Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2022

Καταπληκτικά!

Ξημέρωσε ο Θεός τη μέρα του στη χώρα με τον καταπληκτικό κυβερνήτη, τα καταπληκτικά του έργα και την ακόμα πιο καταπληκτική ποιότητα ζωής. Ο κύριος Τάδε, ένα “τεμάχιο” όπως τον χαρακτήριζαν, πριν χρόνια, στις γερμανικές φάμπρικες, περιφέρεται στους καταπληκτικούς δρόμους της πόλης, με μια μεγάλη σακούλα ανακύκλωσης υπό μάλης. Μετά τις παγωμένες μέρες του χιονιά -Κύριος οίδε πώς δεν τον βρήκαν κοκκαλωμένο στη χαμοκέλα του- η επιστροφή του στην καταπληκτική “κανονικότητα” ήταν μονόδρομος. Σουλάτσο στο δρόμο με τους λογιών λογιών κάδους και αλίευση χρήσιμων αντικειμένων. Ο κύριος Τάδε είναι γρήγορος και πρακτικός. Το έμπειρο μάτι του, αν και θολωμένο απ’ τις κακουχίες, δεν τον πρόδωσε ποτέ. Μια ξεχαρβαλωμένη καρέκλα γραφείου, ένας σαραβαλιασμένος σκελετός κρεβατιού, ένα λιγδιασμένο στρώμα κι ένα σκουριασμένο ερμάριο, ήταν αυτά που κατά καιρούς είχε ξεχωρίσει στα στοιβαγμένα σκουπίδια των καταπληκτικών του γειτόνων.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά ο κύριος Τάδε έχει επιπλώσει επαρκώς τον καπλαμαδένιο του οικίσκο, στις καταπληκτικές παρυφές μιας ρεματιάς. Σε μια σπιθαμή χωραφιού, προσωρινώς προσφερθείσα απ’ τις δημοτικές αρχές, που ανάλογα τον καιρό, άλλοτε πνίγεται στα λασπονέρια, κι άλλοτε ζέχνει ψοφίμια και καμένα λάστιχα. Εκεί διάγει τον καταπληκτικό του βίο, ο κύριος Τάδε.

Ευθυτενής και χαμογελαστός μπαίνει στο μικρό καφέ της πλατείας, παρατηρώντας με ενδιαφέρον τους λιγοστούς θαμώνες. Κοντοστέκεται κάτω απ΄τη θερμαινόμενη πυραμίδα, τόσο όσο του επιτρέπει ο χρόνος μέχρι να τον αγριοκοιτάξει ο ιδιοκτήτης. Σέρνει αργοκίνητα τα παπούτσια του ένα γύρο στο μαγαζί, κοιτάζει φευγαλέα τις σφολιάτες και τα λαχταριστά κρουασάν μέσα στο θερμοθάλαμο και ρουθουνίζει με ευχαρίστηση τη μυρωδιά του καφέ που σταλάζει αχνιστός σ’ ένα φλιτζάνι. Τα βήματά του είναι βαριά και θορυβώδη. Ένας παρατηρητικός άνθρωπος θα καταλάβαινε πως, σ’ αυτή τη μικρή διαδρομή μέχρι την έξοδο, προπορεύονται τα παπούτσια κι ακολουθούν πιλαλώντας τα πόδια του. Κανείς όμως εκ των θαμώνων δεν ασχολήθηκε μ’ αυτό το αλλόκοτο θέαμα κι έτσι ο κύριος Τάδε αποσύρεται ηττημένος απ’ το προσκήνιο.

Ένα ζευγάρι θεόρατα άρβυλα, ξεχειλωμένα και γδαρμένα, ήταν η λεία της ημέρας. Πόση χαρά πήρε μόλις τα ανέσυρε απ’ τον δημοτικό κάδο με τα είδη ένδυσης και υπόδησης! Του πέφτανε λίγο μεγάλα βέβαια, αλλά για όλα υπάρχει λύση. “Κάποτε θα ήταν στις δόξες τους αυτά τα πατούμενα”, μονολογούσε καθώς παραγέμιζε μ’ εφημερίδες τα κουντεπιέ για να τα φέρει στα μέτρα του. Ικανοποιημένος απ’ το αποτέλεσμα, βγήκε καμαρωτός για την καθιερωμένη του βόλτα, με μια παιδαριώδη διάθεση να δείξει στον κόσμο τα καινούργια του παπούτσια. Είχε αφήσει και τα κορδόνια λυτά, ελπίζοντας, επί ματαίω, πως κάποιος χριστιανός θα του φώναζε “Προσέξτε μην παραπατήσετε, κύριε!

