Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2023

Πολλά Δε Θέλει Ο Άνθρωπος [*]

 


Τότε που οι χριστουγεννιάτικες μπάλες ήταν γυάλινες και απαστράπτουσες. Στα κλαδιά του δέντρου απλώναμε λωρίδες από βαμβάκι που παρίστανε το χιόνι. Απ’ το ίδιο υλικό ήταν και οι λευκές νιφάδες που κολλούσαμε στο τζάμι (δεν είχαν κυκλοφορήσει ακόμα στην αγορά τα σπρέι χιονιού, καθώς και τα σπρέι αφαίρεσης χιονιού).

Το ραδιόφωνο έπαιζε από νωρίς το πρωί παραδοσιακά κάλαντα απ’ όλη την Ελλάδα και ακολουθούσε το ‘πλούσιο εορταστικό πρόγραμμα’ με χριστουγεννιάτικα τραγούδια απ’ την ‘παλιά δισκοθήκη’. Αγαπημένα ελληνικά και ξένα κομμάτια συνόδευαν τις προετοιμασίες για το γιορτινό τραπέζι. Κι ενόσω η αλησμόνητη φωνή της Δόμνας Σαμίου έδινε τη θέση της στον Frank Sinatra και τον Dean Martin, η λαμαρίνα με το ψητό (εισαγόμενο αρνάκι Νέας Ζηλανδίας ήταν η τάσης της εποχής), ετοιμαζόταν για  την αλερετούρ διαδρομή ως τον φούρνο της γειτονιάς. Καλές οι σύγχρονες κουζίνες και οι φούρνοι με διακόπτες αφής, αλλά σαν εκείνη τη μυρωδιά που ανέδυε η λαμαρίνα, καθώς την κουβαλάγαμε με τις εφημερίδες πίσω στο σπίτι, δεν υπάρχει.


Η ‘Ραδιοτηλεόραση’ με το εορταστικό πρόγραμμα πάνω στο κολλαριστό σεμεδάκι του μακρόστενου τραπεζιού, πλάι στην κρυστάλλινη φοντανιέρα γεμάτη με τζοκόντες και νουαζέτες για τους επισκέπτες. Στον επάργυρο δίσκο παραταγμένα τα κολονάτα ποτηράκια για λικέρ βύσσινο (απ’ το θρυλικό ΑΚΡΟΝ ΙΛΙΟΝ ΚΡΥΣΤΑΛ) και παραδίπλα τα πιατάκια απ’ το καλό μας σερβίτσιο (αυτό που έκανε εμφανίσεις μονάχα σε γιορτές και σχόλες).


Οι κυλιόμενες σκάλες της μνήμης θα μας ανεβάσουν ως τον έβδομο όροφο του ΜΙΝΙΟΝ. Εκεί που μας περίμενε πιστά κάθε χρόνο ένας Άι Βασίλης, απ’ τις πιο γλυκές και σταθερές αξίες της παιδικής μας ηλικίας. Σε μια εποχή που ο όρος ‘shopping therapy’ δεν είχε εφευρεθεί ακόμα, μια ολόκληρη πόλη ζούσε τον δικό της καταναλωτικό παράδεισο. Ένα μαγικό σκηνικό με κινούμενες κούκλες στις τεράστιες βιτρίνες που ζωντάνευαν τους ήρωες της Disney. Στριμωξίδι στον έκτο όροφο για να δούμε ζωντανό θεατρικό με την Μαριάννα Τόλη και τον Ντάνο Λυγίζο κι ύστερα γραμμή για τους έβδομους ουρανούς της παιδικής μας αθωότητας. Τα πρώτα μας view master με κλασικά παραμύθια, ήταν αυτά που χαράχτηκαν για πάντα στις μνήμες μας.


Η βόλτα στη στολισμένη Αθήνα και το ΜΙΝΙΟΝ κατέληγε συνήθως με δυο πεντανόστιμα σουβλάκια απ’ τη ‘Λιβαδειά’ (με καρφωτό ψωμάκι από πάνω), κι ύστερα στο ημιυπόγειο της Πανεπιστημίου για λαχταριστούς λουκουμάδες στο θρυλικό ‘ΑΙΓΑΙΟΝ’ (φαγώθηκε κι αυτό στο βωμό των μνημονίων).



