Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2023

“Φιλαράκι, μήπως σου βρίσκεται μια λέξη;”

 

Μας ακούν σήμερα οι στόχοι που βάζουμε και ξεκαρδίζονται στα γέλια. Ξέρουν πως θα μείνουν ανεκπλήρωτοι σ’ ένα συρτάρι για να τους ξεθάψουμε πάλι του χρόνου. Μήπως αντί για στόχους και ευχές, να βάζαμε λέξεις στην καθημερινότητά μας; Αν χρησιμοποιούσαμε εκφράσεις με βασικό συστατικό το «Είμαι» κι όχι το «Έχω»; Να ξεθάβαμε εκείνα τα «Συγγνώμη» μας και να ξοδεύαμε όλα τα «Ευχαριστώ» που αφήσαμε σε αναμονή; Να ξεστριμωχτούμε απ’ τα «Θέλω» και να φρεσκάρουμε τα «Νιώθω» μας;

Μέρα με τη μέρα και πόνο με τον πόνο, να μάθουμε  απ’ την αρχή το αλφαβητάρι του ανθρώπου. Να εντοπίσουμε συναισθήματα, να τα αποτυπώσουμε στον προφορικό και στο γραπτό λόγο, αλλά και στην εξωλεκτική μας επικοινωνία, να τα αποδεχτούμε, να τα κάνουμε δικά μας, να τα κοινωνήσουμε και να τα αγαπήσουμε.  Να αναμετρηθούμε γενναία  και να παραβγούμε μαζί τους, να τα ξεπεράσουμε και να τα ξορκίσουμε. Να τα βιώσουμε.

Οι συνθήκες απαιτούν ρεφενέ καταστάσεις  με ό,τι έχει διαθέσιμο ο καθένας. Ως αφελείς καταναλωτές και συνεπείς τηλεθεατές, καταλήξαμε στο απόλυτο φιάσκο και την απομόνωση. Λέξεις που μας έμαθαν να τις αποφεύγουμε (“Μίζεροι οι πολίτες που διαμαρτύρονται” κατά τον άριστο υπουργό μας), μας περιμένουν υπομονετικά να τις ενεργοποιήσουμε. “Φοβάμαι, ντρέπομαι, μετανιώνω, θυμώνω, κλαίω, αγωνιώ, απελπίζομαι, πεισμώνω,  αντιστέκομαι, συναισθάνομαι, συμπαραστέκομαι, διεκδικώ και αγαπάω την ευθύνη".

Όταν οι σκέψεις γίνονται λέξεις και ξεστομίζονται με το χέρι στην καρδιά, βρίσκουν πάντα το στόχο τους. Κι αν εκπαιδευτήκαμε απ’ τους πάσης φύσεως τηλεαστέρες και πολιτικάντηδες να τις χρησιμοποιούμε σαν σφαίρες και να αλληλοσκοτωνόμαστε, ήρθε η εποχή να τις βάλουμε σε σωστή λειτουργία. Μαζί με τη νοημοσύνη και την αξιοπρέπειά μας.

Αν μη τι άλλο, το χρωστάμε στα παιδιά μας. Που τα βάλαμε να τρέχουν σαν άλογα κούρσας για να κατακτήσουν την πρωτιά, κι όταν βγαίνουν απ’ αυτή την κρεατομηχανή, τα στέλνουμε μετανάστες εκεί που πηγαίνανε οι γονιοί και οι παππούδες μας. Σπουδαία πρόοδος!

Με το καλό να ξαναβρούμε τις λέξεις της καρδιάς μας. Να χτυπάει από ελπίδα και χαρά κι όχι από φόβο και παραίτηση. Γιατί όπως λέει κι ο μεγάλος μας Ρίτσος: «Και οι λέξεις φλέβες είναι. Μέσα τους αίμα κυλάει».

