Τρίτη 25 Ιουλίου 2023

«Η αντιμετώπιση των ψυχώσεων» [*]

 


Ευτυχώς, τότε τα πράγματα ήταν πιο απλά. Ένας τολμηρός ποιητής απ’ την Κυψέλη, ένα «σάλτο μορτάλε» στο όνειρο, μια πλωτή εξέδρα που βρήκε στις αποθήκες του ΟΛΠ στο Κερατσίνι, τέσσερις άγκυρες να τη συγκρατούν, μια μαγική νύχτα με φεγγάρι, κι όλη την παλιοπαρέα να μας συντροφεύει από ένα μαγικό αερόστατο στον ουρανό. Ο Φελίνι, ο Μάρκος, οι Μπιτλς, ο Σαρλώ, ο Καντίνσκι, ο Μπόρχες, ο Σινάτρα, ο Σεγκόβια κι ο Πικάσο. Κι εκατό χιλιάδες κόσμου που κυριολεκτικά βούλιαξαν την Βουλιαγμένη. Και μια πόλη ολόκληρη που άκουγε από κάποιο ραδιοφωνάκι τη ζωντανή ραδιοφωνική μετάδοση από το Β’ πρόγραμμα με τον θρύλο Γιάννη Πετρίδη, ως τις 2 το ξημέρωμα.

25 Ιουλίου του 1983. Η αξέχαστη πανσέληνος των καλύτερων χρόνων μας που πέρασαν ανεπιστρεπτί.



Ευτυχώς, τότε τα πράγματα ήταν πιο απλά και ανθρώπινα. Μια Υπουργός Πολιτισμού (η Μελίνα) που στάθηκε υποστηρικτική στο όραμα του Λούκυ, ένας φωτισμένος διευθυντής στη δημόσια τηλεόραση (Βασίλης Βασιλικός) που αμέσως πήρε την τολμηρή πρωτοβουλία για ζωντανή μετάδοση, και μια ΕΡΤ που έκανε ένα υποδειγματικό γύρισμα της συναυλίας, υπό την καθοδήγηση του Διαγόρα Χρονόπουλου και του Ηρακλή Παπαδάκη. Δεν θέλω να σκεφτώ τι θα γινόταν σήμερα σε μια αντίστοιχη πρωτοβουλία, με τους τωρινούς επικεφαλής του επιτελικού κράτους. Και με τα ελεγχόμενα ΜΜΕ που χαντακώνουν όσους αντιστέκονται στον ατομικισμό και στο φόβο. Φαντάζομαι με πόσο κυνισμό θα αμαύρωναν μια τέτοια λαοθάλασσα: «Οι διοργανωτές της συναυλίας έθεσαν σε κίνδυνο τις ζωές ανυποψίαστων πολιτών – Μια νύχτα με φεγγάρι και ναρκωτικά – Απίστευτη ταλαιπωρία και μποτιλιάρισμα στους δρόμους της Αθήνας». Όχι ότι δεν χρειάστηκαν μέρες και χέρια για να καθαριστεί η παραλία. Αλλά, τουλάχιστον, είχε πέσει στο τραπέζι η ιδέα για συναυλίες εκτός γηπέδων και οργανωμένων χώρων. Το ξεκίνημα, ίσως, για τις μελλοντικές εκδηλώσεις και φεστιβάλ σε ανοιχτούς χώρους. Ποτάμια, λόφους, λίμνες,  και -ποιος ξέρει- ίσως «και στον κάμπο της Θεσσαλίας» όπως είχε πει ο Λούκυ μετά το θρίαμβο εκείνης της νύχτας.



«Εγώ θα σ’ αγαπώ και μη σε νοιάζει» και θα θυμάμαι πάντα τ’ ασημένια σου μαλλιά που ξεχώριζα από μακριά, αμύητη ακόμα στις υπέροχες μουσικές σου διαδρομές. Απ’ τα αγαπημένα σου πνευστά και σουίνγκ, μέχρι τα κατακόκκινα «Μικροαστικά» και τις παρτιτούρες σου που ύμνησαν με τρυφερότητα και αγάπη τους απλούς ανθρώπους.

