Σάββατο 5 Αυγούστου 2023

Καλοκαίρι μόνον κατόπιν ρεζερβέ

 



Όταν τα καλοκαίρια μας δεν τα λέγαμε «σεζόν».

Όταν οι παραλίες μας δεν ήταν “οργανωμένες” και δεν χρειαζόταν παρά μια ψάθα και μια φθαρμένη πετσέτα για ν’ απολαύσουμε θάλασσα και ήλιο.

Όταν δεν μας σέρβιραν στις ξαπλώστρες ανήλικα παιδιά, εξοντωμένα απ’ την ολοήμερη ορθοστασία στο λιοπύρι.

Όταν δεν υπήρχαν τόσα πεντάστερα ξενοδοχεία με χλιδάτες παροχές, που προσφέρουν όμως ως διαμονή στους υπαλλήλους τους μια υγρή τρώγλη που ίσα ίσα χωράει μια κουκέτα. Για να εντοιχιστούν 2 άτομα, μην πάει χαμένη τόση άπλα…

Όταν υπήρχε στοιχειώδες ωράριο, ρεπό και ελεύθερος χρόνος, για να νιώσεις άνθρωπος κι όχι ρομπότ μαζικής παραγωγής στη βιομηχανία του Greek Summer.

Όταν η Ελλάδα ήταν ονειρεμένο ταξίδι για τους ξένους κι όχι φτηνός προορισμός με δουλοπρεπείς και φοβισμένους πολίτες που σκύβουν πρόθυμα την πλάτη για ένα γερό μπαξίσι.

Όταν δεν είχαν αδειάσει ακόμα τα χωριά και τα νησιά από νέους που περιμάζεψαν οικονομίες κι ελπίδες και μετανάστευσαν. Για να έρθουν ίσως κι αυτοί, μετά από χρόνια, ως τουρίστες στον τόπο τους. Και να μακαρίζουν την τύχη τους που έφυγαν εγκαίρως και γλύτωσαν απ’ αυτά που τους περιγράφουν οι φίλοι τους που έμειναν πίσω. «Ένα διαρκές άγχος, φίλε, να βγάλω κι αυτή τη σεζόν και να μπω στο ταμείο το χειμώνα. Αν τη βγάλω καθαρή βέβαια, γιατί έχω γεμίσει αυτοάνοσα απ’ την πρέσα».

Όταν τα καλοκαίρια μας είχαν ακόμα ελεύθερο χώρο, χρόνο και ευκαιρίες. Κι όταν υπήρχαν γιαγιάδες που φύτευαν λουλούδια και κηπευτικά στους παλιούς τενεκέδες από λάδι. Ή έπλεκαν συντροφιά στα πλατύσκαλα τα περίτεχνα σεμεδάκια τους. Εκεί άλλωστε χτυπούσε η καρδιά του τουρισμού. Αυτές οι γιαγιάδες έγιναν καρτ ποστάλ στις διαφημιστικές μας καμπάνιες στο εξωτερικό. Εκεί θα ανατρέχουμε όσο υπάρχουν ακόμα αυτές οι εικόνες. Ποιος διαφημιστής άλλωστε θα διάλεγε για ρεκλάμα μια φωτογραφία με ομοιόμορφες στρατιές από ξαπλώστρες που θυμίζουν υπαίθριο αναρρωτήριο; Ή μια πλημμυρισμένη από βοθρολύματα προκυμαία που κάποτε φημιζόταν για τους ανεμόμυλους και τα κάτασπρα εκκλησάκια της;

Να ρίχνετε τις ματιές σας σ’ αυτές τις αυλίτσες, όσο τις έχουμε ακόμα, και δεν έχει περάσει από πάνω τους ο οδοστρωτήρας του νεοφιλελευθερισμού.

ΥΓ. Χτες στο σούπερ μάρκετ ένας νεαρός που ήταν στο ταμείο, έπιανε τη μέση του κι έδειχνε πως υπέφερε. Με είδε που τον είδα κι από ενοχή ή ανάγκη, μου ψιθύρισε: “Φοιτητής είμαι και κάνω δύο δουλειές για να μπορώ να πληρώνω το νοίκι μου… αλλά αυτή η μέση μου μ’ έχει ταράξει… συγγνώμη που σας ζαλίζω, αλλά ήθελα κάπου να το πω…»

Αφιερωμένο στον κύριοΆδωνη, με την ελπίδα να μάθει κάποτε αριθμητική της Α’ δημοτικού. Υπουργός πράμα!...

