Παρασκευή 22 Ιουλίου 2022

«Γ» όπως Γυναίκα

 


«Α» όπως Άνοια, σκέφτηκε. «Θ» όπως Θυσίες. «Γ» όπως Γέννες. «Φ» όπως Φροντίδα. «Ξ» όπως Ξενύχτια. «Π» όπως Πόνος. «Γ» όπως Γηρατειά. «Μ» όπως Μοναξιά, «Φ» όπως Φόβος. Τα δάκρυα που έτρεχαν απ’ τα μάτια της στη διάρκεια της εξέτασης, τα δικαιολόγησε στο γιατρό, πως «είναι απ’ τις διασταλτικές σταγόνες που μου βάλατε».

«Τα πήγατε περίφημα στην εξέταση. Είστε τυχερή. Θα πρέπει να έχετε κλάψει πολύ στη ζωή σας», της είπε ο οφθαλμίατρος καθώς έσβηνε τον οπτομετρικό πίνακα. «Αυτή η  υπερβολική δακρύρροια ξέρετε, σάς προστάτεψε από ξηροφθαλμίες και ερυθρότητες. Και η πρεσβυωπία σας έμεινε σταθερή, πράγμα σπάνιο για την ηλικία σας. Μπράβο σας!» Να που βγήκε και κάτι ωφέλιμο απ’ τα τόσα κλάματα, μονολογούσε σαρκαστικά μπροστά στον καθρέφτη του ασανσέρ. Βουρκωμένη -από χαρά αυτή τη φορά- βγήκε στην ηλιόλουστη μέρα.

Η εξέταση ρουτίνας πήγε θαυμάσια και καταπώς το συνήθιζε από χρόνια, κοντοστάθηκε στο μικρό καφέ του πεζόδρομου για να κεράσει ένα περιποιημένο πρωινό τον εαυτό της. «Περιμένετε παρέα;» την ρώτησε ευγενικά η σερβιτόρα. «Όχι πια, κορίτσι μου». Παράγγειλε στην κοπέλα που την κοιτούσε χαμογελαστή, έβαλε τα πρεσβυωπικά γυαλιά κι έσκυψε στο βιβλίο της. Βάσανο να μην έχεις κάτι ή κάποιον να περιμένεις. Να ’χεις διεκπεραιώσει με επιτυχία όλες τις αναμονές του βίου σου και να σκαρώνεις τώρα νοητές εκκρεμότητες για να ’ναι το μυαλό σε λειτουργία.

«Έχετε λίγο χρόνο;» τη ρώτησε δειλά η κοπέλα, καθώς άφηνε το φλιτζάνι μπροστά της.

«Aπό χρόνο άλλο τίποτα, κορίτσι μου. Δεν ξέρω μάλιστα πώς να τον ξοδέψω», απάντησε η ηλικιωμένη γυναίκα, παρατηρώντας την κοπέλα πάνω απ’ τα γυαλιά της.

«Ξέρετε, αυτό το διάστημα, κάνω τη μεταπτυχιακή μου εργασία. Σπουδάζω ψυχολογία με ειδίκευση στην τρίτη ηλικία. Συγγνώμη αν σας φέρνω σε δύσκολη θέση, αλλά θα ήθελα πολύ να μιλήσουμε για τη ζωή σας. Φαίνεστε μια γοητευτική προσωπικότητα».

«Εγώ γοητευτική; Σε καλό σου κορίτσι μου, ξέρεις πόσο χρονών είμαι;»

«Τα μάτια μαρτυράνε την ηλικία του ανθρώπου. Κι εσείς έχετε δροσερό και λαμπερό βλέμμα. Λοιπόν, θα μου παραχωρήσετε λίγο απ’ το χρόνο σας, κάποια στιγμή; Μόνο να μου φέρετε λίγες λέξεις όταν συναντηθούμε. Μπορείτε;”

«Tι λέξεις δηλαδή;» Κατέβασε τα γυαλιά της και κοίταξε παραξενεμένη την κοπέλα.

«Φανταστείτε πως είστε στο γιατρό και σας ζητάει να του διαβάσετε γράμματα και αριθμούς, για να ελέγξει την όρασή σας. Εγώ θα ήθελα να μου διαβάσετε τις λέξεις που έχετε κρυμμένες μέσα σας. Τι λέτε;»

«Θα προσπαθήσω… Δεν μου έχουν ξαναζητήσει τέτοιο πράγμα».

«Είναι τόσο απλό, ωστόσο λίγοι άνθρωποι αφιερώνουν ελάχιστο απ’ το χρόνο τους για να το κάνουν. Παρατηρείστε τον εαυτό σας στη διάρκεια της ημέρας και το βράδυ σημειώστε τις λέξεις σας. Εν ανάγκη, ανακαλύψτε ένα καινούργιο γλωσσάρι που θα εκφράζει αυτό που είστε σήμερα, μετά από τόση διαδρομή που έχετε διανύσει. Είναι ένα μαγικό ταξίδι, θα δείτε!»

