Κυριακή 23 Απριλίου 2017

Όταν η δημοκρατία πέθανε στην κοιτίδα της (*)

«Καλωσήρθατε στο Νταχάου της Αθήνας»
Το καλωσόρισμα στο κολαστήριο της ΕΑΤ-ΕΣΑ στο πάρκο Ελευθερίας απ’ τον πρόεδρο του ΣΦΕΑ (Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974) Κώστα Μανταίου. Η βαριά ξύλινη πόρτα ανοίγει και μας αποκαλύπτει τους χώρους «φιλοξενίας» των πολιτικών κρατουμένων που πέρασαν απ’ αυτό το κολαστήριο. Η εμβληματική προτομή του αγωνιστή Σπύρου Μουστακλή στον προαύλιο χώρο, μας είχε ήδη προετοιμάσει ψυχολογικά γι αυτά που θα αντικρίζαμε. Τα δωμάτια βασανισμού, οι κατάλογοι ονομάτων, οι νεκροί, πρωτοσέλιδα από εφημερίδες εποχής, οι τοίχοι που έχουν ακόμα φυλαγμένες τις μαρτυρικές ανάσες των ηρώων στις ρωγμές τους, τα αντικείμενα που έφτιαχναν οι εξόριστοι, τα γράμματα στους δικούς τους, φωτογραφίες, προσωπικά αντικείμενα, μπροσούρες, πολύγραφοι και παράνομα έντυπα.

Το Μουσείο Αντιδικτατορικής Δημοκρατικής Αντίστασης,  επισκέπτονται σχολεία –κυρίως στην επέτειο του Πολυτεχνείου- αλλά στην πλειοψηφία τους τα παιδιά δεν γνωρίζουν τίποτα γι αυτή τη μαύρη περίοδο της ιστορίας μας. Όπως μας είπε ο κ. Μανταίος, έχουν γίνει αλλεπάλληλα αιτήματα στο υπουργείο παιδείας, να προστεθούν κεφάλαια με ιστορικό υλικό στα σχολικά βιβλία. Μάταια όμως. Με το πρόσχημα να μην πυροδοτούμε τα παλιά μας εθνικά μίση, είναι προτιμότερο να μην αναμοχλεύουμε την ιστορία. Μ’ αυτή τη λογική, ας μην μαθαίναμε για την  επανάσταση του ’21 ή το ένδοξο έπος του ’40 (που κι αυτό στρεβλά το διδαχτήκαμε).

«Μετά από 128 μέρες στην απομόνωση, γυρίζοντας πίσω στη φυλακή νόμιζα πως λευτερώθηκα. Μου’φερνε λίγο φαγάκι η μάνα μου και δε μπορούσα να το φάω, το χάιδευα συγκινημένος, γιατί ήταν απ’ τα χεράκια της. Έβλεπα απ’ το παράθυρο της φυλακής τη γειτονιά μου, τους δρόμους που παίζαμε, θυμόμουν τους παλιούς έρωτες στα φοιτητικά χρόνια κι έτσι κρατήθηκα όρθιος…» μας διηγήθηκε βουρκωμένος ο κ. Μανταίος.

Για την ιστορία: απ’ το κτίριο αυτό «πέρασαν» χιλιάδες αγωνιστές, που αφού βασανίστηκαν βάναυσα και ανακρίθηκαν, παραπέμφθηκαν σε στρατοδικείο κι από εκεί στις φυλακές ή τις εξορίες. Ανάμεσά τους επώνυμοι και ανώνυμοι αγωνιστές, στρατιωτικοί και πολίτες, άντρες και γυναίκες κάθε ηλικίας και επαγγέλματος. Τα κτίρια του πρώην στρατοπέδου Ε.Α.Τ.-Ε.Σ.Α. έχουν παραχωρηθεί, ως προς την χρήση, στον Σ.Φ.Ε.Α. 1967-1974, στο Δήμο Αθηναίων και στο Μουσείο «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος».

