Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2018

Χρονοτάξιδο



Τράβηξε το καλώδιο απ’ την πρίζα και τακτοποίησε τα σιδερωμένα στα συρτάρια τους. 
«Τα σώβρακα να τα σιδερώνεις, για να πεθαίνουν τα μικρόβια» άκουγε τη φωνή της συνείδησης απ’ το υπερπέραν. Ύστερα ετοίμασε το αυριανό φαγητό, αφού τεμάχισε με χειρουργική ακρίβεια το κρεμμύδι, έτσι ώστε αυτό να περάσει απαρατήρητο απ’ το ιεροεξεταστικό βλέμμα των παιδιών. Κάτι αξόδευτα κλάματα που είχαν μαζευτεί από καιρό στους κερατοειδείς, κατρακύλησαν στην κατσαρόλα και τσιγαρίστηκαν με τα δάκρυα απ’ το βατικιώτικο∙ «Από ξηροφθαλμία πάντως, δεν κινδυνεύεις, μικρή μου!» ξανακούστηκε η φωνή, απ’ τη χοάνη του απορροφητήρα αυτή τη φορά. Αργά το βράδυ, και αφού τα καλοσιδερωμένα σώβρακα φορέθηκαν και κοιμήθηκαν μακαρίως, μάζεψε τα κουράγια της, το τραπέζι, τα άπλυτα πιάτα, τα βρόμικα ρούχα και τα πεταμένα παιχνίδια στο σαλόνι. Στο γιορτινό χαρτόνι πάνω στο ψυγείο, τα παιδιά είχαν διαγράψει με κόκκινο μαρκαδόρο, άλλο ένα κουτάκι. «Τριάντα μέρες μέχρι τα Χριστούγεννα». Έβγαλε το αγιοβασιλιάτικο μαγνητάκι, ξεκρέμασε το χαρτόνι κι άρχισε να τρίβει το κοκκινάδι που είχε ξεστρατίσει, πασαλείβοντας την επιφάνεια του ψυγείου. «Χο-χο-χο… ό,τι γράφει, δεν ξεγράφει» της χαμογέλασε σαρδόνια η αγιοσύνη του. «Πού να τα βάζεις νυχτιάτικα με ανεξίτηλους αγίους;» σκέφτηκε και αποχώρησε παραδομένη και κατάκοπη. Αύριο πάλι…

Λίγο πριν βυθιστεί σ’ έναν ληθαργικό ύπνο, ανέσυρε το μαύρο τεφτέρι της για να κάνει το ταμείο της ημέρας. Σήμερα, έσβησε μια προσβολή απ’ τον μεγάλο. Σήμερα, μια απαξιωτική συμπεριφορά απ’ την κόρη. Σήμερα, μιαν άγρια σπρωξιά απ’ τον Θωμά. Σήμερα, μια αδικία απ’ τον προϊστάμενο. Σήμερα, έβγαλε ένα εισιτήριο με την αμαξοστοιχία. Χτες, είχε ετοιμάσει μια βαλιτσούλα με τα απαραίτητα∙ όλα κουβαριασμένα και ασιδέρωτα, των εσωρούχων συμπεριλαμβανομένων. Αύριο, θα έχει μετανιώσει που δεν τους άφησε πίσω, ένα μαγειρεμένο φαγάκι. Μεθαύριο, θα μάθει πως την ψάχνουν εναγωνίως όλοι τους, για να πραγματώσει τα “σήμερα” που τα άφησε σύξυλα κι εξαφανίστηκε.

