Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2021

"Κατεδαφιζόμεθα"



}Κάποτε, οι πλούσιοι διπλοκλειδώνανε τη ζωή τους μέσα σε τοίχους ψηλούς, κατεβάζανε στόρια, κουρτίνες. Βάζανε σκυλιά στην είσοδο και κρεμαστή κρεμμύδα για τη βασκανία. Τώρα όλα βγήκανε στη φόρα. Δεν υπάρχει ιδιωτική ζωή. Ένα μάτι βλέπει, ένα αφτί ακούει και η διαφήμιση διαλαλεί. Έτσι τρώνε, έτσι δουλεύουνε, έτσι ερωτεύονται, έτσι κλέβουνε, έτσι αγαπούνε, έτσι σκοτώνουν και σκοτώνονται. Χιλιάδες μικροί και μεγάλοι διαρρήκτες με σύγχρονα εργαλεία παραβιάζουνε καρδιές, εγκεφάλους, οικογενειακά κι επαγγελματικά άσυλα. Γέμισε καταδότες η ζωή! Κινηματογραφικοί φακοί, μικρόφωνα, τηλεοράσεις καταγράφουν το κάθε τι. Και οι πλασιέδες, θύματα οι ίδιοι, αναγκάζονται με τη σειρά τους να ψεματίζουν το φτωχό κοσμάκη. Πάνε στις πόρτες του, δεν τον αφήνουν σε ησυχία, ρωτάνε, σημειώνουνε.

«Δεν χρειάζεται πια να ‘χεις λεφτά για ν’ αγοράζεις κείνο που λαχταράει η ψυχή σου». «Χωρίς λεφτά;» «Μάλιστα, χωρίς λεφτά. Περνάει τ’ όνομά σου σε μια καρτέλα, βάζεις μια υπογραφή και σου κουβαλούνε τα καμιόνια τον πολιτισμό στο σπίτι σου. Πώς να ζήσεις σήμερα χωρίς ηλεκτρικό ψυγείο; Και το μίξερ υπέροχο. Δεν πετάς φρούτο. Φτιάχνει χυμούς το μίξερ. Κανένας γονιός δεν πρέπει ν’ αφήνει τα παιδιά του χωρίς χυμούς. Κάνουν και ωραίο δέρμα. Είσαι και κατά του γήρατος, κατά της παχυσαρκίας, κατά της δυσκοιλιότητας». «Θαύμα θαυμάτων η νέα αυτόματη κατσαρόλα, ψήνει το κρέας σε πέντε λεπτά. Και το τηγάνι που τηγανίζει χωρίς λάδι».

Τα υπεραυτόματα πλυντήρια, τα απορρυπαντικά, τα καλλυντικά, τα αντιγριπικά, τα αντισυλληπτικά, τα ηρεμιστικά, τα ναρκωτικά, η σφραγίδα της αφθονίας και στον τόπο μας. Καιρός να εκσυγχρονιστούμε…~

Διδώ Σωτηρίου

Απόσπασμα απ’ το βιβλίο: «Κατεδαφιζόμεθα» - εκδ. Κέδρος




23 σχόλια:

  1. Κατεδαφιζόμεθα Μαρία μου; Πέφτουν άραγε τα τείχη ή οικοδομούνται κάποια άλλα. Η γκετοποίηση της κοινωνίας δεν άλλαξε. Οι πλούσιοι εξακολουθούν να οχυρώνονται σε οικοδομικά τετράγωνα αποστειρωμένα από την πλέμπα και τα βάσανα. Θεωρούν ότι είναι ασφαλείς. Δεν ξέρω όμως αν θα είναι σίγουροι για αυτό. Η ζωή είναι συγκοινωνούντα δοχεία Μαρία μου. Αν εμείς το επιτρέψουμε αυτό, έτσι θα γίνει. Αν δεν δηλώσουμε φωναχτά την ύπαρξή μας και τα δικαιώματά μας τότε ναι, απλά θα κατεδαφιζόμεθα.

