Κυριακή 24 Αυγούστου 2014

Ιστορίες του καφενέ: Το αβγό του Προέδρου

Φωτογραφία: http://elkibra-rebetiko.blogspot.gr/

- Ρε παιδιά, με το μπαρδόν κιόλας, μήπως έχετε κανένα ψιλό να πάρω ένα μπουκάλι νερό? Ξεροστάλιασα στη ζέστη ο καψερός.

Η παρέα που καθόταν κάτω απ’ τον πλάτανο του καφενείου, δεν πίστευε αυτό που έβλεπε. Ο ένας σκούνταγε τον αγκώνα του άλλου και κάτω απ’ το μαντεμένιο τραπεζάκι, οι κλωτσιές στους αστραγάλους πηγαίνανε σύννεφο. Ο πιο θαρραλέος της ηλικιωμένης παρέας, ρώτησε τους υπόλοιπους μεγαλόφωνα:

- Ρε παιδιά, ο πρωθουπουργός δεν είν’ αυτός? Ήμαρτον Κύριε!...
- Ναι ρε Μήτσο, δίκιο έχεις... Ποιος είσαι Χριστιανέ μου?
- Εγώ είμαι καλέ, δίκιο έχει ο κύριος. Ο πρωθυπουργός είμαι....
- Και τι κάνετε εδώ χάμω;
- Γκρίνιαζε η κυρά στο σπίτι, είχε και φασίνα σήμερα και βγήκα ν’ αλλάξω τον αέρα μου. Αλλά μ’ έπιασε το ρημάδι το ισχίο μου και με γονάτισε. Να καθήσω λίγο στην παρέα σας; Κερνάτε καφέ; Επιβαρύνω; Δεν επιβαρύνω.
- Τι ρωτάς αφού κάθισες ήδη; Παντελήηηηη... ψήσε έναν πολλά βαρύ και όχι για τον Πρόεδρο!...
- Όχι κυρ Παντελή, φέρε καλύτερα ένα φρέντο καπουτσίνο. Ο ελληνικός μου πέφτει βαρύς. Και κάνα βουτηματάκι αν σου βρίσκεται.
- Κατά πρώτον, φρέντους δεν σερβίρει το κατάστημα κυρ-Πρόεδρε. Σε καφενέ είμαστε, όχι στο Κόστα-Ναβαρίνο.
- Αχ μη μου το θυμίζετε ρε παιδιά. Τι τράβηξα φέτος, να ξέρατε... Μ’ έπιασε η ισχιαλγία πάλι και την έβγαλα σουίτα-πισίνα και τούμπαλιν. Ούτε στην εκκλησία δεν πήγα με την Γιωργίτσα. Και περίμενε η φουκαριάρα πως και πως αυτές τις μέρες!... Να ισιώσει λίγο το κορμάκι μας απ’ την καθημερινή ταλαιπώρια και τον κάματο... Κυρ-Παντελή άκυρος ο καφές, πιάσε καλύτερα ένα ουζάκι. Και καμιά αντζούγια, λίγη ρώσικη και τίποτα ελίτσες αν σου βρίσκονται... Ε παιδιά; Τι λέτε; Επιβαρύνω; Δεν επιβαρύνω.
- Με το συμπάθιο Πρόεδρε... πώς εσείς, δηλαδή θέλω να πω... πώς βρεθήκατε στο δρόμο και ζητιανεύετε για ένα μπουκάλι νερό;
- Άνθρωπος είμαι κι εγώ ρε παιδιά… Έσπασα. Μη πιστεύετε αυτά που σας σερβίρουν στα κανάλια. Όλα είναι κατευθυνόμενα. Εγώ που με βλέπετε, δεν διαφέρω σε τίποτα απ’ όλους εσάς. Τις ίδιες ανησυχίες έχω, τους ίδιους πόνους και τα ίδια βάσανα. Που’σαι κυρ Παντελή, βάλε και κάνα αβγουλάκι να βράζει. E παιδιά; Επιβαρύνω; Δεν επιβαρύνω!
- Πάντως εμείς δεν πήγαμε διακοπές κυρ-Πρόεδρε. Κι όλα αυτά που παράγγειλες, αποτελούν το μεσημεριανό μας γεύμα. Άσε που μας έχεις εξοντώσει με τους φόρους και τα χαράτσια και δεν περισσεύει ούτε για καφέ πια… Κι έτσι όπως το πάτε, σε λίγο καιρό θα κάνετε ανασκαφές στην Αθήνα. Δεν χρειάζεται να τρέχεις ως την Αμφίπολη. Εδώ να δεις πόσα ταφικά μνημεία θα σκαφτούν!... Συνταξιούχος και σφίγγα. Άνεργος και επιστήλιο. Τείχη ανθρώπινα απ’ τις ουρές που σχηματίζονται στα συσσίτια. Θα τρίβουν τα μάτια τους οι αρχαιολόγοι του μέλλοντος.
- Έγιναν λάθη και αδικίες που θα τα διορθώσουμε κύριοι. Αντί να λαϊκίζετε και να αναμασάτε τσιτάτα της αντιπολίτευσης, εμπιστευτείτε τα λόγια μου… Κυρ-Παντελή, αργεί εκείνο το αβγουλάκι που λέγαμε;
- Η υπαρξιακή κρίση της κότας κυρ-Πρόεδρε, δεν επιτρέπει την έξοδο του αβγού απ’ τον κώλο της. Μπορεί να μην φάτε σήμερα αβγό, αλλά ο βασικός μου στόχος, ήταν ν’ αποφευχθεί η άτακτη χρεοκοπία στο κοτέτσι και οι κότες να μπορούν να σταθούν στα πόδια τους και να παράγουν πρωτογενές πλεόνασμα αβγών.
- Α καλά… Και για πότε το βλέπεις να βγαίνει;
- Κοιτάξτε… οι προσπάθειες αποδίδουν. Ο κουμπάρος μου ο Σωτήρης που είναι επίτροπος στο διεθνές ορνιθοτροφείο, μ’ έβαλε σ’ ένα μηχανισμό ενίσχυσης της ορνιθοτροφίας και προώθησης της ρευστότητας αβγών. Ήδη κινούμαστε με ταχείς ρυθμούς προς την έξοδο.
- Του αβγού;
- Tης κότας. Θα αναλάβει η κάθε κότα τις ευθύνες της, θα πληρώσει εισφορές αλληλεγγύης και φόρους πολυτελούς διαβίωσης για την αντικειμενική αξία του κοτετσιού και στη συνέχεια θα μαδηθεί και θα οδηγηθεί στο σφαγείο. Για τις κότες που δεν έχουν αποδώσει τα τελευταία χρόνια τα αβγά που τους αναλογούσαν, έχει προβλεφθεί ρύθμιση.
- Τι ρύθμιση;
- Θα τους παρακρατούνται τα κλωσσόπουλα για τους επόμενους έξι μήνες και φυσικά θα ισχύσουν ελαφρύνσεις για τις κότες που ανήκουν σε ευπαθείς πληθυσμούς.
- Με δουλεύεις κυρ-Παντελή!
- Αμοιβαίο κυρ-Πρόεδρε…
- Δεν υπολόγισες καλά με ποιον μιλάς γελοίε καφετζή! Μπορεί να καταδέχτηκα να έρθω στον καφενέ σου, μπορεί να μην έχω δύναμη στο ισχίο μου για να σου ρίξω μια κλωτσιά, αλλά ό,τι κι αν λες, ιστορικά η παρουσία μου έχει σηματοδοτήσει την παραμονή μας στην ευρωζώνη.
- Κι εσύ δεν υπολόγισες καλά τις δυνατότητες της κότας. Μπορεί να ζει σε κοπάδι, να μην έχει φτερά δυνατά για να πετάξει και να προσφέρεται για εύκολο ξεζούμισμα και φάγωμα, αλλά ό,τι κι αν λες, ιστορικά έχει σηματοδοτήσει μιαν επανάσταση (*)