Επιστροφή στο σπίτι με τον ηλεκτρικό απ’ την Ομόνοια ή το λεωφορείο απ’ την Πλατεία Κάνιγγος. Αν βρίσκαμε αδειανές θέσεις, ρίχναμε τον πιο μακάριο ύπνο στις αγκαλιές των δικών μας. Ήταν τότε που η αγορά δεν είχε πλημμυρίσει ακόμα με ηλεκτρονικά παιχνίδια και ακριβές κονσόλες. Τα παιχνίδια ήταν λιγοστά, τυλιγμένα μ’ εκείνο το  λεπτό σαν τσιγαρόχαρτο χαρτί ‘πολυτελείας’.



Στην παραμορφωτική αντανάκλαση απ’ την κατακόκκινη μπάλα του δέντρου, εκείνες οι μνήμες αναβοσβήνουν με νοσταλγία και πληρότητα. Ίσως ήμασταν η τυχερή γενιά που πρόλαβε να ζήσει την παιδική της αθωότητα, πασπαλισμένη με μπόλικη χρυσόσκονη και παραμύθι. Κι όσο κι αν ήταν λεπτές και εύθραυστες οι μπάλες εκείνες, αποδείχτηκαν ανθεκτικές και ανεκτίμητες. Σαν το ξύλινο τρενάκι που κυλούσε ανυποψίαστο στις ράγες του, δίχως έγνοιες και κυρίως δίχως φόβο.



Στους δαιδαλώδεις τροχιόδρομους της ενήλικης ζωής μας, εκείνον τον γέρο-καρβουνιάρη θ’ ανακαλούμε ισοβίως. Θα στριμωχνόμαστε στο μπροστινό κουπέ, πλάι στον μολυβένιο στρατιώτη και το ξύλινο αλογάκι. Στους ‘τυχερούληδες’ της Εl Greco και στην αχώριστη φίλη μας την Παταπούφα. Στη ρομαντική κούκλα με το λουλουδάτο κρινολίνο και το πλαστικό μωρό με το ενσωματωμένο δισκάκι ομιλίας κάτω απ’ τη φουφούλα του. Θα στριφογυρίζουμε την ξύλινη σβούρα και θα ξεκαρδιζόμαστε στα γέλια με την κουρδιστή μαϊμού και το ντέφι της.



Πέρασε η ώρα. Πάω να δω την ‘Ωραία Κοιμωμένη’ μέσα απ’ το παλιό σπιτάκι-view master. Κλικ στη λευκή καμινάδα και ξεκινάει το παραμύθι…



Καλά και ευσπλαχνικά Χριστούγεννα να έχουμε Y κουράγιο και δύναμη στο ζόρικο παιχνίδι της καθημερινότητας. Αξίζει να είμαστε μέλη της γραφικής κοινότητας που οραματίζεται έναν παραμυθένιο κόσμο. Να παραμένουμε τα πιτσιρίκια που διεκδικούν το μερτικό τους στην ελπίδα και την τρυφερότητα.



[*] Ο τίτλος της ανάρτησης είναι εμπνευσμένος απ’ το συγκλονιστικό ποίημα του Οδυσσέα Ελύτη

ëΟι φωτογραφίες της ανάρτησης προέρχονται απ’ το διαδίκτυο και ανήκουν στους δημιουργούς τους

 

22 σχόλια:

  1. Τόσο όμορφη γραφή με την πένα της καρδιάς βουτηγμένη στο μελάνι της μνήμης.
    Σε ευχαριστούμε για το ταξίδι σε εποχές αλλοτινές, για τα διδάγματα, μα ιδίως για την πολύτιμη επισήμανση ότι δεν πάψαμε να οραματιζόμαστε έναν παραμυθένιο κόσμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ από καρδιάς, φίλε Ευρυτάνα!
      Ξέρω πως είσαι μέσα σ' αυτούς που, όχι μόνο οραματίζονται, αλλά αγωνίζονται σθεναρά για να μείνει κάτι όρθιο σ' αυτόν τον τόπο.
      Την αγάπη και την εκτίμησή μου. Καλές γιορτές να περάσεις!

