Δευτέρα 11 Μαρτίου 2024

“Ένα βιβλίο… ράβεται"

 


«Εδώ που έφθασες, λίγο δεν είναι».

Με τα λόγια του Καβάφη -που αποτελούν και το έμβλημα της ΠΕΛ- να σηματοδοτούν διαρκώς τη διαδρομή, έκλεισε ένας κύκλος για να ξεκινήσει ένας νέος. Το μυθιστόρημά μου “Εμπριμέ χρόνια” τιμήθηκε με το 1ο βραβείο στον 42ο Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών. Σε μια συγκινητική εκδήλωση που έγινε το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, απονεμήθηκαν τα βραβεία στις κατηγορίες “Ποίηση, Μυθιστόρημα, Παιδικό Παραμύθι και Δοκίμιο”.

Η χαρά μου απερίγραπτη και η συγκίνηση ανυπέρβλητη. Ίσως γιατί η Τούλα, η ηρωίδα του βιβλίου, είχε καταπιαστεί με πολλές δουλειές στο μοδιστράδικό της και ούτε που το περίμενε πως η ιστορία της θα διακριθεί απ’ την πιο μεγάλη και ιστορική λογοτεχνική ένωση στη χώρα. Επόμενος σταθμός, η έκδοση του βιβλίου που, ήδη, έχει αρχίσει να αποκτά υπόσταση. Προσεχώς λοιπόν τα “Εμπριμέ  χρόνια” θα κάνουν την εμφάνισή τους, μαζί με τους ήρωες που τα πλαισιώνουν.


Οφείλω ένα τεράστιο ευχαριστώ στην ψυχή του εκδοτικού οίκου
24γράμματα Γιώργο Δαμιανό, που πάντα στηρίζει και εμπιστεύεται τις προσπάθειές μου.



Στον καλό φίλο Θάνο Τσάκαλο που ετοιμάζει με υποδειγματική φροντίδα το φωτογραφικό υλικό της έκδοσης. Η φωτογραφία στο τέλος της ανάρτησης είναι μία απ’ τις πολλές εξαιρετικές λήψεις που μου έστειλε, ώστε να επιλέξουμε αυτή που θα ντύσει το εξώφυλλο. Και ομολογώ πως κάθε φορά ανεβάζει όλο και πιο πολύ τον πήχη δυσκολίας, αφού το υλικό που ετοιμάζει είναι εξαιρετικό στο σύνολό του (θα μπορούσε άνετα να στήσει μια έκθεση φωτογραφίας με θέμα «Το μοδιστράδικο»).

Θα τα ξαναπούμε σύντομα για το βιβλίο και τα πρώτα του βήματα. Σας ευχαριστώ ολόθερμα για τη στήριξή σας όλα αυτά τα χρόνια. Σ’ όλους εσάς και σε καθέναν ξεχωριστά, είναι αφιερωμένο αυτό το βιβλίο. Είναι κάτι που αγαπώ πολύ και, παρά το ότι είχε μείνει παροπλισμένο στο συρτάρι για μεγάλο διάστημα, αυτή η “Τούλα”, κάθε τρεις και λίγο, με τραβούσε απ' το μανίκι  για καφεδάκι και ψυχοθεΡαπτική

 

[Απ’ το οπισθόφυλλο]

Απ’ το ‘Ατελιέ Ραπτικής’ της πάλαι ποτέ κοσμικής Αθήνας, έως το ‘Επιδιορθώσεις & μεταποιήσεις ρούχων’ της ξεπεσμένης λεωφόρου Πατησίων, κάπου ανάμεσα στο κρατικοποιημένο ΜΙΝΙΟΝ και τα αμέτρητα βίντεο κλαμπ της τσιμεντένιας μεγαλούπολης…

Η Αθήνα της Μεταπολίτευσης έως την εποχή του ‘ΠΑΣΟΚ ωραία χρόνια’, μέσα από ένα ιστορικό μοδιστράδικο που πέρασε απ’ τη μάνα στην κόρη. Ένα μωσαϊκό με ανθρώπινες ιστορίες και ένοχα μυστικά, περίεργους θανάτους και εκ βαθέων εξομολογήσεις, με μάρτυρα μια παλιά ραπτομηχανή. Και μια μοδίστρα που κατείχε περίφημα τα μυστικά του ραψίματος αλλά και της ανθρώπινης ψυχής.

Ζωές άχρωμες που επιζητούν να γίνουν εμπριμέ κι άνθρωποι που ονειρεύονται αποδράσεις απ’ τη γκρίζα καθημερινότητα. Όλα ριγμένα στον πάγκο μοδιστρικής, ανάμεσα στις βελόνες, τα ψαλίδια και τις μεζούρες.