Το τεφτέρι γέμισε πια. Απ’ την εύθρυπτη κιμωλία, δεν απόμειναν παρά ελάχιστοι, λευκοί κόκκοι. Ίδια απόχρωση με τις φύτρες που στολίζουν το στεφάνι των μαλλιών της. Τα έπιασε ένα σφιχτό κότσο, όπως τότε που μοσχομυρίζανε ξιδόνερο κι αρισμαρί, και ξάπλωσε νωχελικά στο παράθυρο του κουπέ. Το τρένο ξεκινάει το παλινδρομικό του ταξίδι πάνω στις ξύλινες τραβέρσες κι απ’ το παράθυρο χαζεύει τη διαδρομή προς το “χτες”. Θα μετρήσει αντίστροφα τις μέρες, τα χρόνια, τα όνειρα, θα κάνει σταθμό στο αρυτίδωτο πρόσωπο και στις νεανικές επιθυμίες που, κάποτε, είχαν υποκύψει στα τραύματά τους. Κι αυτή, όλο και θα μικραίνει∙ θα γίνει το κορίτσι με τα στιλπνά μαλλιά που μετράει αντίστροφα τις μέρες ως τα Χριστούγεννα. Ανυποψίαστη για τα βακτήρια που αναπτύσσονται στις ραφές των εσωρούχων και παντελώς αδιάφορη για κρεμμύδια, τρίφτες και τσιγαρίσματα σε κατσαρόλες.

Με την επίγνωση πως το αύριο θα είναι ίδιο κι απαράλλαχτο με το σήμερα, παραδόθηκε κι απόψε στο όνειρο της φυγής, κρυμμένη στο σιδερένιο τρενάκι που είχε μαζέψει νωρίτερα απ’ το σαλόνι.

Φέτος, θα ζητήσει απ’ τον αϊ-Βασίλη μια καινούργια κιμωλία…



Ήταν η συμμετοχή μου στη Φωτο-συγγραφική σκυτάλη ΙΙ
που διοργανώνει η Μarypertax στη Γήινη Ματιά για δεύτερη φορά.
Η φωτογραφία-σκυτάλη, μού παραδόθηκε απ’ το Αριστάκι μας
(Η ζωή είναι ωραία) και προέρχεται απ’ τον ιστότοπο:
Παραδίδω με τη σειρά μου τη σκυτάλη μου στη Μαρίνα 
μαζί με μια αγαπημένη φωτογραφία της πολυαγαπημένης μας
και με όλες μου τις ευχές για όμορφες εμπνεύσεις και καλούς
προορισμούς∙ στο παιχνίδι αλλά και στη ζωή της εν γένει.



[Μαρίνα μου, νομίζω πως είναι απ’ τα αγαπημένα σου θέματα…]

58 σχόλια:

  1. Απαντήσεις
    1. Xαρμολύπη ένα πράμα ε;
      Είναι που τα μελαγχολικά, πάντα κρύβουν μια ανυπέρβλητη γοητεία, φίλη μου.
      Σ' ευχαριστώ πολύ!

      Διαγραφή
  2. Μαρία μου δεν ξέρω αν ήθελα να ξεκινήσω την καινούργια μέρα συγκινημένη από την πληθώρα των συναισθημάτων που μου δημιούργησες με την ιστορία σου. Αλλά σίγουρα το χρειαζόμουν και το αποζητούσε η ψυχή μου. Την κορύφωσες την εικόνα που σου διάλεξε η Αριστέα συγχαρητήρια! Και η εικόνα που διάλεξες για την Μαρίνα μας είναι όμορφη και άνετη. Πιστεύω πως θα διαβάσουμε κι από εκεί κάτι υπέροχο! Σ' ευχαριστώ πολύ καλή συνέχεια να έχουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ Μαίρη μου που ξεκίνησες τη μέρα σου κοντά μου.
      Ελπίζω να σε αποζημίωσα.
      Καλή συνέχεια στο καταπληκτικό παιχνίδι μας!

      Διαγραφή
  3. Το κείμενό σου Μαρία μου, ταίριαξε απόλυτα με τον μελαγχολικό καιρό του Νοέμβρη. Ομολογώ πως έκλεψε κι ένα δάκρυ.
    Συγχαρητήρια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λυτρωτικό και το δάκρυ, κάνει καλό και στον "κερατοειδή":-)
      Σ' ευχαριστώ πολύ Ανέσπερη!

