Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2022

Απ' την βιβλιο-παρουσίαση στον Πύργο

 


Πώς να χωρέσουν στο μικρό πλαίσιο μιας ανάρτησης όλα όσα ζήσαμε στον Πύργο; Όσο αδύνατον είναι να βάλεις «δυο πόδια σ’ ένα παπούτσι», άλλο τόσο ανέφικτο είναι να στριμώξεις συναισθήματα σε λέξεις. Για μένα η κυρίαρχη «παρουσίαση» ήταν αυτή στα παιδιά της έκτης τάξης του 2ου δημοτικού σχολείου στον Πύργο. Μοναδική εμπειρία που θα την κουβαλάω ισοβίως κι ευχαριστώ απ’ την καρδιά μου την εκπαιδευτικό Ζέτα Αδαμοπούλου που έστησε αυτή τη γιορτή, καθώς και τους συναδέρφους της που δούλεψαν με τους μαθητές τους κι έβγαλαν ένα άψογο αποτέλεσμα. Τα παιδιά αποφλοίωσαν τις ιστορίες του βιβλίου κι έφτασαν στον πυρήνα τους. Μπήκαν στα παπούτσια των ηρώων, ενσάρκωσαν κάποιους χαρακτήρες, έθεσαν εύστοχες ερωτήσεις περί ρατσισμού και όχι μόνο, τραγούδησαν, αφηγήθηκαν, ζωγράφισαν, δημιούργησαν υπέροχες και κοπιαστικές χειροτεχνίες και μου φύλαγαν για το τέλος το πιο πολύτιμο δώρο. Μια σφιχτή αγκαλιά.



Μια ζεστή αγκαλιά και στο βιβλιοπωλείο της κας Κορκολή που ήταν σαν να την ήξερα χρόνια κι ας ανταμώσαμε για πρώτη φορά. Όσο για τις κυρίες που είχαν αναλάβει τις ομιλίες και τις αφηγήσεις κάποιων αποσπασμάτων, δεν έχω λόγια… Στο βιβλιοπωλείο, εκείνο το σαββατιάτικο απόγευμα, είχαμε όλο το ρεπερτόριο ψυχαγωγίας. Από τρανταχτά γέλια μέχρι συγκινημένους αναστεναγμούς. Στο τέλος της παρουσίασης, είχαμε και έκτακτο καλλιτεχνικό πρόγραμμα απ’ την Γιούλη Βασιλείου που τραγούδησε α καπέλα την επιτυχία του Απ. Καλδάρα και της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου «Μ' ένα όνειρο τρελό, όνειρο απατηλό» (ήταν υπέροχη). Και κάπως έτσι, εν μέσω ρακής και καλής παρέας, αποχαιρετήσαμε τον Πύργο…



Ήταν όνειρο τρελό όντως, αλλά όταν συμβαίνουν τέτοιες ευλογημένες συναστρίες, όλα μπορεί να συμβούν. Θερμά ευχαριστώ τις δύο υπέροχες κυρίες που με τίμησαν με την παρουσία και τα λόγια τους, την Ζέτα Αδαμοπούλου και την Μαρία Μπίρμπα. Τον ιθύνοντα νου αυτής της διοργάνωσης, την Γιούλη Βασιλείου, για την υποδειγματική της δουλειά ώστε να είναι όλα στην εντέλεια. Όλους τους φίλους που μας κράτησαν συντροφιά και περπάτησαν μαζί μας στις ιστορίες του βιβλίου.

Να είμαστε όλοι καλά και να δημιουργούμε τις αφορμές για μικρές εκρήξεις ευτυχίας και ελπίδας.



Το βίντεο της παρουσίασής μας, είναι εδώ. Θα διακρίνετε γνώριμα πρόσωπα ανάμεσά μας (φίλους μπλόγκερς) που μας τίμησαν με την παρουσία τους.