****

- Αντώνη χρυσέ μου ξύπνα!... Ήρθε ο σωφέρ, πρέπει να φύγουμε σιγά-σιγά.
- Τι έγινε; Άρχισε η επανάσταση; Να καλέσουμε το ελικόπτερο! Γρήγορα να φύγουμε!...
- Αχ πάλι όνειρα έβλεπες; Δεν είναι καλά τα νεύρα σου το τελευταίο διάστημα. Πάμε να πάρουμε το πρωινό μας και να φύγουμε. Αύριο πρέπει να σε δει ο γιατρός σου αναφανδόν!
- Όνειρο ήταν δηλαδή; Δόξα τω Θεώ… αν ήξερες τι εφιάλτη έζησα!...
- Τι πρωινό θα πάρεις καλέ μου; Να παραγγείλω αυγά Μπένεντικτ,με σος ολαντέζ;
- Αυγά όχι! Να μην ξανακούσω για αυγά! Και για κότες εν γένει!....






* Η Επανάσταση της Κότας: Ο φόρος της «ορνιθολογίας» κρατούσε από την εποχή της κατάκτησης της Κρήτης από τους Βενετσιάνους: Οι κάτοικοι υποχρεώνονταν κάθε πρωτομηνιά («νεομηνία») να δίνουν σε κάθε φεουδάρχη μια κότα. Με τα χρόνια όμως, οι «δικαιούχοι» της κότας πλήθαιναν και το πράγμα καταντούσε αφαίμαξη. Στα 1470, οι Σφακιανοί κατάργησαν με το «έτσι θέλω» την απόδοση του φόρου. Οι Βενετσιάνοι φεουδάρχες απάντησαν με εντάλματα σύλληψης «οφειλετών της κότας» και κατάσχεσης περιουσιών. Οι Σφακιανοί επαναστάτησαν. Μαζεύτηκαν στην κορφή του Αγίου Θεοδώρου, πραγματοποίησαν συνέλευση κι έστειλαν στον Βενετσιάνο διοικητή των Χανίων έγγραφη διαμαρτυρία. Ο διοικητής έριξε στη φυλακή τους απεσταλμένους κι απέρριψε τη διαμαρτυρία. Ο ένοπλος αγώνας απλώθηκε σ’ όλα τα Σφακιά. Τρία χρόνια αργότερα, ο δούκας της Κρήτης ξεκίνησε από τον Χάνδακα κι έφτασε στα Σφακιά με προτάσεις: Οι Βενετσιάνοι γλίτωσαν τον μπελά αμνηστεύοντας τους παραβάτες και ματαιώνοντας τις δίκες που εκκρεμούσαν. Ο φόρος της «ορνιθολογίας» καταργήθηκε οριστικά σε όλο το νησί.
Πηγή: http://www.historyreport.gr/

Η συμμετοχή μου στις ιστορίες του Καφενέ #2

Συμμετέχουν:



Δημήτρης Ασλάνογλου, φιλοξενείται στης Αριστέας 
Ινώ, Σκιάθος, φιλοξενείται στης Αριστέας
Γιώργος-Hengeo,http://hengeo.blogspot.gr/
Nastenka (πρώην pink angel) http://midnight-in-brussels.blogspot.gr/
Μαρία(me maria), http://mytripssonblog.blogspot.gr/
Κατερίνα Βαλσαμίδη, http://apopsitexnis.blogspot.gr
Σμαραγδένια,http://smaragdenia-roula.blogspot.gr/

70 σχόλια:

  1. Ευρηματικότατη συμμετοχή!

