιλάρια μας θα κρύβω επιθυμίες και ματαιώσεις, η λάμπα σου θα είναι διαρκώς αναμμένη μέχρι να εισβάλει η πρωινή ηλιαχτίδα απ’ το παράθυρο. Με το αγαπημένο σου άρωμα θα ξεγελάω τον ενικό μου. Να μην σπαταληθούν άδικα τόσοι πληθυντικοί που μοιραστήκαμε.

(μια μικρή απόπειρα να βάλω λέξεις στην εικόνα)



ëΗ φωτογραφία με τίτλο «Ενικός» είναι του αγαπημένου και ταλαντούχου φίλου Θάνου Τσάκαλου και συμμετείχε στον Πανελλήνιο Φωτογραφικό Διαγωνισμό “Η ΕΙΚΟΝΑ ΜΙΑΣ ΛΕΞΗΣ” όπου και κέρδισε επάξια το 2ο βραβείο.

Στο πολύ ατμοσφαιρικό και φιλόξενο χώρο «Πλώρη» στον Πειραιά, φιλοξενούνται φωτογραφίες που συμμετείχαν στο διαγωνισμό και η έκθεση θα λειτουργεί έως και τις 15/6/2022. Ωράριο λειτουργίας: καθημερινά 19:00-23:00.

Κυριακή 12/6 και Δευτέρα 13/6 κλειστά



Αξίζει τον κόπο και το χρόνο σας, εκτός απ’ το έργο του Θάνου, υπάρχουν φωτογραφίες-διαμάντια.

Περισσότερα, εδώ: https://www.facebook.com/thanos.g.tsakalos

 


 

23 σχόλια:

  1. Αυτός ο ενικός με τρομάζει Μαρία μου.
    Όσες φορές με ενοχλεί κάτι, λέω ωραίο είναι να μ ενοχλεί.
    Καλή επιτυχία στην έκθεση και συγχαρητήρια για την διάκριση του φίλου σου.
    Σε φιλώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις δίκιο, η καθημερινότητα θέλει τέτοιες "ασκήσεις" σαν κι αυτή που λες, Ρένα μου.
      Είναι σαν τη ζωή που δίνεις εσύ στα κουρελάκια σου. Μια δεύτερη ευκαιρία σε ό,τι ή όποιον θεωρούμε ότι μάς είναι περιττό. Πολλές φορές αποδεικνύεται ότι μας ήταν πολύτιμο, τελικά.
      Τα φιλιά μου και καλή δύναμη με το μπουρίνι που έρχεται...⚠

      Διαγραφή
  2. Πρώτα απ' όλα να δώσω τα συγχαρητήριά μου στον αγαπητό μας φίλο, το Θάνο. Η φωτογραφία του εκπληκτική όπως άλλωστε και κάθε του έργο και καρέ. Ένας χαρισματικός φωτογράφος, που θα τον χαρακτήριζες ποιητή της εικόνας χωρίς πολλές αναστολές.

    Ναι, Μαρία μου, με τρόμαξε το κείμενό σου. Αυτός ο πνιγηρός ενικός, βουτηγμένος στη σιωπή, ήχησε μέσα μου σαν ένας εφιάλτης. Σαν μια πιθανή εκδοχή της ζωής μας, που όλοι μας απευχόμαστε. Σαν μια τρομακτική πιθανότητα, που κρέμεται στα κεφάλια μας.
    Οι λέξεις, η γραφή σου, όπως πάντα, έχει τυλίξει με το δικό σου μοναδικό τρόπο, συναισθηματικά την εικόνα, προκαλώντας ανατριχίλα.
    Μαρία μου δεν έχω λόγια.
    Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όταν συμβαίνουν τέτοιες "συμπράξεις", βγαίνει κάτι καλό. Η δύναμη που έχει το "μαζί".
      Γιάννη μου, σ' ευχαριστώ από καρδιάς για τα καλά σου λόγια!

      Διαγραφή
  3. Μερικές φορές χρειάζεται να νιώσουμε την απώλεια για να καταλάβουμε πόσο απαραίτητα, αναγκαία (διαγραφή στις δύο προηγούμενες λέξεις) ανεκτίμητη μας είναι αυτή που στέκεται δίπλα μας - και στα καλά και στα άσχημα -... Και το κείμενό μου, σαν να κάνει μια προβολή σε ένα "φοβερά τρομακτικό μέλλον", με τρόμαξε και έκανε το μυαλό μου να γυρίζει με χιλιάδες στροφές, με άφησε κάθιδρο, αλίμονο να δεν βρίσκουμε τον τρόπο να νιώθουμε στο τώρα...
    Την Καλησπέρα μου, Μαρία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστά τα λες, Βασίλη. Στις σχέσεις μας πρέπει να διαθέτουμε μια στοιχειώδη διορατικότητα και να ζυγίζουμε τα "θέλω" μας με τα "αντέχω" μας.
      Σ' ευχαριστώ πολύ για το εύστοχο σχόλιο, Βασίλη.
      Καλή συνέχεια στη μέρα σου!

