Σάββατο 13 Μαΐου 2023

Μανάδες παντός καιρού

 



Mετά από σκληρές διαπραγματεύσεις με την εκπρόσωπο των οικονομικών θεμάτων, το αίτημα ναυάγησε.

«Δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για έκτακτες παροχές. Το χρέος μας ξεπερνά κατά πολύ το εισόδημά μας και κινδυνεύει να μην είναι βιώσιμο».

«Δηλαδή δεν γίνεται να τις πάρω;»

«Όχι! Ίσως το 2024 και εφόσον καταφέρουμε να ενταχθούμε σ’ ένα νέο δημοσιονομικό πλαίσιο. Άφησέ τις πίσω στο ράφι, τώρα αμέσως!»

Παρασκευή απόγευμα. Ταμείο νούμερο 6, σε μεγάλο σούπερ μάρκετ. Το αίτημα αφορούσε ένα κουτάκι καραμέλες, που το μεγαλύτερο εκ των τριών κοριτσιών της οικογένειας ζητούσε επιτακτικά να προσθέσουν στο καρότσι με τα λιγοστά ψώνια τους. Τα παρακάλια της ακολούθησαν διαμαρτυρίες και παράπονα. «Επειδή είμαι η μεγαλύτερη, μια ζωή με ρίχνεις, εμένα… τι ζητάω μωρέ;… ένα κουτάκι καραμέλες είναι…»

Οι καραμέλες επέστρεψαν άρον άρον στο ράφι τους και τέσσερις γυναικείες φιγούρες, απ’ όλη την ηλικιακή κλίμακα, αποχώρησαν προς την έξοδο σα δαρμένα σκυλιά. Η πιο μικρή της παρέας ίσως και να μην είχε κατανοήσει εντελώς τι είχε γίνει. Προχωρούσε με ανέμελα βηματάκια πίσω απ’ τις αδερφές της, χαζεύοντας τον κόσμο τριγύρω, τα καλάθια του νοικοκυριού και τα πολύχρωμα μπαλόνια μας εταιρείας που εμπορεύεται ρεύμα «σε απίστευτα χαμηλές τιμές».

Αύριο, ίσως να χαρίσει μια ζωγραφιά στη μητέρα της με καρδούλες και λουλούδια. Μεθαύριο, ίσως να θυμώσει κι αυτή για μια ανεκπλήρωτη επιθυμία της. Αργότερα που θα γίνει κι αυτή μητέρα, ίσως να φοράει το ίδιο φθαρμένο πανωφόρι και να σέρνει το καρότσι της ζωής με όση αξιοπρέπεια μπορέσει να διασώσει.

Κι όποιος δεν έχει δει μια τέτοια σκηνή από κοντά, καλύτερα να μη μιλάει για σκληρούς διαπραγματευτές και σπουδαίους τραπεζίτες που «καταστρώνουν σχέδια διάσωσης» και «πασχίζουν να εξοικονομήσουν κονδύλια», βουλιαγμένοι στη δερμάτινη πολυθρόνα του γραφείου τους. Είναι πολύ εύκολο να εποπτεύεις τράπεζες και δείκτες ρευστότητας. Αλλά είναι πολύ ζόρικο και θέλει γερό στομάχι να παραδέχεσαι δημόσια την ήττα σου στο παιδί σου.

Χρόνια πολλά σ’ όλες τις μανάδες που παλεύουν άγριους δράκους με φωτόσπαθα. Που τα βράδια καταστρώνουν σχέδια επιβίωσης, μετράνε κουπόνια, ψιλά και υπολείμματα αντοχών κι ύστερα ξαναγίνονται μικρά κορίτσια, φορούν το νεανικό τους φουστάνι και βουρκώνουν για τα ματαιωμένα τους όνειρα. Πίσω απ’ τα ερωτικά ραβασάκια της νιότης τους, ίσως να σημειώσουν τη λίστα με τα ψώνια της επόμενης βδομάδας. Κουτσουρεμένη πάντα, αλλά με περισσή ευθύνη. Και αγάπη.

Και με την προσδοκία να υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα για ένα κουτάκι καραμέλες…

17 σχόλια:

  1. Χρόνια πολλά Μαρία μου, στις μανούλες που παλεύουν κάτω από αντίξοες συνθήκες γιατί η αγάπη τους για τα παιδιά τους είναι η δύναμη τους. Και η καρδούλα τους το ξέρει πώς αντέχουν!
    Η σκέψη μας είναι και με τις γυναίκες που θα έδιναν κομμάτια της ψυχής τους για να γιορτάζουν αύριο και σε όσες δεν θα ακούσουν ξανά το "χρόνια πολλά μαμά"!
    Χρόνια πολλά και σε σένα. Να 'σαι πάντα γερή και δυνατή.
    Καλό Σαββατόβραδο!
    Πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με βρίσκεις απόλυτα ταυτισμένη μ' αυτή την όμορφη σκέψη σου, Μαρίνα μου.
      Εκεί που η σημερινή γιορτή είναι ένα αγκάθι που πονάει...
      Να σε χαίρεται η μανούλα σου ♥

