Παρασκευή 1 Μαΐου 2020

«Ποιος είδε άνοιξη καιρό... το φόβο να πλανάται» (*)


Αντί στεφάνων και πρωτομαγιάτικων ευχών, δυο φωτεινά παραδείγματα ξεχωριστών ανθρώπων. Έτσι, για να έχουμε να φωτιζόμαστε στη μουντάδα της φετινής άνοιξης. Και για να μην αγνοούμε το ρόλο, τους αγώνες και την κοινωνική τους προσφορά, σ’ όλα τα ζόρια που τραβάμε τα τελευταία χρόνια.


Η Φωτεινή Βελεσιώτου τραγουδά απ’ το σπίτι της το «Ακορντεόν» του Μάνου Λοίζου για τον απεργό πείνας Ibrahim Gökçek. Ο Ibrahim είναι μέλος του συγκροτήματος Grup Yorum και κάνει απεργία πείνας μέχρι θανάτου, έχοντας ξεπεράσει πλέον τις 300 ημέρες αγώνα. Στις 3 του Απρίλη, η σύντροφός του Helin Bölek έπεσε μάρτυρας ύστερα από 288 ημέρες απεργίας πείνας. Ο Ibrahim Gökçek συνεχίζει αλύγιστος την απεργία πείνας, διεκδικώντας να επιτραπούν οι συναυλίες τους στην Τουρκία. 

Η Φωτεινή δεν λείπει ποτέ από συναυλίες και δράσεις αλληλεγγύης. Την θυμάμαι, χρόνια τώρα, να μας δίνει κουράγιο και να μας κερνάει βραδιές μυσταγωγικές με τις θεσπέσιες ερμηνείες της. «Να προσέχετε ο ένας τον άλλο» μ’ αυτό συνήθιζε να μας αποχαιρετάει, σαν προστατευτική μάνα που ξεπροβοδίζει με στοργή τα παιδιά της. Μετά τις τελευταίες της ερμηνείες μέσα απ’ το σπίτι της, ρίχνει κι αυτή μαύρο και σιωπά. Διεκδικώντας το αυτονόητο. 

«Οι καλλιτέχνες, επαγγελματίες του θεάματος και όλοι οι εργάτες του πολιτισμού έχουν και αυτοί δικαίωμα να ζουν με αξιοπρέπεια και όχι σε συνθήκες εξαθλίωσης. Όλοι όσοι μας ακούτε, στηρίξτε με τη δική σας φωνή τους ανθρώπους του πολιτισμού. ΜΑΥΡΟ ΛΟΙΠΟΝ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ. Σας ευχαριστώ πολύ από καρδιάς, Φωτεινή Βελεσιώτου».

Το τραγούδι "Ποιος είδε άνοιξη καιρό..." δημιουργήθηκε με την αφιλοκερδή συμμετοχή όλων των καλλιτεχνών και όλα τα έσοδα που θα προκύψουν από το τραγούδι, θα διατεθούν στο Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών "Η Σωτηρία" για την αγορά νοσηλευτικού υλικού.

Οι ηχογραφήσεις & οι λήψεις των ερμηνευτών έγιναν με ερασιτεχνικό τρόπο στο σπίτι τους, κάνοντας πράξη το "ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ"
Στρατάκης Νίκος: Ποιος είδε άνοιξη καιρό... σοκάκια ερημωμένα / με παραθύρια σφαλιχτά κι αυλές δίχως βεγγέρα
Μαρτσάκης Αντώνης: Ποιος είδε άνοιξη καιρό... να μη βλογούνται γάμοι / κεριά να μην ανάβουνε, ο Θεός να συγχωρέσει
Σπυριδάκης Δημήτρης: Ποιος είδε άνοιξη καιρό... (‘κλησιές δίχως ανθρώπους / κι αμοναχό του τον παπά, τα Άγια να βγάνει
Στρατάκης Γιώργος: Ποιος είδε άνοιξη καιρό... φαμίλιες χωρισμένες / και να δειπνούνε χωριστά, οι γέροι απ' τα κοπέλια
Σαριδάκης Κώστας: Ποιος είδε άνοιξη καιρό... να μην ανοίγουν πόρτες /στον ξένο στο περαστικό να βρει να ξεδιψάσει
Νίκος & Αντώνης Ξυλούρης: Ποιος είδε άνοιξη καιρό..να μην γελούν κοπέλια /
να μη μαζώνουν κοπελιές, λουλούδια απ' τα χωράφια
Μανωλαράκης Ανδρέας: Ποιος είδε άνοιξη καιρό.. το φόβο να πλανάται / εγώ 'μαι απού τα θωρώ Θε μου ξεμίστευγέ μας 

Καλό Μάη να έχουμε, με επίγνωση της ιστορίας που κουβαλάει αυτός ο μήνας!

