Παρασκευή 8 Αυγούστου 2014

Toυ κόσμου τ’ ακριβά


Φέτος είχε διακοπές λουξ, με διαμονή σε πεντάστερο. Καραμπινάτο! Πίσω μας το Βουνό των Κενταύρων, μπροστά μας δαντελένια παραλία, αριστερά μας το ψαροχώρι Άφυσσος, δεξιά μας ελαιώνες και πλατάνια, πάνω μας ο Θεός. Οι ντόπιοι μας υποδέχτηκαν χωρίς βραχιόλια και καθρεφτάκια. Μόνο ανεπιτήδευτα χαμόγελα, φιλόξενη διάθεση, φιλικές τιμές κι εξυπηρέτηση, σ’ έναν ευλογημένο τόπο, που όπως είπε κι ο αείμνηστος Μίσσιος: “Και μπουκάλια να φυτέψεις, θα φυτρώσουν”.



Το Πήλιο δεν χρειάζεται συστάσεις και περιγραφές. Το ζεις και δεν το αναλύεις. Και κάνεις και το σταυρό σου, ευχαριστώντας τον Πανάγαθο που σ’ έριξε σ’ αυτή τη γωνιά του πλανήτη. Η πρόσθετη πινελιά στον πίνακα των φετινών διακοπών μου, ήταν ο Θοδωρής. Είναι ο ιδιοκτήτης μιας ταβέρνας στην παραλία της Αφύσσου, που ξεκίνησε τη λειτουργία της απ’ τους γονείς του, πολλά χρόνια πριν. Η ασπρόμαυρη φωτογραφία τους στολίζει τον καλαίσθητο κατάλογο, καθώς και το διάκοσμο του μαγαζιού. Η ταβέρνα του Θοδωρή, είναι η επιτομή του “Ολ ινκλούσιβ”. Για τους λάτρεις των ακριβών διακοπών και της ψευδεπίγραφης ευμάρειας. Απ’ τη μια μεριά, έχει στημένο το ψυγείο-βιτρίνα με ό,τι φρέσκο ψάρι βγάζει τα πρωινά, το γρι-γρι του χωριού. Ακριβώς απέναντι, στροβιλίζονται οι σούβλες με τα ψητά του. Όλα φτιαγμένα απ’ τον ίδιο και τυλιγμένα σε λαδόκολλες για να κρατάνε τα ζουμιά τους. Χειροποίητο κοκορέτσι από ντόπια κρέατα που το τρως και δακρύζεις απ’ τη συγκίνηση και κοντοσούβλι που σου κόβει την ανάσα η νοστιμιά του. Στα ενδότερα της κουζίνας, ετοιμάζει τα μαγειρευτά, τις σαλάτες και τα ορεκτικά του. Άγρια μύδια στον αχνό, πατατοσαλάτες με φρέσκα βότανα και δική του σάλτσα, βραστά λαχανικά με μπόλικο ελαιόλαδο και σκόρδο, τηγανητά κολοκυθάκια πασπαλισμένα με σουσάμι και ντόπιο τυρί και πατάτες τηγανητές κομμένες στο χέρι, διακοσμημένες με κλωναράκια δενδρολίβανου. Παντού κυριαρχεί η παρουσία των βοτάνων και των μυρωδικών. Όπως μας εξήγησε ένα βράδυ, το ψάχνει διαρκώς, ενημερώνεται για τις ευεργετικές τους ιδιότητες και εμπλουτίζει τις γεύσεις των φαγητών του. Τσίπουρο με γλυκάνισο, φτιαγμένο απ’ τον ίδιο. Κρασί επίσης. Εκτός των άλλων, διατηρεί το αμπέλι του σ’ ένα κεφαλοχώρι του Πηλίου και παρασκευάζει τα δικά του προϊόντα.


