Πέμπτη 14 Απριλίου 2016

Ο «κυρ-Γιώργης» μας εκπαιδεύει

Πριν 32 χρόνια, πέθανε ολομόναχος στο μικρό διαμέρισμά του στη λεωφόρο Αλεξάνδρας. Ήταν  Μεγάλη Τρίτη, τον Απρίλη του 1984.

Το έλεγε πάντα με καμάρι πως καταγόταν από το Διακοφτό. Εκεί ξεκίνησε και την  καριέρα του, ανεβάζοντας σε μικρή ηλικία  θεατρικές παραστάσεις με αυτοσχέδια σκηνικά και πρωταγωνιστές τους συνομήλικους συγχωριανούς του. Οι γονείς του ήταν αντίθετοι στην προοπτική να γίνει θεατρίνος. Από το 1929, όταν τελείωσε το εξατάξιο γυμνάσιο και για έξι χρόνια, προσπαθούσε να τους πείσει να τον αφήσουν να πάει στην Αθήνα να σπουδάσει. Τελικά, μεταχειρίστηκε ένα τέχνασμα: Έβαλε τον παπά της εκκλησίας του Αγίου Τρύφωνα να ζητήσει από τους θεοσεβούμενους γονείς του να του επιτρέψουν να σπουδάσει σε ιεροδιδασκαλείο της Αθήνας. Τα κατάφερε τελικά  και το 1938 αποφοίτησε απ’ τη δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου με άριστα. Κι ας τον είχαν κόψει αρχικά  στις εισαγωγικές εξετάσεις, επειδή πρόφερε βαθιά το λάμδα και το σίγμα. Όταν ο Αιμίλιος Βεάκης έστειλε συγχαρητήριο τηλεγράφημα στους γονείς του για το δίπλωμα, αυτοί νόμισαν ότι ο Βεάκης ήταν διευθυντής του ιεροδιδασκαλείου και έσπευσαν με χαρά να δείξουν το τηλεγράφημα στους συγχωριανούς. Προς δυσάρεστη έκπληξή τους όμως, κάποιοι γνώριζαν στο Αίγιο το όνομα του μεγάλου αυτού ηθοποιού κι έτσι έγιναν τα αποκαλυπτήρια. Για πολλά χρόνια η αντιμετώπιση που είχε ο Διονύσης από συγγενείς και συγχωριανούς ήταν απαξιωτική έως και εχθρική.

Το 1940, ο Διονύσης υπηρετεί ως λοχίας στην πρώτη γραμμή του ελληνοαλβανικού μετώπου και παίρνει μέρος σε μεγάλες μάχες. Πολύ αργότερα, όταν ο πόλεμος ήταν μια μακρινή ανάμνηση απ’ το παρελθόν, είχε πει σε συνέντευξή του: «Δεν ξεχνιούνται όσα χρόνια και αν περάσουν. Πώς να σβήσει από τη μνήμη μου η εξόρμησις στο ύψωμα του Αγ. Αθανασίου στη Χειμάρα; Ανεβήκαμε με χέρια και πόδια, πολεμώντας με πέτρες. Είχα, θυμάμαι, πέντε φυσίγγια επί 20 ώρες. Εκεί που είχαμε σκαρφαλώσει, δεν μπορούσαν να μας φτάσουν τα μεταγωγικά. Κι εμείς πολεμούσαμε με πέτρες». Βγήκε  τελικά ζωντανός απ’ την πρώτη γραμμή του μετώπου και μετά τη συνθηκολόγηση επέστρεψε στο Διακοφτό, με μόνο διαθέσιμο μέσο …τα πόδια του.