      Διαγραφή
  2. Χρόνια πολλά σε όλες τις μαμάδες του κόσμου. Η κάθε μια δίνει τον αγώνα της για το σπλάχνο της. Χρόνια πολλά και σε σένα
    Καλή σου μέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χρόνια πολλά στη μητέρα!
    Εύχομαι χρόνια δύναμης, εσωτερικής υγείας και επίγνωσης της δυσκολίας του ρόλου της όχι μόνο απέναντι στα παιδιά της, αλλά και απέναντι σε κάθε παιδί όποια και να είναι η ηλικία του, το χρώμα του ή η κοινωνική, η πολιτική του θέση.
    Πολλά ΑΦιλιά κατανόησης και αγάπης σε όλες τις εορτάζουσες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είθε σ' όλες τις ευχές σου, Στεφανία μου.
      Να είσαι καλά ♥

      Διαγραφή
  4. «Κουτσουρεμένη πάντα η λίστα για τα ψώνια, αλλά με περισσή ευθύνη» Με πόσες καταγραφές να ξορκίσεις τα κακώς κείμενα της ζωής Μαρία μου; Μάνες παντός καιρού! Μάνες απλές, αγγράμματες που σκόρπισαν σαν ξερόφυλλα τα χρόνια κι ακόμα λειτουργούν με το ένστικτο και τη σοφία της ζωής. Μάνες αστές, εργαζόμενες που κάνουν το φόβο ανάγκη υπέρβασης, αγωνίστριες που σε ώρες μοναχικές μετρώντας τον επαίσχυντο μισθό, κλαίει η ψυχή για το άδικο. Μάνες παντός καιρού! Ας τις έχει καλά ο Θεός!
    Κι αυτές που λείπουν, ξέροντας πως είναι στη σκέψη μας, θα χαμογελούν απ’ την άλλη άκρη του χρόνου!
    Χρόνια Πολλά Μαρία μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χρόνια πολλά σε όσες είναι Μάνες.
    Δεν είναι όλες. Και πολλές είναι, χωρίς να έχουν γεννήσει.
    Χρόνια σου πολλά, Κανελλένια μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι δεύτερες κυρίως είναι που αξίζουν τον απόλυτο σεβασμό μας, Αριστέα μου.
      Καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  6. Χρόνια σου πολλά, Μαρία μου. Σαν μάνα έχεις ζήσει από πρώτο χέρι τα βιώματα, που με τον γνώριμο συναισθηματικό σου τρόπο περιγράφεις. Και με τον μοναδικό κοινωνικό σου λόγο, φωνάζεις την αλήθεια, μία ακόμα φορά.
    Η συγκίνηση πάντα συνοδεύει κάθε σου πνευματικό δημιούργημα, αγαπημένη μας φίλη και σε ευχαριστούμε πολύ.
    Την καλημέρα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σ' ευχαριστώ, Γιάννη!
    Πάντα είσαι ευαισθητοποιημένος ακόμα και σε θέματα που άλλοι άντρες τα προσπερνούν.
    Καλή εβδομάδα να έχεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μπορεί να πέρασε η γιορτή της μάνας Κανελλακι μου, αλλά νομίζω ότι η κάθε μέρα του χρόνου θα έπρεπε να είναι αφιερωμένη σε εκείνη και όχι μόνο, στην κάθε γυναίκα που νιώθει μάνα και ας μην έχει γεννήσει...
    Και δεν είναι μόνο οι σκηνές αυτές με την μαμά και τα κορίτσια που βλέπουμε στο σούπερ μάρκετ αγάπη μου να βλέπουνε τιμές και πορτοφόλι και να προσπερνούν αγαθά που δεν πλησιάζονται καν, αλλά και οι χαμηλοσυνταξιούχοι, που κάνουν μεταβολή, μόλις δούνε τις τιμές των προϊόντων που έχουν πάει στον Θεό!
    Μακάρι να ξημερώσει μια άλλη μέρα καλύτερη για όλους μας αύριο...Σ.Λ. ❤

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ρούλα μου, τίποτα δεν θέλουμε ν' αλλάξει και όλα θα συνεχίζουν εσαεί την ανοδική τους πορεία. Εκτός απ' τις συντάξεις και τους μισθούς μας, βέβαια.
    Αγάντα γιατί έρχονται ζόρικες μέρες.
    Σε φιλώ γλυκά και πολλά πολλά Σ.Λ. ♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 😭😭 σορυ που δεν μπορώ να χαμογελάσω... ο Θεός βοηθός! ❤

      Διαγραφή
  10. Καλημέρα Μαρία μου.
    Νόμιζα πως άφησα σχόλιο.
    Καλά που ξαναπέρασα.
    Χρόνια πολλά σε όλες τις μανούλες που γιορτάζουν κάθε μέρα κι αγωνίζονται κάθε μέρα.
    Όσο για τη σκηνή στο σούπερ μάρκετ, τη ζούμε καθημερινά όλοι μας.
    Έχουμε βάλει τον κόφτη απι το σπίτι ακόμα.
    Κι έπεται συνέχεια βεβαίως βεβαίως.
    Σε φιλώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρένα μου, ο κόφτης που ξέραμε ως τώρα, ήταν μια πρόγευση για το τσεκούριασμα που έρχεται οσονούπω. Καλά κουράγια να έχουμε, σε φιλώ γλυκά ♥

      Διαγραφή

Ευχαριστώ πολύ για τα σχόλιά σας.