    Για την επανάσταση της κότας δεν ήξερα χαχα.

    Καληνύχτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είδες τι μαθαίνει κανείς με αφορμή ένα αβγό;
      Γιώργο μου σ' ευχαριστώ πολύ για την επίσκεψή σου και καλή νέα εβδομάδα να έχεις!

      Διαγραφή
  2. Χαίρομαι γιατί μαθαίνω και Ιστορία μαζί σου!
    Όπως πάντα απολαυστική! Βγαίνεις μήπως και σε χάπι;
    Καλό ξημέρωμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχαχα... χάπι με τίποτα Δεσποινάκι μου!
      Σε αναβράζον ίσως... ή και σε αφρίζον ;-)
      Να'σαι καλά, σ' ευχαριστώ απ' την καρδιά μου!

      Διαγραφή
  3. Είσαι ....είσαι ανεπανάληπτη!!!!!!
    Είχα καιρό να περάσω λόγω γάμου και το απόλαυσα!!!!
    Πάω να πάρω το πρωινό μου τώρα!
    Φυσικά χτυπητό αβγό, θέλει και ρώτημα;
    Να είσαι καλά Μαρία μου!!!!!!!!
    Πολλά φιλιά!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να ζήσετε και να είστε καλά Ρενάκι μου!
      Οι ευχές προορίζονται για τους νεόνυμφους, με όλη μου την αγάπη!
      Πολλά φιλιά απ' την Αθήνα που βράζει!

      Διαγραφή
  4. Καλημέρα Μαρία μου!! Ενοχλώ, δεν ενοχλώ;;;; :))) Αχαχαχα!! Με μια ανάσα σε διάβασα!! Τελικά εμπνέει αυτός ο Αντωνάκης!! Κεντάς κάθε φορά με τις περιπέτειές του!! Περιττό να σου ότι δεν ήξερα την επανάσταση της κότας!!! Μωρέ μπράβο!! Ε, κι αυτή η φωτό είναι απίθανη!!! Που την ξετρούπωσες βρε θηρίο;;;;; Μη χειρότερα Αντωνάκη!!!!!!
    Σε χάρηκα κανελλάκι μου!!! Φιλάκια και καλή βδομάδα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ ναι ο Αντωνάκης έγινε η μούσα μου!
      Μαριλένα μου σ' ευχαριστώ πάααααρα πολύ για τα λόγια σου! Τη φωτογραφία την ξετρούπωσα απ' το διαδίκτυο, και νομίζω πως -αν και παλιά- μας ταιριάζει "γάντι" σήμερα.
      Ο Θεός μαζί μας για όσα έρθουνε!
      Μαριλενάκι μου γλυκό σε φιλώ πολύ!!!

      Διαγραφή
  5. Ουπς! Τώρα το είδα!
    Τρέχω να σε προσθέσω, να σε διαφημίσω ;-) κι έρχομαι πάλε να σε χορτάσω!
    Την καλημέρα μου και την αγάπη μου !
    ( σε περίμενα πώς και πώς!!!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πλάκα κάνεις! Δεν ήξερα για το φόρο της ορνιθολογίας! Μάλιστα ! Μα έβαλαν τα γυαλιά οι Σφακιανοί ! Εμείς μια χαρά δίνουμε και τα αυγά μας και τις κότες μας και το δικαίωμα να πάρουν και κότες που δεν έχουμε! Γιατί στην ουσία αυτά που μου ζητούνε με τον ΕΝΦΙΑ να πληρώσω δεν τα έχω! Μα θα τα γεννήσω; Αναρωτιέμαι ...
      Μαρία μου σε ευχαριστώ πολύ για τη διαφορετική, κοινωνική σου συνεισφορά στους καφενέδες μας!
      ( αυτό το Kosta Navarino μου κάθισε στο λαιμό, χωρίς καμία διάθεση φθόνου..με νιώθεις!)

      Φιλιά πολλά !

      Διαγραφή
    2. Ναι αμέ... η ορνιθολογία έχει βαθιές ρίζες στην ιστορία μας. Όλα είναι σε συνάρτηση με τους νόμους ενός ορνιθοτροφείου. Να μεγαλώνουμε γρήγορα, να είμαστε παραγωγικοί, να τρώμε το ελάχιστο και με το χαμηλότερο κόστος και όταν πάψουμε να παράγουμε, να οδηγούμαστε στο λεπίδι. Όμορφα, συνοπτικά και μνημονιακά...
      Το Κόστα-Ναβαρίνο αποτελεί ένα πολεοδομικό έκτρωμα, που εκτός όλων των άλλων, έχει καταστρέψει τον υγρότοπο & την ορνιθοπανίδα της περιοχής (για να επιστρέψουμε στις όρνιθες). Για τους ντόπιους μπορεί να θεωρείται μια φάμπρικα που ανοίγει θέσεις εργασίας, αλλά για τον τόπο τους ήταν η ταφόπλακα των φυσικών πόρων τους. Όλα έχουν το τίμημά τους και για κάποιους είναι αρκετά φτηνό...
      Αριστάκι μου σ' ευχαριστώ από καρδιάς για όλα!

