Τετάρτη 1 Ιουνίου 2022

«Εκεί είναι»

 

Bathing Time – Joaquin Sorolla Y Bastida

Για τα καλοκαίρια που έρχονται
για όσα μας υπόσχονται από τώρα
και μας φτιάχνουν τη μέρα
δεν χρειάζεται να περιμένουμε
ας κοιταχτούμε μόνο στα μάτια
όχι βιαστικά κι επιπόλαια
όπως συνήθως συμβαίνει
μ’ εκείνη την ευπρέπεια της συνήθειας
και της παρακμής αυτών των καιρών
αλλά, κρατώντας ο ένας τα χέρια του άλλου
απερίσπαστοι, με αφοσίωση επιτέλους
ας μείνουμε βαθιά μέσα
στο βλέμμα το συντροφικό
γιατί απλούστατα εκεί
με υπομονή
με πίστη ακλόνητη
μας περιμένουν όλα τα καλοκαίρια

από δω και πέρα.

 Γιώργος Βέης


Καλό μήνα σ’ όλους μας, με λιακάδες στην ψυχή μας και δυνατές αντοχές στο κουπί που τραβάμε

23 σχόλια:

  1. Θυμάμαι ένα καλοκαίρι κάθε μέρα κρατούσα τα μικρά παιδιά της αδελφής μου, Κάτι ζητούσαν από τη μαμά τους κάθε πρωί και τους έλεγε "αύριο" ... κάποια στιγμή με πλησιάζει η μικρή ούτε κάν 4 χρονών τότε και με ρωτάει... Το αύριο και το αύριο, πότε θα έρθει αυτό το αύριο; ¨χαχαχα ¨ήταν η αφορμή για να μάθουμε τις ημέρες τις εβδομάδας, τις εποχές και τους μήνες.
    Καλό μήνα, καλή δύναμη :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δίκιο είχε η ανιψιά σου, Μάνια μου. Αυτές οι αναμονές που αφήνουμε σ' ένα απροσδιόριστο "αύριο", είναι το ξόδεμα της ζωής μας και η απώλεια των μικρών χαρών που μας περιμένουν "τώρα". Καλό μας μήνα αγαπημένη ♥

      Διαγραφή
  2. Τον γνώρισα μέσα απ’ τα φράκταλ. Σύγχρονος πνευματικός άνθρωπος, στοχαστής, βλέπει την ποίηση σαν αλληγορία και μέθεξη, ταυτίζεται με το πάθος των απόκληρων, εκεί που χτυπά δυνατά η καρδιά κάθε αδικημένου. Σε κάθε ποίημα αναστοχάζεται τη ζωή, την αντιμετωπίζει με ωριμότητα, με εσωτερική γαλήνη, ενάργεια και συναισθηματική επίγνωση.
    Εμπνέεται από τη φύση για να γράψει ξανά και ξανά την ιστορία αυτού του κόσμου μέχρι το τελικό πλήγμα.
    Όσο για τα καλοκαίρια, φοβάμαι πως ο λίβας κι η αλμύρα θα ξεφλουδίζουν σιγά-σιγά τις αντοχές μας. Εκτός κι αν κρατώντας ο ένας τα χέρια του άλλου, ίσως να ξεπεράσουμε την παρακμή των καιρών.
    Ωραία επιλογή ο Γ. Βέης!
    Καλό μήνα Μαρία μου, Καλό καλοκαίρι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ, Αννίκα μου♥
      Χεράκι και φύγαμε για το "καλοκαίρι" λοιπόν...

      Διαγραφή
  3. Σίγουρα, όλοι μας περιμένουμε το καλοκαίρι, ως χρόνο ξεγνοιασιάς, αλλά πολύ φοβάμαι ότι δεν θα μας κάνει τη χάρη. Απαισιόδοξος; Ναι, δυστυχώς. Τα μέτωπα είναι πολλά κι όλα απέναντι μας.
    Εγώ όμως θα σου ευχηθώ, όπως στον καθένα που συναντώ αυτές τις ημέρες, μπας κι έτσι ξορκίσω το κακό....
    Καλό καλοκαίρι, Μαρία! από την καρδιά μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κρατάω την ευχή σου, έχοντας πλήρη επίγνωση για τα ανοιχτά μέτωπα που χάσκουν μπροστά μας. Με όσο γίνεται καλή διάθεση, ξορκίζεις το κακό που μας περιβάλλει. Δεν βγαίνει αλλιώς. Καλό μήνα να έχεις κι εσύ, Βασίλη!