      Διαγραφή
  4. Πώς να αποδράσουμε από ό,τι μας κρατάει φυλακισμένους;
    Εκεί πήγε το μυαλό μου βλέποντας την φωτογραφία και περίμενα κάτι ανάλογο από σένα .
    Ο τρόπος που γράφεις Μαράκι μου είναι μοναδικός .
    Πόνεσε η ψυχή μου για το άδικο .
    Πόσες και πόσες γυναίκες δεν είναι σ αυτή τη θέση;
    Να είσαι καλά και φιλάκια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω πως δεν υπάρχει η τέλεια "απόδραση" Ρένα μου.
      Απλά αλλάζουμε κάγκελα.
      Πολλές γυναίκες αλλά και άντρες, θα απαντούσα στην ερώτησή σου.
      Να είμαστε όλοι καλά Ρενάκι μου γλυκό!

      Διαγραφή
  5. Αμ, γι'αυτό δεν είχες γράψει ακόμα ιστορία για το παιχνίδι της Μεμαρίας! Πολύ ωραία η ιστορία σου, δεν σου λέω κάτι καινούργιο εξάλλου, σήκωσε τα μανίκια και στρώσου στη δουλειά,όμως: περιμένω κι άλλα από εσένα, χι,χι, ξέρεις εσύ... Έχουν αρχίσει ήδη να σβήνουν μία-μία οι ώρες μέχρι το τέλος της μέρας...
    Φιλάκια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μέχρι τους ώμους τα έφτασα, δεν σηκώνονται άλλο Pippi μου.
      Να σ' ευχαριστήσω πολύ για το σχόλιό σου.
      Δεν χανόμαστε, εδώ τριγύρω θα είμαστε ε;

      Διαγραφή
  6. μωρέ, σίγουρα δεν το έγραψα εγώ α υ τ ό ;; Ανατριχιάζω στη σκέψη πως έχω έναν δίδυμο, κλωνοποιημένο πες, ή μπορεί εγώ να είμαι ο κλώνος σου με άλλο ονοματεπώνυμο που, όσο δεν ξέρω γι΄αυτόν, τόσο τον αναγνωρίζω ως εαυτόν.
    Όπως λέει και το λυσιππάκι, " επιβάλλεται να συνεχίσεις". Μίλα. Βγάλτο. Πέστο. Το κατακερματίζεις έτσι.
    Για ακόμη μια φορά Μαρία σου καταθέτω το θαυμασμό μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αχ αυτή η γραφή σου Μαράκι μου μιλάει κατευθείαν στην καρδιά! Με συγκίνησες και ήμουν σίγουρη ότι θα διαβάζαμε ξανά ένα αριστούργημα.
    Υπέροχο...
    Σε φιλώ πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ Αννούλα μου!
      Η φωτογραφία της Αριστέας, ήταν η αφορμή. Λες και ήξερε ενστικτωδώς τι να διαλέξει.
      Την αγάπη μου!

      Διαγραφή
  8. Πολυ ομορφη κι αληθινη ιστορια. Μα τοσο θλιβερη...ποσες και ποσοι δεν ονειρευονται τη φυγη ωστοσο ποτε δεν την τολμουν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πώς να ξεφύγεις απ' τον εαυτό σου Χριστίνα μου;
      Αυτός είναι ο "δεσμοφύλακας" βασικά.
      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  9. Είναι ο ..απολογισμός που κάνουμε όλοι μας σε στιγμές κούρασης και μελαγχολίας..Τότε που λέμε στον εαυτό μας : θα σηκωθώ και θα φύγω! Αν βρεθεί έστω και ένας που δεν σκέφτηκε ΕΤΣΙ ακριβώς όπως το κείμενο αυτό εγώ θα τον αποκαλέσω ψεύτη. Μαράκι μου θαυμάσιο κείμενο..αληθινό..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστά. Ο απολογισμός είναι κοινός κι αυτό ακριβώς είναι το στοιχείο κάθε σχέσης. Η διαρκής ελπίδα για φυγή. Συνήθως βέβαια υπερτερούν η συνήθεια και η ανάγκη.
      Γεωργία μου αγαπημένη, πάντα μεστά και σοφά τα σχόλιά σου. Σ' ευχαριστώ πολύ!

