Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2023

Ετήσιος Απολογισμός Ευγνωμοσύνης (last year)

 

Ο ετήσιος απολογισμός του 2022 γίνεται με μια μικρή καθυστέρηση, λόγω έκτακτης άφιξης μιας ξεχωριστής αφορμής για ευγνωμοσύνη, όπως θα δείτε στο μήνα Δεκέμβριο. Ο ηθικός αυτουργός της λίστας που ακολουθεί, δεν είναι άλλη απ’ την Μαρίνα, που μέσα απ’ το μπλογκ της “Εκεί που ερωτεύομαι τη ζωή”, μας παρακίνησε να καταγράφουμε λέξεις και συναισθήματα, μήνα με το μήνα, για τη χρονιά που έφυγε. Αποδείχτηκε μια πολύ χρήσιμη άσκηση για όλους μας κι αυτός είναι άλλος ένας λόγος να ευγνωμονούμε την Μαρίνα μας. Ιδού λοιπόν η λίστα του ’22, μιας χρονιάς που κάποιοι (ανέμελοι) την χαρακτήρισαν “περίοδο κανονικότητας” και διάφορα άλλα χαριτωμένα: Ελλάδα 2.0 – ανάκαμψη και ανθεκτικότητα (γιατί γελάτε κύριοι;)



Iανουάριος: Φόβος

Γιατί κάναμε ρεβεγιόν παρέα με τη μετάλλαξη Όμικρον, με μάσκες και απομόνωση και με τα παιδιά να επιστρέφουν φοβισμένα στα σχολεία.

Ευγνωμοσύνη για τον Ιανουάριο, ένιωθα μόνο μετά από κάθε τεστ που έβγαινε αρνητικό.


Φεβρουάριος: Aπογοήτευση

Γιατί ο πόλεμος έφτασε στην αυλή της Ευρώπης. Ίσως κάποιοι -αφελώς- να νόμιζαν πως ο ξεριζωμός δεν μας αφορά και η προσφυγιά υφίσταται μόνο σε κάτι μακρινές χώρες της Αφρικής και της Ασίας. Είναι οι γνωστοί “πεφτοσυννεφάκηδες”, αυτή η μάστιγα της κοινωνίας μας.

Ευγνωμοσύνη για τον Φεβρουάριο δεν θα ένιωθα, παρά μόνο για το ότι επιβιώσαμε σε συνθήκες χιονιά και κορωνοϊού, σ’ ένα κράτος παράλυτο που σήκωσε τα χέρια στα δύσκολα και άφησε αβοήθητους τους πολίτες.


Μάρτιος: Απόγνωση

Γιατί οι συνέπειες του πολέμου είναι πλέον εμφανέστατες. Εκτός απ’ τις στρατιές των ξεριζωμένων, το ενεργειακό και η ακρίβεια είναι προ των πυλών.

Ευγνωμοσύνη γιατί πλησιάζει η άνοιξη. Κυρίως γιατί τελειώνει αυτός ο γδάρτης χειμώνας.


Απρίλιος: Φρίκη

Γιατί ήταν ο μήνας της Πισπιρίγκου. Όσο κι αν το έχουμε παραχώσει στη μνήμη μας, θυμάμαι ότι εκείνη την περίοδο συγκλονιστήκαμε όλοι με τη φρικαλεότητα αυτής της υπόθεσης και τον τρόπο που τη χειρίζονται τα μέσα ενημέρωσης. Ότι τρία αγγελούδια έφυγαν άκλαυτα “για το τίποτα”, όπως θα έλεγε κι η Μάρα Ζαχαρέα, με ξεπερνάει.

Ευγνωμοσύνη γιατί υπάρχουν ακόμα ενεργά κίνητρα για δημιουργία. Ένα βιβλίο που είναι στα σκαριά και μια αρμονική συνεργασία με μια ζωγράφο, μια σπουδαία γυναίκα, για την οποία θα μιλήσω κάποια άλλη στιγμή.


