Πέμπτη 16 Απριλίου 2020

Ο κύριος Λάζαρος




Στο διπλανό μπαλκόνι, ο κύριος που δεν θυμάμαι τ’ όνομά του, έπιασε σήμερα το λακριντί μ’ ένα κοτσύφι. Μπορεί να είναι και σπουργίτι, δεν είμαι σίγουρη, πάντως είναι ένα μικρόσωμο φαιό πτηνό, που μας επισκέπτεται καθημερινά για να τσιμπολογήσει τα ψίχουλα που του αφήνει στο γείσο ο κύριος που δεν θυμάμαι τ’ όνομά του. Μένοντας αναγκαστικά σπίτι και έχοντας, πλέον, άφθονο χρόνο για σκότωμα, σκέφτηκα πως θα ήταν αρκετά διασκεδαστικό να κρυφακούσω το παραλήρημα του γείτονα. «Γύρευε τι ζημιά έπαθε ο Χριστιανός που μιλάει με τα πουλιά», σκεφτόμουν με σαρδόνια διάθεση, καθώς τέντωνα τ’ αυτιά μου για να μην χάσω λέξη απ’ το μονόλογό του.



«Άιντε καλό μου, τσίμπα τα σποράκια των λουλουδιών και σύρε ως το παιδί μου στη δίπλα γειτονιά, να τα φυτέψεις στα γλαστράκια του». Αν δεν λογάριαζα το κενό που έχασκε μπροστά μου, θα έγερνα ευχαρίστως πάνω στην κουπαστή, για να δω τις αντιδράσεις του πτηνού. Η αλήθεια είναι ότι, μετά από κάθε φράση του κυρίου -που εξακολουθώ να μην θυμάμαι τ’ όνομά του-, ακουγόταν ένα λεπτεπίλεπτο τιτίβισμα. Ακολουθούσε ξανά η αντρική φωνή, τρυφερή και γλυκόηχη· κι αμέσως μετά, το κορφολόγημα του πτηνού στον πλατύφυλλο βασιλικό. Ανθρώπινοι φθόγγοι και γουργουρητά ευχαρίστησης, εναλλάσσονταν για κάμποση ώρα. «Αρχίζουν οι παρενέργειες της κλεισούρας», σκέφτηκα μειδιώντας στον εαυτό μου. Ακούω φωνές. Και τιτιβίσματα. Και ποιος ξέρει τι άλλο…


Αίφνης ακούστηκε ο κρυστάλλινος ήχος ενός ποτηριού που τσουγγρίζει ένα άλλο. Πράγμα πολύ περίεργο, αφού ο μεσήλικας άντρας ήταν μόνος. Κυριευμένη από μια αχαλίνωτη περιέργεια και αφού έριξα μια κατασκοπευτική ματιά τριγύρω για να βεβαιωθώ πως δεν με έβλεπε κάποιος γείτονας, έσκυψα στην κουπαστή και κρυφοκοίταξα στο διπλανό μπαλκόνι. Του κυρίου που ξεχνούσα τ’ όνομά του. Ήταν σκυμμένος πάνω σ' ένα μαρμάρινο τραπέζι, εμφανώς απορροφημένος απ’ αυτό που έβλεπε, με το κεφάλι στηριγμένο στις παλάμες του. «Καλή Ανάσταση μπαμπά. Στην υγειά μας!» Η φωνή προερχόταν απ’ τα γλιστερά σπλάχνα ενός υπολογιστή. Έμεινε ακίνητος για κάμποσα δευτερόλεπτα αντικρίζοντας την οθόνη. Ένα ποτήρι κρασί κι ένα ψηφιακό τσούγκρισμα με το παιδί του. Λίγα μέτρα μακριά απ’ το σπίτι του κι όμως τόσο απόμακρα, μια ανάσα πριν την Ανάσταση του Χριστού που φέτος μοιάζει σαν μια ατέρμονη αναρρίχηση στο Γολγοθά. Με το ένα του χέρι ακούμπησε ευλαβικά την οθόνη, σαν να άγγιζε ιερό εικόνισμα. Με το άλλο, σκούπισε τα μάτια του.


