Κυριακή 24 Αυγούστου 2025

Ένα άλλοθι για τρεις αφορμές

 [όχι, δεν είναι αστυνομικό]



Μια τελευταία ερευνητική ματιά στις αποσκευές του γαϊδαροκαλόκαιρου, λίγο πριν κλείσει τα τεφτέρια με τις εκκρεμότητές της. «Λοιπόν, έχουμε και λέμε. Μια ιδέα, λίγη έμπνευση, δώδεκα κεράκια γενεθλίων κι ένα ποίημα για το καλοκαίρι. Εντάξει, είναι λίγο αχταρμάς το πράγμα, αλλά δεν μου κάνει καρδιά ν’ αφήσω κάτι εκτός», μονολόγησε με στοργικό ύφος. Είχε προηγηθεί βέβαια η παραλαβή εκείνου του μυστηριώδους πακέτου που της άλλαξε εντελώς τη διάθεση και τα σχέδια. Πριν λίγες ώρες, κοιτούσε απορημένη το επιμελώς τυλιγμένο με διάφανη ταινία δέμα που βρήκε στην πόρτα της. Πρόσεξε ότι δεν υπήρχε όνομα αποστολέα και, προς στιγμή, σκέφτηκε να καλέσει το εκατό για να στείλουν συνεργείο με πυροτεχνουργούς. Τελικά όμως, η περιέργειά της υπερτέρησε της ανησυχίας της. Το ξετύλιξε προσεκτικά και αντίκρυσε έκπληκτη το περιεχόμενο. Ένα παλιό φορητό κασετόφωνο Philips με μια εξηντάρα κασέτα στο εσωτερικό του. Η στιγμιαία απορία της για το αν υπάρχουν μπαταρίες στην ειδική θήκη του και εάν λειτουργεί, λύθηκε στη στιγμή. Πάτησε το play και η ταινία ξεκίνησε να στριφογυρίζει στα γρανάζια του μηχανήματος.

«Ξεχασιάρα, ανασκουμπώσου! Ξέρω ότι με θυμάσαι. Ίσως προσπαθείς να το ξεχάσεις. Μην το κάνεις. Σου μένουν μόνο λίγες μέρες μέχρι τη λήξη του δρώμενου. Αν δεν ανεβάσεις κάτι εγκαίρως, δεν θα είμαι καθόλου ευγενική μαζί σου. Θα φας ενημερωτικό σημείωμα που θα πάει σύννεφο. Λαστ μπατ νοτ λιστ που λέγαμε και στο Σικάγο, να ξέρεις πως οργανώνω ήδη νέο κύκλο αίματος. ‘‘Ένα ποίημα για το φθινοπωροχείμωνο’ κι αν  επιμένεις να απέχεις, θα πάμε στα πιο σκληρά. ‘Ένα Ποίημα-Αποχαιρετισμός στην εποχή του φούτερ’». Άι γουίλ καμ μπακ. Το νου σου!»



Πάτησε ταραγμένη το κόκκινο πλήκτρο του stop. Στο μυαλό της στριφογύριζαν διάφορα σενάρια για την κάτοχο της φωνής αυτής. Κάπου την οδηγούσαν οι υποψίες της, αλλά δεν ήταν ακόμα σίγουρη. Ξανάβαλε την κασέτα να παίζει, δυνάμωσε τη φωνή και αφουγκράστηκε το ηχητικό μήνυμα της άγνωστης γυναίκας. Αυτή τη φορά διέκρινε απόμακρους ήχους, πίσω απ’ τη γυναικεία φωνή. Παρατήρησε επίσης ότι η ομιλήτρια ήταν ελαφρώς λαχανιασμένη. Το ξανάκουσε τρίτη φορά. Τώρα ήταν βέβαιη. Αυτά που ακούγονταν στο βάθος του χώρου όπου έγινε η μαγνητοφώνηση, ήταν δύο κρίσιμα και άκρως αποκαλυπτικά στοιχεία. Ο απόηχος από ένα ανεπαίσθητο γάβγισμα, το ένα. Οι επαναλαμβανόμενοι θόρυβοι που κάνει ένα μέταλλο όταν ακουμπάει σε μια επιφάνεια. «Να δεις που αυτή σηκώνει βαράκια όση ώρα μαγνητοφωνεί το μήνυμά της… ή σιδερώνει ρούχα!!!». Αναλαμπή. Θυμήθηκε το συνήθειο μιας καλής φίλης να ισιώνει ό,τι είναι τσαλακωμένο. «Βρε, λες να ‘ναι αυτή;;;»