      Διαγραφή
  2. Τις ίδιες πάνω-κάτω αναμνήσεις, Μαρία μου, μόνο που οι δικές μου δεν ήταν φανταχτερές. Βλέπεις δεν είχαμε ΜΙΝΙΟΝ και στολισμένες βιτρίνες. Ήταν όμως τόσο όμορφα, τόσο αληθινά. Έτσι αγαπήσαμε τα Χριστούγεννα. Χωρίς ψεύτικα, πλαστικά συναισθήματα, χωρίς να ζούμε τον ρυθμό της φθοράς μιας υπερκαταναλωτικής κοινωνίας. Τι ευλογία να ήταν να ζήσουμε απ’ την αρχή την ίδια ιστορία, με την ωριμότητα απ’ τη ροή του χρόνου! Όμως ακόμα κι έτσι, φτάνουν οι λέξεις να εγκλωβίσουν εικόνες νοσταλγίας και σ’ ευχαριστώ γιαυτό Μαρία μου!
    Καλά κι ευλογημένα Χριστούγεννα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι γλυκό σχόλιο, όπως κάθε φορά κάνεις, Αννίκα μου.
      Σ' ευχαριστώ που υπάρχεις ανάμεσά μας, πάντα με τον μελίρρυτο λόγο σου και την γαλήνη που αποπνέει η παρουσία σου.
      Να είσαι καλά!

      Διαγραφή
  3. Αν και δεν έζησα την παιδική μου ηλικία στην Αθήνα, οι εικόνες που περιγράφεις μου είναι οικείες. Φρόντιζε η τηλεόραση να μας μεταφέρει καθημερινά το εορταστικό κλίμα της πρωτεύουσας, και όσο για τα δώρα κάπως έτσι και πιο δύσκολα και για μας. Κάνω μια αντιπαραβολή με το σήμερα, με τα ακριβά και κυρίως με την πληθώρα των παιχνιδιών των σημερινών παιδιών. Σε βαθμό που τίποτε να μην τα συγκινεί αληθινά, φοβάμαι ούτε και τα δώρα του Άη Βασίλης. Ναι, είμαστε τυχεροί γενιά, γιατί τα λίγα, τελικά ήταν πολλά για μας!
    Την Καλημέρα μου, Μαρία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χάσαμε την κλίμακα, Βασίλη. Απ' τη στέρηση και το στρίμωγμα, περάσαμε στην απόλυτη αμετροέπεια. Σημείο των καιρών κι αυτό.
      Εύχομαι ολόψυχα να περάσεις όμορφες γιορτινές μέρες με την οικογένειά σου!

      Διαγραφή
  4. Πω πω τι θυμήθηκες βρε Μαράκι...Συγκινήθηκα με αυτές τις μνήμες...Ξερεις, αυτή η γενιά και η προηγούμενη έγιναν υπερκαταναλωτές. Αυτή η γενιά που στερήθηκε αρκετά, όσο κι αν σήμερα μας φαντάζουν πλούσια με αληθινές αξίες και αγάπη.Και κάναμε τα παιδιά μας υπερκαταναλωτές αλλά και τον εαυτό μας. Έστω και τέτοιες μέρες ας θυμόμαστε τις αξίες που μεγαλώσαμε, γιατί είχαμε αξίες, και ας προσφέρουμε στον συνάνθρωπο την αγάπη την τόσο απαραίτητη
    Καλές γιορτές με ενσυναίσθηση και αξιοπρέπεια
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν πέσαμε άπαντες στην παγίδα του υπερκαταναλωτισμού, Άννα μου. Ίσως δεν είχαμε και τα μέσα για να το κάνουμε. Και ίσως γι' αυτό ανακαλούμε αυτές τις μνήμες, για να συγκρίνουμε το τότε με το σήμερα. Που όσο κι αν υπάρχει επάρκεια αγαθών, κάποια σπίτια στερούνται και τα υποτυπώδη ακόμα.
      Να είσαι καλά, Αννούλα μου! Καλές γιορτές με αγάπη και χαμόγελα ♥

