Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2023

Απ’ την βιβλιοπαρουσίαση στο Χαλάνδρι

 “ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ με τα φτερά της τέχνης”




Το ημερολόγιο έγραφε 12 Φεβρουαρίου 2023 και παρά το τσουχτερό κρύο, ο Πολυχώρος 24γράμματα γέμισε με παρέες φίλων. Τελικά είχαμε προσέλευση μεγαλύτερη από κάθε προσδοκία κι ίσως να χρειαζόμασταν λίγο ακόμα χώρο και καρέκλες. Κατά τ’ άλλα, ήμασταν υπερπλήρεις. Ανεβασμένη διάθεση, συντροφικότητα, απρόσμενες συναντήσεις, και δύο εκ διαμέτρου αντίθετες ομιλίες από δύο εξαιρετικές γυναίκες που καθήλωσαν τους πάντες. Όλα αυτά, πλαισιωμένα απ’ τους πίνακες της Ρόζας, που αν και καθόλου φλύαρoι (όπως είπε η ίδια) μαγνητίζουν με τα χρώματα και τους συμβολισμούς τους. Η Ρόζα, μια μόνιμη ταξιδεύτρια σε μακρινούς και επικίνδυνους προορισμούς, είναι η επιβεβαίωση της ρήσης του Φλωμπέρ: “Τα ταξίδια μάς κάνουν ταπεινούς. Συνειδητοποιούμε πόσο μικροσκοπικός είναι ο χώρος που καταλαμβάνουμε σ’ αυτόν τον κόσμο”.



Για την Ρόζα και τα έργα της μίλησε η Γιάννα Ρίζου (Επισκέπτρια Υγείας) και αποδείχτηκε μια πολύ ενδιαφέρουσα προσέγγιση στα χρώματα και τα συναισθήματα, μέσα απ’ τα μάτια μιας ψυχολόγου. Ομολογώ πως ήταν η ευχάριστη έκπληξη της βραδιάς, αφού η Γιάννα κατέφτασε μόνο με το χαμόγελό της, δίχως σημειώσεις, αφουγκράστηκε το χώρο και τους ανθρώπους και ξεδίπλωσε τα «χαρτιά» της. Θα το διαπιστώσετε κι εσείς, αν παρακολουθήσετε το βίντεο της παρουσίασης.

Η χαρισματική ποιήτρια της νέας γενιάς Αλεξία Καλογεροπούλου, δημοσιογράφος & διαχειρίστρια του BookSitting.gr μίλησε για το βιβλίο και τα ταξίδια που κάνει ο αναγνώστης με όχημα τις λέξεις και τις εικόνες.

Ολόθερμα ευχαριστώ τους φίλους που ήρθαν, αλλά κι αυτούς που βρέθηκαν κοντά μας νοερά κι έστειλαν τις ευχές τους με συγκινητικά μηνύματα. Σταθερά και έμπρακτα υποστηρικτικοί οι καλοί μας φίλοι μπλόγκερς Γιάννης (Πιτ) και Γλαύκη, για τους οποίους αισθάνομαι και δηλώνω ευγνώμων. Ιδιαίτερα ευχαριστώ τον Άρη Άλμπη, τον εκλεκτό ποιητή της μπλογκοπαρέας μας και όχι μόνο, που είχε την καλοσύνη να προμηθευτεί και να διαβάσει απ’ τους πρώτους το βιβλίο και να καταθέσει την κριτική του που είναι πάντα ευπρόσδεκτη και βαρύνουσας σημασίας για μένα.



Αν ένα βιβλίο σαλπάρει με τέτοιους καλούς οιωνούς, λίγη σημασία έχει ο προορισμός. Σταθερή του αξία είναι οι ταξιδευτές που θα έχει συντροφιά του και η εκπλήρωση του ονείρου που έγινε πραγματικότητα.



Σαν υστερόγραφο, ένα τεράστιο ευχαριστώ στον εκδοτικό οίκο 24γράμματα και στον Γιώργο Δαμιανό για τις κατευθυντήριες οδηγίες του, τις πολύτιμες συμβουλές και την αγάπη που προσφέρει διαρκώς στη συγγραφική του ομάδα.