Με την ευχή να μην γκρεμιστεί άλλο ιστορικό μνημείο όπως έγινε με το περίφημο Εφηβείο Αβέρωφ –προορισμένο αρχικά για την αναμόρφωση ανηλίκων- μετέπειτα Φυλακές Αβέρωφ· στο σημείο που βρίσκεται σήμερα ο Άρειος Πάγος, όπου μόνο μια λιτή μαρμάρινη στήλη στο προαύλιο θυμίζει ότι «Στο χώρο αυτό λειτούργησαν επί δεκαετίες οι Φυλακές Αβέρωφ. Αιωνία η μνήμη στου Έλληνες και Ελληνίδες που κρατήθηκαν και θυσιάστηκαν στις Φυλακές».
Γιατί εκτός απ’ τα αρχαία μας μνημεία που μας κάνουν υπερήφανους, υπάρχουν και τα μαύρα κληροδοτήματα της σύγχρονης ιστορίας μας. Πέρα απ’ την κατάφορη προσβολή των θεμελιωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων, τις διώξεις και τα εγκλήματα, κληρονομήσαμε μνημεία σαν τη θρυλική ταράτσα της Μπουμπουλίνας, τα νησιά εξορίας, τους τοίχους εκτελέσεων και τα μπουντρούμια της απομόνωσης και των βασανιστηρίων. Κληρονομήσαμε και την προδοσία της Κύπρου που ακόμα βολοδέρνει στα σαλόνια των ευρωπαϊκών χωρών χωρίς ουσιαστικές προοπτικές για την οριστική λύση του προβλήματος.

Επίσης για την ιστορία: Μετά την πτώση της χούντας κατατέθηκαν μηνύσεις εναντίον 150 αστυνομικών-βασανιστών. Ωστόσο το μαχαίρι της αποχουντοποίησης δεν έφτασε στο κόκκαλο και τελικά στο εδώλιο του κατηγορουμένου οδηγήθηκαν μόλις 16. Απ’ αυτούς, άλλοι αθωώθηκαν απ’ τα Εφετεία και άλλοι καταδικάστηκαν για απλές σωματικές βλάβες, ενώ τους επιβλήθηκαν εξαγοράσιμες ποινές. Ακόμη και τα ηγετικά μέλη της ΕΣΑ (Χατζηζήσης, Θεοφιλογιαννάκος, Πέτρου) που δικάστηκαν από στρατοδικείο και καταδικάστηκαν, δεν εξέτισαν το σύνολο της ποινής τους. Χαρακτηριστικό είναι ότι στη διάρκεια των δικών τους οι βασανιστές αντέκρουσαν όλες τις κατηγορίες και δήλωσαν ότι έκαναν απλά το καθήκον τους. Παρά τις μαρτυρίες των θυμάτων, κανένας αστυνομικός της Ασφάλειας δεν έδειξε μετανοημένος. Ούτε ένας δεν παραδέχτηκε έστω μια πράξη βίας. «Τα βασανιστήρια είναι απαραίτητα για την προστασία του πολιτισμού μας» δήλωνε σε δικηγόρο της Διεθνούς Αμνηστίας ένας από τους ηγέτες της Χούντας, η οποία, σύμφωνα με στρατηγό του αμερικάνικου Πεντάγωνου, «ήταν, που να πάρει ο διάολος, η καλύτερη κυβέρνηση μετά τον Περικλή!».


(* Τίτλος άρθρου του e-περιοδικού Spiegel, με την ευκαιρία συμπλήρωσης μισού αιώνα απ’ το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου του 1967)

46 σχόλια:

  1. Και τι είδους βασανιστήριαν έκαναν!!! Απάνθρωπα, είναι φοβερό και να το σκέφτομαι, σκέψου εκείνους που τα έζησαν αυτά. Κακώς γκρεμίζονται όλα όσα πρέπει να μας θυμίζουν και να διδάσκουν τα παιδιά τι σημαίνει ''καταλύεται η Δημοκρατία''! Το μαχαίρι Μαρία μου για να έμπαινε στο κόκκαλο θα έφευγαν τα 2/3 τότε της αστυνομίας. Αλλά ξέρεις, τα ''γένια'' τους ευλογούν όλοι οι πολιτικοί γιαυτό και έπεσαν μαλακά οι χουντικοί -πανάθεμά τους! Ξέρεις ομως τι με δαιμονίζει ακόμη; Το ότι υπάρχουν άνθρωποι σήμερα που λένε ότι ζούσαν καλά τότε...Και μνημονεύουν τον αδίστακτο Παπαδόπουλο...
    Δεν ξεχνώ όχι σε πείσμα όλων και τα παιδιά μου τα ξέρουν με λεπτομέρειες από μαρτυρίες ανθρώπων της εποχής, από εφημερίδες και ιστορικές αναφορές στο τότε. Όχι σε πείσμα τους.....δεν θα ξεχάσω ποτέ
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φυσικά και θα τον μνημονεύουν εσαεί... "ήταν πολλά τα λεφτά Άννα μου"
      Τα φιλιά μου

