Τρίτη 26 Ιουλίου 2022

Ⓢ Ⓞ Ⓢ

 


«Η Α’ θέση διαθέτει απίθανες ανέσεις και πολυτέλεια.  Ένα απ’ τα μεσημεριανά γεύματα περιλαμβάνει σούπα, φιλέτο γλώσσας, ψαρονέφρι με κουνουπίδι και γαλλικές τηγανητές πατάτες»Adolf Saalfeld- Αρωματοποιός

«Παγόβουνο! Ευθεία μπροστά!» Joseph Hyman-Φωτογράφος

«Καλύτερα να ετοιμαστείτε να στείλετε μια κλήση για βοήθεια. Αλλά μην το στείλετε μέχρι να σας πω…» Edward Smith-Καπετάνιος (σύμφωνα με τη μαρτυρία του Bride)

«Κοίταξα έξω από το φινιστρίνι, η θάλασσα ήταν σαν γυαλί και δεν τον πίστεψα». Tom Whiteley - Yπεύθυνος καταστρώματος (όταν του είπε ένας συνάδελφός του ότι το πλοίο είχε χτυπήσει παγόβουνο)

«Ο καπετάνιος ήρθε και μας είπε ότι τα μηχανοστάσιά μας είχαν πάρει νερό και ότι πλέον είχαν λίγες δυνατότητες να συνεχίσουν να λειτουργούν. Στείλαμε αμέσως αυτό το μήνυμα στο Carpathia. Πήγα στο κατάστρωμα και κοίταξα γύρω. Το νερό ήταν πλέον πολύ κοντά στο κατάστρωμα του σκάφους». Harold Bride-Κατώτερος αξιωματικός

«Εγκαταλείψτε την καμπίνα σας τώρα. Κάθε άνθρωπος να κοιτάξει τον εαυτό του. Φροντίστε τον εαυτό σας. Σας απελευθερώνω απ’ την υπηρεσία» Edward Smith-Καπετάνιος (σύμφωνα με τη μαρτυρία του Bride)

«Κανείς στον Τιτανικό δεν γνώριζε πόσες σωσίβιες λέμβους είχε. Υπήρχε ωστόσο άφθονος χρόνος για να σωθεί κάθε ψυχή αν υπήρχαν οι αναγκαίες βάρκες». Adolf Saalfeld- Αρωματοποιός

«Υποθέτω ότι όλα τα μέλη της ορχήστρας πνίγηκαν. Ήταν ήρωες. Έπαιζαν το υπέροχο Autumn». Harold Bride-Κατώτερος αξιωματικός

«Υπήρχαν άντρες γύρω μου, εκατοντάδες από αυτούς. Η θάλασσα ήταν αδίστακτη μαζί τους. Όλοι τους είχαν μόνο τα σωσίβια τους. Το όμορφο πλοίο ξεκίνησε σταδιακά να βυθίζεται, όπως μια πάπια που κατεβαίνει για βουτιά». Harold Bride-Κατώτερος αξιωματικός

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

«Όταν είδα τελευταία φορά τον καπετάνιο βρισκόταν στο νερό προσπαθώντας να βάλει ένα μωρό σε μια από τις σωσίβιες λέμβους γεμάτες με ανθρώπους. Ορισμένες γυναίκες προσπάθησαν να τον τραβήξουν στη βάρκα, αλλά απομακρύνθηκε από αυτές και είπε: ‘Σώστε τον εαυτό σας’. Τον είδα να βουλιάζει και να μην ξανανεβαίνει ποτέ»

