Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2023

«Τα χάπια σου, τα πήρες;»

 


Ήταν η καθιερωμένη ‘καληνύχτα’ τους λίγο πριν κλείσουν αποκαμωμένοι τα βλέφαρά τους και παραδοθούν στις αγκάλες του Μορφέα. Κι ας το ήξεραν καλά κι οι δυο τους πως ακολουθούσαν κατά γράμμα τις οδηγίες των γιατρών. Πιεσόμετρο, φάρμακα, γιαουρτάκι με λίγα λιπαρά και συγκινήσεις με ρέγουλο, ήταν η απαράβατη καθημερινότητά τους. Παρέα μ’ ένα παλιό μπαστούνι από ξύλο κρανιάς, ψηλόκορμο σαν τον Φιλάρετο, στηριγμένο στην αλουμινένια περπατούρα της Δαφνούλας του. Στην είσοδο της μικροσκοπικής γκαρσονιέρας τους, χωμένης σ’ ένα απ’ τα τεράστια συγκροτήματα γκρίζων πολυκατοικιών στο κέντρο της πόλης.

Θα σφηνώσει την κουβέρτα τρυφερά γύρω απ’ τους ώμους της, να μη βρει χαραμάδα η παγωνιά να τρυπώσει στο γέρικο κορμί της, κι αυτή θα κουρνιάσει στην αγκαλιά του και θα του υπενθυμίσει το ταξίδι που έχουν σ’ εκκρεμότητα και που όλο το αναβάλλουν και πως αύριο που θα έχει λιακάδα, είναι πρώτης τάξεως ευκαιρία να πάνε ως εκεί. Θα της υποσχεθεί πως, αν ξημερωθούν κι έχουν δυνάμεις, θα πάρουν τα μπαστούνια τους και θα σύρουν τα βήματά τους ως την πλατεία. «Θα σε κεράσω και ρυζόγαλο απ’ το Πελίτ», θα της ψιθυρίσει στο ημίφως κι αυτή θα του γκρινιάξει πως θα τους ανέβει πάλι το ζάχαρο με τα καμώματά του αυτά. Κι όλο θα κουκουβίζει πλάι του, με τα πόδια της διπλωμένα μέσα στα δικά του, παλιά συνήθεια κι αυτή, από τότε που τουρτούριζαν στις υγρές χαμοκέλες της νιότης τους και ζεσταινόντουσαν απ’ τα χνώτα τους και μια λάμπα πετρελαίου.

Αν είχε όντως λιακάδα την επόμενη μέρα, θα ξεροστάλιαζαν ολημερίς στο σκουροπράσινο παγκάκι της πλατείας. Άραγε να ήταν ακόμα σκαλισμένα τα ονόματά τους στο ροζιασμένο ξύλο; «Με τόσα στρώματα βερνίκι που θα το ’χουν περάσει, θα έχουν σβήσει πια» θα της έλεγε στη διαδρομή. «Και τι μ’ αυτό;» θα του αποκρινόταν με πείσμα, «εμείς έχουμε τις μνήμες μας που δεν τις σβήνει κανένα βερνίκι!»

Αν είχε λιακάδα την επόμενη μέρα, θα γινόντουσαν ξανά δυο ερωτευμένα παιδιά που διεκδικούν αδιαπραγμάτευτα την ευτυχία τους. Θα αντάλλαζαν πεταχτά φιλιά και όρκους αγάπης και θα ξανασκάλιζαν τα ονόματά τους στο παγκάκι, κάτω απ’ το ασημένιο φως του φανοστάτη. Η διαδρομή ως την πλατεία, μια ευθεία δρόμος που παλιά την έκαναν με γρήγορες δρασκελιές, τώρα φάνταζε σαν μια οδύσσεια που ήθελε υπομονή και κουράγιο. «Όσο μπορείτε, να περπατάτε» ήταν η συμβουλή του γιατρού. Κι άντε να του εξηγήσεις τώρα του επιστήμονα πως τα ρημαγμένα πόδια κρέμονται σαν βαλσαμωμένα κούτσουρα στα γέρικα κορμιά. Πόδια που πενθούν για όσα δεν πρόλαβαν να περπατήσουν, πόδια που δεν πάτησαν ποτέ σε ηλιόλουστες λεωφόρους, παρά μονάχα σε καρόδρομους με αγκάθια και αγριόπετρες.