ëΣημ. Αναρτήθηκαν φωτογραφίες και υλικό από τοπικά μέσα ενημέρωσης του Πύργου που κάλυψαν τις δύο εκδηλώσεις. Για περισσότερες λεπτομέρειες, οι σχετικοί ιστότοποι είναι εδώ:

https://proini.news/ta-papoutsia-ton-allon-taxidepsan-sto-2o-dimotiko-scholeio-pyrgou/

https://proini.news/parousiastike-sto-vivliopoleio-korkoli-to-vivlio-tis-marias-kanellaki-sta-papoutsia-ton-allon/

https://avgipyrgou.gr/i-paroysiasi-sto-vivliopoleio-korkolis-toy-vivlioy-sta-papoytsia-ton-allon/



ëΕυχαριστώ θερμά τον κ. Ανδρέα Καπογιάννη απ’ την εφημερίδα “ΑΥΓΗ Πύργου” και τους δημοσιογράφους απ’ το τοπικό κανάλι Ολυμπιακή Ραδιοφωνία Τηλεόραση.

ëΓια τη ζεστή υποδοχή και ξενάγηση στη Δημόσια Βιβλιοθήκη του Πύργου, ολόκαρδα ευχαριστώ την διευθύντρια κα Νίκη Κατσιάπη.

ëΓια το βίντεο, τις φωτογραφίες και όλη την παρασκηνιακή δουλειά που έριξε, ευχαριστώ τον άοκνο εργάτη της τεχνολογίας Χρήστο Λαλόπουλο.

ëΔεν θα μπορούσα ν’ αφήσω εκτός, παρόλο που δεν τα κατάφερε να είναι κοντά μας λόγω απόστασης, τον εγκάρδιο φίλο Θάνο Τσάκαλο για το φωτογραφικό υλικό και όλη τη βοήθεια που μου παρέχει.

ëΚαι φυσικά τον εκδότη μου Γιώργο Δαμιανό και τις εκδόσεις 24γράμματα για την εμπιστοσύνη και την υποστήριξή του σ’ όλες μου τις προσπάθειες.

 


 


24 σχόλια:

  1. Μαρία μου, δεν ξέρω αν οι λέξεις μπορούν να χωρέσουν τα συναισθήματα, αλλά σίγουρα η ανάρτηση σου μας μεταφέρει τη ζεστασιά της δημιουργίας και της αγάπης.
    Αξίζει κάθε επιτυχία και στην ψυχή και στην πένα σου και χάρηκα που το απολαύσατε με γνώριμες αγαπημένες παρουσίες.
    Πράγματι η εμπειρία με τα παιδιά, τόσο ιδιαίτερη. Είμαι σίγουρη ότι και σε αυτά θα μείνει ανεξίτηλη.
    Πάντα τέτοια θα ευχηθώ. Στους δύσκολους καιρούς που ζούμε, βάλσαμο τέτοιες συνάξεις.
    ΥΓ: Το μαλλί σου πάει καταπληκτικά. Κούκλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βάλσαμο δεν θα πει τίποτα, Μαρίνα μου.
      Σ' ευχαριστώ πολύ για τα λόγια σου, μακάρι να παίρνουμε όλοι μικρές ανάσες καθαρού αέρα στη δύσοσμη καθημερινότητά μας.
      Φιλί γλυκό ♥

      Διαγραφή
  2. Μαρία μου, μπράβο σε όλους σας!
    Το αξίζεις, κορίτσι μου! Τίποτε δεν είναι τυχαίο. Οι ευγενικές ψυχές βιώνουν κάποια στιγμή ευγενικές στιγμές γεμάτες "μικρές εκρήξεις ευτυχίας κι ελπίδας", διότι τις έχουν προσφέρει οι ίδιες στους άλλους με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους (κράτα το αυτό)! Έτσι γίνονται τα "τρελά όνειρα" πραγματικότητα κι εκεί φωλιάζει η μαγεία της ζωής!
    Εξαιρετική η ιδέα της επαφής σου με τα παιδιά! Τη ζήλεψα! Το έχω κάνει μα με άλλους συγγραφείς παλιότερα (πριν κάτσει για τα καλά το "μαύρο σύννεφο" στο σχολείο μου... ευτυχώς έφυγε). Δυστυχώς, δεν είμαι στο σχολείο φέτος (έφυγα κι εγώ γι' αλλού πλέον) και δεν θα μπορούμε να έχουμε την χαρά μιας τέτοιας συνεργασίας :((
    Εύχομαι ολόψυχα πάντα τα καλύτερα για σένα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εύχομαι αυτό το "αλλού" να ανταποκρίνεται στις αξίες και στην αξία σου, Γλαύκη μου.
      Σ' ευχαριστώ απ' την καρδιά μου ♥