Tom Whiteley - Yπεύθυνος καταστρώματος

• —– ٠ ✤ ٠ —– • 

Σημείωση 1: Η φωτογραφία είναι απ’ το επίσημο δείπνο της ΠΤΔ για τα 200 χρόνια απ’ την ελληνική επανάσταση (Μάρτιος ’21). Στα «ΝΕΑ» εκείνης της ημέρας ο τίτλος του άρθρου ήταν: “Ποιες κυρίες έκλεψαν την παράσταση στο Προεδρικό Μέγαρο”. Κάθε συνειρμός για το πολυτελέστατο «αβύθιστο» πλοίο με τη μισοβυθισμένη πατρίδα μας, είναι εύλογος και ευκταίος. Στον Τιτανικό, ο James Witter που εργάζονταν ως βοηθός στο καπνιστήριο, προσπάθησε να ειδοποιήσει εγκαίρως τους επιβάτες της καμπίνας του να σηκωθούν απ’ τα κρεβάτια τους, γιατί το πλοίο βουλιάζει. Όχι μόνο δεν τον πίστεψαν αλλά ένας εκ των επιβατών τού πέταξε μια μπότα. Στη δική μας περίπτωση, οι μπότες πέφτουν βροχή απ’ τα μέσα ενύπνιας ενημέρωσης.  

• —– ٠ ✤ ٠ —– •

Σημείωση 2: Οι παραπάνω μαρτυρίες προέρχονται από επιζώντες του ναυαγίου που έζησαν το υπόλοιπο του βίου τους στοιχειωμένοι από εκείνη τη νύχτα, με σοβαρά προβλήματα υγείας και ψυχικές διαταραχές.



18 σχόλια:

  1. Λες να έχει το φιλότιμο να βυθιστεί μαζί με το ταλαιπωριμένο σκαρί μας;
    Δεν νομίζω. Μάλλον θα πάρει το πρώτο αεροπλάνο για άλλη γη κι άλλα μέρη, Μαρία μου.
    Μήπως λόγω καλοκαιριού, να πετάξουμε τσόκαρα στα ΤΣΌΚΑΡΑ;
    Μας προβλημάτισες πάλι.
    Φιλιά καυτά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχαχα... ναι ένα τσόκαρο απ' αυτά τα παλιά τα μασίφ τ' ασήκωτα, τούς αξίζει.
      Ότι θα εγκαταλείψουν σαν τα ποντίκια το πλοίο που βυθίζεται, είναι δεδομένο. Μάγκες του γλυκού νερού, γαρ...
      Καυτά φιλιά κι από 'δω, Ρένα μου 😘😎

      Διαγραφή
  2. Καράβια βγήκαν στη στεριά (κατά το συμπαθές άσμα) και συγκεκριμένα στους κήπους του προεδρικού μεγάρου. Καλές είναι και οι γιορτές της Δημοκρατίας …..όταν γίνονται για να τιμήσουμε την δημοκρατία βεβαίως (όχι τη Νέα) και όχι τη δημοκρατία της φαυλότητας, της αλαζονείας, της επίδειξης νεοπλουτισμού, τα στημένα χαμόγελα, της βιτρίνας (ότι μέσα όλα πάνε καλά)
    Το είπε και ο καπετάνιος άλλωστε….. « Δικοί Μου, φάγετε, πίετε, πηγαίνετε διακοπές ήσυχοι….όλα καλά) Την ώρα που καιγόταν η μισή Ελλάδα, την ώρα που η στάχτη κάλυπτε την υπόλοιπη μισή, την ώρα που δίνονταν συμβουλές για το πώς θα αφήσετε την φωτιά να φτάσει στη θάλασσα.
    Γιορτή της Δημοκρατίας. Ήταν ένα μικρό καράβι….με 800 επιβάτες, styling υψηλών απαιτήσεων ( για να το φορέσω χρειάζομαι δυο συντάξεις) επιμέλεια του μενού σίγουρα κάποιου μεγάλου (?) σεφ (για να φας στο μαγαζί του πρέπει να σου πιάσουν τον κ………..) και λόγους βαρύγδουπους, όχι για όσους ξεσπιτώθηκαν (σιγά, καλοκαίρι είναι, μια χαρά κοιμάσαι κάτω απ’ τ’αστέρια) όχι για υπεράσπιση εθνικών συμφερόντων, όχι για κρίση και ακρίβεια στη ζωή του πόπολου, αλλά για το κοινό περί δικαίου αίσθημα που δίνει συγχωροχάρτι σε βιαστές………γιατί κινδυνεύει (λέει) η ισορροπία του πολιτεύματος.
    Θα μπορούσα να πω πολλά ακόμα, μια ξαφνική ζάλη (λόγω υπέρτασης, ασφαλώς) και μια ανακατωσούρα στο στομάχι……να ξεράσω, να μην ξεράσω; (συγνώμη)
    Μετά από όλα αυτά το μόνο που θέλω να πω, μέσα απ’ την καρδιά μου είναι……άι ..σιχτίρ.
    Για μερικούς-μερικούς, βρε στον πάτο, του πάτου της θάλασσας! Γίνεται;……………………..
    Συγνώμη Μαρία μου!
    Να έχεις μια όμορφη μέρα (όσο γίνεται)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το αυτό που σχολίασε κι η Ρούλα μας.
      Δεν θ' άλλαζα ούτε μια τελεία στο σχόλιό σου, Αννίκα μου.
      Και σ' ευχαριστώ πολύ που τα λες έξω απ' τα δόντια 😁