      Διαγραφή
  6. Πολύ ευρηματική και ευφυής η ιστορία σου Μαρία!!! Να γελάσεις, να κλάψεις, ακόμα δεν έχω κατασταλάξει!
    Για την επανάσταση της κότας δεν είχα ιδέα! Κοίτα πόσα μπορείς να μάθεις!
    Μπράβο σου Μαρία, μοναδική η συμμετοχή σου!!!!!!
    Καλή Κυριακή! φιλάκια πολλά!!! :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γέλα προς το παρόν Αναστασία μου, γιατί τα δάκρυα θα έρθουν αργότερα μαζί με το λογαριασμό.
      Σ' ευχαριστώ πολύ και σου στέλνω όλη μου την αγάπη!

      Διαγραφή
  7. Καλημέρα Μαρία μου
    Τι συνδυασμούς έκανες αγάπη μου
    δεν την ήξερα την ιστορία των Σφακίων
    Άντε να δούμε τι θα καταστρώσουμε εμείς
    για να απαλλαγούμε μια και καλή!!!

    φιλί γλυκό ♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πού θα πάει; Κι οι "κότες" έχουν ψυχή Ελενάκι μου...
      Καλό βράδυ να έχεις και σ' ευχαριστώ πολύ που ήρθες ως εδώ :-))

      Διαγραφή
  8. ΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΧΧΧΧΧΧΧΧ...Οραιοτατο..Οπως παντα...
    Αλλα βρε παιδακι μου,αναμενομενο,αυτοι οι..Τρομοκρατες,ανθρωποφαγοι,οι Σφακιανοι,να επαναστατησουνε...

    Με τις..
    Κοτες, ΕΜΑΣ τι θα γινει;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ομελέτα τα κάναμε Μαχαίρη μου...
      Ευελπιστώ πως υπάρχουν ακόμα κότες αλανιάρες και ανένταχτες (σε κοτέτσια).
      Οψόμεθα.
      Να'σαι καλά, κάθε φορά που σε βλέπω στα μέρη μου ή έρχομαι στα δικά σου τα λημέρια, χαίρομαι ιδιαιτέρως! Την Καλησπέρα μου!

      Διαγραφή
  9. Εξαιρετική, όπως πάντα, Μαρία μου! Ευρηματικότατη η συμμετοχή σου!
    Κι εγώ δεν ήξερα τα ιστορικά στοιχεία, σ΄ευχαριστώ!
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ σ' ευχαριστώ Έλλη μου για τον ερχομό σου ως εδώ και τα καλά σου λόγια.
      Καλή βδομάδα να έχεις!

      Διαγραφή
  10. Οι κότες στο κοτέτσι όλο και τα λέγαν μεταξύ τους, δυο-δυο, τρεις-τρεις, κι όλο αγανακτούσαν για τον άξεστο ιδιοκτήτη τους, και μονολογούσαν: «Μωρέ, κάτι να κάνουμε».
    Κι όταν ο ιδιοκτήτης ερχόταν συχνά-πυκνά κι άρπαζε μια κότα για σφάξιμο, οι άλλες έκαναν το σταυρό τους και χαίρονταν: «τη γλύτωσα, δεν πήρε εμένα».
    Και οι κουβέντες συνεχίζονταν, κι ο ιδιοκτήτης συνέχιζε…
    Αυτή είναι η καλή ιστορία, Μαρία, η διδακτέα.
    Κι όχι η δική σου, που, γραμμένη τόσο πρωτότυπα και τόσο γλαφυρά, υπονομεύει την καθεστηκυία τάξη και ενσπείρει επικίνδυνες ιδέες. Και παραθέτεις και την επανάσταση των Σφακίων, που είναι εκτός διδακτέας ύλης.
    Όλη η ανάρτηση είναι εκτός, και αιρετική, τουτέστιν …εξαιρετική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η ρεαλιστική πλευρά των πραγμάτων, είναι η δική σου εκδοχή Άρη μου. Απόλυτο δίκιο έχεις σ' ότι αφορά την ... διδακτέα ύλη. Κι εσύ ξέρεις πολύ καλά τι διδάσκεται. Ή καλύτερα, τι δεν διδάσκεται...
      Ενθουσιάστηκα με την τελευταία σου πρόταση, που είναι ομολογουμένως μια ακόμα απ' τις εμπνευσμένες λεξιπλασίες σου! Ειλικρινά σ' ευχαριστώ πολύ για τα εξαιρετικά σου σχόλια!!!
      Καλό βράδυ να έχεις!

      Διαγραφή
  11. Μαρία, ΤΕΛΕΙΟ!!!!
    Που να το φάνε αυτόν και τους ομοίους του οι κότες σε κοτέτσι μπουντρούμι!!!!
    Τα συγχαρητήριά μου!!!!
    Γραφή με τα όλα της για μια κατάσταση για γέλια και για κλάματα!!!

    Κάθε φορά μάς βάζεις τα γυαλιά... Βρε πάλι τον καλύτερο βαθμό της τάξης θα πάρεις;
    Συνέχισε όπως και να 'χει, για να σε απολαμβάνουμε!!! Τα υπόλοιπα είναι επειδή ζηλεύουμε...
    Πέρα από την πλάκα μου θυμίζουμε και λίγο σχολική τάξη στη δευτεροβάθμια...χεχε!!!

    Φιλιά πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ δεν ξέρω τίποτα καλέ κυρία. Έβλεπα την Γιαδικιάρογλου, που κοιτούσε την Πετροπούλου!... Κι ύστερα ήρθε ο Αντώνης κι έγινε της... Πετροβασίλη!...
      Γλαύκη μου αν και παμφάγα ζώα οι κότες, φοβάμαι ότι οι πολιτικοί μας δεν τρώγονται με τίποτα!
      Σ' ευχαριστώ πολύ που ήρθες ως το ... κοτέτσι μας απόψε και σου στέλνω μια μεγάλη αγκαλιά και πολλά φιλιά!

