Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2019

Μια Παγκόσμια Ημέρα, τρία βιβλία και πολλά γυναικεία αποτυπώματα


Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, ο «Άλλος Τόπος Επικοινωνίας και Πολιτισμού» παρουσιάζει με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, τρεις γυναικείες πεζογραφικές εκδοχές. Πρόκειται για τα πρώτα μυθιστορήματα, «Το κόκκινο κοχύλι» της Μαρίας Θεοδοσάκη, «Βίοι Αγρίων και Αδέσποτων Αγίων» της Μαρίας Κανελλάκη και «Ένα πηγάδι γεμάτο πουλιά…» της Τζένης Σακοράφα, με ηρωίδες νέες γυναίκες που προσπαθούν να βρουν το βηματισμό τους σε ένα συχνά, εχθρικό για τη γυναίκα, περιβάλλον.


Η εκδήλωση «Γυναικών… Μυθιστορίες», τnν ερχόμενη Δευτέρα 4 Μαρτίου, στις 7.30 μμ, στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο Ηρακλείου Αττικής «Ηλέκτρα Αποστόλου» (Κουντουριώτου 18Α και Νεότητος), θα ανοίξει με την προβολή βίντεο που επιμελήθηκε ο «Άλλος Τόπος» με τον τίτλο: «Γυναικείες φιγούρες στο πέρασμα του χρόνου. Φωτογραφικές αποτυπώσεις από το Ηράκλειο Αττικής». Παρουσιάζονται αρχειακά υλικά και φωτογραφικές στιγμές ανώνυμων και επώνυμων γυναικών που άφησαν το αποτύπωμά τους στην πόλη. Γυναίκες ανώνυμες, καθημερινές, αγρότισσες, εργάτριες, προσφυγοπούλες, μάνες που μόχθησαν να αναθρέψουν τα παιδιά τους σε δύσκολα χρόνια και γυναίκες επώνυμες, με πρώτη την Ηλέκτρα Αποστόλου, που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία ή έδωσαν το «παρών» στα κοινά για έναν καλύτερο κόσμο.


Για την πρώτη μυθιστορηματική γραφή, «Το κόκκινο κοχύλι» της Μαρίας Θεοδοσάκη, θα μιλήσει ο Μανόλης Χατζηνάκης, φιλόλογος πρώην υφυπουργός Πολιτισμού και θα τραγουδήσει η Νατάσα Παπαδοπούλου - Τζαβέλλα.

Για τους «Αδέσποτους Αγίους» της Μαρίας Κανελλάκη, θα μιλήσει η Ξανθίππη (Ξανθή) Πατμανίδου-Παπαναστασίου, ερευνήτρια, πρόεδρος του «Ομίλου Μνήμης Εκτελεσμένων Αγωνιστών Περιόδου 1941-1952: Αττικός Τύμβος», Γ.Γ. του «Σωματείου Εκτελεσμένων Αγωνιστών στην Κέρκυρα, περιόδου 1947-1949, το Λαζαρέτο». Την παρουσίαση θα πλαισιώσει, ο Κώστας Πολυχρονόπουλος, εμπνευστής και δημιουργός της κοινωνικής κουζίνας «Ο Άλλος Άνθρωπος».



Για το βιβλίο «Ένα πηγάδι γεμάτο πουλιά..» της Τζένης Σακοράφα, θα μιλήσει η Χρύσα Νικολάκη, κριτικός λογοτεχνίας ποιήτρια, θεολόγος, μεταφράστρια. Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσει η ίδια η συγγραφέας.

Θα χαρώ πολύ αν καταφέρετε να έρθετε στην παρέα μας το βράδυ της Δευτέρας. Το βιβλίο θα έχει την τιμητική του, αλλά αυτή τη φορά θα είναι πλαισιωμένο από ιστορικές αναδρομές, παλιές φωτογραφίες, μαρτυρίες και μνήμες. Οι φίλοι που θ’ ανέβουμε παρέα για να παρουσιάσουμε το βιβλίο μου, επιλέχτηκαν με σεβασμό και αγάπη, αλλά και για τους ρόλους που επάξια υπηρετούν και συμβολίζουν απόλυτα το πνεύμα αυτής της γιορτής.

