Σάββατο 7 Μαρτίου 2015

Bullying… ένα παιδικό παραμύθι μόνο για ενήλικες

Ας αφήσουμε τα παιδιά στην άκρη κι ας μην τα φορτώνουμε κι άλλες αμαρτίες. Το Bullying είναι πρωτίστως προσωπική μας κατάκτηση. Χαρακτηριστικό των ενηλίκων. Πολλές φορές, ακόμα και των μορφωμένων ενηλίκων. Και για να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς, των ενηλίκων εκείνων που υπηρετούν ένα λειτούργημα που –θεωρητικά- αντιμάχεται και καταδικάζει κάθε μορφής εκφοβισμούς, ρατσιστικές συμπεριφορές, λεκτική και σωματική βία, νταηλίκι κι όλα τα παραφερνάλια. Όταν π.χ. διαβάζω πως το θέμα του Βαγγέλη Γιακουμάκη ήρθε στη βουλή - όχι γιατί χάθηκε ένα παλικάρι, αλλά γιατί στοχοποιήθηκε ως υπεύθυνος ένας συνάδερφος απ’ το κουρμπέτι τους- αναρωτιέμαι. Τους είναι άγνωστο το φαινόμενο του εκφοβισμού από πολιτικά πρόσωπα; Ακούν για πρώτη φορά την ανάμιξη πολιτευτάδων σε υποθέσεις κυκλωμάτων, διακίνησης ναρκωτικών, σωματεμπορίας, ακόμα και αθωωτικών αποφάσεων για στυγνούς δολοφόνους; Κανένας συνειρμός, καμιά υποψία;


Θυμόμαστε καλά τις επικές φράσεις επιφανών πολιτικών εντός του κοινοβουλίου, αλλά και κάποιων αυτοαποκαλούμενων ‘λόγιων’, τα βιβλία των οποίων έχουμε διαβάσει, ίσως και αγαπήσει στο παρελθόν. Ας ψυχοαναλύσουμε πρώτα τους εαυτούς μας και την κοινωνία που χτίσαμε για να ζήσουν τα παιδιά μας. Σ’ ένα ετοιμόρροπο οικοδόμημα που καταρρέει, δεν ευθύνονται οι νεοφερμένοι ένοικοι, αλλά οι “αρχιτέκτονες” της κατασκευής.


"Θέλεις Κασιδιάρη!" - Υφυπουργός Παιδείας Γ. Στύλιος στην Λ. Κανέλλη

"Έλα μωρή καλτσοδέτα!" - Σ. Ξυνίδης στην Εύα Καϊλή

"Θα μας κλάσεις μια μάντρα αρχ…δια" - Ιορδ. Τζαμτζής στην Ραχήλ Μακρή

"Κάτσε κάτω ρε, τι μιλάς εσύ, πάλι πιωμένη είσαι;" Ηλ. Κασιδιάρης στην Φ. Πιπιλή

"Τσόγλαν μπόι" - Κανέλλη για Τσίπρα

"Εσύ να πας να δεις ποια είσαι, να πας σε κανένα ψυχιατρείο!" - Αδωνης στην Ζωή Κωνσταντοπούλου

"Δίπλα στους Ρομά, ζουν άνθρωποι…" Σ. Βούλτεψη 

"Έχουμε όλους τους καλούς Έλληνες μαζί μας" Μ. Βορίδης


Η παρακάτω στιχομυθία δεν είναι απ’ την ταινία του Στάθη Ψάλτη ‘Πες τα βρωμόστομε’, αλλά απ’ την προανακριτική επιτροπή της Βουλής (5/4/2013):
Κασιδιάρης: Άντε βρε χοντρέ τελείωνε!
Βενιζέλος: Φασίστα!
Μαρκογιαννάκης (Πρόεδρος της Επιτροπής): Σας παρακαλώ πολύ!
Βενιζέλος: Εξευτελίζεις το Κοινοβούλιο!
Κασιδιάρης: Έτσι να μιλάς στους χαφιέδες μέσα στο ΠΑΣΟΚ, γελοίε! Χοντρέ! Να μιλάς έτσι μέσα στο ΠΑΣΟΚ, όχι σ’ εμένα!
Βενιζέλος: Δεν ντρέπεσαι;


"Συμπέρασμα: οι ελεγκτές δεν πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους, γιατί κάποιος τζαμπατζής μπορεί να πηδήξει έξω από το όχημα. Λογικό" Ειρωνικό τουίτ της Λένας Διβάνη, για τον 18χρονο που έχασε τη ζωή του σ’ ένα τρόλεϊ. Για ένα εισιτήριο…

"Η κραυγαλέα του ημιμάθεια, που την πουλάει ως στυλ, με ενοχλεί αφάνταστα. Ρε φίλε, frozen war …Frozen war"; Μα Frozen war; Δεν ξέρεις αγγλικά, εντάξει..." - Χρήστος Χωμενίδης για Αλ. Τσίπρα.