Το μικρόσωμο πτηνό, που μου διαφεύγει το όνομά του, τσιμπολογούσε τα τελευταία ψίχουλα στην άκρη του τραπεζιού. Σε κάθε τσιμπιά, ανασήκωνε το κεφαλάκι του και παρατηρούσε τον αμίλητο άντρα. Την άκρως σουρεαλιστική σκηνή, συμπλήρωσε το ωστικό κύμα μιας τηλεόρασης. Ο νίπτων σχολαστικά τας χείρας του αστέρας του θεάματος, δολοπλοκούσε πίσω απ’ τις τραβηγμένες κουρτίνες κάποιου διαμερίσματος. «Και κυρίως εσείς, γιαγιάδες και παππούδες, ακούστε με προσεχτικά, όχι ασπασμούς, όχι κοινωνικότητες δεξιά αριστερά…»


Τραβήχτηκα πίσω, πλημμυρισμένη με ενοχές για την αδιακρισία μου. Και για την κλοπή πνευματικών στιγμών στην οποία ανερυθρίαστα επιδόθηκα. Πάνω απ’ την ερημωμένη πόλη, αντηχεί διαρκώς το μονόσυρτο τηλεοπτικό μοιρολόι: «Στο πρώτο σύμπτωμα βήχα ή πυρετού, μένουμε σπίτι και παίρνουμε τηλέφωνο αμέσως τον γιατρό μας…» Κι ήταν η σπαραχτική απαγγελία του γείτονα -που ξαφνικά θυμήθηκα τ’ όνομά του- που έφερε το Άγιο Φως, αυτό που στήνει σκάλες ως τον ουρανό και γιατρεύει την πληγή που χαίνει.


«Έχουν αρχίσει να με κυκλώνουν επικίνδυνα οι ώρες.
Ακούω τα φυλλώματα σήμερα
γίνηκαν ανήσυχα χορικά.
Πρέπει να ζήσω τις αντίστροφες δυνάμεις.
Ω καρδιά μου - τρομαχτικότερη σελήνη!» (*)


Ο μικρόσωμος ακροατής των στίχων, τίναξε τα φτεράκια του και πέταξε ως το γείσο του μπαλκονιού. Κοίταξε φευγαλέα πίσω του κι ύστερα χάθηκε βιαστικός στα φλογισμένα μονοπάτια του ουρανού. Είχε να μεταφυτέψει τα φιντανάκια του κυρίου Λαζάρου.


(* Νίκος Καρούζος-Η χρησιμότητα της απειλής)


Το κείμενο συμμετέχει στη Φωτο-Συγγραφική σκυτάλη #5, που οργανώνει και συντονίζει η MaryPertax στο ιστολόγιό της ΓΗΙΝΗ ΜΑΤΙΑ. Η φωτογραφία που παραδίδω στην επόμενη συμμετέχουσα (Fish eye) ανήκει στον ταλαντούχο φίλο Θάνο Τσάκαλο και είναι απ’ τις αγαπημένες μου. Και η αντίστοιχη λέξη είναι: "Ψίθυρος"

Εγκάρδιες ευχές για τις μέρες που διανύουμε. Καλή Ανάσταση σ’ όλους, να μείνετε γεροί και να χαρείτε τις μικρές διαδρομές εντός των σπιτιών, που μπορεί και να κρύβουν πρωτόγνωρες εμπειρίες και προσωπικές ανατροπές.
(Περι)Μένουμε σπίτι και δεν διασπείρουμε τον ιό του φόβου!




41 σχόλια:

  1. Πέρασα να ευχηθώ Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση!
    με υγεία, ελπίδα, αγάπη και χαρά!
    διαβασα με προσοχη το κειμενο που συμμετεχει σε αυτη την ομορφη λογοτεχνικη δραση και μου αρεσε πολυ Μαρια μου. ειδικα οτι επισημανθηκε με κοκκινα γραμματα.
    δεν ειχε τυχει να το συναντησω ξανα.
    επίκαιρο, πάντα επίκαιρο!

