Τρίτη 19 Μαρτίου 2019

Μαύρες ψυχές σε λευκή συσκευασία


«H πλάστιγξ κλίνει εκεί που προτιμάμε
Kατά την ερμηνεία που της δίνουμε
Kάθε φορά που επιτυγχάνουμε στα ζάρια» 
Ανδρέας Εμπειρίκος
* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *
Τον Οκτώβριο του 2000, ο Τζίμης Πανούσης καταδικάζεται για την αφίσα της παράστασης “Της πατρίδας μου η σημαία”, υπό τους μύδρους και τους αλαλαγμούς  της γραφικότατης κυρίας Ελένης Λουκά.
Λίγα χρόνια μετά, στην κηδεία του Τζίμη, η κυρία Λουκά επιδίδεται σε μια παραληρηματική ρεπετισιόν, με κατάρες στον νεκρό: O Πανούσης ήταν ένα αναρχοκομμούνι που δεν σεβάστηκε τον Θεό και θα καίγεται τώρα στην κόλαση”. 
Τάδε έφη κυρία Ελένη, η χριστιανοταλιμπάν με τις εικόνες και τους μεγαλόσταυρους. Γραφική μεν, αποδεκτή όμως από πολλούς ομοϊδεάτες της που, στο όνομα της θρησκείας (ο Θεός να την κάνει), προσβάλλουν την αισθητική και τις αξίες που υποτίθεται ότι υπερασπίζονται.



* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ ** ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *
1956 – 2019: μετά από 63 συναπτά έτη, οι εμμονές μας καλά κρατούν. Το συλλογικό φοβικό κλίμα συντηρείται περίφημα απ' τις θρησκευτικές & πολιτικές κάστες. Ο Ταρτουφισμός στις μεγάλες δόξες του! Οι απόγονοι της "Αδελφότητας της Υπεραγίας Κοινωνίας" που απαιτούσαν απ' τον βασιλιά  να ριχτεί στην πυρά ο Μολιέρος για τις ανατρεπτικές  κωμωδίες του, συνεχίζουν να βρίσκουν εκφραστές σε μια κοινωνία που υποτίθεται ότι είναι εξελιγμένη και προοδευτική. Τρεις αιώνες μετά...


Έφθασε λοιπόν και στην Ελλάδα ο έξαλλος αυτός χορός, πού προκάλεσε φρενίτιδα υστερισμού στην Αμερική, στην Αγγλία και τη Γαλλία και χαρακτηρίστηκε επικίνδυνος για την δημοσία τάξη, αφού οι χορευταί, μέσα στον παροξυσμό του τρελού ρυθμού του, εκτρέπονται στις πιο απίθανες αταξίες… Στο μεταξύ στην Αθήνα, προ του επικειμένου κινδύνου της διαδόσεως του έξαλλου χορού και στον τόπο μας, ιδρύθηκε από μερικούς σπουδαστές μας ένας σύλλογος «κατά τής εξαπλώσεως του ροκ εντ ρολ…». Ας βάλει ο Θεός το χέρι του για να μην έχουμε και συγκρούσεις μεταξύ «ροκεντρολικών» και «αντιροκεντρολικών»… Περιοδικό Θησαυρός, 1956

και στην πιο σύγχρονη έκδοση:
«Ήταν απολύτως σωστή και επιβεβλημένη η ματαίωση της συναυλίας του μουσικού συγκροτήματος με την ονομασία "Σάπιος Χριστός" γιατί η πραγματοποίησή της θα προσέβαλε βάναυσα την πίστη όλων των χριστιανών της πόλης. Σε καμία δε περίπτωση η άποψή μας αυτή δεν θα πρέπει να χαρακτηριστεί ως θρησκευτική μισαλλοδοξία ή ακροδεξιά απόκλιση. Θα ήταν ίδια η θέση μας και για κάθε εκδήλωση που θα έβαζε με ανάλογο τρόπο απέναντί της οποιαδήποτε θρησκεία». Ανδρέας Μαζαράκης Πρόεδρος της ΝΟΔΕ ΝΔ Αχαΐας
* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ ** ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *
Την επόμενη φορά που θα σοκαριστούμε απ’ την “πολύνεκρη αιματηρή επίθεση” που έγινε σε κάποια γωνιά του πλανήτη, ή και στη γειτονιά μας (στα Βίλια για παράδειγμα), ας θυμηθούμε πόσες φορές έχουμε ανεχτεί ή συναινέσει σε σχόλια του τύπου:
«Μας πρήξατε τα α@@@α με τον Ζακ και από τι πέθανε»
«Καλά τους τα είπε ο Αμβρόσιος»
«Ένας Παπαδόπουλος μας χρειάζεται»
«Να ξεκουμπιστούν τα προσφυγόπουλα απ’ το σχολείο μας. Είναι αμβολίαστα (*)»
σημ: η λέξη μεταφέρεται όπως ακριβώς ειπώθηκε από ωρυόμενη μητέρα στα κάγκελα σχολείου, άνευ σχολίων. 
Για τις φεμινίστριες που διακατέχονται από φίλαθλο πνεύμα και αγωνιστική διάθεση, να θυμίσω το επικό:
«Οποιαδήποτε γυναίκα προκαλεί έναν άνδρα πρέπει να είναι και έτοιμη για την απάντηση!»
Βούλα Παπαχρήστου [για τα χαστούκια του Ηλία στην Λιάνα]
Κουίζ: Πόσες φορές έχετε ακούσει τη φράση “Μωρέ καλά της έκανε της κ@@@ς! Και λίγα της έδωσε! 
«Δεν είμαστε υπεύθυνοι μόνο γι’ αυτό που κάνουμε αλλά και γι’ αυτό που δεν κάνουμε» (Μολιέρος)