Δειλινό. Ο ήλιος αργοσβήνει στα γαλήνια νερά του Παγασητικού. Αφήνει μια χρυσή απόχρωση στην επιφάνεια του νερού, που διαχέεται ως το σημείο που καθόμαστε. Πρώτο τραπέζι παραλία. Το γρι-γρι ξεκινάει να ρίξει δίχτυα. Οι ερασιτέχνες ψαράδες ετοιμάζουν τα δολώματα και τα καλάμια τους. Η θάλασσα λάδι. Στις απολήξεις της, τα νερά πρασινίζουν απ’ το καθρέφτισμα των πεύκων που φτάνουν ως τ’ ακρόβραχα. Στο ασβεστωμένο πεζοδρόμιο, παρατάσσονται ολάνθιστες γλάστρες με ορτανσίες. Μια κυρία τις ποτίζει με τσίγκινο ποτιστήρι. Το οξύμωρο στην περιοχή αυτή, είναι πως αν και πνιγμένη στη βλάστηση, οι ντόπιοι διατηρούν πανέμορφους κήπους, μικρά μποστάνια και θεόρατα πιθάρια με εκτυφλωτικές βουκαμβίλιες και ηλίανθους. Σε συνδυασμό με τα καλοδιατηρημένα σπίτια, τις ξύλινες επιφάνειες και τις πέτρινες σκεπές που στραφταλίζουν σα λέπια ψαριού στο τελευταίο φως της μέρας, οι εικόνες παίρνουν μαγικές διαστάσεις και σε καθηλώνουν.


Τελευταίο βράδυ πριν την επιστροφή μας στην Αθήνα και το ηθικό είναι πεσμένο. Ο Θοδωρής ξεπροβάλλει απ’ την είσοδο της ταβέρνας, μας βλέπει και κατευθύνεται στο τραπέζι μας. Αρχοντικό ανάστημα, ψηλός κι ευθυτενής, πάντα καλοντυμένος και σένιος. Το χούι του είναι να παίρνει ο ίδιος παραγγελία. Ποτέ όρθιος. Τραβάει καρέκλα, κάθεται στην παρέα, καλησπερίζει και στήνει κουβέντα σαν να μιλάει σε φίλους. Είχαμε σκοπό να φάμε κάτι ελαφρύ και να γυρίσουμε νωρίς στο δωμάτιο για να ετοιμαστούμε για το αυριανό ταξίδι. Πριν έρθει κοντά μας, κάνει μια στάση στο μικρό στερεοφωνικό που είναι στηριγμένο σ’ ένα θεόρατο κορμό πλατάνου, πατάει το κουμπί, ρυθμίζει την ένταση και βγάζει το μπλοκάκι απ’ την τσέπη του. “Tου κόσμου τ’ ακριβά” τραγουδάει ο Μάλαμας κι εγώ αναρωτιέμαι αν είναι βαλτός για να μου κάνει το μαρτύριο του αποχαιρετισμού πιο βασανιστικό.

Διαλέγουμε φρέσκο καλαμάρι και σαλάτα. Και τσιπουράκι. Οι μερίδες είναι οικογενειακών προδιαγραφών και το ελαιόλαδο πλουσιοπάροχα ριγμένο. Στο διπλανό τραπέζι κάθονται ένα ζευγάρι Ολλανδών. Φίλοι του κι αυτοί. Τους προτείνει “Τράγο με πορτοκάλι”. Ο Ολλανδός δεν καταλαβαίνει. Ο Θοδωρής δεν κωλώνει. “Δε νταντ οφ δε λαμπ ρε!”. Ο Ολλανδός προσπαθεί να αποκρυπτογραφήσει. “Δε μπεστ κουκ ρε!...”. O Ολλανδός πείστηκε. Μέχρι να μας φέρει τα πρώτα, είχαμε ήδη γίνει μια παρέα. Η συζήτηση ξεκίνησε απ’ την κατασκευή του τσίπουρου και κατέληξε στην οικονομική κρίση. Ο Θοδωρής πηγαινοερχόταν ασταμάτητα και σχολίαζε με χειρονομίες, κεράσματα και αυτοσχέδιους αγγλισμούς. Η ταβέρνα είχε σχεδόν γεμίσει. Είχαμε γίνει μια μεγάλη παρέα. Λίγο πριν τα μεσάνυχτα ζητήσαμε λογαριασμό. Αντ’ αυτού, μας κέρασε χριστόψαρο στα κάρβουνα. “Πού θα πάτε τόσο νωρίς; Μισό, να φέρω κρασάκι να συνοδέψουμε το ψάρι”…