    φιλιά πολλά γλυκιά μου!
    τα βράδια που θα ερθουυ, το βιβλίο σου, θα μου κρατήσει την πιο όμορφη συντροφιά! :)\

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή Ανάσταση Κική μου!
      Υ.Γ Ελπίζω να σου κρατήσω καλή συντροφιά 🙂

      Διαγραφή
  2. Πολύ έξυπνο, τρυφερό και συγχρόνως τραγικό για την επιβεβλημένη μοναξιά των "μεγάλων" που πάντα θα επιδιώκουν να βρίσκουν τρόπους επαφής.Καλή επιτυχία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε, μόνο εσένα δεν περίμενα να βρω εδώ μέσα!
      Ξανθή μου αγαπημένη, σ' ευχαριστώ για την υπέροχη αυτή έκπληξη να σε δω στο "σπιτικό" μου. Αν πέρασες καλά, να ξανάρθεις. Η "επαφή" είναι το σπεσιάλ του καταστήματος 😉
      Καλή Ανάσταση να έχεις φιλενάδα μου ♥

      Διαγραφή
  3. Ο κύριος που δεν θυμόμαστε το όνομά του λοιπόν. Ο κάθε ηλικιωμένος κύριος της διπλανής πόρτας που δεν ξέρουμε το όνομά του. Που, άπειρες φορές έχουμ συναπαντηθεί μαζί του στο δρόμο, στο μικρό μαγαζί της γειτονιάς αλλά πιθανά προσπεράσαμε δίχως να ξοδέψουμε μια απλή καλημέρα.

    Όλοι μας ξαφνικά γινήκαμε άνθρωποι που δεν θυμούνται τα ονόματά μας. Έγκλειστοι, σιωπηροί. Πίσω από τα ευτελή πλαστικά τείχη που χτίσαμε για την πλανεμένη ευμάρειά μας.
    Ο συμβολισμός του πουλιού Μαρία μου, πολύ έντονος. Λειτούργησε μέσα μου ως αναστροφή των γεγονότων. Και κράτησα και τους στίχους του Σεφέρη.
    Το πουλί λεύτερο μπορεί να πετάξει. Αυτούς τους καιρούς απολαμβάνει περισσότερο τη λευτεριά και τη σιγουριά του καθώς οι επίδοξοι "κυνηγοί" έχουν λουφάξει στα σπίτια τους γινόμενοι εκείνοι θήραμα ενός αόρατου ιού.
    Βρε πως αλλάζουν οι καιροί ε;
    Οι καιροί, ναι οι καιροί.

    Μαρία μου, υπέροχη η συμμετοχή σου στο δρώμενο που αγαπάμε και μας συνοδεύει αυτές τις δύσκολες μέρες. Τα λέει όλα σε λίγα λόγια. Και λέει πάρα πολλά.

    Όσο δε για την εικόνα και λέξη που παραδίνεις στην Στέλλα, υποκλίνομαι στο μεγαλείο τους. Να της ευχηθώ καλή επιτυχία.

    Μαρία μου,
    Καλή Ανάσταση κορίτσι μου και μένουμε δυνατοί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ως συνήθως, το ανέλυσες με χειρουργική ακρίβεια και ανέδειξες τα κρυφά του "καρέ", για να μιλήσω στη γλώσσσα σου.
      Οι καιροί αλλάζουν κι αλλίμονο σ' όσους δεν παρατηρούν τα σημάδια. Θα πέσουν απ' τα σύννεφα πάλι...
      Ειλικρινείς και εγκάρδιες ευχές για τις μέρες που διανύουμε.
      Σ' ευχαριστώ για την παρουσία και τα λόγια σου!

      Διαγραφή
  4. Τι καλά που υπάρχει και η τεχνολογία να λες...Οι μοναχικές υπάρξεις είναι πολλές και έτσι θα τσουγκρίσουμε κι εμείς τα ποτήρια μας με την κόρη μου. Ναι, ναι έχουμε συννενοηθεί, βιντεοκλήση την ώρα του φαγητού. Να υπάρχει η ψευδαίσθηση. Και αφού εγώ που είμαι με τον άντρα μου και τη μικρή μου κόρη και νοιώθω τόσο πολύ την έλειψη της οικογένειας της μεγάλης μου κόρης σκέψου ο μοναχικός άνθρωπος! Είναι φοβερό...και διαβάζοντάς σε, σκέφτηκα ότι δεδομένων των συνθηκών είναι και τυχερός ο κύριος που δεν θυμόμαστε ποτέ το όνομά του, γιατί κάποιοι πέθαναν και ίσως πεθαίνουν τελείως μόνοι, χωρίς ένα άγγιγμα ανθρώπου έστω. Τι να σου κάνουν οι μασκοφορεμένοι γιατροί και νοσηλευτές;
    Πολύ όμορφη η συμμετοχή σου, περιττό να το πω. Με συγκίνησε βαθύτατα.
    Και η εικόνα που παραδίδεις με τη λέξη υπέροχες όπως είναι όλες όσες έχω δει με την υπογραφή του Θανου Τσάκαλου.
    Σ'αυτούς τους εξωτικούς προορισμούς θα περάσουμε κι εμείς το Πάσχα μας.
    Και του χρόνου καλύτερα ελπίζω
    Καλή Ανάσταση Μαράκι μου. Με ό,τι καλό θες ας έλθει κι ας είναι διαφορετική. Μέσα μας παραμένει ίδια.
    Σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απ' το εξωτικό καθιστικό μου, στέλνω πασχαλινές ευχές και εναέρια φιλιά, Αννούλα μου!

