Σάββατο 8 Μαρτίου 2014

Για τις γυναίκες που δεν γιορτάζουν


Μπορεί στη Δύση οι γυναίκες να έχουν κατακτήσει τα δικαιώματά τους και να απολαμβάνουν την πολυτέλεια μιας Παγκόσμιας Ημέρα της Γυναίκας. Ωστόσο, ένα δισεκατομμύριο γυναίκες θα πεινάσουν έναντι 450 εκατομμυρίων αντρών (σύμφωνα με την UNESCO, το 70% όσων ζουν σε απόλυτη φτώχεια είναι γυναίκες), 540 εκατομμύρια γυναίκες δεν θα μπορέσουν να απολαύσουν ένα βιβλίο ή να βάλουν μια υπογραφή έναντι 280 εκατομμυρίων αντρών (σύμφωνα με στοιχεία της UNESCO, περισσότερα από τα δύο τρίτα των αναλφάβητων ενηλίκων είναι γυναίκες) και 6.000 γυναίκες θα υποστούν ακρωτηριασμό των γεννητικών οργάνων τους (σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, 6.000 γυναίκες «χάνουν» την κλειτορίδα τους ημερησίως).

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ActionAid, αν η φτώχεια είχε πρόσωπο, θα ήταν αυτό μιας γυναίκας:

- Το 70% του πληθυσμού που ζει σε συνθήκες έσχατης φτώχειας είναι   γυναίκες
- Τα 2/3 των αναλφάβητων ενηλίκων στον κόσμο είναι γυναίκες
- To 80% των προσφύγων είναι γυναίκες και παιδιά
- Οι γυναίκες καλλιεργούν το 80% των χωραφιών, ενώ κατέχουν μόλις   το 1% της γης

Οι γυναίκες και τα κορίτσια είναι οι φτωχότεροι των φτωχών. Στον αναπτυσσόμενο κόσμο οι γυναίκες είναι τα περισσότερα θύματα λιμού γιατί τρώνε τη λιγότερη τροφή, δεν τους επιτρέπεται να πάνε σχολείο, πέφτουν θύματα ενδο-οικογενειακής και σεξουαλικής βίας και δεν μπορούν να πάρουν καμία απόφαση για τη ζωή τους.

Μία στις τρεις γυναίκες αυτών των χωρών έχει ξυλοκοπηθεί, βιαστεί ή κακοποιηθεί ψυχολογικά ή σωματικά στη ζωή της. Αυτές οι γυναίκες πολλές φορές δεν έχουν καν το δικαίωμα στην επιβίωση. Χάνουν τη ζωή τους από το HIV, είτε γιατί δεν έχουν το δικαίωμα να διεκδικήσουν ασφαλείς σεξουαλικές επαφές, είτε γιατί πέφτουν θύματα βιασμού από άντρες φορείς.

Σε εκατομμύρια γυναίκες του αναπτυσσόμενου κόσμου δεν επιτρέπεται να πάνε σχολείο, με αποτέλεσμα να στερούνται τη μόρφωση πολύ συχνότερα απ' ότι τα αγόρια. 45 εκατομμύρια κορίτσια αυτού του κόσμου δεν πάνε ακόμη και σήμερα στο σχολείο. Αυτές οι γυναίκες και τα κορίτσια δεν μπορούν να πάρουν καμία απόφαση για τη ζωή τους. Αυτές οι γυναίκες έχουν όνομα, αληθινή ζωή και αληθινές ανάγκες. Είναι η Γκάντα, 23 χρονών, μητέρα 2 παιδιών από το Πακιστάν που ελπίζει η κόρη της να ζήσει καλύτερα. Είναι η Λάιλα, 37 ετών από την Κάμπια της Σιέρα Λεόνε που μετά από πολλούς ξυλοδαρμούς βρήκε τη δύναμη να ζητήσει βοήθεια από την ActionAid και να σταθεί στα πόδια της.