      Διαγραφή
  12. Καταπληκτική η συμμετοχή σου Μαρία μου!
    Ευφυέστατη, κωμικοτραγική και με μαθήματα ιστορίας, μιας και οι περισσότεροι απ ότι διαβάζω δεν ξέραμε για το φόρο της κότας!
    Μου δημιούργησες πολλά αλεπάλληλα συναισθήματα. Οίκτο για το κατάντημα του πρωθυπουργού να ζητιανεύει καφέ και τροφή, αγανάκτιση για την ξετσιπωσιά του ακόμα και στην επαιτεία του, ευχαρίστηση για την απάντηση και τη συμπεριφορά του καφετζή-πυρηνικού επιστήμονα (χαχαχαχαχαχα τον κούφανε τον πρόεδρο με την απάντηση) και οίκτο ξανά για την αγνωία και το φόβο ενός ανθρωπάκου τελικά που δεν μπορεί να βρει ησυχία ούτε καν στον ύπνο του.
    Είναι απίστευτα δημιουργικό το μυαλό σου και απολαμβάνω τόσο πολύ να σε διαβάζω
    Φιλάκια πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μια χαρά τα κατέγραψες όλα τα συναισθήματα Νίκη μου! Μες στο μυαλό μου είσαι!
      Πολύ σ' ευχαριστώ για το αναλυτικό και εύστοχο σχόλιο!
      Να'σαι καλά και καλό βράδυ να έχεις!

      Διαγραφή
  13. Πώς και πώς περίμενα σε όλη την ιστορία να του το προσφέρουν... ιπτάμενο το αυγό, αλλά δε μου έκανες τη χάρη τελικά!
    Θα μπορούσε πάντως ο κυρ-Παντελής να θεωρηθεί ιδρυτής του κινήματος "Δεν κλωσσάω" (κατά το Δεν Πληρώνω)...

    Οι Σσφακιανοί κάποτε κάνανε την "επανάσταση της κότας", αλλά σήμερα είναι οι πιο μεγάλες κότες που κυκλοφορούν στην επικράτεια.
    Εδώ που τα λέμε, όταν οι μισοί ζουν από εμπόριο ναρκωτικών και όπλων, δεν πας κόντρα στο σύστημα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατ' αρχάς, καλώς όρισες στα μέρη μου Μαζεστίξ! Και σ' ευχαριστώ πολύ για την παρέα σου.
      Το ιπτάμενο αυγό το σκέφτηκα κι εγώ, αλλά μεσούσης της κρίσης, δεν του χαλαλίζω ούτε τσόφλι.
      Όσον αφορά τους Σφακιανούς, όπως θα'λεγε κι ένας καλόσειρος ντόπιος σήμερα:
      "Καθένας ξανοίγει ό,τι θέλει". Κι όσο κι αν αναγνωρίζω πως είναι βάσιμο το σχόλιο σου, δεν μπορώ να αγνοήσω πως τα Σφακιά ήταν η πιο αλλόκοτη, η πιο δύστροπη και απείθαρχη Κρήτη. Οι πιο μεγάλες επαναστάσεις σε Βενετοκρατία και Τουρκοκρατία έγιναν εκεί και στους Βαλκανικούς πολέμους, άφησαν τα χωριά τους και πήγαν να πεθάνουν στο Μακεδονικό μέτωπο. Για τα καμμένα χωριά, τη σκληρή αντίσταση και τις εκτελέσεις που έγιναν απ' τους φίλους μας τους Γερμανούς, σπάνια διαβάζω κάτι πια...

      Εκτιμώ τη γνώμη σου, αλλά εκτιμώ πως οι Σφακιανοί είναι μια κατηγορία ανθρώπων που ζουν σ' έναν εξαιρετικά δύσβατο & τραχύ τόπο. Είναι δύσκολο να εκλογικεύσουμε τις ανοιχτές βεντέτες, τα πολλά φονικά που ερήμωσαν ολόκληρα χωριά, τα μαύρα πουκάμισα, τη μελαγχολική σιωπή, τα όπλα και τις σφαίρες και το αίμα που κύλισε επί αιώνες. Κι όμως παραμένουν φιλόξενοι, περήφανοι & ξεροκέφαλοι. Ας τους αναγνωρίσουμε πως κάποτε υπήρξαν θηρία και δράκοι. Κι ότι υπήρξαν έντιμοι με την ιστορία τους.
      Να'σαι καλά και σ' ευχαριστώ απ' την καρδιά μου για την επίσκεψή σου!

      Διαγραφή
  14. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία, με ότι και να ασχοληθείς τα καταφέρνεις μια χαρά. Μπράβο ωραίο κείμενο. Γενικά όμως το πολιτικό κείμενο, η πολιτική σάτιρα και η προσπάθεια στο δύσκολο με εξιτάρουν ιδιαίτερα.

      Δεν μπορώ όμως να καταλάβω γιατί δίνεις ιδέες και στοιχεία σε ανθρώπους επαίσχυντους. Ξέρεις τι είναι να δούμε στον τροποποιημένο ΕΝΦΙΑ αυξημένη φορολογία στα κοτέτσια και το χειρότερο να αποτελούν και τεκμήριο πολυτελούς διαβίωσης. Πάνε τα αβγουλάκια θα εξαφανιστούν ή θα διακινούνται εν κρυπτώ.
      Γεγονός είναι ότι ανέκαθεν οι κότες και τα αυγά ήταν τα εύκολα πεσκέσια που έδιναν σε κάποιον φίλο ή «φίλο». Δεν το ήξερα ότι στα Σφακιά αποτελούσαν και φόρο. Πλήρως αιτιολογημένη και ιστορικά η ανάρτηση???

