Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2022

Και η τιβί χτενίζεται…

 


«Bάλ ’τους καμιά ταινία στην τηλεόραση να απασχοληθούν»

Το γνωστό τρικ των γονιών για να κρατούν τα παιδιά φρόνιμα.

Το γνωστό τέχνασμα των πολιτικών για να κρατούν τα μεγάλα παιδιά παραπλανημένα.

Το γνωστό δόλωμα των καναλιών για να ταΐζουν τα ρημαγμένα νοικοκυριά με λούστρο και αυταπάτες.

Το γνωστό κατασταλτικό για τις ανήσυχες φωνές που προτρέπουν τον κόσμο να βγει στους δρόμους.

Το γνωστό υπνωτικό στις βουρδουλιές που πέφτουν ανελέητα στις πλάτες μας…

Σ’ ένα μονόφρυδο η Ελλάδα ξαποσταίνει τις πληγές της. Koρυφαίο «trend” στο τουίτερ και μάλιστα με διαφορά  θυσανωτής τρίχας. Οι εκατοντάδες χιλιάδες νεκροί που έσβησαν αβοήθητοι εκτός ΜΕΘ, οι  στρατιές ανέργων, τα κουκουλωμένα σκάνδαλα, η άγρια φτώχεια, η επανεμφάνιση του φασισμού, τα σπίτια χωρίς ρεύμα, τα παιδιά που δουλεύουν ανασφάλιστα για ένα ξεροκόμματο, η ελεεινή κοροϊδία με τους συνταξιούχους, το ξεπούλημα μιας χώρας που ολοένα συρρικνώνεται, δίχως νόμους, δίχως μέλλον, δίχως φρένο στην κατρακύλα… μοιάζουν ασήμαντα και «έχουν κουράσει» όπως λένε οι τηλε-αστέρες δημοσιογραφίσκοι.

Γκώσαμε από κυρπαντελήδες και χατζηπαντελήδες και κάθε λογής υπερεκτιμημένα ψώνια. Κι όσο εσείς ξεχνιέστε με την ακριβοπληρωμένη «εκπληκτική περσόνα» ενός σκουπιδοριάλιτι, κάποιοι άλλοι, μη τηλε-εξαρτημένοι, αναζητούν εναγωνίως τις καβάτζες τους για το χειμώνα. Κόντρα στη μονόφρυδη μοντέλα, θα σταθεί μια άνεργη γυναίκα. Θα σταθεί η αδερφή μου, η φίλη μου, η γειτόνισσά μου, η κόρη μου, το κορίτσι με τα κανονικά φρύδια και τα πριονισμένα φτερά. Η κραυγή της θα σας ξεκουφάνει, γιατί θεριεύει ο άνθρωπος όταν τον πνίγει το άδικο.

«Για περάστε, για περάστε, να θαυμάσετε το κορίτσι λάστιχο, τον θηλυκό Σαμψών που λυγίζει σίδερα και λειώνει ατσάλι! Έχασα δουλειά, σπίτι, φίλους, ενδιαφέροντα, κι η μάνα μου γηροκομεί τη γερασμένη μου ύπαρξη. Οι σπουδές και η εμπειρία μου χωθήκανε  σε μια νάιλον σακούλα και περιφέρονται σαν περιπλανώμενος θίασος, προς άγραν λύπησης και φτηνού μεροκάματου. Ό,τι έχετε ευχαρίστηση, κυρίες και κύριοι...»

 


19 σχόλια:

  1. Αχ πόσο δίκιο έχεις καλή μου φίλη. Πάντα το κράτος ψάχνει ένα "κατευναστικό" χάπι για κάθε λογής κοινωνική αντίδραση. Ένα ναρκωτικό θα έλεγα καλύτερα, το οποίο είναι και άθλιο σαν απροπροσανατολισμός.
    Τώρα, ως προς το τουίτερ, να σου πω το εξής: Πολλές φορές ένα θέμα ανεβαίνει στη λίστα αμφίπλευρα. Πριν λίγο καιρό π.χ. οι φασίστες έκαναν ένα θέμα με τίτλο "δεν είναι αυτή η εθνική ομάδα που θέλουμε" με αιχμή φυσικά τους μαύρους αθλητές. Τους βγήκε μπούμεραγκ γιατί στις τοποθετήσεις έσπευσαν μαζικά και αντιφασίστες, οι οποίοι μάλιστα τους καπέλωσαν. Φυσικά το θέμα ανέβηκε στην κορυφή του τουίτερ. Θέλω να πω ότι κάθε θέμα προσεγγίζεται με διάφορους τρόπους και οπτικές και δεν σημαίνει π.χ. ότι τα συγκεκριμένα ....φρύδια έγιναν θεαματικά προτιμητέα.
    Αυτό δεν αλλάζει φυσικά τη σκέψη σου, Μαρία μου. Οι μέθοδοι χειραγώγησης ολοένα και γίνονται πιο οργανωμένοι.
    Όμως εμεί προχωράμε αγαπημένη μου φίλη, είμαστε εδώ!
    Καλό μήνα Μαρία μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν έχω λογαριασμό και δεν παρακολουθώ το τουίτερ, Γιάννη μου. Χρήσιμες οι οδηγίες σου για το πώς μαγειρεύονται οι τάσεις. Ωστόσο η συγκεκριμένη εκπομπή "σκίζει" όπως διαβάζω στις ειδήσεις, και ως φαίνεται η κοινωνία τσιμπάει το δόλωμα για να εκτονώσει το θυμό της στις πασαρέλες ενός ριάλιτι και στις προσβλητικές συμπεριφορές που υφίστανται τα επίδοξα μοντέλα.Προχωράμε και βαστάμε όσο μπορούμε το μυαλό μας καθαρό.
      Να είσαι καλά!