      Διαγραφή
  10. Μαρία μου, στο έχω ξαναπεί πως "δεν παίζεσαι". Κορίτσι μου αυτή η κιμωλία του Αη Βασίλη μπήκε στην καρδιά μου και άφησε ανεξίτηλο το χρώμα της. Θερμά συγχαρητήρια και πολλά πολλά φιλιά, ταλαντούχα φίλη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ξέρεις Μαρία μου,
    πολλές φορές έρχομαι και ακουμπάω στη γραφή σου και στους κόσμους της τον δικό μου "άλλο" εαυτό. Αυτή τη πανέμορφη γλυκύτατη λογοτεχνική γραφή που έχει τη δύναμη να με αγκαλιάζει πάντα.
    Μια ακόμα συγκίνηση λοιπόν. Δεν παραξενεύομαι. Μας έχεις χαρίσει τόσες !
    Έχεις μια "ειδικότητα" να μπαίνεις κύρια στον εσωτερικό κόσμο της απλής βασανισμένης γυναίκας της διπλανής πόρτας. Να στέκεσαι δίπλα της. Να μετράς τα χαμένα της όνειρα, τις ξεθωριασμένες προσδοκίες της, τα καθημερινά της πάθη, τα βάσανά της.
    Ένας υπέροχος λυρικός κοινωνικός ρεαλισμός ξεπηδά από τις εικόνες και τους χαρακτήρες σου.
    Πήρες μια εικόνα δύσκολη και την έκανες αντίστροφη μέτρηση στα Χριστούγεννα αλλά και σε ένα φλας μπακ της ζωής της απλής σου ηρωίδας. Που παλεύει συνέχεια ανάμεσα στην δραπέτευση και στην συνήθεια.
    Και με την συναισθηματική γραφίδα που σε διακρίνει αρπάζεις τις ρημάδες στιγμές της ρουτίνας και τις κάνεις κάδρα κινηματογραφικά γεμάτα μια ανείπωτη θλίψη.
    Αχ βρε Μαρία. Συγχώρα με αλλά μερικές φορές δεν μπορώ να αποτυπώσω τι ακριβώς νιώθω διαβάζοντάς σε.
    Και τώρα, έρχεσαι με την δική σου εικόνα, να δώσεις την σκυτάλη σε μια Υπέροχη διαδικασία που συνεχίζεται με τον ομορφότερο τρόπο.
    Τον σεβασμό και την αγάπη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξέχασα να πω με γειά την καινούργια γιορταστική φορεσιά του μπλογκ Μαρία ! πολύ όμορφη.

      Διαγραφή
    2. Το βρίσκω σπάνιο να διαβάζονται από άντρες τέτοια κείμενα. Και πέρα απ' την απλή ανάγνωση, να διαθέτουν την ενσυναίσθηση και να σκάβουν τις αλήθειες τους. Ειλικρινά η παρουσία σου, είναι πολύτιμη Γιάννη μου και σ' ευχαριστώ πολύ για το σχόλιό σου!

      Διαγραφή
  12. Δεν έχω λόγια.
    Μόνο σκέψεις. Που μου τις έφερε το κείμενό σου.
    Κι έχω μια υποψία πως αυτό είναι το πιο σημαντικό για σένα. Το να μας βάζεις σε σκέψεις.
    Όμως έχει κάποιο λάθος το κείμενο.
    Δεν είναι η φωνή της συνείδησης της ηρωίδας από το υπερπέραν που της λέει "Τα σώβρακα να τα σιδερώνεις, για να πεθαίνουν τα μικρόβια".
    Είναι η φωνή και τα λόγια της μητρός μου της Θεοδοσίας, η οποία μου φαίνεται ότι από το 1925 και εντεύθεν, έχει στοιχειώσει το μυαλό κάθε γυναίκας που σιδερώνει!
    Καλό Σαββατοκύριακο εύχομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πόσο χαλαρώνω με τα σχόλια σου βρε Αρτίστα!
      Τελικά όλες έχουμε τις προσωπικές μας "Θεοδοσίες", να μας στοιχειώνουν ισοβίως με τις συμβουλές τους.
      Φιλιά απ' το υπερπέραν και πολύ σ' ευχαριστώ!