[Ο τίτλος προέρχεται απ’ το στίχο του ομώνυμου τραγουδιού]

26 σχόλια:

  1. Καλό μήνα Μαρία μου! Δεν γνώριζα το γεγονός με τον Τούρκο καλλιτέχνη γείτονα. Ευχαριστώ που το γνωστοποίησες. Τι ωραία μια κιθάρα και μια φωνή!!!! Το δεύτερο βιντεάκι το έχω δει. Καλή επιτυχία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλό μήνα Αριάδνη μου!
      Γι' αυτό είμαστε εδώ, να διαδίδουμε ο ένας με τον άλλο τέτοιες χρήσιμες πληροφορίες. Που δεν είναι και τόσο "δημοφιλείς" στις ντουντούκες της πληροφόρησης.
      Την αγάπη και τις ευχές μου!

      Διαγραφή
  2. Να ομολογήσω με σχετική...ντροπή πως δεν την ήξερα. Αν και θυμάμαι τον πατέρα μου που έπαιζε κιθάρα σπίτι εγώ δεν τα πήγαινα καλά με νότες και όργανα. Να ευχηθώ ένα καλό μήνα με την ελπίδα να πιάσει η ευχή μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι ευχές καλών ανθρώπων συνήθως πραγματοποιούνται. Τουλάχιστον σε προσωπικό επίπεδο, εύχομαι με τη σειρά μου, να έχετε έναν πολύ καλό μήνα, όλοι στην οικογένεια, Γεωργία μου!

      Διαγραφή
  3. Δύσκολες εξελίξεις ήλθαν μαζί και ειλικρινά όλοι έχουν δίκιο. Δύσκολες και οι αποφάσεις που θα πρέπει να είναι δίκαιες. Θα χρειαστεί σωστή διαβούλευση με όλους.
    Ας ελπίζουμε να υπάρχει κατανόηση.
    Καλό μήνα, Μαρία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ας ελπίζουμε να επιβιώσουν, ταιριάζει καλύτερα γι' αυτήν ειδικά την κατηγορία πολιτών. Και για όλους όσους έμειναν άνεργοι.
      Καλό μήνα Στρατή μου και μακάρι να είναι καλός, ειδικά για τους ανθρώπους που δοκιμάζονται.

      Διαγραφή
  4. Μαρία μου, σε μια σπάνια συνθήκη της ζωής μου, με διακατέχει πνεύμα απαισιοδοξίας. Τι επίγνωση του μήνα να έχουμε, που εδώ δεν έχουμε επίγνωση της κατάστασης που επικρατεί. Κι αυτό καθημερινά το επαληθεύω με αυτά που διαβάζω στα social media.
    Δεν είναι μόνο οι καλλιτέχνες κι ο πολιτισμός που θίγονται, είναι τόσες ομάδες. Κι ούτε ο λαός δεν ασχολείται με αυτό. Γιατί το κάθε κακό, μικρό-μεγάλο, δεν μας αφορά μέχρι να φτάσει στην πόρτα μας.
    Μακάρι να γίνει κάτι για όλο τον κόσμο εκεί έξω που χρειάζεται στήριξη. Οι καιροί είναι δύσκολοι, το κατανοώ, αλλά με ενοχλεί απίστευτα να σκέφτομαι πως εν καιρώ 2020 στον "εξελιγμένο κόσμο" μας ακόμα υπάρχουν άνθρωποι που θα πρέπει να ανησυχούν για την διαβίωση τους, γιατί έτσι είναι το σύστημα.
    Από την άλλη, σκέφτομαι όλον αυτό τον κόσμο που θυσιάστηκε, αγωνίστηκε για τα εργασιακά δικαιώματα κι έχουμε φτάσει να ζούμε σε έναν εργασιακό μεσαίωνα που αφήνουμε να διαιωνίζεται.
    Τι να πω. Θέλω πολύ να διατηρήσω την αισιοδοξία μου και προσπαθώ να πείσω τον εαυτό μου, πως όλα θα πάνε καλά, αλλά κρατώ σοβαρές επιφυλάξεις!
    Παρ' όλα αυτά, καλό μας μήνα, με υγεία. Γιατί, αν δεν έχουμε υγεία, τίποτα άλλο δεν έχει νόημα.
    Σε φιλώ γλυκά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με πολλές επιφυλάξεις είμαστε όλοι μας Μαρίνα μου και με την ευχή να μην ξαναδούμε εικόνες ντροπής στα λαϊκά στρώματα.
      Φιλί γλυκό Μαρινάκι.