 Στην ταινία «Το Ξύλο Βγήκε από τον Παράδεισο» ο Σακελλάριος είχε πρόβλημα στη σκηνή με τα χαστούκια που δεν του έβγαιναν πιστευτά. Ούτε ο Ορέστης Μακρής, ούτε ο Τσαγανέας, ούτε ο Γαβριηλίδης μπορούσαν να δώσουν χαστούκι σωστά και με δύναμη. Οπότε μπαίνει ο Παπαγιαννόπουλος και λέει του Σακελλάριου. «Φέρε μία να της δώσω εγώ χαστούκι» και φραπ! το πέτυχε με την πρώτη. «Δόξα σοι ο Θεός!», λέει ο Σακελλάριος και γυρνάει προς τα 300 περίπου κορίτσια που συμμετείχαν στην ταινία: «Ποια θέλει να είναι η επόμενη;» Μέχρι τότε όλες ήθελαν για να κερδίσουν το γκρο πλαν, μετά όμως το χαστούκι του Παπαγιαννόπουλου, μόνο μία προσφέρθηκε. Φραπ! δίνει μία ο Παπαγιαννόπουλος και της βγάζει ένα δόντι. «Α, δεν πειράζει...», είπε η κοπέλα, «...ήταν χαλασμένο και θα πήγαινα στον οδοντίατρο να το βγάλω».

Στην ιστορική παράσταση «Το μεγάλο μας τσίρκο» του Ιάκωβου Καμπανέλλη, ο Διονύσης  παίζει τέσσερις ρόλους. Του Βυζαντινού ζητιάνου, του Ελευθέριου Βενιζέλου, του Καραγκιόζη και του Γέρου του Μοριά. Ως Θόδωρος Κολοκοτρώνης, κατέβαινε απ’ το βάθρο του αγάλματός του για να εμψυχώσει τους Έλληνες να διεκδικήσουν την ελευθερία τους. Το τέλος του ρόλου του τον έβρισκε πάντα βουρκωμένο. Μαζί του κι οι θεατές που –εν μέσω δικτατορίας (Ιούνιος 1973)- διψούσαν για ελευθερία λόγου και πολιτική σάτιρα. Σ’ όλη τη διάρκεια των παραστάσεων έγινε λαϊκό προσκύνημα. Οι πρωταγωνιστές της ιδέας και της υλοποίησης -Τζένη Καρέζη και Κώστας Καζάκος- κατάφεραν να ξεγελάσουν τη λογοκρισία της χούντας και πήραν την άδεια για ν’ ανέβει η παράσταση στο καλοκαιρινό «Αθήναιον» της Πατησίων, απέναντι απ’ το Μουσείο. Έχοντας απίστευτη απήχηση στο κοινό, το έργο αυτό ξεπέρασε τα στενά θεατρικά όρια και αποτέλεσε πολιτικό γεγονός. Παρά την καθημερινή παρουσία εσατζήδων για να τρομοκρατήσουν  τον κόσμο, η παράσταση έγραψε ιστορία. 24 ηθοποιοί, μουσική του Σταύρου Ξαρχάκου και στο τραγούδι ο αξέχαστος Ξυλούρης. Τα συνθήματα απ’ τα πανό της παράστασης υιοθέτησαν οι φοιτητές στην εξέγερση του Πολυτεχνείου, λίγους μήνες αργότερα.


Απ’ τον «Βασιλιά Ληρ» του Σαίξπηρ το 1938, μέχρι το θρυλικό «Ταξίδι στα Κύθηρα» το 1984, συμμετείχε σε 136 ταινίες, θεατρικά έργα και τηλεοπτικές εκπομπές. Κατά τραγική ειρωνεία, η αυλαία στις ζωές των δύο πρωταγωνιστών της ταινίας του Αγγελόπουλου,  συνέπεσε την ίδια χρονιά.


Για την ιστορία, ο Αγγελόπουλος βρήκε τον Κατράκη στο νοσοκομείο και του πρότεινε να παίξει στην ταινία που ετοίμαζε. Ο Μάνος δάκρυσε: «Θέλω να το κάνω, έστω κι αν πεθάνω. Μόνο που δεν ξέρω αν σου κάνω. Μπορεί να μου συμβεί κάτι. Εάν το ρισκάρεις εσύ, εγώ το ρισκάρω». Ο Αγγελόπουλος δίχως δεύτερη σκέψη απάντησε: «Το ρισκάρω!». Όταν πήγαν τον Μάνο στις Κάννες για να δει την ταινία, στη διάρκεια της προβολής είχε συγκινηθεί πάρα πολύ. «Νομίζω ότι είναι το καλύτερο πράγμα που έχω κάνει». Λίγο καιρό μετά πέθανε. Η ταινία βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Καννών και στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 1984. Ο Διονύσης δεν πρόλαβε να ζήσει την εμπειρία της βράβευσης. Είχε φύγει λίγους μήνες πριν τον Μάνο, που πέθανε τον Σεπτέμβρη.