Φεύγοντας την επόμενη μέρα, αναρωτιόμουν γιατί μένουν ανεκμετάλλευτοι άνθρωποι σαν τον Θοδωρή και τόποι σαν την πατρίδα του. Στην ορολογία της τεχνοκρατούμενης κοινωνίας μας, θα είχε –τουλάχιστον- το ρόλο του “Marketing Communications Manager”. Κατέχει τον τόπο του και τις ευκαιρίες που του παρέχει, κατασκευάζει μόνος του προϊόντα και σχεδιάζει τις υπηρεσίες του, τα προωθεί με εξαιρετικά επιτυχημένες μεθόδους, προσφέρει κίνητρα για να επιστρέψει ο πελάτης στο μαγαζί του, νοιάζεται για την ποιότητα και αξιολογεί την επιχείρησή του , πιάνοντας κατ’ ιδίαν συζήτηση με τους θαμώνες και ρωτώντας τους αν μείνανε ικανοποιημένοι. Η κοσμοθεωρία του εμπορίου, εφαρμοσμένη από έναν απλό άνθρωπο που μπορεί να μην διαθέτει περγαμηνές και πτυχία, αλλά είναι γνώστης της φύσης, διαθέτει την τεχνογνωσία, σέβεται την παράδοση και είναι ακούραστος εργάτης. Κι ένα βασανιστικό ερώτημα. Πώς γίνεται τούτος ο πάμπλουτος τόπος, με τους αντίστοιχους “Θοδωρήδες” διάσπαρτους σ’ όλη τη χώρα, να τελεί υπό το καθεστώς πτώχευσης;



(Για όσους -μοιραία- αναρωτηθούν, ο Θοδωρής μας έδινε ταμειακή απόδειξη, ανελλιπώς).

58 σχόλια:

  1. τι ομορφες εικονες, τι ομορφες αφηγησεις Μαρια μου!
    ταξιδεψα μαζι σας!
    αγαπημενος προορισμος το Πηλιο χειμωνα καλοκαιρι.

    φιλακια πολλα! καλημερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ταξιδιάρα μου Κική, χαίρομαι που απόλαυσες το ταξίδι.
      Σε φιλώ γλυκά και σ' ευχαριστώ για την παρέα σου!

      Διαγραφή
  2. Μαρία το πόσο χαίρομαι που πέρασες ωραία δεν λέγεται!
    Είναι ευλογημένος τόπος με ευλογημένα πλάσματα.
    Τώρα καταλαβαίνεις γιατι πάω εκεί διακοπές 7 συναπτά έτη!
    Χαίρομαι πολύ για την ανάρτηση που έκανες είπες τόσα πολλα που είχα μέσα μου!
    Πολλα πολλά φιλιά και πάντα να περνάς έτσι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τώρα το καταλαβαίνω. Πολλές φορές σε μελετούσα. Κι είχες δίκιο σε όλα όσα μου διηγιόσουν για το μέρος αυτό. Αγαπημένος προορισμός και σ' ευχαριστώ για τις συστάσεις ;-)
      Aν είσαι εκεί τώρα, σε ζηλεύω πολύ Ελενάκι μου!
      Να περάσετε τέλεια!!!!

      Διαγραφή
  3. την καλημέρα μου, υπέροχη αφήγηση.. ταξίδεψα και εγώ εκεί..
    και ο Μάλαμας υπέροχος!
    θα τον απολαύσω αύριο και ανυπομονώ..

    τα φιλιά μου - καλή συνέχεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ Ιώ μου! Καλές ακροάσεις αύριο και είναι σίγουρο πως θα νιώσεις μεγάλες συγκινήσεις!
      Την καληνύχτα και τα φιλιά μου!

      Διαγραφή
  4. Ο Θοδωρής με γύρισε πίσω στους ήρωες των βιβλίων του Λουντέμη που διάβαζα στην εφηβεία μου..
    Οι εικόνεις α-π-ί-σ-τ-ε-υ-τ-ε-ς!!!
    Ιδιαίτερα εκείνη του δειλινού απ' το μικρό μπαλκονάκι....

    ουφ.. ζήλεψα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τζινάκι μου όλη η μέρα κι οι στιγμές που την απαρτίζουν, όλα τα σημεία κι όλοι οι προορισμοί, ήταν μικρές καλλιτεχνικές καρτ-ποστάλ. Ο Θοδωρής ήταν το επιστέγασμα σε όσα έζησα εκεί. Να είσαι καλά και σ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Με τιμούν!