      Διαγραφή
  5. Όλοι έχουν το δικαίωμα να ζουν με αξιοπρέπεια και όχι σε συνθήκες εξαθλίωσης. Μέσα στην κοινωνία μας υπάρχουν συνάνθρωποι μας που υποφέρουν και όμως η πολιτεία κρατάει τα αυτιά της κλειστά.
    Καλό μήνα Μαρία μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτή η επιλεκτική ωτίτιδα της πολιτείας μάς έχει κουράσει.
      Καλό μήνα Ελένη μου, όσο αυτό είναι εφικτό στις συνθήκες που ζούμε.

      Διαγραφή
  6. Οι τραγουδοποιοί, οι ηθοποιοί, οι χορευτές και τόσοι άλλοι καλλιτέχνες που σε καιρούς φωτεινούς, μας ψυχ-αγωγούσαν πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή όταν γύρω έχει πέσει βουβαμάρα, ας τους εμψυχώσουμε για να αποδώσει ο αγώνας τους...
    ΑΦιλιά με φωτεινές ευχές για έναν καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όλοι αυτοί οι εργάτες της τέχνης αξίζουν την υποστήριξή μας στο δίκαιο αγώνα τους.
      Κι αλλίμονο αν σωπάσει η τέχνη. Τότε είναι που θα βυθιστούμε στο απόλυτο σκοτάδι.
      Φιλιά Στεφανία μου, καλή εβδομάδα να έχεις!

      Διαγραφή
  7. Πρωτομαγιά! Τα λόγια γαζώνουνε τη θύμηση (σαν άλλες εποχές) να αγιάζονται οι μνήμες. Στο σάπιο οικοδόμημα λίθος να μη μείνει, ίσως και ξαναφύτρωνε η γη κόκκινες παπαρούνες όχι από το αίμα, αλλά από σπόρους ειρηνικά σκορπισμένους στο χώμα απανταχού.
    Ποιος ξέρει, αύριο μπορεί η ευθύνη κι η αλήθεια να χορεύουν μαζί κάτω απ΄τους φανοστάτες μιας έρημης πόλης σ’ένα απρόβλεπτο, ανατρεπτικό, τρομακτικό μέλλον μιας πλαστής ευημερίας. Εφιάλτης ακούγεται.
    Όλες αυτές τις μέρες Μαρία μου προσπαθώ να αποφεύγω όσο μπορώ την τηλεόραση. Οργισμένη, απογοητευμένη από κάθε είδους σποτάκια από ηθοποιούς, τραγουδιστές, αθλητές, σε μια καμπάνια εκατομμυρίων και μια άθλια προπαγάνδα (για τον τέλειο χειρισμό της κυβέρνησης) που αποσκοπεί σε μια θεσάρα στο Μέγαρο.
    Κόντεψα να ξεράσω, αλλά έδωσα συχωροχάρτι στην ηλικία και …..στον πρότερο έντιμο βίο (?)
    Λατρεύω και θαυμάζω τους χαρακτήρες, (ηθοποιούς, τραγουδιστές) με ήθος, απλότητα, εντιμότητα που μιλούν για να πουν κάτι ουσιαστικό. Κι η Βελεσιώτου είναι μια απ’ αυτές. Ποιητική, κοινωνικά και πολιτικά ευαίσθητη.
    Επίσης μπράβο στα παιδιά που με αφορμή το στίχο αφήνουν το μυαλό να πάει παραπέρα και μακάρι αυτό που πιστεύουμε και αγαπάμε να έχει επιτυχία. Ευτυχώς υπάρχουν και φωνές που από μόνες τους μπορούν να φέρουν την Άνοιξη.
    Σ' ευχαριστώ που μου δωσες την ευκαιρία. Να είσαι καλά.
    Καλό μήνα!
    Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ως συνήθως, οι σκέψεις μας είναι απόλυτα ταυτισμένες και, κάθε φορά που διαβάζω τα σχόλιά σου, κουνάω με συγκατάβαση το κεφάλι. Με κλεισμένη τηλεόραση και μεγάλη επιφυλακτικότητα για όσα γίνονται για το "καλό μας", σου στέλνω μια μεγάλη αγκαλιά και τις ευχές μου για έναν καλοδιάβατο μήνα. Να είσαι καλά Αννίκα μου!

