Τετάρτη 6 Ιουλίου 2022

Φτώχεια

 


Αληθινά φτωχοί είναι εκείνοι που δεν έχουν χρόνο για χάσιμο.
Αληθινά φτωχοί είναι εκείνοι που δεν έχουν ησυχία, ούτε μπορούν να την αγοράσουν.
Αληθινά φτωχοί είναι εκείνοι που τα πόδια τους έχουν ξεχάσει να περπατούν, όπως οι κότες που τα φτερά τους έχουν ξεχάσει να πετούν.
Αληθινά φτωχοί είναι εκείνοι που τρώνε σκουπίδια και τα πληρώνουν σαν να είναι φαγητό.
Αληθινά φτωχοί είναι εκείνοι που έχουν το δικαίωμα να αναπνέουν κάθε λογής βρομιές, σαν να ήταν αέρας, χωρίς να τις πληρώνουν.
Αληθινά φτωχοί είναι εκείνοι που η ελευθερία τους περιορίζεται στην επιλογή του καναλιού που θα δουν στην τηλεόραση.
Αληθινά φτωχοί είναι εκείνοι που ζουν παράφορα πάθη με τις μηχανές.
Αληθινά φτωχοί είναι εκείνοι που βρίσκονται πάντα με πολλούς αλλά πάντα μόνοι.
Αληθινά φτωχοί είναι εκείνοι που δεν ξέρουν ότι είναι φτωχοί.

Eduardo Galeano

ëΑπόσπασμα από το βιβλίο του Galeano «Ένας κόσμος ανάποδα», μετάφραση Γεωργίας Ζιακοπούλου, εκδόσεις Πάπυρος

Αναδημοσίευση απ’ το 3point magazine

Σκίτσο: Gerhard Haderer

14 σχόλια:

  1. Πόση αυτογνωσία χρειάζεται για να έχεις αυτήν την αλήθεια μπροστά σου, Μαρία μου. Μια αλήθεια τραγική, που απλώνεται σαν τεράστιο δίχτυ πάνω σε ένα τεράστιο ποσοστό των ανθρώπων του σήμερα. Ο μέσος αστός και πάνω. Αυτή είναι η θλιβερή του αυταπάτη. Το σάπιο κουκούλι μέσα στο οποίο τον τύλιξαν όπως ακριβώς η απαίσια αράχνη-γίγαντας του Τόλκιν τύλιξε στον ιστό της το δύστυχο Φρόντο.
    Καλησπέρα αγαπημένη μου φίλη, όμορφα να περνάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχουμε κι εμείς την ευθύνη μας, Γιάννη μου. Ας μην είμαστε τόσο επιρρεπείς στη ρηχότητα της εποχής. Ας μάθουμε να σκάβουμε το λούστρο της ψευοευμάρειας που μας δελεάζει και στην ουσία διαιωνίζει τη σκλαβιά μας.
      Την καλησπέρα μου, Γιάννη και σ' ευχαριστώ πολύ!

      Διαγραφή
  2. Στον σύγχρονο και εξελιγμένο κόσμο μας δεν έχουμε και ιδιαίτερη εξέλιξη, αλλά μας τρώει ο κομπασμός ότι δήθεν, ζούμε αναπτυγμένα! Που κάποτε νομίζαμε πως τα αμάξια θα πετούν και εν 2022 το μόνο που υπάρχει στον αέρα είναι ο φόβος.
    Ξεχνάμε τους θησαυρούς που ήδη έχουμε (υγεία, σπίτι, αγάπη) και κλαιγόμαστε που ο διπλανός έχει και εμείς δεν έχουμε. Εκεί όμως που πρέπει να φωνάξουμε που ο άλλος έχει και τα απέκτησε με χρήματα δικά μας (και κάποια σκάνδαλα) δεν μιλάμε. Γιατί εκεί "έλα μωρέ", "έτσι είναι όλοι", "τι να πεις".
    Μα το σημαντικότερο είναι, πως έχουμε γίνει (παθητικοί) θεατές της ζωής μας, βουτηγμένοι στη σιωπή, να αγκομαχάμε να επιβιώσουμε.
    Όπως είχε πει και η Ντίνα Κώνστα στην τηλεοπτική σειρά δυο ξένοι: Χριστέ μου τι ντεκαντανς!
    Να 'σαι καλά να μας προβληματίζεις Μαρία μου. Στους σιωπηλούς καιρούς που ζούμε, χρειάζεται ο θόρυβος που έχει κάτι να πει.
    Στέλνω πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θέλει αντίληψη να μπορείς ν' αφουγκραστείς τις σιωπές της κοινωνίας κι εσύ την διαθέτεις, Μαρίνα μου. Είσαι τόσο σωστή στο σχόλιό σου, σ' ευχαριστώ πολύ!