(η φωτογραφία της ανάρτησης προέρχεται απ’ το διαδίκτυο και ανήκει στο δημιουργό της)

22 σχόλια:

  1. Ο "κατήφορος" (είναι τελικά;) της Ελληνικής κοινωνίας καλά κρατεί. Και ασκώ το αγωνιώδες ερώτημα στην παρένθεση γιατί δεν ξέρω τελικά τι εκφράζει την πλειοψηφία των συμπατριωτών μας. Γιατί αυτό εδώ το έκτρωμα, που λέγεται "τουριστική βιομηχανία" και ανάγλυφα το περιγράφεις, Μαρία μου, δεν έγινε μήτε μόνο του, μήτε μεταφυσικά, μήτε ...δικτατορικά.
    Είναι συνειδητή επιλογή των τοπικών κοινωνιών των τουριστικών τόπων μας. Είναι συνειδητή επιλογή μιας μεταλλαγμένης κοινωνικής συνείδησης μιας κοινωνίας, που "ξεβλάχεψε" το life style της αλήστου εποχής των "σοσιαλιστών εκσυγχρονιστών" του Σημίτη και της παρέας του, είναι η χρυσή εποχή του χρηματιστηρίου, των μεγάλων τουριστικών επιχειρήσεων, του "επιχειρείν" που έφεραν τα μνημόνια και εκείνοι που τα υπέγραψαν φαρδιά-πλατεία. Είναι οι εργασιακές σχέσεις λάστιχα.
    Παρ' όλα αυτά, παρά τον κατήφορο, υπάρχει ελπίδα αν εμείς πιστέψουμε σε μάς και κινηθούμε.
    Τώρα θα μου πεις, "άντε τράβα στους ματσωμένους νησιώτες να μιλήσεις για ήπια τουριστική ανάπτυξη", όχι τράβα ντε! Να δούμε πόσες μελανιές θα μετρήσεις στην πλάτη σου.
    Η επιχειρηματικότητα κυρίες και κύριοι! Το φετίχ όλων εκείνων που ομνύουν στο όνομα της αγοράς και των επιχειρηματικών ομίλων.
    Καλοκαίρι λοιπόν όσο μπορούμε και όπως μπορούμε.
    Φιλιά Μαρία μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Eίναι τα νησιά που "μυκονοποιούνται" και είναι κι αυτά που αντιστέκονται ακόμα. Κι όπως πολύ σωστά σχολιάζεις, Γιάννη μου, άντε να τα βάλεις με τους επιχειρηματικούς ομίλους. Ωστόσο αυτό το κίνημα για τις παραλίες που διαδίδεται σιγά σιγά, είναι ελπιδοφόρο. Για να δούμε...
      Στέλνω ευχές για καλό υπόλοιπο Αυγούστου, να είσαι καλά!

      Διαγραφή
    2. Ναι, θα συμφωνήσω μαζί σου, καλή μου φίλη. Υπάρχουν νησιά που αντιστέκονται συνειδητά. Για παράδειγμα, έμαθα ότι η Φολέγανδρος, με επίσημη απόφασή της, απαγορεύει ξαπλώστες στις ακτές της! Μια χαρά ε;
      Την καλησπέρα μου, καλή μου.

      Διαγραφή
  2. Ξέρεις τι με ενοχλεί περισσότερο;
    Η έλλειψη του ορίου! Τι εννοώ... Και τα πουτάστερα έχουν το σκοπό και την γλύκα τους και οι καφετέριες με τις ξαπλώστρες χρειάζονται και όλα.
    Το Θέμα είναι ότι έχουν εμπορευμα τοποίησης τα πάντα κι αντι να πηγαίνουμε μπροστά παμε πίσω και παραμένουμε κολλημένοι σε έναν εργασιακό Μεσαίωνα και σε μια υποδούλωτική νοοτροπία . Όχι μόνο ανάμεσα σε αφεντικά και υπαλλήλους αλλά και ανάμεσα σε συνανθρώπους!!!
    Ολα θα μπορούσαν να συνυπάρχουν! Αλλα βλέπεις η απληστία δεν ευνοεί τον
    Πλουραλισμό.
    Φιλάκια υπέροχο Μαράκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστά, Μαράκι μου, η αμετροέπεια είναι χαρακτηριστικό της ράτσας μας. Γι' αυτό και φτάσαμε ως εδώ.
      Δεν θα συμφωνήσω απόλυτα πως οι καφετέριες εκεί που σκάει το κύμα είναι απαραίτητες. Η παραλία είναι για να κολυμπάμε και να χαιρόμαστε τη θάλασσα. Κάπου τα έχουμε μπερδέψει.
      Σ' ευχαριστώ που πέρασες, εύχομαι ολόψυχα να περάσεις έναν υπέροχο Αύγουστο ♥