Απ’ όλες τις επικές ατάκες του αγαπημένου μας Νιόνιου, κρατάω την πιο συγκλονιστική, προς τον πολιτικό του αντίπαλο Μάνο Κατράκη: 
«Χάσαμε κι οι δυο!...» 
Όλος ο παραλογισμός του εμφυλίου και της εξορίας, οπτικοποιείται σ’ αυτή τη φράση, αποτυπωμένη με συγκλονιστικό τρόπο απ’ τον Παπαγιαννόπουλο.



[υλικό & φωτογραφίες για την ανάρτηση, αντλήθηκαν από πηγές στο διαδίκτυο και προσωπικά αναγνώσματα]


51 σχόλια:

  1. Υπέροχη ανάρτηση, Μαρία.
    Δεν τα ήξερα τα περισσότερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ πολλά απ' αυτά τα έμαθα σχετικά πρόσφατα Σεβάχ. Τον έχουμε μάθει μόνο απ' τις ταινίες του, αλλά έχει παίξει κορυφαίους ρόλους στο κλασσικό ρεπερτόριο. Ανυπέρβλητος ηθοποιός!
      Σ' ευχαριστώ πολύ!

      Διαγραφή
  2. Δεν ηξερα τοσες λεπτομέρειες για τη ζωη του. Σε ευχαριστουμε πολύ και εσενα και τον ίδιο για τα όσα μας πρόσφερε!
    Καλη συνέχεια στη μέρα μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να'σαι καλά Αριάδνη μου, σ' ευχαριστώ πολύ για την επίσκεψη και τα λόγια σου!

      Διαγραφή
  3. Πέρα από το ότι τον αγαπώ πολύ,
    είναι από τους λίγος ανθρώπους
    που μπορούσα να δω και στην κωμωδία
    και στο δράμα και να με πείθει το ίδιο.
    Δεν ξεχνάω ας πούμε, τον σκοτεινό του ρόλο
    στη "Λόλα", κι όμως ήταν για άλλη μια φορά, υπέροχος ερμηνευτικά.
    Πολύ ωραίο αφιέρωμα Μαρία και έμαθα επιπλέον πράγματα. Καλημερούδια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ απόλυτα Πέτρα. Δεν υπήρξε ζεν πρεμιέ και δεν δίστασε να τσαλακωθεί σε κόντρα ρόλους. Μεγάλες συγκινήσεις μας έχει δώσει. Τον θυμάσαι στη σκηνή που κάνει την προσευχή του στο "Τζένη-Τζένη"; Ραγίζει καρδιές αυτή η ερμηνεία του, λες κι είναι πραγματική του κόρη!

      Διαγραφή
  4. Ήταν πάρα πολλά που δεν γνώριζα και τα έμαθα μέσω αυτού του ποστ. Ίσως επειδή παλαιότερα, μάλλον, οι ηθοποιοί ασχολούνταν περισσότερο με την τέχνη τους, παρά με την προώθηση των προσωπικών τους στα περιοδικά.
    Εποικοδομητικό αφιέρωμα!
    Καλημέρα Μαρία Κανελλάκη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευτυχώς υπήρξε κι αυτή η ένδοξη εποχή του κινηματογράφου.
      Δίκιο έχεις Αρτίστα. Μόνο η τέχνη τους μονοπωλούσε το ενδιαφέρον και το έκαναν με συνέπεια και θυσίες. Καμία σχέση με το σήμερα...
      Εποικοδομητικά σ' ευχαριστώ απ' την καρδιά μου!