    Καλή μου φίλη, χαίρομαι που ο λόγος σου είναι πάντα κοινωνικός και τα αντανακλαστικά σου σε συναγερμό. Στέλνω την καλησπέρα μου.
    Φιλάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το απόσπασμα αυτό είναι απ' το βιβλίο της Σωτηρίου που εκδόθηκε τη δεκαετία του '80. Παραμένει επίκαιρο και θα μείνει διαχρονικό στο διηνεκές.
      Κι αν δεν έχουμε ήδη πέσει, σίγουρα είμαστε υπό κατεδάφιση, Γιάννη μου.
      Η πλέμπα δυστυχώς αναλώνεται σε ιδεολογικές διενέξεις και εσωτερικούς αλληλοσπαραγμούς, κι οι πλούσιοι αβγατίζουν τα κέρδη τους.
      Την καλησπέρα μου.

      Διαγραφή
    2. Α ναι Μαρία μου! Ανέκαθεν η "πλέμπα" αδυνατούσε να βρει τον βηματισμό της και τη χειραφέτησή της από τους κηδεμόνες της. Οι ρημάδες οι αυταπάτες που λέμε.
      Καλό σαββατοκύριακο κορίτσι μου.

      Διαγραφή
  2. Δυστυχώς τα τείχη εξακολουθούν και υπάρχουν, ποτέ οι κατέχοντες τον πλούτο του κόσμου θα συγχρωτιστούν με τον απλό κόσμο. Κι αν μας δείχνουν εικόνες από την απαστράπτουσα ζωή του, το κάνουν μόνο και μόνο για να δείχνουν την απόσταση που μας χωρίζει. Όσο για τα τεχνολογικά θαύματα τις οικονομικές διευκολύνσεις, την ψευδαίσθηση ότι υπάρχω εφόσον αγοράζω, πιστεύω ότι λύση δίνει το αρχαίο: "παν μέτρον άριστον". Ποτέ πέρα από τις δυνάμεις μας, ζητούμε να έχουμε αυτά που κάνουν τη ζωή μας αληθινά καλύτερη.
    Την Καλημέρα μου, Μαρία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα αρχαία ρητά και τους φιλοσόφους μας, τους ανακαλούμε μόνο όποτε μας συμφέρει. Τον ραγιαδισμό και την υποτέλεια, δυστυχώς, τα έχουμε στο αίμα μας και έτσι θα πορευόμαστε μέχρι να μας βρει το κακό. Την καλησπέρα μου, Βασίλη.

      Διαγραφή
  3. Εξαιρετική ως συνήθως η Διδώ αλλά ας "μιλήσουμε" για τα τείχη που έχουμε φτάσει πια να κτίζουμε όλοι μας και μιλώ για αυτά τα εσωτερικά που δεν αφήνουν ούτε χαραμάδα ανοιχτή να περάσει λίγο φως, λίγη καλοσύνη, λίγη ενσυναίσθηση!
    Δεν με αφορούν τα τείχη των εχόντων τον εφήμερο τους πλούτο, ούτως ή άλλως γυμνοί θα αφήσουν την "πλούσια" ζωούλα τους, οι "άλλοι" αυτοί που δύσκολα την βγάζουν οικονομικά πέρα γιατί να την πληρώνουν αυτοί;
    Γιατί δεν βλέπουμε πόσο πλούτο κρύβει η ψυχούλα μας, λόγια παρηγοριάς; ίσως!

    ΑΦιλάκια τρυφερά, καλοσυνάτα και με πολύ κατανόηση σε όσους έχουν επίγνωση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατί άραγε να την πληρώνουν αυτοί;
      Το αιώνιο και μονίμως αναπάντητο ερώτημα, Στεφανία μου.
      Έχεις δίκιο και δεν είναι λόγια παρηγοριάς, αλλά ουσίας.
      Τέτοια ώρα, τέτοια λόγια, θα μου πεις...
      Με επίγνωση και άδολη αγάπη, σου στέλνω τους χαιρετισμούς μου ♥

