Τρίτη 2 Μαΐου 2023

«Καλέ μου άνθρωπε»…

 


 «Καλέ μου άνθρωπε»…

«Ακαμψία» πάθαμε ομαδικώς.

Οι «Τουρκόγυφτοι» αποπάνω δεν προσέχουν τους αποκάτω.

Το «γιαταγάνι της Επαναστάσεως» έχει σκουριάσει και πάμε στον πόλεμο με «το φαράσι και το φλιτ». Θα μου πεις βέβαια: «Τι φλιτ παιδάκι μου; Κλέφτες είν΄ αυτοί, δεν είναι κατσαρίδες!» Κι εγώ θα σου πω με αφέλεια: «Προσέξτε! Μη μου ξεκολλήσετε τη φούντα!»

«Με τι χαίρεται ο κόσμος!» θα αναρωτηθείς, εσύ, με πικρία.

«Ο εξάδελφος σου ο Μιχάλης δεν θα έλθει. Μην τον περιμένεις. Έχει πάει κρουαζιέρα στα νησιά. Τώρα βρίσκεται εις νήσο Γυάρο!»

Στη «Χώρα της σφαλιάρας» πάντα θα είναι ένας καθημερινός Θανάσης που θα σέρνει το κάρο με τα βάσανα. Δεν το βάζει κάτω κι επιμένει να ονειρεύεται πως «όπου να ‘ναι θα σημάνουν οι καμπάνες» κι ο τόπος θα βγει απ’ τον γύψο. Και πάντα θα είναι το κράτος του χωροφύλακα, που μετά απ’ όλα τα δεινά που σου φόρτωσε στην πλάτη, τώρα παίρνει πάλι τη ρεβάνς.

Εδώ Βαλκάνια. Χιονιάς και παγωνιά έξω. Στη μέση του πουθενά, θα βουρκώσεις στο «Βλέμμα του Οδυσσέα» και θα φωνάξεις γεμάτος απόγνωση:

«Ξέρεις κάτι;  H Eλλάδα πεθαίνει. Πεθαίνουμε σα λαός. Κάναμε τον κύκλο μας, δεν ξέρω πόσες χιλιάδες χρόνια, ανάμεσα σε σπασμένες πέτρες και αγάλματα… Και πεθαίνουμε. Αλλά αν είναι να πεθάνει η Ελλάδα, να πεθάνει γρήγορα! Γιατί η αγωνία κρατάει πολύ και κάνει πολύ θόρυβο».





ëΣτα εισαγωγικά είναι μερικές ατάκες και τίτλοι απ’ τις ταινίες του. Ο «καλός μας άνθρωπος» έφυγε στις 3 Μαΐου 2011, στο Νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός.

 

 

20 σχόλια:

  1. Μεγάλη απώλεια για τον τόπο η απουσία του "καλού ανθρώπου"!
    Τόσο εύστοχες οι επιλογές σου, Μαρία μου!
    Τον λάτρευα από παιδί και είναι γνωστό εδώ.
    Ευτυχώς, από την άλλη, που δε ζει για να δει πώς εξελίχθηκαν τα πράγματα στην χώρα του!
    Κάθε ρόλο του τον ένιωθε και αυτό το εισέπραττε το κοινό, οπότε τα λόγια του στην ταινία του Αγγελόπουλου συγκλονίζουν μέσα από τον τρόπο που τα αποδίδει ο πολυαγαπημένος μας Θανάσης!
    Μπράβο, Μαράκι μου, που θυμήθηκες την ημέρα θανάτου του και για το αφιέρωμά σου! Πιο επίκαιρο πεθαίνεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έζησε και τα χειρότερα πάντως, με αποκορύφωμα τη "φιλοξενία" του στη Μακρόνησο.
      Σ' ευχαριστώ, Γλαύκη μου!
      [Δεν ξεχνιέται ο Θανάσης μας...]

      Διαγραφή
  2. Ένας από το μεγάλους του Ελληνικού κινηματογράφου. Αεικίνητος, με αίσθηση του χιούμορ και με εύστοχες πάντα ατάκες. Απολαυστικός! Διαφωνώ μόνο σε εκείνην που αποφαίνεται ότι η Ελλάδα πεθαίνει... Αυτός ο τόπος , ή καλύτερα αυτός Λαός, έζησε πολλές μαύρες σελίδες στην ιστορία του, από την αρχαιότητα, αλλά πάντα βρίσκει τον τρόπο να επιβιώνει. Λαοί με τόση μακραίωνη ιστορία, δεν χάνονται εύκολα, όσα λάθη κι αν γίνουν. Και σήμερα γίνονται πολλά!
    Την Καλημέρα μου Μαρία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βασίλη, το απόσπασμα που σχολιάζεις, είναι απ' την βραβευμένη ταινία του Αγγελόπουλου "Το βλέμμα του Οδυσσέα" (και όχι προσωπική του διαπίστωση). Αν έχεις δει την ταινία, θα καταλάβεις πού "κολλάει" αυτή η ατάκα του σεναρίου. Η διαδρομή του ταξιτζή ως τα σύνορα και η αναζήτηση μιας κοινής ιστορίας των Βαλκανικών χωρών είναι αυτό που θίγει η ταινία. (Μήπως και τα "Βαλκάνια" υπάρχουν άραγε;)
      Tην καλημέρα μου και καλό μήνα να έχεις!

