Δευτέρα 19 Ιουνίου 2023

Δώσε πόνο, Πρόεδρε!


Ήταν στην εκπνοή του 2011, την αξέχαστη εποχή που οι άνθρωποι αυτοκτονούσαν καθημερινά απ’ την απελπισία τους και το κέντρο είχε πλημμυρίσει από άστεγες οικογένειες. Επισκεπτόμασταν τακτικά τον ξενώνα αστέγων της ΜΚΟ ΚΛΙΜΑΚΑ στον Κεραμεικό. Εκεί είχαμε γνωρίσει πολλούς και αξιόλογους ανθρώπους που απ’ τη μια μέρα στην άλλη βρέθηκαν στο δρόμο, με τα λιγοστά υπάρχοντά τους σε μια πλαστική σακούλα και τα απομεινάρια της αξιοπρέπειάς τους να εξανεμίζονται με γοργούς ρυθμούς. Δεν θα ξεχάσω μια δράση που είχαμε κάνει με συναδέρφους μου στον ξενώνα, ένα ηλιόλουστο χειμωνιάτικο πρωινό του Δεκέμβρη. Αφού τακτοποιήσαμε στην αποθήκη τους διάφορα είδη πρώτης ανάγκης και τρόφιμα που είχαμε συγκεντρώσει, στρώσαμε τα τραπεζάκια που υπήρχαν στο μικρό κήπο τους για να φάμε όλοι μαζί συντροφιά. Ξαφνικά εμφανίστηκε ένα συνεργείο του BBC που έκανε ρεπορτάζ, όπως μάθαμε αργότερα, για τη φτωχοποίηση της κοινωνίας, απόρροια των μνημονίων και των επιλογών της τότε πολιτικής ηγεσίας. Οι εικόνες απ’ τις συνθήκες διαβίωσης των αστέγων, εκτός απ’ την προβολή της Οργάνωσης -που ίσως και να είχε νόημα και να ενεργοποιούσε την αλληλεγγύη και τη στήριξη των προσπαθειών της-, ήταν ένα χαρακτηριστικό δείγμα της όλης εικόνας. Φτώχεια, περιθωριοποίηση, εξαθλίωση, φόβος, τέλμα.

Είχαν επιλέξει -όχι τυχαία- την ώρα του γεύματος. Δεν θα ξεχάσω την κάμερα του ξένου δημοσιογράφου που έκανε ζουμ στις μερίδες φαγητού και στο χέρι ενός εκ των αστέγων που τσιμπολογούσε με αμηχανία το φαγητό στο κεσεδάκι. Ο δημοσιογράφος εστίαζε με δραματικό τόνο στην πρόσκαιρη ανακούφιση της πείνας ενός αδύναμου συνανθρώπου. Δεν θα ξεχάσω τη ντροπή που ένιωσαν κάποιοι. Παράτησαν σύξυλο το τραπέζι κι έψαχναν γωνιά να κρυφτούν. Δεν θα ξεχάσω επίσης, τα αγανακτισμένα σχόλια μικρής μερίδας συναδέρφων που απορούσαν «Μα γιατί δεν τρώνε το φαΐ τους αφού πεινάνε;»

«Δεν είμαστε κρέας ούτε θέαμα για τις κάμερες. Είμαστε άνθρωποι σαν κι εσάς. Μέχρι χτες δούλευα και ήθελα λίγα χρόνια για να βγω στη σύνταξη. Με πετάξανε στο δρόμο, ούτε τα υπάρχοντά μου δεν μ’ αφήσανε να πάρω. Δεν θέλω να με δουν τα παιδιά μου σ’ αυτό το χάλι. Η ντροπή είναι που με σκοτώνει κι όχι το παγκάκι και η ανέχεια». Ήταν μερικές απ’ τις κουβέντες που μοιράστηκαν μαζί μου, όσοι είχαν το κουράγιο ν’ ανοιχτούν μετά απ’ αυτήν την εισβολή στο χώρο τους. Δεν θα ξεχάσω τον Λέοντα, μια ευγενική φυσιογνωμία, έναν καλλιεργημένο αγιογράφο και πνευματικό άνθρωπο που πρωτοστατούσε στις δράσεις του ξενώνα με τα έργα και τις ιδέες του. Δεν θα ξεχάσω την οδύνη όταν διάβασα, μετά από καιρό, πως “έφυγε” από απροσδόκητο πρόβλημα υγείας. Πόσο απροσδόκητος είναι άραγε  ο σωματικός θάνατος, όταν έχει ρημαχτεί ήδη η ψυχή του ανθρώπου;