Η Thu από το Βιετνάμ, είναι ένα ακόμη από τα θύματα εμπορίου λευκής σαρκός. Κακοποιημένη και πεινασμένη εξαναγκάστηκε να «εργαστεί» σε οίκο ανοχής στην Κίνα στα 18 της.Μετά την απόδραση της βρήκε την δύναμη να ξαναρχίσει τη ζωή της. Απευθύνθηκε σε μία Ένωση Γυναικών την οποία υποστηρίζει η ActionAid. Σήμερα, με τη βοήθεια της Ένωσης και της ActionAid έχει μάθει να ράβει και βγάζει τα προς το ζην φτιάχνοντας καλύμματα μαξιλαριών. Έχει δικό της σπίτι και είναι και η ίδια υπεύθυνη για ένα πρόγραμμα στήριξης γυναικών.

Η Musarrat, 21 ετών, από το Πακιστάν, βρέθηκε υπό την απειλή όπλου και κακοποιήθηκε σεξουαλικά από έναν τοπικό φεουδάρχη επειδή παντρεύτηκε χωρίς την συγκατάθεση της οικογένειας της. Η ίδια μίλησε δημοσίως για το γεγονός παρά τις απειλές του πατέρας της ότι θα την σκότωνε εάν το έκανε. 
Οι γυναίκες που βιάζονται στο Πακιστάν, απειλούνται με φόνο από τα μέλη της οικογένειάς τους επειδή επέτρεψαν να ατιμαστούν. Η ActionAid είναι δίπλα στις γυναίκες σαν την Musarrat. Τις στηρίζει ψυχολογικά, τις βοηθά να αυξήσουν το εισόδημά τους και κάνει εκστρατεία για αλλαγή στους νόμους περί βιασμών στο Πακιστάν.


Απ' την Κίνα ως την Κόστα Ρίκα και απ' το Μαλί μέχρι τη Μαλαισία, δημοφιλείς τραγουδιστές και μουσικοί, γυναίκες και άντρες, ένωσαν τις δυνάμεις τους για να μεταφέρουν ένα μήνυμα ενότητας και αλληλεγγύης: Είμαστε «Μία Γυναίκα»
Το τραγούδι κυκλοφόρησε την Παγκόσμια Ημέρα Γυναικών, πέρυσι στις 8 Μαρτίου 2013. Γράφτηκε για την Υπηρεσία του ΟΗΕ για τις Γυναίκες (UN Women), προκειμένου να τιμήσει την αποστολή και το έργο τους.

Πηγές: http://www.actionaid.gr
       http://www.unhcr.gr/1againstracism/
       http://www.msf.gr/

43 σχόλια:

  1. Κι εσύ με τη σειρά σου τίμησες τις γυναίκες
    με τον καλύτερο τρόπο που μόνο εσύ ξέρεις
    με μια πολύ όμορφη ανάρτηση.
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαιρετίζω μία απ' τις πιο "όμορφες" γυναίκες που με αξίωσε ο Θεός να γνωρίσω!
      Να'σαι καλά Φλώρα μου!

      Διαγραφή
  2. Ίσως ο κόσμος αυτός να γινόταν καλύτερος, αν όλοι θυμούνταν, πως είχαν μια Μάνα.
    Καλημέρα Μαρία. Μπράβο για την δουλεμένη (όπως πάντα) ανάρτησή σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "...αν όλοι θυμούνταν, πως είχαν μια Μάνα"...
      Τα είπες όλα!
      Να'σαι καλά ρε Αννούλα!

      Διαγραφή
  3. Τίποτα δεν είναι αυτονόητο, ακόμα και στις μέρες μας! Πονάει αυτή η διαπίστωση.
    Τρομακτικά τα στοιχεία που παρέθεσες,,,,
    Καλημέρα Μαρία μου!
    Καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Διαβάζοντας την ανάρτησή σου σήμερα, τρόμαξα, πόνεσα και θύμωσα. Για όλες τις Μαρίες του κόσμου...
      Ποια μέρα και ποια γυναίκα να γιορτάσουμε;
      Φιλιά ρε Αριστέα και μπράβο για την ανάρτηση ουσίας που έκανες.