      Διαγραφή
  2. Δικτατορία χωρίς βασανιστήρια δεν υπάρχει. Όχι μόνο για την απόσπαση ομολογιών των αντιπάλων της αλλά και για συντήρηση του τρόμου εκείνων που θα διανοηθούν να προβούν σε αντιδικτατορικές ενέργειες.
    Βασανιστές: Δε μπορώ να τους κατατάξω στο είδος άνθρωπος. Δεν τους βρίσκω κανένα ελαφρυντικό.
    Μετά την εμπειρία τής χούντας και της ναζιστικής κατοχής έχουμε σήμερα ναζιστικό κόμμα στη βουλή. Εκτός από την ευθύνη τής παιδείας μας υπάρχει και η διαρκής ευθύνη των άλλων κομμάτων τής βουλής. Που παραμένουν ανίκανα – όλα ανεξαιρέτως – να αναζητήσουν υπεύθυνα την οδό τής σωτηρίας τής χώρας, αρκούμενα να αλληλοκαταγγέλλονται.
    Η ανάρτησή σου, Μαρία, είναι πολύ χρήσιμη για τους νεότερους. Ιδιαίτερα για εκείνους που δεν έχουν τη διάθεση να καθίσουν και να διαβάσουν. Και έχουν κυκλοφορήσει αρκετά βιβλία που περιγράφουν τα αίσχη τής εθνοσωτηρίου. Και μόνο το βιβλίο «Ανθρωποφύλακες» του Περικλή Κοροβέση, θα αρκούσε για να κατανοήσουν το ήθος τού καθεστώτος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συγγνωμη...Αλλα η γενικευμενη κατηγορια δεν ευσταθει..Εφ οσον ωρισμενα κομματα δεν δυνανται..Αυτα που λενε να εφαρμωσθουν απο τους εξουσιαστες,,Που ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ αρρηκτα ΚΑΙ με τους βασανιστες της ΧΟΥΝΤΑΣ....
      Και με τους ΠΡΟΔΟΤΕΣ της Κυπρου..ΝΤΟΠΙΟΥΣ ΚΑΙ ΞΕΝΟΥΣ "ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ"

      Διαγραφή
    2. @ Άρη: αναφέρεσαι σ' ένα συγκλονιστικό βιβλίο που -προσωπικά- με ζορίζει πολύ να το ολοκληρώσω. Και ναι, εκεί μέσα διαγράφεται το ήθος (η ανηθικότητα καλύτερα) των δικτατόρων, αλλά και όλων όσων έβαλαν το χεράκι τους ή επωφελήθηκαν απ' τη χούντα.
      @ Μαχαίρη: σ' ευχαριστώ για την παρέμβαση, που την αφήνω στην κοινή λογική μας.

      Σας ευχαριστώ πολύ και τους δυο σας!

      Διαγραφή
  3. Καλημέρα Μαρία μου
    Οι πληγές είναι νωπές παρότι
    πέρασαν τόσα χρόνια ....οι συνεχιστές
    τους βρίσκονται δίπλα μας
    Ας ακονίζουμε διαρκώς τη μνήμη μας
    κι ας στηλιτεύουμε όπου κι όπως
    μπορούμε τα έργα και τις ημέρες τους
    Ποτέ ξανά!!!

    Σε φιλώ πολύ πολύ ♥♥♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό ακριβώς είναι το κακό, ότι οι συνεχιστές τους βρίσκονται δίπλα μας, μερικοί τιμήθηκαν κιόλας για τις "αγαθοεργίες" τους, πήραν θώκους, αξιώματα, άλλαξαν χρώμα κουστουμιού και υποδύονται τους "ήρωες". Ας κρατήσουμε σε προσωπικό επίπεδο τουλάχιστον, τις αλήθειες και την ιστορία μας καθαρή Ελένη μου.
      Καλή Πρωτομαγιά εύχομαι!