Μάιος: Θυμός

Γιατί με πρόσχημα τον πόλεμο, παίζονται παιχνίδια αισχροκέρδειας και ανεξέλεγκτης ακρίβειας. Γιατροί και νοσηλευτές δίνουν άνισες μάχες στα νοσοκομεία, για να εισπράξουν ένα μπαλκονάτο χειροκρότημα και μια μεγαλειώδη απαξίωση απ’ τους κυβερνώντες. Η αποκαθήλωση της δημόσιας υγείας είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Ευγνωμοσύνη γιατί είμαστε ακόμα ζωντανοί, σαν ηρωικό ροκ συγκρότημα. Διαπιστωμένο πλέον, πως σ’ αυτή τη χώρα, μόνο από τύχη επιβιώνεις.


Ιούνιος: Ντροπή

Με το μερίδιο ευθύνης που μου αναλογεί, ντρέπομαι για την κακοποίηση της φύσης και για τις κατευθυνόμενες πυρκαγιές που αφάνισαν το λίγο πράσινο που έχει απομείνει ακόμα. Ντρέπομαι την αυριανή γενιά γι’ αυτά που θα τους παραδώσουμε, ντρέπομαι ακόμα κι αυτό το ρεματάκι της γειτονιάς μου που είναι μπαζωμένο και χτισμένο.

Ευγνωμοσύνη γιατί τα τεστ συνεχίζουν να βγαίνουν αρνητικά. Κι είμαστε σε κατακόρυφη έξαρση του ιού…


Ιούλιος: Χαρμολύπη

Ο μήνας με το πιο δυνατό (και αλλοπρόσαλλο) χαρμάνι διάθεσης και συναισθημάτων. Οδύνη για το καψαλισμένο τοπίο της Αττικής και τους ξεσπιτωμένους συνανθρώπους, απ’ τη μια. Αγωνία για το πόσοι φαντάροι κοιμούνται σ’ έναν θάλαμο, απ’ την άλλη. Περηφάνεια που ο γιος μου θα υπηρετήσει τη θητεία του στα παραμεθόρια της πατρίδας.

Ευγνωμοσύνη γιατί ο μήνας τελειώνει με τις ελάχιστες απώλειες. Τσιμπήματα από κοριούς και πάσης φύσεως έντομα. Τουλάχιστον όμως, δεν έχει κολλήσει κόβιντ.


Αύγουστος: Πανικός

Τελικά κόλλησε. Την παραμονή της ορκωμοσίας. Αντίο τιμητική άδεια. Διακοπές καραντίνας στο νοσοκομείο.

Ευγνωμοσύνη γιατί το πέρασε δίχως συμπτώματα. Και γιατί οι γιατροί του νοσοκομείου (φανταράκια κι αυτοί) ήταν πάντα παρόντες στα αγωνιώδη τηλεφωνήματα. Ενημέρωναν με λεπτομέρειες και με καθησύχαζαν.


Σεπτέμβριος: Aνακούφιση

Ολιγοήμερη άδεια και επιστροφή στο σπίτι. Ο μήνας βέβαια κύλησε με απανωτές απώλειες (δεν αναφέρομαι στην Ελισάβετ) και άφησε μια πικρή γεύση. Ο Καζάκος, η Παππά και η Καραγιάννη ανηφόρισαν στη γειτονιά των αγγέλων. Πόνεσε πολύ αυτό το ομαδικό φευγιό.

Ευγνωμοσύνη γιατί πήραμε μια ανάσα διακοπών και ανταμώσαμε με αγαπημένους ανθρώπους.


Οκτώβριος: Συγκίνηση

Γιατί μια καλή φίλη στον Πύργο Ηλείας έχει οργανώσει παρουσίαση του βιβλίου μου. Ήταν η πρώτη ανάσα χαράς που πήρα αυτή τη χρονιά. Κυρίως η επαφή μου με μαθητές του δημοτικού και η αλληλεπίδραση που δημιουργήθηκε. Πρωτόγνωρη εμπειρία που δεν θα ξεχάσω όσο ζω.

Ευγνωμοσύνη για τη γενναιοδωρία. Για την Γιούλη (τη φίλη που λέγαμε), αλλά και για όλους τους φίλους γνωστούς ή άγνωστους, που πλαισίωσαν την υπέροχη βραδιά που ζήσαμε.