Ο κύριος Τάδε ζει στην καταπληκτική εποχή που η χώρα παράγει ό, τι και πριν εξήντα χρόνια. Πολιτικές φαμίλιες, πέτρες, και οικονομικούς μετανάστες. Μετά από μια καταπληκτική θητεία στις φάμπρικες της Βαυαρίας, επιστρέφει στα πάτρια για να επενδύσει τις οικονομίες του σε μια μικρή επιχείρηση. Στη μεγάλη κρίση με τα μνημόνια και τις απανωτές χρεοκοπίες, αναγκάστηκε να βάλει λουκέτο. Αν είχε το κουράγιο ίσως και να είχε φουντάρει απ’ το μπαλκόνι του σπιτιού του, πριν το κατασχέσει η τράπεζα. Δεν το έκανε όμως. Διατηρούσε ακόμα μέσα του μικρά αποθέματα ελπίδας.  "Άντε και καλή πατρίδα" ευχόταν επί χρόνια με τους συμπατριώτες του, τους “γκασταρμπάιτερ” όπως τους αποκαλούσαν οι Γερμανοί. Πώς να βάλει λουκέτο σ’ αυτό το όνειρο που τον κράτησε ζωντανό επί χρόνια;

Στην υποτιθέμενη κάμαρά του, κάθεται εξουθενωμένος στην άκρη του στρώματος, βγάζει τα παπούτσια απ’ τα πόδια του, τα στήνει αντίκρυ του, σκύβει και τα παρατηρεί σκυθρωπός. «Χειρότερη φτώχεια είναι η μοναξιά, παιδιά μου. Όλα τ’ αντέχει ο άνθρωπος, εκτός απ’ αυτή τη ρημάδα την αίσθηση πως είναι ανεπιθύμητος». Απόκριση δεν παίρνει, μόνο που τα δυο πελώρια αγριοπάπουτσα γίνονται ορθάνοιχτα στόματα να τον κατασπαράξουν, και τα κορδόνια μαλλιά ξέμπλεκα που ξεχύνονται απ’ τις βρωμερές τρύπες τους.

Στο αυγινό φως της νέας μέρας, ο κύριος Τάδε ξενιτεύτηκε οριστικά και αμετάκλητα. Ποιος να το πίστευε πως από “Προσωρινά φιλοξενούμενος” στη Γερμανία, θα κατέληγε “Άπορος νεκρός” στην πατρίδα;  Άλλο ένα τεμάχιο β’ διαλογής που θα παραχωθεί στο ψυγείο μήπως και βρεθεί συγγενής να το θάψει. Κι ο μόνος καημός του ήταν να μη ταξιδέψει πάλι ανυπόδητος, όπως τότε στην αποβάθρα για το Μόναχο, όταν αναγκάστηκε να δώσει μπαξίσι το ρολόι και τα καινούργια παπούτσια του, σ’ ένα λαμόγιο που τον έβαλε στη λίστα επιβατών. Γι’ αυτό και ο χτεσινός ενθουσιασμός του σαν ανακάλυψε αυτά τα θεόσταλτα άρβυλα, που δεν ήταν παρά το πολυπόθητο εισιτήριό του για τη “γραμμή της ελπίδας(*).  Μετά απ’ την επίγεια κόλαση που έζησε, μπορεί και να του αναλογεί ένας “καταπληκτικός” ουρανός. Μ’ αυτή την ελπίδα έφυγε ξανά. 