      Διαγραφή
  4. Καλημέρα και καλή εβδομάδα να έχεις Μαρία μου.
    Ένιωσα περίεργα σήμερα, ερχόμενη εδώ.
    Μου έλειψες ομολογώ, οι αναρτήσεις σου, οι ιστορικές σου αναρτήσεις, το υλικό σου, όλα όσα μας προσφέρεις απλόχερα εδώ και χρόνια.

    Διαβάζοντας όλες τις επάνω πληροφορίες σου, όλη την ώρα της ανάγνωσής μου σκεφτόμουν το πόσο στενά συνδεδεμένο και επακόλουθο μοιάζει το παρελθόν, με το παρόν και το μέλλον του πολιτισμού μας, του κάθε πολιτισμού γενικότερα.

    Τόσες μνήμες που πάντα πονάνε και θα συνεχίσουν να πονάνε... προστιθέμενες μάλιστα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελπίζω με τον καιρό κι από γενιά σε γενιά, να προχωράμε μπροστά Κική μου. Έγκωσε το χωνευτήρι της ιστορίας από εγκλήματα, πολέμους, αίμα, προδότες... φτάνει πια!
      Τις ευχές μου για μιαn ανοιξιάτικη πρωτομαγιά (καιρικά αλλά και συμβολικά :-)

      Διαγραφή
  5. Ειμαι εις θεσιν να βεβαιωσω..Οτι οσον αφορα την περιοδο της καταπτυστης ΧΟΥΝΤΑΣ των συνταγματαρχων..Που επεβληθη ΕΞΩΘΕΝ για να μπορεσουν οι Τουρκοι να προσαρτησουν τμημα της ελληνικης επικρατειας...
    Και για να εξοντωθουν τα περισσοτερα μελη ωρισμενων κομματων που θεωρηθηκαν ΑΝΤΕΘΝΙΚΑ...
    [Θεωρηθηκαν αντεθνικα..Απο εκεινους που παρεδωσαν την Κυπρο στις τουρκικες ορεξεις..Φερνοντας τον ΣΑΜΣΟΝ..
    Τον διανοητικα υστερημενο,στη θεση..Να πραττει Πολιτικα...
    Ειμαι λοιπον σε θεση ΕΚ ΠΕΙΡΑΣ να βεβαιωσω..Οτι τα "δημοκρατικα κομματα" που διαδεχτηκαν την ΧΟΥΝΤΑ...
    ΕΙΧΑΝ αναλαβει την υποχρεωση,να ΜΗΝ τιμωρησουν τους χουνταιους και τους βασανιστες..Διοτι εκτελουσαν εντολες εκεινων,οι οποιοι και σημερα ΕΛΕΓΧΟΥΝ την πολιτικη ζωη της χωρας αυτης...!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστό και ήδη καταγεγραμμένο στα βιβλία των σύγχρονων ιστορικών, Μαχαίρη μου.
      Κι όχι μόνο την ελέγχουν και συνεχίζουν το ξεπούλημα (ό,τι απόμεινε), αλλά μας κουνούν και το δάχτυλο αυστηρά και μιλούν για "δημοκρατίες και κοινωνική δικαιοσύνη".
      Θα πέσει μια μέρα ο ουρανός στο κεφάλι τους, να μου το θυμηθείς.
      Πόσα ν' αντέξει εκεί πάνω ο Πανάγαθος;;;

      Διαγραφή
  6. Τί είπε;!
    "Ήταν η καλύτερη κυβέρνηση μετά τον Περικλή!";!
    Θα τρίζουν τα κόκκαλα των ανθρώπων...
    (Γιούλη)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τώωωωρα... έχουν εξαφανιστεί πια απ' το πολύ τριζάρισμα Γιούλη μου.

      (Δέχεσαι καθυστερημένες ευχές; Χρόνια Πολλά απ' την καρδιά μου !!!)