      Διαγραφή
  5. Καλέ μου φίλε, τι όμορφα εκφράζεσαι παίζοντας με τις λέξεις και τις εικόνες που ανοίγεις μπροστά μας. Παντρεύεις με αυτό το κειμενο την τρυφερότητα της εικόνας των πουλιών με την σημερινή πραγματικότητα.Ξέρεις κι εμείς επειδη ταΐζουμε τα πουλάκια στο μπαλκόνι μας πολλές φορές μιλάμε μαζί τους. Υπάρχει μία δεκοκτούρα που μας κοιτάζει και ειναι λες και μας μιλάει και τα σπουργιτάκια τιτιβίζουν σαν ευχαριστώ. Καλέ μου άγνωστε φίλε εύχομαι για σένα και την οικογένεια σου μια Καλή Ανάσταση στη ζωή των δύσκολων αυτών ημερών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τελικά όλοι έχουμε κάτι πετούμενα που τα φροντίζουμε.
      Γεωργία μου, τις καλύτερες ευχές μου για Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα!

      Διαγραφή
  6. Οι στίχοι του Καρούζου άριστα ταιριασμένοι με το δυνατό σου κείμενο, Μαρία μου. Ένα κείμενο που απεικονίζει συγκινητικά, τρυφερά, και ταυτόχρονα σκληρά, τη σημερινή πραγματικότητα. Εύχομαι σύντομα να ξεφύγουμε από όλο αυτό και να το προσπεράσουμε ρίχνοντας μαύρη πέτρα ώστε να μην το ξανασυναντήσουμε μπροστά μας (πολύ φοβάμαι όμως ότι φθινόπωρο-χειμώνα θα έχουμε πάλι τα ίδια -θέλω και ελπίζω να διαψευστώ).
    Πόσοι άραγε δεν γνωρίζουμε το γείτονα; Με κάποιους λέμε μια τυπική καλημέρα, με κάποιους άλλους όχι, όμως ονόματα ούτε κατά διάνοια δεν θυμόμαστε. Η μοναξιά της πόλης, φίλη μου. Που σήμερα γίνεται ακόμη πιο έντονη.
    Ανήκω στους τυχερούς αφού, πέρα από τους εξωτικούς προορισμούς, φέτος θα περάσω το Πάσχα μαζί με το σύζυγο, τη μάνα μου και την αδελφή μου (μένουμε όλοι στο ίδιο σπίτι, ισόγειο, πρώτο και δεύτερο όροφο). Ξέρεις τι μας έχει λείψει; Μια βόλτα στο βουνό, στη θάλασσα, να μυρίσουμε τα λουλούδια της άνοιξης και να νιώσουμε την αλμύρα. Πού θα πάει όμως; Θα περάσει κι αυτό. Μένουμε αισιόδοξοι, σταθεροί και συνεχίζουμε.
    Καλή Ανάσταση (γενικώς), Μαρία μου.
    Λάτρεψα τον τρόπο που σε ενέπνευσε η φωτογραφία μου που τράβηξα πέρυσι την άνοιξη στη Λίμνη Ευβοίας. Εκπληκτική και η φωτογραφία που παραδίδεις στη Fish Eye. Είμαι βέβαιη ότι θα απολαύσουμε πάλι ένα υπέροχο κείμενο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μία μου εύχομαι γρήγορα να βρεθείτε σ' όλα αυτά τα μέρη που περιγράφεις.
      Στην παραλία που τράβηξες αυτή τη φωτογραφία ή όπου αλλού λαχταράς να πας.
      Μέχρι τότε, να περάσετε όμορφες στιγμές με την οικογένειά σου και Καλή Ανάσταση!