      # Με ένα «εδώ χάμω» τόδεσες μια χαρά και Πελοποννησιακά.

      Διαγραφή
    2. Καλώς τον! Σ' ευχαριστώ πολύ για τις σκέψεις σου και την επίσκεψή σου στο Απάγκιο. Με τιμούν τα λόγια σου! Είμαι βέβαιη πως οι εμπνευστές φόρων, έχουν ήδη σκεφτεί και την αβγο-φορολόγηση. Είναι θέμα χρόνου πλέον, να εφαρμοστούν τα πιο απίθανα χαράτσια. Γιατί όχι κι αυτό;
      Δεν ήξερα πως η έκφραση "εδώ χάμω" είναι πελοποννησιακό ιδίωμα και χαίρομαι που δένει με την καταγωγή του "ήρωα".
      Να'σαι καλά Τάσο, σ' ευχαριστώ πολύ και σου στέλνω την καληνύχτα μου!

      Διαγραφή
  15. Απίστευτο! Να και κάτι ακόμη που ούτε καν είχα ακούσει και γνώριζα...
    Ε ρε αυγά μελάτα στο κεφάλι που χρειάζονται όλοι τους...Κερασμένα απο μένα και χαλάλι αν είναι να ξεκουμπιστούν!
    Φιλάκια γλυκό μου Μαράκι, έκανες τη διαφορά πάλι...! ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να'σαι καλά Κατερινάκι μου!
      Αν είναι να ξεκουμπιστούν με αβγά, συμμετέχω κι εγώ ευχαρίστως!
      Και με αβγά ημέρας μάλιστα!
      Καλό βράδυ να έχεις και πολλά φιλιά!

      Διαγραφή
  16. Ξέρεις τι θα 'θελα; Θα 'θελα να ήμασταν όλη η παλιοπαρέα σ' αυτό το καφενείο, για να δείξουμε στον Πρόεδρο τι θα πει φιλοξενία με ή χωρίς αυγά!
    Για το φόρο δεν το ήξερα ούτε κι εγώ!
    Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ θα το'θελα πολύ Σοφία μου. Με, ή χωρίς Πρόεδρο. Λίγη σημασία έχει...
      Ευελπιστώ πως κάποια στιγμή θ' αξιωθούμε να τα πούμε από κοντά. Σε καφενείο βεβαίως-βεβαίως;-)
      Την καλησπέρα μου!

      Διαγραφή
  17. Ο Antonis σε καινούριες περιπέτειες;;; Άνετα το γυρίζεις και σε μηνιαίο τεύχος, το 'χεις!!

    -Απολαυστικότατη ακόμη μια φορά, Μαρία μου. Λατρεύω το καυστικό σου χιούμορ και το ανήσυχο και δημιουργικό μυαλό σου, που καταπιάνεται με το οτιδήποτε και το απογειώνει.

    Για τον φόρο κι εγώ δεν ήξερα...
    Τα φιλιά μου!!! :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λυσίππη μου σ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια!
      Μετά τον Σουλεϊμάν, νέο έπος θα γραφεί. Αντουάν ο Μικροπρεπής...
      Φιλιά πολλά Λυσσιπάκι μου και καλό βράδυ να έχεις!

      Διαγραφή
  18. Κανελλάκι μου ανεπανάληπτο .....!!!! Πρώτον φωτογραφία κορυφαία, δεύτερον κείμενο απολαυστικό και αρκούντως καυστικό, τρίτον μάθημα ιστορίας χρησιμότατον και άκρως αναγκαίον ...!!! Μόνο εσύ μπορείς να καθηλώσεις τον αναγνώστη σου με τόση μαεστρία και τέχνη, να του ξεδιπλώσεις την ιστορία λέξη προς λέξη με σοβαρότητα και χιούμορ ταυτόχρονα και έχεις το χάρισμα να λές σκληρές αλήθειες ξεκάθαρα και απροκάλυπτα....!!!
    Ο Αντωνάκης μάλλον πρέπει να σου χρωστάει χάρη για την ευγενική μεταχείριση, η στραπατσάδα που έχει κάνει με τους συναυτουργούς στον ελληνικό λαό, μπορεί να εξαγριώσει επιτέλους τις κότες.....που αν και ξεπουπουλιασμένες και έγκλειστες σε θλιβερά κοτέτσια ίσως επιτέλους επαναστατήσουν....(Ευχαριστώ για το μάθημα ιστορίας, αποκάλυψη !!!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειδικότης μας η ευγένεια Κλαυδία μου. Ειδικά σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού που τελούν υπό το κράτος πανικού. Σ' ευχαριστώ πολύ για τα υπέροχα λόγια σου και χαίρομαι που ανταλλάσσουμε μαθήματα και παθήματα.
      Σε φιλώ πολύ!

      Διαγραφή
  19. Στην ιστορια σου αφηγηθηκες πολύ εξυπνα και ισως λιγο ανωδυνα
    κωμικοτραγικες καταστάσεις σαν αυτές που δυστυχως ζουμε τα τελευταια χρονια
    Δεν ξερω αν πρεπει να κλαψω η να γελασω
    Ενα ειναι βεβαιο ομως
    Οτι μ' ανοιξε η ορεξη για δυο αυγα τηγανητα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άει γεια σου! Στο μυαλό μου είσαι Velvet. Αβγά τηγανητά, με φέτα και ντοματούλα.
      Και κρατάμε το γέλιο. Τους τρομάζει περισσότερο...
      Καλό βράδυ να έχεις!