      Διαγραφή
  3. Το ότι κέρδισες τις καρδιές των παιδιών, τα λέει όλα. Πολλά πολλά συγχαρητήρια, Μαρία και καλή συνέχεια σου εύχομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό ήταν και το μέγα στοίχημα για μένα, Βασίλη. Είναι κάτι που δεν έχω ξανακάνει και ομολογώ πως ήταν μια συγκλονιστική εμπειρία. Μάθημα ζωής.
      Σ' ευχαριστώ πολύ!

      Διαγραφή
  4. Σίγουρα περάσατε ωραία, όσοι συμμετείχατε σ’ αυτήν την όμορφη πνευματική συνεύρεση.
    Έγινες αιτία, Μαρία, μιας ευκαιρίας να νιώσουν αρκετοί άνθρωποι τη χαρά τής συνύπαρξης με άλλους που έχουν κοινές ευαισθησίες. Για έναν συγγραφέα αυτές οι συνάξεις δικαιώνουν την πρωτοβουλία του να δημοσιεύσει το έργο του, και ενθαρρύνουν για τη συνέχεια.
    Συγχαρητήρια και στη Γιούλη, όχι μόνο για την οργάνωση αλλά και για τη χάρη και την καλοσύνη που εξέπεμπε με την εισαγωγή της στην εκδήλωση!
    Η παρουσία σου στο σχολείο ήταν μια ιδιαιτέρως ωφέλιμη προσφορά στα παιδιά, τα οποία ανταποδίδουν πάντα με συγκινητικούς τρόπους.
    Εύχομαι καλή επιτυχία και στην επόμενη συναστρία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πώς φαίνεται ότι μπήκες κυριολεκτικά στα παπούτσια αυτής της "συνεύρεσης"...
      Σ' ευχαριστώ απ' την καρδιά μου, Άρη!
      Πάντα διεισδυτικός και εύστοχος!

      Διαγραφή
  5. Είναι η πιο δημιουργική στιγμή, η στιγμή του ταξιδιού μ’ ένα βιβλίο. Είναι η στιγμή που σε δημιουργεί, η στιγμή που σε ταξιδεύει, η στιγμή που θα σε διδάξει την ομορφιά αυτού του κόσμου, ή και την ασχήμια του, γιατί μέσα απ’ αυτή θα γνωρίσεις την αλήθεια, μέσα απ’ αυτή θα αποκτήσεις γνώμη σωστή και ευθύβολη. Έτσι καλλιεργείς το πνεύμα και την ψυχή.
    Ε! αυτό κάνουν τα βιβλία σου Μαρία μου!. Μέσα απ’ την ομορφιά της γραφής σου, δημιουργούν συγκίνηση και καθορίζουν τις αλήθειες, και το αίσθημα δικαιοσύνης. Στις δύσκολες εποχές που ζούμε και που δυσκολότερες θα ζήσουμε, είναι η μόνη μας αντίσταση, η γνώση και οι αξίες που μας μεγάλωσαν και μας ωρίμασαν.
    Ευκολοδιάβατες να είναι οι στράτες και μακρινές όσο γίνεται. Σε δρόμους απάτητους, να φωτίσει η αλήθεια.
    Μαρία μου σ' ευχαριστούμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με συγκινούν τα λόγια σου, Αννίκα μου. Αν καταφέρνω στο ελάχιστο όλα αυτά που εντοπίζεις, είναι η απόλυτη καταξίωση για μένα.
      Να είσαι καλά ♥