Νοέμβριος: Ανασύνταξη

Γιατί έχουν αποκαθηλωθεί επώνυμα πρόσωπα και καθωσπρέπει “κύριοι” με αξιώματα. Αν και η δικαιοσύνη προχωράει με την όπισθεν, βγαίνει στην επιφάνεια όλη η παθογένεια της κοινωνίας. Η “διπλανή μας πόρτα” είναι πλέον ορθάνοιχτη και ξερνάει το κακοποιητικό της προφίλ απέναντι σε γυναίκες, παιδιά και ευάλωτους.

Ευγνωμοσύνη γιατί πέφτουν επιτέλους οι μάσκες. Όσο επώδυνο κι αν είναι αυτό, η κοινωνία ταρακουνιέται και ανασυντάσσεται.


Δεκέμβριος: Ελπίδα

Γιατί στην εκπνοή του χρόνου, έλαβα ένα χαρμόσυνο μήνυμα απ’ τον εκδότη μου. Το καινούργιο μου βιβλίο είχε μόλις γεννηθεί. Η επιμέλεια και το στήσιμο είναι πέρα απ’ τις προσδοκίες μου.

Ευγνωμοσύνη γιατί το ζευγάρι στο απέναντι μπαλκόνι βγαίνει κάθε πρωί με το μωράκι τους αγκαλιά και απολαμβάνουν την πρωινή λιακάδα. Είναι ακριβώς η ώρα που ο ήλιος κάνει ένα σύντομο πέρασμα, για να κρυφτεί, μετά από λίγο, πίσω απ’ τις πολυκατοικίες της γειτονιάς. Για να φωτίσει ένα άλλο μπαλκόνι. Είναι η ελπίδα που ακόμα και στην πιο σκοτεινή γωνιά της ζήσης, εισβάλλει από μια χαραμάδα...



ëΣαν οδικό χάρτη προς τη νέα χρονιά, κρατάω μια φράση απ’ τον αλησμόνητο Νότη Μαυρουδή. Είναι απ’ την τελευταία του ανάρτηση, λίγο πριν φύγει τόσο άδικα και πρόωρα απ’ τη ζωή.

«Παλεύουμε καθημερινά με την πυξίδα εμπρός-πίσω ή μέλλον-παρελθόν…
Τόσα ερωτήματα, τόσες αγωνίες για ό,τι το μέλλον υποκρύπτει…»

 

 

36 σχόλια:

  1. Ένας χρόνος πέρασε και για σένα με τα πάνω του και τα κάτω του. Ανησυχίες, προβληματισμός, άγχος και ...κορονοϊός! Να δούμε τι θα γίνει με τόσα που ο νέος χρόνος παρέλαβε από τον προηγούμενο. Καλοτάξιδο το νέο σου βιβλίο. Και καλός πολίτης ο γιος σου. Ο νέος χρόνος εύχομαι να καταγράψει θετικούς απολογισμούς
    Καλή συνέχεια Μαρία μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν το επαναλάβουμε αυτό του χρόνου (πρώτα ο Πανάγαθος), εύχομαι ειλικρινά να υπάρχουν περισσότερες θετικές λέξεις και μνήμες.
      Σ' ευχαριστώ για τις ευχές σου, Αννούλα μου!

      Διαγραφή
  2. Μαρία μου, εγώ σας ευχαριστώ. Που και σε αυτή την ιδέα, με ακολουθήσατε και κάναμε μαζί αυτό το ταξίδι ευγνωμοσύνης.
    Ήταν μια χρονιά, γεμάτη.... με πολλά γεγονότα, πολλά εκ των οποίων, δυσάρεστα.
    Ο πόλεμος, οι συνέπειες του, η υπόθεση της Πισπιρίγκου που μένει να δούμε πώς θα εξελιχθεί και πόσα ακόμα.
    Εύχομαι το 2023 να 'ναι καλύτερα τα πράγματα, αλλά τουλάχιστον σε κοινωνικό επίπεδο εξελίξεων και η σιωπή μας δεν βοηθά.
    Καλός πολίτης το παιδί. Και εύχομαι να μην έχει άλλα πάρε δώσε με ιούς και κορονοιούς.
    Καλοτάξιδο το βιβλίο σου Μαρία μου. Να αγγίξει και αυτό πολλές ψυχές όπως και τα προηγούμενα.
    Μακάρι ο απολογισμός ευγνωμοσύνης του '23 να 'χει λιγότερες αρνητικές λέξεις και να συνεχίσουμε και αυτή τη χρονιά, να βρίσκουμε λόγους ευγνωμοσύνης.
    Πολλά φιλιά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μακάρι βρε Μαρίνα μου...
      Τουλάχιστον καταγράψαμε τα αρνητικά μιας άσχημης χρονιάς, για να έχουμε ένα σημείο σύγκρισης με την επόμενη. Που εύχομαι κι εγώ ολόψυχα να έχει θετικό πρόσημο.
      Καλή συνέχεια σ' ό,τι "ερωτεύεσαι" Μαρινάκι μου 💝