«Βάλε καφεδάκι στο μπρίκι να σ’ τα πω, Τούλα μου»…

 

27 σχόλια:

  1. Μαρία μου,
    χαίρομαι πάρα πολύ, που ένα καινούργιο σου πνευματικό παιδί, παίρνει το δρόμο της έκδοσης και της κυκλοφορίας. Ξέρεις ότι η θετή μου μητέρα ήταν μοδίστρα στο σπίτι μας ε; Βέβαια όχι στην εποχή της Τούλας σου αλλά στη δεκαετία 1970-80. Έτσι έχω πλήρη άποψη μιας οικιακής μοδίστρας με εμβέλεια βέβαια μια μικρή γειτονιά.
    Συνεπώς γνωρίζω το ύφος και το θέμα.
    Περιμένω και είμαι σίγουρος ότι η Τούλα θα μάς δώσει εξαίρετες δραματικές στιγμές, με τη γραφή σου.
    Καλή επιτυχία, αγαπημένη μας φίλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Α, δεν το θυμόμουν αυτό για τη μητέρα σου. Οπότε η γνώμη σου θα μετρήσει πολύ. Η δεκαετία που γράφεις, αναφέρεται σε κάποιο κεφάλαιο του βιβλίου, με την αντίστοιχη μόδα εκείνης της εποχής.
      Σ' ευχαριστώ πολύ για όλα τα καλά σου λόγια, Γιάννη μου!

      Διαγραφή
  2. Μπράβο Μαρία μου, πολύ χαίρομαι για σένα.
    Ανυπομονώ να το διαβάσω, γιατί λόγω επαγγέλματος, είμαι σίγουρη ότι θα ταυτιστώ με την ηρωίδα σου.
    Πριν το καλοκαίρι πρέπει να έρθεις στο βορρά.
    Προγραμματισε το.
    Σε φιλώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η Τούλα πάντως ταυτίστηκε σε πολλά σημεία μαζί σου, να ξέρεις...
      Κι όποτε μου δώσεις το σύνθημα, θα την πάρω αλαμπρατσέτα και θ' ανηφορίσουμε.
      Φιλί γλυκογαζωμένο, Ρενάκι μου ♥

      Διαγραφή
  3. Εύχομαι όλα να κυλίσουν ανεμπόδιστα, ώστε το μυθιστόρημά σου γρήγορα να βρεθεί στις προθήκες των βιβλιοπωλείων για να το χαρούμε όλοι μας. Κάθε επιτυχία να έχει, Μαρία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπητή μου Μαρία, γνωρίζοντας τη γραφή σου την οποία –θα μπορούσα να πω– κυριολεκτικά λατρεύω, είμαι σίγουρος –ότι με τα υλικά που διαθέτεις– το «ράψιμο» θα είναι αυτό που περιμένουμε όλοι μας!
    Καλοπόρευτο να ’ναι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να 'σαι καλά, βρε Στατή! Στα τελειώματα είμαστε (κάτι στριφώματα μάς μείνανε...)
      Πολλούς χαιρετισμούς!

      Διαγραφή
  5. Τεράστια η έκπληξη που επί τέλους μπορώ να σχολιάσω στο σπιτικό σου και να μη χρειάζεται η wordpress να με στέλνει στα ανώνυμα ή στο πουθενά!
    Μπράβο αγαπημένη για τη "συρραφή" ενός νέου βιβλίου που όμως βραβεύτηκε όπως του άξιζε!
    Πολλά πολλά και τα χαρούμενα και χαμογελαστά ΑΦιλάκια αγάπης μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απίστευτο, όντως! Πολύ χαίρομαι που γλύτωσες επιτέλους απ' αυτή την ταλαιπωρία.
      Πολλά φιλιά, Στεφανία μου και σ' ευχαριστώ πολύ!

      Διαγραφή
  6. Διαβάζοντας το οπισθόφυλλο, το λάτρεψα ήδη Μαρία μου! Ανάμεσα στις βελονιές, τα ψαλίδια και τις μεζούρες, κρύβονται γλυκές, πικρές ιστορίες, με νοσταλγική διάθεση και χρώματα μιας άλλης εποχής. Η γραφή σου πάντοτε μας κάνει κοινωνούς των βιωμάτων των ηρώων σου και κάπου εκεί θα είμαστε (με ανοιχτά τα μάτια και τα αφτιά) μαθητευόμενες μοδίστρες. Εύχομαι κάθε επιτυχία Μαρία μου και ανυπομονώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ, βρε Αννίκα μου... πάντα γλυκαίνεις και ηρεμείς με τα λόγια σου. Αν ήσουν δηλαδή πελάτισσα της Τούλας, θα ήσουν απ' τις πιο αγαπημένες της!
      Σ' ευχαριστώ απ' την καρδιά μου που "είσαι κάπου εδώ"... Πολύτιμη η παρουσία σου ♥