      Διαγραφή
  6. Όταν τα όνειρα δεν είναι απατηλά Μαρία μου, μόνο χαρά και αγάπη γύρω και μέσα μας φέρνουν!
    Απόλαυσα την παρουσίαση με συγκίνησή γιατί διαπίστωσα πως η νεολαία μας, μπορεί να αισθανθεί και να έχει ουσιαστική συμμετοχή στη παρουσίαση- γέννηση ενός βιβλίου!
    Ένα ακόμα μπράβο για την εδώ σου blog-παρουσίαση που εκτός από χαρά, μου έδωσε πολύ τροφή για στοχασμό!
    Καλό του ταξίδι στις αγκαλιές πολλών αναγνωστών!
    ΑΦιλάκια χαμογελαστά και πολύ χαρούμενα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ γύρισα με τις αποσκευές μου γεμάτες τροφή για σκέψη, Στεφανία μου. Σ' ευχαριστώ απ' την καρδιά μου που είσαι πάντα εδώ, με την ιδιαίτερη παρουσία σου και την εμπειρία που διαθέτεις να ψηλαφίζεις συναισθήματα και καταστάσεις.
      Αφιλιά πάντα με το χαμόγελο της ελπίδας ♥

      Διαγραφή
  7. Σάς είδα, σάς καμάρωσα. Σαν να ήμουν εκεί κοντά και ανάμεσά σας. Μαρία μου, δεν είχα την πραγματική αμφιβολία ότι θα ζούσατε κάτι τόσο μα τόσο όμορφο και φωτεινό. Είχα άλλωστε τη χαρά να έχω αυτήν την εμπειρία, πριν χρόνια, στο άλλο σου βιβλίο.
    Μπράβο σε όλους και όλες στάθηκαν εκεί συμμέτοχοι και αρωγοί σ' αυτήν την παρουσίαση. Σε όλους όσους παρερεύθηκαν.
    Και εμείς εδώ, από απόσταση, ζήσαμε αυτές τις στιγμές με τον απλό μας τρόπο.
    Μαρία, εύχομαι πάντα να βιώνεις τέτοιες ώρες και παρουσιάσεις. Εύχομαι η δουλειά σου να τρέχει στο χρόνο και στους τόπους, να μεταλαμπαδεύει τη τέχνη σου και τα συναισθήματα της καρδιάς σου.
    Την καλησπέρα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ απ' την καρδιά μου, Γιάννη μου!
      Δεν θα ξεχάσω ποτέ την πρώτη παρουσίαση των παπουτσιών στον εκδοτικό οίκο και όσα είχες σχολιάσει εκείνο το βράδυ.
      Να είσαι καλά!

      Διαγραφή
  8. Μαρία μου εύχομαι αυτό το βιβλίο να ταξιδέψει ανάμεσα στους ανθρώπους μεταδίδοντας τους την τόσο ουσιαστική και ανθρώπινη σκέψη σου. Αυτό που σκέφτεσαι αποτυπώνεται γραπτώς με τόση ειλικρίνεια και χωρίς η βάρκα να μπατάρει πότε από την μια και πότε από την άλλη πλευρά. Ειναι πολύ σημαντικό αυτό σε μια κοινωνία που στρουθοκαμηλίζει!

    ΥΓ. Τι όμορφο να έχεις ανθρώπους που σε νοιάζονται και σε εκτιμούν. Οι φωτογραφίες τα λένε όλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ Μάκη μου, κυρίως γιατί διέκρινες αυτό με τη "βάρκα"...
      Και ναι, είναι πολύτιμο και ανεκτίμητο να έχεις τέτοιους ανθρώπους στη ζωή σου.
      Σού εύχομαι τα καλύτερα γιατί τα αξίζεις!