      Διαγραφή
  13. Και όμως Μαρία μου... και ας μην είναι ο σχολιασμός μου Χριτουγεννιάτικος όπως το υπέροχο αυτό κείμενο που σου ενέπνευσε η φωτογραφία. Και γιατί παρακαλώ δεν τολμάμε να πάρουμε την ζωή μας στα χέρια μας και να φύγουμε, ναι, να φύγουμε απ΄ ότι κρατάει την καρδιά μας φυλακισμένη, στη συνήθεια και στα πρέπει μας;
    Όσο και να "σιδερώσουμε", τακτοποιήσουμε τα όποια σώβρακα- υποχρεώσεις μας, τα μικρόβια που μας βαραίνουν θα τα ξανασυναντήσουμε στην άλλη γωνία, αν δεν αλλάξουμε πλεύση.
    Τι γράφω τώρα, αλλά έτσι αυθόρμητα αυτές τις σκέψεις μου γέννησε το κείμενο σου!

    Πολλά τα ΑΦιλιά καρδιάς μ' ένα ακόμη ευχαριστώ για το τόσο υπέροχο και αληθινό σου κείμενο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μωρέ σωστή είναι η πλεύση σου, αλλά ζόρικο αυτό το μπάρκο και ποιος έχει τα κότσια να το κάνει;
      Στεφανία μου, εγώ σ' ευχαριστώ που είσαι πάντα κοντά μας, με τις πολύτιμες συμβουλές σου "προς ναυτιλομένους".

      Διαγραφή
  14. Πόσο ξέρεις να μπαινεις στο πετσί μας οταν γραφεις Κανελλακι μου!! Εχεις ενα χαρισμα που χαριζεις σε εμας με την γραφή σου καθε φορα, και σε ευχαριστούμε πολύ ματια μου.
    Τελικα πιανεις τον παλμό μας θαρεις και είσαι μεσα μας με οτι γραφεις..
    Ξέρεις ποσες φορες ανεβηκαμε στο τραινακι αυτό;
    Για αλλη μια φορα απολαυσαμε γραφή..!! να είσαι καλά φιλεναδα..φιλω σε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με γεια το γιορτινό σου λουκ αγαπη μου!!

      Διαγραφή
    2. "Ξεπετσιαστήκαμε" πάλι Ρούλα μου ε;
      Είναι που δεν είμαστε χοντρόπετσοι κι έχουμε ανοιχτούς τους πόρους και την καρδιά μας σε γραφές υποδόριες.
      Σ' ευχαριστώ πολύ♥

      Διαγραφή
  15. Στο τέλος ένας κόμπος στον λαιμό...
    Ξέρεις άριστα να παίρνεις τον αναγνώστη μαζί σου, να τον κάνεις να χάνεται στις εικόνες και τα συναισθήματα! Δε συζητώ για τις σκέψεις!
    Μια κιμωλία, παρακαλώ...
    Υπέροχο, Μαράκι μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από κιμωλίες, άλλο τίποτα Γλαύκη μου. Κιβώτια έχουμε καταναλώσει!
      Ένα ζεστό φιλί και την αγάπη μου♥

      Διαγραφή
  16. Εσωτερικοί πικροί μονόλογοι μιας ύπαρξης καθηλωμένης στα ισόβια οικιακά, ανάμεσα σε …αγαπημένα πρόσωπα. Και μόνη παρηγοριά τα μοναχικά χρονοτάξιδα της φαντασίας.
    Ένα ακόμα ωραίο διήγημά σου, Μαρία, βγαλμένο από τον μικρόκοσμο των οικογενειών τής διπλανής πόρτας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ας πούμε ότι είναι ο μοναχικός μονόλογος κάθε γυναίκας, με πολλαπλούς ρόλους και ευθύνες.
      Σ' ευχαριστώ πολύ Άρη μου!