      Διαγραφή
  3. Μου άρεσαν πολύ οι εικόνες που συνόδευαν τον κάθε μήνα. 😊 Καλοτάξιδο το βιβλίο σου και καλή θητεία στο γιο σου Μαρία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά Ειρήνη μου!
      Καλή χρονιά σού εύχομαι, με όλα όσα προσμένεις, να τα δεις να υλοποιούνται.

      Διαγραφή
  4. Έζησα μαζί σου γεγονότα της χρονιάς που πέρασε. Ήταν μια χρονιά με τεράστια
    κοινωνικά προβλήματα, που μας έκαναν να τιναζόμαστε κάθε φορά με έκπληξη!
    "Δεν μπορεί να συμβαίνει κάτι τέτοιο, δεν γίνεται" αναφωνούσαμε, μέχρι να έρθει
    το επόμενο, μεγαλύτερο ή τρομακτικότερο!
    Σημασία έχει ότι και από το σκοτάδι γεννιέται φως και ελπίδα. Καλοτάξιδο να είναι
    και αυτό το βιβλίο σου, Κανελλένια μου. Ενθουσιάστηκα στην ιδέα παντρέματος
    ποίησης και ζωγραφικής!
    Καλό υπόλοιπο του παιδιού στη θητεία του και μακριά από τον κόβιντ.
    Να είναι και η νέα χρονιά δημιουργική, με λιγότερα προβλήματα και περισσότερες
    ευκαιρίες για χαρά.
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Α ναι, αυτή τη φράση αναφωνούσα κι εγώ στην κάθε είδηση που μας βομβάρδιζε καθημερινά. Και τελειωμό δεν είχε αυτή η φρίκη...
      Αν όντως το τερματίσαμε, όπως λέγεται, ελπίζω να ξεκινήσουμε σιγά σιγά να μαζεύουμε τα κομμάτια μας και να συνέλθουμε. Θα δείξει...
      Φιλιά πολλά Αριστάκι μου!

      Διαγραφή
  5. Το καλύτερο μας το φύλαγες για το τέλος Μαρία μου!
    Καλοταξιδο το βιβλίο σου κι ελπίζω να σε ταξιδέψει μέχρι τα μέρη μας.
    Κατά τα άλλα, αισθάνομαι σαν να αιωρούνται πάνω από το κεφάλι μου, όλα τα δεινά του κόσμου κι όπου να ναι θα σκάσουν .
    Με το χιούμορ και τις δημιουργίες ξαποστένουμε για λίγο και ξανά προς τη δόξα τραβάμε.
    Καλή χρονιά και καλή δύναμη μάνα του φαντάρου .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θεού θέλοντος και ιού επιτρέποντος, λέμε ν' ανηφορίσουμε στην όμορφη πόλη σας.
      Να έχεις κι εσύ Ρένα μου μια γόνιμη και υγιή χρονιά!