Ευτυχώς που δεν είχε λιακάδα την επόμενη μέρα. Άνοιξαν οι ουρανοί και ξέπλυναν με τα δάκρυα του Θεού τις ανομίες των ανθρώπων. Κομμένοι κορμοί δέντρων, λαμαρίνες θεόρατες που έκλειναν την πρόσβαση στην πλατεία, ξεριζωμένα παγκάκια, αποκεφαλισμένοι φανοστάτες, σκουριασμένες παιδικές κούνιες και ξεριζωμένα αγριολούλουδα απ’ τα άρβυλα των φρουρών της τάξης. Όλα τα συντρίμμια που είχαν αφήσει πίσω τους οι ταχυμεταφορείς της ανάπτυξης, έγιναν μια άμορφη μάζα φθαρτών υλικών.

Μανταλώσανε το παράθυρο να μη γλιστρήσει η βροχή απ’ τα φουσκωμένα κουφώματα. Οι αφίσες στον αντικρινό τοίχο μούλιασαν. Ένα παιδί είχε γράψει με κατακόκκινη μπογιά χτες βράδυ το σύνθημα. «ΑirBnb παντού – Γείτονες πουθενά». Πάνω στο κομοδίνο, το τικ τακ του ρολογιού ακούγεται σαν χαλασμένη βρύση που ξερνάει τις τελευταίες σταγόνες της κλεψύδρας. Σύμβαση ορισμένου χρόνου κατάντησαν τη ζωή. «Κι αυτοί οι συνταξιούχοι, δεν πεθαίνουν κιόλας… ζούνε αρκετά χρόνια μετά τη συνταξιοδότησή τους» όπως είχε πει κάποτε κι ένας πολιτικός γυρολόγος.

«Τα χάπια σου, τα πήρες

Σαν το φυλλαράκι που έπεσε ηττημένο απ’ το κομμένο δεντρί της πλατείας, ακούστηκε η φωνή της. Πού πήγε και θυμήθηκε βραδιάτικα το παραπονιάρικο ηπειρώτικο που τραγουδάγανε παλιά στο κουζινάκι τους;

Αλησμονώ και χαίρομαι, θυμιούμαι και λυπιούμαι,
θυμήθηκα την ξενιτιά και θέλω να πααίνω.

 


ëΗ συμμετοχή μου στο δρώμενο «Στείλε μήνυμα» που οργανώνει η Mαίρη στη ΓΗΙΝΗ ΜΑΤΙΑ της. Μια εικόνα και μια ιστορία, όπως ο καθένας μας την εμπνέεται και την εκφράζει. Η συγκεκριμένη είναι αφιερωμένη σε κάτι «πεισματάρηδες και κακομαθημένους συνταξιούχους» που αντί να πάνε να πεθάνουν, αυτοί κάθονται και αγαπιούνται. Οι αθεόφοβοι!...

33 σχόλια:

  1. Μαρία μου τόσο όμορφα έδωσες το μήνυμα και τη σημασία της αγάπης! Τόνισες τις μνήμες που μας δημιουργούν μια ψευδαίσθηση, πως ο κόσμος που αγαπήσαμε υπάρχει ακόμα, κι έτσι αντέχουμε το σκληρό και στεγνό ΄΄σήμερα''! Και οι αγάπη συνδετικός κρίκος και λίπασμα για τις ρίζες μας, δίνει νόημα στην ύπαρξή μας! Πόσο υπέροχα το παρουσίασες! Σ' ευχαριστώ! Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όπως ακριβώς τα περιγράφεις, Μαίρη μου. Ο μικρόκοσμος των μεγάλων, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια. Απ' τα "περήφανα γηρατειά", περάσαμε στην εποχή που ακούγονται φωνές και γράφονται άρθρα περί ευθανασίας των υπέργηρων, αφού δεν αποτελούν χρήσιμο και παραγωγικό κομμάτι της κοινωνίας (!)
      Σ' ευχαριστώ για την αφορμή που μας έδωσες και καλή συνέχεια στο δρώμενό σου!