      Διαγραφή
  4. Όταν σε κάθε εποχή και χρονιά, η επιπολαιότητα, η συνήθεια, η παρακμή, η απερισκεψία δεν λείπουν από τις ζωές μας, έρχεται η αφοσίωση, η συντροφικότητα, η υπομονή και η ακλόνητη πίστη, να μας θυμίσουν την πραγματική μας φύση.
    "Αυτό" ήρθε στο νου μου, διαβάζοντας με ανοιχτή καρδιά "αυτό που είναι" του Γιώργου Βέη...
    ΑΦιλάκια με ευχές για ένα φωτεινό και συντροφικό καλοκαίρι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς όπως τα λες. Ανοιχτή καρδιά θέλει και ορθάνοιχτο βλέμμα στον συνάνθρωπο. Όσο προσφέρεις, τόσο τροφοδοτείς την ύπαρξή σου με αντοχές και δύναμη.
      Άπειρα φιλιά αγάπης, πολύ καλό μήνα να έχεις Στεφανία μου♥

      Διαγραφή
  5. Ποτέ δεν ήθελα να βλέπω το.. ποτήρι μισοάδειο φίλη μου γι'αυτό με πειράζει αυτή η αλλαγή μέσα μου. Δεν περιμένω λοιπόν καλοκαίρια μαγικά, ευτυχώς τα έζησα. Επιζητώ ηρεμία, αναγνώριση πως αυτά που έχω είναι υπερβολικά πολλά μπροστά σε ανθρώπους που στερούνται στοιχειώδη. Σήμερα το πρωί στην βόλτα μου με την Κάντυ είδα στο πάρκο μας έναν άστεγο που κοιμόταν στο παγκάκι, πίστεψε με μόνο που δεν έκλαψα. Ήθελα να τον πλησιάσω όμως..ντράπηκα, φοβήθηκα μη τον θείξω..εγώ με το σκυλάκι ράτσας.. που κοιμάται στα πούπουλα, που το φροντίζω, το κυνηγάω να φάει.. σκέφτηκα αυτό τον άνθρωπο που θα έπρεπε να πλυθεί, να φάει κάτι..για ποιά καλοκαίρια να μιλήσω.. να περιγράψω, να ονειρευτώ γλυκιά μου.. θα ήταν ασέβεια στην πραγματικότητα.. Καλό καλοκαίρι φίλη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι παγίδα αυτές οι ενοχές, Γεωργία μου. Φτάνει ένα βλέμμα συμπόνιας ή και μια μικρή βοήθεια που μπορεί να στηρίξει όλους αυτούς τους συνανθρώπους μας. Στη θέση τους άλλωστε μπορούμε να βρεθούμε όλοι μας ανά πάσα στιγμή.
      Να έχεις έναν ήρεμο και ξεκούραστο μήνα αγαπημένη μου ♥

      Διαγραφή
    2. Πόσο σε καταλαβαίνω Αχτίδα μου!! κι εγώ έτσι νιώθω όταν βλέπω κάποιον να κοιμάται στο παγκάκι!! κρίμα... τι εποχή !! καμμία μέριμνα, για τους πονεμένους αυτούς ανθρώπους, κανείς!! <3