23 σχόλια:

  1. Μαρία μου, ανοίγεις -για μένα- ένα τεράστιο θέμα.
    Προσωπικά, σκέφτομαι πως όταν πιστεύεις, όπου πιστεύεις, δεν σε καθορίζει το πόσο συχνά πηγαίνεις στην εκκλησία ή το πόσο διατυμπανίζεις την πίστη σου. Ο λόγος του Θεού, στηρίζεται στην αγάπη: προς το Θεό και προς τον άνθρωπο!
    Τώρα, γιατί με τόσους πιστούς τριγύρω (διαφόρων θρησκειών) δεν βλέπω και πολλή αγάπη, είναι άλλου παπά ευαγγέλιο (no pun intented).

    Ο φόβος κακά τα ψέματα, έχει γίνει viral. Και χρησιμοποιείται με κάθε μέσο. Χρησιμοποιώντας λοιπόν τον φόβο ως χώμα, φυτρώνει ο ρατσισμός, βγάζει ρίζες και ανθίζει.

    Το θέμα ποιο είναι; Το συζητάμε, μας ενοχλεί, το ξανασυζητάμε και μένει εκεί το πράγμα. Και δεν εννοώ εμένα και εσένα με τον πληθυντικό, εννοώ την ανθρωπότητα.
    Να δω πότε θα φτιάξουμε έναν κόσμο, όπως τον ονειρευόμαστε: βασισμένο στο σεβασμό και γεμάτο ειρήνη, στα κράτη και στις ψυχές.

    Σε φιλώ πολύ γλυκά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Νομίζω η Μαρίνα πιο πάνω με καλυψε... Η υποκρισία ο φόβος η απόλυτη αλήθεια κι ένα κοπάδι πρόβατα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ό,τι περιλαμβάνει ένα μαντρί δηλαδή.
      Φιλιά Χριστίνα μου.

      Διαγραφή
  3. " Ο νεοναζισμός, ο φασισμός, ο ρατσισμός και κάθε αντικοινωνικό και αντιανθρώπινο φαινόμενο συμπεριφοράς δεν προέρχεται από ιδεολογία, δεν περιέχει ιδεολογία, δεν συνθέτει ιδεολογία. Είναι η μεγεθυμένη έκφραση-εκδήλωση του κτήνους που περιέχουμε μέσα μας χωρίς εμπόδιο στην ανάπτυξή του, όταν κοινωνικές ή πολιτικές συγκυρίες συντελούν, βοηθούν, ενισχύουν τη βάρβαρη και αντιανθρώπινη παρουσία του."

    (από το κείμενο του Μάνου Χατζιδάκι " Ο νεοναζισμός δεν είναι οι άλλοι")

    Δεν είναι γραφική η κυρία Λουκά. Κρίμα είναι.

    Και δεν είναι μόνο ότι επαναλαμβάνονται, Μαρία. Είναι ότι ποτέ δεν έπαψαν να υπάρχουν.

    Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η ένστασή μου Διονύυση, αφορά όλους εμάς που ελαφρά τη καρδία, χειροκροτούμε αυτές τις εσχατιές. Βούτυρο στο ψωμί τους η δημοσιότητα και το βήμα που τους δίνουμε. Κρίμα μεγάλο...