      Διαγραφή
  5. Μεγάλη μορφή του θεάτρου και του
    κινηματογράφου!!!
    Πηγαίο ταλέντο κι άνθρωπος με εξαιρετικό
    ήθος!!!!
    Οι ατάκες του αξεπέραστες
    Συγκινητικό το αφιέρωμα σου Μαρία μου

    Σε φιλώ πολύ πολύ ♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έγινε με πολλή αγάπη και σεβασμό Ελένη μου.
      Είναι απ' τους ηθοποιούς που εκτιμώ και θαυμάζω πολύ.
      Καλό σου βράδυ Ελενάκι μου♥

      Διαγραφή
  6. Απ' τους αγαπημένους μου! Πραγματικό ταλέντο για μένα. Και ως κωμικός και ως δραματικός διέπρεψε. Λίγους μόνο μπορώ να συγκίνω μαζί του και δεν μου'ρχεται στο μυαλό τώρα κανείς. Μπράβο για το αφιέρωμα Μαρία.
    Να σαι καλά
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολλοί που μας άφησαν μεγάλη κληρονομιά με τα έργα τους.
      Απ' τον Λογοθετίδη και τον Μακρή, μέχρι τον Φωτόπουλο και τον Βέγγο.
      Ο καθένας με την προσωπική του ένδοξη πορεία και ιστορία.
      Σ' ευχαριστώ πολύ Αννούλα μου!

      Διαγραφή
  7. Σπουδαίο αφιέρωμα σε ένα συναρπαστικό ηθοποιό!!!
    Μπράβο Μαρία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανέδειξες το μεγαλείο ενός μεγάλου ηθοποιού με τη μεστή σου ανάρτηση-μάθημα, Μαρία.
    Σου οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ για την επιμέλεια και το χρόνο που αφιέρωσες.
    Και για τη συγκινητική σου φράση
    «Το τέλος του ρόλου του τον έβρισκε πάντα βουρκωμένο»!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τι ωραιο αφιερωμα που του εκανες Κανελλακι μου το αξιζε απο τους αγαπημενους μου και αξεπεραστος το θυμαι αυτό που εγραψες πως παντα καμαρωνε που ηταν απο το Διακοφτό. .. μονο να σκεφτείς πως οι ταινιες που παιζει βλεπονται ακομα .. αυτό θα πει πως η ταινίες αυτες αντεχουν στον χρόνο και καθε φορα... μας θυμήζουν με πόσο λιγα μεσα γυρίζονταν.. οσο για τον μεγαλο αυτον ηθοποιο πραγματι ποιούσε ήθος..τι μου θυμησες ομως .. ημουν μια απου τους χιλιαδες τυχερους θεατες που είδα εδώ στο Ηρακλειο οταν είχαν ερθει με τον θίασο της Καρέζη .. το
    Μεγαλο μας τσιρκο.......είχε τόση λαχταρα το κοινο για παραστάσεις που ενω τις εβλεπες σε εβαζαν σε αλλους συνηρμούς.. ηταν τοτε που λεγονταν συνθηματα χωρίς να φαινονται ..τι εποχες..!!!!! δυσκολες και ομορφες συναμα οταν συνεβαινε κατι που μπορουσε να σου δώσει ελπίδες για λευετρια..!!! αθανατος και ο Ξυλουρης που ξεσήκωνε το κοινό..με τα τραγουδια του...!! αχ Κανελλακι μου να είσαι καλα ματια μου..μαθαμε πραγματα που δεν ξεραμε.. για εκεινον... να περνας ομορφα οτι και να κανεις ακομα και οταν κανεις αφιερωματα... καλο σου απογευμα ..Μαρία μου φιλω σε..!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είσαι όντως τυχερή Ρούλα μου που είδες αυτή την παράσταση. Και τα σχόλια σου επιβεβαιώνουν την περιρρέουσα ατμόσφαιρα που επικρατούσε τότε στους θεατές.
      Πολύ σ' ευχαριστώ για τη μαρτυρία σου!
      Καλό σου βράδυ Ρουλάκι μου αγαπημένο!

      Διαγραφή
  10. Ενας εξαιρετος ηθοποιος! Που απο ο,τι φαινεται ηταν κι εξαιρετος ανθρωπος! Μοιαζουν οι παλιας κοπης αυτοι ανθρωποι εξωπραγματικοι σημερα! Ηθο-ποιος ονομα και πραγμα!
    Μπραβο Μαρια ευχαριστουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εξωπραγματικοί, όπως το λες Χριστίνα μου. Δεν τους χωράει η δική μας στενή πραγματικότητα.
      Σ' ευχαριστώ πολύ Χριστινάκι μου!