      Διαγραφή
  5. πανέμορφο μέρος πανέμορφη ανάρτηση φοβερό τοπίο
    τέλεια απλά
    καλο μεσημέρι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τελικά, το τέλειο βρίσκεται στα απλά.
      Νικόλα μου σ' ευχαριστώ πολύ για τη συντροφιά σου!
      Καλό βράδυ να έχεις!

      Διαγραφή
  6. Καλησπέρα Μαρία μου
    Απολαυστικό το Πήλιο όλες τις εποχές
    Το υπεραγαπώ κι έχω τις καλύτερες αναμνήσεις από εκεί!!!
    Εγώ έμενα σε "καμπάνα" σε κάτι τέτοιο παρομοίαζε το αντίσκηνο μας

    Σε γλυκοφιλώ ♥♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που έχουμε κοινές μνήμες Ελένη μου.
      "Καμπάνα" εσείς ε; Κι εμείς είχαμε ένα μπαλκονάκι, που δεν θα το άλλαζα με την ακριβότερη σουίτα του κόσμου. Στ' αλήθεια!
      Καλή σου νύχτα και σ' ευχαριστώ πολύ!

      Διαγραφή
  7. Mαγικό βουνό το Πήλιο!!! Μαγικά τα ψαροχώρια με τους γνήσιους υπέροχους "Θοδωρήδες"!!! ΄Εχω περάσει αξέχαστα στο Πήλιο αλλά η δική σου διήγηση και οι φωτογραφίες, με ξαναγύρισαν εκεί.... σε.μία Ελλάδα που αγαπάμε και παραμένει γνήσια και έντιμη. Και του χρόνου Μαρία, με ταξίδεψες στον πανέμορφο τόπο.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να'σαι καλά Κλαυδία μου!
      Είμαι ακόμα συνεπαρμένη με την εμπειρία που έζησα και προσπαθώ να κρατάω ζωντανές στη μνήμη μου, εκείνες τις στιγμές.
      Φιλιά πολλά σου στέλνω!

      Διαγραφή
  8. Yπάρχουν ακόμη Θοδωρήδες Κανελλάκι μου.. μακαρι να ήταν πολλοί σε καθε μερια της όμορφης πατρίδαα μας αλλα νομίζω οτι είναι μετρημένοι..και λίγοι .... τι όμορφα θα ήταν να ήταν... όλη αυτή η συμπεριφορά του κυρ θοδωρή....να ήταν αυτονόητη σε όλους .. τους χώρους που πηγαίνουμε; η ευγένεια και ο τρόπος ο καλός φέρνει τον κόσμο κοντα....... πανέμορφα μας πήρες μαζί σου .. μας γέμισες γευσεις αρώματα και εικονες... ..!!!!! να είσαι και να περνάς πάντα καλά Κανελλάκι... μου.. φιλώ σεεεεεεε..!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρουλάκι μου, αντίστοιχη αντιμετώπιση συναντήσαμε γενικά στο μέρος αυτό. Είμαι βέβαιη πως υπάρχουν πολλοί καλοί επαγγελματίες παντού στην Ελλάδα, φτάνει να τους ανακαλύπτουμε και να τους υποστηρίζουμε. Και να γυρίζουμε την πλάτη σε όσους κατάντησαν τον τουρισμό, μέσο εύκολου και γρήγορου κέρδους.
      Φιλιά πολλά και ευχές για ένα όμορφο βράδυ αγαπημένη μου!

      Διαγραφή
  9. Του κοσμου τα πολυτιμα!!!
    Κινητρα ανασας,κινητρα ελπιδας,κινητρα ζωης.
    Προσφερε μου κι αλλα...
    μηοως ονειρευτω τα ομορφα
    και θελησω να χαμογελασω.

    καλοσαββατοκυριακοονειρευομενοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Το χαμόγελό σου χρώμα στη ζωή μου /
      στο χαμόγελό σου μοιάζουν όλα αληθινά..."
      Σκάσε μου ένα χαμόγελο, άμα το θελήσεις όλα γίνονται.
      Φιλί με ονειρόσκονη ♥

      Διαγραφή
  10. Από τη όμορφη Σκιάθο όπου παραθερίζω τα τελευταία 42 χρόνια (οικογενειακό εξοχικό!) σου στέλνω όλη μου την αγάπη και χαίρομαι που πέρασες υπέροχα στο αγαπημένο μου Πήλιο! :)
    Αυτές οι καλοκαιρινές μας αναμνήσεις είναι που θα δώσουν ενέργεια για να υποδεχτούμε το φθινόπωρο!

