Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013

XEΒLOGΑΡΙΣΜΑ: Απολογισμός του χριστουγεννιάτικου μπαζάρ


Τα θαύματα δεν τα κάνει μόνο ο θεός. Τα θαύματα τα κάνουν και οι άνθρωποι όταν μαζεύονται και βάζουν πλάτη για ένα κοινό σκοπό, χωρίς μιζέριες, γκρίνιες κι ανταγωνισμούς. Τρία χρόνια που συμμετέχω σε αυτή την παρέα εδώ, έτσι έχω καταλάβει ότι στήνονται τα μπαζάρ μας!
Το φετινό δεν αποτέλεσε εξαίρεση. Τον χώρο, όπως και πέρσι, μας τον προσέφερε το περιοδικό «Αρδην», αυτή τη φορά σοβατισμένο, ολοκάθαρο και περιποιημένο (τόσο που τρίβαμε τα μάτια μας όσοι είχαμε βοηθήσει στο στήσιμο πέρσι, που ήταν ακόμα γιαπί). Εχοντας σημειώσει όλοι μας «να έχουμε την Παρασκευή το απόγευμα ελεύθερη» για κουβάλημα και στήσιμο (το είχαμε πει και στους φίλους μας), ξαφνικά μάθαμε ότι το βραδάκι της Παρασκευής ο χώρος θα φιλοξενούσε μουσική εκδήλωση, οπότε όλη η διαδικασία θα έπρεπε να ολοκληρωθεί μέχρι τότε… Λίγοι μπορούσαμε να αφιερώσουμε το πρωί και το μεσημέρι της Παρασκευής, αλλά δεν πτοηθήκαμε! Τρείς άνθρωποι μεταφέραμε τα περιεχόμενα της αποθήκης από τα Πατήσια στο Σύνταγμα, εν μέσω πορειών και άλλων διαμαρτυριών, με κουβεντούλες, καφεδάκι, γέλιο, και μπόλικη αλληλοενθάρρυνση.

Μια ωραία στιγμή: γυρνώντας η δεύτερη βάρδια κουβαλήματος (ένα βαν γεμάτο κούτες, δύο κουρασμένα – αλλά γελαστά – άτομα) βρήκε να την περιμένει ένας απροσδιόριστος αριθμός Αθηναίων «καλοκυράδων»* της Φυλής των Φίλων με σηκωμένα μανίκια, έτοιμες να ξεφορτώσουν το βανάκι. Και αφού χαιρετίσαμε τον Αγγελο**από την ομάδα «Πλησίον», ανεβήκαμε όλες επάνω να ξεπακετάρουμε. Ο πολυχώρος «Αρδην» θύμιζε μελίσσι: άλλοι συναρμολογούσαν ράφια, άλλες άδειαζαν κουτιά, άλλες τιμολογούσαν βιβλία, άλλοι μετά έβαζαν ετικέτες σε προϊόντα που δεν είχαν, άλλοι μάζευαν σκουπίδια και ανεβοκατέβαιναν στην ανακύκλωση. Η αυτό-οργάνωση σε όλο της το μεγαλείο, γιατί συγκεκριμένο πλάνο δεν υπήρχε εξαρχής, υπήρχαν μόνο ιδέες επί τόπου, και 1-2 άτομα αναφοράς που άφηναν πολύ χώρο για αυτενέργεια και πειραματισμό. Στο μεταξύ έρχονταν σιγά-σιγά κι άλλα αντικείμενα, είτε ως προσφορές για τις φυλακές, είτε για το ίδιο το παζάρι. Γέμισαν πάλι οι σκάλες σακούλες με είδη πρώτης ανάγκης και παιχνίδια, απόδειξη ότι η αλληλεγγύη υπάρχει, και εκφράζεται, και συχνά προκύπτει από το υστέρημα, παρά την όση μαυρίλα επιμένουν να μας «ταϊζουν» τα ΜΜΕ.