Mε αφορμή το κατάπτυστο βιντεάκι με τον άστεγο που ο φιλεύσπλαχνος ηγέτης τον σπίτωσε τελικά, με αφορμή εκείνο το καρέ που του ψήνει καφεδάκι (με βάση τη γλώσσα του σώματος, αμφιβάλλω αν ο αποστειρωμένος επισκέπτης άγγιξε καν το φλιτζάνι) και με αφορμή την απάνθρωπη μεταχείριση των ευάλωτων, όταν είναι να μαζέψουν μερικές ψήφους ευκολόπιστων τηλεθεατών…

Μ’ αυτές τις αφορμές και με άλλες τόσες, θα ήθελα να κάνω μια μικρή σκηνοθετική παρατήρηση για το γύρισμα της μελό ταινιούλας. Εκείνο το άθλιο σκουριασμένο παραθυράκι του φωταγωγού που είχε πίσω του ο ατσαλάκωτος χορηγός του άστεγου, δεν έπρεπε να το διαλέξουν ως φόντο.

Όταν κάνεις γύρισμα περί αστεγίας και στην τσέπη σου έχεις τα κλειδιά του σπιτιού σου, δεν το βάζεις αυτό.

Κι όταν μιλάς σ’ έναν άστεγο, είναι σαν να προσκυνάς ένα εικόνισμα. Θέλει ταπεινότητα, το κεφάλι χαμηλωμένο και κυρίως όχι κάμερες. Αν θέλεις να λέγεσαι Άνθρωπος.

 

22 σχόλια:

  1. Είδα το spot πριν από λίγες ημέρες, αλλά πουθενά σχόλια γι' αυτό... Και λέω τι έγινε; Μόνο εμένα μου φάνηκε απαράδεκτο; Μόνο εμένα μου φάνηκε λάθος;
    Και το στιγμιότυπο που διάλεξες, είναι πολύ χαρακτηριστικό: Σταυρωμένα χέρια Μητσοτάκη, ενώ ο άνθρωπος βάζει τον καφέ στο φλιτζάνι. Δεν είναι έτσι ακριβώς η ενσυναίσθηση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάλλον δεν βλέπεις στα κατάλληλα μέρη, Γιώτα 😉
      Την έχουν κράξει άπαντες αυτή την ελεεινή ρεκλάμα με τον "άστεγο" και τον φιλάνθρωπο, εν μέσω άγριων κατασχέσεων πρώτης κατοικίας που γίνονται πλέον καθημερινά.
      Ψεύδος ασύστολο και υποκρισία απύθμενη.
      Τους χαιρετισμούς μου και σ' ευχαριστώ για το σχόλιο!

      Διαγραφή
  2. Εγώ πάλι δεν πίστευα ότι είναι άστεγος. Κάποιος που βρήκαν και πληρώθηκε για να γυριστεί το σποτ,πίστευα. Είναι αληθινά άστεγος; Τι να πω για την νοημοσύνη όσων έχουν τέτοιες ιδέες. Όσο για τους δημοσιογράφους εκεί έγινε εισβολή χωρίς να ερωτηθεί κανείς. Και ξέρουμε τι κάνουν οι δημιογράφοι για ένα ρεπορτάζ. Νομίζω ότι γενικά έχουμε φτωχοποιηθεί ως άνθρωποι!! Δεν εξηγείται αλλιώς.
    Καλησπέρα Μαράκι μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα βρε Αννούλα μου...
      Εδώ, ανύπαρκτοι δημοσιογράφοι αρθρογραφούν σε "σοβαρό" ενημερωτικό σάι, σ' έναν άστεγο θα κωλώνανε;
      Νομίζω ότι γενικά έχουμε περάσει το στάδιο της φτωχοποίησης και διανύουμε το φάσμα της απόλυτης χρεοκοπίας. Όχι μόνο οικονομικής.
      Βοήθειά μας!