      Διαγραφή
  5. «Αξίζει να είμαστε μέλη της γραφικής κοινότητας που οραματίζεται έναν παραμυθένιο κόσμο»;
    Το ωραιότατο νοσταλγικό κείμενό σου, Μαρία, απαντάει καταφατικά και πειστικά!
    Στην ίδια κοινότητα της ευαισθησίας, και εσείς με τις εμπειρίες τής μεγάλης πόλης και εμείς με τις εντελώς διαφορετικές των χωριών μας.
    Πολύ εύστοχο το τραγούδι που διάλεξες, είχα χρόνια να το ακούσω. Άριστη συνύπαρξη του Ελύτη με τον άτυχο σπουδαίο συνθέτη Λάγιο και τον εξαιρετικό Δημητράτο.
    (Από τα λίγα πραγματικά ποιήματα του Ελύτη, χωρίς σουρεαλιστικά ωραιόστιχα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που στάθηκες σ' αυτό το τραγούδι, Άρη.
      Σίγουρα οι εμπειρίες μας είναι διαφορετικές, ωστόσο τις σφραγίζει μια εποχή που η χώρα περνούσε απ' την τραυματική περίοδο του εμφυλίου και της χούντας, στα χρόνια της ευμάρειας (κι ας αποδείχτηκε κάλπικη αργότερα).
      Να ευχηθώ ολόψυχα καλές και ανθρώπινες γιορτινές μέρες!

      Διαγραφή
  6. Αχ.. Κανελλάκι μου , πολλά μπορεί να μην θυμάμαι από την δική μου μικρή ηλικία, ήταν δύσκολα πολύ εκείνα τα χρόνια, αλλά θυμάμαι των παιδιών μου, πενήντα χρόνια πριν εκείνο το λευκό μπαμπάκι, όταν το βάζανε με τα μικρά τους χεράκια επάνω στα κλαδιά του δέντρου και τις μικρές τουφίτσες επάνω στα τζάμια!
    Μινιόν δεν είχαμε εδώ αλλά, θυμάμαι τις βόλτες μας στα μαγαζιά του Ηρακλείου και την χαρά στα μάτια τους όταν έπαιρναν τα δωράκια τους.
    Οι μυρωδιές από τα ψητά φαγητά που τρύπαγαν τα ρουθούνια μας! πω...πω...
    Τι ωραίες εικόνες που ανασκάλεψες από το μπαούλο της μνήμης μας!
    Πόσο έχουν αλλάξει οι εποχές ψυχή μου!
    Πράγματι Κανελλάκι μου δεν θέλει πολλά ο άνθρωπος!!!
    Καλά Χριστούγεννα να περάσεις με όσους αγαπάς κοντά σου. Σ.Λ ✨🎄🧡

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Να γινόταν να κάνουμε ένα ταξίδι στο χρόνο και ν' ανεβοκατεβαίναμε εκείνες τις κυλιόμενες σκάλες, που τότε φάνταζαν σαν να μας πηγαίνουν στον παράδεισο. Ίσως γιατί γινόταν μονάχα μια φορά το χρόνο, όπως και τα δώρα ήταν αυστηρώς περιορισμένα...
    Να περνάς όμορφες μέρες Ρουλάκι μου, αγαπημένο 💖 ΣΛ 💌 πολύ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αχ Μαρία μου, άλλα χρόνια τότε. Πιο απλά, αλλά πιο ουσιαστικά, πιο γεμάτα, πιο ζεστά!
    Μακριά από instagrammικές πόζες και δήθεν χαρές.
    Μακάρι, να ξυπνήσουμε και να επιστρέψουμε στην ουσία. Αλλιώς, τα παιδιά του μέλλοντος οι μόνες αναμνήσεις που θα έχουν, θα 'ναι το engagement του κάθε post!
    Καλές γιορτές με υγεία! Να περάσεις όμορφα Μαρία μου!
    Πολλά φιλιά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εντάξει μωρέ, η κάθε εποχή γράφει τις δικές της μνήμες. Ας είναι καλά όλα τα παιδιά του κόσμου κι ας έχει το καθένα τις δικές του παρακαταθήκες στη ζωή του.
      Σ' ευχαριστώ πολύ, Μαρινάκι μου♥
      Καλές γιορτές, υγεία και αγάπη στην οικογένειά σου 💝🎄🎈😘