      Διαγραφή
  3. Μπράβο σου για το αφιέρωμα για τον αγαπημένο ηθοποιό. Και οι ατάκες που επέλεξες από τα σενάρια ταινιών του εύστοχες.Αλλά η Ελλάδα δεν πεθαίνει. Μπορεί ως λαός να λιγοστεύουμε αλλά δεν πεθαίνουμε.Εξάλλου η Ελλάδα δεν είναι ο λαος απλά. Είναι ιδέα.
    Καλημέρα Μαρία μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και καλό μήνα, Αννούλα μου!
      Για την ατάκα της ταινίας, απάντησα πιο πάνω στον Βασίλη.
      [Εξαιρετική ταινία παρεμπιπτόντως]

      Διαγραφή
  4. Όταν λέμε ¨καλός άνθρωπος¨ έχουμε κατά νου τον Θανάση Βέγγο! Ήταν ένας άνθρωπος σεμνός, σαν αυτούς που δεν θέλουν να ξεχωρίζουν, Ζωντανός και αναλλοίωτος στην καρδιά μας. Αυτό του επέτρεπε σε όλη του τη ζωή να άγεται και να φέρεται με ένα χαρακτήρα αληθινά τίμιου ανθρώπου. Ηθοποιός ευρείας αποδοχής που μας χάρισε με κάθε ερμηνεία του μια αξεπέραστη, αξιαγάπητη γραφικότητα. Απ’ τους καλούς…ένας λιγότερος.
    ¨ Δεν έχω χρόνο να ασχοληθώ μ’ εκείνους που με μισούν, γιατί δεν μου φτάνει ο χρόνος να ασχοληθώ μ’ εκείνους που αγαπάω ¨ Είπε!
    Πολύ τρυφερό το αφιέρωμά σου Μαρία μου! Αιωνία η μνήμη του!
    Να έχεις μια όμορφη μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πόσο τιμητικό να έχεις ταυτιστεί μ' αυτή τη φράση "καλός άνθρωπος". Και πόσες θυσίες και προσωπικό τσαλάκωμα χρειάζονται για να φτάσεις στο υπέρτατο αξίωμα του ανθρώπου, την καλοσύνη!...
      Σ' ευχαριστώ Αννίκα μου. Δεν τον ξεχνώ ποτέ, είναι σαν να μνημονεύω έναν "δικό μου" άνθρωπο.

      Διαγραφή
  5. Τι απέγιναν οι πραγματικά καλοί άνθρωποι Μαρία μου;
    Έχουμε φτάσει σαν κοινωνία να τους μετρούμε στα δάκτυλα μιας παλάμης!
    Ο Βέγγος είναι από τους λίγους ηθοποιούς που οι ατάκες του, άφησαν ιστορία γι αυτό και παραμένει αθάνατος στις καρδιές μας!
    Ευχαριστούμε για τα εξαιρετικά αποσπάσματα που διάλεξες, με συγκίνησαν βαθιά!
    ΑΦιλάκια πάντα καρδιάς και αγάπης! <3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι γιατί η αξία τέτοιων ανθρώπων αναγνωρίζεται μετά την "απομάκρυσνή τους" απ' το μάταιο κόσμο μας. Στεφανία μου σ' ευχαριστώ που μοιράστηκες τη συγκίνηση και τη μνήμη σου για έναν αλησμόνητο ηθοποιό και άνθρωπο.
      Καλή συνέχεια στη μέρα σου!

      Διαγραφή
  6. Τι να πει κανείς για το μεγάλο Θανάση Βέγγο. Για το δικό μας άνθρωπο. Για τον άνθρωπο, που στα μάτια του, στην καθημερινότητά του, ο φτωχός λαός και μεροκαματιάρης άνθρωπος, έβλεπε τον εαυτό του. Μιας άλλης Ελλάδας άνθρωποι. Απαλλαγμένοι από το δόλιο μικροαστισμό και στη γελοία "νοικοκυροσύνη". Αλλάξαμε πολύ, φευ! Ο Θανάσης Βέγγος, δεν μένει πια εδώ, δεν γίνεται να είναι μαζί μας, δεν μπορεί να εκφράσει κανέναν μας. Δεν μάς ανήκει. Τον ντροπιάζουμε, τον μολεύουμε.
    Βουτηχτήκαμε στα σκατά για ένα κουστούμ (Άσημος...), δεχτήκαμε και υποκύψαμε να γίνουμε μοντέρνοι δούλοι για ένα αμάξι, ένα κινητό, ένα διαμέρισμα. Όλα δανεικά. Γιατί κάναμε τα ιδανικά του καπιταλισμού, δικά μας ιερά και όσια. Όχι! Ας μην πιάνουμε πια στο στόμα μας το Θανάση Βέγγο. Η Ελληνική κοινωνία είναι πολύ "μπροστά" πλέον για να την εκφράζουν τέτοιου είδους "πλεμπαίοι".