      Διαγραφή
  3. Αχ Μαρία μου! Τι γροθιά στο στομάχι είναι το χρονογράφημά σου! Το είδαμε (φαντάζομαι) όλοι το βιντεάκι. Κι ανατριχιάσαμε, και φρίξαμε και οργιστήκαμε. Και αναρωτηθήκαμε ποια θέληση τους κρατάει στη ζωή; Εκείνο ¨τα περήφανα γηρατειά¨ χρόνια τους στοιχειώνει. Σ’ αυτούς τους ανθρώπους, που στάλαζε σταγόνα-σταγόνα ο ιδρώτας και το αίμα, είναι βέβηλο να υπόσχεσαι όταν ξέρεις πως τίποτα δεν θα κάνεις. Όταν ξέρεις πως οι συναισθηματικές μεταπτώσεις είναι άμεση ανάγκη να φτάσεις μέχρι την κάλπη. Και οι δημοσιογράφοι! Καλοσιδερωμένα, βολεμένα σκουπίδια που ξεσκίζουν την ψυχή του κάθε εξαθλιωμένου. Η επικράτηση βλέπεις στο παιχνίδι των εντυπώσεων. Πόσο απάνθρωπο είναι να αναμασούν την εικόνα ξανά και ξανά. Λίγη ανθρωπιά μωρέέ…λίγη αξιοπρέπεια. Αν τους έμεινε!
    Να είσαι καλά Μαρία μου!
    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τη λέξη "αξιοπρέπεια" ας την διαγράψουμε οριστικά απ' το γλωσσάρι μας. Τέλος.
      Ψυχραιμία, υπομονή και προσήλωση στο να μην χάσουμε κι εμείς τις αξίες μας.
      Σ' ευχαριστώ για την πάντα ευαίσθητη ματιά σου που συμμερίζεται όλα τα στραβά του κόσμου.
      Να είσαι καλά, Αννίκα μου!

      Διαγραφή
  4. Η διαφήμιση ενοχλεί! Δεν είναι μόνο η όλη αισθητική της αλλά και η γνώση, που έχουμε για το τι είναι βοήθεια και φιλανθρωπία. Και αυτές οι πράξεις, όπως πολύ σωστά επισημαίνεις, πρέπει να γίνονται με περίσσια περισυλλογή. Η συγκεκριμένη διαφήμιση, δεν βοηθάει κανένα, δεν μας κάνει καλύτερους, πολιτικά δεν στέκει.
    Την καλημέρα μου, Μαρία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ένα "έξυπνο" ταινιάκι (αν λέγεται έτσι!) διαφήμιση ενός ατόμου που με ψευτοσυναισθηματισμό θα ήθελε να αποσπάσει και άλλους ψήφους από άτομα που αγνοούν τη πραγματικότητα και το πώς ζουν οι άστεγοι... και το πώς τα βγάζει πέρα ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού.
    Σπάνια ανοίγω την TV αλλά πολλές φορές προτιμώ να χαζέψω έξυπνες και χιουμοριστικές διαφημίσεις από οτιδήποτε άλλο ειδικά από ειδήσεις.
    Λένε, πως είμαστε άξιοι της μοίρας μας και αρνούμαι να το πιστέψω γιατί πολλές φορές στην ιστορία καταφέραμε να λεγόμαστε Έλληνες!
    ΑΦιλιά πολύ προβληματισμένα για το αποτέλεσμα των εκλογών αλλά με καρδιά γεμάτη ελπίδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είχαμε τη φήμη ενός λαού που είναι αλληλέγγυος και ευαισθητοποιημένος στις κοινωνικές ανισότητες. Αντ' αυτού, έχουμε στοχοποιηθεί απ' την Ευρώπη (και το πληρώνουμε πανάκριβα κατά καιρούς) ως μια χώρα που επιδίδεται συστηματικά σε παράνομες επανοπροωθήσεις και στις πιο χαμηλές θέσεις σ' ότι αφορά τη δημοσιογραφική ανεξαρτησία.
      Με την ελπίδα να μην καταντήσουμε μια τριτοκοσμική χώρα γερόντων που προσφέρει φτηνές υπηρεσίες και ο ανθός της κοινωνίας έχει μεταναστεύσει στο εξωτερικό.
      Φιλί γλυκό Στεφανία μου!