      Διαγραφή
  3. Αν πετάξουμε την μίζερη φτώχεια μας, Μαρία μου, ανακαλύπτουμε πόσο εσωτερικά πλούσιοι είμαστε!
    Έτσι πλούσιοι είναι όσοι ζουν με επίγνωση της πραγματικότητας και αγάπη στη καρδιά τους για τον εαυτό τους και για τον συνάνθρωπο τους!
    Πλούσιο το απόσπασμα από το βιβλίο του Galeano!
    Την αγάπη μου με πολλά πολλά πλούσια ΑΦιλιά καρδιάς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για να είμαστε ρεαλιστές, λίγοι είναι αυτοί που βολεύονται με τα πνευματικά αγαθά και αδιαφορούν για την ύλη. Πλην όμως υπάρχουν και κάνουν τη διαφορά.
      Άφθονα φιλιά αγάπης και εκτίμησης, Στεφανία μου!

      Διαγραφή
  4. Δεν θα μιλήσω για πολιτικές λιτότητας, για πολέμους, για οικονομικά, κλιματολογικά αίτια, κλπ, που είναι οι πλέον κατάλληλοι δείκτες για την αποτύπωση της φτώχειας. Για την φτώχεια του μυαλού θα μιλήσω. Φτωχός δεν είναι μόνο όποιος στερείτε τα υλικά αγαθά. Φτωχός είναι ο «λίιγο παραπάνω…λίγο ακόμα» ο ανικανοποίητος, ο αιχμάλωτος της μεγαλομανίας, της προβολής, της υπερβολής και βεβαίως είναι θεμιτό και αναγκαίο να έχουμε όνειρα και προσδοκίες (υγιή), αλλά αυτός που ένα χρόνο κάνει το σκ…..παξιμάδι, για να πάει το καλοκαίρι στη Μύκονο για καφέ, έε…ΟΧΙ.
    Γι αυτό σου λέω Μαρία μου, η φτώχεια και ο πλούτος έρχονται από μέσα μας. Με εκνευρίζει επίσης και η θυματοποίηση. «Φτωχός, έλεγε ο πατέρας μου, δεν είναι αυτός που δεν έχει να φάει, φτωχός είναι ο τεμπέλης» πρόθυμο μυαλό χρειάζεται και βεβαίως πάπλωμα να σκεπάζει ίσα με κει που φτάνουν τα πόδια σου.
    Μια χαρά τα λέει ο καλός μου Galeano, αλλά τέτοια αποσπάσματα τα αποφεύγω με την ζέστη. Ανεβάζουν πολύ τη θερμοκρασία.
    Μαρία μου! Πάντα επίκαιρη στις προκλήσεις της ζωής για το πως πρέπει να δει κανείς τον κόσμο αλλά και τον εαυτό του.
    Με την αγάπη μου να έχεις μια όμορφη μέρα!


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ολόσωστος ο πατέρας σου όπως κι όλη αυτή η δρακογενιά που άντεξε κι έστησε τη ζωή της απ' το μηδέν. Έχεις δίκιο και για τη θερμοκρασία. Θέλει πιο "δροσερές" αναγνώσεις γιατί το κλίμα είναι εκρηκτικό. Με υπομονή και αγάπη θα τ' αντέξουμε κι αυτό.
      Την καλησπέρα μου αγαπημένη Αννίκα!

      Διαγραφή
  5. Αυτό το προ τελευταίο με έκανε να νιώσω λίγο το τελευταίο, γιατί μα την αλήθεια μέχρι το προπροτελευταίο νόμιζα πως δεν είμαι δα και τόσο πτωχή ...
    Την αγάπη μου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Aν έχεις επάρκεια στα παραπάνω, όλα καλά, Μάνια μου.
      Όσο για το προτελευταίο, εγώ το βαφτίζω 'επιλεκτική μοναχικότητα' για να είμαι καλά με τη συνείδησή μου. Όχι πάντα, αλλά όποτε οι περιστάσεις το απαιτούν. Με καταλαβαίνεις ε; 😘

      Διαγραφή
  6. Τι όμορφα κείμενα που μας βάζεις φίλη μου, που πλουτίζεις τις γνώσεις μας, που μας κάνεις να στοχαζόμαστε όσα ..παραβλέπουμε δυστυχώς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τα λογια του Galeano Κανελλακι μου γροθια στο στομαχι ειναι και πολλοι ισως να βλεπουμε τον εαυτο μας στα λογια της φτωχειας του....το θεμα ειναι να αλλαξουμε την φτωχια της σκεψης μας και να την πλουτισουμε με καλυτερες επιλογες ...
    Κατι τετοια κειμενα χτυπαν το καμπανακι σε οσους το ακουν!!
    Σε ευχαριστουμε για το μοιρασμα Κανελλακι μου να εισαι καλα ψυχη μου φιλω σε .Σ.Λ.❤

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε επίπεδο οικονομικό, δεν ξέρω πού να σε κατατάξω, Ρούλα μου.
      Σε επίπεδο (υγιούς) σκέψης όμως, είσαι ζάμπλουτη. Μια "Μαριάννα Βαρδινογιάννη" ένα πράγμα. Σε φιλώ γλυκά με όλα τα ΣΛ του κόσμου 😘💝

      Διαγραφή

Ευχαριστώ πολύ για τα σχόλιά σας.