Η Νέλλη Σεμιτέκολο παίζει στο πιάνο τα αγαπημένα ragtime του Σκοτ Τζόπλιν. Ήταν κατακαλόκαιρο (καλή ώρα), τότε που τα βράδια μυρίζανε ακόμα γιασεμί και οι άνθρωποι δεν φοβόντουσαν να βγουν απ’ το λαγούμι τους και να γίνουν μια μεγάλη παρέα. «Απλά μαθήματα πολιτικής οικονομίας», δηλαδή.

Λείπεις, βρε Λούκυ. Και ποιος να μας δώσει, σήμερα, το σύνθημα για μια βραδιά με sleeping bag και με καρπούζι;



[Ο τίτλος της ανάρτησης είναι το ομώνυμο τραγούδι του Λουκιανού, απ’ τον δίσκο «Απλά μαθήματα Πολιτικής Οικονομίας» που κυκλοφόρησε το 1975, σε στίχους του Γιάννη Νεγρεπόντη. Οι φωτογραφίες προέρχονται απ’ το διαδίκτυο και ανήκουν στους δημιουργούς τους]

12 σχόλια:

  1. Είχαμε ξεκινήσει με το Φιατάκι μου το 1100, τότε το απόγευμα. Κατεβαίναμε παρέα, τη Λεωφόρο Βουλιαγμένης. Από τις αρχές της, μποτιλιάρισμα. Εκατοντάδες χιλιάδες λαού κατηφόριζε για το μεγάλο πάρτι. Για τη γιορτή, που έγινε θρύλος. Φτάσαμε κάπου στο Καβούρι, μέχρι εκεί μπορέσαμε να προσεγγίσουμε με το αυτοκίνητο. Μετά με τα πόδια στο μεγάλο κόλπο της Βουλιαγμένης. Φώτα, μεγάφωνα, μουσική, τραγούδια, ημίγυμνα σώματα στη θάλασσα κατά χιλιάδες, σε ένα ερωτικό λίμπιντο. Η φωνή των καλλιτεχνών και του Λουκιανού, σε πήγαινε σε μια νιρβάνα υπέροχη. Να χαρείς τη ζωή, τις αισθήσεις, τις ηδονές, τη μουσική.
    Άλλες εποχές, άλλοι άνθρωποι, άλλες συνθήκες και αξίες.
    Να είσαι καλά βρε Μαρία, που μάς το θύμησες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι βρε Γιάννη μου, ήταν η εποχή που η παρέα βολευόταν με ένα ταπεινό φιατάκι, με ρεφενέ βενζίνη. Ήταν ο ενθουσιασμός της νιότης μας ίσως, κάτι που βλέπω πως λείπει σήμερα απ' τα παιδιά. Τα καταντήσαμε γερασμένα με τόσα που τους φορτώσαμε στις πλάτες τους.
      Τουλάχιστον έχουμε να θυμόμαστε κάτι τέτοια ξεφαντώματα.
      Να είσαι καλά και κουράγιο μέχρι αύριο που θα έρθουν τα μπουρίνια ☂🌚

      Διαγραφή
  2. Αχ Μαρία, όπως θα έλεγε και ένα τραγουδάκι!
    Έχασα πολλά παρόμοια της εποχής γιατί ήμουν φοιτήτρια στο Παρίσι, αλλά όταν επέστεψα και έγινε σύντροφος μου, ο Ν.Πιλάβιος γνώρισα πολλούς συντελεστές εκείνης της μοναδικής βραδιάς και έμαθα πως ο Λουκιανός και πολύ καλός φίλος του Νίκου είχε γεννηθεί την ίδια ακριβώς μέρα με αυτόν... το περασμένο Σάββατο 15/7 αν ζούσε θα γιόρταζαν μαζί τα 80!
    Ναι, άλλοι καιροί, άλλα ήθη και άλλες διασκεδάσεις!
    ΑΦιλάκια ξέρεις εσύ ποια γιατί μαζί έχουν και ένα μεγάλο ευχαριστώ για την ανάμνηση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το "Αχ Μαρία" παρεμπιπτόντως, ήταν ένα αγαπημένο στέκι στα Εξάρχεια. Φοβερές αναμνήσεις κι από εκεί. Να στείλω τις ευχές μου για τον Νικόλα, χιλιόχρονος να είναι!
      Στεφανία μου, καλό απόγευμα ♥