      Διαγραφή
  11. ΛΑΤΡΕΜΕΝΟΣ και ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ για μένα!!!
    θεωρώ ότι είναι ίσως ο καλύτερος Έλληνας ηθοποιός!
    Απίστευτη ερμηνευτική ικανότητα, της οποίας όλο το μεγαλείο εκφραζόταν
    στο πρόσωπό του! Κάθε φορά που βλέπω ταινία του, εντοπίζω και κάτι άλλο
    επάνω του!
    Θα ήθελα πολύ να τον είχα γνωρίσει προσωπικά!
    Μου είχε διαφύγει η συμμετοχή του στον πόλεμο και με θλίβει ότι ήταν ένας
    μοναχικός άνθρωπος.
    Μαρία μου, χάρηκα πάρα πολύ με το τρυφερό σου αφιέρωμα και σ' ευχαριστώ που
    μου τον θύμησες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μακάρι να προλαβαίναμε να τον γνωρίσουμε. Το έχω σκεφτεί κι εγώ Γλαύκη μου.
      Μαζί τους έκλεισε ένα μεγάλο κεφάλαιο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
      Σ' ευχαριστώ πολύ για τα λόγια σου! Όντως έγινε με μεγάλη τρυφεράδα και αγάπη αυτό το μικρό "μνημόσυνο"...

      Διαγραφή
  12. Mαρία μου γλυκιά καλημέρα.
    Χαίρομαι πάρα πολύ για το θέμα σου!
    όπως έχω ξαναπεί ο Παπαγιαννόπουλος είναι ο πιο αγαπημένος μου από όλους!
    Έχω λατρεία με αυτόν τον άνθρωπο και είναι από αυτούς που μπορούν να παίξουν τα πάντα και να σε πείσουν για τα πάντα.
    Με το παίξιμό του νομίζεις ότι σε κοιτάει, ότι το κάνει για σένα μόνο!
    Λίγοι το έχουν αυτό.
    Είναι μαγικός.
    Στο Διακοφτό όταν πήγα εντυπωσίαστηκα με το πόσο τον αγαπάνε.
    Με συγκίνησες πολύ και μου έλειψες πολύ!
    Τα φιλιά μου και την καλημέρα μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kαλώς το Ελενάκι μας!
      Θυμαμαι πως σου άρεσε πολύ κι όταν ετοίμαζα το κείμενο, σε είχα στο μυαλό μου ;-)
      Χάρηκα που μας γύρισες!
      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  13. Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κανέναν ηθοποιό "εκείνης" της γενιάς ως τον πιο αγαπημένο μου, γιατί όλους τους έχω ψηλά, πολύ ψηλά. Καθένας τους, μοναδικός.
    Μοναδικό και το αφιέρωμά σου που έφερε στο φως άγνωστες πληροφορίες για τον Παπαγιαννόπουλο και στη μνήμη ανεπανάληπτες στιγμές που έγραψαν Ιστορία.

    Να είσαι καλά, Μαρία μου, που άγγιξες με αγάπη και σεβασμό το τεράστιο ανάστημα του μεγάλου μας ηθοποιού.

    Καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ Νατάσσα μου. Είναι όλοι τους αγαπημένοι και πολύτιμοι.
      Σ' ευχαριστώ πολύ για τα λόγια σου!

      Διαγραφή
  14. Ωραίο αφιέρωμα, Μαρία!
    Μου άρεσε και στο δράμα και στην κωμωδία αυτός ο ηθοποιός, θα ήθελα να τον είχα δει στο θέατρο.
    Καλό απόγευμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ κι εγώ θα το ήθελα πολύ Αλεξάνδρα μου.
      Κυρίως αυτή την παράσταση του Καμπανέλλη, θα ήθελα πολύ να την είχα προλάβει.
      Καλό σαββατοκύριακο να έχεις!

      Διαγραφή
  15. Ένα ακόμα ευχαριστώ Μαρία μου, για το μάθημα ήθους και ταλέντου απ΄ έναν ακόμα εξαίρετο ηθοποιό!
    Λίγο τον ήξερα και αυτό το λίγο χάρη σε σένα έγινε αρκετά πιο πολύ... τελειώνοντας το διάβασμα, μου γεννήθηκε η επιθυμία να δω μια ταινία του και θα το επιδιώξω σίγουρα!