“O ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα πεζοδρομίου… Επιπλέον, πολλά από τα στελέχη του είναι εμφανώς ασταθή, νευρωτικά, εν εξάλλω καταστάσει” - Σώτη Τριανταφύλλου

“Η συνειδητοποίηση ήρθε πριν λίγα χρόνια και με βάρεσε σα χαστούκι: κατάλαβα ότι δε μ’ αρέσει η Ελλάδα. Τόσο απλά.” - Χριστίνα Ταχιάου, βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης με Το Ποτάμι. Στην Ελλάδα...

"Έχω πηδήξει τη μισή Αθήνα κι αυτοί της Χρυσής Αυγής συνεχίζουν να με αποκαλούν αδερφή" - Πέτρος Τατσόπουλος.



Στη μικρή κοινωνία μας που ξεκινάει απ’ το κοινοβούλιο και φτάνει ως το δωμάτιο του σπιτιού μας, η βία είναι ο αέρας που ανασαίνουμε. Μπανιστήρι στην τηλεόραση, σεξιστικά στερεότυπα σε διαφημίσεις και τηλεσκουπίδια, παιχνίδια που μυούν τα παιδιά στη βία, επιθετικότητα στο σπίτι, στη δουλειά, στους δρόμους, στα γήπεδα, στις στρατιές των ΜΑΤ, στις διαδηλώσεις, στις σχολικές αίθουσες, στα έδρανα της βουλής, ακόμα και ανάμεσα σε ανθρώπους του «πνεύματος» που υποτίθεται ότι έχουν κατακτήσει την αυτοκυριαρχία και τη νηφαλιότητα και προτάσσουν την τέχνη τους ως όπλο στα σημερινά αδιέξοδα. Μα και στον ιντερνετικό μικρόκοσμό μας, είναι βία τα δηλητηριώδη σχόλια, οι απειλές και οι εκφοβισμοί. Κι όσο σιωπούμε, γινόμαστε συνυπεύθυνοι. Ο μεσαίωνας έχει ανοίξει ήδη τις πύλες του για να μας υποδεχτεί.



34 σχόλια:

  1. Αχ Μαρία μου
    Είναι ηθικά αποβλητέοι ακόμα
    κι άνθρωποι που θα νομίζαμε
    πως μπορούμε να συνομιλήσουμε
    Φαντάσου κάποιους που δεν έχουν τσίπα
    εκ ιδεολογίας!!!

    φιλάκι ♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπορεί να είναι ηθικά αποβλητέοι, ωστόσο κάποιοι κάθονται στα έδρανα της βουλής...
      Φιλιά Ελένη μου!

      Διαγραφή
  2. Εμετικοί είναι όλοι τους, ανόητοι, σκουπίδια που περπατούν!
    Υποκρισία παντού όταν η βία και ο εκφοβισμός κάθε είδους έχει εισβάλλει στις
    ψυχές όλων!!! Πόσο των παιδιών, που είναι ο αδύναμος κρίκος, για να τους πετάξουμε
    όλες τις ευθύνες ως ανίκανοι ενήλικες!
    Εξαιρετικό το κείμενό σου και ταιριάζει απόλυτα να συνοδευτεί με το ποίημα του Neruda!
    Ένα παράδειγμα άνοιξης απέναντι στον μεσαίωνα που έχουμε οδηγηθεί...
    Καλή σου μέρα, Μαράκι!

    υ.γ.
    Σήμερα χορεύουμε, για να πάρουμε μια ανάσα από όσα δεν παλεύονται εύκολα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το συνηθίζουμε Γλαύκη μου. Όταν η ευθύνη μας βαράει την πόρτα, εμείς φωνάζουμε τα παιδιά ν' ανοίξουν και να την αντιμετωπίσουν.
      Χορεύοντας με τους "λύκους" ένα πράμα...
      Φιλιά πολλά και σ' ευχαριστώ πολύ!