Artwork: Vincent Van Gogh  “A Pair of Shoes”

(*) Έτσι έλεγαν οι μετανάστες την αποβάθρα (υπ’ αριθμ. 11) όπου τερμάτιζαν τα τρένα που τους μετέφεραν από Αθήνα ή Θεσσαλονίκη στο Μόναχο. Τα ταξίδια αυτά χαρακτηρίζονταν ως “μεταφορές” απ’ τους Γερμανούς.  Και οι άνθρωποι ως “τεμάχια”.



23 σχόλια:

  1. Μου έρχεται να ούρλιαξε καταπληκτικά Μαρία μου.
    Όσο σκέφτομαι ότι στο ίδιο καταπληκτικό τρένο είχε βρεθεί κι ο πατέρας μου πριν πολλά χρόνια και το όνειρο του ήταν φυσικά η επιστροφή.
    Ευτυχώς επέστρεψε και το χάρηκε για λίγο όμως.
    Η υγεία των περισσότερων έμενε αμανάτι στην καταπληκτική Γερμανία κι εδώ στα καταπληκτικά νοσοκομεία μας, δύσκολα να την ξαναβρεις.
    Όλα σε φταίνε κι εσένα Μαράκι μου καταπληκτικό.
    Σου στέλνω καταπληκτικά φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θυμάμαι ένα παλιό σου διήγημα σε κάποιο σταθμό τρένου, Ρένα μου. Και σ' ευχαριστώ για τη μαρτυρία σου σ' ότι αφορά την υγεία των επαναπατρισθέντων Ελλήνων. Δυστυχώς αυτή ήταν η "καταπληκτική" κατάσταση των νοσοκομείων μας και τότε. Σαν να μη πέρασε μια μέρα. Ασπρόμαυρη πάλι η ζωή μας...

      Διαγραφή
  2. Μαρία μου έχεις ένα ταλέντο, με λέξεις απλές, που χρησιμοποιούμε όλοι, εσύ να τις βάζεις στη σειρά και να λες αλήθειες.
    Πικρές αλήθειες βέβαια. Αλλά δεν φταις εσύ γι' αυτό, αλλά η καταπληκτική μας εποχή!
    Για εμένα είναι τελείως ανήθικο να μιλάει κάποιος για καταπληκτική ποιότητα ζωής, σε μια χώρα που όλα νοσούν (υγεία, παιδεία, οικονομία κ.α.) και καθημερινά μετρά νεκρούς.
    Είναι και προκλητικό, γιατί πόση καταπληκτικότητα να αντέξει ένας τόπος που κάθε μέρα χάνει την ελπίδα του και λίγο παραπάνω.
    Και ίσως εμείς τεμάχια να μην λογαριαζόμαστε, μα είμαστε ψηφία σε ποσοστά και αυτό δεν διαφέρει και τόσο.
    Καλό μεσημέρι και σε ευχαριστούμε για τις πάντα ουσιαστικές αναρτήσεις σου που πάντα μας γεμίζουν με μεγάλα νοήματα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Περάσαμε το σύνορο του "ανήθικου" Μαρίνα μου.
      Ζούμε το απόλυτο "τίποτα" σε συσκευασία πολυτελείας.
      Μέχρι να σκάσει η κοινωνική "βόμβα", ας προετοιμαστούμε καταλλήλως 😉
      Σε φιλώ και σ' ευχαριστώ πολύ ♥

      Διαγραφή
  3. Αχ δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα απ' αυτήν τη μοναξιά που βιώνει ο κύριος Τάδε, Μαρία μου! Όπως, πολύ σωστά λες, αυτή η αίσθηση είναι που σε σκοτώνει. Η αίσθηση της εγκατάλειψης, της απόρριψης. Τα άλλα πολεμούνται, αντιμάχονται. Όμως αυτό είναι ύπουλη μαχαιριά που σ' αφήνει στον τόπο.
    Η γραφή σου λειτουργεί σαν εκείνη την πένα του Βίκτωρος Ουγκώ, που έπαιρνε, τις νύχτες σβάρνα τα στενά δίπλα στον Σηκουάνα για να μαζώξει τη φτώχια. Για να συναντηθεί με τους "άθλιους" εκείνης της κοινωνίας. "Άθλιους" που εξακολουθεί να παράγει η κοινωνία των αφεντικών και η "δημοκρατία" τους.