      Διαγραφή
  6. Έχω σαν αρχή μου, Μαρία μου, να μην βλέπω σποτάκια, τικ τοκ, και "mini movies" πολιτικών. Επηρεάζουν τη ζωή μου με τις αποφάσεις τους, αρκεί. Γιατί, να συγχίζομαι κιόλας!
    Ο λαός ξεχνά. Και το δείχνει!
    Τα καμμένα και οι στάχτες τους, οι νεκροί στα νοσοκομεία, και όλα τα δεινά που μας έχουν βρει ξεχάστηκαν. Βλέπουμε δυο "καλά πράγματα" ή πιο σωστά δεν βλέπουμε (κυριολεκτικά) όλα τα στραβά και αν τα δούμε θα 'ναι στα ψιλά γράμματα κάποιας εφημερίδας. Και αφού δεν βλέπεις το κακό, σημαίνει δεν υπάρχει... Αυτή είναι η συλλογιστική πορεία του σύγχρονου Έλληνα! Μακάρι, να αποκτήσουμε κάποια στιγμή ενσυναίσθηση σαν λαός. Να νοιαστούμε για τα προβλήματα των συνανθρώπων μας, κατανοώντας ότι αύριο μπορεί να 'ναι δικά μας!
    Θα μας βρουν πολλά ακόμα. Και δυστυχώς τίποτα δεν θα αλλάξει.
    Γιατί μας έμαθαν (απ' όσο φαίνεται) σαν λαό, να αρκούμαστε, να συμβιβαζόμαστε και δεν είναι καιρός για αλλαγές απ' ότι φαίνεται.
    Ο Θεός μαζί μας και καλή μας τύχη!
    Σου στέλνω φιλί γλυκό και σε ευχαριστώ που 'σαι πάντα στις επάλξεις να μας προβληματίζεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαζί με τον Θεό (που προφανώς μας αγαπάει), πάμε αύριο να πάρουμε τη μοίρα μας στα χέρια μας, Μαρίνα μου.
      Ούτε εγώ παρακολουθώ τικ-τοκ και πολιτικά φιλμάκια, το συγκεκριμένο παραπλανητικό όμως σποτάκι, προβάλλεται κατά κόρον στην τηλεόραση που διαμορφώνει την κοινή γνώμη.
      Πέρασε η εποχή του προβληματισμού και ήρθε η ώρα της δράσης.
      Φιλί αγωνιστικό.

      Διαγραφή
  7. Εις τον τύπον των ήλων
    κάθε λέξη του κειμένου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πόσα καρφιά ν' αντέξει κι αυτός ο σταυρός που κουβαλάμε;
      Τους χαιρετισμούς μου, Ευρυτάνα.

      Διαγραφή
  8. Το βίντεο αυτό Κανελλάκι μου βλέποντας το μια και μοναδική φορά, δεύτερη δεν άντεξα ντράπηκα γιατί απευθυνόταν στην νοημοσύνη μας...και δείχνει πόσο πρόβατα μας θεωρούν.
    Αυτό με το
    Τι τους πληρώνουν τόσους συμβούλους αραγε;
    Αλλά τι λέω ε; τα πάντα ξεπουλάμε για να μην χάσουμε την καρέκλα...και εγώ σαν την Αννα το ίδιο σκέφτηκα...
    Την ιδια σκέψη έκανα και εγω όταν είδα τον φεγγίτη στο ιδιο σημείο εστιάσαμε!
    Ο επίλογος σου Κανελλάκι μου η όλη αλήθεια...❤
    "Κι όταν μιλάς σ’ έναν άστεγο, είναι σαν να προσκυνάς ένα εικόνισμα. Θέλει ταπεινότητα, το κεφάλι χαμηλωμένο και κυρίως όχι κάμερες. Αν θέλεις να λέγεσαι Άνθρωπος." Σ.Λ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ντράπηκε κι η ντροπή μ' αυτό το ξέρασμα, Ρούλα μου.
      Αλλά ποιος ντρέπεται θα μου πεις;
      Στέλνω αγωνιστικό φιλί ♥