      Διαγραφή
  9. Με έκανες να πάω να βρω και μια δική μου αντίστοιχη ανάρτηση (πολύ πολύ παλιά) που αναφερόμουν στο Μινιόν! Τι ωραίο ταξίδι έκανα...
    Μπορεί να μην είμαι Αθηναία, αλλά όλα μου τα Χριστούγεννα ως παιδί τα πέρασα στην Αθήνα. Στην Αθήνα του Μινιόν, της αθωότητας, και των φανταστικών συναισθημάτων της ανεμελιάς, της χαράς, της αληθινής ευτυχίας.
    Αχ, ας βρουν επιτέλους εκείνη τη μηχανή του χρόνου!
    Κανελλένια μου, τα φιλιά μου και την αγάπη μου ♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είναι η νέα χρονιά σου γεμάτη με ευχάριστες ανατροπές και ευτυχισμένες στιγμές!
      Το εύχομαι ολόψυχα.
      Με όλη μου την αγάπη, καλές γιορτινές μέρες να περάσεις Αριστάκι μου 🎅🎄🎀🎈💝

      Διαγραφή
  10. Μαρία καλημέρα..
    Ωραία η περιγραφή των εικόνων.. Αντάμωση με τη νιότη οι όμορφες αναμνήσεις..
    Εμείς στο χωριό δεν είχαμε ποτέ Μινιόν , και όμως όλα ήταν όμορφα όπως είναι παντού όπου υπάρχει γιορτή..
    Θυμάμαι 18χρονος ότι το πρώτο μου ραντεβού στην Αθήνα το έδωσα στο Μινιόν.. , για να αποφύγω του Μπακάκου μήπως και πέσω πάνω σε κανένα γνωστό..?
    Εύχομαι καλές γιορτές για όλους..!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πόσο γέλασα με το πρώτο σου ραντεβού... Σωστή κίνηση πάντως, αφού ο Μπακάκος είναι απ' τα πιο πολυσύχναστα σημεία στο κέντρο.
      Εύχομαι ολόψυχα καλές γιορτές, Τάσο! Με υγεία και κάθε καλό στην οικογένειά σου!

      Διαγραφή
  11. Καθυστερημένα, αλλά ήρθα κι ελπίζω να προλαβαίνω για λίγες ευχές και στον δικό σου χώρο...
    Μια πολύ συγκινητική ανάρτηση γεμάτη αρώματα, εικόνες και μνήμες παντός είδους μιας άλλης εποχής ιδιαίτερα τρυφερής για πολλούς!
    Κρατώ αυτό κι επιμένω κι εγώ:
    "Αξίζει να είμαστε μέλη της γραφικής κοινότητας που οραματίζεται έναν παραμυθένιο κόσμο. Να παραμένουμε τα πιτσιρίκια που διεκδικούν το μερτικό τους στην ελπίδα και την τρυφερότητα."
    Έτσι, σε πείσμα όλων αυτών που επιδιώκουν με κάθε τρόπο να εξαφανίσουν ό,τι πιο αγνό είχα μέσα του πάντοτε ο άνθρωπος και να σβήσουν οποιαδήποτε διαδρομή εξόδου από τη βρωμιά και το απόλυτο "τίποτα".
    Κόντρα σε όλα, εύχομαι πολλές αγαπησιάρικες στιγμές με τους ανθρώπους που επιθυμείς να έχεις κοντά σου με υγεία, υπομονή, επιμονή και δυναμισμό!
    Σε φιλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και τις δικές μου ευχές, Γλαύκη μου, για ανέφελες γιορτινές μέρες, με κάμποση ηρεμία και ανάπαυλα. Να χαίρεσαι τους δικούς σου ανθρώπους και να έχεις υγεία, υπομονή και πείσμα για ένα καλύτερο αύριο... 🎅🎄🎈💝

      Διαγραφή

Ευχαριστώ πολύ για τα σχόλιά σας.