    Αλήθεια, ξέρεις τι μου κάνει εντύπωση στις μέρες μας Μαρία μου; Να στο πω. Αυτή η διπλή εικόνα της ανισότητας καλή μου. Από τη μια ο κόσμος του κυρίου "Τάδε", όπως ακριβώς, γλαφυρά, τον περιγράφεις. Από την άλλη, ο κόσμος των μικροαστών, βολεμένος, γυαλισμένος, κοστουμαρισμένος, τυλιγμένος στις αυταπάτες του. Και το χάσμα, αντίς να κλείνει, μεγαλώνει. Και το κακό, Μαρία μου, δεν είναι ότι μεγαλώνει οικονομικά. Όχι! Είναι ότι μεγαλώνει κοινωνικά! Οι "νοικοκυραίοι", ακόμα και αυτοί οι μικροβολεμένοι, αυτοί που δύσκολα τα βγάζουν πέρα, αγνοούν επιδεικτικά τον κύριο "Τάδε" και τους ομοίους του. Αυτό είναι το τραγικό.

    Την αγάπη μου για σένα και την πένα σου, που λειτουργεί σαν κοινωνική λαμπάδα Μαρία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάντα έτσι ήταν Γιάννη η κοινωνία. Αυτό που ζούμε το έχω διαβάσει σε μυθιστορήματα εποχής της Δ. Σωτηρίου. Ακόμα κι αν αλλάξαμε χιλιετία, ποτέ δεν ξεπεράσαμε το τραύμα του εμφυλίου, ποτέ δεν αποδεχτήκαμε και δεν συγχωρήσαμε. Ανώριμοι και διχασμένοι μια ζωή. Ας κρατήσει ο καθένας όσο πιο ψηλά μπορεί το μπόι του. Αυτή η χώρα δεν θα πάψει ποτέ να μας δίνει χαρές, για να μας καταβαραθρώσει την ίδια στιγμή. Ανίατη αυτή η εθνική μας διπολική διαταραχή...
      Σ' ευχαριστώ από καρδιάς για το σχόλιο!

      Διαγραφή
  4. Μια αίσθηση ευτυχίας στην πικρή ζωή του ένα ζευγάρι σακατεμένα άρβυλα. Μια αντανάκλαση φωτός στη μοναχική, σακατεμένη πορεία του. Σκληρό να περπατάς στις ίδιες πατημασιές, φθαρμένες κι εκείνες απ’ τα χρόνια, πότε ανυπόδητος και πότε όχι και να τελειώνει ο χρόνος, να σβήνουν τα χνάρια και να ονειρεύεσαι λίγη απ’ την προσοχή των ανθρώπων. Έτσι για να απαλύνεις τη μοναξιά σου.
    Ένα ζευγάρι άρβυλα ξεκινούν για καινούργια πορεία.
    Καταπληκτικό Μαρία μου! Βαθιά ανθρώπινο αποτυπώνει τα (καταπληκτικά) κοινωνικά δεδομένα της εποχής με πλούσια εικόνα και περιγραφή, με λέξεις που ξεσηκώνουν και περνούν μηνύματα, με δυνατή πένα που παντρεύει το συγκλονιστικό με το τρυφερό και ανθρώπινο.
    Να είσαι καλά! Σ' ευχαριστούμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φοβερή η μοναξιά του ανθρώπου που η ζωή του σακάτεψε όνειρα και ελπιδες. Πόσοι είναι οι κύριοι Τάδε, τα τεμάχια της ζωής που δεν βρήκαν αποκούμπι ούτε στη χώρα που τα γέννησε. Θυμάμαι κάποτε είχα διαβάσει ένα άρθρο -πάνε πολλά χρόνια - δεν θυμάμαι το όνομα αλλά υποστήριζε ο κος τραπεζίτης ότι φτωχοί όσοι είναι θέλουν και μένουν φτωχοί. Μυαλό δεν έχουν. Οποιος έχει μυαλό φεύγει από τη φτώχεια. Και θα ήθελα να τον έβαζα στη θέση του κ Τάδε που τόσο δεινοπάθησε και είδε τα όνειρά του να ριμάζουν.
    Φοβερή γραφή Μαρία μου, για ένα θέμα πολυσυζητημένο μπορείς να γράψεις αριστουργήματα και να ξεσηκώσεις θύελλες συναισθημάτων
    Να σαι καλά στον καταπληκτικό αυτό κόσμο που ζούμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι κι εγώ είχα διαβάσει ένα άλλο άρθρο γνωστού παπαγαλοδημοσιογράφου ότι δεν υπάρχουν άστεγοι, αλλά μόνο κάτι γραφικοί κλοσάρ τύποι που από επιλογή κοιμούνται κάτω απ' τις γέφυρες... Όλους αυτούς, εγώ τους ταξινομώ στην κατηγορία "δίποδα" και μου είναι αδιάφοροι, Άννα μου. Και κακώς τους αναφέρουμε δηλαδή. Είναι οι ίδιοι που προσπαθούν να μας πείσουν απ' τις οθόνες ότι το καθημερινό προσκλητήριο νεκρών, περικλείει μια καταπληκτική ποιότητα ζωής. Έχασε και το φάσκελο την αξία του πια...