      Διαγραφή
  7. Το 1ο βραβείο Κανελλάκι μου, δεν το δίνει η Πανελλήνια ένωση Λογοτεχνών, αν δεν το αξίζει η προσπάθεια του κάθε δημιουργού!
    Σίγουρα είδαν στα ΄'Εμπριμέ χρόνια σου και στην ιστορία της Τούλας της μοδίστρας, αυτό ακριβώς που ήθελες να δώσεις στον αναγνώστη σου, εξού και η βράβευσή σου.
    Οσο χαρούμενη και συγκινημένη ένιωσες εσύ, άλλο τόσο περήφανοι νιώσαμε και όλοι εμείς που ακολουθούμε τα συγγραφικά σου βήματα, που ταυτίζονται πολύ με τις ζωές μας, αφού μέσα εκεί όλο και με κάποιον ήρωα σου ή την ηρωίδα σου.
    Θα περιμένουμε με ανυπομονησία να κυκλοφορήσει για να το απολαύσουμε Κανελλάκι μου.
    Και σε άλλες προσπάθειες με το καλό εύχομαι! Στέλνω αγκαλιές συγχαρητηρίων!! 🧡🤗

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγκαλιές παρελήφθησαν με μεγάλη συγκίνηση και άπειρη αγάπη.
      Σίγουρα όλες εσείς, οι χρυσοχέρες της παρέας, δώσατε έμπνευση και αφορμές για να σηκώσει πανιά αυτό το βιβλίο. Κι αν η Τούλα ήταν από μια μεριά, θα σου ψιθύριζε στο αυτί: "Κυρία Ρούλα, βάζω το καφεδάκι, βάζεις τα χαμόγελα;"
      Ρουλάκι μου αγαπημένο, χίλια ευχαριστώ για τις ευχές και την παρουσία σου 💖
      ΣΛ διπλογαζωμένο και αλέκιαστο 🧵 🎀

      Διαγραφή
    2. ☕😊🍀🌙 το μήνυμα...ελήφθει...καλό σου ξημέρωμα Κανελλάκι μου.

      Διαγραφή
  8. Εγώ πάλι που δεν είμαι της βελονιάς και του γαζιού, αναμένω το βιβλίο σου για να μπω στο πνεύμα της μοδιστρουλας και της κοπτικής-ραπτικής κάθε εποχής. Εύχομαι όλα να κυλήσουν ομαλά και να είναι καλοτάξιδο και αυτό το πνευματικό σου δημιούργημα. Όλα καλά θα πάνε πάντως είμαι σίγουρη
    Καλή συνέχεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατί είμαι εγώ νομίζεις; Στη διάρκεια όμως που έγραφα, μελέτησα πολύ τον κόσμο της μοδιστρικής και των υλικών ραπτικής και ομολογώ πως γοητεύτηκα. Είναι σπουδαίες τεχνίτρες όλες αυτές οι γυναίκες, αλλά και οι άντρες που καταπιάνονται μ' αυτό το επάγγελμα. Σ' ευχαριστώ για τις ευχές σου, Αννούλα μου!

      Διαγραφή
  9. Ναι, ναι, ναι!
    Είχα σηκωθεί και χειροκροτούσα όρθια όταν είχα πρωτοέρθει σε επαφή με κείμενό σου,
    στο Παίζοντας με τις λέξεις. Δεν σε ήξερα τότε, είχα όμως ξετρελαθεί με τη γραφή σου!
    Τίποτα δεν έχει αλλάξει!
    Περιμένω τα Εμπριμέ σου χρόνια να δώσουν χρώμα στις (ακόμα) δύσκολες μέρες μου!
    Πολλά φιλιά!