    ΑΦιλάκια και καλή συνέχεια! <3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς Στεφανία μου, όπως τα λες. Τις κρατάω σαν πολύτιμα σουβενίρ για το χειμώνα που θα'ρθει. Να έχουμε κάπου να ανατρέχουμε, όταν θα μικρύνουν οι μέρες πάλι. Και κάτι να προσδοκούμε.
      Να περνάς υπέροχα στο νησί!!!

      Διαγραφή
  11. Ευλογημένος τόπος το Πήλιο! Ευλογημένος κι ο Θοδωρής! Η Ελλάδα είναι γεμάτη από τέτοιους τόπους και τέτοιους ανθρώπους! Τι κι αν είναι διάσπαρτοι; Αρκεί να ξέρουμε πως υπάρχουν!
    Χαίρομαι που πέρασες καλά! Και οι φωτό πανέμορφες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σοφία μου εύχομαι να είσαι και να περνάς κι εσύ καλά.
      Σ' ευχαριστώ πολύ που ήρθες και σου στέλνω τα φιλιά μου!

      Διαγραφή
  12. Χαίρομαι που πέρασες υπέροχα τις διακοπές σου Μαρία μου
    και μας χάρισες με τον καλύτερο τρόπο αυτές τις μοναδικές ομορφιές!
    Ανθρωποι σαν τον Θοδωρή είναι που κάνουν τη διαφορά και ομορφαίνουν
    ακόμα περισσότερο τη χώρα μας.Χαρισματικοί,χαρούμενοι με μεράκι
    που το μεταδίδουν απλόχερα.
    Να είσαι καλά
    και πάντα τέτοια εύχομαι!

    Φιλάκια πολλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ για τις ευχές και τα λόγια σου Ζουζού μου. Γνωρίζοντας απ' τις περιηγήσεις σου, πως είσαι άνθρωπος που παρατηρεί και καταγράφει, ασκεί κριτική εκεί που χρειάζεται και αναδεικνύει τα καλώς κείμενα, η γνώμη σου έχει βαρύτητα. Να'σαι καλά και να περνάτε όμορφα στο νησί σας!
      Φιλιά πολλά!!!

      Διαγραφή
  13. Φωτογραφίες, η αίσθηση και οι εικόνες που σου γεννιούνται απ' την υπέροχη περιγραφή... τι να πρωτοσχολιάσει κανείς και τι να θαυμάσει πιότερο;! Μια ωδή στο "Είναι και κάποιες στιγμές που η ευτυχία φαντάζει τόσο εύκολη υπόθεση". Αυτό μου έβγαλες, έντονα.

    Και εις άλλα όμορφα, Μαρία μου. Να είσαι καλά. :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν και γνωριζόμαστε ελάχιστα, μπήκες με απόλυτη ακρίβεια στη σκέψη μου. Ακριβώς αυτό που γράφεις, ήταν η κρυφή μου επιδίωξη. Αν το πέτυχα στο ελάχιστο, είμαι ευτυχής.
      Πολύ σ' ευχαριστώ Λυσίππη μου για την υπέροχη παρέα σου και τα σχόλια σου!
      Να'σαι καλά!

      Διαγραφή
    2. Μαρία μου, δεν βρήκα πουθενά το e-mail σου (ή δεν έψαξα καλά;;), οπότε να με συγχωρήσεις που σου αφήνω εδώ τις ευχές μου για την γιορτούλα σου.

      Εύχομαι πάντοτε ο ιστός της ζωής σου να είναι δυνατός, πυκνός, πάνω σε όμορφα λουλούδια πλεγμένος. Και δίπλα σου να 'χεις πάντοτε ανθρώπους που θα σου χρωματίζουν μοναδικά την κάθε σου στιγμή, με το χρώμα της αγάπης και της τρυφερότητας. Να είσαι πάντα καλά & ευτυχισμένη!!