    ΑΦιλάκια πολλά και καρδιάς πάντα! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αξίζει να τον δεις Στεφανία μου. Έχει άλλωστε σχεδόν καθημερινά ταινίες του στην τηλεόραση.
      Κάπου θα συναντηθείτε, είμαι σίγουρη...
      Πολλά φιλιά εγκάρδια κι από μένα!

      Διαγραφή
  16. Μαρία, για μία ακόμα φορά, υποκλίνομαι στην ανθρώπινη ευαισθησία σου, στην ανθρωπιά σου, στην καλλιτεχνική σου ευαισθησία. Και τούτο το αφιέρωμά σου, όμοιο είχες κάνει και για τον Βασίλη Αυλωνίτη (βλέπεις δεν ξεχνάω....), είναι υπέροχο. Δεν είναι ότι μαθαίνεις πράγματα που κανείς μας δεν ήξερε όπως και για τον Βασίλη. Είναι που δίνεις μια άλλη, όπως είπα, διάσταση στα συναισθήματα που νιώθει κανείς διαβάζοντας το αφιέρωμά σου.
    Ευλογημένο απόγευμα να έχεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όταν το ετοίμαζα σε σκεφτόμουν Γιάννη. Διαπίστωσα πώς κάνεις τόσο σπουδαία αφιερώματα στον κινηματογράφο και στους δημιουργούς του. Τα κύρια υλικά είναι η αγάπη και ο σεβασμός.
      Σ' ευχαριστώ πολύ για την παρουσία και τα σχόλια σου. Η γνώμη σου έχει ιδιαίτερη αξία, μιας και έχεις εντρυφήσει στο σινεμά και σε θεωρώ "γκουρού" της κατηγορίας αυτής.
      Καλό βράδυ να έχεις Γιάννη μου, σ' ευχαριστώ ειλικρινά!

      Διαγραφή

  17. Αγαπητή μου κ. Μ. Κανελλάκη,

    Ομολογώ ότι πολλά από τα πρόσωπα στα οποία αναφέρεσαι μου είναι άγνωστα όμως θαυμάζω για μια ακόμη φορά την τέχνη σου να μας παρουσιάζεις, πρόσωπα, καταστάσεις, να μεταπηδάς από το δράμα στην κωμωδία, από, από γέλιο σε κλάμα.
    Σε μια κοινωνία όπου όλα συνδέονται με τον κρίκο της ανθρωπιάς…

    Υπάρχει στα ισπανικά μια λέξη polifacético που εννοεί ο άνθρωπος που έχει την χάρη να είναι εύστροφος, αυτός που έχει την χάρη να μεταβαίνει από μια κατάσταση στην άλλη, δηλαδή μπορεί να μας κάνει να γελάμε και να κλαίμε συνάμα, μπορεί να μας προβληματίζει και να μας μεταφέρει σε μια κοινωνία, που όμως είναι ανθρώπινη.
    Μου άρεσε τόσο!
    Χαιρετώ σε
    Γαβριήλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μεταφράζοντας στα ιταλικά, φαντάζομαι πως εννοείς "πολυμορφικό".
      Όπως και να'χει, σ' ευχαριστώ απ' την καρδιά μου για τα λόγια σου!
      Ξέροντας πως είσαι μακριά απ' τα ελληνικά δρώμενα, εκτιμώ τον κόπο και το χρόνο σου να διαβάσεις το μικρό αφιέρωμα σ' έναν άνθρωπο που υπήρξε χαρισματικός και πολύ αγαπητός σ' όλους μας.
      Την καληνύχτα μου Γαβρίλη!