      Διαγραφή
  4. Παλαιότερα, όταν η άροση γινόταν με ζώα (άλογα) τους φόραγαν παρωπίδες που εμπόδιζαν το ζώο να βλέπει στα πλάγια. Ε κάτι παρόμοιο φαντάζομαι φορά και η κα Λουκά και η κάθε κα Λουκά που αναζητά την προσοχή γιατί αυτό πουλάει (μμε..)
    Θα συμφωνήσω με τον Διονύση , η κα Λουκά δεν είναι θρησκευόμενη, είναι κρίμα αφού ο ψυχισμός της γίνεται βορρά όσων έχουν αντίθετη γνώμη και ψάχνουν εξιλαστήρια θύματα για να προσάψουν μομφή στη θρησκεία
    Άλλο θρησκευόμενος, άλλο θρησκόληπτος. Η εμμονή σε θρησκευτικές, πολιτικές ή κοινωνικές απόψεις και αντιλήψεις συνάδει με το σκοταδισμό του πνεύματος, του ορθού λόγου η της κριτικής σκέψης.
    Μπορεί να πηγαίνουν στην εκκλησία, αλλά αυτό δεν τους κάνει χριστιανούς. Η μισαλλοδοξία εναντίον των αλλόθρησκων είναι μια νοσηρή κατάσταση άκρως ανησυχητική και επικίνδυνη. Εξίσου επικίνδυνη και η φανατική προσήλωση στην πολιτική, αθλητική ή κοινωνική ιδεολογία που οδηγεί σε ακραίες συμπεριφορές βίας.
    Θα μπορούσα ίσως να κατανοήσω την άγνοια, το φόβο, την έλλειψη παιδείας ως βασική αιτία του φανατισμού, όμως η σκοπιμότητα, οι διχαστικές εμπρηστικές εμπάθειες σε οποιοδήποτε τομέα με βγάζουν απ’ τα ρούχα μου.
    Και μη μου πείτε πως σε μια υγιή δημοκρατία έχει θέση η σωστή παιδεία, η αντικειμενική ενημέρωση, η ελεύθερη έκφραση όλων των απόψεων, γιατί με όλο το σεβασμό θα πω "κολοκύθια μετά ριγάνεως" γιατί τίποτα απ’ όλα αυτά δεν υπάρχει, όταν δεν υπάρχει δημοκρατία. Έχουμε;
    Μαρία μου εξαιρετικό θέμα!
    Καλό ξημέρωμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε "δημοκρατία" όχι, δεν έχουμε άλλο. Μας σώθηκαν τα αποθέματα.
      Όπως τα λες Αννίκα μου. Παρωπίδες και καμτσίκι για τα "άγρια" άλογα.
      Σ' ευχαριστώ πολύ!

      Διαγραφή
  5. Θα διαφωνήσω κριτικά με τη ρήση του μεγάλου Μάνου στην προσέγγισή του στο φαινόμενο του Φασισμού και του Ναζισμού. Θα διαφωνήσω στην ιδεαλιστική του προσέγγιση.
    Όλο αυτό το εκτρωματικό μόρφωμα δεν είναι απόρροια του κτήνους που έχουμε μέσα μας. Φυσικά το σκοτάδι και το φως εσωκλείονται σε κάθε μορφή ζωής. Το ζητούμενο είναι ποιες είναι οι αιτίες και οι δομές που εκβάλλουν αυτό το έκτρωμα από μέσα μας και για ποιο λόγο καλούνται να βρουν πεδίο εφαρμογής.
    Τα πολιτικά και οικονομικά αδιέξοδα του καπιταλισμού είναι αυτά που κρατούν το "θηρίο" στο κελάρι του, έτοιμο να το "αμολυσουν" όταν έχουν εξαντληθεί όλα τα μέσα που αυτός διαθέτει για να αυξήσει το περιθώριο κέρδους του ή να χειραγωγήσει τις κοινωνίες.
    Είναι απόλυτα ενσυνείδητη "επιστράτευση" του θηρίου με σώας τας ...φρένας των ιθυνόντων της κοινωνίας.
    Μαρία μου, μια ακόμα μάχιμη αναφορά σου σε αυτά που πρέπει να έχουμε απέναντί μας στη διαρκή μάχη για μια άλλη κοινωνία χωρίς την παραμικρή υποχώρηση ή ενδοιασμό.
    Καλό ξημέρωμα κορίτσι μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ αυτό πιστεύω Γιάννη. Ενσυνείδητα και με απόλυτη επίγνωση και σχεδιασμό, λειτουργεί αυτό το θηρίο. "Follow the money" κοντολογίς.
      Καλό μας "ξημέρωμα" Γιάννη!