Έφυγε φουριόζα απ’ το καφέ, με μιαν άγρια χαρά να την έχει κυριεύσει. Είχε πάλι ένα σωρό πράγματα να φροντίσει. Σημειωματάριο, μολύβια, γόμες. Μνήμες, απουσίες, ενθύμια. Φωτογραφίες, γράμματα, νυφιάτικα στέφανα και βαφτιστικούς σταυρούς. Σελιδοδείκτες στο βιβλίο της ζωής της που έπρεπε ν’ ανατρέξει. Να βρει τις λέξεις που τις έχει προσπεράσει αλλά αυτές περιμένουν υπομονετικά να τις δει κατάματα. Έστω και με τα πρεσβυωπικά μάτια της.

«Γ» όπως Γυναίκα, σκέφτηκε στο δρόμο της επιστροφής.

Γενναίο που είναι να ’χεις ποτίσει χωράφια με τα δάκρυά σου!

Φωτογραφία: ΚΩΣΤΑΣ ΚΙΤΣΟΣ “ΠΡΕΣΒΥΩΠΙΑ”

ëH φωτογραφία πήρε το 3ο βραβείο στο φωτογραφικό διαγωνισμό «Η εικόνα μιας λέξης»

 

 

 

 

19 σχόλια:

  1. Μέσα σε ένα μικρό διήγημα κάνουν παρέλαση απέραντα βιώματα, συγκλονιστικά συναισθήματα, χρόνος ολάκερος. Και όλα αυτά με τη γραφή σου, Μαρία μου. Αυτή τη γραφή σου, που αγαπώ και είναι σαν κάτι γνώριμο και δικό μου, να με εκφράζει και να με αγγίζει.
    Καλησπέρα καλή μου φίλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι το αποτύπωμα μιας ζωής, υπολογισμένο σε δάκρυα.
      Ευχαριστώ πολύ για τα λόγια σου, Γιάννη μου!

      Διαγραφή
  2. Πόσα συναισθήματα αποπνέει η ανάρτηση σου Μαρία μου.
    Και μέσα στα όσα μαρτυρά και στα όσα μαθήματα μας δίνει, μας υπενθυμίζει και την ανάγκη της επικοινωνίας. Της ουσιαστικής, της ανθρώπινης.
    Είναι όντως γενναίο, να 'χεις ποτίσει χωράφια με τα δάκρυα σου. Γιατί σημαίνει πως η καρδιά σου είναι ζωντανή και ανθρώπινη. Και στον κόσμο που ζούμε αυτό είναι κάτι μεταξύ στόχου και θησαυρού!
    Υποκλίνομαι στην έμπνευση και την πένα σου και στέλνω φιλί για ένα ήρεμο σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αρκεί ένα συμπαραστατικό βλέμμα και μια καλή κουβέντα, για ν' αλλάξει η έκβαση της μέρας ενός μοναχικού ανθρώπου. Το πιστεύω ακράδαντα αυτό, Μαρίνα μου. Ο άνθρωπος δεν ζει δίχως επικοινωνία, ακόμα κι αν ζούμε στην εποχή της τεχνολογίας που υποτίθεται μάς φέρνει πιο κοντά. Σ' ευχαριστώ πολύ Μαρινάκι και εύχομαι να έχεις μια δροσερή και καλοπόρευτη εβδομάδα♥

      Διαγραφή
  3. (Αχ Κανελλένια μου! Αχ!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ...και βαχ κι όλα τα "αμάν" του κόσμου.
      ΣΛ Αριστάκι μου 💟