      Διαγραφή
  18. Συγκινητικό κι όλο αγάπη το αφιέρωμά σου Μαρία μου!! Τι ηθοποιοί τότε!! Είχε κάτι το νερό ή ο αέρας άραγε;; Πόσο κρίμα που δεν κατάφερα να τους θαυμάσω και στο θέατρο, δεν γινόταν βλέπεις!! Τα κουκιά δεν βγαίνουν!! :))) Περάσαν τα χρόνια κι ακόμα μας χαρίζουν γέλιο αυθόρμητο και πηγαίο όπως και συγκίνηση!!!Υπέροχος Παπαγιαννόπουλος!! Να ναι καλά όλοι τους εκεί που είναι!! Μας κρατούν ακόμα συντροφιά με τις ταινίες τους!!
    Σε φιλώ Μαρία μου και καλό σ/κ να χεις!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Την πρώτη φορά που πήγα στο Διακοφτό, τον σκέφτηκα..
    Η αλήθεια είναι πως και τη δεύτερη φορά που πήγα στο Διακοφτό τον σκέφτηκα, όπως θα τον σκέφτομαι και κάθε φορά που θα πηγαίνω!
    Υπέροχο αφιέρωμα σε έναν καταπληκτικό ηθοποιό..που με έμαθε πολλά που δε γνώριζα!
    Φιλιά πολλά και καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ Μαράκι έχω συνδέσει το Διακοφτό με τον Νιόνιο μας.
      Τον θυμάμαι αμέτρητες φορές να το λέει με τη χαρακτηριστική του φωνή και τα μάτια του γουρλωμένα από συγκίνηση.
      Σ' ευχαριστώ πολύ Μαράκι μου!

      Διαγραφή
  20. Πόσο αγαπώ αυτές σου τις δημοσιεύσεις! Και σήμερα έμαθα πολλά που δεν ήξερα. Σε ευχαριστώ!
    Πολυαγαπημένος ηθοποιός, μοναδικός και αξέχαστος...
    Φιλιά πολλά, καλό Σ/Κ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι πολύ που έχουμε κοινές αγάπες Έλλη μου!
      Σ' ευχαριστώ πολύ!

      Διαγραφή
  21. Πολύ πρόσφατα διάβασα κι εγώ την άγνωστη, στους περισσότερους, αυτή πτυχή της ζωής του αγαπημένου μας «κυρ Γιώργη». Αυτός ο άνθρωπος πολέμησε (όπως και πολλοί πολλοί άλλοι γνωστοί μας από το θέατρο και τον κινηματογράφο) και ίσως ποτέ δεν έγινε αυτό γνωστό.
    Ποιος από εμάς ξέρει τον ρόλο που έπαιξε στον πόλεμο και στην Αντίσταση ο Αιμίλιος Βεάκης, ο Μίμης Φωτόπουλος, η Τζόλυ Γαρμπή, η Άννα Συνοδινού, η Μαρία Φωκά, η Νίτσα Τσαγανέα και τόσοι άλλοι; Ό,τι μαθαίνουμε Μαρία, από εσένα το μαθαίνουμε!
    Σήμερα μαθαίνουμε για την κάθε κλώσα που μοστράρει στο χαζοκούτι, τι χρώμα έβαψε το μαλλί, που κάνει διακοπές και με ποιον τα έχει (αυτές τις μέρες).
    Ο Μάνος και ο Διονύσης υπηρέτησαν εντελώς διαφορετικά είδη, τουλάχιστον στον κινηματογράφο, συναντήθηκαν όμως στο τέλος της καριέρας τους και της ζωής τους για να δώσουν κορυφαίες στιγμές ερμηνείας.
    Μαράκι, για μια ακόμη φορά μπράβο για το αφιέρωμά σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις δίκιο Πέτρο. Είναι πολλά αυτά που πρόσφεραν οι ηθοποιοί εκείνη τη μαύρη περίοδο της κατοχής και του εμφυλίου, πολλοί υπήρξαν ενεργοί ΕΑΜίτες, χτυπήθηκαν, φυλακίστηκαν και εξορίστηκαν.
      Μόνοι μας πρέπει να βρούμε τις άκρες της ιστορίας μας γιατί αν περιμένουμε απ' τις φυλλάδες και το χαζοκούτι, σωθήκαμε...
      Και μην ξεχνάμε και τον Βέγγο ε;
      Καλό βράδυ Πέτρο μου και σ' ευχαριστώ πολύ!!!