      Διαγραφή
  2. Μαρία μου περιέγραψες την..καθημερινότητα μου..Πήρες τα χάπια σου του λέω...- Εσύ τα πήρες μου απαντάει...Τον κυνηγώ με το μπαστούνι να φορέσει την ζακέτα του..- Χάλασε ο καιρός έβγαλε κρύο..- Τα βραδινά χάπια μη ξεχνάς...Υπέροχη ανάρτηση, τόσο τρυφερή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ μωρέ Γεωργία... Ακόμα και στα σχόλιά σου κρύβονται όλες οι ουσίες και οι νοστιμιές της αγάπης και της συντροφικότητας. Να είσαι καλά! Πολύ με συγκίνησαν τα λόγια σου ♥

      Διαγραφή
  3. Τί όμορφα που παρουσίασες την αγάπη και το νοιάξιμο σ αυτή την ηλικία, Μαρία μου!
    Τα χρόνια περνούν μα η αγάπη μένει.
    Την ίδια εικόνα διάλεξα κι εγώ.
    Φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να που συναντήθηκαν και πάλι οι σκέψεις μας, Ρένα μου. Ευλογία να περνούν τα χρόνια και να να μένει αλώβητη η αγάπη. Θέλει τέχνη και μεράκι. Τα ξέρεις εσύ καλύτερα, τι να σου λέω τώρα εγώ;

      Διαγραφή
  4. Από την μια έχουμε την αγάπη, μεταξύ δύο ανθρώπων που πορεύτηκαν στην κοινή ζωή του, αποκαμωμένοι από την πραγματικότητα, "μετανοημένοι" για όσα δεν πρόλαβαν, ικανοί όμως για μικρά όνειρα ακόμη. Κι από την άλλη, την ασχήμια της εποχής μας, την αποξένωση των πόλεων μας, την σκληρότητα των ανάλγητων. Αν ένιωσα κάτι σε αυτήν την όμορφη εγγραφή, είναι η τρυφερότητα που υπάρχει ανάμεσα στους πρωταγωνιστές σου και την πικράδα της στιγμής, που αντιλαμβάνεσαι την ματαιότητα του κόσμου αυτού.
    Την καλημέρα μου, Μαρία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Aν σκεφτείς πως ακόμα και τα νέα παιδιά έχουν λυγίσει σήμερα απ' τη δυσβάσταχτη πραγματικότητα, έχουν ματαιώσει όνειρα και στόχους, τότε φαντάσου τη δυσκολία επιβίωσης για την τρίτη ηλικία. Άνθρωποι που στοχοποιήθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας και που χάθηκαν κατά χιλιάδες στα νοσοκομεία, αβοήθητοι οι πιο πολλοί, αφού γινόταν διαλογή ανάλογα με την ηλικία. Βασίλη, σ' ευχαριστώ για τον πάντα εύστοχο σχολιασμό σου!

      Διαγραφή
  5. Τι τρυφερό κείμενο Μαρία μου. Πόσο όμορφο να φτάνεις ως τα βαθιά γεράματα με τον σύντροφο που αγάπησες και πέρασες μια ολόκληρη ζωή μαζί του.
    Σήμερα ζούμε σε μια εποχή που τα έχουμε ισοπεδώσει όλα. Ξεχάσαμε να αγαπάμε και να σεβόμαστε.
    Ωστόσο υπάρχουν και τα φωτεινά παραδείγματα όπως το ζευγαράκι της ιστορίας σου.
    Καλή σου μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ας ρίχουμε τους προβολείς μας σ' αυτά τα "φωτεινά παραδείγματα" που υπάρχουν τριγύρω μας, για να κρατάμε κόντρα στα δύσμορφα που μας έχουν κατακλύσει.
      Ελένη μου, σ' ευχαριστώ πολύ!