      Διαγραφή
  8. Σαν να μην έχουν περάσει τόσα χρόνια που οι άνθρωποι έχουν αποκτήσει το δικαίωμα της αξιοπρεπούς επιβίωσης Κανελλάκι μου και κοίτα πόσο ίδια είναι ακόμα τα πράγματα..θαρρείς πως τίποτα δεν έχει αλλάξει..στον εργασιακό τομέα..και στο καλλιτεχνικό αλλά και σε άλλους τομείς..
    Την Βελεσιώτου την γνώρισα τώρα τελευταία σε μια εκπομπή ενω άκουγα την φωνή της ..έχει αυτό το κατι που σε κάνει να δίνεις προσοχή σε ότι ερμηνεύει...οι καλλιτεχνες ειναι εκεινοι που μεσα απο τις δικες τους πράξεις αντιστεκονται με τον τρόπο τους σε ότι κατεβάζει το επίπεδο τους .. μπράβο και στους κρητικούς καλλιτέχνες που έκαναν την λίρα τους να μιλήσει...
    Καλο ΄μηνα λευτεριάς αγαπη μου να ειστε καλα την αγαπη μου πάντα φιλω σε..❤ 🌹

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φτου ξελεφτερία από σήμερα Ρούλα μου και πάμε να κατακτήσουμε τα... κυρίαρχα δικαιώματά μας. Μαλλί, νύχια και ό,τι άλλο έχει μείνει αξούριστο 😀 Κάπου διάβασα ότι η οικογένεια Κικίλια θα πάει σήμερα κομμωτήριο. Γαλήνεψε η ψυχή μου!...
      Η Βελεσιώτου και αρκετοί άλλοι, ανήκουν στην κατηγορία των έντιμων καλλιτεχνών, με κοινωνικές ευαισθησίες και έμπρακτους αγώνες. Αξίζει την υποστήριξη και την αγάπη μας.
      Καλό μήνα αγαπημένη μου 💟

      Διαγραφή
  9. Καλήμερα και καλο μήνα Μαρία μου!
    Με ολα οσα μας δίδαξαν οι καλλιτέχνες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν έχουμε κάτι ωραίο στη ζωή μας, αυτό προέρχεται απ' τη δουλειά και την τέχνη τους.
      Εννοείται πως είμαστε μαζί τους στον αγώνα που δίνουν.
      Καλό μήνα Κική μου!

      Διαγραφή
  10. Είναι τόσο λίγοι πλέον οι καλλιτέχνες που μας αγγίζουν και αγαπάμε Μαρία μου !! Τουλάχιστον εγώ .Την Βελεσιώτου την αγαπώ για το συναίσθημα που βγάζει !! Μπορεί να ακούγεται αφελές αλλά ότι γράφουν και ότι τραγουδούν οι άνθρωποι που με αγγίζουν πιστεύω και ότι έτσι είναι σαν άτομα !!Πολλές φορές έφαγα τη μούρη μου αλλά δεν πειράζει !!Η δικαιη στάση οφείλει να συμπεριλάβει όλες τις κατηγορίες αλλά που ...
    Με ένα ραδιοφωνάκι περνούν οι δύσκολες μέρες μας και όχι με τον κάθε ειδήμονα της Τv.
    Καλό μήνα με πολλές ανάσες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μ' ένα ραδιοφωνάκι κι εμείς την παλεύουμε, Μαρία μου.
      Καθαροί από δελτία ειδήσεων και παραθυρόφυλλα με πάσης φύσεως εγκάθετους.
      Καλό μήνα να έχεις!