      Διαγραφή
  3. Καταγράφεις την αδιέξοδη πορεία, Μαρία, από τη φτωχή κοινωνία
    τής αυτάρκειας στην εκσυγχρονισμένη κοινωνία των πλουμιστών ανέσεων για λίγους που προϋποθέτει την εξουθένωση των πολλών.
    Με τη γνωστή γλαφυρή περιγραφή σου ξυπνάς το εγκαταλειμμένο παρελθόν των κοπιαστικών αλλά τόσο ανθρώπινων και φυσικών εικόνων τής ζωής μας.
    Εμφανής η πολιτική διάσταση του αδιεξόδου, αφού έχουμε αφήσει σε καταφανέστατα ανίκανους πολιτικούς να διαχειριστούν την τύχη μας και να μας …σώσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ, Άρη!
      Τα είπες όλα, όπως κάνεις πάντα άλλωστε, σε λίγες μόνο γραμμές.

      Διαγραφή
  4. Το θέμα Μαρία μου, να μην αφήσουμε τα "όταν" να καθορίσουν και να λυπήσουν τη ζωή μας και φυσικά να κλείσουμε τα αυτιά μας, στις "παροχές" και στις υποσχέσεις του Άδωνη!
    Χαίρομαι που έχω ζήσει μέρες χαλαρές στην Ελλάδα και συμπονώ βαθιά τους νέους μας που δεν θα γνωρίσουν τις αυλές με τους λουλουδιασμένους τενεκέδες!
    Η λέξη "υπομονή" μπήκε στη θέση της καλημέρας και εύχομαι με όλη μου τη καρδιά εσωτερική δύναμη!
    ΑΦιλάκια σαν τα παλιά αλλά και άφθαρτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπομονή λοιπόν, μέχρι να σωθούν οι ελεύθερες παραλίες και να καούν όλα τα δάση. Θα ξεμείνουμε με μια ξαπλώστρα, μια πισίνα κι ένα πεντάστερο. Μ' αυτά θα ξανασυνθέσουμε την Ελλάδα, όπως φαίνεται.
      Αφιλάκια απ' τα ίδια, Στεφανία μου!

      Διαγραφή
  5. Όταν θα φύγει η δική μας η γενιά Κανελλάκι μου όλες αυτές οι εικόνες, με τις γιαγιάδες να πλέκουν στα πεζούλια και τις ντενέκες γεμάτες βασιλικούς και γεράνια, θα γίνουμε παρελθόν και μουσειακό είδος πια...
    Πραγματικά ποτέ δεν περιμέναμε πως θα ερχόταν ο καιρός που τα παιδιά μας θα ζούσαν κάτω από τόσο σκληρές συνθήκες εργασίας, (όλο και περισσότερη εργασία να πιάσουν τον στόχο που βάζουν οι εργοδότες...)υποτίθεστε οι γενιές που θα έρχονταν μετά από εμάς θα ζούσαν καλύτερα από εμάς και δυστυχώς τα βλέπουμε να δουλεύουν 10 ωρα επειδή ο κάθε άσχετος που γίνεται υπουργός μπορεί να κάνει το 24ωρο, 27ωρο...
    Να ευχηθώ (θα μου πεις πως με τις ευχές δεν γίνεται τίποτα) και θα συμφωνήσω μαζί σου. Όμως θα Υπάρχουν και αυτοί (οι ονειροπόλοι;)που θα ελπίζουν για ένα καλύτερο αύριο πάντα...
    Στέλνω αγκαλιά🤗 κι αγάπη 🧡 μεταμεσονύκτια 🌙 Κανελλάκι μου Σ.Λ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα αν γυρίζει ακόμα ο άξονας της γης, σ' αυτούς τους "ονειροπόλους" το χρωστάμε, Ρούλα μου. Δυστυχώς ξαναζούμε εποχές παιδικής εργασίας και το διαπίστωσα απ' τις πρόσφατες διακοπές μου. Σ' όλα τα μαγαζιά και τις παραλίες, σερβίρουν παιδιά (γύρω στα 15 με 18 το πολύ) και λιώνουν όλη τη μέρα στα πήγαιν' έλα. Το συνηθίζουμε κι αυτό, μαζί με όλα τ' άλλα...
      Φιλιά και μεγάλη αγκαλιά κι από 'δω ♥