    υγ: Άλλο συγγραφέας, άλλο λογοτέχνης! Με τούτο το βραβείο η διαφορά είναι εμφανέστατη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν τα έχω ξεχάσει Αριστάκι μου, αυτά που ζήσαμε στης Φλώρας μας. Θυμάμαι (σχεδόν) κάθε λέξη απ' το σχόλιό σου (ήταν εκείνη η ασήμαντη ιστορία μιας πεταλούδας) και ήταν αυτό που μου έδωσε φτερά. Αν στην Φλώρα χρωστάω την ώθηση να καταπιαστώ με τη συγγραφή, σ' εσένα χρωστάω τα καύσιμα, λάδια, μπουζί και "πλατίνες"...😘
      Κι επειδή απεχθάνομαι τις ετικέτες, δεν είμαι παρά ένας ακόμα "γραφιάς" που προσπαθεί να γίνει η φωνή όσων -ενδεχομένως- δεν θ' ακουστούν ποτέ.
      🧡Να έρθουν καλύτερες μέρες, με χρώματα και ουράνια τόξα στη ζωή σου 🧡

      Διαγραφή
  10. Ααα, πολλά συγχαρητήρια, Μαρία μου, είσαι γεμάτη εκπλήξεις! Υπάρχει, βέβαια, κάτι που δεν καταλαβαίνω, σε σχέση με την βράβευση: δεν βραβεύουν βιβλία που έχουν εκδοθεί ήδη; Μου φάνηκε περίεργο που πρώτα βραβεύτηκε το βιβλίο σου και ύστερα θα εκδοθεί, το ανάποδο θα μου φαινόταν πιο λογικό.
    Ανεξάρτητα, πάντως, από τους προβληματισμούς μου, φαίνεται ότι η συγγραφική σου πορεία τραβάει την ανηφόρα. Ήταν να μην πάρεις φόρα (έβγαλα και ομοιοκαταληξία)!
    Συγχαρητήρια και πάλι και με το καλό να εκδοθεί το νέο πνευματικό σου τέκνο!
    Φιλάκια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Α, μα τα αναλύω στην πρώτη παράγραφο της ανάρτησης, Πίπη μου. Ήταν ο καθιερωμένος ετήσιος διαγωνισμός της ΠΕΛ, για τις κατηγορίες ποίηση, μυθιστόρημα, παραμύθι & δοκίμιο. Η Τούλα ράφτηκε και πήγε ως μυθιστόρημα- με ψευδώνυμο βέβαια για τις ανάγκες του διαγωνισμού- και ακολουθεί η έκδοση του βιβλίου που, ούτως ή άλλως, θα γινόταν κάποια στιγμή.
      Σ' ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου!

      Διαγραφή
  11. Μαρία μου, σου αξίζει κάθε επιτυχία. Συγχαρητήρια. Χαιρόμαστε και σε καμαρώνουμε από καρδιάς!
    Με το καλό το νέο βιβλίο. Είμαι σίγουρη πως θα έχεις κεντήσει!
    Εύχομαι και αυτό, όπως και τα πνευματικά του αδέρφια, να αγγίξει πολλές ψυχές και να αγαπηθεί και να επιτύχει :)
    Σε φιλώ ολόγλυκα. Όλα με το καλό!
    Καλό ξημέρωμα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ, Μαρινάκι μου ♥
      Καλά Κούλουμα να περάσεις!

      Διαγραφή
  12. Μπράβο Μαρία μου!
    Το αξίζεις!
    Να είσαι γερή και να χαίρεσαι τις επιτυχίες σου!
    Και εις ανώτερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αυτό το Burda μου άναψε φωτιές. Είμαι της ραπτικής, έχω και μια μεγάλη συλλογή από Burda, κληρονομιά από τη ραπτική της μάνας μου, ήρθε κι έδεσε το γλυκό με τον τίτλο του βιβλίου σου. Με συγκίνησε. Ευτυχώς που έχουμε τις αναμνήσεις. Γι' αυτό τον λόγο και για έναν επιπλέον, το εμπριμέ, που μ' αρέσει πολύ ειδικά όταν δένουν ωραία τα χρώματα, είμαι σίγουρη, σιγουρότατη πως θα κυκλοφορήσει ανεξέλεγκτο και το δικό σου εμπριμέ Μαρία μου. Θα σπάσει το φράγμα των πωλήσεων προς τέρψη δική σου και δική μας.
    Να είσαι καλά και να το χαρείς όπως σου αξίζει.
    Καλή Σαρακοστή και καλή συνέχεια...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για το φράγμα των πωλήσεων δεν το ξέρω και δεν το επιδιώκω κιόλας, Μαρία μου. Στόχος είναι αυτά τα παλιά Burda, μαζί με όλα τα σύνεργα ραπτικής της ηρωίδας, να ακουμπήσουν μνήμες και συνειδήσεις. Μέσα απ' αυτά άλλωστε, ξετυλίγονται "τόπια" της σύγχρονης ιστορίας μας. Άλλα εμπριμέ κι άλλα μουντά.
      Σ' ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου!
      Καλή Σαρακοστή να περάσεις ♥

      Διαγραφή

Ευχαριστώ πολύ για τα σχόλιά σας.