      Διαγραφή
  17. Αχ Μαράκι μου, πόσο όμορφη αυτή η καταγραφή συναισθημάτων στο τεφτέρι του Απάγκιου σου! Θλιβερά, όσο κι αληθινά, όταν η καθημερινότητα συνθλίβει τις ψυχές και τα κάνει όλα θαμπά και δεδομένα...
    Αυτό που σκεφτόμουν όσο διάβαζα την ιστορία είναι πως, η φυγή που ονειρεύεται η ηρωίδα σου δεν μπορεί να τη λυτρώσει από αυτά που νιώθει. Ξέρει καλά πως θα τα πάρει μαζί της όπου κι αν πάει και ίσως γι' αυτό δεν το αποφασίζει. Αλλαγή στην ψυχή της ζητά απεγνωσμένα κι αυτό θα της το δώσει μόνο όταν εξωτερικεύει το πρόβλημα σ' αυτούς που το προκαλούν... πόσο εύκολο είναι όμως αυτό;...
    Είχα καιρό να περάσω από την αγαπημένη γωνιά σου και φεύγω αφήνοντάς σου μια αγκαλιά κι ένα ζεστό φιλί, γι' αυτά που μας έδωσες!
    Καλό Σαββατοκύριακο φίλη!!
    Μαρίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ολόσωστο το μικρό ψυχογράφημα σου Μαρίνα μου. Όπως ακριβώς τα λες. Η φυλακή είναι συνήθως η απομόνωση και η εσωστρέφεια. Όταν το μοιράζεσαι όμως, διαπιστώνεις πως δεν είσαι μόνη σ' αυτόν τον "γολγοθά".
      Χάρηκα που σε ξαναείδα εδώ, πολλά φιλιά Μαρινάκι μου!

      Διαγραφή
  18. Όταν είδα τη φωτογραφία που άφησε για σένα το αριστάκι, άρχισα να μετρώ όλο αγωνία το πότε θ' ανέβει η ανάρτησή σου, Κανελλένια μου. Ιντριγκαδόρικη πάσα, κι απ' τα χέρια σου αξιοποιήθηκε 100%. Θαυμάζω πάντοτε τη σκέψη σου και τον τρόπο σου... Πώς γίνεται να χωράει σ' ένα βαγονάκι όλη η αθωότητα και τα όνειρά της με την απογοήτευση και το αδιέξοδο; Στις Κανελλένιες ράγες όλα είναι δυνατά... Κι εμείς ευτυχείς που είμαστε στο πιο δίπλα βαγόνι, να ζούμε και να νιώθουμε το κάθε ταξίδι που μας προσφέρουν. Γοητευμένη γι' άλλη μια φορά! Μπράβο σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολλά φιλιά απ' το διπλανό κουπέ, Αναστασάκι μου γλυκό♥
      Η Αριστέα -εκτός όλων των άλλων- ξέρει να διαλέγει αξιοποιήσιμα υλικά ;-)

      Διαγραφή
  19. Όχι που δεν θα σου διάλεγα τη φωτογραφία πολύ προσεκτικά. Πιο πολύ έψαξα να φανταστείς τη φωτογραφία,
    από όσο έκανα για να γράψω τη δική μου συμμετοχή, χωρίς πλάκα! Γιατί ήξερα τι μπορείς να κάνεις!
    Διόλου δεν διαψεύστηκα! Όπως κάνω συνήθως στα δικά σου κείμενα, διαβάζω και χαμογελώ.
    Ακόμα και στην πιο πονεμένη ιστορία. Γιατί μου δημιουργείς τα ίδια συναισθήματα, όπως την πρώτη φορά.
    Νοερά υποκλίνομαι και χειροκροτώ. Λες και είμαι κάτω, στην πρώτη σειρά και είδα την πιο αξέχαστη θεατρική
    παράσταση!
    Κανελλένια μας....
    Είσαι μαγική!
    ΣΛ ♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάω στα καμαρίνια για ένα φρεσκαρισματάκι, ένεκα της συγκίνησης απ' τα σχόλιά σας.
      Ήσουν στο μυαλό μου πάντως, διάλεξες τη φωτογραφία της ιστορίας που ήθελα να γράψω.
      Το λες και "πιάσε κόκκινο"...
      ΣΛ ♥