      Διαγραφή
  6. Ο τρόπος παρουσίασης του ετήσιου απολογισμού σου ευγνωμοσύνης Κανελλάκι μου ήταν εκπληκτικός και πολύ πρώτος!👍 τον λάτρεψα!!
    Μας έβαζες το χιούμορ από την μία (ευτυχώς) και από άλλη έβγαινε η ευαισθησία σου, για ότι ανθρώπινο κοινωνικό ή προσωπικό πρόβλημα γεννούσε ο κάθε μήνας ξεχωριστά.
    Η ευγνωμοσύνη σου στον καθένα, μικρές αναλαμπές θετικότητας και ελπίδας.
    Καλοτάξιδο το καινούργιο γέννημα σου μάτια μου να αγκαλιαστεί από τους ανθρώπους και να μεταδώσει τα συναισθήματα που ένιωσες, μαζί με την παλέτα των χρωμάτων του!
    Καλή και χαρούμενη Χρονιά Κανελλακι μου σε προσωπικό επίπεδο με υγεία...σε γενικό, ας ανοίξουμε τις καρδιές μας στην μοναδική κινητήριο δύναμη... Στην αγάπη. Χρόνια Πολλά Σ.Λ. ❤

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ Ρουλάκι μου αγαπημένο!
      Μακάρι να έρθουν καλύτεροι απολογισμοί με στιγμές ανάπαυλας και χαράς.
      Το αξίζουμε άλλωστε (εντάξει, όχι όλοι) 😉
      ΣουΛού και κανένα μη φοβού 💗

      Διαγραφή
  7. Κάτι σαν Αλμανάκ ο απολογισμός σου, είπα και εγώ θα μάθαινα περισσότερα κουτσομπολιά, αλλά μπα, όσα έμαθα τον Σεπτέμβριο (χάρηκα αν και ήθελα και άλλο) χαχαχα χαίρομαι για το βιβλίο καλοτάξιδο και τέλος συμφωνώ με την Ειρήνη Νικολάου (? κάτσε να δω, ναι σωστά έγραψα το επίθετο) για τις εικόνες δίπλα σε κάθε μήνα.
    Άμα ο άνθρωπος έχει χιούμορ μπορεί να μας φιλέψει με πολλές αλήθειες.
    Αυτάααα Καλή δύναμη στη μάνα του Φαντάρου, αχμμ πότε απολύεται ?
    σε φιλώ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν περίμενες από 'δω να μάθεις κουτσουμπολιά, σώθηκες Μάνια μου!...
      Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου!
      Ο φαντάρος απολύεται γύρω στο Πάσχα, μαζί με κάποιους άλλους, ελπίζω, που μας έχουν κάνει τη ζωή καψόνι σωστό. Και ο νοών νοείτο...
      Φιλί αεριωθούμενο ✈🚀💖

      Διαγραφή
  8. Πρώτα πρώτα να σε συγχαρώ για το στήσιμο της εγγραφής σου. Υπέροχο! Θα μείνω στο νέο σου βιβλίο! Μια σημαντική είδηση, για όσους ασχολούνται με τη συγγραφή! Απ' ότι καταλαβαίνω είναι μια πολύ ιδιαίτερη δουλειά! Εύχομαι να είναι καλοτάξιδο κι εσύ να κάνεις πολλές παρουσιάσεις!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ένα τεράστιο ευχαριστώ για όλες τις υπέροχες ευχές σου, Βασίλη!
      Καλοτάξιδη να είναι η νέα μας χρονιά! Καλή επιτυχία στους στόχους σου!

      Διαγραφή
  9. Μαρία μου τη χρονιά που πέρασε ζήσαμε μέσα στην αγωνία, την αβεβαιότητα, οι ειδήσεις κάθε μέρα εφιαλτικές. Η ανασκόπησή σου μας τα θύμισε μήνα- μήνα. Από μικρές χαραμάδες μπαίνει λίγο φως για να φωτίσει την καθημερινότητα.
    Χάρηκα για το νέο βιβλίο σου. Θυμάμαι στη συνάντησή μας στον Πύργο που μου είχες πει πως το ετοίμαζες.
    Καλοτάξιδο λοιπόν και σε περιμένουμε για την παρουσίαση.
    Καλοτάξιδη να είναι και η νέα χρονιά με υγεία, χαρά και επιτυχίες.
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάθε βιβλίο που γεννιέται κρύβει και τη γλυκιά προσμονή μιας παρουσίασης εκτός των τειχών, κοντά σ' ανθρώπους που αγαπώ.
      Ελένη μου, σ' ευχαριστώ για τις ευχές σου και ανταποδίδω με όλη μου την αγάπη 💝