      Διαγραφή
  2. Μαρία μου, τόσο η tv όσο και τα social media, χρησιμοποιούνται με σκοπό να αποπροσανατολίζουν τον κόσμο από την πραγματικότητα του.
    Ανακοινώθηκαν νέες ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα διαβίωσης. Παρόλα αυτά, ο κόσμος λειτουργεί σαν να μην συμβαίνει τίποτα και προσπαθεί να αναπαραστήσει το lifestyle που βλέπει σε tik tok, insta και youtube. Και συν τοις άλλοις με προβληματίζει το γεγονός ότι πια, όλοι κοπιάρουν όσα βλέπουν και χάνεται το στοιχείο της προσωπικότητας.
    Ο χειμώνας θα 'ναι δύσκολος και εύχομαι να τον αντέξουμε με αξιοπρέπεια.
    Καλή μας δύναμη και σε αυτόν τον μήνα Μαρία μου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "χάνεται το στοιχείο της προσωπικότητας"
      Αυτό ακριβώς, βρε Μαρίνα μου.
      Με όση αξιοπρέπεια μάς έχει απομείνει, προχωράμε και αντιστεκόμαστε.
      Καλή δύναμη, φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  3. Συστηθήκαμε τη δεκαετία του ’70, την εποχή που ήρθα στην Αθήνα. Εκείνη ασπρόμαυρη και γω εκστασιασμένη με την κλασική ελληνική λογοτεχνία που μεταφερόταν στην τηλεόραση σε σειρές. Διασκεδάζαμε τότε, με παιχνίδια γνώσεων, γέλιο και αγωνία. Ήταν μια ψυχαγωγία η τηλεόραση με ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα. Στα χρόνια που πέρασαν η ομορφιά και η καλαισθησία πήγαν περίπατο. Η κρίση διαβρώνει συνειδήσεις και η τηλεόραση φθίνει σταθερά σε κακογουστιά χωρίς ίχνος διασκέδασης που υποτιμά την νοημοσύνη, προβάλλει το άσεμνο, το χυδαίο, προβάλλει τη λεκτική και σωματική βία, υποβιβάζει το χιούμορ, κλπ…κλπ (στο ΕΣΡ ακούει κανείς;)
    Ακόμα και στις διαφημίσεις ένας κόσμος ιδεατός και ρόδινος απέναντι στην υποβάθμιση της ζωής, τη φτώχεια, την ανησυχία για το αύριο, τους ημέτερους με τον ¨μπάρμπα στην Κορώνη¨ που δεν τους αγγίζει τίποτα, το ¨σπατουλάρισμα¨ στο μεγάλο ¨πατερούλη¨ Κι αν παραβλέψω τα ¨σκουπίδια¨ της τηλεόρασης, όσο καλή διάθεση κι αν έχω…..εε όχι δεν θα ενδώσω στον πνευματικό λήθαργο, στην πλύση εγκεφάλου, στην παραπληροφόρηση που αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη από τα προβλήματα που μας καίνε.
    Όχι ένα ακόμα νούμερο στα μηχανάκια της τηλεθέασης για τα προγράμματα της ¨σκουπιδοκουλτούρας¨ που πουλάνε βία, σεξ, και ανθρώπινο πόνο. ΟΧΙ.
    Ας γυρίσουμε κανάλι και καλή δύναμη Μαρία μου!
    Να έχεις ένα καλό κι ευλογημένο μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η αναδρομή που κάνεις στην εποχή της ασπρόμαυρης τηλεόρασης και της ποιότητας που είχαν οι εκπομπές, είναι πολύ χρήσιμη για να κάνουμε τη σύγκριση, Αννίκα μου. Συχνά αναζητώ στο διαδίκτυο εκπομπές σαν το "Θέατρο της Δευτέρας" ή κλασσικά έργα (Συμβολαιογράφος, Λωξάνδρα και όσα διασώζονται ακόμα). Δεν μ' αρέσει η παρελθοντολογία, αλλά είναι ολοφάνερο ότι απωλέσαμε την αισθητική και τον εκπαιδευτικό ρόλο που θα έπρεπε να είχε ένα τέτοιο μέσο που απευθύνεται στις μάζες.
      Το κακό ίσως ξεκίνησε όταν μπήκε χρώμα και σαπουνόπερα στις οθόνες. Κι όσο πάει αγριεύει πολύ το τοπίο...
      Να είσαι καλά, Αννίκα μου! Πάντα διεισδυτική και εύστοχη στα σχόλιά σου.