Προς επίρρωση της υποψίας της, ανακάλυψε ότι στο ενσωματωμένο μικρόφωνο της συσκευής, εκεί δηλαδή που έγινε η μαγνητοφώνηση του μηνύματος, υπήρχαν υπολείμματα παπαγαλοτροφής. Με μια πιο προσεκτική ματιά βέβαια διαπίστωσε ότι, τελικά, ήταν σπόροι τσία, λίγα πίτουρα βρώμης και κάτι ύποπτοι κόκκοι από κινόα τρίχρωμη. «Βingo!» Που θα έλεγε και κάποια ψυχή στο θρυλικό Πυργόσπιτό της. Η εικόνα ξεκαθάρισε. Οι απόμακροι ήχοι που ακουγόντουσαν στην κασέτα ήταν το γάβγισμα του Σερ Μαξ, καθώς και τα βαράκια που ανεβοκατέβαιναν στα γραμμωμένα χέρια της. Εξ ου και το ανεπαίσθητο λαχάνιασμα στη φωνή της. Σήκωσε με νευρικές κινήσεις το καπάκι του υπολογιστή. Αναζήτησε το αποθηκευμένο αρχείο που είχε τον τίτλο «Ένα ποίημα για το καλοκαίρι/παρτ 2». Συνειδητοποίησε με φρίκη ότι δεν το είχε αναρτήσει ποτέ. Αναζήτησε με αγωνία την ημερομηνία λήξης του δρώμενου. 30 Αυγούστου. Τη μέρα δηλαδή που το Απάγκιο θα κλείνει τα 12 χρόνια του. Κρύος ιδρώτας την έλουσε. Υπήρχε έντονα στην ατμόσφαιρα ένα διαμορφωμένο υπόβαθρο με στοιχεία θρίλερ, λίγο από δραματικό ψυχογράφημα και μια εσάνς από φιλμ νουάρ που παρέπεμπε σε βιβλίο του Γιάννη Μαρή. Δεύτερη αναλαμπή. Το έτερον αποθηκευμένο αρχείο στον υπολογιστή της, με το ξεκίνημα της συμμετοχής της στον τέταρτο κύκλο του Γιάννη. Και τώρα, η αναμέτρηση με το χρόνο αρχίζει. Πρέπει να προλάβει. Τι ενώνει όλα αυτά τα δρώμενα και τι τα χωρίζει; Ποιος θα πληγωθεί αν δεν ανταποκριθεί ‘ον τάιμ’ που λέει και το Αριστάκι; Πόσα ενημερωτικά σημειώματα ν’ αντέξει ένας άνθρωπος; Και τι θα έλεγε το Απάγκιο στους φίλους του, αν είχε φωνή; Δίχως δεύτερη σκέψη καβάλησε τη χρονοκάψουλα του Γιάννη κι έστειλε τα φιρμάνια της. Ένα ποίημα για το καλοκαίρι, κρεμασμένο στο δέντρο της έμπνευσης:

 


Το δικό μου σταθερό καλοκαίρι είστε όλοι εσείς

Φίλοι που μεγαλώνουμε στην ίδια γειτονιά

Αγαπώ τις στιγμές μας τις ιερές

Τα Συμπόσια και τις ασπρόμαυρες λήψεις της Μαρίας

Τα γυάλινα βαζάκια της Ρούλας με τους τυλιγμένους χάρτινους λαχνούς

Αυτό το «Κανελλάκι» γραμμένο απ’ τα χεράκια της… το πιο λατρεμένο ουδέτερο που μου χάρισαν στη ζωή μου όλη

Τα κουρασάν της Πίπης και τα ψαγμένα της Στεφανίας

Τις μουσικάρες της Γλαύκης

Το αστέρι μας το Μαρινάκι που όσο πάει κι ανθίζει

Τους γραφιάδες και τις ποιήτριες της συντροφιάς

Όλους αυτούς κι αυτές που δε μετράνε τα λόγια τους

Κόντρα στα δήθεν και στα σουργελοκαρνάβαλα

Την Αννούλα, την Αννίκα κι όλες τις γλυκές υπάρξεις που ο λόγος τους είναι δροσερή στέρνα να σε ξεδιψάσει