      Διαγραφή
  10. Και τι απολογισμός!
    Μια χαρά έκανες ένα συμμάζεμα όσων βιώσαμε, ώστε να μην ξεχνάμε και να είμαστε ετοιμοπόλεμοι...!
    Τρομερές γνωριμίες έκανε το καμάρι σου στο στρατό...:)) Πώς να μην πιάσει πανικό τη μάνα :)))
    Έλα μου, όμως που κάθε είδους "κοριοί" κάνανε επίθεση σε όλη την κοινωνία, μας τρελάνανε στα "τσιμπήματα" και είδαμε τον Ιησού φαντάρο! Ζήσαμε και εξακολουθούμε να βιώνουμε το παράλογο, χυδαίο και ανήθικο σε όλους τους τομείς και για τη συνέχεια ίδωμεν!
    Μπράβο σου για το νέο σου βήμα! Θεωρώ ότι είναι μια εξαιρετική ιδέα και αναμένω να τη δω υλοποιημένη!
    Η νέα χρονιά να είναι για σένα και τους αγαπημένους σου μια περίοδος πολλών ευτυχισμένων στιγμών και για τον τόπο μας μια αναγέννηση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό με τους κοριούς το σκέφτηκα κι εγώ, όταν ξέσπασε το σκάνδαλο με τις υποκλοπές. Μόνο που αυτός ο αρχικοριός δεν χρήζει φαρμακευτικής αγωγής...
      Μακάρι αυτή η χρονιά να φέρει λίγη αναγέννηση, το έχουμε απόλυτη ανάγκη.
      Σύμπαν, ακούς;

      Διαγραφή
  11. Το πρώτο πράγμα που ξεχώρισα, οπτικά Μαρία μου, ήταν οι χαριτωμένες εικόνες σου, που με τέλειο σατυρικό τρόπο "κούμπωναν" πάνω στην αγωνία και την προσμονή κάθε μήνα. Ομολογώ μια τέλεια έμπνευσή σου να το κάνεις.
    Περπατώντας, τώρα, μαζί σου στο διάβα του κάθε μήνα, συνάντησα την αγαπημένη μου φίλη, Μαρία! Με τις σαφέστατες πολιτικές και κοινωνικές αναφορές της, που βγάζουν διάπλατα την κοινωνική της ευαισθησία απέναντι στα δρώμενα της ζωής μας. Συνάντησα την ανθρώπινη Μαρία, με τους φόβους, τις αγωνίες, την οργή, την αγανάκτηση, τα σχέδια, την αγάπη της. Και τέλος ανέβηκα μαζί της στον τροχό του Λούνα παρκ με το νέο της βιβλίο. Το οποίο, περιμένω με αγάπη και μεγάλο ενδιαφέρον.
    Εύχομαι κορίτσι μου, το καλύτερο για το 2023, σε καλύτερα μονοπάτια και απολιγισμούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ βρε Γιάννη μου, με τον καλό σου το λόγο!...
      Μοιραία οι ζωές μας εξαρτώνται απ' αυτές τις κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις. Ας είναι λοιπόν η νέα χρονιά, η επανεκκίνηση και η ενδυνάμωση της κοινωνίας.
      Τις άπειρες ευχές μου για την οικογένειά σου και σ' εσένα προσωπικά!

      Διαγραφή
  12. Δεν θα σταθώ στα στραβά του χρόνου που πέρασε. Θα εστιάσω όμως σε αυτά που σε έκαναν να νιώσεις ευγνωμοσύνη. Αυτά τα μικρά, τεράστια, που σου έδωσαν χαρά, ανακούφιση, αισιόδοξη οπτική, καινούργια εμπειρία, στόχο, συγκίνηση. Κυρίως όσα σου έδωσαν και πήραν αγάπη. Γιατί τι άλλο από αγάπη είναι η ευγνωμοσύνη! Σου εύχομαι Μαρία μου να έχεις πάντα δίπλα σου ανθρώπους που αγαπάς και σ’ αγαπούν, να παίρνεις απ’ το χαμόγελό τους, να αντέχεις στα δύσκολα.
    Καλός πολίτης ο γιός σου, καλοτάξιδο το καινούργιο σου βιβλίο και πάντα επιτυχίες. Τις αξίζεις!
    Την αγάπη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι Αννίκα μου, όλα αυτά είναι το ισοζύγιό μας στη ζωή. Και πρέπει να διαθέτουμε τεράστια αποθέματα για να ανταπεξέλθουμε και να μη γίνουμε θηρία.
      Σ' ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου και μακάρι να πιάσουν τόπο.
      Κι η δική σου η χρονιά, να έχει τα χρώματα και την αύρα που προσδοκείς ♥