      Διαγραφή
  7. Μαρία μου συγχαρητήρια. Τέλεια η συμμετοχή σου όπως πάντα στο δρώμενο. Άγγιξες με τρυφερότητα το θέμα του εγκλεισμού μας.
    Έχω αρχίσει και εγώ να μιλάω στα πουλιά που κάθε πρωί πίνουμε μαζί το καφεδάκι μας, δεδομένου ότι έχω δραπετεύσει στο εξοχικό από την αρχή της καραντίνας, σκεπτόμενη πόσο τυχερή είμαι, αλλά και πόσο διαφορετική είναι τούτη η Πασχαλιά χωρίς τα παιδιά μας. Όσο σκέφτομαι ότι σαν αύριο θα ήμουν στο αεροδρόμιο να υποδεχτώ το ξενιτεμένο μου μελαγχολώ τώρα που δεν θα έρθει. Ας είναι θα περάσει και αυτό.
    Σου εύχομαι Καλή Ανάσταση!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ζόρικο αυτό που περνάς βρε Ελένη μου. Καταλαβαίνω πόσο επίπονο θα είναι φέτος το Πάσχα. Καλή δύναμη εύχομαι και γρήγορα να τελειώσει αυτός ο εφιάλτης.
      Καλή Ανάσταση να έχετε♥

      Διαγραφή
  8. Συγκινήθηκα. Αυτό το θέμα του εγκλεισμού με συγκινεί απίστευτα, γιατί σκέφτομαι πόσο διαφορετικά το περνάει ο καθένας, ανάλογα με τις ανάγκες και τις ελλείψεις του.
    Αχ Μαρία μου, άλλη μια φορά, μας συνεπήρες και μας άγγιξες βαθιά.
    Καλή Ανάσταση με υγεία κι αγάπη!
    Να είμαστε καλά, να ανταλλάσσουμε ευχές κι εμπνεύσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς αυτό που λες Μαρίνα μου. Ο καθένας το περνάει διαφορετικά, ανάλογα την "κράση" και την τάξη του.
      Ενώνω τις ευχές μου με τις δικές σου.
      Να προσέχεις και να περνάς καλά Μαρινάκι...

      Διαγραφή
  9. Οι παρενέργειες της κλεισουρας, άρχισαν ήδη Μαρία μου!
    Πόσο μπορεί να αντέξει ο άνθρωπός σκλαβωμένος;
    Ο κύριος Λάζαρος βρήκε τρόπο να μεταφυτεψει τα σποράκια του, ίσως να τον μιμηθούμε.
    Καλή Ανάσταση και του χρόνου με υγεία.
    Καλή λευτεριά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν σε φοβάμαι εσένα, Ρένα μου.
      Έχεις το αντίδοτο σε κάθε "ιό".
      Εσύ τον βάζεις κάτω και τον κάνεις "πάτσγουορκ" τον παλιοϊό. Χαλλλαρά λέμε 😀
      Καλή Ανάσταση αγαπημένη μου ♥

      Διαγραφή
  10. Τι όμορφα που μίλησες με την ιστορία σου για τον διπλανό, τον μόνο, τον αποκομμένο, που ψάχνει με κάθε τρόπο επαφή με τα άλλα πλάσματα για να καλύψει το κενό του και τη μοναξιά του. Σ' ευχαριστώ Μαρία μου γι' αυτήν την τόσο γεμάτη συναίσθημα συμμετοχή σου! Χρόνια πολλά σε όσους ξέρουμε το όνομα τους, σε όσους δεν το θυμόμαστε και σε όσους ζουν παράλληλα με εμάς κι ας μη τους ξέρουμε! Πολύ ωραία η επιλογή σου για την Στέλλα! Να είσαι καλά και να περάσεις όσο το δυνατόν καλύτερα τις Άγιες αυτές ημέρες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ ευχαριστώ Μαίρη μου για το "πεδίο βολής" που μας παραχώρησες.
      Είναι φοβερή εμπειρία αυτό το παιχνίδι!
      Καλή Ανάσταση εύχομαι και καλή συνέχεια στη σκυταλοδρομία μας!