      Διαγραφή
  9. Μαράκι μου, δεν είδα αυτό το βίντεο, αλλά απο τα γραφόμενα σου κσι 4ων φίλων μας, είναι σαν να το είδαν.
    Μάλλον ο ατσαλακωτος πήγε να βεβαιωθεί ότι πέτυχε το σχέδιο του και ικανοποιημένος σκέφτεται την επόμενη κίνηση.
    Είναι ανήκουστο αυτό που συμβαίνει στη χώρα μας κι όχι μόνο.
    Πού αποσκοπούν με όλα αυτά;
    Λυπάμαι πολύ και δεν θέλω να σκέφτομαι αν και πότε θα ερθει η σειρά μας.
    Σε φιλώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι άλλο ένα "colpo grosso" των τραπεζών και των μεγαλοσυμφερόντων για ν' αλλάξει το ιδιοκτησιακό καθεστώς στη χώρα μας. Θυμάσαι ίσως πόσο μας λοιδώρησαν για τις ιδιόκτητες περιουσίες που έχουν οι Έλληνες. Ήταν η παλιά αγωνία των γονιών μας να στήσουν ένα κεραμίδι για τα παιδιά τους. Το να βρεθείς στο δρόμο πλέον, ακόμα κι αν πρόκειται για κύρια κατοικία, είναι καθημερινό φαινόμενο. Ακόμα κι αν πρόκειται για έναν ανάπηρο άνθρωπο, όπως αυτό που έγινε στα μέρη σας.
      Φιλιά Ρένα μου και υπομονή με όλα όσα έρχονται καταπάνω μας...

      Διαγραφή
  10. Πριν αρκετούς μηνες ειχα ανεβει Αθηνα για να δω τους δικους μου
    μιας και εχα πολλα χρονια ν ανέβω.. πηγα σε πολλα μερη
    Σε πολλες κεντρικές γειτονιές έβλεπα αστεγους.. καποια στιγμη μου πέρασε απ το μυαλο η σκεψη
    να τραβηξω με το κινητό μου καποιες φωτο, ισως για να γραψω κάτι στο blog
    Και μονο στη σκεψη αυτη ντραπηκα ένιωσα μεγαλη ντροπη και δε τολμησα
    Οταν γυρισα μερες αργοτερα γύρισα πισω εκει που ζω κι εργαζομαι
    με ρωτησε καποιος συναδελφος να του πω τι μου έκανε εντυπωση απ το ταξιδι στην Αθήνα
    του ειπα "οι Άστεγοι" περνοντας υφος χιλίων καρδινάλιων μου λεει "να πανε να δουλέψουν"
    τέλος πάντων
    Τα γραφω αυτα γιατι διάβασα το πρώτο σχόλιο της Γιωτας οι οποια αιθεροβατεί και έιναι πολλοί αυτοι που δυστυχώς αιθεροβατούν
    Δεν έχω να πω κατι παρα μονο οτι χαρηκα που υπάρχουν Ανθρωποι σαν κι Εσένα

    Καλή Συνέχεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ για το σχόλιο και για την ευαισθησία που έδειξες στις εικόνες ντροπής που "στολίζουν" το μεγάλο χωριό μας. Όσο γίνεται, ας μεταφέρονται οι εμπειρίες αυτές στην επαρχία που προφανώς δεν έχουν ιδέα για το τι σημαίνει αστεγία. Και που σίγουρα δεν αφορά άεργους, αλλά νοικοκήρυδες και ανθρώπους με πολλά ένσημα και παράσημα στην πλάτη.
      Να είσαι καλά, Μορφέα!

      Διαγραφή

Ευχαριστώ πολύ για τα σχόλιά σας.