      Διαγραφή
  6. Πολύ τρυφερή η ιστορία σου με αιχμές βέβαια για την σκληρή πραγματικότητα.
    Κι αυτοί οι γέροι να μην πεθαίνουν!!! Γι αυτό θα τους βάλουν να δουλεύουν ως τα 80 και βλέπουμε!!
    Όμορφο κείμενο γεμάτο αγάπη. Αυτό είναι πραγματική αγάπη, να γερνάς με τον σύντροφό σου παρέα. Και να θεωρείς τυχερό τον εαυτό σου που γερνάτε παρέα, έτσι;
    Μπράβο σου
    Καλημέρα Μαράκι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ζητούμενο για τους φωστήρες τεχνοκράτες μας (δεν θα γεράσουν κι αυτοί κάποτε;), είναι να δουλεύουμε μέχρι τελικής πτώσης και να αποχωρούμε ησύχως, δίχως να επιβαρύνουμε το κράτος με συντάξεις και φάρμακα. Όσο απάνθρωπο κι αν ακούγεται, είναι η οδυνηρή πραγματικότητα. Ο ηλικιακός ρατσισμός, μαζί με όλους τους άλλους, ανθεί και βασιλεύει, Άννα μου.
      Την καλησπέρα μου και σ' ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο!

      Διαγραφή
  7. «…πόδια που δεν πάτησαν ποτέ σε ηλιόλουστες λεωφόρους, παρά μονάχα σε καρόδρομους με αγκάθια και αγριόπετρες».
    Και τώρα που θα τους έπρεπε να περπατούν με άνεση σε ήσυχα δρομάκια φιλικής γειτονιάς, σέρνουν με δυσκολία τα βήματά τους και τις σκέψεις τους.
    Δυνατό κείμενο, γραμμένο με τη γνωστή τρυφερότητά σου Μαρία. Καθόλου φανταστικό όμως, δεμένο στη μουντή επικαιρότητα της πόλης.
    Πάντως οι φιλάνθρωποι επιδοματοφόροι εξήγγειλαν και πάλι την ελεημοσύνη τους στους αναξιοπαθούντες. Οι «ταχυμεταφορείς τής ανάπτυξης» και της επενδυτικής βαθμίδας δεν παύουν να εκδηλώνουν
    την ευαισθησία τους…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Σκοτώνουν τα άλογα όταν γεράσουν" και η ζωή μας έχει γίνει ένα ριμέικ της ταινίας. Κι όποιος αντέξει...
      Σ' ευχαριστώ πολύ Άρη για την παρουσία και τον σχολιασμό σου!

      Διαγραφή
  8. Ανθρώπινο, τρυφερό, ρεαλιστικό και πολύ συγκινητικό το γραπτό σου, Μαρία μου!
    Αυτός ο "πολιτικός γυρολόγος", που ανέφερες, είμαι σίγουρη ότι θα σκεφτόταν το ίδιο και για τους δικούς του γονείς, για τόση πανθρωπιά και κυνικότητα μιλάμε πλέον. Να είσαι σίγουρη ότι είναι πολλοί που σκέφτονται έτσι , ακόμη ότι οι ηλικιωμένοι δεν έχουν δικαίωμα σε τίποτα από όσα έχουν σχέση με τη ζωή.
    Ευτυχείς κι ευλογημένοι όσοι βρίσκονται σε αυτή την ηλικία κι έχουν ανθρώπους δίπλα τους που τους αγαπούν και τους φροντίζουν. Πόσο περισσότερο αν έχουν τους συντρόφους τους και είναι ακόμη ενωμένοι με βαθιά αγάπη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τυχεροί όντως όσοι αξιώνονται να γερνούν συντροφιά και να έχουν ο ένας τον άλλο. Όσο για τους γυρολόγους που αλλάζουν πολιτικά μαγαζιά σαν τα πουκάμισά τους, μόνο η χλεύη μας τους αξίζει.
      Γλαύκη μου, σ' ευχαριστώ πολύ!

      Διαγραφή
  9. Σπάνια πια αυτή η αγάπη και η συμπόρευση. Ο εγωισμός του σήμερα, χωρίζει ευκολότερα τα ζευγάρια και οι άνθρωποι "μαθαίνουν" την εφήμερη καλοπέραση και την "ανεξαρτησία", γιατί οι σχέσεις θέλουν δουλειά και ο άνθρωπος του σήμερα έχει εθιστεί στο εύκολο και στο γρήγορο.
    Με συγκίνησε Μαρία μου η συμμετοχή σου, γιατί ναι μεν ήταν ρεαλιστικό, αλλά ήταν και τρυφερό. Και αυτή η τρυφερότητα εκλείπει στις μέρες μας, γιατί δεν "πουλάει".
    Όσο για τους πολιτικούς και την στάση τους προς τους συνταξιούχους, δεν νομίζω πως υπάρχουν λόγια.
    Σε ευχαριστούμε για τους προβληματισμούς που τόσο περίτεχνα μας έδωσες.
    Πραγματικά υπέροχη η συμμετοχή σου.
    Πολλά φιλιά Μαρία μου. Καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πόσο δίκιο έχεις για τις σχέσεις, Μαρίνα μου. Αν και κατά πολύ νεώτερη, τοποθετείς τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση.
      Σ' ευχαριστώ από καρδιάς για τα λόγια σου!