Η επομένη ξημέρωσε βροχερή, με το προγραμματισμένο κλείσιμο των σταθμών του μετρό λόγω πολιτικής συγκέντρωσης. Οσο σκοτεινά και βροχερά ήταν όμως εκεί έξω, τόσο φωτεινά πολύχρωμα και λαμπερά ήταν εντός! Ο Κίμωνας από την ομάδα Πλησίον είχε στήσει μίνι-κυλικείο με λιχουδιές διάφορες, ρακές, και άλλα μυστήρια ποτά (όσοι δεν έχετε πιεί βύσσινο με ούζο έχετε χάσει μία από τις απολαύσεις της ζωής!) απλώθηκαν πολύχρωμα ριχτάρια στα τραπέζια, η Επάνοδος ήρθε αυτή τη φορά με δύο ομάδες, τη γνωστή με τις χειροτεχνίες και τα πολύχρωμα κοσμήματα και την «πράσινη ανάπτυξη» με τα ωραία τους φυτάκια. Η Ελισάβετ και πάλι μας έκανε μαθήματα εύκολου πλεξίματος, και μας μίλησε για τα εργαστήρια κοσμήματος μέσα στον Κορυδαλλό. Η Αλεξάνδρα μας έστειλε τα ευφάνταστα κεραμεικά της, και αυτή τη φορά, πλάι στις δημιουργίες της Αλεξάνδρας προστέθηκαν αυτές της Φωτειάννας σε πιο ρομαντικό στυλ. Τα λικεράκια, οι μαρμελάδες, τα γλυκά του κουταλιού και τα σιρόπια είχαν την τιμητική τους. Φέτος τα ράφια μας φιλοξένησαν και «τη μερέντα του αλχημιστή» που κι αυτή τιμήθηκε δεόντως. Είχαμε μοσχομυριστά σαπουνάκια και κεραλοιφές, χριστουγεννιάτικα στολίδια, και έναν πάγκο «γιουσουρούμ», όπου πάντα βρίσκεις ενδιαφέροντα κομμάτια αν κοιτάξεις με προσοχή… Με γοητεύει να χαζεύω ανθρώπους που χαζεύουν από γιουσουρούμ: η ματιά τους είναι ξύπνια και ερευνητική, και συχνά παίρνουν παράδοξα αντικείμενα – άμα τους ρωτήσεις θα σου πούν «να, αυτά εδώ θα τα βάλω στο τάδε σημείο και θα κολλήσω κάτι τέτοιο εκειπάνω για να φτιάξω ένα…» Νομίζω τα γιουσουρούμ ξυπνούν μέσα μας τον δημιουργό! Φέτος δεν είχαμε πολλά ρούχα: τόσο γιατί μας χάλασε το ειδικό μας σταντ, όσο και γιατί δεν προλάβαμε να ξεπακετάρουμε αρκετά. Φέτος δεν φιλοξενήσαμε ούτε τα έργα των κρατουμένων γυναικών, δεδομένου ότι δεν υπήρχαν εθελοντές εντεταλμένοι να τα μεταφέρουν και να τα διαχειριστούν (κάθε τι που έχει άμεση σχέση με τις φυλακές, χρειάζεται ειδική μεταχείριση). Κάθε χρονιά, κάθε μπαζάρ, είναι αλλιώτικα – για να μη βαριόμαστε!

Φυσικά και μας χάλασε λίγο τη διάθεση το κλείσιμο του μετρό το Σάββατο! Οσοι κατάφεραν να έρθουν μέσα σ’ αυτές τις ώρες, ήρθαν κάνοντας κύκλους με το αυτοκίνητο και μυστικά τάματα στους αγίους του παρκαρίσματος, ή περπατώντας από τον Ευαγγελισμό ή την Ακρόπολη. Τους ευχαριστούμε ιδιαίτερα! Αχαρο πράγμα το πάρκινγκ στο κέντρο, κι ακόμα πιο άχαρο, ίσως, το περπάτημα ανάμεσα σε μαυροφορεμένους ξυρισμένους γεμάτους μίσος.
Πόσους και ποιους να πρωτοευχαριστήσει κανείς γι αυτό το μπαζάρ; Η λίστα είναι μεγάλη. Και ο καθένας και η καθεμία συνέβαλε τόσο ιδιαίτερα και ξεχωριστά, που εάν έλειπε η συμβολή του/της, το μπαζάρ μας θα ήταν σίγουρα φτωχότερο. Ευχαριστούμε το «Αρδην» για τη θερμή φιλοξενία, τις φίλες και τους φίλους που βοήθησαν στο κουβάλημα, στο στήσιμο, στο ξεστήσιμο, τους ανθρώπους που δώρισαν αντικείμενα και υπηρεσίες για την λαχειοφόρο, τους ανθρώπους που έψησαν κέικ και πίττες, τους ανθρώπους που αναλώθηκαν τις προηγούμενες μέρες φτιάχνοντας σοκολατάκια, μπισκότα, μαρμελάδες, ρακόμελα, γλυκά του κουταλιού, λικέρ, σιρόπια, σαπούνια, κεραλοιφές, εμφιάλωσαν ρακές… Ευχαριστούμε και για όλες τις προσφορές που σύντομα θα μεταφερθούν στις φυλακές!