      Διαγραφή
  4. Αχ αυτά τα δάκρυα Μαρία μου! Ποιος δεν έχει κλάψει;
    Κι αν είναι από χαρά, ε είναι καλώς.
    Αν είναι από λύπη ή από δυστυχία;
    Στην τρίτη ηλικία είναι πολύ λυπηρό να είσαι μόνος και να μην έχεις κάτι να κάνεις.
    Πόσο ζωή της έδωσε η κοπέλα με τις ερωτήσεις της!
    Το γράψιμο σου όπως πάντα με έκανε να ανατριχιάσω.
    Να είσαι καλά και φιλάκια πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πρώτα βούρκωσα διαβάζοντάς το. Ύστερα άνοιξαν τα συρτάρια του μυαλού και ξεπετάχθηκαν οι μνήμες που πάσχιζαν να βρουν πέρασμα, να βγουν στο φως, να πλαταίνει η καρδιά, να αφήσει χώρο να πετάξει ο πόνος, να μείνει εκείνο το μικρό υπόστρωμα, το λίγο, ευτυχίας το φυλαγμένο κάτω-κάτω από ώρες χαράς, από γάμους, γεννητούρια, απ’ τα πρώτα βήματα, τις πρώτες λεξούλες, το πρώτο ποίημα στο Δημοτικό, το πτυχίο! Όλα, ένα χαμόγελο κι ένα δάκρυ, άλλοτε διάφανο, χαρούμενο, κι άλλοτε πικρό, δηλητήριο. Και σα να μην έφταναν όλα αυτά, προστέθηκε και η μοναξιά, τώρα που περισσότερο από ποτέ ήθελε να μπορεί πότε-πότε να βγάζει εκείνο το βάρος το στοιβαγμένο μέσα της. Δε βαριέσαι! Έτσι κι αλλιώς η διάβρωση της καρδιάς δε διορθώνεται πια. Όλος ο κόσμος της μια προσφορά για τους άλλους. Ας είναι! Μπορεί τουλάχιστον να κερνάει τη μοναξιά της έναν καφέ! Ευτυχώς! Ακόμα! Και ποιος ξέρει! Απόσταγμα σοφίας ζωής είναι όλα!
    Αχ Μαρία μου τι θύμησες! Ρώταγα, μάνα γιατί κλαις; Δεν κλαίω μου ‘λεγε ,αν αρχίσω να κλαίω, θα πνιγεί ο ντουνιάς. Κι όμως εκείνες οι κόγχες στα μάτια της δεν ήταν ποτέ στεγνές. Μερώνει ποτέ ο πόνος;
    Τρυφερό, όμορφο το κείμενό σου με όλες τις αποχρώσεις, σκέψεις και συναισθήματα που γεννά η γραφή σου! Πόσο σ' ευχαριστώ!
    Καλημέρα Μαρία μου! Καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ βρε Αννίκα μου... Η περιγραφή και τα λόγια της μάνας κόβουν σαν ακονισμένο λεπίδι. Όχι μωρέ, δεν μερώνει ο πόνος, μόνο ξεγελιέται μ' ένα απροσδόκητο "κέρασμα". Για όσο ακόμα μπορεί... πόσο δίκιο έχεις!
      Την καλησπέρα μου και τις ευχές μου για τη νέα εβδομάδα!

      Διαγραφή
  6. Αχ..αχ..βρε Μαρία μου, μοναδική, σαν υον μαγικό αυλό του παραμυθιού μας τραβάς στη διάβα σου, στους λογισμούς σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μήπως ξεστρατίσουμε λίγο απ' την οδυνηρή πραγματικότητα, Γεωργία μου.
    Την αγάπη μου ♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ''Γ'' όπως γυναικα, ''Μ'' οπως Μαρία, ''Δ'' όπως δώρο (και μάλιστα θείο δώρο), ''Ε'' όπως έμπνευση, γεμάτη αγάπη για τον άνθρωπο, για την ηλικιωμένη που μόνη πια θυμάται δάκρυα χαράς και λύπης της ζωής της. Με συγκίνησες αφάνταστα!
    ''Μ'' όπως μαγεία η γραφή σου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τι γλυκιά ανάρτηση, Μαρία μου!
    Τη θαύμασα από τις πρώτες γραμμές!
    Έτσι, γιατί κανένας ηλικιωμένος δεν πρέπει να παραιτείται μα να πεθαίνει όρθιος και δραστήριος. Είναι ευλογία κάτι τέτοιο. Κι όταν χάνουν το κίνητρο για ζωή, ας βάζουν ένα χεράκι μικρό οι νεότεροι με κάποιο τρόπο...
    Σε φιλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο άνθρωπος θα σώσει τον άνθρωπο, Γλαύκη μου. Όσοι διαθέτουμε τα κίνητρα, ας μοιράζουμε κάτι απ' το υστέρημά μας. Θα το βρούμε μπροστά μας ενδεχομένως...
      Τα φιλιά μου♥

      Διαγραφή
  10. Κοίτα να δεις πως εξελίχτηκε μια απλή επίσκεψη στον οφθαλμίατρο! Μια μοναξιά που γύρευε να της πιάσει το χέρι και να της φέρει και άλλα δάκρυα στα μάτια... δεν την άφησε να το κάνει...άλλα σχέδια είχε εκείνη και να που βρέθηκε μπροστά της η αφορμή, με την μορφή της κοπελιάς που ήθελε να κάνει την μεταπτυχιακή (κοίτα κάτι σενάρια που γράφει η ζωή Κανελλάκι μου όταν σου κρατά το χέρι ) να της δώσει την ώθηση για να ξανά πάρει εμπρός...
    Ενα σωρό πράγματα είχε κάνει...ξεκινώντας από το γράμμα " Γ " όπως γυναίκα Κανελλάκι μου!! Σ.Λ.
    Υ.Γ. κάπου γύρω σ αυτήν την ηλικία βλέπουμε τον εαυτό μας στην γραφή σου...να είσαι καλά αγάπη μου...❤

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελπίζω να τον βλέπετε με καλό μάτι 🙂
      Ρουλάκι μου γλυκό, σ' ευχαριστώ πολύ-πολύ ♥

      Διαγραφή

Ευχαριστώ πολύ για τα σχόλιά σας.