      Διαγραφή
  13. Αγωνίες και προβληματισμοί όπως σε όλους μας, που μέσα από τα προσωπικά μας βιώματα και ανησυχίες παρακολουθούμε και τα όσα γίνονται γύρω μας και η αγωνία συναγωνίζεται την ελπίδα στην ένταση και το μέγεθος! Καλός πολίτης ο γιος σου Μαρία μου, και καλή επιτυχία στο νέο σου βιβλίο! Εύχομαι να μειωθούν τα άγχη μας και η λύπη μας με τη νέα χρονιά! Ας είμαστε αισιόδοξοι! Καλή χρονιά και πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ σ' ευχαριστώ Μαίρη μου!
      Να είμαστε όλοι μας καλά και να είναι η χρονιά αυτή σαν μια μίνι-σκυτάλη αλληλεγγύης και αγάπης.

      Διαγραφή
  14. Τολμώ να πω Μαρία μου, πως ο απολογισμός σου, είχε για όλα τα γούστα και προπαντός διάθετε χιούμορ, πολύ το ευχαριστήθηκα!
    Ευχές αγάπης με πολλά πολλά ΑΦιλάκια να στολίσουν και το 2023!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το χιούμορ μάς σώζει, Στεφανία μου.
      Σ' ευχαριστώ για τις ευχές σου και σου στέλνω μια τεράστια Αγκαλιά αγάπης ♥

      Διαγραφή
  15. Μαρία μου, πραγματικά όλα τα συγκλονιστικά άσχημα γεγονότα της κοινωνίας μας στον απολογισμό σου. Όμως η ευγνωμοσύνη σου δείχνει πως μέσα και γύρω από τα άσχημα υπάρχουν και τόσα όμορφα που λες ρε γαμώτο δεν είναι μάταιη αυτή η ζωή. Και με χιούμορ όλα κάπως παλεύονται καλύτερα.
    Καλοτάξιδο το νέο σου βιβλίο!
    Μια καλύτερη χρονιά ευλογημένη με περισσότερο φως!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Nα 'σαι καλά Μαράκι μου!
      Καλή χρονιά να έχεις κι εσύ, με πολλά & ωραία κλικ στη μηχανή σου!

      Διαγραφή
  16. Θερμές γεναριάτικες ευχές για καλή χρονιά με υγεία, αλληλεγγύη, ψυχή βαθιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επίσης Ευρυτάνα! Οι ευχές σου και δικές μου προσδοκίες απ' τη νέα χρονιά.
      Καλή συνέχεια...

      Διαγραφή
  17. Καλη επιτυχία κι από εδώ Μαριώ μου! Καλοτάξιδο και το νέο βιβλίο και το νέο έτος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ Χριστίνα μου!
      Κυρίως γι' αυτό το "Μαριώ" 😊

      Διαγραφή
  18. Η τελευταία ατάκα όλα τα λεφτά ! Καλοτάξιδο και πάντα επιτυχίες σε ό,τι κάνεις. Σε πιστεύω θα πάει και αυτό σφαίρα στις πωλήσεις! Καλή χρονιά χωρίς παρατράγουδα για όλους μας!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι άλλο παρατράγουδο, δεν θα τ' αντέξω. Ας σοβαρευτούμε λιγάκι μήπως προλάβουμε ν΄αφήσουμε τίποτα όρθιο στα παιδιά μας.
      Ζουζού μου σ' ευχαριστώ πολύ που πέρασες από 'δω, στέλνω τις ευχές και τα φιλιά μου ♥ Καλή χρονιά, υγεία και καλοτυχία στην οικογένειά σου ♥

      Διαγραφή

Ευχαριστώ πολύ για τα σχόλιά σας.