      Διαγραφή
  4. Σαν να έγραφε για το σήμερα 4ο χρόνια πριν η Σωτηρίου Κανελλάκι μου λες και δεν έχει αλλάξει τίποτα, μην σου πω ότι είναι χειρότερα ακόμα η σημερινή πραγματικότητα με την παγκοσμιοποίηση, (αυτό είναι το σχέδιο τους)να γίνουν οι πλούσιοι πλουσιότεροι (σαν να τα πάρουν μαζί τους στο τέλος τα λεφτά) θα συμφωνήσω με την φιλενάδα από πάνω...
    Φταίμε και εμείς όμως που πιστεύουμε ότι μας σερβίρουν...
    Ας αντισταθούμε ό καθένας μας όπως μπορεί να γίνουμε πιο σκεπτόμενα άτομα και να αποφασίζουμε εμείς πως θα ζήσουμε
    Μέσα απο τις κατεδαφίσεις κάποιες φορές ξεπετάγεται η ελπίδα...ας την κρατήσουμε αυτήν την πολύτιμη ελπίδα να μην χαθεί εντελώς Κανελλάκι μου !!
    Πόσο ψαγμένο άτομο είσαι!!να είσαι καλά να μας αφυπνίζεις όσο μπορείς την αγάπη μου φιλώ σε Σ.Λ.❤
    Αν το έγραφε σήμερα νομίζω ότι
    Ο λαός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν το έγραφε σήμερα, ίσως να άλλαζε ο τίτλος.
      "ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΤΗΚΑΜΕ"

      φιλί γλυκό Ρουλάκι μου και την ελπίδα που λες, δεν τη χάνουμε με τίποτα 😘

      Διαγραφή
  5. Η Διδώ διαχρονική γιατί τίποτε δεν άλλαξε. Οι κατέχοντες στον κόσμο τους και οι μη έχοντες κάνουν τα πάντα για να βρεθούν μέσα στα τείχη. Γι αυτό και η κλειδαρότρυπα. Να δείχνουν την όμορφη ζωή τους και οι μη έχοντες...μυαλό, να προσφέρουν ψυχή και σώμα για να αποκτήσουν λίγο πλούτο. Ο καθείς στο ρόλο του. Πρέπει να υπάρχει η πλέμπα για να υπηρετεί. Να μην ξεχνάμε όμως ότι μυαλό έχουμε όλοι. Και ας διαχωρίσουμε την ήρα από το σιτάρι
    Καλησπέρα Μαρία μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το οξύμωρο είναι ότι βάλαμε υποχρεωτικά μάσκες και παράλληλα έπεσαν οι προσχηματικές "μάσκες" των εξουσιαστών και των αυλικών τους, των δημοσιογράφων συμπεριλαμβανομένων. Όλα στο "φως" πλέον. Κι ας ζούμε στα μαύρα σκοτάδια.
      Το μπαλάκι σ' εμάς τώρα. Για να μας δω...
      Μια γλυκιά καλημέρα Αννούλα μου!

      Διαγραφή
  6. Μαρία μου με συγκίνησε η...αλήθεια. Λυπάμαι που δεν διάβασα ποτέ αυτό το βιβλίο, το κείμενο.Δυστυχώς η αλήθεια πονάει, σε κάνέί νά σκήβεις το κεφάλι, να ντρέπεσαι. Διαβάζω, ακούω, βλέπω καθημερινά όλα όσα βγαίνουν από αυτές τις γραμμές. Πολλές φορές σκέπτομαι πως καλύτερα που σπάνια βγαίνω πια, που μεγαλώνω, που ζω στο δικό μου κόσμο αεροβατόντας σε συναισθήματα ονειρικά. Όλα έχουν τιμή γλυκιά μου για τους περισσότερους, η συνείδηση, η αξιοπρέπεια..όλα..ακόμη και η αλήθεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν ο μικρόκοσμος του καθενός μας ήταν τόσο ευαίσθητος και ευγενικός, θα ήμασταν μια καλύτερη κοινωνία. Να μένεις σταθερά στον υπέροχο κόσμο σου Γεωργία μου, αλίμονο σ' όσους άφησαν τις ζωές τους να γίνουν έρμαια των πάσης φύσεως αρπαχτικών.
      Την αγάπη και την εκτίμησή μου ♥