      Διαγραφή
  11. Καλημέρα Μαρία.. Σου εύχομαι καλό Πάσχα , να περάσεις γιορτινά.. Καλό Πάσχα και σε όλους τους φίλους συναναγνώστες.. Ωραίο το κείμενο με τρυφερή την εικόνα του διαμένοντος στο σπίτι του , με το κρασάκι του.. Δυστυχώς αυτός ο εγκλεισμός έχει και παρενέργειες.. Ας κρατήσουμε τη θετική πλευρά ότι θα περάσει σύντομα και ότι εμείς στερούμαστε ελάχιστα πράγματα..
    Χθες άκουσα την ιστορία ενός νεαρού Έλληνα μετανάστη στην Αμερική που σπούδασε και πήγε εκεί να δουλέψει.. Μόνος στο σπίτι προσβλήθηκε από τον κονονοιό και παρέμενε μόνος μακριά από τους δικούς του και εγκαταλελειμμένος από τις δομές της Πολιτείας σε μια αφιλόξενη χώρα.. «..δεν μπορούσε να πάει από τον καναπέ στο κρεβάτι να ξαπλώσει..». Ευτυχώς πάει καλά.. Σε αυτόν ένα καλάθι αγάπης και ευχές για πλήρη αποκατάσταση της υγείας του, και σύντομα στην αγκαλιά της μανούλας του..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τραγική η ιστορία του νεαρού. Μεγάλη ατυχία να βρίσκεσαι, τέτοια εποχή ειδικά, στο "βασίλειο" του Τραμπ. Εύχομαι τα καλύτερα γι' αυτό το παιδί.
      Τάσο, στέλνω τις θερμές ευχές μου για την επικείμενη γιορτή σου.
      Καλή Ανάσταση στην οικογένεια και να είστε όλοι καλά!

      Διαγραφή
  12. Με πολύ συγκίνηση διάβασα το κείμενό σου Μαρία μου. Ευαίσθητο, τρυφερό, ποιητικό περιγράφει με τόσο φυσικό και οικείο τρόπο την μοναξιά που βιώνουμε. Αγγίζει την ψυχή. Μέσα απ’ την συνομιλία με το μικρό πουλάκι σκιαγραφείτε η ζοφερή πραγματικότητα, η ανάγκη της επικοινωνίας και η έννοια για τα αγαπημένα πρόσωπα. Κι αυτή η συνομιλία, έστω μοναχική κι απόμακρη, στοχεύει και την δική μας καρδιά.
    Ας σταματήσουμε να θρηνούμε κι ας ευχηθούμε γρήγορα να βγούμε στο φως.
    Μαρία μου με πολύ αγάπη Καλή Ανάσταση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειδικά οι πιο ηλικιωμένοι άνθρωποι, βιώνουν με μεγάλο στρες αυτή την κατάσταση. Έχοντας ζήσει πολέμους, φτώχειες και αρρώστιες, είναι βαρύ να ξαναπερνούν αυτή τη σύγχρονη φρίκη. Αννίκα μου, σ' ευχαριστώ για τα λόγια και τις ευχές σου.
      Ελπίζω να βγούμε γρήγορα σ' αυτό το φως, δίχως απώλειες, και κυρίως δίχως μια νέα οικονομική κρίση που -ως φαίνεται- μας περιμένειι στη γωνία. Θα δείξει...
      Καλή Ανάσταση να έχεις♥

      Διαγραφή
  13. Αχ Μαράκι μου με συγκίνησες!! Έχοντας κι εγώ τη μονάκριβή μου μακριά έγκλειστη σε άλλο σπίτι, σε άλλη πόλη, αυτές οι στιγμές που περιγράφεις έφεραν δάκρυα στα μάτια μου. Θυμήθηκα το περσινό μεγαλοβδόμαδο, που την είχα κοντά μου και προσπαθούσα να κρατηθώ από τις στιγμές του παρελθόντος σκεπτόμενη πως όταν αποκατασταθεί η επισκευή των γραμμών του διαδικτύου που είχαμε, θα μπορούσαμε να επικοινωνούμε μέσα από την οθόνη...
    Υπέροχο το κείμενό σου, αληθινό, ανθρώπινο, ουσιαστικό!!
    Εύχομαι καλή Ανάσταση και χρόνια πολλά και καλά σε σένα και τους αγαπημένους σου!
    Πολλά φιλιά φίλη!
    Μαρίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωχ, έξυσα πληγές, βρε Μαρίνα μου... Συγγνώμη γι' αυτό.
      Καλό κουράγιο να ευχηθώ.
      Καλή Ανάσταση και να την σφίξεις γρήγορα στην αγκαλιά σου♥