      Διαγραφή
  4. Με τσουχτερό λεξιλόγιο σκιαγραφείς, Μαρία, το χρόνιο κατάντημα της τηλεοπτικής κοινωνίας μας. Η παρακμή μας διαρκής.
    Πριν 32 χρόνια ξεκίνησε με ανώμαλο τρόπο η ιδιωτική τηλεόραση επί πρωθυπουργίας τού πιο αηδιαστικού μεταπολεμικού πολιτικού, και η ευτέλεια εγκαταστάθηκε σαν κύριο συστατικό τού πολιτισμού μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν μπορούμε να το λέμε ακόμα "Πολιτισμό", Άρη.
      Και είναι κρίμα γιατί υπάρχουν σπουδαίοι δημιουργοί, νέα παιδιά με όρεξη και γνώσεις, ομάδες που αγωνίζονται να κρατήσουν όρθιο το ποιοτικό θέατρο, μουσικοί και σχήματα με πολύχρονες σπουδές και ικανότητες... κι όλοι αυτοί μένουν στην αφάνεια και στην ανέχεια.
      Μεσαίωνας σωστός.

      Διαγραφή
  5. Πιστεύω ότι το πρόβλημα δεν είναι πια η τηλεόραση. Ακόμη κι αν όλο το πρόγραμμα της ήταν ποιοτικό, σήμερα αυτός που θέλει τα δει τα trash (σκουπίδια) προγράμματα, θα τα βρει στο yutube, στo tic toc και δεν ξέρω που αλλού. Πρωτίστως είναι θέμα παιδείας. Κι εκεί φροντίζουν πολύ οργανωμένα, πολιτικοί και νέοι γονείς αντάμα, να διαλύουν τα πάντα. Και για να μην γίνομαι άδικος. Φυσικά την μεγαλύτερη ευθύνη την έχουν οι εκάστοτε υπουργοί Παιδείας των τελευταίων χρόνων, όπου με με πειράματα και ιδεοληπτικές πολιτικές έχουν διαλύσει το δημόσιο σχολείο.
    Την Καλημέρα μου, Μαρία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν έχουν όλοι πρόσβαση σ' αυτά τα μέσα, Βασίλη, κυρίως οι πιο ηλικιωμένοι, ή άνθρωποι απλοί της επαρχίας που έχουν την τηλεόραση σαν μέσο "ψυχαγωγίας". Συμφωνώ μέχρι κεραίας μ' αυτά που σχολιάζεις και την ευθύνη που βαραίνει τον εκάστοτε υπουργό "παιδείας". Δυστυχώς το δημόσιο σχολείο πνέει τα λοίσθια. Όπως και το δημόσιο νοσοκομείο. Το μόνο που παραμένει στο απυρόβλητο είναι το τηλεοπτικό προϊόν που όσο πάει και ευτελίζεται. Μαζί του κι εμείς...
      Σ' ευχαριστώ πολύ, καλό μήνα να έχεις!

      Διαγραφή
  6. Όταν ολόκληρος πλανήτης ασχολείται με τρίχες είναι επόμενο και "φυσικό" και εμείς οι ξύπνοι να ασχοληθούμε με τρίχες, φρυδιών, μαλλιών και πολιτικών εξαγγελιών, έτσι να ξεχνιόμαστε από την ακρίβεια, τα ψέματα της TV, τις 4-5-6 δόσεις εμβολίων και τις Μεθ που ΘΑ μας περιθάλψουν...
    Αλίμονο μας Μαρία, δεν το βάζουμε όμως κάτω και δεν σκύβουμε το κεφάλι!
    Τα ΑΦιλάκια μου, πάντα καρδιάς, επιμονής και υπομονής!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ώρες ώρες "ζηλεύω" την αμεριμνησία και την άγνοια κινδύνου που διαθέτουν οι οπαδοί τέτοιων εκπομπών. Ίσως η άγνοια σώζει, όπως λέγεται, αλλά μέχρι πότε;
      Και τα δικά μου φιλιά, Στεφανία μου, μαζί με τις ευχές μου για έναν όμορφο μήνα!