      Διαγραφή
  4. Συμφωνώ απόλυτα με όσα γράφεις, είναι όλα όσα βλέπουμε κατά καιρούς να περνάνε στα ψιλά των ειδήσεων και δυστυχώς είναι πολύ χειρότερα ακόμα… και η γυναίκα των πολιτισμένων κρατών;
    Κρυμμένη πίσω από την εικόνα της ευμάρειας τι κρύβεται;
    Υπάρχει αλήθεια αξιοκρατία; Ισότητα; ελευθερία;
    Αμείβεται ισάξια με έναν άντρα και αποκτά την επαγγελματική άνοδο που έχει ένας άντρας; Σε ελάχιστες περιπτώσεις ναι και ας βλέπουμε στις Δυτικές Κυβερνήσεις να υπάρχει ένα σημαντικό θα έλεγα ποσοστό γυναικών. Στην πραγματική ζωή όμως τι γίνεται;

    Μόλις προχθές διάβαζα για το ποσοστό των κακοποιημένων γυναικών στην χώρα μας που η βία έχει να κάνει με το εργασιακό ή το οικογενειακό τους περιβάλλον δίχως να γνωρίζει πολιτισμικούς , κοινωνικούς ή οικονομικούς φραγμούς. . Το σοκαριστικό είναι ότι δεν μιλάμε για αναλφάβητους , αλλά για ανθρώπους που έχουν ως επί το πλείστον ένα καλό επίπεδο γνώσεων και σε ορισμένες των περιπτώσεων είναι και υψηλόβαθμα στελέχη στον τομέα τους.
    Όταν λοιπόν ακόμα και στον ‘’πολιτισμένο’’ κόσμο μας συμβαίνει το αδιανόητο, πως θα βοηθηθεί η γυναίκα που ακρωτηριάζεται στην άλλη άκρη των ωκεανών;
    Μήπως να λυθούν και ‘’τα του οίκου μας’’ παράλληλα ; Μήπως να πιεστούν οι κυβερνήσεις ώστε οι νομοθετικές ρυθμίσεις να μην αφήνουν παραθυράκια για εκμετάλλευση της γυναικείας υπόστασης; Από όπου κι αν προέρχεται αυτή… Και φυσικά να μάθουν και οι γυναίκες να μεγαλώνουν τους γιούς τους, μεταδίδοντάς τους τον σεβασμό για την ανθρώπινη ύπαρξη και όχι διαχωρίζοντας το γυναικείο από το αντρικό φύλο.
    Δεν ξέρω αν κάποτε θα εξαλειφθεί το φαινόμενο της βίας αλλά τουλάχιστον ευελπιστώ στον περιορισμό του και στην αυστηρή τιμωρία του θύτη. Όποιος κι αν είναι αυτός, πατέρας, φίλος, γνωστός, εργοδότης…

    Συγνώμη για την μακρηγορία μου Κανελλάκι μου αλλά βρίσκω το θέμα ανεξάντλητο .
    Καλημέρα και καλό Σαββατοκύριακο καλό μου κορίτσι
    :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "...να μάθουν και οι γυναίκες να μεγαλώνουν τους γιούς τους, μεταδίδοντάς τους τον σεβασμό για την ανθρώπινη ύπαρξη και όχι διαχωρίζοντας το γυναικείο από το αντρικό φύλο..."

      Έχει βγάλει μαλλιά η γλώσσα μου, ούτε φλοκάτη να ήταν. Ελπίζω όσα τους έχω φυτέψει στο κεφάλι και στην καρδιά, να βγάλουν καρπούς και να ανθίσουν. Λεβίνα μου, έγραψες σκληρές αλήθειες και σ' ευχαριστώ πολύ γι αυτό. Η φράση σου αυτή όμως, με συγκίνησε πολύ. Σα να είσαι στο μυαλό μου. Είναι η αγωνία και η επιδίωξή μου με τους γιους μου.
      Να'σαι καλά!!!

      Διαγραφή
  5. Συγκλονιστικη αναρτηση. Σε κανει να "κολλας" με οσα μας κανεις να προβληματισουμε.
    Να εισαι καλα Μαρια μου!
    Φιλακια πολλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελπίζω να είναι μέρα προβληματισμού και όχι γιορτής, η σημερινή Κική μου.
      Σ' ευχαριστώ πολύ που είσαι διαρκώς κοντά μου...