      Διαγραφή
  3. Αυτός ο τόπος είναι ένας αιώνιος φαύλος κύκλος, όπου οι επιλογές μας είμαστε εμείς και όπου οι άλλοι γίνονται οι επιλογές μας. Μες στη μέση είναι τα παιδιά, τα οποία τα θυμόμαστε που και που, αναζητώντας τις ευθύνες ΜΑΣ στις πράξεις τους.... Μέγα λάθος! Καλό σ/κ Μαρία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τουλάχιστον ας το θυμόμαστε που και που. Πως έχουμε κάτι παιδιά ανάμεσά μας, ασφυκτικά κλεισμένα στα λάθη μας. Και να μη τα "βαράμε" διαρκώς, κουνώντας τους το δάχτυλο επικριτικά.
      Καλή βδομάδα να έχεις Πέτρα!

      Διαγραφή
  4. Πολλά αποκρουστικά μαργαριτάρια μάζεψες, Μαρία. Ένας μεγάλος τόμος μαύρης βίβλου θα μπορούσε να εκδοθεί μόνο από τις στιχομυθίες τής προηγούμενης βουλής.
    Στην καθημερινότητα, ο φασισμός παντού παρών. Πάντα έτσι ήταν. Το εξοργιστικό είναι ότι, αντί η κοινωνία μας να εξελίσσεται προς το καλύτερο, διολισθαίνει προς τη λάσπη. Και γράφονται και εκφωνούνται επί χρόνια λόγια και λόγια για την Παιδεία μας, και τελικά το ζήτημα μένει στο πώς θα γίνονται οι εξετάσεις στο Λύκειο.
    Κι όλο περιμένω να βρεθεί ένας (αριθμός 1) υπουργός Παιδείας, υπουργός πολιτισμού, ένας τέλος πάντων άνθρωπος της εξουσίας, που θα δώσει ένα μήνυμα να ξεκινήσει μια επανάσταση πολιτισμού στη χώρα μας. Και να συμπαραταχθούν οι πνευματικοί άνθρωποι, όσοι υπάρχουν, για την αναγέννηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Μια επανάσταση πολιτισμού"... αυτό ακριβώς είναι που χρειαζόμαστε και αυτό ας επιδιώξουμε. Αρχίζοντας απ' το σπίτι μας.
      Σ' ευχαριστώ πολύ Άρη για την τόσο ακριβή σου τοποθέτηση. Όπως το λες "πώς θα γίνονται οι εξετάσεις στο Λύκειο", αυτός είναι ο καημός μας. Λες κι έχουμε κατακτήσει την παιδεία και την καλλιέργεια των παιδιών μας. Πόση υποκρισία!...
      Να είσαι καλά!

      Διαγραφή
  5. Από τη στιγμή που όσοι αγαπούν την Ελλάδα δεν ασχολούνται με την πολιτική και ο πραγματικός πνευματικός κόσμος σιωπά, είναι αυτονόητο ότι τα κενά θα τα γεμίσουν αρουραίοι που θα βγουν από υπονόμους.
    Θέλει πολύ κόπο, πολλά χρόνια και αληθινή όρεξη για να αλλάξουν όσα μας κρατούν στο παρελθόν.
    Τα αίτια του κακού τα γνωρίζουμε όλοι, είμαστε όμως σίγουροι πως όλοι θέλουμε να αλλάξουμε προς το καλύτερο;
    Γιατί σίγουρα υπάρχουν και αυτοί που βολεύονται στο χάος.
    Και από δίπλα τους στρατιές φτωχοδιάβολων που αρκούνται στο να γλείφουν κόκκαλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πέτρο μου η αλλαγή είναι προσωπική υπόθεση. Αν το αντιληφθούμε αυτό, τότε ο εαυτός μας μπορεί να γίνει ένα μικρό σύμπαν. Δεν περιμένω ν' αλλάξει τίποτα, οι "αρουραίοι" όπως λες κι εσύ, πάντα θα υπάρχουν και θα θεριεύουν.
      Όσοι επιλέγουν τον "υπόνομο" ως τόπο διαμονής, ας μείνουν εκεί. Δεν με αφορούν!