      Διαγραφή
  7. Έγραψες ένα εκπληκτικό κείμενο - καταγγελία (κραυγή)! Σαν να διαβάζω και τις δικές μου σκέψεις συγκεντρωμένες σε τόσες λέξεις όσες είναι απαραίτητες για να ειπωθεί η ουσία της τραγικότητας που βιώνουμε!
    Δεν έχω να προσθέσω τίποτα, δεν έχω να σχολιάσω τίποτα επιπλέον, καθώς με κάλυψε η σκέψη και ο λόγος σου! Θυμώνω πολύ και θλίβομαι παράλληλα για το σκ@$^ που τρώμε στη μάπα και παραμένουμε "βούδες". Στημένη η δήθεν ανοησία εδώ και χρόνια κι εμείς θεατές...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ιούδες καλύτερα, Γλαύκη μου. Προδίδουμε τις αξίες μας και ρίχνουμε τα παιδιά μας στο λάκο με τα σ@@τά, όπως φαίνεται... Όσοι αντέχουν να αντιστέκονται στα καθρεφτάκια της τηλεόρασης, θα κάνουν τη διαφορά και θα ξεκινήσουν απ' την αρχή τον τροχό της ιστορίας.
      Καλό μήνα να έχουμε, φιλιά και υπομονή ♥

      Διαγραφή
  8. Γνωστά όλα Κανελλάκι μου και μη εξαιρετέα το τι σκουπίδι πια υπάρχει στην τηλεόραση...δεν βλέπεται και όπως λες πρέπει να ψάχνεις με τον φακό πιά για να βρεις κάτι καλό, για εμάς του ηλικιωμένους , που μόνο αυτήν έχουμε για "διασκέδαση και σωστή ενημέρωση"
    Είπαμε καλή είναι η πρόοδος, αλλά αυτό που συμβαίνει δεν υπάρχει παρακάτω πιάσαμε πάτο...η τεχνολογία μαζί με τα Μ.Μ.Ε. έχουν κάνει πολύ καλή δουλειά στην πλύση εγκεφάλων και προπαντός στην νεολαία, που ταυτίζεται με όσα σ..... της σερβίρουν...όσο για τον πολιτικό λόγο άφαντος!
    Με θυμώνουν όλα αυτά και προπαντός που δεν βλέπω προς το παρόν να αλλάζει κάτι.
    Οπως όμως λες ευτυχώς και το πιστεύω μάτια μου, πως υπάρχουν κάποιοι και ελπίζω πολλοί, που αντιστέκονται σε ότι σαβούρα υπάρχει και σίγουρα θα κάνουν την αντίσταση τους, όπως ο λόγος σου μαχαίρι που κόβει εκεί που πρέπει.
    Εκεί εναποθέτουμε τις ελπίδες μας στα καθαρά μυαλά του μέλλοντος, χωρίς τζάκια και θείους από την Κορώνη...
    Καλό μήνα Κανελλάκι μου με υπομονή και επιμονή στα πιστεύω μας, για ένα καλύτερο κόσμο!
    φιλώ σε Σ.Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αργοπορημένη η απάντησή μου, αλλά πάντα με το θαυμασμό και την αγάπη μου για την οξυδέρκεια και την ευαισθησία σου.
      Ρουλάκι μου σε φιλώ γλυκά και σ' ευχαριστώ πολύ ♥

      Διαγραφή
  9. Και ύστερα μου λένε γιατί ασχολούμαι με τα κουρελάκια μου.
    Είναι πολύ καλύτερα από τα κουρέλια της τηλεόρασης.
    Χάνομαι μέσα σ αυτά και δεν συμμετέχω.
    Δεν είναι όμως αυτή η λύση. Δεν γίνεται να κρύβουμε το κεφάλι σαν τη στρουθοκαμηλο.
    Πού θα βγει αυτή η κατάσταση φίλη μου;
    Πόσο ακόμα θα χωθούμε στη λάσπη μη πω τίποτα άλλο.
    Έχουμε ναρκωθεί, δεν εξηγείται αλλιώς.
    Αν μας βλέπουν οι παλιοί αγωνιστές, θα τρίζουν τα κόκαλα τους.
    Η πρόοδος τελικά δεν είναι πάντα για καλό.
    Σε φιλώ καλή μου φίλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όλα αυτά που κάνεις εσύ, Ρένα μου, είναι η απόλυτη ψυχοθεραπεία σ' ότι αρρωστημένο συμβαίνει γύρω μας. Πολλά τα κόκαλα που τρίζουν, συμφωνώ απολύτως.
      Ελπίδα και υπομονή. Θα περάσει κι αυτό, όπως έλεγαν οι παλιοί.
      Σε φιλώ κι εγώ, να είστε όλοι καλά ♥

      Διαγραφή

Ευχαριστώ πολύ για τα σχόλιά σας.