      Διαγραφή
    3. Λυσίππη μου όπου κι αν τις αφήσεις τέτοιες ευχές, είναι καλοδεχούμενες και σ' ευχαριστώ απ' την καρδιά μου!
      Να χαίρεσαι κι εσύ όσους δικούς σου γιορτάζουν σήμερα!
      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  14. Αν ήταν καφενές αντί για ταβέρνα θα έμπαινε ωραιότατα σαν Ιστορία του Καφενέ μας Μαρία μου! Τόσο φανταστικά όμορφη η περιγραφή σου , ξέχασα ότι ήταν οι διακοπές σου...νόμιζα ότι διάβαζα κάποιο διήγημα!
    Από την άλλη η δική σου ανάρτηση είναι στον αντίποδα της πρόσφατης ανάρτησης του Μαζεστίξ! Ευτυχώς που υπάρχουν αυτές οι εξαιρέσεις !
    Φιλιά πολλά κανελλάκι μου αγαπημένο ( σήμερα που μαγείρευα και μοσχοβολούσε κανέλα το φαγητό μου σε σκεφτόμουν με πολλή αγάπη ☺ )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αριστέα μου συμφωνώ με το κείμενο του Μαζεστίξ κι έχω ήδη καταθέσει τη γνώμη μου σε σχόλιο. Υπάρχει κι αυτή η Ελλάδα. Όπως συμβαίνει σε κάθε χώρα. Απλά προτιμώ να ψάχνω και να βρίσκω τελικά, την όμορφη πλευρά του τόπου μας, των ανθρώπων μας και της ζωής μας γενικότερα.
      Για τον καφενέ το σκέφτηκα κι εγώ, αλλά το μενού του Θοδωρή ήταν τόσο πλήρες, που μόνο σε καφενέ δεν παραπέμπει. Οπότε επιφυλάσσομαι ;-)
      Όταν μυρίζεις κανέλα να με σκέφτεσαι λοιπόν. Θα είναι το σημείο αναφοράς μας...
      Φιλάκια και αγκαλιές και όλη μου την αγάπη σου στέλνω!

      Διαγραφή
  15. Μια αλλιωτικη Μαρία !!! Για το κείμενο και τις φωτογραφίες δεν λέω τίποτα, ως συνήθως,τι να πεις αλλωστε? φοβασαι μη χαλάσεις αυτή την ηρεμία. Εύχομαι πάντα τέτοιες εμπειρίες και πάντα να είναι η πηγή σου και το απάνεμο λιμάνι του χειμωνα σου. Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευτυχώς έχω κρατήσει ρεζερβέ κάτι απάνεμα λιμανάκια για τις πρώτες ψύχρες. Ένα απ' αυτά και το δικό σου. Θάνο μου να περνάτε και να είστε καλά, εύχομαι ολόψυχα!
      Την αγάπη και τη σκέψη μου!

      Διαγραφή
  16. καλημέρα

    αυτό το Πήλιον...

    μια μαγεία...


    ευτυχής που το εγνώρισα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευτυχής για τη γνωριμία μας και τα λόγια σας!
      Ειλικρινά.
      Να'στε καλά και ευχαριστώ απ' την καρδιά μου!

      Διαγραφή
  17. Πολύ μου άρεσαν οι εικόνες και οι περιγραφές σου! Ευχαριστούμε για το αφιέρωμα και πάντα τέτοια εύχομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απάντησα σε αυτό που με ρώτησες στο μπλογκ μου..

      Διαγραφή
    2. Γιώργο σ' ευχαριστώ πολύ για τα σχόλια σου και κυρίως για τη συνταγή σου ;-)))
      Ελήφθη και σύντομα θα εκτελεστεί.
      Να'σαι καλά και πάντα με διάθεση για δημιουργίες!

      Διαγραφή
  18. Διακοπες,ενος χαρισματικου ανθρωπου,διπλα σε αλλους ομοιους του..Σε εναν απο τους ωραιοτερους τοπους,του τοπου μας..
    Ηθελα,μια φορα,να συζητησω μαζι σου..Για την απορια σου,με την πτωχευμενη χωρα,των χαρισματικων...
    Γιατι οι χαρισματικοι,μενουν ανεκμεταλλευτοι...??
    Γιατι οι παθιαρηδες, με αυτο που κανουν,δεν μπορουν να αναγνωρισθουν??