      Διαγραφή
    2. Και γραμμένες θα αφήσω τις ευχές μου Μαράκι μου εδώ,έστω και κατόπιν εορτής που λέμε.
      Χρόνια σου πολλά να σε χαίρονται οι αγαπημένοι σου και εμείς μαζί τους.
      Μια μεγάλη αγκαλιά μαζί με την αγάπη μου. Σ,Λ. 🤗🧡

      Διαγραφή
  6. Γιορτάζει η αγαπημένη μας Μαρία;
    Χρόνια Πολλά, χρόνια με υγεία, χρόνια με χαρά, χρόνια με ευημερία και φωτεινά χρόνια με αγάπη εύχομαι με όλη μου τη καρδιά!
    Και με άπειρα γιορτινά ΑΦιλιά αγάπης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καθυστερημένα "ευχαριστώ" αλλά μέσα απ' την καρδιά μου, Στεφανία μου ♥

      Διαγραφή
  7. Μαρία χρόνια σου πολλά..!
    Να σε βρίσκω χαρούμενη (και όχι μόνο λόγω ημέρας) , και γιορτινά να περάσεις..!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μαρία μου!
    Χρόνια Πολλά και ευλογημένα!
    Πρεσβείαις της Παναχράντου, Βοήθεια και Προστασία της οικογένειάς σου, υγεία και επιτυχίες πάντα!
    Αννίκα από Ερέτρια
    φιλιά Πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λίγα χιλιόμετρα μας χώριζαν, Αννίκα μου. Κι εγώ στην βόρεια Εύβοια πέρασα αυτές τις μέρες. Σ' ένα τοπιό αποκαρδιωτικό, γεμάτο καμένους και κομματιασμένους κορμούς δέντρων.
      Η Παναγιά βοήθειά μας ♥

      Διαγραφή
  9. Μαρία μου, τα είπες όλα όπως ακριβώς έχουν. Μια εικόνα, ένα παρόν αηδιαστικό κι ένα μέλλον που μοιάζει τρομακτικό.
    Οι ξαπλώστρες σαν υπαίθριο αναρρωτήριο, που είπες, είναι η καλύτερη περιγραφή που που θα μπορούσε να δοθεί!
    Για δαύτες κάποιοι ξεκουνήθηκαν, ενώ για όλα τα υπόλοιπα πολύ σοβαρά δεν κουνιέται φύλλο! Ήμαρτον!
    Τι να πω, βρε κορίτσι μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα συνηθίζουμε όλα, Γλαύκη μου. Και όλο και βουλιάζουμε στην απάθεια και στο προσωπικό μας συμφέρον. Θα έρθει η μέρα όμως που θα κινηθεί και το φύλλο. Η φύση δεν συγχωρεί και θα μας στείλει κάποια στιγμή τα χαμπέρια της.
      Να είσαι καλά και να έχεις ένα ξεκούραστο αποκαλόκαιρο, όπου κι αν είσαι!

      Διαγραφή
  10. Είμαστε η γενιά που έζησε όλα αυτά που περιγράφεις Μαρία μου.
    Δυστυχώς το τσιμέντο έχει καλύψει τα πάντα κι απορώ γιατί εξακολουθούν κι έρχονται, αφού τίποτα δεν είναι όπως παλιά.
    Για τα ωράρια θέλω να πω ότι και τότε δουλεύαμε από μικρά.
    Δούλεψα για πρώτη φορά στη ΔΕΘ όταν ήμουν 12 χρονών, περίπου 10 ώρες τη μέρα και με μισθό ίσα για χαρτζιλίκι.
    Μου άρεσε όμως που έβαζα δικά μου λεφτά και πήγαινα μέχρι που τελείωσα το λύκειο.
    Ωραία χρόνια.
    Τα υπόλοιπα από κοντά.
    Φιλάκια πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Χρόνια πολλά είπαμε;
    Δεν είπαμε.
    Χρόνια μας πολλά και του χρόνου με υγεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ευχαριστώ πολύ για τα σχόλιά σας.