To βίντεο της παρουσίασης, εδώ

23 σχόλια:

  1. Nαι, ήταν όμορφα, Μαρία μου. Ευτυχώς όλα πήγαν καλά, τα απρόοπτα άλλων περιπτώσεων έλειψαν και κατόρθωσα να δώσω το "παρών" σε μια εκδήλωση, της οποίας το άρωμα, για μια ακόμα φορά, αγάπησα και με γέμισε.
    Γέμισα από αυτό το υπέροχο και μοναδικό άρωμα μιας φωλιάς βιβλίου και τέχνης, που τόσο λείπει απ' τις γειτονιές της πόλης μας. Γέμισα από βιβλία, πίνακες ζωγραφικής, ανθρώπους που διψούν για να διαβάσουν και να χαρούν.
    Γέμισα από τις παρουσίες σας, ένα πάνελ εκλεκτό, ταπεινό, μετρημένο, ουσιαστικό. Ένα πάνελ γεμάτο γυναίκες, που κάθε μια έδωσε το δικό της στίγμα. Εσύ με τη Ρόζα, οι δημιουργοί, οι συγγραφείς και τα δύο άλλα κορίτσια παρουσιάστριες.
    Ουσιαστική η συμμετοχή του αεικίνητου Γιώργου Δαμιανού, ενός ανθρώπου, που σέβεται τον εκδοτικό χώρο και στηρίζει δημιουργούς. Ουσιαστική επίσης και αθόρυβη η συμμετοχή του "ήρωα", Γιώργου, που από τα παρασκήνια, είχε το τεχνικό μέρος του ήχου.

    Ήταν όλα πολύ όμορφα, Μαρία μου και μακάρι να έχουμε να πηγαίνουμε σε τέτοιες εκδηλώσεις.
    Το βιβλίο θα το χαρώ στη συνέχεια και θα επανέλθω δριμύτερος. Σάς εύχομαι το καλύτερο, κορίτσι μου και όμορφο πέταγμα στα όνειρά σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μια μικρή διορθωσούλα αν μου επιτρέπεις, Γιάννη. Ο παρασκηνιακός "ήρωας" είναι ο Χρήστος 😉 Όσο για την παρουσία σας, ήσασταν ένα υπέροχο κοινό που κάθε γραφιάς θα επιθυμούσε να έχει.
      Ένιωσα ότι ήσασταν αδιαλείπτως συνδεδεμένοι μαζί μας και είμαι ευγνώμων γι' αυτό!
      Μια γλυκιά καλημέρα, Γιάννη μου.

      Διαγραφή
    2. Ω συγγνώμη για τη γκάφα μου, Μαρία μου! Μη δίνεις σημασία, άτιμο ...αλτςχάιμερ. Ζητώ συγγνώμη και εκ μέρους του Χρήστου.

      Διαγραφή
    3. Κανένα απολύτως πρόβλημα, Γιάννη μου 🙂

      Διαγραφή
  2. Αισθάνομαι τη χαρά σου και χαίρομαι κι εγώ μαζί σου. Διότι μπορεί η γραφή να είναι μια διαδικασία ψυχής, μια διαδικασία ίασης πολλές φορές αλλά όλοι έχουμε τη θεμιτή φιλοδοξία να διαβαστούμε απ' όσο περισσότερο κόσμο γίνεται. Κι όταν μια αίθουσα γεμίζει, από κόσμο που μας εκτιμά, τότε αυτό από μόνο του αξίζει.
    Καλή συνέχεια, Μαρία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ασυζητητί τεράστια αξία.
      Αξιωθήκαμε να το ζήσουμε κι αυτό.
      Ευγνώμων και για όλους εσάς που στείλατε τη θετική σας αύρα.
      Καλή συνέχεια στη μέρα σου, Βασίλη.

      Διαγραφή
  3. Μπράβο Μαρια μου ΄πάντα τέτοιες λαμπρές στιγμές, γιατί και η παρουσίαση του βιβλίου σας επιτυχία είναι.
    Καλοτάξιδο να είναι γιατί αξίζεις
    Καλή επιτυχία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η φράση του Φλωμπέρ: “Τα ταξίδια μάς κάνουν ταπεινούς. Συνειδητοποιούμε πόσο μικροσκοπικός είναι ο χώρος που καταλαμβάνουμε σ’ αυτόν τον κόσμο”, χρωμάτισε άψογα την ατμόσφαιρα που αισθάνθηκα ότι ζήσατε. Ζήλεψα λιγάκι που δεν ήμουν εκεί αλλά η ανάρτηση σου Μαρία, μου έδωσε πολλά τόσα όσα για να είμαι σίγουρη πως το βιβλίο σου, είναι ήδη καλοτάξιδο!
    ΑΦιλάκια γιορτινά, καρδιάς και χαμογελαστά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η αλήθεια είναι πως θα ταίριαζες απόλυτα στην ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε εκείνο το βράδυ, Στεφανία μου. Εκτός απ' τον υπέροχο διάκοσμο με τα εικαστικά, δημιουργήθηκε και μια υπερβατική χροιά που μας έβαλε σε διαφορετικά μονοπάτια σκέψης.
      Την επόμενη φορά, ίσως τα καταφέρουμε 😉
      Καλή σου μέρα!