      Διαγραφή
  20. Ετδες οι ... κότες.. αν θελουν ;. ξεσηκώνονται και κανουν την επαναστασή τους.. και ας τις λένε κότες.... Κανελλακι μου με γέμισες με πολλα ερωτηματικά χαμόγελα... ασύλυπτη ιδέα..του καφενειου..... κάθε πρόταση και παραγραφο... μεσα στην εκπληξη τις ευρηματικότητας.. .. απόλαυση...τι ωραία που του τα έψαλαν του Αντωνακη..που μου ήθελε και αυγουλάκι βρασμενο... ωμο του έπρεπε... ΑΧ!!! πόσο θα ήθελα να το δώ αυτό..!! χι.χι. να είσαι καλα μάτια μου που μας έβαλες στους δικούς σου δρόμους... μια όμορφη εβδομαδα σου ευχωμαι.. φιλακιαααα..!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πωπω χείμαρρος είσαι βρε Ρουλάκι μου!...
      Πολύ σ' ευχαριστώ για τα λόγια σου!
      Φιλιά πολλά και καλή εβδομάδα και σε σένα!

      Διαγραφή
  21. Ομολογώ πως δεν γνώριζα για την επανάσταση της κότας....!
    Ωραία έδεσες πάντως τα σημερινά γεγονότα με το παιχνίδι....!
    Καλό σου βράδυ :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ και σε καλωσορίζω στο Απάγκιο!
      Χαίρομαι που η επανάσταση της κότας ήρθε ξανά στην επιφάνεια. Δεν ξαφνιάζομαι που δεν την ξέρει κανείς, αφού ποτέ δεν διδάσκεται αυτό το κομμάτι της ιστορίας μας.
      Καλό βράδυ να έχεις!

      Διαγραφή
  22. Άμα ήξεραν οι κότες ποιον υψηλό καλεσμένο θα τρατάριζαν, θα τράβαγαν μόνες τους τα αυγά από τον κώλο και θα τον έβαζαν σημάδι.
    Γειά σου ρε Μαράκι. Μετά το αβγό του Κολόμβου έχουμε και το αβγό του προέδρου Αντώνη.
    Στο επόμενο τεύχος μας "Ο Αντώνης φούρναρης". Σε έκτακτη εμφάνιση το κολλητήρι άδωνι. Γεια περάστε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχαχα... άμα σε διαβάζανε οι κότες θα κακαρίζανε απ' τα γέλια ως το πρωί!
      Μη μου βάζεις ιδέες... Γιατί και σε φούρναρη τον έχω σκεφτεί...
      Γεια σου ρε Πέτρο με τα ωραία σου!

      Διαγραφή
  23. Κυρία Κανελλάκη, πολύ απλά, σας βγάζω το καπέλο!!!! Χαρά μου που διάβασα το κείμενό σας!
    Ήδη το φαντάστηκα σε σκηνή θεάτρου!
    Να σας εξομολογηθώ επίσης ότι με τη συμμετοχή σας στην 25η ώρα, γίνατε η αιτία ώστε να γράψω κάτι κι εγώ εκεί, μάλιστα για πρώτη φορά σε πεζό λόγο !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ινώ μου πόσο χάρηκα με το σχόλιο σου... Τιμή μου αν έγινα η αφορμή για να γράψεις κάτι. Θα το αναζητήσω αν έχει ήδη δημοσιευτεί. Αν όχι, μου λες αν θέλεις πότε θα γίνει αυτό.
      Σ' ευχαριστώ πολύ για τα λόγια σου και μαζί με το καπέλο, βγάλε μου και τον πληθυντικό σε παρακαλώ...
      Φιλιά πολλά & να'σαι καλά!!!!

      Διαγραφή
    2. Ακόμη δεν έχει δημοσιευθεί... Στις 13/9 μου είπαν! Μαρία, καλό σου βράδυ!!!!

      Διαγραφή
    3. Α ! Στη γιορτή μου Ινώ ;-)
      Ινώ μου και Μαρία μου, θα το διαβάσουμε πιο γρήγορα! Μου το έχει στείλει η Ινώ και θα το δημοσιεύσω σύντομα!
      Φιλάκια πολλά και στις δυο σας ♥

      Διαγραφή
    4. Aνυπομονώ λοιπόν...
      Σας ευχαριστώ και τις δυο σας.
      Καλό βράδυ κορίτσια μου!

      Διαγραφή
  24. καλο απογευμα
    Χειμαρος το κειμενο σου
    ακομα γελαω!!!
    και οπως ειπες πολυ σωστα: τελικα απο οικονομια περοτερα ηξερε ακομα και ο καφετζης απο τον προεδρο..... το αυγο φρεσκο το θελει ή κλουβιο αιωρουμενο;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ από καρδιάς για τα σχόλια και τις επισκέψεις σου.
      Εννοείται πως το αβγό θα είναι κλούβιο. Ασορτί με το κεφάλι τους.
      Φιλιά πολλά και καλό απογεματάκι να έχεις!

      Διαγραφή
  25. Ποσο μου αρεσει ο τροπος που στηλιτευεις καθε φορα με φαντασια και χιουμορ τη ζωη μας! Φιλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η ανάγκη μ' έκανε Χριστίνα μου :-)
      Να'σαι καλά, πολύ σ' ευχαριστώ!