Αγαπώ που υπάρχω ανάμεσά σας

Μετράω δώδεκα χρόνια ζωής στο κουρμπέτι-ιντερνέτι

Πώς ήταν;

Τα φαντάζομαι μικρές ψηφίδες σ’ ένα ταψί μπακλαβά απ’ τα χεράκια της Ρούλας

Τεμαχισμένος αρχιτεκτονικά και αγαπησιάρικα

Ρόμβοι με γαρουφαλλάκι και κριτσανιστές στρώσεις φύλλα

Σοροπιασμένες οι ευχές και οι ευχαριστίες μου

Παρεούλα και προχωράμε να ξεκαλοκαιριάσουμε

Να ‘ρθουνε τα μποφοράκια, ανάσα βαθιά, χεράκι και φύγαμε…

----------------------- Y ---------------------

ëΤο λες και συγκεντρωτική συμμετοχή (sic) σε 3 δρώμενα. «Ένα ποίημα για το καλοκαίρι» της Αριστέας μας, «Μια ιδέα-Μια έμπνευση΄#4» του Γιάννη μας και τα 12χρονα γενέθλια του Απάγκιου  που είπα να τα ξεπετάξω με τα άλλα 2. Λίγο η ζέστη, λίγο τα λόγια του πρωθυπουργού, λίγο ότι δεν αφήσαν χλωρή ούτε μια αγριοτσουκνίδα στα βουνά μας… ε, πόσα ν’ αντέξει η δόλια η μπλόγκερ; Απ’ την καρδιά μου σας ευχαριστώ για ό,τι μοιραζόμαστε τόσα χρόνια. Να προσέχετε, να προσέχουμε ο ένας τον άλλο και κυρίως… ψηλά το κεφάλι! Τις προάλλες έβγαινε μια μαμά με το μικρό της από ένα κατάστημα κι εκείνο έδειξε ενθουσιασμένο με το δαχτυλάκι του προς τον ουρανό. «Κοίτα μαμά… Τέλεια είναι!!!» Είχε σουρουπώσει κι ο πύρινος ουρανός ήταν έργο τέχνης. Κι αν δεν ήταν εκείνος ο αετομάτης μικρούλης, κανείς μας δεν θα το πρόσεχε. Η μαμά του, εγώ, και τρεις τέσσερις περαστικοί που σηκώσαμε ευθύς το βλέμμα μας στον ουρανό. Όλοι σκυμμένοι, γαρ…

 


Σημείωση: Οι φωτογραφίες της ανάρτησης προέρχονται απ’ το διαδίκτυο και ανήκουν στους δημιουργούς τους

8 σχόλια:

  1. Ψυχή μου!!!
    Εντάξει... έχω ρίξει ένα χαμόγελο τόοοοοσο να! Έχει τυλίξει και τα μεγάλα μου ...αυτιά. Και έχω απλώσει μια αγκαλιά επίσης τόοοοση να! Για να αγκαλιάσω αυτό το πρωτόφαντο ...3 σε ...ένα!
    Τόσο ξεχωριστό, τόσο γλυκό, τόσο συναισθηματικό!
    Ειδικά οι στίχοι στο ποίημά σου
    "Το δικό μου σταθερό καλοκαίρι είστε όλοι εσείς.
    Φίλοι που μεγαλώνουμε στην ίδια γειτονιά..."

    Είναι δυνατόν να μην νιώσεις τόσο όμορφα με αυτό το ξεκίνημα; Ρωτάω, είναι; Όχι, δεν είναι! Αυτό το δέσιμο, η τελετουργία, οι προσμονές, οι αναμονές, οι εμπνεύσεις, οι δημιουργίες, τα σχόλια, οι απαντήσεις. Δεν το αλλάζω με τίποτα όλο αυτό.

    Μαρία μου, τι να πω για την έμπνευσή σου βρε κορίτσι μου, να μάς βάλλεις στην αγκαλιά σου! Αυτό κι αν ήταν πρωτοτυπία ε;

    Υ.Γ. Οι ...αναλύσεις του δέματος και του ηχητικού είναι απίστευτε. Τύφλα να 'χει το ...CSI με την μελέτη στοιχείων και ενδείξεων. Και ...τσουπ να φτάνεις στην αποκάλυψη.