      Διαγραφή
  4. Πολύ καλό το κείμενο με το οποίο έντυσες τη φωτογραφία του φίλου σου, Μαρία μου. Γεμάτο εικόνες και συναισθήματα, όχι ευχάριστα, αλλά εντελώς μέσα στη ζωή.
    Φιλάκια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τόσο ταιριαστές Μαρία μου οι λέξεις, τόσο δεμένες μ’ αυτό που ο καθένας πιστεύει αληθινό, μέσα από μια επίπλαστη πραγματικότητα, μια ψευδαίσθηση ευδαιμονίας και πόνου συνάμα. Εικόνες και θύμησες εμπλέκονται με λόγια που πότε σαν ψίθυροι σου χαρίζουν στιγμές ευτυχίας και πότε σε λοιδορούν με κραυγές. Πρέπει να υπάρχει μια συνομιλία στις σιωπές, να μπαινοβγαίνουν οι λέξεις του μέσα μας κόσμου. Θέλουν χρόνο οι αλλαγές στις συνήθειές μας.
    Γλαφυρές οι εικόνες μέσα απ’ τις λέξεις Μαρία μου.
    Συγχαρητήρια στο φίλο Θάνο Τσάκαλο και πάντα επιτυχίες.
    Μια όμορφη μέρα! Να είσαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θέλει πολλή και σκληρή δουλειά αυτό το εσωτερικό ταξίδι που περιγράφεις, Αννίκα μου.
      Σ' ευχαριστώ για τις πολύ ώριμες σκέψεις που μοιράζεσαι μαζί μας και προσφέρουν πάντα τροφή για σκέψη.
      Να έχεις ένα όμορφο σαββατοκύριακο, τα φιλιά μου!

      Διαγραφή
  6. Συγχαρητήρια στην διάκριση του Θανου Τσάκαλου. Θαυμάσια εικόνα που την τίμησες επάξια με τα λόγια σου. Αιχμηρό κείμενο...πονάει και μόνο η σκέψη της μοναξιάς. Μπράβο Μαρία και σε σένα. Θα το βράβευα το κείμενό σου αν μπορούσα.
    Καλή σου μέρα και πάντα δημιουργική

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ, Αννούλα μου!
      Είναι κι οι μοναξιές που ενυπάρχουν μέσα σε σχέσεις, από ανθρώπους περιχαρακωμένους στο "εγώ" τους. Αυτές με τρομάζουν περισσότερο.
      Να έχεις ένα ξεκούραστο σαββατοκύριακο!

      Διαγραφή
  7. Κινηματογραφικό το κείμενο όπως και η εξαιρετική φωτογραφία που "γράφει" πολλά!
    Τι να γράψει όμως τώρα κανείς που είναι λάτρης της μοναχικότητας και δεν κατανοεί αλλά συμπονά αυτούς που υποφέρουν είτε γιατί μετά από συμβίωση βρέθηκαν μόνοι, είτε λόγω συγκυρίας, είτε τους "έτυχε", ή το διάλεξαν;
    Και ειλικρινά αναρωτιέμαι, όταν κανείς το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του ακόμα και παντρεμένος το ζει ειρηνικά με τον εαυτό του, πώς μπορεί να μιλά για μοναξιά;
    Θα ευχηθώ με όλη μου την καρδιά, ένα όμορφο καλοκαίρι, είτε είμαστε μόνοι είτε έχουμε παρέα και πάντα με πολλά ΑΦιλιά αγάπης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι διαφορετική η μοναχικότητα απ' τη μοναξιά, Στεφανία μου. Και δεν ξέρω πολλούς που ζουν εν ειρήνη με τον εαυτό τους, ίσως γι' αυτό και δεν τον αντέχουν όταν βρεθούν ξαφνικά μονάχοι τους. Φαύλος κύκλος, κυρίως σε μια αντιφατική εποχή υπερκοινωνικότητας απ' τη μια, αλλά και απέραντης μοναξιάς απ' την άλλη.
      Το ίδιο εύχομαι κι εγώ, ένα καλοδιάβατο καλοκαίρι, με ηρεμία κυρίως.
      Τα φιλιά μου!