      Διαγραφή
  26. Τελικά Μαρία, αποφάσισα να γελάσω με το εξαιρετικό κείμενο σου... αφού φυσικά πέρασα πρώτα από πολλές φάσεις, όπως πχ αν είμασταν παρέα εκεί, δεν θα φοβόμασταν να πετάξουμε κανένα κλούβιο αυγό ή να πούμε δυνατά αυτό που όλοι μας σκεφτήκαμε ..."Δεν το βάζεις καλύτερα εκεί που ξέρεις" (πιπέρι!), αλλά στις μέρες μας τα αυγά είναι πολύτιμη τροφή και ας είναι τίγκα στην ορμόνη, στο τέλος ηρέμησα γιατί θυμήθηκα τον Γκάντι που έλεγε: "'Ένα άτομο όρθιο και συνειδητό, είναι πολύ πιο επικίνδυνο για το κατεστημένο, από 1000 άτομα φοβισμένα και κοιμισμένα"! Έτσι σε συγχαίρω για το αστείρευτο σου χιούμορ και για τα περίεργα ιστορικά δρώμενα που εμπνέουν τις αναρτήσεις σου και δηλώνω, όρθια, χαμογελαστή και διόλου φοβισμένη!

    ΑΦιλάκια πολλά πολλά! :)






    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν έχω να σχολιάσω ή να προσθέσω κάτι στο εξαιρετικό & πιπεράτο σου σχόλιο Στεφανία μου.
      Ένα ειλικρινές ευχαριστώ για την αποφλοίωση που κάνεις κάθε φορά στα κείμενα. Όχι απλή ανάγνωση.
      Να'σαι καλά και... διόλου φοβισμένη!!!

      Διαγραφή
  27. Προς historyreport: Παρακαλώ να διορθώσετε το λήμμα σας. Η δίκη να μη γίνει για τις κότες αλλά για τους χιμπατζήδες.
    Υπογραφή: Όρθιοι, χαμογελαστοί και διόλου φοβισμένοι!!!.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Χαίρεται, κι αν θέλετε διευκρινίζετε σε ποιαν ακριβώς δίκη αναφέρεστε;
    Καλή μέρα να έχετε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Αποσαφηνισμένο είναι κυρία μου δεν υπάρχει χρεία περαιτέρω διευκρινήσεων. Χαίρετ-ε παρομοίως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. παν τα αυγά..

    πάει και ο ιδρυτής του ΚΟΚΟΡΑ ΠΟΥ ΛΑΛΕΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αkrat... δίκιο έχεις για το αυγό. Ας όψεται ο αυτόματος διορθωτής που τα θέλει όλα με τη σύγχρονη έκδοση. Έπρεπε να επιμείνω στο "βήτα". Ωστόσο οι απόψεις των γλωσσολόγων εξακολουθούν να διίστανται και άκρη δεν βγάζουμε. Οπότε ας κρατήσουμε την ουσία (του αυγού) κι ας πορευτούμε δίχως "κόκορα".
      Καλό βραδάκι να έχεις!

      Διαγραφή
  31. Τι έγραψες πάλι βρε Μάρω!!!
    Αυτο το πράγμα που έχουμε για πρωθυπουργό (λέμε τώρα) ακόμα και στις ιστορίες μας θα μας τα τρώει;;
    Μπα που να λυσάξει!!
    Κέντησες πάλι.
    Τρελά φιλιά επιστρέφω και θα κανονίσουμε να τα πούμε και από κοντά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς ορίσατε πίσω Ελενάκι μου! Δεν ρωτάω πώς περάσατε, να μην ξύσω πληγές...
      Καλή προσαρμογή και πολλά φιλιά!
      Κι ένα μεγάλο "μου έλειψες"...

      Διαγραφή
  32. Την επανάσταση της κότας δε τη γνώριζα ομολογώ! Πως τα καταφέρνεις πάντα να "σχολιάζεις" την επικαιρότητα με τέτοιο τρόπο που να μας προκαλείς γέλια, αλλά όχι από τα συνηθισμένα. Από τα άλλα τα πικρά...
    Ωραία η ιστορία σου και πραγματικά ευφυής!
    Σε φιλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Rylie... σ' ευχαριστώ πολύ! Χαίρομαι αν προξένησα έστω ένα πικρό και σύντομο γέλιο. Προτιμότερο από μια γλυκιά και διαχρονική δυστυχία.
      Καλό βράδυ να έχεις!

      Διαγραφή
  33. Επιβαρύνει? Δεν επιβαρύνει...αυτός ο έρμος μόνο παραγγέλνει...έχει και το ισχίο του....να τον λυπάσαι είναι!

    Η ιστορία σου εκπληκτική...και η σύλληψή της μοναδική...μόνο εσύ θα μπορούσες να σκεφτείς κάτι τέτοιο!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η ισχιαλγία του πάντως ήταν μια ένδειξη πως λειτουργούν ακόμα οι αισθητήρες του και νιώθει άλγος. Πάλι καλά... μπορούμε να ελπίζουμε και στα χειρότερα.
      Για να καταλάβει λίγο πώς νιώθουν όλοι όσοι συνθλίβονται καθημερινά στη μέγγενη που μας έστησε.
      Φιλιά πολλά Μαράκι μου και σ' ευχαριστώ πολύ για τη συντροφιά σου κι απόψε!

      Διαγραφή
  34. Kαλημερα Μαρια μου! Καλως σε βρισκω ξανα! Με μια υπεροχη ιστορια του καφενε! Οπως παντα με υπεροχη γραφη, με βαζεις στο νοημα, στο κλιμα, σε ολα!

    Να εισαι καλα γλυκια μου! Φιλακια πολλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς την!!! Καλώς μας όρισες πίσω Κική μου! Σ' ευχαριστώ πολύ για τα λόγια και την επίσκεψή σου!
      Καλό βραδάκι να έχεις!

      Διαγραφή

Ευχαριστώ πολύ για τα σχόλιά σας.