      Διαγραφή
  7. Μαρία μου καλησπέρα σου.
    Αφενός οι αναρτήσεις σου αυτές λειτουργούν ως σχολείο σε νεώτερα παιδιά που δεν γνωρίζουν τα "αγαθά" των τυράννων και αφετέρου ως σάλπισμα μνήμης και σε αρκετούς των οποίων η συνείδηση έχει καθαρίσει το πέρασμα της χούντας.
    Όσον αφορά αυτή καθ εαυτή την απονομή δικαιοσύνης έναντι των βασανιστών ας είναι καλά ο "εθνοπατέρας" ο Καραμανλής και η κρατική "δικαιοσύνη".
    Καλή συνέχεια να έχεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι σωστά... μετά το γύψο του Παπαδόπουλου, ήρθε το τσιμέντο του Φρυδάρχη. Τέτοια τσιμεντούπολη, μόνο την Ακρόπολη δε χτύσανε...
      Ας μη συζητήσουμε για το ρόλο του στην μεταπολίτευση και την εκβιαστική του επιβολή με το αλήστου μνήμης "Καραμανλής ή τανκς"...
      Καλή Πρωτομαγιά Γιάννη μου!

      Διαγραφή
  8. Μνήμες και μία ιστορία, που δεν πρέπει να ξεχαστεί.
    Πρέπει τα παιδιά μας, να μάθουν, να ξέρουν και να θυμούνται...
    Συφωνώ απόλυτα με τα λεγόμενά σου Μαράκι μου.
    Όσο για τη Χούντα, θα πω ξανά κάτι που είχα γράψει παλιότερα και
    συμφώνησες, γιατί ταιριάζει απόλυτα.
    Παλιά οι Έλληνες όταν ήταν σε απόγνωση έκαναν το σταυρό τους.
    Τώρα τον προτιμούν αγκυλωτό. Κρίμα.
    Βάλαμε το φασισμό και τη χούντα στα σπίτια μας, από ανθρώπους
    που προφανώς, δεν έχουν ιδέα από βασικά κομμάτια της ιστορίας μας,
    καθώς και από ανθρώπους που όπως λέω, δε θέλουν εκλογές, αλλά μαγνητική
    εγκεφάλου για να σωθούν.
    Μπράβο για την ανάρτηση Μαρία μου!
    Αααα και χρόνια πολλά, Χριστός Ανέστη αν και καθυστερημένα λιγάκι.
    Φιλώ σε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Αναστήσαμε Αγησίλαε"!...
      Ματινάκι μου από Πάσχα σε Πρωτομαγιά το πήγαμε.
      Καλός ο νέος μήνας σας και να σας φέρει δύναμη και αντοχές για τις εξετάσεις!

      Διαγραφή
  9. Μόνο όποιος "έζησε" ενεργά τη Χούντα, μπορεί ν' αντέξει την παρούσα (παγκόσμια) κατάσταση...
    Σ' αυτό το πάρκο πολύ πολύ αργότερα έφερνα τον μικρότερο μου γιο, να κάνει κούνιες, όσο και αν σφιγγόταν η καρδιά μου.
    ΑΦιλιά καρδιάς Μαρία μου, μ' ένα ακόμα τεράστιο ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ δεν ήξερα καν την ύπαρξή του Στεφανία μου. Όπως πολλά άλλα που αγνοούμε παρότι ζούμε σ' αυτή την πόλη. Είναι διάσπαρτη από μνημεία και θυσιαστήρια, φτάνει να το ψάξεις λίγο γιατί δεν προβάλλονται ιδιαίτερα.
      Σ' ευχαριστώ πολύ Στεφανία μου!

      Διαγραφή
  10. "Τα βασανιστήρια είναι απαραίτητα για την προστασία του πολιτισμού μας"
    Ασχολίαστο....
    Χρόνια πολλά, με υγεία και γαλήνη Μαρία μου ~ εντελώς καθυστερημένα, από το "καθυστερημένο" σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Φτάνει να τα υπομένουν οι άλλοι" θα συμπλήρωνα.
      Καλή Πρωτομαγιά Αριστάκι μου!