[Photography: Vasilis Protopapas «Σκέψεις»]

16 σχόλια:

  1. Υπέροχο κείμενο!!!!
    Σαν να έβαλες σε λέξεις τις σκέψεις μου!!!!
    Ναι, όλα αυτά μαζί και μέσα από την καρδιά με θάρρος οφείλουμε να πράττουμε καθημερινά, για να ένα καλύτερο παρόν και μέλλον!
    Κάποιοι ίσως νομίζουν ότι λέμε εδώ μέσα κουβέντες θεωρητικές ( το λέω επειδή γράφω κι εγώ συχνά στο πνεύμα του σημερινού σου ή και άλλων δικών σου) με σκοπό να νουθετούμε τους άλλους εκ του ασφαλούς. Φυσικά και δεν είναι έτσι, καθώς από την πράξη σε καθημερινή βάση περνάμε σε μικρές γραπτές υπενθυμίσεις και πιθανόν από τη μεγάλη επιθυμία να συμβαίνει το καλό γύρω μας σε ευρύτερη κλίμακα. Μια πάλη για έναν ομορφότερο κόσμο σε όλα τα επίπεδα!
    Καλή χρονιά και πάλι εδώ!
    Σε φιλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ας πάψουμε λοιπόν να σκεφτόμαστε τι νομίζουν κάποιοι, κι ας εκφράζουμε ελεύθερα τις σκέψεις μας. Το να αυτολογοκρινόμαστε σε τέτοιους καιρούς, είναι ανώφελο, Γλαύκη μου.
      Καλή χρονιά να έχουμε, με εξωστρέφεια και θάρρος!

      Διαγραφή
  2. Μακάρι, Μαρία μου να εισακούσουμε τις σκέψεις και παραινέσεις σου και να κινηθούμε σ' αυτήν τη μεριά. Θαρρώ είναι μονόδρομος για μια διαφορετική κάθαρση στην αποτελματωμένη ζωή μας.
    Πιστός σου συνοδοιπόρος στις σκέψεις της καρδιάς σου, δηλώνω παρών σ' αυτή τη διαδρομή αγαπημένη μου φίλη.
    Καλή χρονιά και είμαστε εδώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εσύ το τηρείς πάντως. Ατόφια η σκέψη σου, δίχως πλάγια νοήματα και υπονοούμενα. Και σ' ευχαριστώ πολύ, Γιάννη μου!
      Καλή χρονιά και καλές διαδρομές στις δημιουργίες σου!

      Διαγραφή
  3. Τα πιο ξεδιάντροπα γράμματα της αλφαβήτας μας διάβαζα σήμερα, είναι το Θ και το Α παρέα; ΘΑ!
    Θα κάνω, θα αλλάξω, θα προγραμματίσω...Αγαπημένων των πολιτικών πρέπει να το εξοβελίσουμε. Το ΘΑ! Πρέπει και όχι θα έπρεπε λοιπόν!
    Δράση και όχι ευχές.
    Για μένα ένας είναι ο δρόμος: η αυτοπαρατήρηση που οδηγεί στην εξωπαρατήρηση και όλα μαζί στην αλλαγή. Φοβόμαστε να κοιτάξουμε το μέσα μας, να το αγγίξουμε, να αναλάβουμε την ευθύνη των λαθών μας και της απραξίας μας... Φταίνε οι άλλοι, όχι εμείς.
    Ο κόσμος δεν θα αλλάξει όσο δεν ωριμάζουμε και δεν αναλαμβάνουμε την ευθύνη πρώτα εμείς!
    Σωστές οι σκέψεις σου Μαρία.
    Ας δουλέψουμε όλοι για το κομμάτι που μας αναλογεί!
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ας βρει ο καθένας το δικό του μονοπάτι προς το φως, λοιπόν.
      Ο κόσμος σίγουρα δεν θ' αλλάξει, μπορούμε όμως να καλλιεργήσουμε το προσωπικό μας "χωραφάκι" και να το αφήσουμε γόνιμο και υγιές στους επόμενους. Αυτό είναι το χρέος μας.
      Την καλησπέρα μου, Αριστέα μου.