      Διαγραφή
  8. Μαρία μου, οι λέξεις που επέλεξες να συνοδεύσουν την εικόνα, έχουν τη δική τους βαρύτητα.
    Τρομακτικός ο ενικός.
    Μπράβο στο φίλο σου για την διάκριση.Υπέροχη η φωτογραφία του.
    Υπέροχες και οι σκέψεις σου, που έστειλες αντάμα.
    Στέλνω φιλί γλυκό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ, Μαρίνα μου!
      Λατρεύω αυτές τις φωτογραφίες που περικλείουν ένα σενάριο ζωής...

      Διαγραφή
  9. Αχ αυτός ο ενικός, κυρίως όταν αντί για έναν υπάρχουν δύο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δύο ενικοί, είναι όντως ζόρικο πράγμα, Φλώρα μου...
      Σε φιλώ γλυκά 💟

      Διαγραφή
  10. Νάμαι..επιτέλους..γυρίζοντας από το κτήμα άρχισα να σουλατσάρω στα όσα έχασα. Ειδικά σε αυτή την ανάρτηση προσπάθησα να γράψω από το τάμπλετ, μου ζήτησαν κωδικό αφού είχα γράψει το σχόλιο και..άντε εγώ να θυμηθώ ποιός είναι. Λοιπόν.. ο ένικός..θα πω πρώτα για την όμορφη φωτογραφία του φίλου σου και μετά θα σταθώ στα νοήματα που κάθε φορά αναβλύζουν στις αναρτήσεις σου. Δεν αντέχω τη μοναξιά γλυκιά μου, δεν μπορώ να φανταστώ την ημέρα μου χωρίς τον πληθυντικό του..εμείς..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαμογελάω με τους κωδικούς, Γεωργία μου... Ευχαριστώ πολύ για το σχόλιό σου που τόσο ταλαιπωρήθηκες ν' αφήσεις. Για ένα ζευγάρι σαν κι εσάς που έχετε κατακτήσει την συντροφικότητα και την αυτοδιαχείριση, είναι δεδομένο πως δεν σας αφορά αυτός ο ενικός. Είναι οι μοναξιές που υπάρχουν στα διπλά κρεβάτια και στις "αδούλευτες" σχέσεις. Αυτόν τον ενικό νομίζω πως φωτογράφησε ο Θάνος, τουλάχιστον απ' τη δική μου οπτική.
      Καλό σαββατοκύριακο αγαπημένη μου, να περνάτε όμορφα και ξεκούραστα♥

      Διαγραφή
  11. Ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ στους φίλους Bloggers για τα καλά τους λόγια και σχόλια σχετικά με την φωτογραφία μου.
    Όσο για την Μαρία, τι να πω? Με ακτινογράφησε κανονικά.. και το σημαντικότερο, δεν είχαμε κάνει καμία κουβέντα σχετικά με την φωτογραφία.. ήρθε το βραδυ των εγκαινίων, την ευχαριστώ πολύ για αυτό , σκανάρισε τα πάντα…και η συνέχεια εδώ.. δεν έχω λόγια….απλά υποκλίνομαι στο ταλέντο της και εύχομαι να υπάρξει συνέχεια..
    Σας Ευχαριστώ πολύ όλους από καρδίας !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με τέτοια φωτογραφία που μιλάει από μόνη της, πώς να την αφήσεις "ανεκμετάλλευτη", βρε Θάνο; Noμίζω πως θα υπάρξει και συνέχεια με τα έργα που είδα στην έκθεση. Σ' ευχαριστώ κι εγώ για την "ακτινογραφία" που μου έδωσες την ευκαιρία να γράψω. Να είσαι καλά και πάντα διακρίσεις και επιτυχίες στα μοναδικά κλικ σου!

      Διαγραφή
  12. Και σιγα που θα αφηνες την ευκαιρια ανεκμεταλευτη Κανελλακι μου να ντυσεις με τοσο ομορφα και στοχευμενα μηνυματα την φωτογραφια του κ. Τσακαλου...ενα κλικ ηθελες και το βρηκες εκει...
    Να ευχηθω καλη επιτυχια σε οτι κανει ο φιλος...
    Να μην σπαταληθούν άδικα τόσοι πληθυντικοί που μοιραστήκαμε... λατρεψα το νοημα !! Σ.Λ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ευχαριστώ πολύ για τα σχόλιά σας.