      Διαγραφή
  6. Ένα καταπληκτικό κείμενο, για ένα άγνωστο άνθρωπο, συνάνθρωπό μας, με το δικό του προσωπικό δράμα. Συγκλονιστική η φράση σου: "Ο κύριος Τάδε ζει στην καταπληκτική εποχή που η χώρα παράγει ό,τι και πριν εξήντα χρόνια." Πόση αλήθεια αυτό. Ακόμα και το "κύριος Τάδε" η άρνησή σου να του δώσει όνομα, πόση αλήθεια κρύβει σε πως εμείς αντιμετωπίζουμε αυτούς τους δυστυχείς ανθρώπους που συναντάμε καθημερινά μπροστά μας. Το κείμενο σου είναι τόσο μα τόσο αληθινό, γι΄ αυτό και πονάει ιδιαίτερα.
    Την καλημέρα μου, Μαρία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. παράταιρο εκ μέρους μου να χρησιμοποιήσω τον τίτλο της εγγραφής σου για να χαρακτηρίσω το κείμενο σου...Λάθος, αλλά με ενθουσίασαν τόσο οι περιγραφές σου που παρασύρθηκα.

      Διαγραφή
    2. Ούτε που το πρόσεξα και δεν έχει και καμιά σημασία αυτό που γράφεις για τον τίτλο, Βασίλη.
      Φτάνει που μοιραστήκαμε λίγη συγκίνηση μέσα από μια ιστορία που στη βάση της είναι αληθινή. Νομίζω (η καμπανοκρουσμένη) πως οι άνθρωποι πεθαίνουν, όταν πεθάνουν κι οι ιστορίες τους.
      Σ' ευχαριστώ από καρδιάς για τα λόγια σου, Βασίλη!!!

      Διαγραφή
  7. Για πόσο καιρό θα ακούω άραγε Μαρία μου, αυτό το, "Όσο υπάρχει ελπίδα ή με μια ελπίδα ζούμε";
    Ποιο στομάχι γέμισε με ελπίδα; Δεν χορταίνει κανείς ούτε το στομάχι του ούτε την ψυχούλα του με λόγια μια και είμαστε η πρώτη χώρα σε υποσχέσεις και σε λόγια λόγια...
    Δράση θέλουμε και δράση δεν βλέπουμε αλλά παρόμοια κείμενα προσωπικά τα εντάσσω στα δημιουργικά γιατί γεννούν την επίγνωση της πραγματικότητας και από εκεί και πέρα ας πράξει ο καθένας ότι αναλογεί στη συνείδηση του!
    Πολλά τρυφερά ΑΦιλάκια (Το Α πάντα= Αγάπης) στέλνω και ευχαριστώ για το όντος καταπληκτικό σου κείμενο!