      Διαγραφή
  6. Υπέροχη ανάρτηση (όπως πάντα άλλωστε).... μια ανάρτηση όπως ακριβώς αρμόζει στην Παγκόσμια ημέρα "των δικαιωμάτων των Γυναικών"!!!!! Πολλά φιλιά και ευχές για ένα όμορφο Σαββατοκύριακο!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό με τις παγκόσμιες μέρες, δεν το πολυασπάζομαι Βίκυ μου, αλλά ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να θυμηθούμε πως κάποιες γυναίκες δεν έχουν καν δικαιώματα. Πόσο μάλλον γιορτή...
      Σ' ευχαριστώ πολύ!!!

      Διαγραφή
  7. Είναι η ανάρτησή σου η απάντηση σε όλους τους γελοίους, γυναίκες και άντρες, που νομίζουν ότι η ημέρα της γυναίκας είναι μια γιορτή για να βγούμε έξω και να μπεκρουλιάσουμε και να χορέψουμε.
    Υποκλίνομαι ΜΑΡΙΑ μου!!
    Την καλημέρα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η οπτική του καθενός διαφέρει Ελενάκι μου.
      Δυστυχώς πάσχουμε από συλλογική μυωπία.
      Μια γλυκιά καλησπέρα και μια ευχή, να είναι του χρόνου τα νούμερα λιγότερο αποκαρδιωτικά για όλες τις γυναίκες που δεν γιορτάζουν.

      Διαγραφή
  8. Συγκλονισμός τα λόγια σου
    και τα στοιχεία που παρέθεσες!!!!
    Αφύπνιση είναι η λέξη που ταιριάζει
    γι αυτήν την μέρα!!!!!

    Φιλάκι που αγρυπνά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αφυπνισμένο μου πλάσμα, σ' ευχαριστώ πολύ!
      Τα στοιχεία είναι συγκλονιστικά και καθόλου δεν προσφέρονται για γιορτές και λουλούδια...
      Φιλιά πολλά σου στέλνω!

      Διαγραφή
  9. Τα έθιξες όλα Μαρία.. Φτώχεια, ανέχεια, αρρώστιες, αναλφαβητισμός, κλειτοριδεκτομές,κοινωνικός αποκλεισμός,βία.. Κι άλλα κι άλλα.. Αντε να πείσεις μετά κάποιους ότι σήμερα δεν γιορτάζει η γυναίκα την αξίωση για μπαρότσαρκα ή δείπνο με φίλες... Χάσαν όλα το νόημά τους.. Ποια δικαιώματα είπαμε ότι κερδίθηκαν, παραχωρήθηκαν, θεμελιώθηκαν, κατοχυρώθηκαν, καταπατήθηκαν;
    Πόσο απάνθρωποι μπορούμε να ήμαστε....
    Συγκλονιστική η ανάρτησή σου Μαρία.
    Καλό σ/κ να χεις κοπέλα μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η γυναίκα της μπαρότσαρκας είναι ήδη ακρωτηριασμένη (εγκεφαλικά) και ουδεμία ελπίς υπάρχει για την κατηγορία αυτή Μαριλένα μου. Ας διανύσει το υπόλοιπο του βίου της, στη μακαριότητα της ψευδαίσθησης.
      Είναι κι αυτό μέρος της απανθρωπιάς που λες κι εσύ... ή της παλιανθρωπιάς μήπως;
      Φιλί σαββατόβραδου, με μια πίκρα στο στόμα για όσα διάβασα απόψε στης Πέτρας & στης Αριστέας μας...

      Διαγραφή
  10. Ακουμπησε εδαφος η ζυγαρια
    απο το μερος της αδικιας.
    Κι ομως....ακομα ισορροπει αυτος ο πλανητης
    για καποιο λογο που μονο ο Θεος γνωριζει.

    Καλησπερα,Μαρακι μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το εικονοποίησες τέλεια!
      Για κάποιο λόγο που μόνο ο Θεός γνωρίζει...
      Αυτό το λόγο ψάχνω κι εγώ εναγωνίως να εντοπίσω ρε Αγριοεμελάκι μου.
      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  11. Συγκλονιστικό το αφιέρωμά σου , πιο συγκλονιστική η πραγματικότητα που βιώνουνε εκατομμύρια γυναίκες στον πλανήτη.......ας στρέψουμε τη σκέψη μας αυτή την ημέρα σε όλες αυτές τις γυναίκες και ας προσπαθήσουμε ,όσο μπορούμε, όλες τις υπόλοιπες ημέρες του χρόνου να κάνουμε κάτι για τη βοήθεια και τη στήριξή τους....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τουλάχιστον να μην τις αγνοούμε Κλαυδία μου. Το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε. Όλα τα εγκλήματα γίνονται με κύριο συνεργό την αδιαφορία. Αν το αντιληφθούμε αυτό, έχουμε κάνει ήδη το πρώτο βήμα.
      Να'σαι καλά και σ' ευχαριστώ πολύ απ' την καρδιά μου!