*καλοκυράδες λέγανε τα παλιά χρόνια στα χωριά μας τις νεράιδες και τα ξωτικά
**Αγγελος όνομα και πράμα

Το κείμενο το έγραψε η Ελενα.



Σημείωση: To παρόν κείμενο αποτελεί αναδημοσίευση απ’ το XEBLOGΑΡΙΣΜΑ. Αξίζουν λίγα λεπτά τακτικής πλοήγησης στο μπλογκ τους, για να ενημερωνόμαστε για τις διαρκείς ανάγκες στις γυναικείες φυλακές Ελεώνα, στη Θήβα. Προσωπικά, τους ευχαριστώ για τις πολύτιμες στιγμές που έζησα κοντά τους. Λειτουργούν ήδη, ως καύσιμα στις παγωμένες μέρες που βιώνουμε.

36 σχόλια:

  1. Πολλά πολλά συγχρητήρια σε όλους!
    Φαίνεται πως έγινε σπουδαία δουλειά παρά τα σημαντικά εμπόδια!
    Και του χρόνου καλύτερα!
    Να είσαι καλά Μαράκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Nαι έγινε, όπως γίνεται κάθε χρόνο Κατερίνα μου. Σε συνεχή βάση και όχι μόνο στις γιορτές.
      Είναι αξιοθαύμαστοι όλοι τους!
      Να'σαι καλά!

      Διαγραφή
  2. Μόλις το είχα διαβάσει στο μπλογκ τους Μαρία μου! Πολύ καλή δουλειά κάνουν, αφού εσύ κι εγώ το είδαμε με τα μάτια μας.... Καλό βραδάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν χρειάζονται διαπιστώσεις Πέτρα μου.
      Οι άνθρωποι αυτοί κινούνται αθόρυβα και προσφέρουν την ψυχή τους.
      Ό,τι και να πούμε εμείς, είναι λίγο...

      Διαγραφή
  3. Αχ!! Κανελλάκι μου αυτό το συναίσθημα της προσφοράς δεν περιγράφεται.. και ΄πόσο μάλλον οταν είσαι τόσο κοντα στο να κανεις τόσα πράγματα.. για τους άλλους ανθρώπους.. τότε καταλαβάινεις την αξία της ζωής και φευγεις κουραμένη μέν αλλα ΓΕΜΑΤΗ...αυτήν την φορα μπορεί να ην πρόλαβα να φτιάξω κατι αλλα την επομενη.. επλιζω να τα καταφερω.. μονο να ενημερωθούμε λιγο πιο γρήγορα.. μπραβο σε όλες σας.!!
    και θα σου πω...Κανελλάκι μου
    Της ανθρωπιάς το δέντρο πότισε,
    κι αυτό θα ανθίσει,
    και την καρδιά σου με καρπούς αγάπης θα γεμίσει.
    Τότε θα νιώσεις άπραγος ,
    οτι δεν θες να μείνεις κ
    κι εθελοντής της προσφοράς και σύ να γίνεις!!!!!............................. φιλάκια πολλά πολλά..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ πόσο την είχα ανάγκη τη μαντινάδα σου απόψε Σμαραγδένια μου!
      Λίγη απ' τη θετική σου αύρα μου έστειλες.
      Να'σαι καλά!