      Διαγραφή
  14. Όμορφη και γλυκόπικρη ιστορία. Μου θυμίζει ταινίες του Ιταλικού Νεορεαλισμού, που αγαπώ, εκείνες που προσφέρουν συγκίνηση και χαμόγελο μαζί.
    Ο ανώνυμος κύριος, ή κυρία, μιας κάποιας ηλικίας και άλλης εποχής, που προσπερνάμε αδιάφορα, έχει ανάγκη από επικοινωνία και επαφή. Όσο μεγαλώνουν οι μέρες της καραντίνας, μεγαλώνει η ανάγκη για επαφή. Η ανάγκη εκφράζεται. Πρώτα με την υποχρεωτική εξοικείωση με την τεχνολογία. Μετά με την αναγνώριση της αξίας κάθε ζωντανού. Ταΐζοντας ένα πουλάκι χωρίς όνομα.
    Εύκολο να κρίνουμε, δύσκολο να νιώσουμε. Η γειτόνισσα του κύριου Λάζαρου σαν να έχει μια στιγμή επίγνωσης στο τέλος, που μπορεί να μην την αναγνωρίζει. Ελπίζω να την εκτιμά.
    Καλό Πάσχα – Καλή Ανάσταση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ Τζοάννα!
      Δεν ξέρω για την γειτόνισσα (είναι φανταστικό πρόσωπο), εγώ πάντως εκτιμώ πολύ τα εύστοχα σχόλιά σου.
      Να ευχηθώ ολόψυχα Καλή Ανάσταση και καλές ψυχικές αντοχές σ' αυτό που ζούμε. Θα τα ξαναπούμε στο παρακάτω της σκυταλοδρομίας, να είσαι καλά!

      Διαγραφή
  15. Τι Ανάσταση θα ήταν αυτή αν δεν υπήρχε και μια Μαρία να μας ψυχαγωγεί, να μας "άγει ψυχικά" αυτές τις περίεργες μέρες!
    Χαίρομαι πάντα να σε διαβάζω και να απολαμβάνω την αστείρευτη σου φαντασία ειδικά στα δρώμενα μας!
    Τώρα, αστεία, αστεία, είμαι σίγουρη πως πολλοί θα είναι αυτοί που θα "τσουγκρίσουν" ποτήρια και κόκκινα αυγά μέσα απ΄τις οθόνες των κινητών τους, αυτά είναι τα καλά της τεχνολογίας!!!
    Ας ευχηθούμε καλή Ανάσταση, καλή ανάταση και ψυχική υγεία!

    ΑΦιλάκια γιορτινά και (ακόμα) χαμογελαστά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όσες οθόνες κι αν έχουμε, τη φυσική επαφή με τους αγαπημένους μας δεν θα τη νιώσουμε. Ένα υποκατάστατο είναι και μ' αυτό θα βουλευτούμε φέτος. Ελπίζω και εύχομαι να είναι η πρώτη και τελευταία φορά που θα τσουγκρίσουμε με τη βοήθεια της τεχνολογίας.
      Φιλιά και άπειρες ευχές Στεφανία μου!

      Διαγραφή
  16. Κατάφερες για άλλη μια φορά Κανελλακι μου να αγγίξεις τις ευαίσθητες χορδές μας εκεί που βρίσκεται όλη η ουσία των συναισθημάτων..με την ιστορία σου..
    Η μοναξιά των ημερών ακόμη και στην εποχή της τεχνολογίας..δοσμένη με την γλαφυρότητα της πένα σου δίνει πόσο ο άνθρωπος δεν την μπορεί..πως θέλει το άγγιγμα..την αγκαλιά...
    Πως τα κατάφεραν κορίτσι μου και μας έκαναν να αντικαθιστούμε αυτήν την επαφή με μια οθόνη; και να λέμε ότι καλά που έχουμε και αυτή..
    Στον κάθε ένα από μας θα βρούμε κάτι που μας λείπει αυτές τις μέρες κατ ανάγκη..(που δεν χρειαζόταν ) είμαστε όλοι Λάζαροι..και τον καταλαβαίνουμε τόσο τον ήρωα σου!!!
    Πως το κατάφερες με ένα ποτήρι κρασί μας μεθύσεις μου λες;
    Η εικόνα και η λέξη που παραδίνεις στην Στέλλα αγαλίασμα της καρδιάς...
    Να είσαι καλά αγαπημένη μου κάλο Πάσχα και καλή Ανάσταση παντού..!!! την αγάπη μου πάντα ..💚