      Διαγραφή
  6. Μαρία μου, ο ερχομός του Ιούνη, είναι, εξ ορισμού θετικό γεγονός καθώς κουβαλάει προσδοκίες. Βλέπεις, το καλοκαίρι, πάντα ήταν δεμένο με όμορφες στιγμές, με το φούντωμα της ζωής, του κορμιού και των αισθήσεων.
    Το μήνυμα της συντροφικότητας, που περνάς μέσα από τον Βέη, είναι σημαντικό. Είναι το κλειδί να διατρέξουμε τη κρίση, όσα μάς περιμένουν και θα μάς δοκιμάσουν ανελέητα.
    Την αγάπη μου καλή μου φίλη.
    Καλό μήνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν έχω προσδοκίες πια, Γιάννη μου. Το μήνυμα του ποιήματος είναι κορυφαίο. Μόνο με το "μαζί" θα βγούμε νικητές κι απ' αυτή τη μάχη. Όχι ότι το βλέπω να εφαρμόζεται, τουναντίον...
      Καλό μήνα να έχεις, δυνατές αντοχές και πάντα έμπνευση για δημιουργία!

      Διαγραφή
  7. Είναι στάση ζωής, να βαδίζεις με υπομονή και ακλόνητη πίστη! Μα είναι ανάγκη των καιρών, όχι μόνο του καλοκαιριού, αυτή τη στάση ζωής να τη κάνουμε δική μας!
    Οι στίχοι του Βέη εξαίρετοι! Καμία σχέση με την καταπληκτική μας καθημερινότητα!
    Καλή μας δύναμη Μαρία μου! Μακάρι να συνεχίζουμε με αντοχή και αισιοδοξία και αυτό το μήνα!
    Σε φιλώ γλυκά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με την πεποίθηση πως είσαι ένας απ' αυτούς που διαθέτουν αυτή τη στάση ζωής, σε φιλώ γλυκά και σου εύχομαι ένα μήνα γεμάτο χαμόγελα και αγάπη, Μαρίνα μου♥

      Διαγραφή
  8. Μακάρι οι καιροί που ζούμε να μας μάθουν επιτέλους να εστιάζουμε στο συντροφικό βλέμμα με αφοσίωση αληθινή. Καλό μήνα Μαρία μου Καλό καλοκαίρι εύχομαι γιατί χρειαζόμαστε θετικές σκέψεις με όσα ζούμε και είναι τόσα πολλά
    Καλή σου μέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάτι θα μας μάθουν οι καιροί που ζούμε, σίγουρα. Κάποιοι θα γίνουν χειρότεροι κι άλλοι θα βελτιωθούν. Το σύνολο θα φανεί στην "είσπραξη", Αννούλα μου.
      Καλό μήνα να έχεις ♥

      Διαγραφή
  9. Προχθές μου είπε η κόρη μου, ότι θα ήθελε να είχε ζήσει στα χρόνια μας.
    Δεν νομίζω ότι έχει άδικο.
    Ζήσαμε τα καλύτερα.
    Τώρα δεν ξέρω τί να περιμένω.
    Ο Θεός βοηθός.
    Σε φιλώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η γενιά των παιδιών μας είναι απ' τις πιο αδικημένες. Ζουν μαύρες εποχές και το μέλλον τους είναι υποθηκευμένο.
      Αγάντα κι έχει ο Θεός...
      Καλή νέα εβδομάδα να έχεις, Ρένα μου!

      Διαγραφή
  10. Λιακάδα στην ψυχή!
    Τι ωραία ευχή.
    ΑΝΤΕΥΧΟΜΑΙ εγκαρδίως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Έτσι είναι !! κάθε πέρυσι και καλύτερα πλέον!! ωραία εποχή η δική μας!! ανεπανάληπτη !! κρίμα για τις νέες γενιές!! ο εγωισμός μεγαλώνει κάθε μέρα και περισσότερο!! Πως να μπορέσουν να αγωνιστούν όλοι μαζί για καλύτερο μέλλον?? Δεν το βλέπω... δυστυχώς!! Ας το ελπίσουμε Μαρία !! Καλό καλοκαίρι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. κρατώντας ο ένας τα χέρια του άλλου...να η ουσια Κανελλακι μου αυτο τα λεει ολα για να το κανεις αυτο θελει αγαπη... ωραια η γραφη του Γιώργου Βέη
    Μου ελειψαν οι επισκεψεις...
    Το σχολιο μου μικρο και οι λεξεις μου ατονες...λογο αριστερας...😊🤗Σ.Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ευχαριστώ πολύ για τα σχόλιά σας.