      Διαγραφή
  4. συγχαρητήρια σε όλους για την προσπάθεια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλημέρα Μαρία μου!! Δεν πέρασε πριν το σχόλιό μου... Συγχαρητήρια για την πολύτιμη βοήθεια που προσέφερες κι εσύ προσωπικά κι όλοι όσοι συνδράμανε!! Εύχομαι να χε μπόλικη ανταπόκριση να ανακουφιστούν όσο γίνεται και τα παιδάκια με τις μητέρες τους!
    Είμαι απαράδεκτη που δεν πήγα... :((((( Κι αγόρασα και πράγματα για τα μωράκια κι άλλα, και ήμουν κρεβατωμένη με πυρετό μια βδομάδα... :((( Θα δω τουλάχιστον μήπως τα στείλω κάπως πακέτο...
    Να σαι καλά Μαράκι μου για το καλό που κάνεις!! Φιλάκια πολλά πολλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προσωπικά, δεν έκανα τίποτα. Μόνο τον θαυμασμό μου κατέθεσα. Είναι μια παρέα ανθρώπων, που αν βρεθείς κοντά τους, εμπνέεσαι και ταυτίζεσαι. Ήμουν τυχερή που βρέθηκα για λίγο κοντά τους.
      Φιλιά πολλά Μαριλένα μου και όσο για τα πράγματα... υπάρχουν πάγιες ανάγκες. Στο μπλογκ τους μπορείς να ενημερωθείς με λεπτομέρειες.
      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  6. καλημερα και απο μενα!
    συγχαρητηρια σε ολους για τη προσπαθεια!
    ευχομαι παντα ομορφες κινησεις-προτροπες να συμβαινουν και να βοηθουνται οι ανθρωποι που εχουν αναγκη!
    να ειστε ολοιι καλα!

    φιλακια πολλα ομορφο Μαρακι μου! <3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να'σαι καλά Κική μου, πολύ σ' ευχαριστώ για την επίσκεψη και τα σχόλια σου!

      Διαγραφή
  7. Συγχαρητήρια σε όλους για την προσπάθεια!
    Σταναχωρήθηκα που δεν μπόρεσα να έρθω αλλά η ανάγκη για βοήθεια υπάρχει και μετά το μπαζαρ και όλοι όσοι δεν ήρθαν μπορούν να βοηθήσουν αν θέλουν και τώρα!
    Υπάρχουν πληροφορίες στο XEBLOGΑΡΙΣΜΑ.
    Μπράβο σου Μαράκι και για την βοήθεια και για την προσπάθεια μακάρι ο κόσμος να ήταν φτιαγμένος απο ανθρώπους σαν και σένα!
    Τα φιλιά μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς όπως το λες Ελενάκι μου.
      Οι ανάγκες δεν είναι χριστουγεννιάτικες, αλλά καθημερινές.
      Κι όποιος θέλει, μπορεί να βρει τρόπο να βοηθήσει οποιαδήποτε περίοδο.
      Τις καληνύχτες μου!

      Διαγραφή
  8. πάντα ανοιχτά μάτια εκεί που πρέπει και όχι εκεί που φωτοβολάει ... τα σέβη και την καλημέρα μου Μαράκι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι δίκιο έχεις. Τα φωταγωγημένα δεν μας ταιριάζουν.
      Να'σαι καλά ρε Χρήστο!

      Διαγραφή
  9. Πολύ καλή δουλειά! Μπράβο σε όλους για την προσπάθεια!
    Καλή σου μέρα Μαράκι μου!!!
    Φιλάκια πολλάάαααααα :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Και του χρόνου με το καλό, με λιγότερες κρατούμενες και περισσότερα καλούδια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Η αλληλεγγύη είναι το καύσιμο
    για να ανάψει η ανθρωπιά
    στον κόσμο!!!!
    Ο καθείς και στο πόστο του!!!!
    Αξίζουν συγχαρητήρια σε τέτοιες
    πρωτοβουλίες και έμπρακτη υποστήριξη

    πολλά φιλιά Μαρία και ένα μεγάλο μπράβο για την ανάδειξη


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Έμπρακτη υποστήριξη"... είπες τη μαγική φράση.
      Σ' ευχαριστώ πολύ Ελένη μου! Να'σαι καλά και καλή δύναμη να έχεις!

      Διαγραφή
  12. Και του χρόνου Μαρία μου με καλύτερες συνθήκες για όλους!
    Για σοβαρούς οικογενειακούς λόγους λείπω τα Σαββατοκύριακα και το έχασα.
    Ελπίζω κάποια άλλη φορά να τα καταφέρω. Μπράβο στην προσπάθεια και το έργο σας!
    Είναι σημαντικό να βάζουμε πλάτη κι ας είναι πληγωμένη, όπου μπορούμε κι αντέχουμε!
    Να έχεις μια όμορφη βραδιά, Μαρία μου και να είσαι πάντα καλά! Φιλιά πολλά!:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το έργο είναι δικό τους.
      Σ' ευχαριστώ πολύ Κατερίνα μου για το μοίρασμα και όταν τα καταφέρεις, μπορείς να προσφέρεις απλά πράγματα, που για όλους μας είναι αυτονόητα. Αλλά για τις γυναίκες εκεί, είναι πολύτιμα.
      Φιλιά και μια γλυκιά καληνύχτα!