      Διαγραφή
  11. Εξαιρετική ανάρτηση
    για όσα οφείλουμε να θυμόμαστε
    σαν μνήμες του παρελθόντος
    και ως διδάγματα για το μέλλον!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Χριστός Ανέστη! Χρόνια πολλά!
    Πολύ 'δυνατή' αυτή σου η ανάρτηση, Μαρία μου! 'Ολοι οι νέοι μας θα έπρεπε να μαθαίνουν για τα μαύρα εκείνα χρόνια γιά να μην σβήνουν τα γεγονότα της γενιάς μας από την μνήμη κανενός. Μιλώ για την δική μου βέβαια γενιά, μιάς και είμαι κι εγώ ένα παιδί του Πολυτεχνείου. Θυμάμαι επίσης τις φυλακές Αβέρωφ στην Λεωφόρο 'Αλεξάνδρας και είμαι σαφώς υπέρ του ότι έπρεπε να είχαν διατηρηθεί και να είχαν μετατραπεί σε μουσείο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα αυτή ακριβώς είναι η πάγια τακτική για την παραχάραξη της ιστορίας μας. Η γομολάστιχα και η εξαφάνιση των αρχείων, των αναμνήσεων και των μαρτυριών. Η διατήρηση τέτοιων κτιρίων που θα μαρτυρούσαν τις θηριωδίες τους, δεν βοηθούσε καθόλου. Ευτυχώς κάτι πρόλαβε να σωθεί και μπράβο στην Εθνική Ασφαλιστική που διατηρεί στο ακέραιο το υπόγειο της Γκεστάπο στην Κοραή.
      Τις ευχές μου για καλή Πρωτομαγιά Μαριάννα μου!

      Διαγραφή
  13. Μαρία, «με το πρόσχημα να μην πυροδοτούμε τα παλιά μας εθνικά μίση..».
    Αφού πήρα τη διαβεβαίωση από την γεωπόνο του δήμου ότι το πεύκο της κεντρικής πλατείας είναι υγιές (παρότι έχει κλίση από την κατακόρυφο), έφερα ως πρόεδρος το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο για να τοποθετηθεί αρχικά μία αναμνηστική πλάκα και στη συνέχεια να ανεγερθεί μνημείο για τα τέσσερα παλικάρια (ΕΠΟΝίτες) που κρέμασαν οι Γερμανοί κατά την διάρκεια της Κατοχής. Στη ψηφοφορία 27-1 όχι...!!
    Ούτε Μπαρτσελόνα – Πανελευσινιακός... Ήταν η πρώτη ήττα που εισέπραξα πριν 4 χρόνια σε μια αναγνωρισμένη από όλους επιτυχημένη θητεία...
    Το καταθέτω έτσι για την ιστορία και μάλιστα είναι θέμα που δεν χωράνε αντιρρήσεις..!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ Τάσο!!!
      Γέλασα με τον ποδοσφαιρικό παραλληλισμό σου, αλλά το γέλιο μου κόπηκε απ' αυτό το "όχι"...
      Ώστε έτσι λοιπόν! Φόβος είναι άραγε ή έχουν λερωμένη τη φωλιά τους;

      Διαγραφή
  14. Χριστός Ανέστη και χρόνια πολλά Μαρία μου.
    Γιατί να μαθαίνουν τα παιδιά και να θυμόμαστε οι μεγάλοι;
    Πιο εύκολα θα ξαναπεσουμε στα ίδια λάθη, Αν τα ξεχάσουμε όλα.
    Και τώρα που δεν τιμωρείται κανένας από όλους τους καταχραστές;
    Τί θα γράψει η ιστορία γι'αυτούς;
    Να είσαι καλά Μαρία μου.
    Φιλάκια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η ζωολογία θα πρέπει να γράψει γι αυτούς κανονικά και συγνώμη που θίγω και τα συμπαθή τετράποδα.
      Φιλιά πολλά Ρενάκι μου!