      Διαγραφή
  6. Με πολλά παραδείγματα θέτεις το μεγάλο ζήτημα της ανεκτικότητας, Μαρία.
    Της ανεκτικότητας στις απόψεις τού άλλου.
    Σε μια πραγματικά δημοκρατική κοινωνία τα φαινόμενα που μας θυμίζεις δεν θα υπήρχαν. Κι αν εκδηλώνονταν κάποιες αντιδράσεις δεν θα έπαιρναν δημοσιότητα, γιατί δε θα υπήρχε αξιόλογο ενδιαφέρον.
    Στη σημερινή μας πραγματικότητα είναι εμφανής η υποχώρηση του κλίματος της ανοχής. Και υπάρχουν πολλά ανησυχητικά σημάδια ότι πηγαίνουμε στο χειρότερο.
    Στο πολιτικό πεδίο χρειάζεται μεγάλη προσοχή στους χειρισμούς. Οι λανθασμένοι χειρισμοί ενισχύουν τις αντιδράσεις και οι δημαγωγοί αυξάνουν τους οπαδούς τους.
    Παράλληλα με τις καταγγελίες των αντιδημοκρατικών εκδηλώσεων είναι αναγκαιότατο να αναζητούμε και τα αίτια. Και ψάχνοντας τα αίτια θα βρούμε το κυριότερο, δηλαδή την ποιότητα της παιδείας που παρέχει το σχολείο στον αυριανό πολίτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είπες τη μαγική λέξη. "Παιδεία". Έχουμε παιδεία άραγε; Ή μια στείρα κατάρτιση για να εξασκήσουν τα παιδιά το πιο προσοδοφόρο επάγγελμα;
      Σ' ευχαριστώ πολύ Άρη!

      Διαγραφή
  7. Να αυτά δεν μπορώ. Τους φανατισμένους, τα φασισταριά και τους χριστιανοταλιμπάν.
    Και ενώ έχω πει στον εαυτό μου "Αρτίστα πρέπει να σέβεσαι την ψυχική διαταραχή του καθένα", εν τούτοις δεν καταφέρνω να το κάνω με αυτές τις συνομοταξίες.
    Κατά τα λοιπά, με κάλυψαν οι κ.κ. Μάνεσης και Πιτ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο πολύς σεβασμός μας χαντάκωσε νομίζω. Να σεβόμαστε διαταραχές, εμμονές, διαστροφές και πάσης φύσεως παθήσεις. Δεν θα κάνουμε δουλειά έτσι...

      Διαγραφή
  8. Η ανεκτικότητα και ο σεβασμός στον διαφορετικό, στον συνάνθρωπο, είναι αρχές που πρέπει να έχουμε από την οικογένεια. Δεν τις έχουμε. Η χώρα μας βρίσκεται στην τελευταία θέση στον κόσμο. Απ' την άλλη ανεχόμαστε το αντίθετο, πράξεις και λόγια που δηλώνουν μη ανοχή στους άλλους τους διαφορετικούς. Θέλω να πιστεύω ότι είναι λίγοι αυτοί -το ότι παρουσιάζονται ως πολλοί συμφέρει (ΜΜΕ) - και θέλω να πιστεύω ότι οφείλεται ίσως στην ανασφάλεια του κόσμου και όχι σε αρχές. Εγώ πάντως που ζω σε γειτονιά με μουσουλμάνους και πρόσφυγες δεν συναντώ ρατσισμό, ούτε φονταμενταλισμό..
    Πιστεύω ότι μέσα στα κομματικά πλαίσια συναντάς περισσότερους μη ανεκτικούς στους άλλους από ότι στους απλούς ανθρώπους. Χωλαίνουμε....
    Ωραίο θέμα Μαρία μου και ανεξάντλητο
    Τα φιλιά μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το αυτό θέλω να πιστεύω κι εγώ Άννα μου. Νομίζω ότι σκόπιμα διογκώνεται απ' τα μουμουέ για να εξυπηρετεί τα γνωστά συμφέροντα. Ο φόβος είναι το πιο κερδοφόρο προϊόν άλλωστε.
      Ενδιαφέρον αυτό που καταγράφεις για τη γειτονιά σου.
      Σ' ευχαριστώ για το τόσο διαφωτιστικό σου σχόλιο Αννούλα!