    Πέραν των άλλων, χρόνια πολλά σε αυτό σου εδώ το γλυκό δικτυακό σπίτι, που είναι κοντά μας, στις καρδιές μας χρόνια ολάκερα τώρα, κοπέλα μου. Σε ευχαριστούμε για κάθε στιγμή, πραγματικά!
    Έχεις την αγάπη και το ευχαριστώ μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κανελλάκι μουυυυ! Υπέροχο! Ευφυέστατο, ευρηματικό, εμπνευσμένο! Χρόνια πολλά στο Απαγκιο σου, είθε να ξεκουράζεται η ψυχούλα σου εδώ πολλά χρόνια ακόμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλέ, τι έχεις κάνει εδώ;;;;
    Είπαμε, δεν υπάρχεις!
    Το απόλαυσα το τριπλοσυμμετοχικοεορταστικό σου όσο δεν παίρνει!
    Η παρουσία σου στη "γειτονιά" είναι σπουδαία και πολύτιμη, οπότε κάνε μας συντροφιά παρά τα απανωτά ενημερωτικά σημειώματα ;) μέχρι να βαρεθείς και να μετακομίσεις :)))
    Δώρο για το δωδεκάχρονο εφηβάκι σου, φυσικά, ένα τραγούδι, διότι η καλή δουλειά απαιτεί αυτοπεποίθηση και... στυλ!
    https://www.youtube.com/watch?v=1pd9d1b2KNE
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μεταξύ μπακλαβά, σπόρων τσία και κινόας τρίχρωμης στέλνω τις ευχές μου για το blog σου που μας κρατάει συντροφιά αυτά τα 12 χρόνια με αναρτήσεις που μοσχοβολάνε συναισθήματα και αλήθειες.
    Να είσαι καλά Μαρία μου.
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εγώ συγκινήθηκα. Ήταν σαν μια ανασκόπηση της μπλογκοζωής μας. Όλα αυτά τα χρόνια πόσα έχουμε πάρει και έχουμε δώσει. Πόσοι μπλόγκερς ξεκινήσαμε και πόσοι έχουμε μείνει. Και εμείς που μείναμε αναπτύξαμε μια σχέση που δεν μπορεί να περιγραφεί και την καταλαβαίνεις μόνο αν την ζήσεις. Δημιουργία, εγρήγορση, πείσμα. Να πω ένα ευχαριστώ που σε γνώρισα Μαρία μου και σ' ευχαριστώ για όλα όσα μου έδωσες. Να είσαι πάντα καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ω, μα τι ωραία δρωμενοσυμμετοχή-γενεθλιοανάρτηση ήταν αυτή! Ξεπέρασες τον εαυτό σου, πολύ την απόλαυσα! Χρόνια πολλά στο μπλογκόσπιτό σου, και ευχαριστώ πολύ που με συμπεριέλαβες σε όλους τους εκλεκτούς μπλογκοφίλους! Και, φυσικά, γέλασα πάααααρα πολύ με την περιγραφή της Αριστέας, που ηχογραφεί το χιλιοστό ενημερωτικό της σημείωμα σηκώνοντας βαράκια, υπό το άγρυπνο βλέμμα του Μαξ (μου θύμισες λίγο Πίπη)!
    Εύχομαι να συνεχίσουμε για πολλά χρόνια ακόμα να αλληλοεπιδρούμε και να αλληλοεμπνεόμαστε.
    Φιλάκια πολλά και εορταστικά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Χρόνια πολλά Μαράκι μου ή προτιμάς το Κανελλάκη;
    Τί ωραία ανάρτηση!
    Μια χαρά τα συμπεριέλαβες όλα σε ένα.
    Η περιγραφή της πυργοδεσποινας, με έστειλε αδιάβαστη!
    Σπόρους τσία και κινόα;
    Πού τα σκέφτεσαι καλέ;
    Γελάω μόνη μου κι ο Γιάννης ρωτάει τί έπαθα.
    Το ποίημα σου τέλειο κι αγαπησιάρικο!
    Έτσι αισθάνομαι κι εγώ για όλες τις φίλες και τους φίλους.
    Μια παρέα, μια όμορφη συντροφιά.
    Να είμαστε καλά και να συνεχίσουμε έτσι για πολλά χρόνια ακόμα.
    Σε φιλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ευχαριστώ πολύ για τα σχόλιά σας.