      Διαγραφή
  15. Θέλω πολλά να σου πω και θα βαρεθείς. Για να μη σε κουράσω θα σου πω ότι κανένα από τα κάθε λογής αποβράσματα, που κατά καιρούς βγαίνουν από τα λαγούμια τους και περιφέρονται λερώνοντας τον τόπο, δεν φοβάται να ασελγήσει σε βάρος της χώρας και του λαού της. Κύριος υπεύθυνος ήταν και θα είναι πάντα αυτή η Δικαιοσύνη του κώλου που διαθέτουμε, με ελαχιστότατες εξαιρέσεις ανθρώπων του καθήκοντος.
    Η ατιμωρησία είναι αυτή που οπλίζει το χέρι σε κάθε καθίκι είτε για να σε φυλακίσει, είτε για να σε χτυπήσει, είτε για να σε βασανίσει, είτε για να σε δολοφονήσει, είτε για να σε κλέψει, είτε για να σε αφήσει άνεργο, είτε για να σου καταστρέψει το μέλλον.
    Η Κωλλάδα ΔΥΣΤΥΧΩΣ δεν αλλάζει.
    Δύο είναι οι επιλογές: ή γίνεσαι αυτό ακριβώς που σιχαίνεσαι για να μην αντιμετωπίσεις ποτέ ξανά πρόβλημα, είτε φεύγεις ρίχνοντας πίσω σου μαύρη πέτρα.
    Όσο παραμένεις και δεν κάνεις τίποτα από τα δύο, βασανίζεις τον εαυτό σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είμαι τόσο απαισιόδοξη Πέτρο. Παρ' όλα αυτά που πολύ σωστά γράφεις, κατάφερε κι έμεινε όρθια η Ελλαδίτσα μας.
      Σίγουρα δεν θ' αλλάξουν ποτέ οι επαγγελματίες πατριώτες, οι δοσίλογοι και οι χαφιέδες (διαχρονικά επαγγέλματα), αλλά βρε Πέτρο υπάρχει κι η άλλη πλευρά. Τόσο αίμα χύθηκε για ένα ιδανικό, ας μην το ρίχνουμε στα σκουπίδια. Κι ας μοιάζει ουτοπία. Αν δεν κουβάλαγε τόση τρέλλα οι πρόγονοι, ούτε επανάσταση του 21 θα είχαμε, ούτε και μεταγενέστερες εξεγέρσεις...
      Τις ευχές μου για καλή Πρωτομαγιά!

      Διαγραφή
  16. Και πέφτω που λες προχθές σε ένα κανάλι και βλέπω τον Καρατζαφέρη να λέει: "αμφισβητεί κανείς ότι με τον Παπαδόπουλο ήταν όλα καλύτερα; Και δουλειές είχαμε και η Ελλάδα δεν είχε πουληθεί"..! Ότι ένας φασίστας όμως έχει ένα κανάλι εν έτη 2017 και διαστρεβλώνει την ιστορική αλήθεια, οφείλεται σε όλους εκείνους που πέθαναν για να έχουμε εμείς σήμερα ελευθερία, αλλά μερικοί την μπέρδεψαν με την ασυδοσία, δυστυχώς... Καλό βράδυ Μαρία ✿

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν βάζεις μυαλό. Ακόμα σε κανάλια περιφέρεσαι ρε Πέτρα;
      Και μάλιστα με τέτοιους "γονδολιέρηδες";
      Άστους να κωλοχτυπιούνται, λίγα είναι τα ψωμιά τους.
      Ευχές και φιλιά! Καλή Πρωτομαγιά να περάσεις και μακριά από οθόνες ε;

      Διαγραφή
    2. Υποψιάζομαι ότι είμαι η μοναδική που περιφέρομαι σε κανάλια.
      Ε, ας βλέπει και κάποιος "οθόνες" βρε Μαρία, τι, όλοι εκτός;

      Διαγραφή
    3. Να βάζεις "προφυλακτικό" όμως ε;
      Μην έχουμε τίποτα ανεπιθύμητες... επιρροές ;-)

      Διαγραφή
  17. "Γιατί εκτός απ’ τα αρχαία μας μνημεία που μας κάνουν υπερήφανους, υπάρχουν και τα μαύρα κληροδοτήματα της σύγχρονης ιστορίας μας."

    Και υπάρχουν κι αυτοί που πάμε να κάνουν το μαύρο άσπρο...γι' αυτό τέτοιες αναρτήσεις είναι πολύ σημαντικές!!

    Φιλιά πολλά και καλό τριήμερο Μαρία μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και δεν ξεθωριάζει η άτιμη η ιστορία, όσο κι αν την "ξεπλένουν" στα μπουγαδόνερά τους. Μαύρη κι άραχνη παραμένει. Να τους στοιχειώνει εσαεί...
      Καλή Πρωτομαγιά Μαρία μου!