      Διαγραφή
  10. Για το πείσμα αυτού του γυρολόγου Κανελλάκι μου μέχρι τα 100 θα φτάσουμε, τι τα λεφτά του τρώμε; μιλάω στον πληθυντικό, αν και υπάρχουν άτομα ηλικιωμένα που δεν έχουν σύνταξη αλίμονο τους...Ευτυχώς έχουν να τους κρατά το ροζιασμένο χέρι του συντρόφου τους και να του θυμίζουν να πάρουν τα χάπια τους.
    Κάτι παγκάκια πόσες τέτοιες ιστορίες θα είχαν να μας πουν Κανελλάκι ,μου!
    Η δική σου ιστορία ύμνος στην αγάπη στην συντροφικότητα και στο μαζί από την μία και από την άλλη, η αδιαφορία του κράτους σε όλο της το μεγαλείο για τους ηλικιωμένους!
    Οπως εσύ ξέρεις να μας συγκινείς κάθε φορά . Την αγάπη μου. ΣΛ. ❤

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μη σ' ακούσει μόνο ότι πάμε για 100, γιατί θα βάλουν κανένα νέο χαράτσι (φόρος προστιθέμενης ηλικίας, τύπου) 😀
      Κι αυτά τα παγκάκια... όντως έχουν ακούσει τόσες ιστορίες ανθρώπων, τόσους αναστεναγμούς, τόσα βάσανα και χαρές. Αν είχαν μιλιά...
      ΣΛ θα χάραζα στο δικό μας το παγκάκι πάντως...

      Διαγραφή
    2. 🤗☂🌂🌧 βροχούλα απόψε εδώ επιτέλους!΄΄

      Διαγραφή
  11. Τι όμορφο, τρυφερό, συγκινητικό το κείμενό σου Μαρία μου! Η δύναμη της αγάπης που γίνεται έγνοια, τρυφερότητα, που χτίζεται στο ¨μαζί¨ , που πέρασε ίσως από πυρωμένο σίδερο κι ακόμα κρατάει, αυτή η αγάπη είναι η ουσία στη ζωή και κρατάει ως τα βαθιά γεράματα. Τι όμορφο τα μάτια να εκπέμπουν ακόμη το φως της νιότης. Άμποτε……
    Υπέροχη η συμμετοχή σου Μαρία μου!!!
    Καλό ξημέρωμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επειδή οι πιο παλιοί ξέρανε καλά από "χτισίματα", η κοινωνία μας κρατάει ακόμα κάποιες αντιστάσεις στην απόλυτη ισοπέδωση. Σ' ευχαριστώ πολύ Αννίκα μου! Άμποτε να νικήσει η αγάπη στο τέλος...

      Διαγραφή
  12. Πολύ όμορφη η ιστορία σου Μαρία μου ,συγκινητική, ανθρώπινη, με ευαισθησία για την πιο δύσκολη ηλικία του ανθρώπου από πλευράς προβλημάτων υγείας και ταλαιπωρίας που έρχεται παράλληλα να τονίσει και την δύσκολη εποχή που διανύουμε .με τα μύρια όσα προβλήματα που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή ,την ακρίβεια , και την ανικανότητα της κρατικής μηχανής για την αντιμετώπισή τους.
    Συγχαρητήρια και καλή συνέχεια!!!
    Πολλά φιλιά.!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ, Μαρία μου!
      Η Μαίρη μάς έδωσε μια θαυμάσια αφορμή για να μοιράσουμε ιστορίες και να μοιραστούμε προβληματισμούς και συναισθήματα.