      Διαγραφή
  22. Λοιπόν η τεχνολογία πάλι με πρόδωσε ημουν σίγουρος για το σχόλιο που αφησα και τώρα δεν υπάρχει, τέλος πάντων αυτή και εγώ θα πάρουμε διαζύγιο, Έλεγα λοιπόν για τον μεστό σου λόγο για την ανάρτηση μάθημα- υποδειγμα γραφής οπως λέει και ο Αρης και επίσης για το πόσο τυχερός είμαι που εισαι στην ζωή μου, Να εισαι παντα καλά και παντα δημιουργικη . Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Διαζύγιο εσύ με την πληροφορική ε; Λιγάκι δύσκολο το κόβω.
      Αμοιβαία τα αισθήματα Θάνο μου.
      Σ' ευχαριστώ πολύ!

      Διαγραφή
  23. Πολυαγαπημένος ηθοποιός ζωντάνευε κάθε έργο μα την παρουσία του.
    Δεν γνώριζα ότι πολέμησε το '40.Γιαυτό ήταν τόσο ζωντανός στις σκηνές του.
    Κρίμα που δεν χάρηκε τη βραβευση, έφυγε τόσο νωρίς!!

    Παραμένει πάντα στις καρδιές μας ο αγαπημένος μας κυρ.Διονύσης.


    Φιλιά πολλά Μαρία μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι η αλήθεια είναι ότι υπήρξε και άξιος "πολεμιστής" στην τέχνη του.
      Σ' ευχαριστώ πολύ Ζουζού μου!

      Διαγραφή
  24. καθυστερημένος μπήκα, και με συγκίνησες με τους μεγάλους μας καλλιτέχνες
    αν ποτέ (μάλλον ποτέ) συναντούσα τον κ. Φαμπρ θα τον ρωτούσα αν γνωρίζει τον Αγγελόπουλο
    φαντάζομαι την έκπληξη στο πρόσωπό του και πως θα περιέγραφε τον δημιουργό Αγγελόπουλο
    θα τον ρωτούσα αν γνωρίζει τι εστί Μάνος Κατράκης και Διονύσης Παπαγιαννόπουλος
    και φαντάζομαι επίσης την έκπληξη στο πρόσωπό του
    βέβαια, δεν θα τον ρωτούσα αν γνωρίζει από ιστορία της ελληνικής τέχνης
    γιατί με βία θα κρατούσα τα γέλια μου για να μην τον προσβάλω
    μας έχεις συνηθίσει σε κάτι τέτοιες αναρτήσεις για να διεγείρεις κάποιες ευαίσθητες χορδές μας
    να είσαι καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευτυχώς για τον Φαμπρ, δεν θα συναντηθεί ποτέ μαζί σου. Δεν νομίζω να ξέρει τον Αγγελόπουλο (και όχι μόνο).
      Σ' ευχαριστώ πολύ που πέρασες απ' τα μέρη μας, καλό βραδάκι να έχεις!

      Διαγραφή
  25. Καλησπέρα Μαρία μου.
    Συγχαρητήρια για την υπεροχη ανάρτηση. Από τους πιο αγαπημένους μου ηθοποιούς ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος και όλα όσα παρουσίασες τόσο προσεχτικά και με τόση αγάπη πραγματικά με συγκίνησαν. Σε ευχαριστώ επίσης για τα καλά σου λόγια στο μπλογκ της Μαρίας. Εγώ σε παρακολουθώ. Είμαι μέλος του ιστοτόπου σου και συχνά στα δρώμενα με κερδίζει η γραφή σου όπως στα Μανουσάκια..σε φιλώ γλυκά και σου εύχομαι καλό απόγευμα !!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kαλώς την Σταυρούλα μας!
      Σ' ευχαριστώ πολύ για την παρακολούθηση :-)
      Θα τα λέμε συχνότερα στο εξής.
      Καλό βραδάκι να έχεις!

      Διαγραφή
  26. ηρθες Νιονιο -ηρθες Στελιο - ( μια τρελλη τρελλη οικογενεια ) υπεροχο αφιερωμα για εναν Ηθοποιο με ηθος ολα μου τα φιλια καλη μου !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ευχαριστώ πολύ για τα σχόλιά σας.