      Διαγραφή
  20. (Θλιμμένο, ναι, αλλά) χαίρομαι πολύ που στο δεύτερο βιβλίο σου θα συμπεριλαμβάνεται κι αυτό το κείμενο. Που μπορεί το θέμα του να μην είναι πρωτότυπο, αλλά γιατί, πώς να είναι πρωτότυπο, όταν η αλήθεια επαναλαμβάνεται βασανιστικά στο πλάτος του χώρου και στο βάθος του χρόνου; Ίσως εκεί να είναι και η δυσκολία που τόσο επιδέξια ξεπέρασες: Να αγγίξεις, μέσα από ένα θέμα όχι πρωτότυπο. Μέσα σε μια σφιχτή και γεμάτη ένταση σελίδα να αγγίξεις.

    ΥΓ. Το "σίδερο" είναι από τις οικιακές δουλειές που τρέφουν ιδιαίτερα τα όνειρα, ε; Απορώ πώς όσοι/όσες σιδερώνουν δεν έχουν καμένα δάχτυλα!! :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ίσως στο τρίτο (όταν και εάν αξιωθώ), Διονύση.
      Η αντρική οπτική σε τέτοια -μη πρωτότυπα, αλλά διαχρονικά & βασανιστικά- προβλήματα, είναι παραπάνω από ευπρόσδεκτη. Και σ' ευχαριστώ πολύ!
      Όσο για την ερώτησή σου με το σίδερο, μια δοκιμή θα σου έλυνε την απορία :-)

      Διαγραφή
    2. Αχαα! Διαπίστωση είναι,Μαρία, η του σίδερου! Όχι ερώτηση :-)

      ΥΓ. Τρίτο; Τι έχω χάσει;

      Διαγραφή
    3. Συγγνώμη βρε Διονύση μου, δεν το κατάλαβα. "Σιδεροτυραγνισμένος" κι εσύ ε; Γεια σου συνάδελφε!

      ΥΓ. Οσονούπω σκάει μύτη το δεύτερο. Ο γιατρός μου έδωσε διορία ως το τέλος του χρόνου. Αν δεν... θα κάνουμε τεχνητούς πόνους:-)

      Διαγραφή
  21. Πλημμύρισε η ψυχή μου κανελλένια συγκίνηση και αναλογίστηκα πόσες στιγμές εντελώς όμοιες μ΄αυτές τις ηρωϊδας σου έχω ζήσει....κι όχι μόνον εγώ, αλλά και χιλιάδες άλλες γυναίκες...Μαρία μου όλες μας, μας τίμησες και μας συγκίνησες με το κειμενό σου, αφιέρωμα στις γυναίκες με πολλαπλούς ρόλους και ευθύνες.....και το έκανες, όπως μόνον εσύ ξέρεις, με τρυφερότητα, με λεπτότητα, με έγνοια, με μία εύθρυπτη κιμωλία....Πόσο σ΄ευχαριστώ ....Πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ σ' ευχαριστώ απ' την καριά μου Κλαυδία μου!
      Το ξέρω πως αυτή η "κιμωλία" είναι κοινό μας βάσανο.
      Ευτυχώς, έχουμε καλές καβάντζες μέσα μας. Αντέχουμε και πάμε ♥