Η Ξανθή είναι απ’ τις γυναίκες που δίνουν νόημα και αξία σε τέτοιες παγκόσμιες ημέρες (όσοι έρθουν, θα ανακαλύψουν τους λόγους…)

Κι ο Κώστας θα είναι ο ΑΛΛΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ στον ΑΛΛΟ ΤΟΠΟ. Τυχαίος ο συνειρμός και το λογοπαίγνιο και τύχη μεγάλη να συμπίπτουν χρονικά η παρουσίαση, με την ανακοίνωση που θα κάνει για την πόλη μας…
Να είστε όλοι καλά και γρήγορα να σκάσει μύτη μια λιακάδα... έτσι, για να δειγματίσουμε λίγη άνοιξη. 
❀‿ ✿‿ ❁

18 σχόλια:

  1. Μαρία μου, τη Δευτέρα θα είναι πολύ δύσκολο να έρθω. Να ξέρεις όμως ότι θα προσπαθήσω. Πολλά συγχαρητήρια και εύχομαι ό,τι καλύτερο στην πορεία του νέου σου βιβλίου. Πολλά πολλά φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Άσχετο, αλλά το ξέρεις ότι αν δεν με είχαν βαφτίσει Αρτίστα και μου επέτρεπαν να επιλέξω το όνομά μου, αυτό θα ήταν Ηλέκτρα;
    Όχι από αυτήν του Σοφοκλή, αλλά από την Αποστόλου.
    Και μετά από αυτή τη μικρή εισαγωγή, θέλω να δηλώσω ότι είμαι πολύ περήφανη για σένα, που κάνουν εκδηλώσεις και μιλούν για το βιβλίο σου!
    Περήφανη και για μένα, που διάβασα το βιβλίο σου και που σε έχω γνωρίσει, έστω και από μακριά.
    Και είμαι σίγουρη πως αντιστοίχως ωραία είναι και τα άλλα δύο βιβλία που θα παρουσιαστούν εκεί.
    Όπως είμαι βέβαιη ότι θα είναι πολύ ενδιαφέρουσα η εκδήλωση στο σύνολό της.
    Επίσης νιώθω δυσαρεστημένη που γι ακόμα μία φορά δεν μπορώ να παραβρεθώ ενώ πολύ θα το ήθελα.
    (Να θυμηθώ, μετά τη δουλειά, να κάνω μούτρα στον Ήρωα που δεν θέλει να γυρίσουμε στο πατρικό μου και χάνω τα καλύτερα, χάνω)
    Αλλά έχω μια ελπίδα ότι θα μας παραθέσεις, κάποια στιγμή, ένα ρεπορτάζ της εκδήλωσης, οπότε κάτι είναι κι αυτό!
    Καλή επιτυχία στη βραδιά εύχομαι και καλή εβδομάδα να έχεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μαρία μου καλή επιτυχία και σε αυτή την παρουσίαση!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύς καλός κόσμος εκεί! Μ' αρέσει πολύ η σύλληψη της εκδήλωσης, η μέρα που γίνεται, οι προεκτάσεις που δίνονται, η όλη κατεύθυνση. Εύχομαι τα καλύτερα (Και το εύχομαι και για μένα, σε σχέση με το αν μπορέσω να έρθω!!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κανελλακι μου είναι πολυ ωραιο να τιμουν τις γυναίκες και μαλιστα εκεινες που εχουν το ταλεντο να δινουν τα πονυματα τους στο κοινό.Ειναι ομορφο να γίνονται αυτες οι εκδηλώσεις γιατι αξιζετε αγαπη μου να επιβραβευεστε για οτι με πολύ κοπο εχετε φιαξει...και μιλαω φυσικα και για τις τρεις σας..!!
    Τωρα αν εχωμε μια αδυναμία σε ενα κοριτσι που αγαπαμε χα..χα και είμαστε περηφανες για αυτην.. να μας συγχωρεσουν τα αλλα κοριτσια ε ΚΑΝΕΛΛΑΚΙ ΜΟΥ;..επειδη θα είναι ωραια η βραδυα ..εμεις τα μακρινα θα περιμενουμε ρεπορταζ..και φωτο ναι αγαπη μου;χα..χα...καλη επιτυχια με την αγαπη μου παντα φιλακιαα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τα καλύτερα εύχομαι Μαράκι μου. Πολύ ενδιαφέρουσα η παρουσίαση και η όλη εκδήλωση. Να είναι καλοτάξιδα τα βιβλία σας. Χαίρομαι πολύ για σένα. Το αξίζεις να φτάσεις ψηλά.
    Φιλάκια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μπράβο σε ολες σας! Καλή επιτυχια σας ευχομαι ολοψυχα
    φιλια πολλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Υπέροχη πρωτοβουλία να γιορταστεί με αυτόν τον τρόπο η παγκόσμια ημέρα της γυναίκας!
    Εύχομαι με όλη μου την καρδιά, να αγγίξετε πολύ κόσμο, γιατί το αξίζουν όλες οι γυναίκες στον πλανήτη που δίνουν την ψυχή τους, γράφοντας!
    Πολλά πολλά τα ΑΦιλάκια καρδιάς Μαρία μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλή επιτυχία στην παρουσίαση σας! Καλοτάξιδα να είναι τα βιβλία σας και να αγγίξουν όπως πρέπει, πολλές πολλές ψυχές!
    Σε φιλώ γλυκά Μαρία μου και σου στέλνω όλη μου τη θετική ενέργεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Συγχαρητήρια Μαρία μου για την επιλογή του βιβλίου σου να παρουσιαστεί και να τιμήσει τη γυναικεία παρουσία στη γραφή.
    Σου εύχομαι ολόψυχα καλή επιτυχία 🌷