      Διαγραφή
  11. Αυτοί οι σπάνιοι, φωτεινοί άνθρωποι είτε καλλιτέχνες, είτε επιστήμονες, είτε απλοί καθημερινοί άνθρωποι είναι που μας εμψυχώνουν και μας στηρίζουν....η κ. Βελετσιώτου είναι ένας από αυτούς και τρέφω τεράστια εκτίμηση στο πρόσωπό της, από την άλλη με έχει εξαγριώσει η στάση στης πολιτείας αλλά και της πλειοψηφίας των πολιτών στο όλο θέμα....Πολύ φοβάμαι ότι ελάχιστοι θα αλλάξουν νοοτροπία και στάση ζωής μετά την εμπειρία του κοροναϊού...αφού το κακό δεν μας άγγιξε, δεν πέθανε κανένας δικός μας κι εμείς δεν αρρωστήσαμε καν, ....όλα καλά, πάμε γιά νύχια , ανταύγειες και αποτρίχωση...Σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω ότι η πλειονότητα των πολιτών στεκόμαστε στο πλευρό τους. Φάνηκε απ' τον αριθμό των υπογραφών που συγκέντρωσαν στην πλατφόρμα που δημιουργήθηκε. Υπάρχει βέβαια και η μερίδα των "εαυτούληδων" που και το σύμπαν να γκρεμίζεται, αυτοί θα ομφαλοσκοπούνται.
      Φιλιά πολλά Κλαυδία μου, χρόνια πολλά για σήμερα, αν και δεν μου λένε τίποτα τέτοιες "διεθνείς ημέρες"...

      Διαγραφή
  12. Είναι ελπιδοφόρο ότι υπάρχουν ακόμη άνθρωποι σε όλες τις βαθμίδες της κοινωνίας που ξεχωρίζουν. Ειδικά οι καλλιτέχνες έχει ειδικό βάρος η παρουσία τους και η στάση τους γιατί γίνονται και πρότυπα για νεότερους.
    Δύσκολοι καιροί για ανθρώπους μαχητές
    Δύσκολοι καιροί για την κοινωία που δεν έχει στήριγμα
    Εύχομαι ο μήνας να τελειώσει όμορφα και γαλήνια όπως μπήκε.
    Λίγο το νου μας και καλό κουράγιο
    Καλησπέρα Μαρία μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το φαντάζεσαι έναν κόσμο δίχως τέχνη; Θα είχαμε πεθάνει ψυχολογικά και πνευματικά. Θεωρώ ότι οι άνθρωποι της τέχνης θα έπρεπε να ήταν στις προτεραιότητες της πολιτείας. Να μην τους αφήσουν στο έλεος του Θεού...
      Καλό κουράγιο Αννούλα μου, σε χαιρετώ και στέλνω μια μεγάλη αγκαλιά♥

      Διαγραφή
  13. Δεν υπάρχουν πολλες μεγάλες μορφές που να εμπνέουν , αλλά έστω κι αυτές οι λίγες είναι παρήγορο.
    Παίρνουμε δύναμη και κουράγιο κι εμείς.
    Στους δύσκολους καιρούς πάντως γεννιούνται τα ωραία.
    Να είσαι καλά και φιλάκια πολλά διαδικτυακά και ακίνδυνα.

    Έχω την εντύπωση ότι έγραψα σχόλιο. Πολλές φορές χάνονται μυστηριωδώς 😂😂

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλό μήνα κ.Μαρία

    Εύχομαι να σε βρίσκω καλά. Μετά από ένα διάλειμμα τριών μηνών από το blog μου και το blogging γενικά , επέστρεψα στο blog μου και στην αγαπημένη μου / μας blogογειτονιά και χαίρομαι πολλά για τούτο . Επέστρεψα και ενεργά ( και με νέα ανάρτηση ) .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ευχαριστώ πολύ για τα σχόλιά σας.