      Διαγραφή
  18. Η δημοκρατία ήρθε, αλλά ξέχασε να φέρει μαζί της κσι τη δικαιοσύνη.
    Μνημεία πολιτισμού είναι για μένα τα μέρη όπου οι άνθρωποι στάθηκαν πάνω από τα κτήνη...
    Καλά να περάσεις, Μαρία μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακόμα και το αυτονόητο, χρειάστηκαν χρόνια κι αγώνες για να χαρακτηριστούν ιστορικά μνημεία και να μην "ανοικοδομηθούν" κι αυτά. Γιατί η μόνη τους πρεμούρα φεύγοντας απ' την εξουσία, ήταν να σβήσουν τα ίχνη των βανδαλισμών. Ακόμα και το Σκοπευτήριο το διεκδικούσαν με δικαστικές μάχες μέχρι πρόσφατα, εκπρόσωποι σκοπευτικής εταιρείας στην Καισαριανή. Μόλις πέρυσι παραδόθηκε στο δήμο και χαρακτηρίστηκε ιστορικός τόπος. Ακόμα κι εκεί, στον τοίχο που εκτελέστηκαν τόσοι πατριώτες, ήθελαν να το μαγαρίσουν. Τι να λέμε τώρα;
      Πολλές ευχές για αύριο Αλεξάνδρα μου!

      Διαγραφή
  19. Μαρία μου, κάθε φορά που έρχομαι σε επαφή με όλα αυτά τα μελανά σημεία της Ιστορίας μας (κι έρχομαι συχνά λόγω επαγγέλαμτος) νιώθω πάντα αυτόν λυγμό να σταματά στο λαιμό!
    Δεν θέλω να προσθέσω τίποτε, καθώς ειπώθηκαν τόσα πολλά από τους φίλους παραπάνω και εφόσον άργησα δεν έχει νόημα να επαναλαμβάνω τα ίδια.
    Κλείνω με δύο πράγματα:
    Το σχόλιο της Αλεξάνδρας, με το οποίο ταυτίζομαι απόλυτα.
    Και το ότι θα δανειστώ τούτη την ανάρτηση, για να μπει στα αφιερώματα που προτείνω και μάλλον θα είσαι συχνά εκεί κι εσύ μαζί με τους άλλους φίλους.
    Θα τη βάλω μάλιστα κάτω από του Κουνελιού για τον φασισμό...
    Καλή Πρωτομαγιά...εργατική...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ Γλαύκη μου και εύχομαι οι σπόροι σου να βλαστήσουν κάποτε, όπως και όλων των φωτισμένων εκπαιδευτικών που δουλεύετε αθόρυβα και παρά τις αντιξοότητες των καιρών.
      Καλή Πρωτομαγιά με συνείδηση για τη βαριά ιστορία που κουβαλάει...

      Διαγραφή
  20. Μην μου φωνάζεις Κανελλακι μου.. με αδεια γιατρού ήρθα...τελος η καραντινα.. με μετρο βεβαια να λεγεται σιγα σιγα θα ενσωματωθώ παλι ..!!
    Τι να πω αγαπη μου για την ιστορία μας..που ο καθε ένας που ανεβαίνει στην εξουσία..αλλάζει με τα δικα του δεδομενα.. την ροή της .. θα συμφωνησω μαζι σου Κανελλακι μου με αυτήν την τρέλλα μας..που μας κανει επαναστατες.. αυτή ειναι που γραφει ιστορία...και οι τόποι όπου έχει χυθεί πολύ αιμα για αγωνες και ομορφα ιδανικά..!!
    Να έχεις ενα ομορφο μήνα ματια μου φιλω σε..!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν κρατιέσαι τώρα μετά την καραντίνα Ρουλάκι μου ε;
      Καλό μήνα να έχεις, με πλούσια σοδειά σε δημιουργίες, έμπνευση και κέφι!
      Φιλώ σε αγαπημένο μου Ρουλιώ♥

      Διαγραφή
  21. Καλό μήνα να χεις Μαρία μου!! Αφήνει έναν κόμπο η ανάρτηση... Να μαθαίνουμε, να θυμόμαστε, να μην ξεχνάμε.. Βαδίζουμε ολοένα και περισσότερο σε σκοτεινά μονοπάτια δυστυχώς..
    Να σαι καλά!! Σε φιλώ Μαρία μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ευχαριστώ πολύ για τα σχόλιά σας.