      Διαγραφή
  6. Εγώ ακόμα δεν είμαι σίγουρη ότι θέλουμε να αλλάξουμε.
    Μπορεί ένα μεγάλο τμήμα του κόσμου, αλλά είναι οι περισσότεροι;
    Ολες οι συμπεριφορές των παιδιών ξεκινάνε από τους μεγάλους.
    Έχουν τον χαρακτήρα τους όταν γεννιούνται, αλλά ο τρόπος που μεγαλώνουν και οι προσλαμβάνουσες που έχουν είναι αυτά που θα καθορίσουν τον χαρακτήρα τους και την μετέπειτα συμπεριφορά τους.
    Οτι γίνονται το έχουμε κάνει εμείς και μόνο εμείς.
    Να μην το ξεχνάμε αυτό και να προσέχουμε.
    Τα φιλιά μου καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν υπάρχουν απαντήσεις και το πρόβλημα δεν είναι ποσοστιαίο. Νομίζω κιόλας...
      Έκαστος εφ' ω ετάχθη Ελενάκι μου ;-)
      Καλό βραδάκι να έχεις!

      Διαγραφή
  7. Σ΄ένα ετοιμόροπο οικοδόμημα που καταρρέει δεν ευθύνονται οι νεοφερμένοι ένοικοι αλλά "οι αρχιτέκτονες" της κατασκευής.
    Λίγες λέξεις που λένε πολλά.
    Όσο για το ελληνικό κοινοβούλιο στ΄αλήθεια είναι μια μεγάλη ντροπή.
    Θα το για άλλη μια φορά. Ο Θεός να λυπηθεί την Ελλαδίτσα μας γιατί θα την χάσουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ντένη μου ο Θεός πρέπει να μας λατρεύει.
      Μας έριξε στην πιο όμορφη γωνιά του πλανήτη και μας δίνει διαρκώς τις δοκιμασίες εκείνες, που -αν θέλουμε- τις κάνουμε ευκαιρίες για να πάμε ένα βήμα μπροστά. Στο χέρι μας είναι...

      Διαγραφή
  8. "Σ’ ένα ετοιμόρροπο οικοδόμημα που καταρρέει, δεν ευθύνονται οι νεοφερμένοι ένοικοι, αλλά οι “αρχιτέκτονες” της κατασκευής."

    Αυτό ακριβώς και το προσυπογράφω σε όλες του τις εκδοχές....!!
    Κατά τα άλλα η ανάρτησή σου τα λέει όλα, τόσο που νιώθω άσχημα γιατί έκανα (ας το πούμε bullying) στον Αντωνάκη και στον Άδωνη τις προάλλες...και το χειρότερο, δεν ξέρω αν θα το ξανακάνω!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μην παίρνεις τίποτα πίσω απ' όσα είπες Μαράκι μου! Η κριτική όσων ευθύνονται για την καταρράκωση μας, είναι χρέος μας. Το μπούλινγκ συνήθως γίνεται σε όσους είναι αδύναμοι κοινωνικά και οι κ.κ. Αντωνάκης και Άδωνης δεν ανήκουν σ' αυτή την κατηγορία. Και πάλι κόσμιους μας βρίσκω με όσα έχουμε υποστεί τα τελευταία χρόνια.
      Φιλιά πολλά κι από μένα!

      Διαγραφή
  9. Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ για την επίσκεψη και το σχόλιο!
      Καλό βράδυ να έχεις!

      Διαγραφή
  10. Θέλεις γερό οικοδόμημα; Φρόντισε τα θεμέλια…
    Θέλεις γερό κράτος; Φρόντισε την καλλιέργεια της γης..
    Θέλεις συναισθηματικά υγιές παιδί; Φρόντισε την καλλιέργεια της ψυχής…
    Θέλεις καθ’ όλα υγιή ενήλικα; Φρόντισε την παιδική του ηλικία…
    Θέλεις υγιές πολιτικό σύστημα; Φρόντισε την ψήφο σου…
    Μαρία μου, αυτές κατά τη γνώμη μου είναι οι σωστές φροντίδες-επενδύσεις για το μέλλον μας…
    Έχεις την καλημέρα μου με πολλή αγάπη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα είπες όλα Ινώ μου με τον πιο ευσύνοπτο και ευθύβολο τρόπο.
      Δεν έχω να προσθέσω κάτι, ας κρατήσουμε όλοι τα ερωτήματά σου κι ας τα απαντήσουμε αναλόγως...
      Να είσαι καλά!