    Κι εμενα εντυπωση μου κανει..Αλλα εχω καποιες απαντησεις..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα ήταν μεγάλη μου χαρά και τιμή μια συζήτηση μαζί σου Μαχαίρη.
      Σ' ευχαριστώ απ' την καρδιά μου για τα σχόλιά σου και ξέροντας πως ανήκεις στην κατηγορία των "παθιάρηδων" κι εσύ, θεωρώ τυχερό τον εαυτό μου που σε γνώρισα. Έστω διαδικτυακά.
      Τη διεύθυνσή μου την έχεις, όποτε έχεις και την ευκαιρία, δώσε σήμα και τα λέμε.
      Να'σαι καλά!

      Διαγραφή
  19. Ό, τι κι αν πω για το κείμενο, για τις φωτογραφίες, για τον Θοδωρή, αλλά και τη δική σου ματιά θα είναι πολύ λίγο!!
    Μαγεμένη φεύγω από δω!
    Χαίρομαι που τα πέρασες όμορφα στις διακοπές σου!
    Φιλιά πολλά και καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να'σαι καλά Μαράκι μου!
      Σ' ευχαριστώ πολύ για την παρέα και τα λόγια σου.
      Εύχομαι να περνάς καλά και να ξεκουράζεσαι...

      Διαγραφή
  20. Ναι ρε Μαρία, υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που χαμογελάνε.
    Που θα φας το φρέσκο που διαφημίζουν και όχι το κατεψυγμένο για φρέσκο.
    Που θα σε κεράσουν και ας έχεις παραγγείλει μια σαλάτα.
    Που ‘γεμίζουν’ με ένα σου χαμόγελο και δεν σε κοιτάνε αποκλειστικά στη τσέπη.
    Που δεν θα σε κοροϊδέψουν, ίσα για να στ’ αρπάξουν.
    Που, φυσικά, θα τους πληρώσεις για τις υπηρεσίες τους, χωρίς να εξυπακούεται ότι θα σου πιάσουν τον κ…
    Που θα σου πιάσουν κουβέντα ακόμη και αν ξέρουν πως δεν θα σε ξαναδούν ποτέ.
    Που θα σου δώσουν απόδειξη.
    Που θα σε ρωτήσουν όταν σε πρωτοδούν "από πού είσαι" και φεύγοντας αν "πέρασες καλά".
    Έτσι μεγάλωσε ο Θοδωρής, έτσι έμαθε και εύχομαι να τα μεταφέρει στους επόμενους.
    Για να αισθανόμαστε και εμείς οι ηλίθιοι ρομαντικοί πως ζούμε στην Ελλάδα που γνωρίσαμε.
    Όχι σε αυτή που θέλουν να καταντήσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι ρε Πέτρο...
      Έτσι ακριβώς όπως τα λες.
      Και προτιμώ να κάνω το πέρασμά μου σ' αυτή τη ζήση ως ηλίθιος ρομαντικός, παρά ως ευφυής & στυγνός ρεαλιστής.
      Τα εγκάρδια φιλιά μου!

      Διαγραφή
  21. Πολύ παλιές μνήμες μού ξύπνησες με το γλαφυρό σου κείμενο, Μαρία. Με πήγες 38 χρόνια πίσω, όταν περπατούσα το βουνό των Κενταύρων. Από τους 30 μήνες τής στρατιωτικής μου θητείας, τους 24 τους πέρασα στην κορυφή τού Πηλίου.
    Παρότι ζω δίπλα στον πανέμορφο Γράμμο, θεωρώ το Πήλιο ένα μαγικό βουνό τής πατρίδας μας.
    Παράλληλα με τις ομορφιές που περιγράφεις, θέτεις με ανάγλυφο τρόπο και το βασανιστικό ερώτημα για τους «Θοδωρήδες». Δυστυχώς και η απάντηση είναι βασανιστική. Οι «Θοδωρήδες» είναι η εξαίρεση. Το είχε διαπιστώσει δραματικά ο Καποδίστριας. Και η διαπίστωσή του παραμένει. Κι όσο η μεταρρύθμιση στην παιδεία μας, παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες, δεν γίνεται, τα ήθη μας θα κουβαλούν την οθωμανική τους σκουριά…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Άρη μου σ' ευχαριστώ πολύ για το εξαιρετικό σου σχόλιο και τις μνήμες που μοιράστηκες μαζί μας.
    Κρατώ ως επιστέγασμα, τις τελευταίες σου λέξεις "τα ήθη μας θα κουβαλούν την οθωμανική τους σκουριά…"
    Όπως πάντα, είσαι ολόσωστος και ευθύβολος!
    Να'σαι καλά και Χρόνια Πολλά για την αυριανή μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. υπαρχουν μαρακι μου τετοιοι θοδωρηδες σρ ολη την ελλαδα!
    πολυχρονη,ευτυχιενη,υγιης και δημιουργικη να εισαι παντα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να'σαι καλά Χριστινάκι μου γλυκό!
      Σ' ευχαριστώ πολύ και εύχομαι Χρόνια Πολλά σ' όσους δικούς σου γιορτάζουν σήμερα!