      Διαγραφή
  22. Μαρία έχεις ένα τρόπο, να παίρνεις την έμπνευση και να την πηγαίνεις εκεί που θέλεις. Κι είτε με το χιούμορ, είτε με το συναίσθημα, περνάς πάντα τα μηνύματα σου.
    Είχε μια μελαγχολία και μία θλίψη η ιστορία σου, που συνεπαίρνει. Και είναι ίσως γνώριμη, αυτή η φυγή. Αλλά από τον εαυτό, τις επιλογές και τη ζωή σου, δύσκολα ξεφεύγεις.
    Σε ευχαριστώ και για τη φωτογραφία! Εξαιρετική.
    Καλή σου μέρα, καλή βδομάδα κι εύχομαι πάντα να ανταμώνουμε στα δρώμενα μας!
    ΥΓ: Αν θες, άλλαξε το link, γιατί πήγα πια σε δικό μου blog (κουράζω κι εσάς για να εκπληρώνω τους στόχους μου η γαϊδούρα χαχα). Πλέον, μπορείτε να με βρίσκετε στο marinaslovelylife.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Γεια σου Μαρινάκι μου, αλλαγή ολοκληρώθηκε και σ' ευχαριστώ πολύ για τα σχόλια και τις ευχές σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Πόσο αληθινό... Μαρία μου, συγχαρητήρια. 😍

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Μαρία μου για άλλη μια φορά έγραψες μια εξαιρετική ιστορία! Έκανες το ψυχογράφημα μιας γυναίκας που έφτασε στα όριά της...Άραγε είναι πάντα έτσι; Κάθε βράδυ ετοιμάζεται για την ιδιότυπη φυγή της, ή μόνο όταν η καθημερινότητα γίνεται αβάσταχτη;
    Συγχαρητήρια πολλά!!

    Τι έκπληξη για μένα να διαλέξεις μια δική μου φωτογραφία για να την παραδώσεις μαζί με τη σκυτάλη στη Μαρίνα!
    Σε ευχαριστώ πολύ για την τιμή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω πως οι γιορτές ενισχύουν τη μελαγχολία και τις τάσεις φυγής.
      Για την φωτογραφία σου, ούτε λόγος! Την είχα σταμπάρει απ' την ανάρτησή σου και δεν θα μπορούσα να βρω καλύτερη. Εγώ, σ' ευχαριστώ Μαράκι μου!

      Διαγραφή
  26. Μοναδική μου Μαρία τι όμορφο για άλλη μια φορά κείμενο βαθύ, μελαγχολικό και γιορτινό συνάμα... Έχει κάτι απ το βιβλίο σου ή κάνω λάθος; Κάτι μου έμοιασε αλλά δεν είμαι σίγουρη :-)
    Πρέπει να σου πω πως για να σε διαβάσω, έβαλα κρασάκι και έκατσα αναπαυτικά δίπλα απ το Χριστουγεννικάτικο δεντράκι μου (σπάνια περίπτωση). Ήξερα πως θα βρω μπροστά μου ξανά ένα αριστούργημα!
    Σε φιλώ γλυκά γλυκά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εβίβα στο κρασάκι σου και σ' ευχαριστώ πολύ Κατερίνα μου για το "μεθυστικό" σου σχόλιο!
      Όχι δεν έχει κάτι από το βιβλίο, είναι καινούριο κείμενο (το θέμα του βέβαια, χρονολογείται από παλιά)
      Τα φιλιά και την αγάπη μου♥

      Διαγραφή
  27. Αν είχα μια στάλα συγγραφικό ταλέντο θα το είχα γράψει πολλές φορές και δεν θα είχα τολμήσει καμία να το κάνω !! Αλήθεια πόσες κιμωλίες ξοδεύονται στα κρυφά μας γραμμένα ;;
    Είσαι εξαιρετική και το ξέρεις Μαρία μου
    ΣΕ φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βάζουμε τις κιμωλίες μας στην άκρη (όσες ξοδέψαμε, ξοδέψαμε) και πάμε για τα κρυφά μας όνειρα.
      ㋡ φιλιά γλυκά Μαρία μου ❀

      Διαγραφή
  28. Μπαινοβγήκα πάρα πολλές στην ανάρτησή σου μέχρι να αξιωθώ να αφήσω σχόλιο. Όταν είχα δει την εικόνα ήμουν πολύ περίεργη για την ιστορία που θα έγραφες. Αν και μας συνηθίζεις στα σαρκαστικά κείμενα τούτο εδώ είχε καθαρή θλίψη. Μπράβο Μαρία μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. :) ναι, το αποφάσισα μου αρέσει η γραφή σου. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ευχαριστώ πολύ για τα σχόλιά σας.