      Διαγραφή
  7. Κατεδαφιζόμεθα Μαρία μου στην κυριολεξία. Διαχρονικό, ιστορικής αξίας και επίκαιρο όσο ποτέ το έργο της Διδώς. Μια κοινωνία σε αποσάθρωση, ένα εθνικό σύστημα υγείας που καταρρέει, μια νεολαία χωρίς όραμα, μια δικαιοσύνη ανύπαρκτη, ο φίλος, ο διπλανός που προσκυνά συμφέροντα και στρέφεται στον «αδελφό» (αστυνομικοί-πυροσβέστες) Σε τι διαφέρουμε απ’ τις μαύρες μέρες του ’50; Πικρή η μνήμη αναμοχλεύει το παρελθόν με το παρόν. Χρεοκοπημένα όνειρα στη νέα τάξη των πραγμάτων που σαρώνει τις τύχες των μικρών. Το ίδιο σκηνικό πλούτου και ανέχειας. Πόσοι το έχουν συνειδητοποιήσει άραγε;
    Υπέροχη Διδώ!
    Μαρία μου σ' ευχαριστούμε!
    Καλό ξημέρωμα να χεις και μια όμορφη εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω πως όσοι ξέρουν την Διδώ και το έργο της, το έχουν συνειδητοποιήσει το σημερινό σκηνικό.
      Να ευχηθώ "Καλή λευτεριά" λόγω της σημερινής επετείου του Πολυτεχνείου και μακάρι να φανούμε αντάξιοι συνεχιστές της γενιάς εκείνης.
      Καλημέρα Αννίκα μου!

      Διαγραφή
  8. Ανατριχιαστικά επίκαιρο.
    Δυστυχώς κατεδαφιζόμεθα, είναι γεγονός.
    Αναγνωρίζοντας την κατάσταση βέβαια, να αναλογιστούμε και τις δικές μας ευθύνες στην όλη ιστορία. Γιατί σε πολλές πτυχές της ζωής δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι, σε άλλες όμως μπορούμε και αφήνουμε να μας κατεδαφίσουν.
    Να 'σαι καλά Μαρία μου που πάντα έχεις κάτι ενδιαφέρον να μας πεις και να μας κάνει να σκεφτούμε!
    Σε φιλώ γλυκά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βολευτήκαμε, ως φαίνεται, στον υπο κατεδάφιση οικίσκο μας.
      Δεν εξηγείται αλλιώς, η τόση αδράνεια σ' όσα καταρρέοουν καθημερινά και στις μυριάδες ζωές που χάνονται σα μύγες.
      Μ' αρέσει που κάνουν και απογραφή 🙂
      Την καλημέρα μου Μαρινάκι.

      Διαγραφή
  9. Πόσο οξύμωρο είναι να πούμε ότι μας άρεσε αυτό που έγραψε η Διδώ πριν 40 χρόνια;
    Θα σταματήσει άραγε η κατεδάφιση ή θα φτάσουμε στα θεμέλια;
    Κάπου διάβασα ότι αφού οι ισχυροί έχουν χρήματα να κάνουν έναν άλλο πλανήτη σαν τη γη, γιατί δεν κάνουν την γη ξανά όπως ήταν;
    Πάντως η φύση και η γη αντιδρούν με κάθε τρόπο, αλλά εμείς πέρα βρέχει.
    Να είσαι καλά Μαράκι μου.
    Σε φιλώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φοβάμαι ότι, αν υπάρχει γη στα επόμενα χρόνια, εμείς θα συνεχίζουμε στο διηνεκές να βαυκαλιζόμαστε για ελευθερία και ψωμί και παιδεία, και όλα αυτά τα ωραία που, αν και κατακτημένα, έχουν πλέον διαγραφεί απ' το χάρτη μας.
      Φιλιά πολλά Ρενάκι μου και φτιάχνε εκείνα τα ωραία σου, γιατί είναι η τέλεια ψυχοθεραπεία και η μόνη διαφυγή απ' τους "οδοστρωτήρες" που ισοπεδώνουν τις ζωές μας ♥

      Διαγραφή
  10. να ψεματίζουν !
    πρώτη φορά την διαδάβαζω αυτή τη λέξη, και για να πω την αλήθεια τα κείμενα τεράτων πολλές φορές έχουν τέτοια δύναμη που μου χαράσσουν την σκέψη με μια και μόνο λέξη.
    Αυτά από την Άσωτη αναγνώστρια
    Φιλί :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς όπως το λες. Μια λέξη αρκεί να γδάρει την ψυχή σου και να μείνει ανεξίτηλη.
      Φιλί γλυκό 😘

      Διαγραφή
  11. Τι διαχρονικότητα!!!
    Συγχαρητήρια για την επιλογή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ευχαριστώ πολύ για τα σχόλιά σας.