      Διαγραφή
  24. Χρόνια πολλά πολλά Μαρία μου!
    Εύχομαι μέσα απ' τη καρδιά μου, υγεία, χαρά και να γεμίσει η ζωή σου με πολλά χαμόγελα!

    ΑΦιλάκια πολύ πολύ τρυφερά! :))))))))))))))))))))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φιλάκια παρελήφθησαν κι ευχαριστώ απέραντα για τις ευχές και την αγάπη σου Στεφανία μου!
      Να περνάτε όμορφα!

      Διαγραφή
  25. καλημέρα χρόνια σου πολλα μαρία μου..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να'σαι καλά Νικόλα μου, χίλια ευχαριστώ για τις ευχές σου!

      Διαγραφή
  26. Χρόνια πολλά Μαρίτσα μου
    Κάθε καλό και γαλήνη στην ζωή σου

    Σε γλυκοφιλώ ♥♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελενάκι μου σ' ευχαριστώ πολύ-πολύ!
      Ιδιαιτέρως γι αυτό το "Μαρίτσα" που ομολογουμένως το λάτρεψα ;-)))
      Nα'σαι καλά και να χαίρεσαι όσους δικούς σου γιορτάζουν σήμερα!

      Διαγραφή
  27. Υπέροχο κείμενο, γλαφυρό, υπέροχος τόπος, υπέροχος κι ο Θοδωρής, υπέροχες και οι φωτογραφίες σου.
    Χαίρομαι που βρέθηκες εκεί και γέμισες με όμορφες εικόνες και συναισθήματα!
    Χρόνια πολλά για τη γιορτή σου, Μαρία μου, με υγεία και ευτυχία! Να σε χαιρόμαστε!
    Πολλά φιλιά, καλά να περνάς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ για τα υπέροχα λόγια σου και τις ευχές σου Έλλη μου!
      Χρόνια Πολλά σε όλους μας και μακάρι η χάρη Της να μας δίνει υγεία & φώτιση!
      Τα φιλιά και την αγάπη μου!

      Διαγραφή
  28. Χρόνια πολλά με υγεία Μαρία!!! Πολύχρονη να είσαι και να χαίρεσαι όσους αγαπάς και να σε χαίρονται κι αυτοί!!!
    Φιλάκια πολλάαααααα ❤

    (πρώην Pink Angel, προς αποφυγήν μπερδεμάτων! Έχω αλλάξει όνομα -και μπλογκ- και προκαλώ αναστατώσεις, χαχαχα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς το κορίτσι μας!!! Πώς άλλαξες έτσι βρε άτιμο? Καλά που έβαλες το υστερόγραφο, γιατί ούτε που θα πήγαινε ο νους μου σε σένα. Χαίρομαι πολύ που ξαναβρεθήκαμε και σ' ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου!!!
      Θα σου'ρθω επισκεψούλα, ετοίμασε τίποτα πρόχειρο να τσιμπήσουμε ;-)
      Φιλιά πολλά Αναστασία μου και να'σαι καλά!

      Διαγραφή
  29. Χάρη σε αυτούς τους Θοδωρήδες επιβιώνουμε ακόμη... Πόσο χάρηκα το ταξίδι σου! Πλανεύτηκα μέσα στα δέντρα και τις βουκαβίλιες, πείνασα και αγάπησα αυτό το μαγαζί!
    Λατρεύω το Πήλιο και το χειμώνα και το καλοκαίρι, είναι υπέροχος προορισμός γεμάτος όμορφες εκπλήξεις!
    Καλή μας επάνοδο!
    Πολλά φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ευχαριστώ πολύ για τα σχόλιά σας.