      Διαγραφή
  4. Μια αλλαγή ευχόμαστε και ελπίζουμε Μαρία μου! Δεν ξέρω πόσο εφικτό είναι όταν την ίδια στιγμή ο πλανήτης δεν φαίνεται να θέλει να αλλάξει ρότα. Και μεις παρακολουθούμε παθητικά αυτή τη θλιβερή κατάσταση, υπεύθυνοι και υπόλογοι και προσπαθούμε με ευχο-λόγια να ξορκίσουμε την ένδεια της ψυχής μας.
    Ας κρατήσουμε και τα τελευταία ψήγματα ανθρωπιάς που μας απόμειναν, ας νιώσουμε πόσο σημαντική είναι η συγνώμη, ας εκτιμήσουμε την αξία της αγάπης για κάθε άνθρωπο που είναι δίπλα μας, για κάθε άνθρωπο που μας χρειάζεται δίπλα του. Να νιώσει το ¨είμαι εδώ¨ με όποιο τρόπο μπορούμε. Έτσι ίσως έχουμε μια ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.
    Προσυπογράφω για το Υπέροχο κείμενο!!!!
    Καλή Χρονιά Μαρία μου, ευλογημένη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βάλσαμο ο λόγος σου, όπως πάντα, Αννίκα μου.
      Σ' ευχαριστώ πολύ!
      Καλή να είναι η χρονιά σου, με καλή "σοδειά" σε δημιουργίες και με ό,τι άλλο λαχταράς ♥

      Διαγραφή
  5. Είμαι και εγώ σε μια φάση ουσίας φέτος. Όχι στόχοι και μεγαλεπήβολα σχέδια. Πράξεις και επίγνωση.
    Ουσία και ενσυναίσθηση.
    Να φύγουμε από την επιδερμική "λογική" του κόσμου, να επαναπροσδιορίσουμε που έγκειται η ουσία και η αξιοπρέπεια μας.
    Μόνο τότε θα ζήσουμε με κάποια ποιότητα ζωής, χωρίς καλάθια και pass. Και σε μια λιγότερη βίαιη και εχθρική κοινωνία.
    Ας ευχηθούμε το 2023 να παραμείνουμε Άνθρωποι, υγιείς στην ψυχή, τον νου και το σώμα μας και με δύναμη να αντέχουμε τα δύσκολα και να παλεύουμε για το καλύτερο.
    Καλή χρονιά Μαρία μου! Κάθε καλό σε σένα και στην οικογένεια σου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αφού αντέξαμε την προηγούμενη χρονιά και μείναμε όρθιοι (σωματικά και ψυχικά), έχουμε πλέον εξασκηθεί καλά στις δυσκολίες, Μαρίνα μου.
      Να έχεις μια όμορφη χρονιά, με υγεία κυρίως, και ό,τι άλλο ονειρεύεσαι ♥

      Διαγραφή
  6. Υπέροχο κείμενο, το οποίο διάβασα με προσοχή, γραμμή τη γραμμή. Διότι μας συμβούλευε από καρδιάς, διότι μιλούσε για εμάς και τα παιδιά μας, διότι με έκανε να αναλογιστώ για το σήμερα και το χτες.
    Να ευχηθώ Καλή Χρονιά, Μαρία, με όλους μας παρόντες δυνατούς, υγιείς και δημιουργικούς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ, Βασίλη!
      Με τιμούν τα λόγια και η παρουσία σου στη διαδικτυακή μας οικογένεια.
      Οι ευχές σου είναι και δικές μου.
      Να είσαι καλά!

      Διαγραφή
  7. Τι όμορφες σκέψεις...Χρειαζόμαστε περισσότερη ενσυναίσθηση κι όχι μεγαλεπίβολα σχέδια. Καλή χρονιά με υγεία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αμήν, Ειρήνη μου!
      Να έχεις μια χρονιά καλότυχη, αγαπησιάρικη και γενναιόδωρη 💝

      Διαγραφή
  8. Υπέροχο κείμενο... και πάλι μπράβο Μαρία μου!!!
    Η ενσυναίσθηση ας είναι η ουσία της νέας χρονιάς για να έχουμε επίγνωση της δύναμης που διαθέτουμε!
    ΑΦιλάκια καρδιάς και αγάπης και όλα καλά θα πάνε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καθηλωτικό το κείμενο σήμερα. Πολύ σοφά γραμμένο. Υποκλίνομαι!!
    Μακάρι να βρούμε τις λέξεις της καρδιάς μας. Μακάρι να καθαρίσει το μονοπάτι που οδηγεί εκεί....Εύχομαι τη νέα χρονιά να γίνουμε περισσότερο άνθρωποι
    Καλημέρα Μαρία μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ευχαριστώ πολύ για τα σχόλιά σας.