      Διαγραφή
  11. ΔΕΝ θα διαφωνησω,φυσικα..Σε οσα υπεροχα γραφεις...
    Ας μην ξεχναμε ομως δυστυχως,οτι Η ΒΙΑ..Ειναι πολλες φορες ΚΑΙ αποτοκος ΑΝΑΓΚΗΣ....!!
    Δηλαδη...
    Το αλλοδαπο παιδι..Που περιθωριοποιειται ΠΟΝΑΕΙ και εκδικειται...Το ιδιο και το παιδι των ΡΟΜΑ'..
    Που περασε την παιδικη του ηλικια ως ενοικιαζομενος ζητιανος...
    Τα πειναλικα παιδια των ΠΡΩΗΝ εργαζομενων στην οικοδομη,και στην Ναυπηγοεπισκευαστικη...
    ΠΕΙΝΑΝΕ και θυμωνουν,για αυτο...!!
    ΒΕΒΑΙΩΣ και κατα βασιν ειναι ΠΟΛΙΤΙΚΟ το προβλημα...
    ΑΛΛΑ οι ιδιοι ενηλικες,που σκεφτονται την ευθυνη τους..
    ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΑΚΤΙΚΑ πρωτα..
    Να θεσμοθετησουν σε μονιμη βαση πλεον...
    Τουλαχιστον την μεσημεριανη σιτιση..ΟΛΩΝ των μαθητων....

    Παρακαλω,δειτε και αυτην την αποψη...Δεν ειναι παραμυθι..ΙΣΧΥΕΙ...!!

    Και Χρονια πολλα,για σημερα...!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φυσικά και δεν είναι παραμύθι! Για φαντάσου ρε Μαχαίρη. Στο 2015 να συζητάμε ακόμα το αυτονόητο. Σε μια ευρωπαϊκή χώρα. Τη σίτιση των παιδιών μας. Δεν θα ξεχάσω ποτέ ένα πλακάτ στο Σύνταγμα "Την πείνα φοβάμαι Θεέ μου!" Και ναι, αυτά τα παιδιά έχουν βιώσει στο πετσί τους την απόλυτη βία. Κι αν γίνουν παραβατικά, όλοι θα κουνάμε με απέχθεια το κεφάλι για την κατάντια τους.
      Τα χρόνια πολλά καλοδεχούμενα, αν και δεν είμαι οπαδός των "παγκόσμιων ημερών" και όλων αυτών των κατασκευασμάτων.
      Να είσαι καλά!

      Διαγραφή
  12. Ας είμαστε ειλικρινής, νομίζω πως όλοι μας κάποια στιγμή έχουμε πέσει θύματα βίας και σίγουρα λεκτικής και πώς αντιδράσαμε;
    Αντιδράσαμε με καλοσύνη, με κατανόηση, αδιάφορα ή βίαια;...
    Ελπίζω πως ο καθένας ανέλαβε τις ευθύνες του και αντέδρασε όπως του "όριζε" η καρδιά του, τουλάχιστο να μη βασανίζεται από τύψεις! ;-)
    Αισθάνομαι πως η βία πλέον είναι "τόσο" γύρω μας που αρχίζουμε και τη θεωρούμε φυσική και πολλοί από μας, αντιδρούν βίαια όταν επάνω τους ασκείται βία, άρα η βία είναι προσωπική υπόθεση του καθενός...
    Μήπως πρέπει να σταματήσουμε να παρακολουθούμε την TV; Έτσι δεν τρέφουμε τη τρομολαγνεία των ΜΜΕ... δεν ξέρω κάπως δεν πρέπει να δράσουμε;
    Φτάνουν τα λόγια;
    Ευχαριστώ Μαρία, που βάζεις τόσο ξεκάθαρα το πρόβλημα της βίας και έτσι ίσως μας αναγκάζεις ν' αναλάβουμε τις ευθύνες μας, αλλάζοντας πρώτα οι ίδιοι!
    ΑΦιλάκια με όλη μου την αγάπη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ας έχουμε κριτική ματιά σ' όσα -αναγκαστικά- παρακολουθούμε.
      Όσοι έχουν το σθένος ν' αντισταθούν στη αποχαύνωση της τηλεόρασης, καλό δικό τους.
      Τουλάχιστον ας μην αφήνουμε εκτεθιμένα τα παιδιά, όσο μπορεί να γίνει αυτό.
      Στεφανία μου σ' ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο σου. Ξέρω πως καταλαβαινόμαστε :-)

      Διαγραφή
  13. Απ χτύπησες τη ρίζα του προβλήματος Μαρία! Τα παιδιά αναπαράγουν τις συμπεριφορές των μεγάλων! Κι έχει αποδειχθεί επανειλημμένα πως τα επιθετικά παιδιά είναι και τα ίδια θύματα ενδοοικογενειακής βίας κι όμως ποτέ δεν μεσολαβούν κοινωνικοί λειτουργεί και πρόνοια.. τι να λέμε τώρα.
    Καλή εβδομάδα και καλή συνέχει, πάω να διαβάσω και τον καφενέ σου επιτέλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι αν ξεκινήσουμε απ' τη "ρίζα", μπορεί να φτάσουμε σιγά-σιγά και στις κορφές. Λίγο "σκάψιμο" μέσα μας θέλει. Πονάει αλλά θεραπεύει.
      Eυχαριστώ Χριστινάκι μου!