      Διαγραφή
  9. Αχ γλυκό μου Κανελλάκι πόσο περήφανη είμαι που σε γνώρισα και που συγκαταλέγομαι μέσα στις φίλες σου και εγώ, αν και πιο πολύ δεν γίνεται να χαρώ και να νιώσω τόσο όμορφα, παρακολουθώντας το βίντεο της παρουσίας των "παππουτσιών " σου. εκεί σε μια γωνίτσα έκατσα και δεν έχασα λέξη από της εξαιρετικές προσφωνήσεις όλων που συνέβαλλαν στην όμορφη και ζεστή παρουσίαση...και αγαπημένες παρουσίες !
    Ξαναθυμήθηκα το τάμπλετ και την απορία της άλλης που ήθελε να βάψει γκρι του πάγου το νύχι για τις γιορτές; καλύτερα θα ήταν γιατί θα ταίριαζε με το παγωμένο της ψυχής της! καλά τι γράφεις παιδί μου!!
    Εκείνο δε που ξεχώρισα όπως και εσύ άλλωστε ήταν η διαδραστική συνεργασία με τα παιδιά του 2ου δημοτικού σχολείου.
    Σίγουρα ανεκτίμητη εμπειρία Μαράκι μου που σου εύχομαι να ζήσεις και άλλες φορές!
    Τα σχόλια δε του τοπικού τύπου (όπου άφησα και εγώ τα δικά μου) μαζί με όλα όσα έγραψαν για την βιβλιοπαρουσίαση, όχι μόνο ήταν εξαιρετικά, αλλά και τόσο αληθινά, αντιπροσώπευαν ακριβώς αυτό που αντιπροσωπεύεις, με την γραφή σου...ένα άνθρωπο, που μπαίνει στα παπούτσια των άλλων. Αυτό ήταν και το ζητούμενο και το πέτυχες. μπράβο αγαπημένο μου Κανελλάκι καλά και συνεχόμενα ταξίδια να έχουν τα "παπούτσια" σου και να πάνε όσο μακρύτερα γίνεται! φιλιααα Σ.Λ. ❤

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όταν υπάρχει μεράκι και αγάπη, βγαίνουν τα πιο όμορφα αποτελέσματα.
      Ρούλα μου αγαπημένη, σ' ευχαριστώ πολύ-πολύ για τα λόγια σου και το ξέρω πως εκεί στο βάθος, είσαι πάντα παρούσα με τον καλό σου λόγο και το νοιάξιμό σου.
      Σ.Λ. τεράστιο και ειλικρινές ♥♥♥

      Διαγραφή
  10. Πάρα πολύ χαρούμενος για την « θερμή αγκαλιά » που εισέπραξες από τον κόσμο του Πύργου..
    Καιρός είναι, τα «παπούτσια».. να αρχίσουν να αφήνουν αποτυπώματα και σε άλλες
    γειτονίες.. και οι ζεστές αγκαλιές να ανοίξουν ποιο πολύ… εξ άλλου το αξίζεις !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ετοιμάζω παπούτσια εκστρατείας και περιμένω οδηγίες, όβερ.
      Καλές επιτυχίες σ' αυτά που σχεδιάζεις κι εσύ, Θάνο μου.
      Κι ένα τεράστιο "ευχαριστώ" για το υλικό, την ενθάρρυνση κι αυτό το "τάμπλετ κοπής" που έσκισε...

      Διαγραφή
  11. Αγαπητή Μαρία, σε διαβάζω και σε θαυμάζω!
    Ποιοτική η γραφή σου. Έχει πολλά να προσφέρει! Θερμά συγχαρητήρια.
    Καλοτάξιδα τα βιβλία σου.
    Υγεία και πάντα επιτυχίες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ, Μαρία!
      Πάντα ευπρόσδεκτη η γνώμη αλλά και η κριτική σου.
      Να είσαι καλά!

      Διαγραφή
  12. Τιμή και ηθική επιβράβευση για ένα συγγραφικό έργο με "ψυχή βαθιά"!
    Με εκτίμηση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η εκτίμηση είναι αμοιβαία, Ευρυτάνα.
      Να είσαι καλά και πάντα μάχιμος και αγωνιστικός!

      Διαγραφή

Ευχαριστώ πολύ για τα σχόλιά σας.