      Διαγραφή
  13. Αχ αυτό σου το συγκεκριμένο είδος γραφής και εστίασης. Αυτό το συναισθηματικό σοκ με το ύφος σου, Μαρία, το είχα πρωτοπάθει με τους "Βίους". Εκεί έκλαιγα πραγματικά διαβάζοντάς το. Δεν ξέρω από πού ακριβώς πηγάζει το χάρισμά σου, γιατί για χάρισμα πρόκειται, να μιλάς με τέτοια φόρτιση για την τρίτη ηλικία. Δεν ξέρω, ειλικρινά το χάνω αυτό! Είναι σαν να τρυπώνεις στην ψυχή τους, σαν να τους διαβάζεις με ένα μοναδικό τρόπο. Σαν να μιλάς τη γλώσσα της καρδιάς τους. Σε ευγνωμονώ για αυτό, Μαρία μου.
    Και, όντας ειλικρινής, και εγώ αυτή την εικόνα είχα εστιάσει να γράψω το αφήγημά μου. Και λέω τώρα: "Τι να πεις βρε Γιάννη! Μετά από αυτό το διαμαντάκι της Μαρίας, τι έχεις να πεις βρε άνθρωπε!"
    Κάτι τέτοια μάς κάνεις, καλή μου φίλη.
    Σε ευχαριστούμε πολύ, ειλικρινά.
    Τα φιλιά μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είναι χάρισμα, αρκεί να παρατηρείς τα βλέμματα των ανθρώπων και να "μπαίνεις στα παπούτσια τους". Και ανυπομονώ να διαβάσω την αντίστοιχη ιστορία σου που θα μας περπατήσει στα δικά σου μονοπάτια συγκίνησης, είμαι βέβαιη γι' αυτό.
      Περιττό να σου πω πόσο με τιμούν τα λόγια σου (πάλι)...

      Διαγραφή
  14. Πόσο συγκινήθηκα και πόσο ταυτίστηκα με την ιστορία σου Μαρία μου, δεν λέγεται. Εικόνες μου έφερε στο νου από τους γονείς μου, όταν καθόμουν στην άκρη και τους παρατηρούσα πώς μιλούσαν μεταξύ τους και πώς συμπεριφέρονταν. Κινήσεις, σκέψεις, λόγια, όλα κοινά. Υπέροχο κείμενο! Ένα tableau vivant της ζωής μας.
    Να είσαι καλά και να γράφεις για να σε διαβάζουμε.
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Το πόσο χαίρομαι όταν βρίσκουμε κοινά βιώματα μέσα από μια ιστορία! Αυτό δηλαδή είναι και το ζητούμενο, Μαρία μου. Χίλια ευχαριστώ για την επίσκεψη και τα σχόλιά σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Τι όμορφη που είναι η αγάπη και το νοιάξιμο.
    Με "ρούφηξε" η ιστορία σου και μου έβγαλε στην επιφάνεια πάρα πολλές σκέψεις και προβληματισμούς που έχω πάνω στο θέμα που θίγεις. Πώς διατηρούνται οι σχέσεις μέσα στα χρόνια και πόσο σημαντικό είναι για όλους μας να μάθουμε να ακούμε ο ένας τον άλλο πραγματικά; Και πόσοι πρόθυμοι υπάρχουν τελικά που θέλουν να το προσπαθήσουν; Πρώτα για τους ίδιους.
    Σε ευχαριστούμε πολύ γι' αυτό το κείμενο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν υπάρχουν συνταγές για τις σχέσεις, Γιώτα μου. Αν δυο άνθρωποι έχουν κοινές αξίες και προσδοκίες, διανύουν συντροφιά όλα τα στάδια. Έρωτας, αγάπη, συνήθεια, σεβασμός στις κόκκινες γραμμές του άλλου, φιλία, συμπόρευση, συντροφικότητα, νοιάξιμο... ως το τέλος. Δύσκολο μεν, αλλά εφικτό για όσους αντέχουν να "τσαλακώνονται".
      Την καλημέρα μου και σ' ευχαριστώ πολύ!

      Διαγραφή
  17. Ύμνος στην αγάπη και τη συντροφικότητα μέσα από τα δύσβατα μονοπάτια των γηρατειών. Με πολλή εκτίμηση σε χαιρετώ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ευχαριστώ πολύ για τα σχόλιά σας.