      Διαγραφή
  9. Φίλη μου ΠΑΝΤΑ θα υπάρχει αυτή η μερίδα των ανθρώπων που βάζουν όρια και σύνορα σε κάθε τι από το πιο απλό μέχρι το πιο περίπλοκο που ίσως δεν τους πέφτει λόγος.Κάποτε ένας πελάτης μου είπε ότι ήθελε ένα άνδρα από το εργαστήρι μου για να "συνεννοηθεί".Μία με κοίταξε μπαίνοντας στο μαγαζί της πριν καν προλάβω να μου πει πως επειδή ήμουν χοντρή δεν υπήρχε τίποτα στο μαγαζί της για μένα.Απλά καθημερινά παραδείγματα. Όταν βγήκα από τη σχολή νοίκιασα γραφείο μαζί με ένα άγνωστο για μένα συνάδελφο που όταν πρωτοσυναντηθήκαμε έμεινε σχεδόν δακρυσμένος γιατί τον χαιρέτησα με χειραψία γιατί έπασχε από άσχημο νόσημα δερματικό. Παντού..παντού. Υπάρχουν άνθρωποι που θα σκότωναν στη κυριολεξία απλά και μόνο για να επιβάλουν τη δική τους εμμονή με την διαφορετικότητα, Μεγάλωσα σε ξενόγλωσσο σχολείο και έμαθα να συμβαδίζω με κορίτσια διαφορετικής θρησκείας , χρώματος και πεποιθήσεων.Αυτοί είναι αγράμματοι άνθρωποι χωρίς παιδεία από οικογένεια, σχολείο και περιβάλλον. Στο πυρ το εξώτερον φίλοι μου στιγματίζουν έθνη και γενιές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ Αχτίδα μου!
      Στην τελευταία σου πρόταση εστιάζω και αυτό ακριβώς είναι το μήνυμα που ήθελα να στείλω.
      Να είσαι καλά, πολλά φιλιά!

      Διαγραφή
  10. Το παραπάνω κείμενο Μαρία μου, που φέρνει στην επιφάνεια λυπηρά γεγονότα που κανείς μας δεν ξεχνά, έρχεται σαν κερασάκι να μας δείξει πως η κοινωνία μας, βρίσκεται σε παρακμή και σ' αυτό όλοι φέρουμε ευθύνη...
    Όλα τα σχόλια με κάλυψαν και αυτό προσωπικά μου δίνει την αίσθηση πως ευτυχώς υπάρχουν άτομα που εργάζονται συνειδητά και αυτό όχι μόνο στην μπλογκογειτονιά μας!

    Πολλά πολλά τα Αφιλάκια καρδιάς Μαρία μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Έχουμε τη συνείδησή μας ενεργή όπως φαίνεται Στεφανία μου. Λίγοι, πολλοί, δεν ξέρω τα ποσοστά. Πάντως φτάνουμε για να τους βάζουμε όλους δαύτους στο περιθώριο.
    Καλό διήμερο να περάσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Δεν θα μπορούσες να βάλεις πιο ταιριαστό τίτλο σ αυτή σου την ανάρτηση Κανελλάκι μου...ο οποιος μπορεί να ταιριαξει παντού..από συμπεριφορές..μεχρι φανατισμό ένθεν και ενθεν..και αυτό ειναι η χαρα των μίντια.. φιλεναδα.. αν δεν ηταν αυτά κανεις δεν θα ήξερε την καθε κυρια Λουκα και τους ομοιους της.. και βεβαια και τους καθε λογης ρατσιστες... θα μου πεις καλυτερα θα ηταν τα κρυβαμε κατω απο το χαλί; επ ουδενί αγαπη μου αλλά δεν θα έπερναν αυτες τις διαστασεις.. ασε δε την επανάληψη του καθε τετοιου περιστατικου εκαντοονταδες φορες ..μεχρι να το εμπαιδωσουμε καλα΄ και να αρχισουμε να φοβομαστε με οτι συμβαίνει γυρω μας... ομως παρολα αυτα θελω να πιστευω ότι ειναι η μειονότητα στην κοινωνια..ελπίζω στις γενιες που ερχονται να εξαλειφθούν αυτα τα εκτρωματα ενθεν και ενθεν.....ένα θεμα για πολύ σκέψη παλι
    Εχεις την αγαπη μου παντα Κανελλάκι μου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Όταν έχω εσένα / δε φοβού κανένα" που λέει και το άσμα Ρουλάκι μου.
      Σ' ευχαριστώ πολύ φιλενάδα μου!
      Χρόνια Πολλά για την ημέρα, με υγεία και συνείδηση καθαρή ♥

      Διαγραφή
  13. Ο σκοταδισμός, ο φανατικότερος εχθρός του πολιτισμού...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ευχαριστώ πολύ για τα σχόλιά σας.