    Την καλησπέρα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιάννη μου, συμμερίζομαι την πικρία σου, αλλά θα διαφωνήσω στο "ας μην τον πιάνουμε πια στο στόμα μας".
      Επειδή ανήκω στους καθεαυτού πλεμπαίους (χωρίς εισαγωγικά), θα τον μνημονεύω και θα ανατρέχω στις ταινίες του για να μην τον ξεχάσω ποτέ. Μαζί του μεγάλωσα, κι ό,τι καταθέτω, είναι από αγάπη.
      Την καλημέρα μου Γιάννη...

      Διαγραφή
  7. Να... κάτι τέτοια αφιερώματα, αποτελούν το καλύτερο μνημόσυνο.
    Ένας υπέροχος άνθρωπος, μετρημένος, ευγενικός, δεν έχει τύχει να ακούσω ποτέ κανέναν κακό λόγο για τον Θανάση Βέγγο, τόσο ως άνθρωπο, όσο και ως ηθοποιό.
    Και αναρωτιέμαι, υπάρχει μεγαλύτερη ευλογία, ακόμα και μετά θάνατον να σε περιβάλει εκτίμηση και αγάπη;!
    Εύχομαι ο κόσμος μας, να βρει σύγχρονους καλούς ανθρώπους. Όσο για τον Βέγγο, είναι όμορφο που δεν ξεχνιέται. Να μας θυμίζει με την ποιότητα του, πως το καλό ποτέ δεν χάνεται.
    Καλό βράδυ Μαρία μου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πιθανόν δεν τον πρόλαβες Μαρίνα μου, τουλάχιστον στα θεατρικά του και στις σπουδαίες παραστάσεις που είχε πάρει μέρος.
      Σ' ευχαριστώ πολύ ♥

      Διαγραφή
    2. Τι να πρωτοπεί κανείς για τον Θανάση Βέγγο Κανελλάκι μου; που ήταν ο ήρωας μας και τρέχαμε η φωχογειτονιά να δει τις ταινίες του και να ταυτιστούμε με τους ήρωες που υποδυόταν τόσο αληθινά! Πόσο περιμέναμε τις ατάκες του και τι χειροκρότημα έπεφτε δεν λέγεται, αφού όλες ήταν στοχευμένες και κάθε φορά που τις ακούγαμε ανεβαίναμε και ένα ψυχικό σκαλοπάτι.
      Πολύ όμορφα τα αποσπάσματα που έβαλες αγάπη μου από τις ταινίες του...δεν είχα δει καμία από αυτές και προπαντός το τελευταίο βίντεο.
      Να είναι καλά εκεί που βρίσκεται και σίγουρα θα έχει πάρει την θέση που του αξίζει εκεί πάνω πλάι στον Θεό να τον κάνει να γελάει με τις ατάκες του, και όχι μόνο! Σ.Λ.❤
      Αξέχαστος θα μείνεις "ΚΑΛΕ ΜΟΥ ΆΝΘΡΩΠΕ!

      Διαγραφή
    3. Βασανίστηκε πολύ όσο ήταν εν ζωή, οπότε, μακάρι να είναι αναπαυμένος εκεί πάνω.
      Τα αποσπάσματα είναι απ' τις τελευταίες του ταινίες, που είναι στην καλύτερη και πιο ώριμη φάση της καλλιτεχνικής του πορείας.
      Πολλά φιλιά Ρουλάκι μου και... πλάι στο ΣΛ μας, βάζω και το "ΘΒ", τα διακριτικά του καλού μας ανθρώπου 💕

      Διαγραφή
  8. Ωραίος Άνθρωπος! ΩΡΑΙΟΣ!
    Και το βλέμμα! Αχ αυτό το βλέμμα!
    Και νομίζω ότι με τα χρόνια μέστωνε σαν ένα καλό κρασί!
    Μακάρι στην πορεία να υπάρξουν κι άλλοι Ωραίοι... Τους έχουμε ανάγκη!
    Καλό βράδυ, Κανελλένια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Υπέροχος Άνθρωπος με μεγάλη καρδιά κι ευαισθησία

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ευχαριστώ πολύ για τα σχόλιά σας.