      Διαγραφή
  5. Μπράβο Μαρία μου! Κάθε παρουσίαση να γεμίζει την ψυχή σου, με πιο πολλή χαρά κάθε φορά.
    Κάθε επιτυχία στο βιβλίο σου, στο ταξίδι του, για να αγγίξει ψυχές.
    Πολλά φιλιά Μαρία μου.
    Καλό ξημέρωμα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Με τέτοιες όμορφες παρέες μια ελπίδα αχνοφέγγει, μια πόρτα ανοίγεται στον κόσμο που συνορεύει με τα όνειρα. Η ποίηση και η τέχνη των χρωμάτων έχουν αυτή τη δύναμη σε νοήματα και ουσία. Έτσι χτίζουμε τη δική μας μνήμη. Κρίμα που το έχασα, μα πάντα ελπίζω σε μια άλλη ευκαιρία.
    Μαρία μου, απ' την καρδιά μου, κάθε επιτυχία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ κι εγώ απ' την καρδιά μου, Αννίκα μου!
      Είσαι, όπως συνήθως, απόλυτα εύστοχη στο σχολιασμό σου.
      "Χτίζουμε μνήμες"...

      Διαγραφή
  7. Όταν η έκδοση ενός ωραίου βιβλίου γίνεται και αιτία μιας πνευματικής συνεύρεσης, μεγεθύνεται η αξία που περικλείεται στη συγγραφή. Δίνεται η ευκαιρία ν’ ακουστούν εντυπώσεις – προεκτάσεις των όσων αποκόμισε κάποιος από την ανάγνωση.
    Με δεδομένη τη βαριά ατμόσφαιρα που επικρατεί εδώ και πολύν καιρό στα τεκταινόμενα της χώρας μας, τέτοιες πρωτοβουλίες μοιάζουν με οάσεις.
    Καλή συνέχεια, Μαρία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όπως ακριβώς τα λες, Άρη. Ήταν μια χαραμάδα φως στη διάθεση και στην ψυχολογία μας.
      Να είσαι καλά και πάλι σ' ευχαριστώ απ' την καρδιά μου!

      Διαγραφή
  8. Παρακολουθώντας το βίντεο Κανελλάκι μου η ζεστασιά της όμορφης και ενδιαφέρουσας συντροφιά σας, έτσι την ένιωσα, έφτασε πετώντας νοερά μέχρι εδώ κάτω στην Κρήτη.
    Είμασταν εκεί, ακούγοντας το πόσο όμορφα λόγια ειπώθηκαν για αυτήν την σύμπραξη λόγου και τέχνης, που πορεύτηκαν δίπλα δίπλα και πέταξαν χωρίς σύνορα να δοκιμάσουν τα φτερά τους.
    Σε αυτά τα φτερά εύχομαι να πάνε όσο γίνεται ψηλότερα Κανελλάκι μου γλυκό. Σ.Λ. ❤

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εδώ ταξιδέψαμε ως την Ιαπωνία, σιγά μην δεν ερχόμασταν Κρήτη ✈✈✈
      Ρούλα μου αγαπημένη, αν έφτασε ως εκεί η ζεστασιά της παρουσίασης, να ξέρεις πως είχε ήδη φτάσει εδώ η ζεστασιά η δική σου.
      Σ' ευχαριστώ από καρδιάς 💝

      Διαγραφή
  9. Πάντα τέτοια ταξίδια, Μαρία μου. Γεμάτα ζεστασιά, αποδοχή και φίλους!
    Καλοτάξιδο κι αυτό το βιβλίο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μαρία μου, τώρα πήρα είδηση την ανάρτηση!
    Ήταν μια αυθόρμητη γεμάτη τρυφερά χρώματα και μετρημένες λέξεις με πλούσια νοήματα ετούτη η συνάντηση!
    Κύλησε σαν νεράκι, στην οποία έβαλαν όλοι από ένα χεράκι...:))
    Πέρα από τα αστεία μου, περάσαμε πολύ όμορφα για ακόμη μία φορά κι εύχομαι (και από εδώ) να έχει ετούτο το "παιδί" σου μία επιτυχημένη πορεία!
    Αν και περισσότερη σημασία έχει η πορεία που έκανες ήδη εσύ - και η Ρόζα - μέχρι να ολοκληρωθεί! Αυτό το μέρος του ταξιδιού έχει να προσφέρει πολλά στον δημιουργό!
    Εύχομαι να τολμάς και να κάνεις κάθε φορά ό,τι γουστάρει η ψυχή και το πνεύμα σου! Έτσι αξίζει!
    Φιλιά πολλά!
    Υ.Γ.
    Είχαμε δεν είχαμε βγήκαμε και φώτο... :Ρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ για την τιμή και τη χαρά που μου έδωσε η παρουσία, Γλαύκη μου ♥

      ΥΓ. Και γιατί να μη βγούμε παρακαλώ; Μια χαρά πλάτη έχουμε και για το στιλπνό μαλλί, δεν το συζητώ... Θεά!

      Διαγραφή
  11. Kαλοτάξιδο.
    Συγχαρητήρια και πάντα με ποιοτική έμπνευση και για τα επόμενα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ευχαριστώ πολύ για τα σχόλιά σας.