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ήταν φαίνεται δυνατό το κρασί Ρούλα μου. Μαρουβάς θα ήταν, στα σίγουρα 😀
      Ρουλάκι μου να περάσετε όμορφα με την οικογένειά σου και αυτή η Ανάσταση να μας φέρει γνώση και πείσμα.
      Την αγάπη μου σ' όλους σας♥

      Διαγραφή
  17. Μαρία μου ναι κατέγραψες ακριβώς πως θα είναι η φετινή μας Ανάσταση !!Με δόσεις χιούμορ γιατί χωρίς αυτό εκαήκαμεν !!!
    Το γραπτό σου μοναδικό έστω και αν αμάρτησες παρακολουθώντας κρυφίως τον γείτονα !!
    Καλή Ανάσταση !! Σε φικώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή Ανάσταση Μαρία μου! Καλή δύναμη να έχετε και ό,τι καλύτερο στην οικογένειά σου ♥

      Διαγραφή
  18. Χρόνια Πολλά. Υγεία και χαρά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Χριστός Ανέστη!
    Χρόνια Πολλά, Μαρία μου!
    Είθε το πουλάκι να μεταφέρει μικρούς σπόρους νέας ζωής στην πλάση!
    Τρυφερό, ανθρώπινο και απόλυτα συγκινητικό το κείμενό σου!
    Αγγίζει βαθιά την ψυχή ετούτες τις ώρες μέσα από τις αλήθειες που μαρτυρά κάθε του λέξη!
    Το τελευταίο εικονίδιο ισορροπεί με το χιούμορ του τη ζόρικη ατμόσφαιρα...
    Φιλιά πολλά και ό,τι επιθυμείς να το συναντάς στη διαδρομή που του ετοιμάζεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αληθώς Ανέστη, άντε και στα δικά μας τώρα, Γλαύκη μου!
      Εύχομαι ολόψυχα ν' ανοίξουν οι διαδρομές μας, πέραν των επιτρεπομένων δραστηριοτήτων απ' το 13033. Χαρδαλιά επιτρέποντος, πάντα...

      Διαγραφή
  20. Χριστός Ανέστη Μαρία μου.....τα πουλιά....λοιπόν αυτή την εποχή έχω κι εγώ εστιάσει στην παρουσία τους, που έχει γίνει ιδιαίτερα αισθητή λόγω της γενικότερης ησυχίας που επικρατεί, στην άλλοτε βαρβαρικά πολύβουη πόλη μας...Μοσχοβολούν οι ανθισμένες νερατζιές της γειτονιάς μου καιη μοσχοβολιά τους είναι πιό έντονη , πιό μεθυστική....λείπει το καυσαέριο και τα πουλιά πλήθυναν και το κελάηδισμά τους έγινε αντιληπτό από το ξημέρωμα μέχρι τη δύση του ήλιου, συντροφιά στους μοναχικούς έγκλειστους.....Ζήσαμε ένα διαφορετικό Πάσχα φέτος....άδεια η αγκαλιά μας αλλά γεμάτη η καρδιά μας, ευτυχώς, συναισθήματα που αφήσαμε να ξεχυθούν μέσα από οθόνες λαπ τοπ και τηλεφώνων....και τολμώ να ομολογήσω ότι παρά την απομόνωση, επικοινωνήσαμε, ίσως περισσότερο από άλλες φορές, με κοντινούς και μακρινούς αγαπημένους...τους σκεφτήκαμε "Πως την παλεύετε εσείς"; Με άγγιξε πολύ το κείμενό σου , βίωσα πρωτόγνωρες καταστάσεις και μέσα σε Νοσοκομείο λόγω χειρουργείου του συζύγου....σκέφτηκα διαφορετικά, αισθάνθηκα αλλιώτικα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Να ευχηθώ ολόψυχα περαστικά και σιδερένιος ο σύζυγος, Κλαυδία μου. Όσο σε άγγιξε το κείμενο, τόσο και περισσότερο, με άγγιξε το σχόλιό σου. Ζέστανε την παγωμένη μου καρδιά και μου έδωσε ελπίδες πως υπάρχουν υπέροχοι άνθρωποι τριγύρω μου, που είναι σε επαφή με τον εαυτό τους, με τη φύση και με τα ωραία που συντελούνται, ακόμα και μέσα στην ανταριασμένη μας πόλη.
    Να είσαι καλά Κλαυδία μου υπέροχη ♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ευχαριστώ πολύ για τα σχόλιά σας.