    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δράση υπάρχει Στεφανία μου, αλλά δεν είναι ορατή. Ίσως γιατί μάθαμε πλέον να "βλέπουμε" απ' τα έτοιμα. Αν το ψάξεις όμως θα δεις πως υπάρχουν διάσπαρτοι μικροί πυρήνες έμπρακτης αλληλεγγύης. Αν αυτό είχε μαζικότητα κι αν δεν ήμασταν τόσο ξιπασμένοι και ευκολόπιστοι, ίσως και να μην είχαμε χρεοκοπήσει οικονομικά και ηθικά. Αν...
      Α (όπως αγάπη) άπειρα και εγκάρδια ευχαριστώ ♥

      Διαγραφή
  8. Μαρία μου ένα κείμενο γροθιά στο στομάχι. Και όμως έχω ακούσει ανθρώπους βολεμένος που λένε πως κανένας δεν πεινάει σήμερα, απλώς είναι τεμπέληδες και δεν δουλεύουν.
    Χάσαμε την ανθρωπιά μας.
    Να είσαι καλά.
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχουμε κάνει πάντως κάτι κοιλιακούς χάρμα, με τόσες γροθιές που τρώμε καθημερινά, Ελένη μου.
      Οι βολεμένοι ας βγάλουν τώρα το σκασμό. Δεν τους ακούει κανείς πια.
      Ας σώσουμε ό,τι σώζεται ακόμα.
      Φιλιά πολλά Ελένη μου ❤

      Διαγραφή
  9. Ενα από τα τεμάχια εδώ Κανελλάκι μου ...που θα μπορούσε να ήταν ο κύριος Τάδε, σε μια "καταπληκτική" χώρα που εδώ και 60 χρόνια δεν έχουν αλλάξει και πολλά πράγματα από τότε, αφού πολλοί κύριοι Τάδε έχουν φύγει άνωθεν , όχι βέβαια γιατί το θέλησαν εκείνοι, αλλά οι άλλοι αποφάσιζαν για αυτούς...
    Ο κόσμος είναι σκληρός, ο ωχαδερφισμός κυριαρχεί και δεν μαλακώνουν οι καρδιές βλέποντας, τον κάθε κύριο Τάδε που κάποτε είχε όνομα και επώνυμο!
    Γροθιά στην αλήθεια και στο στομάχι. Συγκλονιστικό, αφού ο καθείς μας μπορεί να ήταν στην θέση του κυρίου ΤΑΔΕ!!
    Λατρεύω την γραφή σου Κανελλάκι μου!! Σ.Λ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάτι ξέρεις κι εσύ από Βαυαρικά "θέρετρα", Ρουλάκι μου.
      ΣΛ αντί άλλου σχολίου 💝

      Διαγραφή
  10. Καμιά φορά οραματίζομαι το μέλλον μου... τις περισσότερες φορές κάπως έτσι με βλέπω... μη με ρωτήσεις γιατί.. υπάρχουν αρκετές ενδείξεις πάντως.
    Στο κείμενο σου μου άρεσε η στιγμή που περπατούσε με λυμένα κορδόνια και απλά περίμενε να τον προειδοποιήσουν, σημάδι πως πρόσεξαν τα παπουτσάκια του :)
    Καλή εβδομάδα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή εβδομάδα Μάνια μου!
      Είμαι σίγουρη πως όλοι έχουμε αυτή τη φοβία της επερχόμενης μοναξιάς, είτε εκεί, ή εδώ στα πάτρια. Το παλεύουμε μωρέ, ο καθένας με τα μέσα που διαθέτει.
      Να είσαι καλά ♥

      Διαγραφή
  11. Σκέφτομαι πως όσο εμείς, που κοιτάζουμε αυτούς τους ανθρώπους, τους δίνουμε το χέρι, τους καλούμε στο σπίτι μας, αντέχουμε, η ελπίδα γεννιέται κάθε μέρα. Γιατί τόσα συμβαίνουν που μας την κλέβουν...
    Καλή συνέχεια, αγαπημένο κανελλάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι τη συντηρούμε την ελπίδα, Αλεξάνδρα μου.
      Όπως ακριβώς το περιγράφεις.

      Διαγραφή

Ευχαριστώ πολύ για τα σχόλιά σας.