      Διαγραφή
  12. Αν ο «πολιτισμένος» κόσμος άφηνε για λίγο τα συμφέροντά του, θα μπορούσε να επιβάλει το σεβασμό των στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις χώρες τού λεγόμενου τρίτου κόσμου.
    Θα γεμίσει ενοχές όποιος διαβάσει την εμπεριστατωμένη ανάρτησή σου, Μαρία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρήσιμες κι οι ενοχές. Προβληματίζουν και δραστηριοποιούν τους ανθρώπους.
      Άρη μου σ' ευχαριστώ ιδιαιτέρως για την παρέα σου. Έχει πολύ μεγάλη αξία για μένα η γνώμη σου, σε θέματα που άπτονται του γυναικείου φύλου.
      Να'σαι καλά και καλό σαββατοκύριακο να έχεις!

      Διαγραφή
  13. Δυστυχώς και στη Δύση τα πράγματα δεν είναι όσο καλά θα περίμενε κάποιος και δεν φταίει η κρίση.
    Τόσοι αγώνες μα οι γυναίκες δεν καταφέραμε ακόμα όσα ξεκινήσαμε.....
    Διαβάζοντας τις στατιστικές σου, η δεύτερη φορά που τις διαβάζω από χθες βράδυ.....
    Μελαγχόλησα ξανά.
    Η ημέρα ποιας γυναίκας είναι τελικά;;;;

    Φιλάκια:)

    ΥΓ.Τι καλά που είμαστε δηλαδή!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σερενατάκι μου... στο υστερόγραφό σου στέκομαι. Αν συγκρινόμαστε με το χειρότερο, ναι... είμαστε καλά!
      Αν περιοριζόμαστε σ' αυτό, δεν είμαστε καλά. Κι αν το αγνοούμε, τότε θα έρθει η ώρα που το κακό θα χτυπήσει και τη δική μας πόρτα... Μοιραία!
      Στη δύση, η αδικία έχει άλλο άρωμα. Πολιτισμένο. Τρομάρα μας!...
      Φιλιά πολλά κι από μένα!

      Διαγραφή
  14. πέρασα ...............
    δεν έχω να προσθέσω......
    να είσαι καλά και να μας αφυπνίζεις.κι εσύ και η Πετρούλα και η Αριστέα,αγγίξατε το αληθινό....
    καλό σου βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ Βαρβάρα μου!
      Να'σαι καλά και καλό βράδυ να έχεις!

      Διαγραφή
  15. Ηλίθιες ημέρες που τις θεσμοθέτησαν για αποενοχοποίηση, κοινώς ξεκάρφωμα.
    Κάτι …«γατούλες» που περιμένουν τη σημερινή ημέρα για να το ρίξουν στα χαδιάρικα και τα γούτσου γούτσου μπας και πάρουν επιτέλους το μονόπετρο, τις έχω για πολλές φάπες.
    Δεν ξέρω τι ακριβώς θα έπρεπε να γιορτάσουμε. Μήπως αυτό;

    Θα το ρίξω κι εγώ στις γιορτές και τα πανηγύρια όταν τα παραπάνω εκλείψουν. Όταν καμία γυναίκα στον πλανήτη δεν θα κινδυνεύει να πέσει θύμα βιασμού μέσα στο σπίτι της, να χάσει με ‘νόμο’ την κλειτορίδα της, την αξιοπρέπειά της.

    Αντιγράφω από φιλικό blog:
    Το σύνολο των παγκόσμιων στρατιωτικών δαπανών σε συμβατικά μόνο όπλα ανήλθε το 2011 σε 1,738 τρισ. δολλάρια, ενώ μόνο οι πωλήσεις όπλων έφτασαν τα 420 δισ. δολλάρια. Οι διάφορες ανθρωπιστικές οργανώσεις (Unicef, ActionAid κλπ) υπολογίζουν ότι 40 δισ. είναι αρκετά για να μειωθεί η παγκόσμια φτώχεια στο μισό ενώ 150 δισ. αρκούν για να την εξαλείψουν οριστικά.