      Διαγραφή
  14. Μαρία μου, τα είπες όλα, δεν έχω τι άλλο να προσθέσω!
    Συμφωνώ, η ευθύνη είναι πρωτίστως δική μας, εμείς θέτουμε το παράδειγμα και τα παιδιά ακολουθούν.
    Όσο για τις στιχομυθίες που αναφέρεις, τι να πω; Ντρέπομαι και οργίζομαι ταυτόχρονα...
    Φιλιά, καλή σου εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ ντρέπομαι Έλλη μου (για λογαριασμό τους).
      Όσο κι αν είναι απωθητικές, είναι μια στάση ζωής που υιοθετείται από πολλούς.
      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  15. Εχεις δίκιο Μαρία μου έχουμε ξεφύγει όλοι.
    Και πιστεύω ότι τα επόμενα χρόνια θα'ναι ακόμα χειρότερα
    γιατί χάσαμε την ευγένεια της ψυχής μας.

    Τουλάχιστον ας προσπαθήσουμε
    να κρατάμε τις αξίες μέσα στα σπίτια μας
    για να μεγαλώνουμε πολίτες σωστούς
    με ευγενή αισθήματα.

    Τα φιλιά μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ποια ευγένεια Ζουζού μου;
      Ας κρατάμε την ψυχραιμία μας τουλάχιστον...
      Σου στέλνω πολλά φιλιά και μια γλυκιά καληνύχτα!

      Διαγραφή
  16. Επιτέλους διάβασα και μια σωστή κουβέντα για το bullying.. Είναι προσωπική μας κατάκτηση.
    Όταν τα λέω ~ και από την σκοπιά της κοινωνικής λειτουργού~ ακούω διάφορα τραγελαφικά του στυλ "οι γονείς δεν είναι θεοί" ...
    Χάνω και τα λόγια μου πλέον!
    Καλό σαββατοκύριακο Μαρία μου από την βροχερή γειτονική σου συνοικία! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να'σαι καλά Κατερίνα! Η γνώμη ενός ειδικού όπως είσαι εσύ, έχει ιδιαίτερη αξία για μένα και με τιμάει πολύ που την καταθέτεις εδώ.
      Καλό σαββατοκύριακο να έχεις!

      Διαγραφή
  17. Kαλησπερα σας........το Μπουλινγκ....που γινεται απο μικρα παιδια και εφηβους καταγγελεται ....αλλα λες παιδια ειναι ...ανωριμα......το βρισκουν ως παιχνιδι μερικες φορες χωρις να γνωριζουν τις συνεπειες που δημιουργουν σε εναν ανθρωπο.... Οταν ομως το μπουλινγκ......γινεται απο μεγαλους ανθρωπους ωριμους φιανομενικα σοβαρους με οικογενεια η οχι......ΠΟΣΟ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΕΟ ΕΙΝΑΙ??????? Σε αυτην την περιπτωση το μπουλινγκ θεωρειται ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ενεργεια οταν καταστρεφεις την τιμη και την υποληψη ενος ανθρωπου....που δεν εχει πειραξει κανεναν και ποτε....(με στοιχεια) Εαν αυτος ο ανθρωπος παθει κατι .....συνυπευθυνοι ειναι και αυτοι που ηξεραν και δεν μιλανε......η αυτοι που ενεργουσαν με κατευθυνσεις αλλων και ψευδη στοιχεια.. Ο Θεος βλεπει.....κρινει ....και τιμωρει.... Μιλαμε για αγαπη...για ανθρωπια....για φιλους..για τον Θεο....για σεβασμο στην οικογενεια κτλ....και καποιοι αποδεικνυονται χειροτεροι απο Υαινες.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. ΣΚΛΗΡΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΑΙΔΙΑ skliraparamithia.blogspot.gr παραμυθια για την κακοποίηση

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ευχαριστώ πολύ για τα σχόλιά σας.