      Διαγραφή
  3. Καλησπέρα. Αυτοί δεν μου φαίνονται ότι θα τους στοιχειώσει τίποτα. Έχουν χοντροπετσίαση... Εν τω μεταξύ τέτοια μεγαλεία... Φαντάσου ο ποκοπίκος που ήταν εξόριστος ΌΤΙ ΔΕΝ ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΕΙ... Από την εξορία της Γαλλίας σε τέτοια μεγαλεία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εννοείται ότι αυτούς δεν τους αφορά η έντιμη στάση του καπετάνιου, που δεν εγκαταλείπει το βυθισμένο πλοίο του. Όπως συμβαίνει διαχρονικά, στην πρώτη αναμπουμπούλα, θα βρεθούν πάλι "πολιτικοί εξόριστοι" στα Παρίσια (έχουν και το διαμέρισμα έτοιμο).
      Το κακό είναι ότι το κοπάδι συνεχίζει αμέριμνο να αναμασά το τηλεοπτικό σανό. Κι αυτοί κάνουν τα κουμάντα τους και μαζεύουν και τα τελευταία "ασημικά"...

      Διαγραφή
  4. Εμένα με ...μάγεψε ο τίτλος της "δημοκρατικής" αυτής φυλλάδας, που η ιστορική της διαδρομή στον τόπο μας αποτελεί μνημείο τυχοδιωκτισμού.
    Αχ Μαρία μου, ο "εθνικός κορμός" καλή μου. Οι πρωτοκλασσάτοι της εξουσίας, οι εντολοδόχοι της. Λουστραρισμένοι και φτιασιδωμένοι. Σιγοβράζει κατάσταση, Μαρία μου αλλά δεν ξέρω πού θα βγάλει. Για να δούμε καλή μου φίλη.
    Στέλνω την αγάπη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν σιγοβράζει, κοχλάζει θα έλεγα καλύτερα. Μα είδες κάτι ωραίους τίτλους που βάζουν, μεσούσης της κρίσης και της κοινωνικής κατάρρευσης; Πιο Λουδοβίκοι πεθαίνουν δηλαδή...
      Θα δούμε πού θα βγάλει βρε Γιάννη. Το σίγουρο είναι ότι θα μας παρασύρει όλους ο χείμαρρος των εξελίξεων. Οψόμεθα...
      Την καλησπέρα μου Γιάννη μου.

      Διαγραφή
  5. Ναι μην χαλαστεί το ατσαλάκωτο...οι καλά βολεμένοι έχουν βρει τον μήνα που θρέφει τους έντεκα...χαζοί είναι να σηκωθούν από τους καναπέδες που έχουν αράξει;
    Αμ το άλλο Κανελλάκι μου; τους πείραξε που ό άνθρωπος πήγε με την σαγιονάρα και την βερμούδα στο μέγαρο μουσικής... (ντροπή λέει ο δημοσιογράφος που βιάστηκε να βγάλει συμπεράσματα πριν να διασταυρώσει την είδηση και να γίνει ρεζίλι ο ίδιος για την βιασύνη της πρωτιάς ωιμέ! ) και να πάρει μια ωραία απάντηση από τον άνθρωπο πρόσβαλε με την "είδηση του"....άσε μάτια μου!!
    Δεν ξέρω να πω για τον Τιτανικό, αλλά κατά εκεί μας βλέπω να πηγαίνουμε...άντε να ξυπνάμε σιγά σιγά Κανελλάκι μου... Σ.Λ.❤