      Διαγραφή
  3. Αλλάζουν οι διασκεδάσεις σύμφωνα με τους καιρούς. Αλλάζουν οι ίδιοι οι καιροί και πού καταλήγουμε Μαρία μου;
    Στο ότι τότε, ίσως να μην ήταν όλα τόσο εξελιγμένα όσο σήμερα, αλλά ήταν πιο απλά και ανθρώπινα!
    Και ξεπουλήσαμε αυτή την ευλογία (του απλού και ανθρώπινου) στον βωμό, του μοντέρνου και του υπερκαταναλωτισμού (με όλα τα πρότυπα ζωής και συμπεριφοράς, που αυτός φέρνει: στις σχέσεις, στις προσωπικότητες, στις διασκεδάσεις κ.α.).
    Ακόμα και μέσα από τέτοιες αναρτήσεις, προσφέρεις τροφή για σκέψη. Είναι ταλέντο αυτό!
    Σου στέλνω φιλί γλυκό και ευχές για ένα ήσυχο βράδυ και ένα ήρεμο Σαββατοκύριακο! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ήταν μια όμορφη ανάμνηση απ' το παρελθόν για όσους το ζήσαμε και μια μικρή μνεία στον τεράστιο Λουκιανό για τους νεώτερους που δεν το πρόλαβαν.
      Σ' ευχαριστώ Μαρίνα μου, ευχές και για σένα ♥

      Διαγραφή
  4. Τον είχα γνωρίσει τον Λουκιανό, ειχε έρθει "κάπου.." και μαζευτήκαμε όλοι η παρέα γύρω του και τον ακούγαμε με προσοχή να μας λέει ιστορίες απ' την χούντα
    Μεγάλη μορφή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευτυχώς, ανήκουμε στην (τυχερή) γενιά που πρόλαβε διαζώσης επαφές με τέτοιους δημιουργούς της μεταπολιτευτικής Ελλάδας.
      Να είσαι καλά Μορφέα!

      Διαγραφή
  5. Ναι Κανελλάκι μου ήσασταν τυχεροί όσοι μένατε στο κλεινόν Άστυ, είχατε ευκαιρίες να δείτε τα είδωλά μας από κοντά, να έχετε τώρα την χαρά των αναμνήσεων αυτών...
    Αξέχαστο αυτό το μουσικό γεγονός τότε για όσους δεν ήταν δυνατόν να παραβρεθούν υπήρχαν και οι εικόνες στην τηλεόραση! Από εκεί ήταν μόνο η πηγή των γεγονότων.
    Αγαπημένοι τραγουδιστές που τραγουδούσαμε και τραγουδάμε ακόμα τα τραγούδια τους.
    Αυτοί είναι που θα μείνουν διαχρονικοί!..
    Τι ωραία που μας το θύμισες Κανελλάκι μου γι αυτό Σ.Λ. 🤗

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι όντως, είναι απ' τα λίγα "πλεονεκτήματα" που έχουμε στον κλεινόν (και αποπνικτικόν) άστυ, Ρούλα μου. Απ' το καζάνι της Αθήνας, στέλνω την αγάπη μου 💌

      Διαγραφή
  6. Δεν το ήξερα αυτό. Ήμουν κ μωρό! Πρέπει να ήταν φανταστικα!!!! Αξεπέραστες εποχές!
    Καλό υπόλοιπο καλοκαιριού Μαρία μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ευχαριστώ πολύ για τα σχόλιά σας.