    Καλές γιορτές λοιπόν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα είπες όλα και σ' ευχαριστώ πολύ Πέτρο. Η γνώμη ενός άντρα σε μια γυναικεία επέτειο, έχει ιδιαίτερη βαρύτητα. Και χαίρομαι που βλέπεις την ουσία του θέματος κι όχι την "κρούστα".
      Να'σαι καλά ρε Πέτρο!

      Διαγραφή
  16. Συγκλονιστικό αφιέρωμα και δείχνει καθαρά πως υπάρχει μεγάλη ανηφόρα ακόμα...
    Μακάρι κάποτε να γίνει καλύτερος ο κόσμος, πιο δίκαιος και πιο ανθρώπινος....
    Να είσαι καλά....φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι Μαράκι μου, μεγάλη ανηφόρα... Για κάποιες γυναίκες, είναι βουνό δύσβατο.
      Ένα "Μακάρι" κι από μένα!
      Φιλιά πολλά σου στέλνω!

      Διαγραφή
  17. έκανες ένα τεράστιο αφιέρωμα, συγκλονιστικό! ευχαριστούμε για όλες τις πληροφορίες που μοιράστηκες μαζί μας!! φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ ευχαριστώ Εβονίτα μου! Για τη συντροφιά και τη ζεστασιά σας.
      Να'σαι καλά και φιλιά στην πατρίδα!

      Διαγραφή
  18. Μπράβο σου Μαρία!
    Από τον τίτλο μέχρι την τελευταία τελεία έδειξες ότι η γιορτή αυτή είναι κούφια, και μονομερής.
    Πόσο θλιβερές οι αντιλήψεις και οι πρακτικές αυτών των χωρών για αυτά τα, καθόλα, πολύτιμα πλάσματα.
    Να είσαι γερή και να βάζεις πάντα το λιθαράκι σου στο να αλλάξει η σκέψη των ανθρώπων.
    Σε φιλώ και σου εύχομαι χρόνια πολλά,
    γιατί σου αξίζουν!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για κάποιο λόγο, σε σκεφτόμουν αυτές τις μέρες. Χάρηκα πολύ που βρεθήκαμε ξανά.
      Σ' ευχαριστώ πολύ Μαρώ μου και εύχομαι ολόψυχα καλή δύναμη στον αγώνα σου!
      Τα φιλιά μου σου στέλνω!

      Διαγραφή
  19. είμαι ερωμένη, είμαι σύζυγος, είμαι εργαζόμενη, είμαι δούλα, είμαι μάνα, είμαι κόρη...
    είμαι γυναίκα και είμαι όπου γης, γεμάτη πληγές...
    εύχομαι να έρθει μια μέρα που δεν θα χρειάζεται να με γιορτάζουν....

    καλό ξημέρωμα Κανελλάκι της ψυχής μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "εύχομαι να έρθει μια μέρα που δεν θα χρειάζεται να με γιορτάζουν.... "

      Προσκυνώ στο σχόλιο σου!
      Να'σαι καλά ρε Βίκυ!

      Διαγραφή
  20. χρονια πολλα, ποση δυστυχία και αδικια υπάρχει ακομα!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρόνια πολλά θα υπάρχουν ακόμα...
      Να'σαι καλά, σ' ευχαριστώ πολύ για την παρέα σου !

      Διαγραφή
  21. Μαρία μου, πολλά μπράβο για αυτή σου την ανάρτηση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Τα είπες όλα Μαρία μου, μεστά, ουσιαστικά, με επιχειρήματα και αποδείξεις!
    Για ποια γιορτή να μιλήσουμε? Όλα είναι θωπεία στο ψέμα και στην υποκρισία!
    Μπράβο όμως γι' αυτήν σου τη σκέψη Μαρία μου!
    Να είσαι πάντα καλά και μακάρι να δώσουν κάποτε στη γυναίκα αυτό που της πρέπει και της αξίζει!
    Φιλιά με αγκαλιά!:-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ευχαριστώ πολύ για τα σχόλιά σας.