      Διαγραφή
  13. Σας ευχαριστώ που υπάρχετε για να μας γεμίζετε ελπίδα κι ομορφιά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς ήρθες Στέφανε και σ' ευχαριστώ πολύ για την επίσκεψη και το σχόλιο σου.
      Καλό βράδυ να έχεις!

      Διαγραφή
  14. Η προσφορά ! Μόνο όποιος το κάνει νιώθει στο έπακρο τα συναισθήμτα.
    Μα κι όσοι συμμετέχουν αγοράζοντας! Το μπαζάρ χρειάζεται το κοινό του όσο και τους εθελοντές του!
    Ένα τεράστιο μπράβο σε όλους!
    (Μαρία μου κράτα με ενήμερη όταν πρόκειται για χειροποίητες προσφορές) .
    Καλό ξημέρωμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα σε κρατήσω ενήμερη, κι εσύ κρατήσου ανήμερη Αριστέα μου...
      Φιλιά πολλά και καλή επιτυχία στο Συμπόσιο!...

      Διαγραφή
  15. Τελεια!

    Λιγη χαρα γενναει συναισθηματικη αντιδραση.
    Μ'αρεσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ... που γεννάει δράση...
      Γεννητούρια χαράς!
      Φιλιά Αγριομελένια μου!

      Διαγραφή
  16. Συγχαρητήρια Μαρία μου σ'εσένα και σε όλους όσους συνείσφεραν υλικά και ηθικά σ'αυτό το μπαζάρ.
    Χαίρομαι που αποδεικνύεις ότι υπάρχουν ακόμα άνθρωποι και δεν μεταλλάχτηκαν σε ρομπότ και ανθρώπινες μηχανές όπως προστάζουν οι τροικανοί.

    Να'στε όλοι καλά
    φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να'σαι καλά Ζουζού μου, σ' ευχαριστώ πολύ για όλα!
      Φιλιά πολλά και καλό σαββατοκύριακο να έχεις!

      Διαγραφή
  17. Τα μπράβο και τα συγχαρητήρια εννοούνται και δεν θα σταθώ σε αυτά.
    Επειδή τελικά ‘έκλεισε’ και θα έρθω Αθήνα για Πρωτοχρονιά, στείλε μου μέιλ τι προτείνεις να φέρω μαζί μου στον Κεραμεικό. Οι άλλοι μου ανακοίνωσαν ότι θα επισκεφτούν το Μουσείο της Ακρόπολης, εγώ τους είπα ότι εκείνη την ημέρα θα στήσω τη δική μου.
    Προτίθεμαι να συναντήσω αξιόλογους ανθρώπους, που τόσους πολλούς μαζεμένους δεν θα έχω ξανασυναντήσει.
    Τα λέμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Πέτρο μου καλησπέρα,
    Προτείνω να τα συνδυάσεις και τα δύο. Μια επίσκεψη στο μουσείο της Ακρόπολης αξίζει το χρόνο και τον κόπο. Από κει είναι μια κατεβασιά δρόμος. Τον κάνω και με τα πόδια. Εναλλακτικά, παίρνετε το μετρό και κατεβαίνετε Κεραμεικό.
    Αναλυτικά οι ανάγκες τους είναι εδώ:
    http://astegoi-klimaka.blogspot.gr/2013/11/blog-post_5.html
    Θα σου στείλω μέιλ για περισσότερες λεπτομέρειες.
    Φιλιά πολλά και σ' ευχαριστώ πολύ.
    Με συγκίνησες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Είναι τόσα τα "στέκια" που θέλω να με πας όταν έρθω..
    Μπορεί να μην ήμουν εκεί, αλλά ταξίδευα νοερά μαζί σας.

    Φιλί γλυκό από Μελβούρνη

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ευχαριστώ πολύ για τα σχόλιά σας.