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Είμαι σίγουρη ότι θα είναι υπέροχα!
    Καλά να περάσετε και να (σας) ευχαριστηθεί ο κόσμος που θα είναι εκεί!
    Ξέρω πως θα ήθελες να είμαστε κάπου εκεί και οι δυο "μικρές" φιλενάδες σου...
    Θα στέλνουμε τα αγαπησιάρικά μας vibes από μακριά!
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @ όλους σας: Μαζί με τις ανοιξιάτικες ευχές μου για καλό μήνα, σας ευχαριστώ απ' την καρδιά μου για τις ευχές σας και τη θετική σας αύρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Τί ωραία εκδήλωση!
    Συγχαρητήρια Μαράκι μου.
    Εύχομαι να υπάρξει μεγάλο ενδιαφέρον για όλες σας.
    Να είσαι καλά και φιλάκια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Mε φως ιστορίας και πολιτισμού!
    Η αύρα της Ηλέκτρας μαζί σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. "Όλα καλά,όλα ανθηρά!"
    Τα φιλιά μας !!
    (Γιούλη)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Κοίτα που το είδα τόσο αργά εδώ αυτό !
    Μια μεγάλη εκδήλωση με φωτεινά ζητήματα Μαρία. Να ευχηθώ καλή επιτυχία κορίτσι μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Σπουδαία εκδήλωση Μαρία μου!! Σου εύχομαι κάθε καλό και νιώθω περήφανη που σε γνωρίζω όχι μόνο από τα εξαιρετικά βιβλία σου (τα αγάπησα, αλήθεια!) αλλά και από την blogoγειτονιά μας!!
    Κάθε καλό σου εύχομαι φίλη, από καρδιάς!
    Φιλιά πολλά
    Μαρίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ευχαριστώ πολύ για τα σχόλιά σας.