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μωρέ τη φάγανε κατακέφαλα τη σαγιονάρα οι αχρείοι και καλά να πάθουνε. Που δεν του φτάνουνε του ανθρώπου ούτε στο δαχτυλάκι του. Είδανε πολυτονικό κείμενο και νομίζανε ότι έχει πρόβλημα το πληκτρολόγιο.
    Ρουλάκι μου, ο Τιτανικός είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της ανθρώπινης ξιπασιάς και ματαιοδοξίας. Βυθίστηκε αύτανδρο στο παρθενικό του ταξίδι, παρά τις μεγαλοστομίες της εταιρείας περί υπερπολυτελούς και αβύθιστου πλοίου.
    "Κολύμπι" να μάθουμε, όσο είναι ακόμα καιρός 😉😘
    ΣΛ ♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η πένα σου... κόκκαλα δεν έχει, μα κόκκαλα τσακίζει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με ό,τι μπορεί ο καθένας μας Ευρυτάνα.
      Να 'σαι καλά κι εσύ... και δύναμη, ε;

      Διαγραφή
  8. Αχ Μαρία μου!
    Ένα "αχ" βγαίνει αβίαστα, αν σκεφτεί κανείς τι ζούμε.
    Στον "τιτανικό" της Ελλάδας, οι "καπετάνιοι" μας θα φύγουν πρώτοι να σωθούν. Αλί σε εμάς.
    Βέβαια, εμείς σε αντίθεση με τους ανθρώπους στον τιτανικό, έχουμε επιλογές. Πλημμύρες, φωτιές, πανδημία κ.α.
    Από την άλλη, καλά τα λέμε γι' αυτούς. Να πούμε όμως και για τον απλό λαό, που βλέπει το παγόβουνο του Σεπτέμβρη και τρέχει για διακοπές σε πανάκριβα νησιά για να 'χει να ανεβάζει στο instagram. Λες και χαθήκαν τα πιο ήρεμα που είναι και πιο οικονομικά.
    Τι να πεις...
    Καλή μας δύναμη. Τα δύσκολα είναι μπροστά μας.
    Φιλί γλυκό Μαρία μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτοί που λες Μαρίνα μου, είναι οι "μεν". Υπάρχουν απ' την άλλη και οι "δε" που περνούν τα καλοκαίρια τους σ' ένα μπαλκόνι και μετράνε δυνάμεις και ψιλά, για να δουν πώς θα βγάλουν το χειμώνα. Αυτοί είναι και η αθέατη πλευρά της κοινωνίας μας, που μπορεί να μην προβάλλεται, αλλά υπάρχει και πασχίζει να επιβιώσει.
      Καλή μας δύναμη σ' αυτά που έρχονται.
      Φιλί γλυκό Μαρινάκι μου♥

      Διαγραφή
  9. Είπε και ελάλησε ο φρικαλεότατος..."πήγαινετε άφοβα διακοπές, εκλογές δε θα γίνουν"! Αφού το είπε ο ΄"καπετάνιος" του... τρόμου, οφείλουμε να τον ακολουθήσουμε και να αφήσουμε την ορχήστρα να παίζει στον ξέφρενο ρυθμό της σα να μη συμβαίνει τίποτα! Μακάριοι και πτωχοί μέχρι τον πάτο της θάλασσας!
    Ευρηματική η ανάρτησή σου, Μαρία μου!
    Σωτηρία δεν έχει, καθώς το παγόβουνο είναι αμείλικτο και η βλακεία επίσης!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ντουγρού για το παγόβουνο πάμε Γλαύκη μου...
      Μακάριοι οι επιβάτες της Α' θέσης που ακούν ακόμα τα βιολιά της ορχήστρας.
      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή

Ευχαριστώ πολύ για τα σχόλιά σας.